Sapphire HD 7770 Vapor-X Review: Cool And Quiet

To 2012 είναι η χρονιά που η AMD ξεκίνησε δυναμικά με σκοπό την ανάκτηση της πρωτοκαθεδρίας στην αγορά των καρτών γραφικών, δίνοντας στην κυκλοφορία τις πρώτες flagship GPUs της με κλίμακα κατασκευής τα 28nm. Το πρώτο βήμα έγινε με τον πυρήνα Tahiti, ο οποίος είναι ενσωματωμένος στις Radeon HD 7970 και 7950, και όπως μπορέσαμε να δούμε πριν λίγο καιρό, τα καταφέρνει άψογα από άποψης επιδόσεων χωρίς ταυτόχρονα να έχει μεγάλες ενεργειακές απαιτήσεις, αφήνοντάς μας άψογες εντυπώσεις και φυσικά με ένα χαμόγελο για το τι μέλλει γενέσθαι. To 2012 είναι η χρονιά που η AMD ξεκίνησε δυναμικά με σκοπό την ανάκτηση της πρωτοκαθεδρίας στην αγορά των καρτών γραφικών, δίνοντας στην κυκλοφορία τις πρώτες flagship GPUs της με κλίμακα κατασκευής τα 28nm. Το πρώτο βήμα έγινε με τον πυρήνα Tahiti, ο οποίος είναι ενσωματωμένος στις Radeon HD 7970 και 7950, και όπως μπορέσαμε να δούμε πριν λίγο καιρό, τα καταφέρνει άψογα από άποψης επιδόσεων χωρίς ταυτόχρονα να έχει μεγάλες ενεργειακές απαιτήσεις, αφήνοντάς μας άψογες εντυπώσεις και φυσικά με ένα χαμόγελο για το τι μέλλει γενέσθαι.

Επειδή όμως δεν έχουν όλοι οι PC Users γνώμονα το extreme gaming, πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν πιο οικονομικές λύσεις. Άλλωστε, ένα ισορροπημένο σύστημα είναι η βέλτιστη επιλογή για τους χρήστες οι οποίοι δεν επιθυμούν να ξοδέψουν μια περιουσία στο υποσύστημα γραφικών, όταν δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις από αυτό. Γιʼ αυτό το λόγο, οι κατασκευαστές φροντίζουν να παρέχουν επιλογές για όλα τα γούστα και βαλάντια.

Η καταιγίδα, λοιπόν, των 28 νανομέτρων θα συνεχίζει να μας χτυπά… ανελέητα για ολόκληρη την χρονιά. Η συνέχεια επέρχεται με τις HD 7700 να είναι το επόμενο πιάτο που μας σερβίρει η AMD, και οι οποίες φέρουν τον νέο πυρήνα που ακούει στο όνομα «Cape Verde» . Ως γνωστόν, οι σειρές x700 στοχεύουν στο mainstream κομμάτι της αγοράς με σκοπό να ικανοποιήσουν εκείνη την μερίδα χρηστών που αναφέραμε παραπάνω.

Έχουμε στα χέρια μας ακόμα μια υλοποίηση με το Cape Verde XT από μεριάς Sapphire. Σε προηγούμενο review είχαμε εξετάσει προσεκτικά την Sapphire HD 7770 OC, μια αρκετά factory overclocked 7770 η οποία μας εξέπληξε θετικά με την ισχύ της σε τόσο μικρό πακέτο, αλλά και με την αποτελεσματικότητα και ησυχία που προσέφερε το σύστημα ψύξης της. Αυτή τη φορά η Sapphire μας παρουσιάζει την HD 7770 Vapor-X. Η συγκεκριμένη υλοποίηση φέρει ένα ιδιαίτερο σύστημα ψύξης ειδικά τροποποιημένο ώστε να εξασφαλίσει στον κάτοχο της την ήσυχη, απρόσκοπτη και «δροσερή» λειτουργία της σε οποιοδήποτε πιθανό σενάριο χρήσης. Πριν ξεκινήσουμε, ακολουθεί ο συγκεντρωτικός πίνακας με τα κύρια χαρακτηριστικά της Sapphire HD 7770 Vapor-X.






  


Specifications
:   GPU   :
AMD Radeon 7770 (Cape Verde XT)
:   GPU freq.   :
1100 MHz (O/C)
:   Memory   :
Elpida 1GB GDDR5
:   Memory freq.   :
1300MHz
:   Cooler   :
2 heatpipes & 2 x 80mm fans
:   PSU needed   :
450watt, 1 x 6pin
:   Video out   :
2 x Dual-Link DVI
1 x HDMI 1.4a
1 x DisplayPort 1.2
:   Dimensions   :
225(L)x110(W)x43(H) mm
:   Accessories   :
6 Pin to Molex Power Cable
DVI to VGA Adapter
HDMI 1.8m Cable



Sapphire HD 7770 Vapor-X Review: Cool And Quiet


Cape Verde, λοιπόν, ή ελληνιστί «Πράσινο Ακρωτήρι», είναι η αρχιτεκτονική που ακολουθεί η νέα σειρά 7700. Το Cape Verde έχει ως στόχο την κατηγορία μέχρι $200 – μια κατηγορία που ίσως και να έχει αυτή τη στιγμή την μερίδα του λέοντος στην πίτα της αγοράς. Παράξενο; Ενδεικτικά θα σας πούμε πως ανταγωνισμός σε αυτή την κατηγορία είναι αρκετά σκληρός, με αρκετά μοντέλα από τα δύο στρατόπεδα να προσφέρονται ως πιθανές επιλογές. Λόγω του κόστους στην συγκεκριμένη κατηγορία, είναι σημαντική η εύρεση της καλύτερης value for money – και εκεί ακριβώς είναι που παίζεται το παιχνίδι.

