Astalavista

[Editorial & Poll]Που πιστεύετε ότι βαδίζει η AMD;

Που πιστεύετε ότι βαδίζει η AMD;  

60 members have voted

  1. 1. Που πιστεύετε ότι βαδίζει η AMD;

    • Οι νέες κυκλοφορίες θα την ενδυναμώσουν
      25
    • Θα κυνηγήσει το mid-range κομμάτι της αγοράς
      21
    • Θα αποσυρθεί από την αγορά CPU, κοιτώντας σε άλλες κατηγορίες
      7
    • Θα χρεοκοπήσει / αφανιστεί από την αγορά.
      7


Recommended Posts

Ποιος θα ξεχάσει τις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν οι δυο ανταγωνιστές «κονταροχτυπιόντουσαν» με στόχο την δημιουργία του καλύτερου επεξεργαστή. AMD και Intel είχαν πολλούς λόγους να μάχονται, μάχες που οδήγησαν σε εξαιρετικές καινοτομίες που τις συναντάμε ακόμα και σήμερα.

Στην δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα που διανύουμε, τα δεδομένα έχουν αλλάξει σημαντικά για τις δυο αυτές εταιρίες. Η Intel κυριαρχεί στην όχι μόνο στο μερίδιο αγοράς, αλλά και στις τεχνολογικές εξελίξεις – βάση των υπολογισμών της, βρίσκεται μπροστά στην παραγωγή ολοκληρωμένων τριών-διαστάσεων (tri-gate ή αλλιώς FinFET) κατά περίπου 3,5 χρόνια σε σχέση όχι μόνο με την AMD, αλλά και όλο τον υπόλοιπο ανταγωνισμό. Τι έχει αλλάξει;

<center>[img_ALT=Που βαδίζει η AMD;]http://www.hwbox.gr/members/3682-albums85-picture58385.jpg[/img_ALT]</center>

Το παρελθόν, το παρόν…

Η κατάσταση που γνωρίζουμε σήμερα δεν ήταν πάντα έτσι. Η AMD κατείχε το μεγαλύτερο μερίδιο της x86 server αγοράς περί τα μέσα της δεκαετίας του 2000. Κατά το 2003, ήταν η εταιρία που εισήγαγε τον πρώτο 64-bit Server επεξεργαστή. Φυσικά, ποιος θα ξεχάσει τις πρωτιές της: ο πρώτος επεξεργαστής που χρονίστηκε στο 1GHz, ο πρώτος επεξεργαστής που ενσωμάτωσε τον memory controller στο ίδιο die με τον επεξεργαστή, ο πρώτος πραγματικός διπύρηνος επεξεργαστής. Όλες αυτές οι καινοτομίες οδήγησαν την AMD στο να παρουσιάσει τον Απρίλιο του 2006 ένα ακαθάριστο κέρδος της τάξης του 58,5% περισσότερο από την Intel την ίδια περίοδο.

<center>[img_ALT=Που βαδίζει η AMD;]http://www.hwbox.gr/members/3682-albums85-picture58386.jpg[/img_ALT]

Η πρωτοπορία της Intel έναντι του ανταγωνισμού</center>

Δυστυχώς για τον πάλαι ποτέ «Κολοσσό», οι καλές εποχές δεν κράτησαν για πολύ, όταν ξεκίνησαν και τα οικονομικά προβλήματα για την εταιρία. Η μόνη επιλογή που είχε η AMD για να παραμείνει στο παιχνίδι, ήταν να εξαναγκαστεί το 2009 να πουλήσει το εργοστάσιο παραγωγής ολοκληρωμένων που είχε στην κατοχή της στην GlobalFoundries (GloFo), η οποία ξεκίνησε με το εργατικό δυναμικό της AMD και συνέχισε από εκεί. Αυτή η κίνηση μετέτρεψε την AMD σε μια εταιρία χωρίς εργοστάσιο παραγωγής, κάτι που ονομάζεται ως “fabless”, όπως κάνουν οι nVidia, Qualcomm και ARM – σε αντίθεση με την Intel η οποία συνεχίζει να κατέχει τα δικά της εργοστάσια παραγωγής.

