Sapphire HD 7850 OC & 7870 GHz OC Edition Review: Top Gaming Gear

Η «θύελλα» των νέων καρτών γραφικών, τουλάχιστον από πλευράς AMD, έφτασε στο αποκορύφωμά της. Και ενώ δεν πέρασε αρκετός καιρός από την παρουσίαση της σειράς HD 7700, ήρθε η ώρα για την συμπλήρωση του παζλ με ένα από τα τελευταία κομμάτια του, την σειρά HD 7800 που φέρουν τον πυρήνα Pitcairn. Η «θύελλα» των νέων καρτών γραφικών, τουλάχιστον από πλευράς AMD, έφτασε στο αποκορύφωμά της. Και ενώ δεν πέρασε αρκετός καιρός από την παρουσίαση της σειράς HD 7700, ήρθε η ώρα για την συμπλήρωση του παζλ με ένα από τα τελευταία κομμάτια του, την σειρά HD 7800 που φέρουν τον πυρήνα Pitcairn.

Ως γνωστόν, η σειρά «x800» της AMD έχει ως στόχο το μεγάλο κοινό του μέσου gamer, ένας χρήστης ο οποίος έχει στην διάθεση του ένα ισχυρό σύστημα και επιθυμεί όσο το δυνατόν καλύτερο gaming experience, επενδύοντας σε ένα δυνατό υποσύστημα γραφικών, χωρίς όμως να πληρώσει το μεγάλο τίμημα που απαιτούν οι κορυφαίες enthusiast κάρτες γραφικών. Μιλάμε φυσικά για την mainstream κατηγορία των $300, μια κατηγορία που αποτελεί την «καυτή πατάτα» στον τομέα των καρτών γραφικών, όπου προσανατολίζονται οι περισσότεροι gamers, ακόμη και οι απαιτητικοί. Όπως επίσης να αναφέρουμε πως είναι και η κατηγορία που ανά τακτά χρονικά διαστήματα εμφανίζει διάφορα best sellers!

Και εδώ λοιπόν έρχονται να τοποθετηθούν οι αντικαταστάτες της –αρκετά επιτυχημένης- σειράς HD 6800 με τις νέες Radeon HD 7850 και HD 7870. Και όπως ήδη έχει προδώσει ο τίτλος του παρόντος review, τις έχουμε αμφότερες στα χέρια μας για μια ενδελεχή ανασκόπηση!

Και οι δυο κάρτες αποτελούν υλοποίηση της Sapphire, η οποία μάλιστα μας έχει συνηθίσει στην παρουσίαση factory overclocked GPUs. H Sapphire, ένας από τους χρόνιους συνεργάτες της AMD, παρουσιάζει κάθε φορά απολύτως δελεαστικές προτάσεις που επικεντρώνονται στην ουσία, με πλούσιο bundle, ικανοποιητική εγγύηση αλλά και άψογα συστήματα ψύξης. Το...μπλε διαμάντι της πληροφορικής δε θα μπορούσε να απέχει από ένα ακόμα launch, και έτσι παρουσίασε άμεσα τις δικές της λύσεις. Ας μην χρονοτριβούμε όμως άλλο, πάμε να γνωρίσουμε τις Sapphire HD 7850 και HD 7870, και οι δύο στην OC εκδοχή τους!

 
Radeon HD 7850
Radeon HD 7870
GPU Core :: 
28nm Pitcairn Pro
28nm Pitcairn XT
Engine Clock :: 
920MHz
1050MHz
Stream Processors :: 
1024
1280
Memory Capacity :: 
2GB
2GB
Memory Type :: 
GDDR5
GDDR5
Memory Bus :: 
256-bit
256-bit
Speed :: 
1250MHz/5.0Gbps
1250MHz/5.0Gbps
Cooler :: 
Dual-X
Dual-X
TDP :: 
130W
175W
Dimensions :: 
210(L)x105(W)x35(H) mm
260(L)x113(W)x35(H) mm



Sapphire HD 7850 OC & 7870 GHz OC Edition Review: Top Gaming Gear

Ακολουθώντας μιας σχετικά ανορθόδοξη παρουσίαση, η AMD ξεκίνησε την είσοδο των Southern Islands στην αγορά πρώτα με τις high-end “Tahiti” 7900 series, έπειτα με τις entry “Cape Verde” 7700 series και τώρα ήρθε η ώρα για τις “Pitcairn” 7800, ολοκληρώνοντας την μετάβαση στην 7η σειρά Radeon HD μέσα σε διάστημα 3 μόλις μηνών. Ας δούμε λοιπόν τι προσφέρει το Pitcairn που ενσωματώνεται στον πυρήνα των Radeon HD 7850 και 7870.

Με αυτή την είσοδο, ολοκληρώνεται τυπικά η μετάβαση στην γενιά που έχει κλίμακα κατασκευής τα 28 νανόμετρα. Όπως είναι αναμενόμενο, και αυτή η σειρά κάνει χρήση της αρχιτεκτονικής GCN (Graphics Core Next) που εισήχθη για πρώτη φορά στην κορυφαία σειρά HD 7900. Η νέα αυτή αρχιτεκτονική σχεδιάστηκε με στόχο ακόμα περισσότερη αποτελεσματικότητα σε σχέση με τις προηγούμενες αρχιτεκτονικές VLIW4 και 5 καθώς δεν απαιτείται παραλληλισμός σε επίπεδο εντολών. Η L2 cache που προσφέρεται στον πυρήνα ανέρχεται στα 512KB. Εντός ενός GCN Compute Unit ενσωματώνονται 4x 16 SIMD μονάδες, δίνοντάς μας ένα τελικό αποτέλεσμα των 64 stream processors ανά GCN compute unit. Η διαφορά ανάμεσα στις 7850 και 7870 έγκειται κυρίως στον αριθμό των GCN μονάδων τους, οπότε ας δούμε αναλυτικά τις διαφορές τους:




  • HD 7870: Εδώ λοιπόν η AMD επέλεξε να ενσωματώσει το πλήρες Pitcairn “XT”, φέροντας 20 μονάδες GCN και ένα σύνολο 1280 stream processors. Τα texture units φτάνουν τα 80 και τα ROPs τα 32, ενώ όσον αφορά την απόδοση της κάρτας, έχουμε μέγιστα θεωρητικά των 2,56 TFLOPS double precision floating point, με το pixel fillrate να αγγίζει τα 32 GPixel/s και το texture fillrate τα 80 GTexel ανά δευτερόλεπτο. Για να επιτευχθούν αυτά τα νούμερα, ο πυρήνας χρονίζεται στα 1000MHz, με την AMD να δίνει και σε αυτήν την κάρτα τον τίτλο GHz Edition. Η κάρτα θα χρειαστεί για την τροφοδοσία της 2x 6pin PCI-e ενώ η κατανάλωσή της υπολογίζεται στα 175W.