Το Cape Verde είναι ένα ακόμη πιόνι στην σκακιέρα των δυο εταιριών. Παρόλο που οι δυο προηγούμενες γενιές 5700 και 6700 είχαν τον ίδιο πυρήνα (Juniper), η αλλαγή στην λιθογραφία επέβαλλε και έναν νέο σχεδιασμό, ο οποίος θα ενσωματωθεί στις νέες 7770 και 7750. Ας δούμε λοιπόν πιο αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του νέου πυρήνα.

Όπως και στον Tahiti, έτσι και στο Cape Verde έχει γίνει χρήση της GCN (Graphics Next Core) αρχιτεκτονικής. Τι κρύβεται όμως μέσα στο μικρό die όπου η AMD κατάφερε να συμπυκνώσει 1,25 δισεκατομμύρια transistors; Η πρώτη έκπληξη έρχεται με τον χρονισμό του πυρήνα, ο οποίος πλέον σκαρφάλωσε στο 1GHz! Είναι άξιο αναφοράς πως είναι η πρώτη φορά που συναντάμε κάρτα γραφικών που σπάει το φράγμα του GHz από το εργοστάσιο, και η AMD φρόντισε να το τονίσει αυτό δίνοντας τον τίτλο GHz Edition στην συγκεκριμένη κάρτα. Οι Stream processors ανέρχονται στους 640 εντός 10 GCN compute units όπως τους αποκαλεί η AMD, με τα Texture Units να φτάνουν τα 40, ενώ ακόμη ενσωματώνονται 16 ROPs. Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε ένα μέγιστο θεωρητικό 1,28 TFLOPS υπολογιστικής απόδοσης, ο ρυθμός πλήρωσης υφών φτάνει τα 40 GTexel/s και το Pixel Fillrate στα 16 GPixel/s. Επιπλέον, έγινε γνωστό πως η L2 cache ανέρχεται στα 512ΚΒ καθώς και ότι χρησιμοποιείται ο νέος 9ης γενιάς Tesselator.

Η 7770 δεν στερείται μνήμης, καθώς έρχεται εξοπλισμένη με 1GB GDDR5, και επικοινωνία με τον πυρήνα επιτυγχάνεται μέσω διαύλου 128-bit, προσφέροντας ένα μέγιστο θεωρητικό των 72GB/s.

Όσον αφορά τις ενεργειακές απαιτήσεις, η 7770 δεν είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα. Μια μόλις PCI-e τροφοδοσία είναι αρκετή για να καλύψει το μέγιστο των 80W που πρόκειται να ζητήσει, ενώ επίσης γίνεται χρήση των PowerTune και ZeroCore Power, όπου το τελευταίο υπόσχεται να κατεβάσει την κατανάλωση στα 3W όταν η κάρτα απενεργοποιηθεί.



Φυσικά, 7770 δεν παραλείπει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που αποτελούν στάνταρ πλέον στις σύγχρονες GPUs. Υποστήριξη PCI Express 3ης γενιάς, Eyefinity μέχρι και 6 οθόνες, Video Codec Engine (VCE) για ταχύτατη μετατροπή αρχείων εικόνας, τρίτης γενιάς UVD (Unified Video Decoder) με υποστήριξη MVC (Multi-view Video Coding) για ομαλή απεικόνιση Blu-Ray 3D με μειωμένο φόρτο στο CPU, καθώς και υποστήριξη Dolby TrueHD & DTS-HD Master Audio με το HDMI στην νεότερη εκδοχή του (HDMI 1.4a) και τον ήχο σε μεγάλα bit-rates για εντυπωσιακές 7.1 ακροάσεις.


Το Cape Verde XT ήρθε για να προσφέρει ικανοποιητικές επιδόσεις σε ένα die που η επιφάνειά του δεν ξεπερνά 1 λεπτό του Ευρώ! Παρόλα αυτά, οι ημιαγωγοί και το πυρίτιο είναι σχεδόν near-to-perfect μετατροπείς της ηλεκτρικής ενέργειας σε θερμότητα, και έτσι καθίσταται απαραίτητη η χρήση ενός αποδοτικού συστήματος ψύξης. Έχουμε επαναλάβει και σε προηγούμενα review, πως πλέον η τεχνολογία μας επιτρέπει την ύπαρξη αποδοτικών και συνάμα αθόρυβων συστημάτων ψύξης, οπότε ο παράγοντας "ησυχία" είναι βαρύνουσας σημασίας στις μέρες μας. Όπερ και εγένετο η Sapphire HD 7770 Vapor-X.

Η κάρτα έρχεται σε μια -οπτικά- διαφορετική συσκευασία, καθώς κυριαρχεί η ψυχρότητα του και οι νιφάδες χιονιού, στοιχεία… νύξης προς το σύστημα Vapor-X, που θα αναφερθούμε αναλυτικά αμέσως μετά, ενώ γίνεται αναφορά και στα υπόλοιπα στοιχεία της κάρτας όπως το Factory Overclock. Πέρα λοιπόν από τον ξεχωριστό "καλλιτεχνικό" σχεδιασμό, η συσκευασία είναι πανομοιότυπη με αυτή της "απλής" Sapphire HD 7770 OC, κανονικού μεγέθους με υλικά πλήρως ανακυκλώσιμα. Εντός της συσκευασίας περιέχονται -τα τυπικά πλέον για την Sapphire- 1 HDMI καλώδιο 1.8 μέτρων, DVI to VGA adaptor, CrossFire bridge, Molex to 6pin PCI-E καλώδιο τροφοδοσίας και φυσικά τα απαραίτητα Quick Installation guide και Driver & Utilities DVD.