[TABLE]

<tbody>[TR]

[TD]Το «πρόβλημα» της AMD αυτήν την στιγμή είναι η επιβίωση της στην αγορά. Κατά τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, άρχισε να γίνεται εμφανές το πρόβλημα των μονοπωλίων στον χώρο της πληροφορικής. Όταν η Microsoft ήρθε αντιμέτωπη με το τμήμα Αντιμονοπωλίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, η Intel θέλησε να μην εμπλακεί σε μια τέτοια διαμάχη, φροντίζοντας να έχει έναν υπαρκτό αντίπαλο, τον οποίο να δείχνει όταν κάποιος την κατηγορούσε για μονοπώλιο. Είτε τις χαρακτηρίσει κανείς ως ηθικές ή ως ανήθικες, δεν ήταν λίγες οι φορές που παρατηρήθηκε το φαινόμενο στο οποίο όταν το market share της AMD πλησίαζε το 20%, η Intel εφάρμοζε επιθετικές τιμολογιακές πρακτικές, ενώ όταν έφτανε κοντά στο 5% τότε κρατούσε ψηλά τις τιμές της. Προς χάρη του «ανταγωνισμού», λοιπόν, η Intel χαμήλωνε ή κρατούσε ψηλά τα περιθώρια κέρδους, την ίδια στιγμή που τα ποσοστά της AMD ανεβοκατέβαιναν σαν… roller coaster. Και όλα αυτά, αφήνοντας στην άκρη τις διάφορες φήμες που κυκλοφορούσαν στο Διαδίκτυο σχετικά με τις συμφωνίες «κάτω από το τραπέζι» της Intel με τους μεγάλους κατασκευαστές PC.[/TD]

[TD]H AMD είναι πλέον "fabless"[/TD]

[/TR]

</tbody>[/TABLE]

Η κατάσταση όμως στην αγορά, την παρούσα φάση, είναι ακόμα πιο δυσοίωνη και ανησυχητική για το μέλλον της AMD. Σύμφωνα λοιπόν με μικτά στατιστικά της IDC αλλά και της Mercury Research, το μερίδιο της Intel στην Enterprise/Server αγορά έχει ξεπεράσει το 98%, την ίδια στιγμή που στην laptop/notebook αγορά το μερίδιο της ξεπερνά το 90%. Από την άλλη, βάση των ίδιων διερευνητικών, η «μοιρασιά» στο desktop κομμάτι αναλογεί περίπου στο 80-20, υπέρ της «μεγάλης Μπλε», κάτι που μπορεί να ακούγεται ως μια μικρή ανακούφιση για την AMD, όμως είναι και το κομμάτι της αγοράς με τα μικρότερα περιθώρια κέρδους. Σε αυτό το σημείο, η Intel απολαμβάνει έσοδα που είναι τουλάχιστον μια τάξη μεγέθους μεγαλύτερα σε σχέση με την AMD, την ίδια στιγμή που το market capitalization είναι… δυο τάξεις μεγέθους μεγαλύτερο! [Σ.σ: Δυο αριθμοί έχουν ίδια τάξη μεγέθους όταν η διαίρεση του μεγάλου αριθμού προς τον μικρότερο δίνει αποτέλεσμα λιγότερο από 10. Για παράδειγμα, το 23 και το 82 έχουν την ίδια τάξη μεγέθους, όχι όμως το 23 με το 820.]