  • HD 7850: Όπως ήδη θα υποπτευτήκατε, το Pitcairn Pro δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από μια «κομμένη» έκδοση του αντίστοιχου ΧΤ. Αυτή την φορά έχουμε 16 GCN compute units δίνοντας μας σύνολο 1024 stream processors με 64 texture units και 32 ROPs. Ο πυρήνας χρονίζεται αρκετά χαμηλότερα, στα 860MHz, ενώ η απόδοσή της υπολογίζεται στα 1.76TFLOPS υπολογιστικής ισχύος, με 55 GTexel/s texture fillrate και 27,52 GPixel/s pixel fillrate. Λόγω της περιορισμένης απόδοσης, και η ενεργειακή της κατανάλωση θα είναι χαμηλότερη, περίπου στα 130W και έτσι απαιτείται μόλις ένα PCI-e 6pin connector.


Υπάρχουν φυσικά και κοινά στοιχεία όσον αφορά τις δυο αυτές κάρτες. Τόσο η HD 7850 όσο και η 7870 έρχονται εξοπλισμένες με 2 GB GDDR5 μνήμες, οι οποίες είναι χρονισμένες στα 1200MHz (4800MHz effective) ενώ η επικοινωνία με τον πυρήνα επιτυγχάνεται μέσω 256-bit διαύλων, που ως αποτέλεσμα έχει μέγιστα θεωρητικά περί τα 153.6 GB/s εύρους ζώνης .

Επιπλέον, ενσωματώνονται όλα τα χαρακτηριστικά που χαρακτηρίζουν ένα σύγχρονο υποσύστημα γραφικών. Όπως και στις υπόλοιπες Radeon HD 7x00 που παρουσιάστηκαν πριν από λίγο καιρό, έτσι και εδώ χρησιμοποιείται ο νέος PCI Express 3.0 δίαυλος σε πλήρη λειτουργία 16 lanes. Δεν χρειάζεται όμως να ανησυχείτε εάν δεν υποστηρίζεται από το σύστημα σας, καθώς σε αυτήν την περίπτωση η κάρτα θα λειτουργήσει πλήρως στην προηγούμενη έκδοση 2.0. Προς το παρόν δεν έχουμε αντιμετωπίσει φαινόμενα bottleneck από το PCI-E gen 2.0, οπότε μια τέτοια μετάβαση δεν θα έχει καμία επίπτωση στις επιδόσεις της κάρτας.

Επίσης, παρόλο που πλέον είναι γνωστό πως η μικρότερη λιθογραφική μέθοδος των 28nm έχει φέρει σημαντική πτώση στην κατανάλωση, η AMD εισήγαγε μια νέα τεχνολογία, το AMD ZeroCore Power, μέσω του οποίου επιτυγχάνεται η πτώση της κατανάλωσης της κάρτας σε κάτι λιγότερο από 3 watts όταν ανιχνευθεί πως δεν χρησιμοποιείται μετά από αρκετή ώρα.

Η σύνδεση πολλαπλών οθονών δεν αποτέλεσε ποτέ πονοκέφαλος για τους χρήστες Radeon HD GPUs, καθώς περιλαμβάνεται το Eyefinity στην αναβαθμισμένη του έκδοση 2.0, προσφέροντάς μας την δυνατότητα οδήγησης έως και 6 οθονών ταυτόχρονα. Τέλος, η home theater εμπειρία είναι πλέον στάνταρ στις σύγχρονες GPU, έτσι και εδώ περιλαμβάνονται τα εξής: τρίτης γενιάς UVD (Unified Video Decoder) με υποστήριξη MVC (Multi-view Video Coding) για ομαλή απεικόνιση Blu-Ray 3D με μειωμένο φόρτο στο CPU, καθώς και υποστήριξη Dolby TrueHD & DTS-HD Master Audio με το HDMI στην νεότερη εκδοχή του (HDMI 1.4a) και τον ήχο σε μεγάλα bit-rates για εντυπωσιακές 7.1 ακροάσεις.

Αρκετά όμως με την θεωρία, ας γνωρίσουμε τις κάρτες μας από κοντά!

Sapphire HD 7850 OC & 7870 GHz OC Edition Review: Top Gaming Gear


Πρώτη στη σειρά προς εξέταση έρχεται η Sapphire HD 7850 OC Edition. Λιτή και απλή η συσκευασία της, όπως τα περισσότερα προϊόντα εκ κατασκευής Sapphire, που επικεντρώνονται περισσότερο στο πλούσιο περιεχόμενο παρά στην φαντεζί συσκευασία- που κατά πάσα πιθανότητα θα καταλήξει στον μπλε κάδο της ανακύκλωσης. Ρίχνοντας μια ματιά στα συνοδευτικά, έχουμε τον κλασσικό μετατροπέα DVI to VGA, έναν αντάπτορα mini-DP σε κανονικό DisplayPort, HDMI to DVI, έναν μετατροπέα παροχής ρεύματος από molex σε PCI-e 6pin, Crossfire bridge, ενώ θετική και απόλυτα χρήσιμη κρίνεται και η παροχή ενός καλωδίου HDMI μήκους 1,5 μέτρου. Πέρα από τα κλασσικά φυλλάδια Quick start guide product registration, λάμπει δια της απουσίας του κάποιο DVD με τους drivers. Εφόσον λοιπόν έχετε την δυνατότητα να αποκτήσετε την HD 7850, σίγουρα θα διαθέτετε και μια broadband σύνδεση. Κατά την ταπεινή μου άποψη, πρόκειται για μία κλασσική win-win κατάσταση: Λιγότερα κόστη για τον κατασκευαστή, ενώ για ο χρήστης θα κατεβάσει τους τελευταίους και πιο ενημερωμένους οδηγούς, αλλά επίσης δεν θα χρειαστεί να προσθέσει άλλο ένα DVD στην συλλογή των… αχρήστων!



