Recommended Posts

Καλησπέρα boys n girls. Όπως θα έχει πάρει το μάτι σας ετοίμασα νέο build. Σήμερα ήρθαν τα πραγματάκια αλλά δέν ασχολήθηκα καθόλου γιατί έχω μια ψιλοστραβή με το PSu. Άλλο έκανα order και άλλο είδα στο κουτί. Όποιος γνωρίζει επί του θέματος ας τσεκάρει το σπόιλερ και ας μου απαντήσει μιάς και σήμερα την στιγμή που γράφω θα γίνει η όποια κίνηση για επιστροφή

Από digital-master ήρθε mobo, gpu και τροφοδοτικό. Ήθελα διάφορα psu αλλά είχα καταλήξει στο XFX PRO BLACK EDITION GOLDΣΤΑ 143 ΕΥΡΏ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΊΟ ΕΊΧΑ ΑΚΟΎΣΕΙ ΤΑ ΚΑΛΎΤΕΡΑ.

Το πρόβλημα: Πέραν της μητρικής, gpu το τροφοδοτικό με PRODUCT NUMBER: P1-750B-BEFX ΤΟ τσέκαρα στο skroutz και έτσι μπήκα στο digital-master και το τσίμπησα.

https://www.skroutz.gr/s/3007781/XFX...e=P1-750B-BEFX

P1-750B-BEFX -> To παρόν product number η XFX απότι βλέπω πλέον το έχει για την έκδοση pro gold αλλά και την άλλη XTR 750 πάλι gold. Eγώ ήθελα το pro, τσίμπησα/χτύπησα μέσω skroutz την PRO KAI στο digital master έχει φωτογραφία του pro.

http://www.digital-master.gr/el-gr/P...50B-BEFX%20%29

http://www.digital-master.gr/el-gr/P...50B-BEFX%20%29

......

Aνοίγω και είναι το XTR. Άλλο έχουν στο σάιτ και άλλο μου ήρθε. Θα δεχθούν επιστροφή ? Δέν έχω ανοίξει συσκευασία. Ταινία ασφαλείας όλα κομπλέ κουτάτο.

* XTR: http://www.entaonline.com/product/XF...750B-BEFX.htm#

http://hardocp.com/article/2014/03/0...w#.UyzRU1dqNLA

PRO: http://www.eteknix.com/xfx-pro-750w-...supply-review/

Μήπως είναι ίδια απλά νεότερη παρτίδα τα XTR?

ON TOPIC

Eώς ότου φτάσει η στιγμή του στησίματος θα ήθελα να ξέρω κάποια πράγματα. Έχουμε και λέμε για το σύστημα:

4770k

Gigabyte Z87-UD3H rev 1.1

G.SKILL F3-1600C9D-8GAB 8GB (2X4GB) (9-9-9-24 @ 1.5v @ 1600)

GPU: Gtx 780 0c GIGA R.2.0

Cooler COOLERMASTER RR-212E-16PK-R1 HYPER 212 EVO (αργότερα θα πάρουμε άλλο)

Tροφοδοτικάκι θα είναι ένα XFX Black edition 750W. Άν τσεκάρετε το σπόιλερ θα δείτε ότι πήγα για το P1-750B-BEFX ΓΟΛΔ αλλά στο κουτί ήρθε ένα XTR 750 Gold και δέν έχω βγάλει άκρη ακόμα άν πρόκειται για αντικαταστάτη από την ίδια την XFX στην θέση του PRO. (ΣΗΜΕΡΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΣΩ..)

ΣΚΟΠΟΣ

Θέλω να σετάρω το μηχάνημα στόκ να είναι καρα ούλτρα stable πρίν προβώ στον επόμενο μήνα (1 month to check how it works) σε κλοκαρίσματα. Ψάχνω απαντήσεις σε:

- Tί τάση έχουν στόκ οι 4770κ. Άν δέν είναι στάνταρ ο αριθμός πάνω κάτω στις 8/10 μητρικούλες ? Να τα αφήσω auto να τσεκάρω τα πάντα για 1 ωρίτσα + παρακολούθηση της τάσης ή να βάλω fixed τάση.

- Τί πρέπει να προσέξω όσον αφορά με τα vccin adaptive settings και άλλα. Άν αφήσω τα πάντα auto και απλώς κλείσω τα ENERGY SAVER SETTINGS gia na κάνω stability tests θα έχω θέμα άν τα ανοίξω πάλι μετά ? Σε περίπτωση ENABLED C-STATED και τα λοιπά άν έχουμε fixed τάση έχει θέμα σε σχέση με το auto ?