<center>[mag_full=Που βαδίζει η AMD]http://www.hwbox.gr/members/3682-albums85-picture58387.png[/mag_full]

Η εξέλιξη του GPU market share</center>

[TABLE]

<tbody>[TR]

[TD][TABLE=width: 150, align: left]

<tbody>[TR]

[TD]Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου η AMD δίνει δυο μάχες, αλλά χάνει και τις δυο

[/TD]

[/TR]

</tbody>[/TABLE]

[/TD]

[TD]Τόση ώρα αναφερόμαστε στην διαμάχη της AMD με την Intel, στο κομμάτι των επεξεργαστών. Όμως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η AMD βρίσκεται σε ανοιχτή διαμάχη και στον τομέα των γραφικών, αυτήν την φορά όχι με ένα μόνο ανοιχτό «μέτωπο», αλλά με δυο. Έτσι, έχει η AMD έχει να αντιμετωπίσει την nVidia στις descrete GPUs, με το market share να βρίσκεται περίπου στο 75-25 υπέρ της nVidia. Από την άλλη, η Intel είναι αυτή απολαμβάνει τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον τομέα των γραφικών, καθώς οι ενσωματωμένες GPU είναι αναπόσπαστο κομμάτι από κάθε επεξεργαστή (πλην της enthusiast και server κατηγορίας) που πωλείται. Βρισκόμαστε λοιπόν σε μια κατάσταση όπου η AMD δίνει δυο μάχες, αλλά στην παρούσα φάση χάνει και τις δυο.

[/TD]

[/TR]

</tbody>[/TABLE]

Διαβάστε επίσης: AMD: Οικονομικά αποτελέσματα Q4 2015, Intel: Οικονομικά Αποτελέσματα Q4 2015

<center>…και το μέλλον</center>

Και ενώ η AMD δίνει σταθερά το παρόν και συγκρατείται στις εξελίξεις στον τομέα των γραφικών, εντούτοις η τελευταία μεγάλη κυκλοφορία στο κομμάτι των επεξεργαστών ήταν ο FX-8350 και βαδίζει προς το τέταρτο έτος ζωής. Για όσους γνωρίζουν τα δεδομένα, ο FX-8350 βασίζεται στην Piledriver αρχιτεκτονική, που όμως διαφέρει σε ελάχιστα σημεία από την Bulldozer του FX-8150, και εξίσου ελάχιστα με την Vishera του 8370. Ο λόγος είναι ένας, και εστιάζεται στην λιθογραφία κατασκευής των τριών αυτών αρχιτεκτονικών: τα 32 νανόμετρα. Πηγαίνοντας λίγο νωρίτερα στο παρόν κείμενο, θυμηθείτε πως πλέον η AMD δεν μπορεί να έχει την λύση στα χέρια της καθώς δεν της ανήκει πλέον κανένα εργοστάσιο παραγωγής – συνεπώς το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την μη ύπαρξη ουσιαστικών νέων κυκλοφοριών δεν είναι δικό της. Την ίδια στιγμή λοιπόν που η Intel έχει ήδη διαθέσει στην αγορά CPUs στα 14nm, και ετοιμάζεται να παράγει τα επόμενα στα 10nm, η AMD όπως και οι υπόλοιποι fabless κατασκευαστές έχουν «κολλήσει» στα 28 με 32 νανόμετρα, κάτι που τους έχει αφήσει σημαντικά πίσω στο κυνήγι των νέων τεχνολογιών. Από την άλλη, η AMD έχει παραδεχτεί πως στην παρούσα φάση έχει αποσυρθεί πλήρως από το high-end κομμάτι της αγοράς, κυνηγώντας σαφώς την επέκταση του μεριδίου της στο mid-range και mainstream κομμάτι, παράγοντας «φτηνές» εναλλακτικές που όμως είναι... "good enough" για τον μέσο χρήστη.

<center>[img_ALT=Που βαδίζει η AMD;]http://www.hwbox.gr/members/3682-albums85-picture58388.JPG[/img_ALT]

FX-8350: Η τελευταία "μεγάλη" κυκλοφορία της AMD</center>

[TABLE]

<tbody>[TR]