Εκ πρώτης όψεως, η κάρτα φαίνεται να μην "πείθει" με την εμφάνισή της, όμως αυτό είναι κάτι που θα το κρίνουμε στο τέλος. Το πλαστικό εξωτερικό κάλυμμα του Vapor-X με τον γκρι και μαύρο χρωματικό συνδυασμό έρχεται σε… πλήρη σύγκρουση με το μπλε PCB που χρησιμοποιεί η Sapphire στην πλειοψηφία των GPU της, ενώ οι ακμές που υπάρχουν στο shroud της είναι λιτές και απέριττες. Μια εμφάνιση που σίγουρα από κάποιους θα χαρακτηριστεί ουδέτερη και σε άλλους θα "ξινίσει", το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα διεκδικούσε την πρώτη θέση σε διαγωνισμό ομορφιάς!



Ας περάσουμε όμως στα πιο ουσιώδη. Αναφέραμε αρκετές φορές μέχρι τώρα την λέξη "Vapor-X" αλλά δεν αναλύσαμε καθόλου τη σημασία της. Για να το καταλάβουμε, θα χρειαστεί να αποσυναρμολογήσουμε το σύστημα ψύξης! 2 ανεμιστήρες των 80mm είναι υπεύθυνοι για την παροχή ροής αέρα εντός του συστήματος ψύξης. Κατά την τυπική σχεδίαση της Sapphire, οι ανεμιστήρες εδράζονται πάνω στο εξωτερικό πλαστικό κάλυμμα, και όπως οφείλει να προσφέρει μια σύγχρονη κάρτα γραφικών, δουλεύουν με Pulse Width Modulation (PWM). Έτσι λοιπόν φτάνουμε στην καρδιά του συστήματος ψύξης, την αλουμινένια ψύκτρα της. Η πρώτη παρατήρηση είναι πως αυτή διαφέρει οπτικά από τις υπόλοιπες υλοποιήσεις τις Sapphire, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος της βρίσκεται στο σημείο επαφής με το GPU core, ενώ στις άκρες είναι σαφώς πιο λεπτή. Περιστρέφοντας την ψύκτρα, παρατηρούμε την χάλκινη επιφάνεια η οποία βρίσκεται σε μόνιμη επαφή με το Cape Verde XT, και η οποία συγκρατείται με την υπόλοιπη ψύκτρα με μια βάση. Οι παρατηρητικοί σίγουρα θα πρόσεξαν ότι η χάλκινη επιφάνεια δεν είναι ενιαία σαν σύνολο όπως σε προηγούμενες υλοποιήσεις, οπότε για να μην πολυλογούμε αυτή ακριβώς η χάλκινη επιφάνεια είναι ένα Vapor Chamber. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με vapor chambers, είναι μια σχεδίαση ίδιας φιλοσοφίας με τα heatpipes. Ο χαλκός εσωτερικά δεν είναι συμπαγής αλλά φιλοξενεί μια πολύ μικρή ποσότητα υγρού, το οποίο όταν βρίσκεται σε επαφή με θερμά στοιχεία, όπως ο πυρήνας της GPU, αεριοποιείται και μεταφέρει την θερμότητα στην ψυχρή πλευρά του θαλάμου, ψύχεται και υγροποιείται εκ νέου. Μια τέτοια τεχνική λοιπόν μπορεί να προσφέρει ταχύτερη απαγωγή θερμότητας σε σύγκριση με μια μασίφ επιφάνεια. Αφού λοιπόν η θερμότητα φύγει από το vapor chamber, αναλαμβάνει δουλειά η αλουμινένια ψύκτρα την οποία υποβοηθούν 2 heatpipes στον να απλώσουν την θερμότητα κατά μήκος της ψύκτρας! Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντάμε vapor chamber σε κάποια GPU, όχι όμως σε κάποια κάρτα μικρότερου TDP και μεγέθους! Μια αρκετά έξυπνη σχεδίαση, όπου απομένει να αποδείξουμε την αποδοτικότητά της.

Sapphire HD 7770 Vapor-X Review: Cool And Quiet


Αναφερθήκαμε αρκετά στο σύστημα ψύξης, μιας και είναι ίσως και το μόνο στοιχείο διαφοροποίησης με τις υπόλοιπες HD 7770 που συναντήσαμε. Κοιτώντας το PCB της κάρτας γρήγορα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν έπαθε κάποιο déjà-vu αλλά όντως είναι πανομοιότυπο με τις υπόλοιπες υλοποιήσεις (πχ MSI R7770). Μοναδική, αν και όχι τόσο σημαντική παρατήρηση, είναι πως αυτή την φορά χρησιμοποιήθηκαν memory modules διαφορετικού κατασκευαστή, την Elpida! Δεν διακρίναμε το λογότυπο της AMD πάνω στο PCI-Express bus, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν ακολουθήθηκε ο reference σχεδιασμός, σχεδόν πιστά θα λέγαμε. Τα στοιχεία της κάρτας είναι αρκετά αραιά μεταξύ τους, κάτι που ενδεχομένως να σημαίνει ότι θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο κοντή σε μήκος, κάτι τέτοιο όμως θα "χτυπούσε" περίεργα εμφανισιακά και ίσως να μην βόλευε custom συστήματα ψύξης. Μια μόλις τροφοδοσία 6pin PCI-e απαιτείται για την ενεργειακή υποστήριξη της κάρτας, ενώ στις τυπικές εξόδους θα συναντήσουμε 2 θύρες dual-link DVI, μια HDMI και μια DisplayPort.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι η κάρτα έρχεται υπερχρονισμένη από την Sapphire στα 1100/1300ΜHz για πυρήνα και μνήμες, κάτι λιγότερο σε σχέση με την αντίστοιχη την «OC» εκδοχή της.

Προχωράμε στην μεθοδολογία!

