tommakrin

Θερμοκρασίες στον i7 - 4771

Recommended Posts

Καλησπέρα,

τον τελευταίο 1,5 χρόνο έχω ένα σύστημα με i7-4771 με stock ψυξη. Γενικά, όλο το μηχάνημα είναι στα stock specs μιας και από την αρχή δεν είχα σκοπό να πειράξω τίποτα. Αρχικά όλα δούλευαν μια χαρά, μέχρι προχθές που είπα να ξαναπαίξω το Batllefield 4 και παρατήρησα ότι χτυπούσε 80άρια η θερμοκρασία της CPU. Σκέφτηκα ότι με τον καιρό μπορεί να αλλοιώθηκε η θερμαγώγιμη που είχε πάνω κι έτσι αγόρασα μια Arctic silver 5, καθάρισα την παλιά και πέρασα αυτήν. Σε idle οι θερμοκρασίες "παίζουν" μεταξύ 37-40 C ενώ στο prime95 σε full stress test έπιασε 99 C ! Προφανώς κάτι δεν πηγαίνει καθόλου καλά αλλά τι μπορώ να κάνω;

Link to comment
Share on other sites

Η Arctic silver 5 είναι μια παλιά επιλογή που πλέον ίσως να είναι και χειρότερη από αυτή που έχει αρχικά η ψύκτρα.

Βέβαια πριν φτάσουμε εκεί βεβαιώσου ότι η ψύκτρα έχει κουμπώσει καλά και ότι δεν έβαλες υπερβολικά πολλή ή υπερβολικά λίγη θερμαγώγιμη. Το prime (αναλόγως την έκδοση) μπορεί να πετάει τον επεξεργαστή σου σε μεγαλύτερα VID (κοίτα την τάση από το cpu-z την ώρα που τρέχει) εξ ου και οι θερμοκρασίες.

Πάντως αν θέλεις να ρίξεις θερμοκρασίες:

-ανέξοδα: καλύτερο airflow, καλό apply της θερμαγώγιμης που έχεις, πειράματα με αρνητικό offset στο vcore (undervolt στην ουσία).

-με κάποια έξοδα: μια φθηνή single tower των 120mm.

αν και αν σε "κανονικά" load βαράς 80-90παρά, είσαι στα κανονικά για αυτά τα chip & stock cooling...

Link to comment
Share on other sites

Μόλις τσέκαρα 1-2 πραγματάκια. Αρχικά, με το stress test του cpu-z σε 100% load, πλησίασα τους 90. Με το prime95, χτύπησα πάλι 100αρι με το core voltage να είναι στο 1,114. Το κουτί είναι ανοιχτό, οπότε νομίζω προς το παρόν δεν τίθεται θέμα airflow. Με ανησυχεί για το πως έκατσε η θερμαγώγιμη, τέτοια ώρα όμως δύσκολο να το ελέγξω. Πιστεύω πάντως ότι αν δεν είχε καλή εφαρμογή τους 37-38 σε idle δε θα τους έπιανε.

Θα μπορούσες να μου εξηγήσεις για την arctic silver; Έψαξα αρκετά πριν την πάρω, και μόνο θετικά σχόλια διάβασα. Επίσης κάποιος άλλος μου είπε (όπως κι εσύ τελικά, αν κατάλαβα καλά) ότι οι θερμοκρασίες αυτές είναι απολύτως normal για τέτοιο chip με stock ψύξη, και αναρωτιέμαι γιατί πουλάνε ένα τσιπ που δεν μπορεί να δουλέψει αξιόπιστα σε όλο το φάσμα των δυνατοτήτων του (με την stock ψύκτρα);

Link to comment
Share on other sites

To 1.114 είναι αρκετά μαζεμένη τάση, αλλά ίσως ο επεξεργαστής να είναι stable και με λίγο (-50mv) λιγότερη, αλλά θέλει testing και όρεξη για να το ψάξεις.

