Coolermaster DEVASTATOR II
 • Gigabyte Z87X-OC & G1.Sniper 5 Review: Z87 Beasts unleashed!

  Gigabyte Z87X-OC & G1.Sniper 5 Review: Z87 Beasts unleashed!  Gigabyte Z87X-OC & G1.Sniper 5 Review: Z87 Beasts unleashed!


  Είναι δεδομένο πως με την ενσωμάτωση ολοένα και περισσότερων στοιχείων στο die του CPU, οι κατασκευαστές μητρικών δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να διαφοροποιηθούν σε σχέση με τον ανταγωνισμό, όσον αφορά τις επιδόσεις. Και εδώ που τα λέμε, δυσκολεύονται να διαφοροποιηθούν ακόμα και μεταξύ των μοντέλων της ίδιας της εταιρίας. Για τον λόγο αυτό, έχουν επικεντρωθεί στο να παρέχουν ακόμα πιο πλούσια επιπρόσθετα και χαρακτηριστικά, καθότι τα στοιχεία τα όποια έχουν σχέση με την λειτουργία του επεξεργαστή και την επικοινωνία του με τα υπόλοιπα υποσυστήματα πλέον προκαθορίζονται από τους ίδιους τους κατασκευαστές επεξεργαστών, δηλαδή την Intel και την AMD. Έτσι, κατασκευαστές όπως η Gigabyte, εξαντλούν την δημιουργικότητα τους, δημιουργώντας νέα marketing segments και κατασκευάζοντας μοντέλα που έχουν συγκεκριμένα target groups. Ποιος θα φανταζόταν σήμερα, ότι μια mainstream μητρική θα περιείχε αρκετά ποιοτικά στοιχεία που σημαίνει υψηλή ποιότητα παράγωγης, συν το γεγονός ότι πλέον περιλαμβάνουν στάνταρ αρκετά πιο ποιοτικές κάρτες ήχου με κυκλώματα ενίσχυσης, ανεβάζοντας τον πήχη σε σχέση με το αρκετά "φτηνιάρικο" AC 97. Καμία σχέση ακόμα και αν γυρίσουμε 4 χρόνια πριν. Και για να πούμε την αλήθεια, μας αρέσει αυτό!

  Αυτός είναι και ο κύριος λόγος, για τον όποιο δεν μπήκαμε και ιδιαίτερα στον κόπο να μετρήσουμε και τις δυο μητρικές ξεχωριστά και να τις αντιπαραβάλλουμε στα γραφήματα μας, για να καταλήξουμε να σας πούμε στον επίλογο ότι η Z87X-OC είναι κατά κάτι millisecond ταχύτερη στο SuperPI και βγάζει 5% περισσότερους πόντους στο PCMark. Ούτως η άλλως, οι διαφορές πλέον από μητρική σε μητρική είναι αρκετά μικρές και σχεδόν αμελητέες, όπως μάλλον ήδη γνωρίζετε. Επί της ουσίας, είναι άλλες οι χάρες που θα λάμψει η G1.Sniper 5 και άλλες αυτές που θα διακριθεί η Z87X-OC.

  Αν υπάρχει ένα κοινό στοιχείο μεταξύ των δυο αυτών μητρικών, είναι ότι και οι δυο σχεδόν "απαιτούν" να εγκαταστήσετε κάποιο ξεκλείδωτο "Κ series" Intel επεξεργαστή. Αυτές οι μητρικές δεν τους αρέσει, για κάποιον περίεργο αλλά όμορφο λόγο, να δουλεύουν στα default. OC on first boot! Αυτό που μας κέρδισε και από τις δυο νέες μητρικές της Gigabyte, είναι το αρκετά βελτιωμένο UEFI BIOS. Το νέο Interface παρέχεται ως κάτι επιπλέον από το τυπικό UEFI που γνωρίζαμε, αλλά είναι αρκετά πιο όμορφο και σίγουρα πιο εκυγχρονισμένο. Και αν υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο, είναι πως η Gigabyte θα περάσει όλο αυτό το στυλ BIOS από τα Class 1 μοντέλα της μέχρι αυτά που κινούνται στη mainstream κατηγορία, και μάλιστα μπαίνει στον κόπο να παρέχει ξεχωριστό theme για κάθε σειρά μητρικής!