- Τί θερμοκρασίες να περιμένω πάνω κάτω με αυτό το cooler idle-load στην χειρότερη περίπτωση ?

- Τί κλοκαρίσματα να περιμένω ΠΟΛΥ ΓΕΝΙΚΑ Κ θεωρητικά με την συγκεκριμένη ψύχτρα και εφόσον ο cpu (το κομμάτι) θέλει πολύ τάση σε σχέση με άλλα.

- Άν κλοκάρω αργότερα το cpu μπορώ να έχω χωρίς προβλήματα την μνήμη στόκ ? Δηλαδή π.χ 4.3 ghz cpu και στα 1600 η μνημούλα ?

--- Offtopic q: Driver για την iGpu ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ βάλω ?

Aυτά για την ώρα.

Edited by Bill@kOS7
Link to comment
Share on other sites

Εφοσον ολα τρέχουν κομπλε και εχουν κάτσει καλα...

Δωσε 1.25v 4.3ghz και κλεισε ολα τα c-states + το speedstep..βαλε και το xmp των μνημών σου κ εισαι ετοιμος! Μεγεια! :)

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk 2

Link to comment
Share on other sites

Hello!

- 1.12v έχουν συνήθως. Αποφεύγεις σε κάθε περίπτωση το auto γιατί δίνει παραπάνω χωρίς λόγο.

- vccin και λοιπά άστα στο auto. Δε χρειάζεται να κλείσεις C-states, μόνο αν δεις κουλά πράγματα να συμβαίνουν στο sleep.

- idle με αυτό το cooler μπορεί και να φτάσεις από 27-30 (εικάζω) μέχρι 80-85 (και πάλι εικάζω :P ) Στρεσάρεις πάντα με linx 0.6.5.

- Γενικά να περιμένεις 4.1-2GHz με 1.17/1.20 ή στοκ (why not!) αλλά και 4G σε στοκ ρεύματα. Και 4.5 με 1.20-1.25.

- Μιας και έχεις ξεκλείδωτο cpu η μνήμη μπορεί να παίξει από τα 1066-3000 χωρίς προβλήματα. Ενεργοποιείς και το XMP και έτοιμος!

offtopic

- Drivers για την igpu αν θες βάζεις. Δηλαδή αν σκοπεύεις σε κάποια στιγμή να κάνεις encoding με την gpu (Intel Quick Sync) τότε πρώτα κλείνεις τον υπολογιστή και αφαιρείς την όποια discrete έχεις και ενεργοποιείς την onboard από το BIOS βάζοντας παράλληλα το ποσό μνήμης που θες να χρησιμοποιεί από τη RAM.

Edited by MetallicGR
Link to comment
Share on other sites

- Tί τάση έχουν στόκ οι 4770κ. Άν δέν είναι στάνταρ ο αριθμός πάνω κάτω στις 8/10 μητρικούλες ? Να τα αφήσω auto να τσεκάρω τα πάντα για 1 ωρίτσα + παρακολούθηση της τάσης ή να βάλω fixed τάση.

Γύρω στο 1.125-1.15 volts με τα adaptive ενεργοποιημένα που δίνουν λίγο παραπάνω voltage. Προφανώς άστο στο auto να δεις εάν είναι stable το σύστημα και μετά πάνε να το κλοκάρεις.

- Τί πρέπει να προσέξω όσον αφορά με τα vccin adaptive settings και άλλα. Άν αφήσω τα πάντα auto και απλώς κλείσω τα ENERGY SAVER SETTINGS gia na κάνω stability tests θα έχω θέμα άν τα ανοίξω πάλι μετά ? Σε περίπτωση ENABLED C-STATED και τα λοιπά άν έχουμε fixed τάση έχει θέμα σε σχέση με το auto?

Δεν χρειάζεται να τα κλείσεις... Λειτουργούν ταυτόχρονα με το overclock που θα κάνεις. Άλλωστε από ότι εικάζω δεν σκοπεύεις να κάνεις extreme πράγματα, οπότε δεν σε επηρεάζουν καθόλου.

- Τί θερμοκρασίες να περιμένω πάνω κάτω με αυτό το cooler idle-load στην χειρότερη περίπτωση ?

Σε overclocked conditions άνετα ένα 80αρι... Ίσως και παραπάνω.