[TD]Παράλληλα, η AMD έχει δείξει δείγματα πως πιο πολύ την ενδιαφέρει να είναι ένας «αρχιτέκτονας» παρά ένας κατασκευαστής ολοκληρωμένων, ακολουθώντας δηλαδή το παράδειγμα των Qualcomm και ARM, εταιρίες οι οποίες σχεδιάζουν επεξεργαστές και βασίζονται στο licencing, πουλώντας την άδεια σε τρίτους ώστε να κατασκευάσουν τους επεξεργαστές. Παράλληλα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η AMD απολαμβάνει μεγάλων εσόδων από τις πωλήσεις των κονσολών, καθώς τα APU της με το Jaguar SoC (System on Chip) και τις GCN GPU πλαισιώνουν τόσο το Playstation 4 όσο και το XBOX One. Καθόλου άσχημα για μια εταιρία να αποτελεί ο αποκλειστικός τροφοδότης ολοκληρωμένων για μια τεράστια αγορά, βγάζοντας από το παιχνίδι τόσο την πανίσχυρη Intel όσο και την παντοδύναμη nVidia.

[/TD]

[TD]Καθόλου άσχημα για μια εταιρία που πλαισιώνει τις δυο κονσόλες[/TD]

[/TR]

</tbody>[/TABLE]

Ρίχνοντας μια «κλεφτή ματιά» στο μέλλον, μπορεί από την μια πλευρά να είναι δυσοίωνο, αλλά από την άλλη ενθαρρυντικό. Ξεπερνώντας τα προβλήματα με το υψηλό leakage των 20nm, η GloFo καθώς και η Samsung είναι έτοιμες να παράγουν τα επόμενης γενιάς FinFET ολοκληρωμένα των 16 νανόμετρων, κάτι που επιτέλους θα δώσει την δυνατότητα στην AMD να παράγει τους νέους desktop επεξεργαστές, και θεωρητικά τις 4K ready GPUs, που αναμένονται να εμφανιστούν μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς, αναπτερώνοντας το ηθικό για την AMD. Οι πολλά υποσχόμενοι “Zen” επεξεργαστές είναι αυτό που οι περισσότεροι enthusiasts αναμένουν διακαώς, θα πρέπει όμως την στιγμή της κυκλοφορίας τους να δείξουν πως η AMD έχει την ικανότητα να αποτελέσει και πάλι την εναλλακτική επιλογή στο κομμάτι των PCs.

<center>[img_ALT=Που βαδίζει η AMD;]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums570-picture57330.png[/img_ALT]

Η επερχόμενη Zen αρχιτεκτονική</center>

Την ίδια στιγμή όμως, η Intel σχεδιάζει να παράγει τα 10nm CPUs και SoCs, βάζοντας την ακόμα ένα βήμα μπροστά, ενώ η nVidia δεν θα μείνει αδιάφορη καθώς θα επωφεληθεί και αυτή τόσο από την κλίμακα των 16nm σε συνδυασμό με την HBM2 τεχνολογία – κάτι που σημαίνει πως οι ανταγωνιστές της δεν θα παραμείνουν στάσιμοι.

Η AMD έχει αρκετές μάχες ακόμα να δώσει, και το 2016 θα αποτελέσει κομβικό σημείο για την εταιρία. Οι εξελίξεις αλλά και ο ανταγωνισμός θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για την παραμονή της στην αγορά, όμως μόνο ένα πράγμα είναι σίγουρο: όλοι θέλουμε να επανέλθει ο υψηλός ανταγωνισμός, με τελικούς κερδισμένους εμάς.

Edited by Astalavista
Link to comment
Share on other sites

Θα χρεοκοπήσει / αφανιστεί από την αγορά.

Ωραίο άρθρο παιδιά, αλλά δεν άντεξα, πήγε το ποντίκι μόνο του :hehe:

Πρέπει να ορθοποδήσει κάπως για το καλό της τσέπης μας, αλλιώς θα αναρωτιόμαστε ξανά σε επόμενο θέμα γιατί η κακή intel χρεώνει των 10core 1500 δολλάρια κλπ.

Link to comment
Share on other sites

Η ΑΜD θα εξαφανιστεί από την αγορά CPU και ελπίζω να γίνει γρήγορα, πριν πάρει η μπάλα τις VGAs.