Κάτι που ξεχωρίζει στην συσκευασία της κάρτας είναι το χαρακτηριστικό "Overclock Edition"! Και όμως, η HD 7850 έρχεται υπερχρονισμένη στα 920MHz στον πυρήνα και στα 1250MHz για τις μνήμες. Βγάζουμε λοιπόν την κάρτα από την αντιστατική αεροπλάστ σακούλα για να κάνουμε μια οπτική διερεύνηση. Κύριο στοιχείο για οποιαδήποτε κάρτα αποτελεί το σύστημα ψύξης της, στο οποίο εφαρμόστηκε η τυπική πλέον industrial αισθητική της Sapphire, με τις έντονες ακμές σε όλο το πλαστικό κάλυμμα του cooler. Το συνολικό μήκος της κάρτας ανέρχεται στα 21 εκατοστά, κάνοντας την ικανή να χωρέσει σε όλα τα cases εφόσον δεν ξεπερνά σε μήκος μια τυπικής ATX μητρική. Οποιοδήποτε μάτι θα πέσει αμέσως στην πάνω δεξιά γωνία όπου βρίσκονται 3 κόκκινα… στοιχεία που παραπέμπουν σε LED, εξετάζοντάς τα όμως, γρήγορα αντιλαμβάνεται κάποιος πως δεν είναι κάτι περισσότερο από ένα αισθητικό εφέ, παρά κάτι χρήσιμο. Στο κέντρο της κάρτας δεσπόζουν οι 2 90άρηδες ήσυχοι PWM ανεμιστήρες της Sapphire, οι οποίοι εδράζονται πάνω στο πλαστικό κάλυμμα. Μιλώντας λοιπόν για το σύστημα ψύξης, το οποίο είναι σχεδόν όμοιο με αυτό που είδαμε στην HD 7770 με εξαίρεση τον παραπάνω ανεμιστήρα, η επαφή με τον πυρήνα γίνεται μέσω άμεσης επαφής της χάλκινης επιφάνειας που βρίσκεται στην βάση της ψύκτρας, ενώ η θερμότητα διώχνεται στα άκρα της από τα δυο επίσης χάλκινα heatpipes. Κάτι που έπεσε στην προσοχή μας είναι πως η χάλκινη βάση είναι τραχιά, ενώ διαπιστώσαμε πως δεν ήταν και τελείως καθαρή, από άγνωστη όμως αιτία. Όλο το σύστημα στηρίζεται σε 4 μόλις βίδες που περιβάλλουν τον πυρήνα της κάρτας. Παρόλο που τα σημεία στήριξης είναι σχετικά λίγα, εντούτοις η κατασκευή είναι αρκετά στιβαρή και ελαφριά. Τέλος, το σύστημα ψύξης είναι ανοιχτού τύπου, έτσι ο θερμός αέρας διοχετεύεται στο μεγαλύτερο ποσοστό του στο εσωτερικό του κουτιού και ένα μόλις μέρος του στο backplate της κάρτας.

Εφόσον λοιπόν μπήκαμε στον κόπο να διαλύσουμε την κάρτα, ας δούμε και λίγο στα γρήγορα το PCB της. Ο πυρήνας βρίσκεται στο κέντρο, ενώ τα περισσότερα στοιχεία είναι διαταγμένα στο αριστερό άκρο της κάρτας. Βέβαια τα στοιχεία της είναι αρκετά πυκνά, κυρίως λόγω της αυξημένης απόδοσης της κάρτας. Ξεχωρίζουν τα 8 modules των 256MB GDDR5, με κατασκευαστή (surprise …surprise!) τη Hynnix. Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, για την τροφοδοσία της κάρτας απαιτείται μόλις ένα PCI-e 6pin, του οποίου ο προσανατολισμός βρίσκεται προς την δεξιά άκρη της κάρτας παρά στο πάνω μέρος της. Δεδομένου του μικρού μήκους της, η σύνδεση με την τροφοδοσία είναι αρκετά εύκολη.

Τελειώνοντας με την 7850, στο backplate της συναντάμε στο πρώτο slot μια έξοδο DVI, μια HDMI και δυο miniDP, ενώ το δεύτερο slot έχει γρίλιες που θα υποβοηθήσουν ελαφρώς στην εξαγωγή θερμού αέρα από την κάρτα.

Νext please!

Sapphire HD 7850 OC & 7870 GHz OC Edition Review: Top Gaming Gear

Επόμενος επισκέπτης στον πάγκο του HWBox είναι ο μεγάλος αδερφός, η Sapphire HD 7870 GHz OC Edition. Η συσκευασία είναι αρκετά μεγαλύτερη σε σχέση με την 7870, αν και όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω, υπάρχει μια καλή εξήγηση. Ότι είπαμε νωρίτερα για την συσκευασία της 7850, τα ίδια ισχύουν και εδώ, οπότε πάμε κατευθείαν στο περιεχόμενο. Το έξτρα πακετάκι με τα συνοδευτικά περιέχει 1 DVI to VGA μετατροπέα, HDMI to DVI και miniDP to Displayport adaptors, Crossfire bridge, 2x molex to PCI-e 6pin και το ίδιο με πριν HDMI καλώδιο, καθώς και τα συνοδευτικά φυλλάδια γρήγορης εγκατάστασης και δήλωσης προϊόντος, με το driver and utility disk να είναι για μια ακόμα φορά απόν.