Η arctic silver είναι μια χαρά πάστα και επί χρόνια μαζεύει θετικά σχόλια απλά πλέον υπάρχουν και καλύτερες. Δεν στο λέω σαν πρόταση για να αγοράσεις κάποια άλλη, απλά αυτό που λέω είναι ότι και η αρχική πάστα της ψύκτρας πλέον είναι αρκετά καλή, οπότε αν συγκρίνεις δύο καλές εφαρμογές και με τις δύο, οι διαφορές θα είναι από μικρές μέχρι ανύπαρκτες. Για το άλλο που σχολιάζεις, η Intel απλά θεωρεί ότι τα chip της θα τα αφήνει να βαράνε 100άρες και να throttlάρουν. Υποτίθεται ότι είναι "μέσα στο spec" αυτές οι θερμοκρασίες και αυτές οι συμπεριφορές και δεν καίγεται τίποτα λόγω των πολλαπλών προστασιών αλλά προσωπικά θεωρώ έμμεση παραδοχή της κακής προηγούμενης ψύκτρας το ότι τα καινούργια chip (Skylake) έρχονται χωρίς ψύκτρα, ενώ η "original" τους είναι αυτή...

Η Intel ούτε cpu θα σου δώσει όταν λήξει η εγγύηση, ούτε μητρική αν "φύγει" μαζί με το chip... δεν ξέρω... και εμένα δεν μου κάθονται καλά τα 90φευγα οπότε aftermarket cooler πάντα σε οτιδήποτε intel είναι > 2c/2t και έχω το κεφάλι μου ήσυχο.

Link to comment
Share on other sites

Κατάλαβα... Και να σου πω την αλήθεια τσατίστηκα τώρα μ'αυτήν την κατάσταση. Anyway, βρήκα αυτήν Noctua NH-L12 | Skroutz.gr για aftermarket ψύκτρα, low-profile, αθόρυβη (noctua γαρ) και σε λογική τιμή. Ποιά η γνώμη σου; Αν έχεις να προτείνεις κάτι φθηνότερο φυσικά ευπρόσδεκτο :D

Link to comment
Share on other sites

Είναι κάπως παλιά αλλά αξιοπρεπέστατη ψύκτρα, την είχαμε δει στο παλιό σύστημα δοκιμών και αν οι χώροι σου απαιτούν τέτοιο layout, δεν θα το μετανιώσεις.

Αν από την άλλη το case σου έχει φάρδος, μπορείς να πας σε κάποια singe tower με ακόμα πιο μαζεμένο κόστος.

Ποιο είναι το case σου και μέχρι πόσα σκέφτεσαι να διαθέσεις;

Link to comment
Share on other sites

Έχω το Corsair carbide 200R. Η αλήθεια είναι πως έχει χώρο, απλά η συγκεκριμένη μ'αρεσε γιατί είναι αρκετά "μινιμαλιστική". Σχετικά με το κόστος, όσο λιγότερα γίνεται (οπωσδήποτε όχι πάνω από 60), αρκεί φυσικά να κάνει σοβαρή δουλειά και να μην ακούγεται σαν ελικόπτερο.

Link to comment
Share on other sites

Είναι όμορφη ψύκτρα, αλλά αφού έχεις την επιλογή θα έλεγα να πας σε μια tower. Μόνο να κερδίζεις έχεις:

είτε πας σε κάτι τέρμα φθηνό και αξιοπρεπές -> RAIJINTEK THEMIS - ΣΥΣΤΗΜΑ ΨΥΞΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗ (PER.811685)

είτε σε κάτι κορυφαίο > Noctua NH-U12S | Skroutz.gr

οι tower ψύκτρες είναι στην πράξη αρκετά πιο αποδοτικές και δεν παθαίνουν εύκολα thermal soaking όσο και να τις πιέσεις με πολύωρο load. Στην θέση σου, μιας και έχεις κλειδωμένο part θα πήγαινα ή στην πρώτη ή σε τίποτα τέτοιο και θα setαρα την μητρική στο πιο quiet PWM (να μην περνάει τις 1100RPM) που έχει. Αν από την άλλη δεν αποκλείεται να πάρεις k part κάπου παρακάτω, πάρε την NH-U12S μία και καλή από τώρα, που και θα σου δώσει και κορυφαίες temps σε αυτόν και headroom για τα clock σου στον επόμενο.

Βασικά αν πάρεις την NH-U12S, μην την αλλάξεις ούτε στο επόμενο σύστημα... ;)

Link to comment
Share on other sites

Η Noctua πέφτει λίγο ακριβούτσικη. Οπότε θα πάω είτε για την Themis είτε για την 412S, ωστόσο και οι δύο φαίνονται αρκετά μεγάλες. Δε θα έχω πρόβλημα με τα RAM slots;

EDIT: Το τσέκαρα με φωτογραφίες από διάφορα rigs στο google. Κατά πάσα πιθανότητα δε θα 'χω πρόβλημα (μητρική ASUS H87-PRO)

Edited by tommakrin
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now