Είδαμε τι θα πρέπει να περιμένουμε αμέσως μόλις βγάλουμε την Sapphire Radeon HD 7770 από την συσκευασία της. Αυτό που απομένει είναι να την τοποθετήσουμε αμέσως στο σύστημα της δοκιμής μας για να δούμε πως τελικά αποδίδει. Ώρα για δοκιμές!

Μετά από προσεκτική μελέτη, διαλέξαμε οκτώ παιχνίδια τα οποία θα testάρουμε σε τρία διαφορετικά σενάρια: Στην χαμηλή ανάλυση των 1280 x 1024 με 2x AA και High Detail Settings όπου ο επεξεργαστής θα παίξει σημαντικό ρόλο, στην πιο ρεαλιστική των 1680 x 1050 με 4x AA και High Detail Settings, όπου το σύστημα θα αξιολογηθεί πιο συνολικά, ενώ τέλος, θα πάρουμε και ένα run στα 1920 x 1080 με full φίλτρα και maxed out settings, όπου εδώ το μεγαλύτερο ρόλο θα παίξει η κάρτα γραφικών. Κάπως έτσι, θα έχουμε μια πλήρη εικόνα για την απόδοση της κάρτας σε οκτώ πολύ διάσημα παιχνίδια:


  • DiRT 3
  • FarCry 2
  • Crysis 2
  • World in Conflict
  • F1 2011
  • S.T.A.L.K.E.R Call of Pripyat
  • Lost Planet 2
  • HAWX 2


Ακολούθως θα πάρουμε scores από τέσσερα από τα πιο σημαντικά 3D Benchmarks, το 3D Mark 06, το performance mode του 3D Mark Vantage, το performance mode του 3D Mark 11 και τέλος ένα σχετικά δύσκολο run στο Unigine Heaven 2.5. Ορίστε και αναλυτικά τα μετροπρογράμματα που χρησιμοποιήσαμε:


  • 3D Mark 06
  • 3D Mark Vantage Performance
  • 3D Mark 11 Performance
  • Unigine Heaven Benchmark


Για το όλο εγχείρημα θα χρησιμοποιηθεί ένας αρκετά υπερχρονισμένος Intel Core i5 2500K στα 4500 MHz που θεωρήσαμε ότι είναι ένα αρκετά αντιπροσωπευτικό δείγμα ενός σύγχρονου gaming rig. Παρακάτω θα βρείτε αναλυτικά τα specs του συστήματος της δοκιμής.

Σύστημα Δοκιμών  


Hardware
:   Motherboard   :
Gigabyte Z68X-UD3P-B3
:   CPU   :
Core i5 2500K 4c/4t @ 4.5GHz
:   RAM   :
Corsair XMS3 8GB DDR3
1600MHz @ 9-9-9-24 1T
:   SSD   :
Kingston HyperX 120GB
:   PSU   :
Corsair TX650 V2
:   OS   :
Windows 7 Ultimate 64bit SP1
:   CPU Cooler   :
Corsair H100
:   Case   :
Fractal Design Define R3
:   Driver Version   :
Catalyst 12.4



DiRT 3

Το DiRT 3 αποτελεί την τρίτη προσθήκη στην επιτυχημένη σειρά Dirt της Colin McRae Rally series, ανεπτυγμένη από την Codemaster. Διαθέτει 100 άγριες διαδρομές και επικές πίστες, νέο career mode, μοντέρνα και κλασικά αμάξια, super buggies, RAID φορτηγά και περισσότερους πραγματικούς σπόνσορες και αστέρες του αθλήματος. Επιπλέον, περιλαμβάνει δυναμικά καιρικά φαινόμενα, ακραίες συνθήκες όπως χιόνι και πάγο, split-screen, party modes, open-world περιοχή και δυνατότητα για uploads στο YouTube. Μην αμελήσουμε να αναφέρουμε και το GymKhana mode όπου δάσκαλός σας θα είναι ο μετρ του sport, Ken Block.

Πάμε λοιπόν να δούμε τι γίνεται, στις επιλεγμένες αναλύσεις, με έναν τίτλο που συχνά βρίσκουμε και bundled στις κάρτες της AMD.

Sapphire HD 7770 Vapor-X Review: Cool And Quiet



Far Cry 2

Θυμηθείτε 5 χρόνια πριν, όταν το 2004 μαζί με το Half-Life 2 και ένα χρόνο μετά την έκδοση του Doom III, ένα παιχνίδι με το παράξενο όνομα Far Cry από την άγνωστη τότε Γερμανική Crytek κατάφερε να κάνει το "μπαμ", φέρνοντας τη γραφική επανάσταση στα ανοιχτά περιβάλλοντα, κατορθώνοντας να ενθουσιάσει τους PC Gamers ανά τον κόσμο. Όλοι μας θυμόμαστε να περιπλανόμαστε στις παραλίες και στη ζούγκλα των νησιών του Far Cry με κεντρικό ήρωα τον Jack Carver, ο οποίος μας μετέφερε σε εξωτικά μέρη, γεμάτα και με μεταλλαγμένα πειράματα από έναν ανορθόδοξο επιστήμονα.

Αυτά πλέον με το Far Cry 2 αποτελούν παρελθόν. Ο νέος τίτλος της σειράς, φτιαγμένος όχι από την Crytek αλλά από την ίδια τη Ubisoft, χρησιμοποιώντας το καμάρι της που ακούει στο όνομα Dunia Engine (και όχι CryEngine όπως το πρώτο), μας μεταφέρει στις σαβάνες και τα αφιλόξενα περιβάλλοντα της Αφρικής, σε έναν πολύ πιο εξελιγμένο τίτλο από το πρώτο παιχνίδι. Όχι πλέον είναι εντελώς Free Roaming, αλλά η Dunia (η λέξη "κόσμος" στα Αραβικά) στην ουσία έδωσε στους δημιουργούς του παιχνιδιού τη δυνατότητα να φτιάξουν ένα "Grand Theft Auto" στην Αφρική - χωρίς αυτή τη φορά να κυνηγάμε μεταλλαγμένους ή εξωγήινους, αλλά μπαίνοντας στο σώμα διαφορετικών κάθε φορά χαρακτήρων που ο σκοπός τους είναι ένας - να σκοτώσουν τον "Jackal", έναν μεγαλέμπορο όπλων, ο οποίος παίζει σημαντικότατο ρόλο στον εμφύλιο πόλεμο μέσα στον οποίο βρίσκει ο παίχτης τον εαυτό του εμπλεκόμενο.