Κοιτώντας την 7870, μοιάζει όντως για τον μεγάλο αδερφό της 7850 αφού η αισθητική τους είναι παρόμοια. Παρόλα αυτά το σύστημα ψύξης θυμίζει περισσότερο αυτό που είχαμε συναντήσει στην 7950 που είδαμε σε προηγούμενο review. Η κάρτα πλησιάζει τα 26 εκατοστά σε μήκος, αρκετά ικανοποιητικό ώστε να χωράει στην πλειοψηφία των σασί που κυκλοφορούν στην αγορά. Μεγαλύτερο μέγεθος σημαίνει περισσότερα στοιχεία αλλά και μεγαλύτερη επιφάνεια ψύξης. Για να ψυχθεί η κάρτα χρησιμοποιούνται 2x90mm PWM ανεμιστήρες ενώ η τεχνική σχεδίαση ακολουθεί τα πρότυπα της Sapphire με το εξωτερικό πλαστικό κάλυμμα να αφήνει κενά σε όλες τις πλευρές της κάρτας, οπότε θα πρέπει να φροντίσετε να δημιουργήσετε μια ροή αέρα ώστε να μην συσσωρευτεί η θερμότητα εντός του κουτιού.

Στα εξʼ ων συνετέθη και αυτή η κάρτα! Αφαιρέσαμε ένα σύνολο 9 βιδών, 7 πάνω στο PCB και δυο στο output shield της, ώστε να ξεχωρίσουμε την ψύκτρα σε κομμάτια. Πρώτη παρατήρηση είναι πως συμβαίνει και στην 7850, και εδώ οι ανεμιστήρες εδράζονται πάνω στο πλαστικό κάλυμμα. Δεύτερον, έχουμε 4 χάλκινα heatpipes (σε αντίθεση με τα 2 της 7850 και τα 5 της 7950) που απλώνουν την θερμότητα που εκπέμπει ο πυρήνας στην επιφάνεια της ψύκτρας. Τρίτη και σημαντική παρατήρηση, είναι πως για την υποβοήθηση της ψύξης τοποθετήθηκε μια επιπλέον μεταλλική επιφάνεια η οποία καλύπτει τα 8 modules των 256ΜΒ (κατασκευής Hynnix) καθώς και τα VRMs τα οποία είναι τοποθετημένα περιμετρικά του πυρήνα, με την επαφή να πραγματοποιείται με θερμοαγώγιμα pads. Τέλος, η επαφή με τον πυρήνα επιτυγχάνεται μέσω επιφάνειας χαλκού, ίδιας ποιότητας με την επιφάνεια που συναντήσαμε νωρίτερα στην 7850.

Πάνω στην πλακέτα μας δεν θα συναντήσουμε ιδιαίτερες εκπλήξεις. Όπως οι περισσότερες GPUs με προέλευση την Sapphire έρχονται με custom PCB, το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση της 7870. Δεν θα συναντήσουμε αρκετά VRMs πράγμα που σημαίνει πως το overclocking δεν θα είναι ότι πιο εύκολο, ενώ τέλος η κάρτα αντλεί την ενέργεια που χρειάζεται, πέρα από το PCI express bus, μέσω 2 6pin συνδέσμους που βρίσκονται στο επάνω μέρος της κάρτας, ώστε να καλύψουν ένα μέγιστο των 175 Watts TDP που υπολογίζεται ότι θα καταναλώσει η κάρτα- αν και στην πραγματικότητα η κατανάλωση κυμαίνεται σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα.

Να αναφέρουμε επίσης πως η 7870 OC έρχεται factory o/ced στα 1050/1250MHz για πυρήνα και μνήμες αντίστοιχα.

Τόσο η HD 7850 όσο και η 7870 φαίνονται αρκετά υποσχόμενες σε επιδόσεις, αλλά πρώτα ας ρίξουμε μια ματιά στον τρόπο που πραγματοποιήσαμε τις δοκιμές μας!

Sapphire HD 7850 OC & 7870 GHz OC Edition Review: Top Gaming Gear

Οι δυο κάρτες μόλις βγήκαν από τα κουτιά τους, σειρά λοιπόν έχει να τοποθετηθούν στον πρώτο PCI Express slot για να δούμε τα αποτελέσματα! Επειδή κάποιοι θα θελήσουν να μάθουν τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήσαμε τις δοκιμές, σας παρουσιάζουμε αναλυτικά την μεθοδολογία και το σύστημα δοκιμής στις παραγράφους που ακολουθούν.

Μετά από προσεκτική μελέτη, διαλέξαμε οκτώ παιχνίδια τα οποία θα testάρουμε σε τρία διαφορετικά σενάρια: Στην χαμηλή ανάλυση των 1280 x 1024 με 2x AA και High Detail Settings όπου ο επεξεργαστής θα παίξει σημαντικό ρόλο, στην πιο ρεαλιστική των 1680 x 1050 με 4x AA και High Detail Settings, όπου το σύστημα θα αξιολογηθεί πιο συνολικά, ενώ τέλος, θα πάρουμε και ένα run στα 1920 x 1080 με full φίλτρα και maxed out settings, όπου εδώ το μεγαλύτερο ρόλο θα παίξει η κάρτα γραφικών. Κάπως έτσι, θα έχουμε μια πλήρη εικόνα για την απόδοση της κάρτας σε οκτώ πολύ διάσημα παιχνίδια:


  • DiRT 3
  • FarCry 2
  • Crysis 2
  • World in Conflict
  • F1 2011
  • S.T.A.L.K.E.R Call of Pripyat
  • Lost Planet 2
  • HAWX 2


Ακολούθως θα πάρουμε scores από τέσσερα από τα πιο σημαντικά 3D Benchmarks, το 3D Mark 06, το performance mode του 3D Mark Vantage, το performance mode του 3D Mark 11 και τέλος ένα σχετικά δύσκολο run στο Unigine Heaven 2.5. Ορίστε και αναλυτικά τα μετροπρογράμματα που χρησιμοποιήσαμε:


  • 3D Mark 06
  • 3D Mark Vantage Performance
  • 3D Mark 11 Performance
  • Unigine Heaven Benchmark


Για το όλο εγχείρημα θα χρησιμοποιηθεί ένας αρκετά υπερχρονισμένος Intel Core i5 2500K στα 4500 MHz που θεωρήσαμε ότι είναι ένα αρκετά αντιπροσωπευτικό δείγμα ενός σύγχρονου gaming rig. Παρακάτω θα βρείτε αναλυτικά τα specs του συστήματος της δοκιμής.

