Coolermaster DEVASTATOR II
 • ASRock Z97 Extreme4 Review: Extreme & mainstream

  ASRock Z97 Extreme4 Review: Extreme & mainstream
  Θα ξεκινήσουμε το παρόν review όπως κλείσαμε με το ακριβώς προηγούμενο. Για ένα απλό "φρεσκάρισμα" στην μνήμη σας, θα σας αναφέρουμε (για μια ακόμα φορά) περί του marketing segmentation και πως οι εταιρίες - κατασκευαστές επιλέγουν να μεταβάλλουν το πλήθος των χαρακτηριστικών που προσφέρει μια μητρική με απώτερο στόχο να διαφοροποιήσουν τα προϊόντα μεταξύ τους - εφόσον δεν έχουν σχεδόν κανέναν έλεγχο όσον αφορά τις επιδόσεις ενός συστήματος - και να βελτιστοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την τελική τιμή. Όπως λοιπόν αναμένουμε πλέον από μια εταιρία να διαθέσει στην αγορά ένα πλούσιο σε χαρακτηριστικά motherboard, έτσι είμαστε σχεδόν βέβαιοι για την κυκλοφορία ενός φτηνότερου board εντός της ίδιας σειράς προϊόντων.

  Όπερ και εγένετο. Το προηγούμενο μας review αφορούσε την ASRock Z97 Extreme6, ένα Z97 motherboard με εξαιρετικά χαρακτηριστικά αλλά και καινοτομίες, σε μια εξαιρετική τιμή. Σήμερα ήρθε η ώρα να σας παρουσιάσουμε την πιο "cost-friendly" εκδοχή της Extreme 6, και μιλάμε για την ASRock Z97 Extreme4. Το "στοίχημα" για το συγκεκριμένο board είναι κατά πόσο θα καταφέρει να μας κερδίσει ως μια "stripped - down" εκδοχή μιας κατά τα άλλα εξαιρετικής μητρικής!

  Σε μια πολύ τυπική συσκευασία μας έρχεται Z97 Extreme4, με το κουτί να προσπαθεί να διαφημίσει τα πιο δυνατά σημεία τόσο της συγκεκριμένης μητρικής όσο και των τεχνολογιών που προσφέρει η εταιρία στα περισσότερα προϊόντα της. Αλλά ας μείνουμε στην αρχική εικόνα που λάβαμε! Η ASRock για να προστατέψει το περιεχόμενο της συσκευασίας κατά την διάρκεια της μεταφοράς, τοποθετεί την μητρική σε ένα προστατευτικό αφρώδες υλικό, ώστε να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης ζημιάς από τα χτυπήματα. Συνεχίζοντας με το εσωτερικό της συσκευασίας θα συναντήσουμε 4 SATA καλώδια (2 straight & 2 angled), ένα SATA power extension cable, το manual και το Quick Install Guide, το DVD με όλο το απαραίτητο Software καθώς και το τυπικό "ασημί" I/O Shield.

  ASRock Z97 Extreme4 Review: Extreme & mainstreamASRock Z97 Extreme4 Review: Extreme & mainstreamASRock Z97 Extreme4 Review: Extreme & mainstream


  Το color scheme που έχει επιλέξει η ASRock για τις περισσότερες Ζ97 μητρικές της είναι το "sky-blue" μεταλλικό χρώμα στα heatsinks και τα DIMM slots τα οποία συνδυάζονται με το Sapphire black PCB της ASRock. Η Z97 Extreme4 είναι ένα πλήρες ATX board που όπως είπαμε και νωρίτερα, στόχο έχει την high-end κατηγορία της αγοράς. Έτσι πάνω της θα συναντήσουμε μπόλικα χαρακτηριστικά που θα ικανοποιήσουν τον high-end / mainstream χρήστη, ο οποίος επέλεξε την s1150 πλατφόρμα της Intel για το σύστημά του.

  ASRock Z97 Extreme4 Review: Extreme & mainstream


  ASRock Z97 Extreme4 Review: Extreme & mainstream


  Η Z97 Extreme4 είναι βασισμένη στο Z97 Express Chipset, το οποίο επιτρέπει την υποστήριξη όλων των s1150 επεξεργαστών, από τους Haswell, Devil's Canyon μέχρι και τους Broadwell. Το Overclocking είναι ελεύθερο φυσικά σε αυτήν την πλατφόρμα για οποιονδήποτε K-series επεξεργαστή της Intel. Επιπλέον, το M.2 slot με υποστήριξη τόσο PCI-e 10GB/s όσο και σε mSATA 6GB/s SSDs δίνει το παρόν υποστηρίζοντας modules των 4.2cm, 6cm, 8cm και 11cm , ενώ θα συναντήσουμε και το SATA Express Port. Τι λείπει όμως από την Extreme4 σε σχέση με την Extreme6; Αρχικά, απουσιάζει το "Ultra M.2", καινοτομία της ASRock το οποίο υποστηρίζει PCI Express Gen 3 και υπόσχεται θεωρητικές ταχύτητες έως και 32Gbps. Επίσης, "κόπηκε" και η έξτρα miniPCI-e θύρα για την προσθήκη καρτών επέκτασης που υποστηρίζουν αυτό το πρότυπο.

