La_MoRt

Lanes μητρικής

Recommended Posts

Παιδιά θέλω να κάνω μια ερώτηση ενημερωτικά και μόνο; Ποια η σχέση μεταξύ των lanes της motherboard και της CPU και πως ορίζονται τα όρια στο SLI ας πούμε; Τα lanes της motherboard επηρεάζουν μόνο περιφερειακά συστήματα και της CPU έχουν να κάνουν με τις PCI-e; Τα έχω λίγο μπερδεμένα στο μυαλό μου για αυτό ρωτάω. Ευχαριστώ!!!

Link to comment
Share on other sites

Ο επεξεργαστής έχει δικούς του αγωγούς με τους οποίους μιλάει με υποσυστήματα υψηλού Bandwidth όπως οι GPU. Ο PCIe controller του 3770K για παράδειγμα (που βρίσκεται στο εσωτερικό του) έχει 16 lanes κάτι που σημαίνει πως ανάλογα με τη μητρική μπορείς να έχει 1 κάρτα γραφικών στην πρώτη x16 υποδοχή, δύο GPU σε SLI/CrossFire με την πρώτη και τη δεύτερη να λειτουργούν στα x8 (για να "πιάσουν" το συνολικό όριο των 16 lanes που δίνει το CPU σου) ή 1 GPU x8 στην πρώτη υποδοχή και άλλες δύο κάρτες επέκτασης στις εναπομείναντες υποδοχές σε x4.

Όσον αφορά τα όρια του SLI/crossfire, η NVIDIA αναφέρει πως το SLI τρέχει το λιγότερο σε x8 x8 ενώ η AMD υποστηρίζει και x4 για τη 2η κάρτα με πιο μεγάλη πτώση των επιδόσεων. Σε PCIe gen3 οι διαφορές είναι μικρές όμως και πάλι θες οι κάρτες να αξιοποιούνται πλήρως.

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν lanes από το CPU, lanes από το chipset(PCH) αλλά μπορείς να έχεις extra lanes αν η μητρική σου έχει PLX.

Συνήθως, στο manual λένε οι μητρικές πως γίνεται το SLI σε κάθε περίπτωση.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now