Σύστημα Δοκιμών  


Hardware
:   Motherboard   :
Gigabyte Z68X-UD3P-B3
:   CPU   :
Core i5 2500K 4c/4t @ 4.5GHz
:   RAM   :
Corsair XMS3 8GB DDR3
1600MHz @ 9-9-9-24 1T
:   SSD   :
Intel 510 Series 120GB
:   PSU   :
Corsair TX650 V2
:   OS   :
Windows 7 Ultimate 64bit SP1
:   CPU Cooler   :
Corsair H100
:   Case   :
Fractal Design Define R3
:   Driver Version   :
Catalyst 12.3



DiRT 3

Το DiRT 3 αποτελεί την τρίτη προσθήκη στην επιτυχημένη σειρά Dirt της Colin McRae Rally series, ανεπτυγμένη από την Codemaster. Διαθέτει 100 άγριες διαδρομές και επικές πίστες, νέο career mode, μοντέρνα και κλασικά αμάξια, super buggies, RAID φορτηγά και περισσότερους πραγματικούς σπόνσορες και αστέρες του αθλήματος. Επιπλέον, περιλαμβάνει δυναμικά καιρικά φαινόμενα, ακραίες συνθήκες όπως χιόνι και πάγο, split-screen, party modes, open-world περιοχή και δυνατότητα για uploads στο YouTube. Μην αμελήσουμε να αναφέρουμε και το GymKhana mode όπου δάσκαλός σας θα είναι ο μετρ του sport, Ken Block.

Πάμε λοιπόν να δούμε τι γίνεται, στις επιλεγμένες αναλύσεις, με έναν τίτλο που συχνά βρίσκουμε και bundled στις κάρτες της AMD.

Sapphire HD 7850 OC & 7870 GHz OC Edition Review: Top Gaming Gear



Far Cry 2

Θυμηθείτε 5 χρόνια πριν, όταν το 2004 μαζί με το Half-Life 2 και ένα χρόνο μετά την έκδοση του Doom III, ένα παιχνίδι με το παράξενο όνομα Far Cry από την άγνωστη τότε Γερμανική Crytek κατάφερε να κάνει το "μπαμ", φέρνοντας τη γραφική επανάσταση στα ανοιχτά περιβάλλοντα, κατορθώνοντας να ενθουσιάσει τους PC Gamers ανά τον κόσμο. Όλοι μας θυμόμαστε να περιπλανόμαστε στις παραλίες και στη ζούγκλα των νησιών του Far Cry με κεντρικό ήρωα τον Jack Carver, ο οποίος μας μετέφερε σε εξωτικά μέρη, γεμάτα και με μεταλλαγμένα πειράματα από έναν ανορθόδοξο επιστήμονα.

Αυτά πλέον με το Far Cry 2 αποτελούν παρελθόν. Ο νέος τίτλος της σειράς, φτιαγμένος όχι από την Crytek αλλά από την ίδια τη Ubisoft, χρησιμοποιώντας το καμάρι της που ακούει στο όνομα Dunia Engine (και όχι CryEngine όπως το πρώτο), μας μεταφέρει στις σαβάνες και τα αφιλόξενα περιβάλλοντα της Αφρικής, σε έναν πολύ πιο εξελιγμένο τίτλο από το πρώτο παιχνίδι. Όχι πλέον είναι εντελώς Free Roaming, αλλά η Dunia (η λέξη "κόσμος" στα Αραβικά) στην ουσία έδωσε στους δημιουργούς του παιχνιδιού τη δυνατότητα να φτιάξουν ένα "Grand Theft Auto" στην Αφρική - χωρίς αυτή τη φορά να κυνηγάμε μεταλλαγμένους ή εξωγήινους, αλλά μπαίνοντας στο σώμα διαφορετικών κάθε φορά χαρακτήρων που ο σκοπός τους είναι ένας - να σκοτώσουν τον "Jackal", έναν μεγαλέμπορο όπλων, ο οποίος παίζει σημαντικότατο ρόλο στον εμφύλιο πόλεμο μέσα στον οποίο βρίσκει ο παίχτης τον εαυτό του εμπλεκόμενο.

Μια ίσως και ρεαλιστική άποψη της σημερινής Αφρικής, με το ΑΚ-47 να είναι σύμβολο και τα ματωμένα διαμάντια το νόμισμα - αυτό είναι το Far Cry 2.


Sapphire HD 7850 OC & 7870 GHz OC Edition Review: Top Gaming Gear



Και οι δυο κάρτες ξεκινάνε δυνατά τις δοκιμές μας! Αναμφίβολα, οι επιδόσεις είναι εξαιρετικές, με την HD 7870 να πιάνει τα επίπεδα κορυφαίων καρτών γραφικών, και η 7870 βρίσκεται ένα σκαλί παρακάτω.

Crysis 2

Ο κόσμος έχει αρχίσει να καταστρέφεται από μια σειρά κλιματικών αλλαγών και η κοινωνία είναι στα πρόθυρα της ολικής κατάρρευσης. Οι εξωγήινοι εισβολείς επέστρεψαν δριμύτεροι από ποτέ με μοναδικό σκοπό τον αφανισμό του ανθρώπινου γένους, αρχίζοντας την προσπάθεια τους από την ολοκληρωτική καταστροφή της πιο εμβληματικής πόλης ανά τον κόσμο. Στη Νέα Υόρκη, οι τρομακτικοί εισβολείς προελαύνουν στους δρόμους της πόλης και ο φόβος από τον εφιάλτη που ζουν τα εκατομμύρια κατοίκων, εξαπλώνεται με αστραπιαία ταχύτητα. Η πόλη είναι σε ένα μόνιμο χάος, οι δρόμοι έχουν γεμίσει συντρίμμια και στον ορίζοντα διακρίνονται μόνο φλεγόμενοι ουρανοξύστες. Αυτή είναι η πραγματικότητα στην Νέα Υόρκη, το έτος 2033.