Θα κρατήσει κομμάτι στους servers, γιατί έχει καλύτερη κατανάλωση από τους ΧΕΟΝ και στα datacenters που τρέχουν 1000δες cpu στο 50-100% 24/7, μετράει πολύ.

Στις κάρτες, θα συνεχίσει να πάει καλά, χωρίς να είναι η κορυφαία, αλλά οι συνεργασίες με PS4/5 & XBOX τη βοηθάνε οικονομικά.

Στον χώρο των CPU θα αρχίσουν να μπαίνουν άλλες εταιρίες, όπως το 1990 (Cyrix, AMD, Intel) μέχρι να επικρατήσει μία για να κάνει παρέα στην Intel.

Το τοπίο επίσης θα "σπάσει" αρκετά, αφού θα βγουν διάφορες συσκευές, με διάφορα λειτουργικά κι επεξεργαστές, για όλες τις χρήσεις και το "καθαρό" pc θα πέσει σημαντικά σε ποσοστό στην αγορά και μόνο σε εξειδικευμένους χρήστες ή εταιρίες.

My 2 cents.

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω να εξαφανιστεί η amd ούτε και να εμφανιστεί κάποιος άλλος στο desktop γίνεται. Ο λόγος είναι ότι μόνο η amd (πλην intel) έχει x86 licensing, το οποίο είναι μη μεταβιβάσιμο. Επίσης η intel είναι η μόνη που έχει amd64 licensing. Οπότε, εκτός και αν αλλάξει δραματικά το desktop ως προς το os και το software (μάλλον απίθανο) η amd και η intel θα μας κάνουν παρέα για πολλά χρόνια. Μακάρι βέβαια η amd να γίνει ανταγωνιστική με τους zen, ώστε να δούμε και κάτι διαφορετικό από το επί χρόνια άρμεγμα της intel.

Sent from my U65GT using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Ο λόγος είναι ότι μόνο η amd (πλην intel) έχει x86 licensing

Ναι, και;

'Ηδη τα Windows 10 υποστηρίζουν και Qualcomm επεξεργαστές.

Εκτός αυτού, οι Arch, Ubuntu, Debian & Fedora τρέχουν και σε ARM εκτός των υπόλοιπων επεξεργαστών που υποστηρίζουν ήδη, εκτός x86.

Τέλος, το desktop pc όπως το ξέρουμε σήμερα, θα μειώσει σημαντικά το ποσοστό του στην αγορά και μαζί με αυτό τα Wintel.

Δεκάδες εφαρμογές γυρνάνε σε cloud based APIs και ο χρήστης θα θέλει ένα συμβατό browser & plugins για να τις τρέξει.

Επίσης, ήδη υπάρχουν "πολυμηχανήματα" με Android που καλύπτουν σε μεγάλο ποσοστό τις ανάγκες αρκετών χρηστών (surfing, facebook, email, chat, games, κλπ)

Link to comment
Share on other sites

Ναι, και;

'Ηδη τα Windows 10 υποστηρίζουν και Qualcomm επεξεργαστές.

Εκτός αυτού, οι Arch, Ubuntu, Debian & Fedora τρέχουν και σε ARM εκτός των υπόλοιπων επεξεργαστών που υποστηρίζουν ήδη, εκτός x86.

Τέλος, το desktop pc όπως το ξέρουμε σήμερα, θα μειώσει σημαντικά το ποσοστό του στην αγορά και μαζί με αυτό τα Wintel.

Δεκάδες εφαρμογές γυρνάνε σε cloud based APIs και ο χρήστης θα θέλει ένα συμβατό browser & plugins για να τις τρέξει.