Μια ίσως και ρεαλιστική άποψη της σημερινής Αφρικής, με το ΑΚ-47 να είναι σύμβολο και τα ματωμένα διαμάντια το νόμισμα - αυτό είναι το Far Cry 2.


Sapphire HD 7770 Vapor-X Review: Cool And Quiet



Εκ πρώτης όψεως, τα αποτελέσματα είναι... κάτι παραπάνω από φυσιολογικά! Όπως θα δούμε και στα υπόλοιπα παιχνίδια, υπάρχουν διαφορές σε συγκεκριμένους τίτλους, που είναι υπέρ της κατώτερα χρονισμένης HD 7770 Vapor-X! Η μόνη λογική απάντηση σε αυτή την απορία, είναι φυσικά ο νέος Catalyst 12.4, γι' αυτό και ο λόγος που αποφύγαμε να φέρουμε τις προηγούμενες κάρτες σε άμεση αντιπαραβολή με την HD 7770 Vapor-X. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα αποτελέσματα!

Crysis 2

Ο κόσμος έχει αρχίσει να καταστρέφεται από μια σειρά κλιματικών αλλαγών και η κοινωνία είναι στα πρόθυρα της ολικής κατάρρευσης. Οι εξωγήινοι εισβολείς επέστρεψαν δριμύτεροι από ποτέ με μοναδικό σκοπό τον αφανισμό του ανθρώπινου γένους, αρχίζοντας την προσπάθεια τους από την ολοκληρωτική καταστροφή της πιο εμβληματικής πόλης ανά τον κόσμο. Στη Νέα Υόρκη, οι τρομακτικοί εισβολείς προελαύνουν στους δρόμους της πόλης και ο φόβος από τον εφιάλτη που ζουν τα εκατομμύρια κατοίκων, εξαπλώνεται με αστραπιαία ταχύτητα. Η πόλη είναι σε ένα μόνιμο χάος, οι δρόμοι έχουν γεμίσει συντρίμμια και στον ορίζοντα διακρίνονται μόνο φλεγόμενοι ουρανοξύστες. Αυτή είναι η πραγματικότητα στην Νέα Υόρκη, το έτος 2033.

Ούτε οι παραστρατιωτικές οργανώσεις με την επιβολή του νόμου, αλλά ούτε και οι δυνάμεις της αμερικάνικης στρατιωτικής μηχανής μπορoύν να σταθούν ενάντια στους εισβολείς. Για να επιβιώσετε μέσα σε αυτή τη δίνη του θανάτου απαιτείται στρατιωτική τεχνολογία πέρα από οτιδήποτε σύγχρονο έχετε δει ποτέ. Γίνετε ένας Supersoldier, χειριστείτε την στρατιωτική τεχνολογία του μέλλοντος...το Nanosuit 2 και κάντε την ύστατη προσπάθεια για να σώσετε την ανθρωπότητα από την καταστροφή. Αντέχετε;

Sapphire HD 7770 Vapor-X Review: Cool And Quiet



World in Conflict

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτήθηκαν τι θα συνέβαινε αν όντως οι Σοβιετικοί είχαν πραγματοποιήσει μια επίθεση στις Η.Π.Α., με εισβολή από αέρα και έδαφος. Αρκετοί, όταν σκέφτονται ένα τέτοιο σενάριο μιλάνε για ρίψη χιλιάδων πυρηνικών κεφαλών, οι οποίες θα βύθιζαν τον πλανήτη σε ένα πυρηνικό χειμώνα άνευ προηγουμένου. Το World in Conflict όμως, έχει άλλη άποψη για το πως θα μπορούσε να εξελιχθεί η ιστορία.

Έτσι, οι Σοβιέτ το 1989 έχοντας χάσει σημαντική πολιτική, κοινωνική και οικονομική δύναμη, αποφάσισαν να κάνουν μια μαζική επίθεση στις Η.Π.Α., αναζητώντας την ανάσταση της Σοβιετικής Αυτοκρατορίας μέσω της κατάκτησης του μισητότερου τότε αντιπάλου τους. Ο σκοπός δεν ήταν λοιπόν η εξολόθρευση των Ηνωμένων Πολιτειών με τη χρήση των άπειρων πυρηνικών που διέθετε το Σοβιετικό έθνος, αλλά η αναδιαμόρφωση της Αμερικής σε μια Κομμουνιστική ήπειρο, με σκοπό την παγκόσμια επικράτηση του Κομμουνισμού.

Το World in Conflict λοιπόν, μας μεταφέρει σε αυτό το φανταστικό σενάριο, δίνοντάς μας την ευκαιρία να πολεμήσουμε σε ένα Real Time Strategy game, όχι μόνο με τους Αμερικάνους που προσπαθούν να αποτρέψουν την εισβολή, αλλά και ως τις δυνάμεις του τότε ΝΑΤΟ στο Multiplayer, δίνοντας μια άλλη διάσταση στον τρόπο που ένα παιχνίδι στρατηγικής μας επιτρέπει να ζήσουμε σύγχρονες μάχες. Ο ρεαλισμός είναι άφθονος, τα γραφικά υπέροχα και η δράση ατελείωτη. Ένας από τους καλύτερους τίτλους του 2007, ο οποίος πρόσφατα μάλιστα απέκτησε και το expansion με τον τίτλο Soviet Assault.