Ούτε οι παραστρατιωτικές οργανώσεις με την επιβολή του νόμου, αλλά ούτε και οι δυνάμεις της αμερικάνικης στρατιωτικής μηχανής μπορoύν να σταθούν ενάντια στους εισβολείς. Για να επιβιώσετε μέσα σε αυτή τη δίνη του θανάτου απαιτείται στρατιωτική τεχνολογία πέρα από οτιδήποτε σύγχρονο έχετε δει ποτέ. Γίνετε ένας Supersoldier, χειριστείτε την στρατιωτική τεχνολογία του μέλλοντος...το Nanosuit 2 και κάντε την ύστατη προσπάθεια για να σώσετε την ανθρωπότητα από την καταστροφή. Αντέχετε;

Sapphire HD 7850 OC & 7870 GHz OC Edition Review: Top Gaming Gear



World in Conflict

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτήθηκαν τι θα συνέβαινε αν όντως οι Σοβιετικοί είχαν πραγματοποιήσει μια επίθεση στις Η.Π.Α., με εισβολή από αέρα και έδαφος. Αρκετοί, όταν σκέφτονται ένα τέτοιο σενάριο μιλάνε για ρίψη χιλιάδων πυρηνικών κεφαλών, οι οποίες θα βύθιζαν τον πλανήτη σε ένα πυρηνικό χειμώνα άνευ προηγουμένου. Το World in Conflict όμως, έχει άλλη άποψη για το πως θα μπορούσε να εξελιχθεί η ιστορία.

Έτσι, οι Σοβιέτ το 1989 έχοντας χάσει σημαντική πολιτική, κοινωνική και οικονομική δύναμη, αποφάσισαν να κάνουν μια μαζική επίθεση στις Η.Π.Α., αναζητώντας την ανάσταση της Σοβιετικής Αυτοκρατορίας μέσω της κατάκτησης του μισητότερου τότε αντιπάλου τους. Ο σκοπός δεν ήταν λοιπόν η εξολόθρευση των Ηνωμένων Πολιτειών με τη χρήση των άπειρων πυρηνικών που διέθετε το Σοβιετικό έθνος, αλλά η αναδιαμόρφωση της Αμερικής σε μια Κομμουνιστική ήπειρο, με σκοπό την παγκόσμια επικράτηση του Κομμουνισμού.

Το World in Conflict λοιπόν, μας μεταφέρει σε αυτό το φανταστικό σενάριο, δίνοντάς μας την ευκαιρία να πολεμήσουμε σε ένα Real Time Strategy game, όχι μόνο με τους Αμερικάνους που προσπαθούν να αποτρέψουν την εισβολή, αλλά και ως τις δυνάμεις του τότε ΝΑΤΟ στο Multiplayer, δίνοντας μια άλλη διάσταση στον τρόπο που ένα παιχνίδι στρατηγικής μας επιτρέπει να ζήσουμε σύγχρονες μάχες. Ο ρεαλισμός είναι άφθονος, τα γραφικά υπέροχα και η δράση ατελείωτη. Ένας από τους καλύτερους τίτλους του 2007, ο οποίος πρόσφατα μάλιστα απέκτησε και το expansion με τον τίτλο Soviet Assault.


Sapphire HD 7850 OC & 7870 GHz OC Edition Review: Top Gaming Gear



Αρκετά ικανοποιητικές επιδόσεις σε απαιτητικούς τίτλους! Αν και δεν χρησιμοποιήσαμε τα Ultra settings του Crysis 2, εντούτοις μπορούμε να έχουμε μια καθαρή εικόνα για την απόδοση των 2 καρτών, οι οποίες μπορούν να αντεπεξέλθουν ικανοποιητικά σε κάθε πιθανό σενάριο.

F1 2011

F1 2011 - ακόμα ένας επιτυχημένος τίτλος της Codemasters. Αφού η εταιρεία ήθρε σε συμφωνία με τους υπεύθυνους του Formula 1 World Championship, πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο παιχνίδι σχετικά με το κορυφαίο άθλημα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Όλοι οι οδηγοί είναι εδώ - 12 ομάδες, 24 πιλότοι. 19 διαθέσιμες πίστες, in-game αλλαγή από μέρα σε νύχτα. Αναβαθμισμένο multiplayer mode με υποστήριξη έως 16 παιχτών και δυνατότητα split screen για "κόντρες" δύο ατόμων. Ρεαλιστικές συνθήκες αγώνα, safety car σε περίπτωση ατυχήματος και δυνατότητα πλήρους παραμετροποίησης του μονοθέσιου για να επιτύχετε καλύτερους χρόνους.

Sapphire HD 7850 OC & 7870 GHz OC Edition Review: Top Gaming Gear



Παράξενα τα αποτελέσματα του F1 2011- παρόλα αυτά πρόκειται για ένα εξαιρετικά CPU-bound παιχνίδι, που δεν φτάνει τις κάρτες στα άκρα τους. Όσο πιο νωρίς συναντήσουμε τα όρια του επεξεργαστή μας, τόσο πιο πολύ οι δυο κάρτες πλησιάζουν σε απόδοση.

S.T.A.L.K.E.R: Call of Pripyat

Όποιος δεν έχει παίξει μέχρι σήμερα έναν τίτλο από αυτούς που ανήκουν στη σειρά S.T.A.L.K.E.R., μάλλον δεν είναι αρκετά "γενναίος" ώστε να μπει για τα καλά στον εναλλακτικό κόσμο του παιχνιδιού-θρύλος πλέον, που έκανε εκατομμύρια gamers να ανατριχιάσουν και να ζήσουν μερικές από τις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές σε PC Game. Το S.T.A.L.K.E.R. λοιπόν επέστρεψε και όπως είναι φυσικό, φέρνει μαζί του για ακόμα μια φορά τεχνολογία που σκοπεύει να γονατίσει τα PC μας. Χρησιμοποιώντας όλες τις εξελίξεις στον χώρο των φωτισμών και αρκετά DirectX 11 στοιχεία, το Call of Pripyat μας μεταφέρει στην Ουκρανία με έναν τρόπο τόσο ατμοσφαιρικό, που ενώ μας τρομάζει, καταφέρει και μας μαγνητίζει με μοναδικό και αινιγματικό τρόπο.