  Αν θέλουμε να επικεντρωθούμε ξεχωριστά στην κάθε μητρική, ας ξεκινήσουμε από αυτή που μας κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον, την X87-OC. Φυσικά και πρόκειται για ένα μοντέλο το όποιο δεν έχει στόχο να τοποθετηθεί στο εσωτερικό ενός κουτιού, αλλά πάνω σε κάποιο bench table. Η μητρική αυτή είναι το απολυτό εργαλείο για εμάς τους benchers / over clockers, και πραγματικά δεν υπήρχε κάτι σε αυτή την μητρική την όποια να ζητούσε κάποιος Overclocked και να μην έβρισκε -βόλευε. Και μια και μιλάμε για συνήθειες, θεωρώ πως τα features αυτής της μητρικής είναι υπέρ του δέοντος πολλά, τόσα μάλιστα που αρκετά από αυτά μπορεί να παραμείνουν αχρησιμοποίητα. Μας άρεσαν πάντως τα κουμπιά τα όποια παρέχουν εύκολο, on the fly tweaking καθώς και στοιχεία όπως τα front USB τα όποια βολεύουν απίστευτα όταν η μητρική είναι τοποθετημένη πάνω σε κάποιο bench table.

  Στην G1 Sniper δεν θα σταθούμε και παρά πολύ, χωρίς όμως να λέμε ότι δεν πρόκειται για μια εντυπωσιακή μητρική. Πλούσια features όπως τα ανταλλάξιμα OPAMPs και φυσικά ένα styling το όποιο ταιριάζει σε συγκεκριμένα builds, θύρες HDMI δια παντός χρήση (πχ video output) είναι πράγματα τα όποια ταιριάζουν αρκετά περισσότερο στο προφίλ ενός Gamer, ο όποιος δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις ακραίες επιδόσεις και το tweaking στο overclocking, αλλά απλά ας ανεβάσει το CPU στο μέγιστο που μπορεί, και από κει και πέρα όλα τα υπόλοιπα είναι focused γύρω από τα πλούσια features.

  Συνολικά, και οι δυο μητρικές εντυπωσιάζουν. Φυσικά, αυτό έρχεται και με το ανάλογο τίμημα, καθώς και τα δυο μοντέλα έχουν αρκετά υψηλότερο κόστος απόκτησης σε σχέση με οποιαδήποτε mainstream μητρικές. Tα περίπου 380€ για την G1 Sniper 5 ίσως είναι πολλά, αλλά τα κάτι παραπάνω από 200€ για την Z87X-OC είναι αρκετά λογικά για μια benching motherboard! Μην ξεχνάμε πάντως το γεγονός πως πρόκειται για δυο special εκδόσεις μητρικών που έχουν ως στόχο συγκεκριμένους ανθρώπους με συγκεκριμένες ανάγκες. Ειδικά για την G1.Sniper 5, που αποτελεί και το ακριβότερο μοντέλο, παρέχει features τα οποία ούτως η άλλως θα καταβάλλει κάποιος εάν τα χρειάζεται... Thumbs up για αυτές τις δυο ιδιαίτερες υλοποιήσεις!

  Stay HwBoxed!


  Gigabyte Z87X-OC & G1.Sniper 5 Review: Z87 Beasts unleashed!

  Gigabyte Z87X-OC & G1.Sniper 5 Review: Z87 Beasts unleashed!

  Gigabyte Z87X-OC & G1.Sniper 5 Review: Z87 Beasts unleashed!

  Gigabyte Z87X-OC & G1.Sniper 5 Review: Z87 Beasts unleashed!

  Ευχαριστούμε θερμά την Intel και την Gigabyte για την παραχώρηση των δειγμάτων!


  Πείτε μας την άποψή σας για το Review εδώ
About us
Το HwBox αποτελεί την κορυφαία Ελληνική online hardware κοινότητα με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και trends της αγοράς συμπεριλαμβανομένου δοκιμών και κριτικών σε βάθος. Η ανήσυχη ομάδα των δημοσιογράφων μας καλύπτει βασικές διεθνείς εκθέσεις όπως η CeBIT & η Computex.

HwBox is the leading online hardware community with the latest technology news and IT market trends, in depth reviews and commentaries. Our inquisitive team of journalists cover key international events like CeBIT & Computex.

links
Computex 2014 | Computex 2013 | Computex 2012 | CeBIT 2012 | Computex 2011
CeBIT 2011
Join us
hwbox.gr
O/C on first boot
Powered by vBadvanced CMPS v4.2.1