Coolermaster DEVASTATOR II
 • OCZ RevoDrive 350 Review: Breaking The SATA Bottleneck

  OCZ RevoDrive 350 Review: Breaking The SATA Bottleneck
  Καλώς ορίσατε σε ένα ακόμη review εδώ στο HwBox! Σήμερα την τιμητική του έχει ο τομέας του storage, όπου η αλήθεια είναι πως τα πράγματα έχουν παραμείνει κάπως στάσιμα τον τελευταίο καιρό. Μπορεί κοιτώντας τα benchmarks να προκύπτουν διαφορές της τάξης του 50% μεταξύ των επιδόσεων των Solid State Drive, όμως η καθημερινότητα φαίνεται να διαφέρει σημαντικά. Το πόσο, υποδεικνύεται από το γεγονός πως τα «καθορισμένα» σενάρια των benchmark διαφέρουν από την καθημερινή χρήση τόσο, ώστε αυτό το περίπου 50% μεταξύ των επιδόσεων να μετατρέπεται κοντά στο ±20%! Μπορεί λοιπόν αυτό να μας συμφέρει ως αγοραστές μιας και το ενδιαφέρον έχει αρχίσει να στρέφεται στη χωρητικότητα και το κόστος, δεν παύουμε όμως να προβληματιζόμαστε για το μέλλον.

  Κινούμενες λοιπόν σε αυτό το μήκος κύματος, κάποιες εταιρείες ήδη προσπαθούν να διαφοροποιηθούν από τον ανταγωνισμό και να προσφέρουν αυτό το κάτι παραπάνω, δημιουργώντας υλοποιήσεις drive οι οποίες ξεφεύγουν εν μέρει από τους περιορισμούς που εισάγει το πρωτόκολλο SATA τόσο ως προς το διαθέσιμο bandwidth, όσο και ως προς το πρότυπο επικοινωνίας μεταξύ μνήμης-αποθηκευτικού μέσου. Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμαστε αφενός σε ένα θεωρητικό όριο του εύρους δια μεταγωγής της τάξης των 600 ΜΒ/s, και αφετέρου σε ένα Advanced Host Controller Interface (AHCI) το οποίο σχεδιάστηκε την εποχή όπου οι μηχανικοί δίσκοι βρίσκονταν στο απόγειό τους και όχι οι μνήμες flash.

  Έχουμε συνεπώς νέα προϊόντα τα οποία στηρίζονται στο πρότυπο που φαινόταν από παλιά ως διάδοχος του SATA, ακούγοντας στο όνομα PCI Express. Για να σας δώσουμε μάλιστα μία τάξη μεγέθους, ανάλογα με τις υλοποιήσεις (SATA Express, M.2, PCI Express) και τα lanes που αξιοποιούν κάθε φορά, το εύρος δια μεταγωγής ξεκινάει από τα 1 GB/s και ανεβαίνει. Σήμερα, θα δοκιμάσουμε ένα τέτοιο προϊόν, το οποίο βασίζεται μεν ακόμη στο παλιό AHCI, κινείται δε σε λογική παρόμοια του RAID, με τη μεγάλη διαφορά πως δεν χρειάζεται κάποια ρύθμιση από τον χρήστη.

  Το RevoDrive 350 λοιπόν, μας δείχνει το πώς έχει συλλάβει η OCZ ένα υψηλών επιδόσεων solid state drive για workstation υπολογιστές. Για αυτό και οι μέγιστες ταχύτητες σειριακών αναγνώσεων που υπόσχεται αγγίζουν τα 1800 MB/s, ενώ οι εγγραφής τα 1700 MB/s, τιμές πολύ μεγαλύτερες από αυτές που θα μπορούσε να προσφέρει ένα SATA SSD. Πως τα κατάφερε; Πήρε το γνωστό ελεγκτή SandForce 2282, έβαλε τέσσερις σε ένα PCB που επικοινωνεί με PCI Express και άφησε την ενορχήστρωσή τους στο Virtualized Controller Architecture 2.0 (VCA). Το αποτέλεσμα ήδη φαντάζει ενδιαφέρον για αυτό και σήμερα θα δοκιμάσουμε τη συγκεκριμένη υλοποίηση τόσο στα κλασσικά σενάρια, όσο και σε κάποια πιο απαιτητικά, συγκρίνοντάς την παράλληλα με δύο αντιπροσωπευτικά δείγματα των enthusiast και mainstream solid state drives.
  RevoDrive 350 Perspective

  Προτού όμως ξεκινήσουμε θα θέλαμε να σας προϊδεάσουμε για τις δύο επόμενες σελίδες του Review, οι οποίες έχουν ως στόχο να σας εξοικειώσουν με την τεχνολογία των μνημών flash καθώς και να επεξηγήσουν πολυχρησιμοποιούμενες στο χώρο ορολογίες. Φυσικά, θα μπορούσατε να τις προσπεράσετε και να πάτε απευθείας στην αξιολόγηση του drive, χάνοντας όμως έτσι μια ευκαιρία βαθύτερης κατανόησης του τρόπου λειτουργίας των μνημών NAND Flash καθώς και όρων όπως το Garbage Collection, το TRIM, το Over-Provisioning, Secure Erase κοκ, που μπορούμε να πούμε πως ακούγονται αρκετά συχνά.

About us
Το HwBox αποτελεί την κορυφαία Ελληνική online hardware κοινότητα με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και trends της αγοράς συμπεριλαμβανομένου δοκιμών και κριτικών σε βάθος. Η ανήσυχη ομάδα των δημοσιογράφων μας καλύπτει βασικές διεθνείς εκθέσεις όπως η CeBIT & η Computex.

HwBox is the leading online hardware community with the latest technology news and IT market trends, in depth reviews and commentaries. Our inquisitive team of journalists cover key international events like CeBIT & Computex.

links
Computex 2014 | Computex 2013 | Computex 2012 | CeBIT 2012 | Computex 2011
CeBIT 2011
Join us
hwbox.gr
O/C on first boot
Powered by vBadvanced CMPS v4.2.1