Sapphire HD 7770 Vapor-X Review: Cool And Quiet



F1 2011

F1 2011 - ακόμα ένας επιτυχημένος τίτλος της Codemasters. Αφού η εταιρεία ήρθε σε συμφωνία με τους υπεύθυνους του Formula 1 World Championship, πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο παιχνίδι σχετικά με το κορυφαίο άθλημα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Όλοι οι οδηγοί είναι εδώ - 12 ομάδες, 24 πιλότοι. 19 διαθέσιμες πίστες, in-game αλλαγή από μέρα σε νύχτα. Αναβαθμισμένο multiplayer mode με υποστήριξη έως 16 παιχτών και δυνατότητα split screen για "κόντρες" δύο ατόμων. Ρεαλιστικές συνθήκες αγώνα, safety car σε περίπτωση ατυχήματος και δυνατότητα πλήρους παραμετροποίησης του μονοθέσιου για να επιτύχετε καλύτερους χρόνους.

Sapphire HD 7770 Vapor-X Review: Cool And Quiet



S.T.A.L.K.E.R: Call of Pripyat

Όποιος δεν έχει παίξει μέχρι σήμερα έναν τίτλο από αυτούς που ανήκουν στη σειρά S.T.A.L.K.E.R., μάλλον δεν είναι αρκετά "γενναίος" ώστε να μπει για τα καλά στον εναλλακτικό κόσμο του παιχνιδιού-θρύλος πλέον, που έκανε εκατομμύρια gamers να ανατριχιάσουν και να ζήσουν μερικές από τις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές σε PC Game. Το S.T.A.L.K.E.R. λοιπόν επέστρεψε και όπως είναι φυσικό, φέρνει μαζί του για ακόμα μια φορά τεχνολογία που σκοπεύει να γονατίσει τα PC μας. Χρησιμοποιώντας όλες τις εξελίξεις στον χώρο των φωτισμών και αρκετά DirectX 11 στοιχεία, το Call of Pripyat μας μεταφέρει στην Ουκρανία με έναν τρόπο τόσο ατμοσφαιρικό, που ενώ μας τρομάζει, καταφέρει και μας μαγνητίζει με μοναδικό και αινιγματικό τρόπο.

Sapphire HD 7770 Vapor-X Review: Cool And Quiet




Lost Planet 2

Το Lost Planet 2 αποτελεί τη συνέχεια της δημοφιλούς σειράς δράσης, μετά το Lost Planet(TM): Extreme Condition με πωλήσεις άνω των 2.3 εκατομμυρίων αντίτυπων παγκοσμίως. Το νέο επεισόδιο στην σειρά προσφέρει μια εντυπωσιακή επιστροφή στο μυστηριώδη πλανήτη E.D.N III και την ευκαιρία να καθορίσετε την αβέβαιη μοίρα της ανθρωπότητας. Μια δεκαετία έχει περάσει από τα γεγονότα του πρώτου παιχνιδιού και η όψη του E.D.N. III έχει αλλάξει δραματικά. Η επιχείρηση terraforming για μορφοποίηση του πλανήτη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και οι πάγοι έχουν αρχίσει να λιώνουν δίνοντας τη θέση τους σε κατάφυτες τροπικές ζούγκλες και αφιλόξενες ερήμους. Οδηγήστε τον χαρακτήρα σας σε 6 αλληλένδετα επεισόδια, δημιουργώντας μια μοναδική διαδραστική εμπειρία η οποία αλλάζει ανάλογα με τις πράξεις σας. Η εξέλιξη της πλοκής εξαρτάται από την προοπτική του καθενός με λίγα λόγια. Πέρα από το single player mode, το Lost Planet 2 έχει ρίξει μεγάλο βάρος στα multiplayer modes. Οι μυημένοι Lostplanetάδες θα χαρούν με την επιστροφή του ειδικού γάντζου, που έκανε το gameplay του Lost Planet μια πραγματική τρισδιάστατη εμπειρία.


Sapphire HD 7770 Vapor-X Review: Cool And Quiet



H.A.W.X. 2

Πέρα από το H.A.W.X. 1 έχουμε πραγματικά πολύ καιρό να δούμε τίτλους που να αφοσιώνονται στις αερομαχίες μεταξύ των μοντέρνων πολεμικών αεροσκαφών. Από τότε που η Novalogic τα "παράτησε", φαίνεται πως το είδος των διασκεδαστικών air combat flight sims χάθηκε, με μόνο το Ace Combat να μένει ως "σοβαρός" εκπρόσωπός του. Αυτοί που δεν ήθελαν να μπλέξουν με το ρεαλισμό των IL2-Sturmovik και του Jane's F16, απλά θα έπρεπε να αρκεστούν σε παλαιότερους τίτλους. Όχι πια όμως - το H.A.W.X 2 ήρθε για να μας φέρει σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Με αυτόν τον τίτλο, ο Tom Clancy κατάφερε να "ξυπνήσει" από τον ύπνο ένα είδος παιχνιδιού ξεχασμένο και να το κάνει τόσο όμορφο, που όχι μόνο οι οπαδοί του, αλλά και αρκετοί νέοι Gamers μπήκαν στον πειρασμό να το δοκιμάσουν. Το παιχνίδι είναι πραγματικά γεμάτο με δράση - ο χρήστης μπορεί να ελέγξει ένα από τα 49 διαθέσιμα αεροπλάνα που έχει το H.A.W.X 2 στη συλλογή του, να πετάξει πάνω από εντυπωσιακά αναπαραστημένες πόλεις και περιβάλλοντα, καθώς και να εμπλακεί σε πανέμορφες αερομαχίες, δίνοντας ταυτόχρονα και εντολές στους συμμάχους του, όπως έκανε περίπου και στους τίτλους της σειράς Ghost Recon.