Επίσης, ήδη υπάρχουν "πολυμηχανήματα" με Android που καλύπτουν σε μεγάλο ποσοστό τις ανάγκες αρκετών χρηστών (surfing, facebook, email, chat, games, κλπ)

Μαζί σου! Το linux τρέχει σε arm χρόνια τώρα. Το πρόβλημα όμως είναι αυτό για το οποίο μου τα χώνουν όποτε γράψω για desktop alternative os: "ναι, αλλά δεν τρέχει photoshop και games" (όλοι γραφίστες έγιναν....). Τέσπα, σοβαρά τώρα, τα os τρέχουν σε arm, αλλά για να ακολουθήσουν και οι εμπορικές εφαρμογές και τα AAA games, δεν είναι εύκολο. Πρόκειται για ένα ολόκληρο οικοσύστημα που δεν αλλάζει εύκολα...

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Μαζί σου! Το linux τρέχει σε arm χρόνια τώρα. Το πρόβλημα όμως είναι αυτό για το οποίο μου τα χώνουν όποτε γράψω για desktop alternative os: "ναι, αλλά δεν τρέχει photoshop και games" (όλοι γραφίστες έγιναν....). Τέσπα, σοβαρά τώρα, τα os τρέχουν σε arm, αλλά για να ακολουθήσουν και οι εμπορικές εφαρμογές και τα AAA games, δεν είναι εύκολο. Πρόκειται για ένα ολόκληρο οικοσύστημα που δεν αλλάζει εύκολα...

Μαζί σου επίσης.

Αλλά αν τα Windows τρέχουν σε Arm(Qualcomm)? Mediatek? Η αρχή έγινε ήδη. Υπάρχουν κι άλλες εταιρίες που περιμένουν στη γωνία να μπούνε (πάλι) στο παιχνίδι με τις αλλαγές, IBM, Motorola, Sun, Via, κλπ. Η AMD μπορεί αυτή τη στιγμή να είναι δεύτερη, αλλά έχει αποκτήσει "κακό" όνομα. Είχε την ευκαιρία της με τους Athlon64, που είχαμε πάρει όλοι, αλλά τη χάλασε. Η επόμενη ευκαιρία είναι τώρα, με τις κινητές πλατφόρμες και τα μινι-pc (όχι απαραίτητα x86). Η AMD δε δείχνει να είναι έτοιμη να μπει σε αυτό το χώρο, καθώς έχει αναλωθεί να ακολουθεί την Intel, αλλά οι υπόλοιποι περιμένουν έτοιμοι. H Qualcomm έχει ήδη αρκετά λεφτά να χτυπήσει τις Intel/AMD στο κομμάτι των servers: Qualcomm enters server CPU market with 24-core ARM chip | PCWorld

Κι όσο για τις εφαρμογές, το έγραψα και πριν, το Linux παιχνίδια δεν τρέχει (αρκετά) ακόμα, αλλά εφαρμογές τύπου Photoshop, είναι κοντά:

https://getsatisfaction.com/adobe/topics/produce_creative_suite_for_linux

Link to comment
Share on other sites

Η AMD βαδίζει στις καμένες πεδιάδες της Μόρντορ

Καρφί στους πρόποδες του mountain of doom

Και κανένα golum δεν πρόκειται να της αλλάξει την μοίρα.

End of story :P

Αν δεν ανακάμψει με τους zen δύσκολα πολύ τα πράγματα.

Link to comment
Share on other sites

Η AMD βαδίζει στις καμένες πεδιάδες της Μόρντορ

Καρφί στους πρόποδες του mountain of doom

Και κανένα golum δεν πρόκειται να της αλλάξει την μοίρα.

End of story :P

Αν δεν ανακάμψει με τους zen δύσκολα πολύ τα πράγματα.

Ρωσία πάει?

Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα με την AMD είναι ότι έχασε τον στόχο της. Ψήφισα αυτό που ελπίζω για την τσέπη μας να γίνει, ότι θα γίνει πιο ανταγωνιστική με τις νέες κυκλοφορίες. Αλλά μπορεί να συνεχίσει να προσπαθεί απλώς να επιβιώσει στο mid range.

