Coolermaster DEVASTATOR II
 • Asrock Z97E-ITX/ac Review: Small but packed

  Asrock Z97E-ITX/ac Review: Small but packed
  Μπορεί ένα mITX σύστημα να ανταγωνιστεί ένα παραδοσιακό ATX desktop μηχάνημα; Αυτό είναι ένα ερώτημα που από μεριάς Intel έχει απαντηθεί καταφατικά εδώ και αρκετό καιρό, τόσο από τους Ivy Bridge αλλά ιδίως από τους Haswell επεξεργαστές της, με το εξαιρετικό efficiency που συντελεί σε χαμηλή κατανάλωση και λιγότερη παραγωγή θερμότητας. Η Intel έχει καταφέρει με τις αρχιτεκτονικές της να ανοίξει νέους "ορίζοντες" όσον αφορά τα μεγέθη των συστημάτων που μπορούμε να έχουμε στα σπίτια μας, ενώ οι επιλογές λύσεις που προσφέρονται πλέον στον Small form factor τομέα να εκτείνονται από τα κουτιά, ψύκτρες μέχρι και τροφοδοτικά, επιτρέποντάς μας την δημιουργία μηχανημάτων που έχουν την δυνατότητα να μην έχουν πολλά να ζηλέψουν από τα μεγαλύτερα ATX "αδέλφια" τους.

  Τι μπορεί να χρειάζεται όμως ένα SFF σύστημα; Εκτός από τα κατάλληλου μεγέθους υποσυστήματα, χρειάζεται και η κατάλληλη "βάση": φυσικά η mITX μητρική. Το κρίσιμο σημείο όμως σε αυτού του μεγέθους συστήματα είναι πόσες δυνατότητες μπορούν να προσφέρουν "intergrated" σε μια επιφάνεια που απαγορεύεται να ξεπερνάει τα 17x17 cm που ορίζει το mini-ITX spec. Και εδώ έρχεται η Asrock να προσφέρει μια ακόμα λύση: meet the Asrock Z97E-ITX/ac.


  Ανοίγοντας την ομολογουμένως μικρότερη συσκευασία η Z97E-ITX/ac μας αποκαλύπτεται. Η Asrock για να προστατέψει το περιεχόμενο της συσκευασίας κατά την διάρκεια της μεταφοράς, τοποθετεί την μητρική σε ένα προστατευτικό αφρώδες υλικό, ώστε να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης ζημιάς από τα χτυπήματα. Συνεχίζοντας με το εσωτερικό της συσκευασίας θα συναντήσουμε 2 SATA καλώδια (1 straight & 1 angled), το manual και το Quick Install Guide, το DVD με όλο το απαραίτητο Software, το τυπικό "ασημί" I/O Shield καθώς και την εξωτερική κεραία για Wifi - ac και Bluetooth.

  Asrock Z97E-ITX/ac Review: Small but packedAsrock Z97E-ITX/ac Review: Small but packedAsrock Z97E-ITX/ac Review: Small but packed


  Το color scheme που έχει επιλέξει η Asrock για τις περισσότερες mainstream μητρικές της είναι το "sky-blue" μεταλλικό χρώμα στα heatsinks και τα DIMM slots τα οποία συνδυάζονται με το Sapphire black PCB της Asrock. Κατά τα άλλα, το mITX standard δεν επιτρέπει και πολλές καινοτομίες πάνω στο PCB - έτσι, αυτό που θα συναντήσουμε είναι ένα "πυκνοκατοικημένο" motherboard που προσπαθεί να κάνει χώρο για να χωρέσουν πολλά πράγματα, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να δεσμεύσει την μια από τις 4 πλευρές του για τα Rear I/O ports. Η Asrock φαίνεται ότι με κάποιον τρόπο, κατάφερε να χωρέσει ένα ολόκληρο Z97 σύστημα με ασύρματη συνδεσιμότητα αλλά και μπόλικες επιλογές αποθηκευτικής επέκτασης - όλα αυτά σε μια επιφάνεια 17mm^2.

  Asrock Z97E-ITX/ac Review: Small but packed


  Asrock Z97E-ITX/ac Review: Small but packed


  Παρ' όλα αυτά, η Asrock Z97E-ITX/ac δεν ξεχνάει την Z97 "ταυτότητά" της - έτσι, βασίζεται στο τελευταίο chipset ελέγχου της Intel, το Z97 Express Chipset, το οποίο επιτρέπει την υποστήριξη όλων των s1150 επεξεργαστών, από τους Haswell, Devil's Canyon μέχρι και τους Broadwell. Το Overclocking είναι ελεύθερο φυσικά σε αυτήν την πλατφόρμα για οποιονδήποτε K-series επεξεργαστή της Intel. Επιπλέον, η Asrock κατάφερε σε αυτό το board να ενσωματώσει τόσο ένα M.2 slot με υποστήριξη PCI-e 10GB/s αλλά και mSATA 6GB/s SSDs για modules των 3 και 4.2cm, όσο και ένα SATA Express Port μαζί με άλλες 4 "παραδοσιακές" SATA 6Gbps θύρες.