Sapphire HD 7850 OC & 7870 GHz OC Edition Review: Top Gaming Gear




Lost Planet 2

Το Lost Planet 2 αποτελεί τη συνέχεια της δημοφιλούς σειράς δράσης, μετά το Lost Planet(TM): Extreme Condition με πωλήσεις άνω των 2.3 εκατομμυρίων αντίτυπων παγκοσμίως. Το νέο επεισόδιο στην σειρά προσφέρει μια εντυπωσιακή επιστροφή στο μυστηριώδη πλανήτη E.D.N III και την ευκαιρία να καθορίσετε την αβέβαιη μοίρα της ανθρωπότητας. Μια δεκαετία έχει περάσει από τα γεγονότα του πρώτου παιχνιδιού και η όψη του E.D.N. III έχει αλλάξει δραματικά. Η επιχείρηση terraforming για μορφοποίηση του πλανήτη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και οι πάγοι έχουν αρχίσει να λιώνουν δίνοντας τη θέση τους σε κατάφυτες τροπικές ζούγκλες και αφιλόξενες ερήμους. Οδηγήστε τον χαρακτήρα σας σε 6 αλληλένδετα επεισόδια, δημιουργώντας μια μοναδική διαδραστική εμπειρία η οποία αλλάζει ανάλογα με τις πράξεις σας. Η εξέλιξη της πλοκής εξαρτάται από την προοπτική του καθενός με λίγα λόγια. Πέρα από το single player mode, το Lost Planet 2 έχει ρίξει μεγάλο βάρος στα multiplayer modes. Οι μυημένοι Lostplanetάδες θα χαρούν με την επιστροφή του ειδικού γάντζου, που έκανε το gameplay του Lost Planet μια πραγματική τρισδιάστατη εμπειρία.


Sapphire HD 7850 OC & 7870 GHz OC Edition Review: Top Gaming Gear



H.A.W.X. 2

Πέρα από το H.A.W.X. 1 έχουμε πραγματικά πολύ καιρό να δούμε τίτλους που να αφοσιώνονται στις αερομαχίες μεταξύ των μοντέρνων πολεμικών αεροσκαφών. Από τότε που η Novalogic τα "παράτησε", φαίνεται πως το είδος των διασκεδαστικών air combat flight sims χάθηκε, με μόνο το Ace Combat να μένει ως "σοβαρός" εκπρόσωπός του. Αυτοί που δεν ήθελαν να μπλέξουν με το ρεαλισμό των IL2-Sturmovik και του Jane's F16, απλά θα έπρεπε να αρκεστούν σε παλαιότερους τίτλους. Όχι πια όμως - το H.A.W.X 2 ήρθε για να μας φέρει σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Με αυτόν τον τίτλο, ο Tom Clancy κατάφερε να "ξυπνήσει" από τον ύπνο ένα είδος παιχνιδιού ξεχασμένο και να το κάνει τόσο όμορφο, που όχι μόνο οι οπαδοί του, αλλά και αρκετοί νέοι Gamers μπήκαν στον πειρασμό να το δοκιμάσουν. Το παιχνίδι είναι πραγματικά γεμάτο με δράση - ο χρήστης μπορεί να ελέγξει ένα από τα 49 διαθέσιμα αεροπλάνα που έχει το H.A.W.X 2 στη συλλογή του, να πετάξει πάνω από εντυπωσιακά αναπαραστημένες πόλεις και περιβάλλοντα, καθώς και να εμπλακεί σε πανέμορφες αερομαχίες, δίνοντας ταυτόχρονα και εντολές στους συμμάχους του, όπως έκανε περίπου και στους τίτλους της σειράς Ghost Recon.

Οι αερομαχίες θεωρούνταν από πολλούς ένα ξεπερασμένο είδος παιχνιδιών. Επανήλθαν με το πρώτο HAWX και έγιναν ακόμα πιο συναρπαστικές με το HAWX 2.


Sapphire HD 7850 OC & 7870 GHz OC Edition Review: Top Gaming Gear




3D Mark & Unigine Heaven

3DMark06 με τα graphic tests να αποκτούν HDR Rendering, Shadow Mapping, HDR Refraction, HDR Reflection, Depth Fog, Strauss Lighting Model και πολλά ακόμα νέα (τότε) εφέ. 3DMark Vantage με DirectX 10 και PhysX στο διασημότερο mode του (Performance). 3DMark11 με DirectX 11, tesselation και ιδιαίτερα απαιτητικό multi-threading και τέλος ο πρωτεργάτης τους DirectX 11 benchmarking, Unigine Heaven με τις προχωρημένες τεχνικές occlusion και τα πολλά υποστηριζόμενα APIs. Η παραπάνω τετράδα, είναι αναμφίβολα η αφρόκρεμα της σύγχρονης 3D Bench σκηνής και χωρίς να είναι πανάκεια, σίγουρα δίνει ένα πολύ καλό στίγμα για το ποιόν κάθε νέας κάρτας γραφικών. Πάμε λοιπόν να πάρουμε μια γεύση από τις επιδόσεις που θα δούμε, με την κάρτα, out-of-the-box.

Sapphire HD 7850 OC & 7870 GHz OC Edition Review: Top Gaming Gear


Sapphire HD 7850




Sapphire HD 7870



Μπορεί τα συνθετικά benchmarks να φέρνουν στο απόλυτο όριο μια κάρτα γραφικών, όμως δεν αποτελούν πανάκεια για την πλήρη απόδοση της κάρτας. Παρόλα αυτά, τα νούμερα που παίρνουμε είναι ένα αρκετά καλό μέτρο σύγκρισης.

Τα αποτελέσματα που λαμβάνουμε είναι αρκετά υγιή, και έχουμε μια πρώτης τάξης σύγκριση για το που κινούνται οι δυο κάρτες σε επίπεδα απόδοσης. Η γενιά 6800 έχει μείνει αρκετά πίσω, πλέον τα νούμερα είναι ανάλογα της προηγούμενης 6900 γενιάς! Βέβαια εδώ συμβάλει το Overclock της Sapphire, αλλά και σε στοκ καταστάσεις τα συμπεράσματα θα ήταν παρόμοια!