Οι αερομαχίες θεωρούνταν από πολλούς ένα ξεπερασμένο είδος παιχνιδιών. Επανήλθαν με το πρώτο HAWX και έγιναν ακόμα πιο συναρπαστικές με το HAWX 2.


Sapphire HD 7770 Vapor-X Review: Cool And Quiet




3D Mark & Unigine Heaven

3DMark06 με τα graphic tests να αποκτούν HDR Rendering, Shadow Mapping, HDR Refraction, HDR Reflection, Depth Fog, Strauss Lighting Model και πολλά ακόμα νέα (τότε) εφέ. 3DMark Vantage με DirectX 10 και PhysX στο διασημότερο mode του (Performance). 3DMark11 με DirectX 11, tesselation και ιδιαίτερα απαιτητικό multi-threading και τέλος ο πρωτεργάτης τους DirectX 11 benchmarking, Unigine Heaven με τις προχωρημένες τεχνικές occlusion και τα πολλά υποστηριζόμενα APIs. Η παραπάνω τετράδα, είναι αναμφίβολα η αφρόκρεμα της σύγχρονης 3D Bench σκηνής και χωρίς να είναι πανάκεια, σίγουρα δίνει ένα πολύ καλό στίγμα για το ποιόν κάθε νέας κάρτας γραφικών. Πάμε λοιπόν να πάρουμε μια γεύση από τις επιδόσεις που θα δούμε, με την κάρτα, out-of-the-box.

Sapphire HD 7770 Vapor-X Review: Cool And Quiet




Μπορεί τα συνθετικά benchmarks να φέρνουν στο απόλυτο όριο μια κάρτα γραφικών, όμως δεν αποτελούν πανάκεια για την πλήρη απόδοση της κάρτας. Παρόλα αυτά, τα νούμερα που παίρνουμε είναι ένα αρκετά καλό μέτρο σύγκρισης.

Από τα παραπάνω νούμερα παρατηρούμε πως η 7770 κινείται στα πλαίσια απόδοσης περίπου όσο μια 6850. Ο αμέσως επόμενος ανταγωνιστής της, η GTX 560 σίγουρα έχει διαφορά, αρκετή ώστε να επικαλεστούμε πως είναι ανώτερη από την 7770.


Το εξετάσαμε οπτικά, αναλύσαμε την σχεδίασή του, ήρθε η ώρα να δούμε και πως αποδίδει! Συλλέξαμε όλα τα δεδομένα από τα παιχνίδια και τα μετροπρογράμματα που χρησιμοποιήσαμε και βάση αυτών σας τα παραθέτουμε σε άμεση αντιπαραβολή με τα υπόλοιπα συστήματα. Ανά χείρας είχαμε και το πιστόλι-θερμόμετρο, όπου στοχεύσαμε σε ζωτικά σημεία της κάρτας και καταγράψαμε τις μέγιστες θερμοκρασίες τους!



Τα αποτελέσματα δεν χρίζουν ιδιαίτερης ανάλυσης, είναι όμως άκρως εντυπωσιακά. Η HD 7770 Vapor-X σε στοκ συχνότητες είναι… εκνευριστικά ήσυχη καθώς διατήρησε σε αρκετά χαμηλά επίπεδα (max 59 βαθμοί Κελσίου) τον πυρήνα, αλλά για να επιτύχει κάτι τέτοιο δεν χρειάστηκε να… "ιδρώσει" σχεδόν καθόλου, καθώς το maximum όριο περιστροφής δεν ξεπέρασε το 35% PWM!

Sapphire HD 7770 Vapor-X Review: Cool And Quiet


Για να αντιληφθείτε την ησυχία της κάρτας με πραγματικά δεδομένα, ακολουθεί ο συγκεντρωτικός πίνακας με τα επίπεδα θορύβου.

Ambient 38.2 dB
20% PWM39 dB
30% PWM39.3 dB
40% PWM39.9 dB
50% PWM44.5 dB
60% PWM50.2 dB
70% PWM56.2 dB
80% PWM60.5 dB
90% PWM61.9 dB
100% PWM62 dB

Overclocking

Στις δυο προηγούμενες επαφές μας με τις 7770 δεν είχαμε την… χαρά να "ξεζουμίσουμε" μέχρι και την τελευταία δυνατότητα τους, ελέω περιορισμένου και μη ουσιαστικού overclocking potential -για διαφορετικούς λόγους όμως ανά περίπτωση. Ο καιρός πέρασε, και πλέον αυτή η δυνατότητα είναι πλήρως υποστηρίξιμη, οπότε ήρθε η ευκαιρία να την δοκιμάσουμε.

Σαν πρώτη αναφορά, θα θέλαμε να πούμε πως είναι θετικό το γεγονός ότι η κάρτα χρονίζεται αρκετά ψηλά, χωρίς όμως τα MHz να θεωρούνται «κούφια». Ο λόγος για τον οποίο η 7770 απέχει αρκετά από τα μεγαλύτερα μοντέλα της σειράς 7000 είναι φυσικά ο περιορισμένος αριθμός shaders. Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να την εκμεταλλευτούμε ακόμα περισσότερο και να την φέρουμε στα όρια της!