- Τί κλοκαρίσματα να περιμένω ΠΟΛΥ ΓΕΝΙΚΑ Κ θεωρητικά με την συγκεκριμένη ψύχτρα και εφόσον ο cpu (το κομμάτι) θέλει πολύ τάση σε σχέση με άλλα.

Γενικά τα περισσότερα 4770k μπορούν να κάνουν 4.5 Ghz με τάση 1.22 volts. Επειδή όμως είναι ζεστοί, ίσως χρειαστεί να ρίξεις τις τάσεις (και το o/c) για να έχεις καλύτερες θερμοκρασίες.

- Άν κλοκάρω αργότερα το cpu μπορώ να έχω χωρίς προβλήματα την μνήμη στόκ ? Δηλαδή π.χ 4.3 ghz cpu και στα 1600 η μνημούλα ?

No problem with that!

--- Offtopic q: Driver για την iGpu ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ βάλω ?

Δεν νομίζω εφόσον έχεις ξεχωριστή... Δοκιμάζεις όμως και βλέπεις εάν το να μην έχεις σου δημιουργήσει προβλήματα.

Ε βρε damn fast poster [MENTION=2195]MetallicGR[/MENTION]!

Edited by chris2005dim
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα παρέα. λοιπόν τα πραγματάκια τα έχω εδώ και κάτι μέρες αλλά χθές το βραδάκι χάζεβα ένα ένα πάρτ, κουτάκι και το έστησα όλο. Έχω θέματα όμως και ξεκίνησα να ανχώνομαι από τώρα χωρίς κάν να έχω το μυαλό μου ακόμα στο βασικό ΚΛΟΚΑΡΙΣΜΑ μιλαώ δηλαδή για overclocking.

Έχουμε και λέμε. Το CPU μπαίνει πάνω στην Gigabyte z87x-ud3h με 2 μνημούλες των 4gb G.SKILL F3-1600C9D-8GAB 8GB και ένα 750w XTR pro της xfx για ρεύμα.

Cooler το 212 evo της coolermaster.

1) Στόχος μου όπως προτοείπα είναι ένα καλό ΣΤΟΚ stable γιατί κάνω τα πάντα στο πισί. Θα ασχοληθώ μετα με κλοκαρίσματα σ΄ιγουρα γιαυτό και πήρα αυτά τα πάρτσ και το σύστημα θα μείνει για καιρό.

Βάζω πάνω λοιπόν τα πάντα στόκ και βλεpv τα εξής:

3.5ghz @ 1.150v @ 37-40 temp και βλέπω και την μνήμη με 11-11-11-28.

Γενικότερα δέν ήθελα να ασχοληθώ με ρυθμίσεις απλώς να τσεκάρω. Απόψε θα το ψάξω.

Γυρίζω λοιπόν την μνήμη σε XMP και πήγε πολύ ωραία στα 9-9-9-24 @1.5v@1600. Μετά τo restart παρατήρησα ότι είχε αύξηση στην τάση ο επεξεργαστής. Π.χ είχε 1.260-1.280. Όλα τα είχα στο auto.

Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής και ΘΕΛΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Βοηθήστε please άν γίνεται. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

1) Είναι φυσιολογικό να ανεβαίνει το οποιοδήποτε volt ή άλη ρύθμιση (να επηρεάζεται) με την ενεργοποίηση του XMP στην μνήμη.

ΙΜΠΟΡΤΑΝΤ 2) το πρόβλημα που παρατήρησα και έχω ψιλοπελαγώσει είναι ότι του βάζω χειροκίνητη τάση και δέν την παίρνει κανονικά. Δείχνει κάποια απόκλιση τυχαία μικρή η λίγο πιό μεγάλη μετά την επανεκκίνηση.

Π.χ του βάζω 1.250 και δείχνει 1.230. Του βάζω 1.110 και έχει μετά 1.121 και πάει λέγοντας.

Ξέχασα να αναφέρω ότι έχει BIOS F7 (Λήψη Δεδομένων - GA-Z87X-UD3H (Rev. 1.x) - Z87 - Chipset Socket 1150 - Μητρικές - GIGABYTE) Στο σάιτ έχει F9 αλλά π΄ριν προβώ στο οτιδήποτε θα ήθελα να μάθω το ΓΙΑΤΙ.

3) Είναι φυσιολογικές οι θερμοκρασίες με 212 EVO στόκ. Χωρίς να κάνω τίποτα στην αρχή με 1.150βόλτ είχε 35-40 βαθμούς αλλά το φάν ήταν σε Normal mode στις 900 στροφές. Το περίεργο είναι ότι δέν βλέπω ρε γαμώτο βελτίωση ακόμα και όταν το βάλω σε full στροφές.