Πάμε να συνοψίσουμε λοιπόν στον επίλογο!

Sapphire HD 7850 OC & 7870 GHz OC Edition Review: Top Gaming Gear

Φτάσαμε λοιπόν στην γραμμή του τερματισμού ενός ακόμα review από το HWBox! Δύο ακόμα όπλα ήρθαν να προστεθούν στην ανανεωμένη «ομάδα κρούσης» απέναντι σε έναν δυνατό αντίπαλο, που ακούει στο όνομα Nvidia, με την AMD να ολοκληρώνει ουσιαστικά την κίνηση της στο «πεδίο της μάχης» και περιμένει την απάντηση.

Θα ξεκινήσουμε τις σκέψεις μας λιγάκι ανάποδα, κοιτώντας την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί η AMD με την 7η γενιά GPU. Φυσικά μιλάμε για δυο αρκετά δυνατές κάρτες που εκτοπίζουν την προηγούμενη γενιά κατά ένα μεγάλο βαθμό. Όσοι από εσάς παρακολουθείτε στενά τις εξελίξεις, θα έχετε σίγουρα παρατηρήσει μια τάση με αυξημένες τιμές κατά το launch τους, έτσι το ίδιο φαινόμενο τείνει να επαληθεύεται και στις νέες 7800. Φυσικά αντιλαμβανόμαστε το γεγονός πως μόλις αποσυρθούν οι προηγούμενης γενιάς κάρτες καθώς και με την έλευση των Kepler από μεριάς Nvidia, τα πράγματα θα καλυτερέψουν, και όσο μαίνεται αυτή η μάχη, τελικός ωφελημένος θα είμαστε εμείς οι ίδιοι. Ξεκινάμε με το ποσό που ζητάνε αυτές οι δυο κάρτες, με την Sapphire HD 7850 να ξεκινά από τα 270? (MSRP: $249) και την HD 7870 σε αρκετά αλμυρή τιμή, στα 370? (MSRP: $349).


  • 7850: Ίσως η απόλυτα θετική έκπληξη των δοκιμών μας! Η HD 7850, κρύβει αρκετή δύναμη σε ένα σχετικά μικρό πακέτο! Η 7850 μπορεί να καλύψει όλους όσους επιζητούν μια αρκετά δυνατή gaming εμπειρία, με αξιοσέβαστες επιδόσεις στα 1080p. Το ικανοποιητικό framebuffer της (2GB) δίνει την ευχέρεια για gaming σε μεγάλες αναλύσεις, αν και κατά περιπτώσεις θα χρειαστεί να πέσει ελαφρώς το επίπεδο λεπτομερειών ή των φίλτρων. Συγκρινόμενη με την προηγούμενη γενιά, με έκπληξη διαπιστώνουμε ξεπερνά ακόμη και την 6950, έχοντας ως ατού την χαμηλότερη κατανάλωση και μπαλαντέρ το εξαιρετικό σύστημα ψύξης της Sapphire. Συνολικά, με μία μικρή υποχώρηση στην τιμή μπορεί να μετατραπεί σε ιδανικό value for money!


  • 7870: Και σε αυτήν την περίπτωση, η νέα γενιά καταφέρνει να ανταποκριθεί καλύτερα από την προηγούμενη. Η HD 7870 πρόκειται για μια αρκετά δυνατή performance GPU, η οποία δεν έχει να ζηλέψει πολλά πράγματα σε σχέση με την μεγαλύτερη 7950, καθώς την πλησιάζει αρκετά σε επιδόσεις. Το gaming στα 1080p είναι αναμφίβολα άνετο ακόμα και χωρίς θυσίες, ενώ η κάρτα δούλεψε ήσυχα και κρύα καθʼ όλη την διάρκεια των δοκιμών! Μοναδικό «μελανό σημείο» αποτελεί η τιμή της, καθώς τείνει προς τα επίπεδα της 7950, δημιουργώντας ένα δίλημμα στον πιθανό αγοραστή σχετικά με ποια κάρτα να καταλήξει.


Η Sapphire για μια ακόμα φορά έχει κάνει καταπληκτική δουλειά! Και οι δυο κάρτες προσφέρουν ένα πλήρες περιεχόμενο από συνοδευτικά, αλλά από που ξεχωρίζει είναι τα συστήματα ψύξης που χρησιμοποιούν και οι δυο κάρτες: Πέρα για πέρα αποτελεσματικό, ενώ παρόλο που γίνεται χρήση δυο ανεμιστήρων, και οι δυο λειτουργούν σε αρκετά χαμηλές στροφές, και σαν αποτέλεσμα μόλις ένας ...ψίθυρος θα φτάσει στα αυτιά σας (και αν τα καταφέρει, συνυπολογίζοντας τον θόρυβο που παράγει το υπόλοιπο hardware). Όσον αφορά το θέμα της τιμολόγησης ενάντια στον ανταγωνισμό, σίγουρα η Sapphire προσφέρει το πιο δελεαστικό πακέτο σε άκρως ανταγωνιστική τιμή!

Τελειώνοντας, θα πούμε πως δεν τίθεται θέμα διλήμματος μεταξύ 7850 και 7870, καθώς ανάμεσά τους υπάρχει ένα αρκετά σεβαστό... τιμολογιακό χάσμα. Άλλωστε διαφορετικές απαιτήσεις προϋποθέτουν και διαφορετικά πορτοφόλια. Σε κάθε περίπτωση όμως, και οι δυο πρόκειται για εξαιρετικές κάρτες, τόσο με τα πλεονεκτήματα όσο και τα μειονεκτήματά τους. Την τελική επιλογή όμως πάντα θα πρέπει να την εξετάσετε προσεκτικά στην προσωπική σας «ζυγαριά».

Μέχρι την επόμενη φορά, stay HWBoxed!

Οι Sapphire HD 7850 και HD 7870 λαμβάνουν:





Ευχαριστούμε θερμά την Sapphire για την παραχώρηση των δειγμάτων της δοκιμής!