Αφού είχε τόσες πρωτιές γιατί είχε οικονομικά προβλήματα; Μόνο εγώ παρατήρησα ότι σταμάτησε τις ουσιαστικές καινοτομίες και να είναι ανταγωνιστική όταν πήρε την ATI; Λες και είχε κερδίσει με διαφορά στο cpu market και λέει ας κερδίσουμε και στα γραφικά. Όταν δεν έχεις τελειώσει μία μάχη, γιατί ξεκινάς δεύτερη; Έχασε το focus, την εστίαση στο τι κάνει σαν εταιρεία. Από κανονική εταιρία πήγε ανάποδα και έγινε σαν startup. (Startups are companies that don't know yet what exactly they are selling)

Δεν ξέρει που να δώσει τα περισσότερα λεφτά η AMD για να ορθοποδήσει. Τώρα δίνει λεφτά σε λίγο από όλα και για αυτό είναι πίσω. Λίγα λεφτά σε vulcan, λίγα σε HBM1, λίγα σε μικρές GPU, λίγα για VR ready, λίγα σε server, λίγα σε APU για PC, λίγα σε APU για consoles, λίγο για SSD stickers... Περίεργο που δεν έχει δώσει ακόμα για APU σε mobile και IoT. Σύντομα AMD και στην κουζίνα σας...

Εγώ βέβαια στο επόμενο build πάλι AMD gpu θα έχω, but anyway...

Edited by venisk
Link to comment
Share on other sites

Η AMD βαδίζει στις καμένες πεδιάδες της Μόρντορ

Καρφί στους πρόποδες του mountain of doom

Και κανένα golum δεν πρόκειται να της αλλάξει την μοίρα.

End of story :P

Respect γιατί συνεχίζεις να κάνεις αναφορές στην απόλυτη ταινία!!!!

Link to comment
Share on other sites

Πιστεύω ότι θα αποσυρθεί από τις CPU, και θα επικεντρωθεί στις GPU που είναι τεχνολογικά μπροστά από τους άλλους.

Παρόλο αυτά πιστεύω ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει το μονοπώλιο και θα το αποτρέψει την αποχή της AMD από τις CPU, τουλάχιστον όσο υπάρχουν μόνο 2 στο παιχνίδι.

Link to comment
Share on other sites

Το 2017 "Αν" καταφερει και πλησιασει σε επιδοσεις sandy bridge η haswell και ειναι 4c/8t με τιμη κοντα στα 200 ευρω θα κανει παρα πολυ καλες πωλησεις σε συνδιασμο με καμια APU που θα εχει και polaris γραφικα.Τοτε θα αξιζει να ασχοληθει κανεις αν και εχει και το am1 που ειναι καλος για all around υπολογιστης γραφειου.

Link to comment
Share on other sites

Καλά, μην πιστεύετε όλους τους αναλυτές. Πρώτον, πολλοί πέφτουν έξω, αλλά δεν το θυμάται κανείς, μόνο όταν πέσουν μέσα, λένε "τα είχα πει". Δεύτερον, υπάρχουν και "καρφωτοί" αναλυτές, για να φοβήσουν τους μετόχους, να πουλήσουν τις μετοχές και να χάσει λεφτά η AMD, με αποτέλεσμα να προκληθεί σκόπιμα η χρεοκοπία.

Link to comment
Share on other sites

Να κάνω και εγώ μια μικρή ανάλυση,

Q1 και Q2 2016 θα έχει χασούρα, περίπου 100Million στο Q1 και λιγότερα το Q2. Το Q3 θα είναι το καλύτερο τρίμηνο του 2016 με μικρή κερδοφορία. Θα έχει βγει το FM4 με τον Bristol Ridge, θα έχουν βγει οι καινούργιες κάρτες στα 14nm (Polaris) και θα ξεκινήσει να πουλάει καινούργια SemiCustom SoCs. Για το Q4 2016 περιμένω να είναι πολύ καλύτερο από το Q4 του 2015, με +10-20% αύξηση στο Revenue YoY.

Το 2017 με τους Server ZEN και ZEN APUs περιμένω να κάνει το μεγάλο άλμα και να είναι η πρώτη χρονιά εδώ και πολλά χρόνια που θα είναι κερδοφόρα.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now