  ASRock Z97 Extreme4 Review: Extreme & mainstreamASRock Z97 Extreme4 Review: Extreme & mainstreamASRock Z97 Extreme4 Review: Extreme & mainstream


  ASRock Z97 Extreme4 Review: Extreme & mainstreamASRock Z97 Extreme4 Review: Extreme & mainstreamASRock Z97 Extreme4 Review: Extreme & mainstream


  ASRock Z97 Extreme4 Review: Extreme & mainstreamASRock Z97 Extreme4 Review: Extreme & mainstreamASRock Z97 Extreme4 Review: Extreme & mainstream  Κατά τα άλλα, τα Οverclocking χαρακτηριστικά δεν απουσιάζουν από την ASRock Z97 Extreme4. Έτσι, εκτός από τις δυνατότητες που προσφέρει το Z97 σε συνδυασμό με τους ξεκλείδωτους "K-series" επεξεργαστές της Intel, θα συναντήσουμε και μικρά "βοηθήματα" πάνω στο PCB, με τα Power & Reset onboard buttons να διακρίνονται καθώς και ένα BIOS debug LED screen που αναφέρει τους κωδικούς λειτουργίας του BIOS και μπορεί να βοηθήσει σε περίπτωση αδυναμίας εκκίνησης του συστήματος.

  ASRock Z97 Extreme4 Review: Extreme & mainstreamASRock Z97 Extreme4 Review: Extreme & mainstreamASRock Z97 Extreme4 Review: Extreme & mainstream


  Η υψηλή ποιότητα παραγωγής Z97 Extreme4 και η σταθερή της απόδοση εγγυώνται μέσα από την σφραγίδα "Super Alloy" της ASRock. Επί της ουσίας, πρόκειται για μια μακριά λίστα χαρακτηριστικών που επιγραμματικά θα αναφέρουμε μερικά από αυτά: Premium Alloy Chokes, Dual-Stack MOSFET για καλύτερη παράδοση του ρεύματος προς το CPU, NexFET MOSFET για καλύτερη παράδοση ρεύματος προς τις μνήμες και προστασία από Electro Static Discharge (ESD). Οι Nichilon 12K platinum πυκνωτές εγγυώνται 12000 ώρες απρόσκοπτης λειτουργίας, ενώ τέλος το Sapphire Black PCB βελτιώνει τόσο το οπτικό αποτέλεσμα της μητρικής όσο και την καλύτερη ποιότητά της.

  ASRock Z97 Extreme4 Review: Extreme & mainstreamASRock Z97 Extreme4 Review: Extreme & mainstream


  Η ASRock δεν θα αφήσει παραπονεμένους τους χρήστες που διαθέτουν ένα δυνατό headset. Έτσι, το Pure Audio 2 είναι η λύση της ASRock για όσους επιθυμούν την ακρόαση ήχου από καλά set ακουστικών, με τους ενισχυμένους Amplifiers καθώς και τους audio grade χρυσούς πυκνωτές να αναλαμβάνουν ενίσχυση και καλύτερο φιλτράρισμα του ηχητικού σήματος. Το τελικό αποτέλεσμα καταλήγει στην έξοδο ήχου που βρίσκεται στο rear I/O της μητρικής.

  ASRock Z97 Extreme4 Review: Extreme & mainstreamASRock Z97 Extreme4 Review: Extreme & mainstreamASRock Z97 Extreme4 Review: Extreme & mainstream
  ASRock Z97 Extreme4 Review: Extreme & mainstream


  Φυσικά, η ASRock επενδύει και στο added value μέσω του software που διανέμει με τα προϊόντα της. Έτσι με κάθε ASRock μητρική έχετε πρόσβαση στο ASRock Cloud όπου σας δίνεται η δυνατότητα να μετατρέψετε τον προσωπικό σας υπολογιστή στο δικό σας Cloud για τον διαμοιρασμό αρχείων και multimedia σε όλες σας τις συσκευές. Επιπλέον, μέσω του ASRock APP Shop μπορείτε να αποκτήσετε κάποια επιπλέον Apps που θα βοηθήσουν τις επιδόσεις του συστήματος ενώ μπορούν να παρέχουν υποστήριξη και updates σε ότι αφορά το software της μητρικής.

  Ολοκληρώνοντας την σύντομη παρουσίασή μας, ας δούμε συγκεντρωτικά τα χαρακτηριστικά της Z97 Extreme4:


  Quick Info ASRock Z97 Extreme4
  Socket LGA 1150
  Form Factor ATX
  Max CPU Support Intel Haswell, Devil's Canyon Core i7
  BCLK 100MHz
  Chipset Intel Z97 Express Chipset
  DDR3 Memory Up to 3300MHz
  Memory Channel Dual
  DIMM Slots 4
  Max Memory (GB) 32
  PCI-E Slots 2 x PCI Express 3.0 x16
  1 x PCI Express 2.0 x16
  2 x PCI Express 2.0 x1
  Network Controller 1x Intel Giga PHY Intel I218V Gigabit Ethernet
  Storage Ports 6 + 2 x SATA 6Gbps
  1 x SATA Express
  1 x M.2 Slot (PCIe Gen2 x2 + SATA)
  USB Ports 6 x USB 3.0
  2 x USB 2.0
  Audio ports 7.1 Channel Audio (Realtek ALC1150)
  Multi-GPU Support AMD CrossFireX
  NVIDIA SLI
  Warranty 2 years


About us
Το HwBox αποτελεί την κορυφαία Ελληνική online hardware κοινότητα με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και trends της αγοράς συμπεριλαμβανομένου δοκιμών και κριτικών σε βάθος. Η ανήσυχη ομάδα των δημοσιογράφων μας καλύπτει βασικές διεθνείς εκθέσεις όπως η CeBIT & η Computex.

HwBox is the leading online hardware community with the latest technology news and IT market trends, in depth reviews and commentaries. Our inquisitive team of journalists cover key international events like CeBIT & Computex.

links
Computex 2014 | Computex 2013 | Computex 2012 | CeBIT 2012 | Computex 2011
CeBIT 2011
Join us
hwbox.gr
O/C on first boot
Powered by vBadvanced CMPS v4.2.1