  Asrock Z97E-ITX/ac Review: Small but packedAsrock Z97E-ITX/ac Review: Small but packedAsrock Z97E-ITX/ac Review: Small but packed


  Asrock Z97E-ITX/ac Review: Small but packedAsrock Z97E-ITX/ac Review: Small but packedAsrock Z97E-ITX/ac Review: Small but packed


  Asrock Z97E-ITX/ac Review: Small but packedAsrock Z97E-ITX/ac Review: Small but packedAsrock Z97E-ITX/ac Review: Small but packed


  Asrock Z97E-ITX/ac Review: Small but packedAsrock Z97E-ITX/ac Review: Small but packed


  Από τις πρώτες φωτογραφίες θα παρατηρήσατε πως από την πάνω πλευρά του PCB απουσιάζει η M.2 θύρα. Η λύση όμως στην τοποθέτηση του M.2 σε αυτό το mITX board δώθηκε με έναν πολύ απλό τρόπο - μιας και δεν προσδίδει μη βιώσιμο πάχος στις διαστάσεις της μητρικής, το M.2 βρίσκεται στην πίσω πλευρά της μητρικής, μαζί με τα αντίστοιχα nuts για την τοποθέτηση του M.2 SSD.

  Asrock Z97E-ITX/ac Review: Small but packedAsrock Z97E-ITX/ac Review: Small but packedAsrock Z97E-ITX/ac Review: Small but packed


  Η υψηλή ποιότητα παραγωγής Z97E-ITX/ac και η σταθερή της απόδοση εγγυώνται μέσα από την σφραγίδα "Super Alloy" της Asrock. Επί της ουσίας, πρόκειται για μια μακριά λίστα χαρακτηριστικών που επιγραμματικά θα αναφέρουμε μερικά από αυτά: Premium Alloy Chokes, Dual-Stack MOSFET για καλύτερη παράδοση του ρεύματος προς το CPU, NexFET MOSFET για καλύτερη παράδοση ρεύματος προς τις μνήμες και προστασία από Electro Static Discharge (ESD). Οι Nichilon 12K platinum πυκνωτές εγγυώνται 12000 ώρες απρόσκοπτης λειτουργίας, ενώ τέλος το Sapphire Black PCB βελτιώνει τόσο το οπτικό αποτέλεσμα της μητρικής όσο και την καλύτερη ποιότητά της. Τέλος, ενώ φαίνεται πως απουσιάζει κάποιο κύκλωμα προενίσχυσης του ήχου, η Z97E-ITX/ac χρησιμοποιεί το τυπικό Realtek ALC1150 το οποίο όμως συνδυάζεται με τους Nichicon Fine Gold Series audio πυκνωτές για βελτιωμένο ηχητικό αποτέλεσμα.

  Asrock Z97E-ITX/ac Review: Small but packedAsrock Z97E-ITX/ac Review: Small but packedAsrock Z97E-ITX/ac Review: Small but packed  Για να μπορέσει η Z97E-ITX/ac να προσφέρει ασύρματη συνδεσιμότητα χρησιμοποιεί ένα mini PCI-e card της AzureWave, με το 2T2R να προσφέρει υποστήριξη Dual Band 2.4/5GHz για Wifi 802.11ac με μέγιστη δυνατότητα διαμεταγωγής στα 867Mbps, ενώ ταυτόχρονα προσφέρεται και Bluetooth v4.0.

  Asrock Z97E-ITX/ac Review: Small but packed


  Φυσικά, η Asrock επενδύει και στο added value μέσω του software που διανέμει με τα προϊόντα της. Έτσι με κάθε Asrock μητρική έχετε πρόσβαση στο Asrock Cloud όπου σας δίνεται η δυνατότητα να μετατρέψετε τον προσωπικό σας υπολογιστή στο δικό Cloud για τον διαμοιρασμό αρχείων και multimedia σε όλες σας τις συσκευές. Επιπλέον, μέσω του ASRock APP Shop μπορείτε να αποκτήσετε κάποια επιπλέον Apps που θα βοηθήσουν τις επιδόσεις του συστήματος ενώ μπορούν να παρέχουν υποστήριξη και updates σε ότι αφορά το software της μητρικής.  Ολοκληρώνοντας την σύντομη παρουσίασή μας, ας δούμε συγκεντρωτικά τα χαρακτηριστικά της Z97E-ITX/ac:


  Quick Info Asrock Z97E-ITX/ac
  Socket LGA 1150
  Form Factor mITX
  Max CPU Support Intel Haswell, Devil's Canyon Core i7
  BCLK 100MHz
  Chipset Intel Z97 Express Chipset
  DDR3 Memory Up to 3300MHz
  Memory Channel Dual
  DIMM Slots 2
  Max Memory (GB) 16
  PCI-E Slots 1 x PCI Express x16 Gen 3
  Network Controller 1x Intel Giga PHY Intel® I218V Gigabit Ethernet
  Storage Ports 4 + 2 x SATA 6Gbps
  1 x SATA Express
  1 x M.2 Slot (PCIe + SATA)
  USB Ports 2 x USB 3.0
  2 x USB 2.0
  Audio ports 7.1 Channel Audio (Realtek ALC1150)
  Multi-GPU Support Not Supported
  Warranty 2 years


About us
Το HwBox αποτελεί την κορυφαία Ελληνική online hardware κοινότητα με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και trends της αγοράς συμπεριλαμβανομένου δοκιμών και κριτικών σε βάθος. Η ανήσυχη ομάδα των δημοσιογράφων μας καλύπτει βασικές διεθνείς εκθέσεις όπως η CeBIT & η Computex.

HwBox is the leading online hardware community with the latest technology news and IT market trends, in depth reviews and commentaries. Our inquisitive team of journalists cover key international events like CeBIT & Computex.

links
Computex 2014 | Computex 2013 | Computex 2012 | CeBIT 2012 | Computex 2011
CeBIT 2011
Join us
hwbox.gr
O/C on first boot
Powered by vBadvanced CMPS v4.2.1