DiamondK

i7 7700K OC Adaptive Voltages

Recommended Posts

Υπάρχει μια διαφορά στις τάσεις μεταξύ AVX και Normal εφαρμογές όταν επιλέγω Adaptive Voltage στο BIOS, ενώ στο manual voltage δεν υπάρχει καμια διαφορά.

 

Το σύστημα ειναι σταθερό με 1.328V @ 4.9GHz. Με Manual η τάση παραμένει στο 1.328V σε όλα τα προγράμμα είτε ειναι AVX είτε normal. Μόλις προσπαθώ να το βάλω Adaptive Voltage με turbo voltage την συγκεκριμένη τάση και με το κατάλληλο LLC ώστε να μην κάνει διακυμάνσεις, ενώ πετυχαίνω σε Normal προγραμματα τα 1.328V , άμα τρέξω AVX based program τότε πάει στα 1.360V πράγμα που δεν θέλω καθότι ξέρω πως με Manual στα 1.328V δεν έχει πρόβλημα σταθερότητας, άρα έχουμε +32mV αχρείαστα σε AVX.

 

Έχω δοκιμάσει όλα τα LLC levels της μητρικής και προσπάθησα να παίξω και με τα offset στα volts αλλά αυτήν η διαφορά παραμένει συνέχεια.

Ξέρει κανείς τίποτα άλλο που μπορώ να κάνω ώστε να χαμηλώσει η τάση σε AVX εφαρμογές και να έρθει στην  ίδια τιμή με αυτήν σε non-AVX εφαρμογές σε adaptive voltage? Προφανώς δεν μπορώ να κρατήσω manual voltage γιατί δεν θα κάνει ποτέ throttle down η τάση σε idle.

 

H Μητρική ειναι Asus maximus hero VIII Z170.

Link to comment
Share on other sites

Δε μπορείς πρακτικά να το αλλάξεις αυτό γιατί είναι μέρος της power control unit μέσα στο CPU. Πάντα σε προγράμματα που χρησιμοποιούν AVX εντολές η τάση θα είναι ελαφρώς αυξημένη.

Εσύ του λες πόσο να πηγαίνει σε load σε όλους τους πυρήνες σε νορμάλ load, όμως το cpu μπορεί να δει πότε χρησιμοποιείς AVX instructions και να πάει λίγο παραπέρα, αυτόματα.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Αν με 1,328 το τσιπάκι σου είναι σταθερό σε AVX τότε λογικά χρειάζεται 1,3 για τις μη AVX εφαρμογές στα 4,9 όπως λες.

Βάλε adaptive 1,3 και μια χαρά θα είσαι με 1,328 στα avx και 1,3 στα υπόλοιπα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

thanks για τις απαντήσεις guys.

Δεν ειχα δει τέτοια διαφορά γιαυτό με έκανε εντύπωση ξέρω πως ειναι λογικό να υπάρχει μια διακύμανση σε AVX απλά απο παλιότερη εμπειρία που είχα πχ σε Haswell και Skylake έβλεπα διαφορές γύρω στα 8 με 16mV. Διάβασα πως αν πειράξεις τα IA AC Load Line και IA DC Load Line που βρίσκονται στο Internal CPU Power Management στο BIOS της ASUS και τα σετάρεις στο 0.01 ίσως βοηθήσει: "Setting these values keeps the Adaptive Mode voltage closer to the user-applied value when the processor is under full load."

Θα το δοκιμάσω όταν πάω σπίτι αλλά δεν νομίζω να κάνει τίποτα καθώς απο οτι καταλαβαίνω επηρεάζεται σαν σύνολο ολόκληρο το εύρος της τάσης και οχι εκεί που θες συγκεκριμένα. Ίσως αν έβαζε η ASUS μια επιπλέον επιλογή να θέτεις offset και την τάση σε AVX (όπως έβαλε επιλογή με το Core Ratio Negative offset σε AVX) θα ήταν το ιδανικότερο.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now