Θα ήθελα όποιος απαντήσει να μου εξηγήσει αναλυτικά. Τί να προσέξω και τί να πρωτοδοκιμάσω. Θα το εκτιμούσα πάρα πολύ.

Thx in avdvance Billy.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπον ξεκινα το διαβασμα

Intel Haswell 4670k + 4770K Overclocking guide - Guides and Tutorials - Linus Tech Tips

και

Haswell Overclocking Guide [With Statistics]

1ον πας bios και βαζεις default settings κανεις update bios

2ον διαβαζεις αυτα τα 2 που σου εστειλα (εχε στο νου σου οτι καποια πραματα που ισχυαν μεχρι τωρα για προηγουμενες γενιες cpu ισως να μην ισχυουν για haswell οπως πχ τα c-states off αλλα κλεισε το speedstep και το turbo boost)

3ον μην κανεις πολυωρα stess test με synthetic stress test οπως prime95,linx,occt κατεβασε το aida64 η ακομη καλυτερα το Intel Extreme Tuning Utility (αν διαβασεισ αυτα που σου εστειλα λεει ποτε και γιατι να κανεις synthetic stress tests).

Μ αυτα εδω και με την βοηθεια παντα του @venisk εκανα ενα ξεκουραστο 4.4@1.250v με max temp στον πιο ζεστο core 77C στο prime95 (cooler Xigmatek dark knight II)

Link to comment
Share on other sites

khetzal ευχαριστώ για οτν χρόνο σου, κρατάω τα λίνκ σου αλλά χρειάζομαι απαντήσεις για τα παραπάνω που ρώτησα. Θέλω να παίξω σε ΣΤΟΚ για την ώρα και δέν ξέρω γιατί βλέπω αυτά τα κουλά. Η πρόταση σου πάντως για απντέιτ μπάιος έρχεται ολοένα μόρ στο μυαλό μου.

Link to comment
Share on other sites

Αυτη την ταση τν βλεπεις απο bios η απο καποιο προγραμμα μεσα απο windows?

Αν ειναι απο bios εμενα μου κανει το εξης στης μνημες, βαζω 1.650 και μου τις παει 1.675 κι απ οτι μου ειπαν τα παιδια εδω ειναι οκ. για τον cpu βαζω 1.250 και παει 1.252-1.258 που κι αυτο θεωρειτε νορμαλ. Γενικοτερα για την ταση (απ οτι διαβασα) αλλο τι valeu βαζεις εσυ κι αλλο τι τραβαει το συστημα. πχ το hwinfo core VID που ειναι τα volt που εχεις βαλει εσυ απο bios και το Vcore 0 που ειναι το ποσο τραβαει. Κανεις δεν κανεις oc κατσε διαβασε θα βρεις τις απαντησεις ;)

Link to comment
Share on other sites

1) Είναι φυσιολογικό να ανεβαίνει το οποιοδήποτε volt ή άλη ρύθμιση (να επηρεάζεται) με την ενεργοποίηση του XMP στην μνήμη.

ΙΜΠΟΡΤΑΝΤ 2) το πρόβλημα που παρατήρησα και έχω ψιλοπελαγώσει είναι ότι του βάζω χειροκίνητη τάση και δέν την παίρνει κανονικά. Δείχνει κάποια απόκλιση τυχαία μικρή η λίγο πιό μεγάλη μετά την επανεκκίνηση.

Δεν υπάρχει μητρική που να δίνει ακριβώς ότι της βάζεις σε ρεύμα και δεν υπάρχει πρόγραμα μέσα στα windows που να λέει σωστά την τάση.

3) Είναι φυσιολογικές οι θερμοκρασίες με 212 EVO στόκ. Χωρίς να κάνω τίποτα στην αρχή με 1.150βόλτ είχε 35-40 βαθμούς αλλά το φάν ήταν σε Normal mode στις 900 στροφές. Το περίεργο είναι ότι δέν βλέπω ρε γαμώτο βελτίωση ακόμα και όταν το βάλω σε full στροφές.

Μια χαρά είναι οι θερμοκρασίες σου! Οι haswell είναι γνωστό πια ότι ζεστένονται παραπάνω απο τις προηγούμενες γενιές.

Μην τον έχεις στοκ για μένα είναι αμαρτία!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now