Το default clock στα 1100MHz του πυρήνα είναι αρκετά υψηλό από μόνο του, και επιτυγχάνεται με τάση 1,17V. Όμως, επειδή η stock VGPU δεν έδωσε ουσιαστική αύξηση στα MHz, και επειδή θελήσαμε κάτι περισσότερο, αυξήσαμε την V-GPU στο 1,215V από το μέγιστο επιτρεπτό των 1,25V και το max stable ήρθε στα 1170/1330MHz! Σαν απόλυτα νούμερα δεν φαντάζουν ως κάτι εξωπραγματικό, όμως το oc potential είναι εκεί, και οποιοσδήποτε πιστεύει ότι μπορεί να το χρειαστεί σε οποιαδήποτε στιγμή, μπορεί να το επιχειρήσει άφοβα ενώ μπορεί να είναι ασφαλής για την θερμοκρασία της κάρτας! Thank you, Vapor-X.



Ώρα για το φινάλε!


Sapphire HD 7770 Vapor-X Review: Cool And Quiet


Συνηθίζουμε στην τελευταία σελίδα να συνοψίζουμε την άποψή μας για το 'επίμαχο" hardware που μόλις δοκιμάσαμε. Η Sapphire HD 7770 Vapor-X πέρασε με επιτυχία από όλα τα τεστ που την υποβάλαμε και θα αναλύσουμε πόσο και αν αξίζει η επιλογή της!

Performance (8): Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, ο καινούριος Catalyst 12.4 έδωσε καλή ώθηση στις επιδόσεις της Sapphire HD 7770 Vapor-X! Πάμε να δούμε όμως αναλυτικότερα την απόδοσή της.


  • Factory settings: Το εργοστασιακό overclock είναι αυτό που εγγυάται αυξημένη απόδοση σε σχέση με τις reference ρυθμίσεις, χωρίς όμως να αγγίζει τον βαθμό της υπερβολής για να φροντίσει την ισορροπία μεταξύ απόδοσης και ησυχίας. Και τα καταφέρνει ικανοποιητικά! Όπως και όλες τις υπόλοιπες 7770, έτσι και η συγκεκριμένη προτείνεται για αναλύσεις μικρότερες των 1920x1080, παρόλα αυτά είναι δυνατό το gaming και σε αυτή την ανάλυση με αρκετές υποχωρήσεις στην ποιότητα γραφικών ή για παιχνίδια που δεν απαιτούν ιδιαίτερο επεξεργαστικό φόρτο (Dirt 3, HAWX2, Pro Evolution Soccer κοκ). Ελέω όμως περιορισμένης ισχύος και framebuffer (V-RAM) δεν θα προτείναμε ανάλυση που υπερβαίνει τα 1080p!

  • Overclocked Settings: Δεχόμενοι το γεγονός πως η κάρτα έρχεται με αρκετά υψηλά ρολόγια από το εργοστάσιο, είναι καλοδεχούμενο το overclocking potential της, έστω αυτό το λίγο παράνω.. Το scaling που προσφέρει δεν είναι μια τεράστια ώθηση, οπότε θα το προτείναμε ως ένα επιπρόσθετο μέτρο για να μην πέσει το framerate σε όρια μη αποδεκτά για τον χρήστη σε μια "δύσκολη" σκηνή. Λίγος πειραματισμός παραπάνω χρειάζεται για να βρείτε το καλύτερο σταθερό overclock, ενώ δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τις θερμοκρασίες του πυρήνα!


Features(8): Η Sapphire HD 7770 Vapor-X δεν αποτελεί την αιχμή της τεχνολογίας. Παρόλα αυτά μας άρεσε η αποδοτικότητα του Vapor-X και το πόσο αυτό συγκρατεί χαμηλά τις θερμοκρασίες χωρίς να παράγει θόρυβο! Απο την άλλη, το συνολικό bundle της κάρτας δεν αποτελεί και κάτι το ιδιαίτερο, με εξαίρεση το HDMI καλώδιο που μας έχει συνηθίσει η Sapphire.

Extra Technologies(8): H συνολική ποιότητα κατασκευής της HD 7770 Vapor-X σίγουρα δεν αγγίζει την τελειότητα, όμως σε μια κάρτα μεσαίου προς χαμηλού budget με ένα τόσο αποδοτικό σύστημα ψύξης δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα παραπάνω. Η συγκράτηση του Vapor-X πάνω στο PCB, παρόλο που γίνεται με μόλις 4 βίδες, είναι αρκετά σταθερή. Από την άλλη, το πλαστικό κάλυμμα ίσως να μην πείθει με τον χρωματικό συνδυασμό του.

Price (8): Και ενώ πριν λίγους μήνες βρισκόμασταν στην θέση να αποκαλούμε "τσιμπημένες" τις τιμές της σειράς 7700, σήμερα παρατηρούμε πως οι τιμές της συγκεκριμένης σειράς έχουν ολισθήσει ελαφρώς προς τα κάτω. Με την τιμή της Sapphire HD 7770 Vapor-X να ξεκινά στην Ελληνική αγορά από τα 160?, δεν είναι και το καλύτερο value for money, όμως για τα λεφτά της είναι μια πολύ πιο δικαιολογημένη και ισορροπημένη λύση.

Final thoughts: Ίσως η καλύτερη υλοποίηση HD 7770 που πέρασε από τα χέρια μας. Βέβαια, όπως είπαμε και νωρίτερα, δεν έχει και την πιο "δίκαιη" τιμή -παρόλα αυτά είναι γνωστό πως οτιδήποτε έχει γνώμονα την ησυχία πληρώνεται ελαφρώς παραπάνω. Αν είστε ο χρήστης που για τον οποίο προορίζονται οι HD 7770, είστε λάτρης της ησυχίας αλλά δεν θέλετε να βασίζεστε σε fanless συστήματα ψύξης, και την βρίσκετε σε λογική για εσάς τιμή, τότε θα σας συνιστούσαμε την Sapphire HD 7770 Vapor-X ανεπιφύλακτα!






Άλλο ένα review του HwBox.gr ολοκληρώθηκε! Ευχαριστούμε θερμά την Sapphire για την παραχώρηση του δείγματος!