MSI GTX 650 Power Edition Review: Power to everyone!

Κάπου στις αρχές του 1600, ένας νεαρός αστρονόμος από την Γερμανία, τίθεται ενάντια στην θεώρηση του "κατεστημένου" ότι ο Πλανήτης Γη, ο πλανήτης μας, αποτελεί το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος και του σύμπαντος ολόκληρου. Έτσι αποφασίζει να αναζητήσει την πραγματική αλήθεια και να ικανοποιήσει την περιέργεια όλων σχετικά με το τι συμβαίνει έξω από τον πλανήτη μας... Γεννημένος στις 27 Δεκεμβρίου του 1571 στο Weil der Stadt της Στουτγάρδης, ο Johannes Kepler αποτέλεσε λαμπρός επιστήμονας και αστρονόμος, ενώ παράλληλα εργάστηκε ως συνεργάτης του Τίχο Μπράχε στο αστεροσκοπείο του Κάστρου του Μπενάτκι, στην Πράγα. Επηρεασμένος από το έργο του Κοπέρνικου "Περί των περιστροφών των Ουρανίων Σωμάτων" (De Revolutionibus) και όντας άριστος ερμηνευτής των παρατηρήσεων του Τίχο, ο Κέπλερ μπόρεσε να αποδείξει την ελλειπτική και όχι στρογγυλή τροχιά των πλανητών, εξηγώντας έτσι φαινόμενα όπως οι εποχές και οι ανάδρομες κινήσεις των πλανητών στον ουρανό μας και θέτοντας τα θεμέλια για την υποστήριξη του Κοπερνίκιου συστήματος. Κάπου στις αρχές του 1600, ένας νεαρός αστρονόμος από την Γερμανία, τίθεται ενάντια στην θεώρηση του "κατεστημένου" ότι ο Πλανήτης Γη, ο πλανήτης μας, αποτελεί το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος και του σύμπαντος ολόκληρου. Έτσι αποφασίζει να αναζητήσει την πραγματική αλήθεια και να ικανοποιήσει την περιέργεια όλων σχετικά με το τι συμβαίνει έξω από τον πλανήτη μας... Γεννημένος στις 27 Δεκεμβρίου του 1571 στο Weil der Stadt της Στουτγάρδης, ο Johannes Kepler αποτέλεσε λαμπρός επιστήμονας και αστρονόμος, ενώ παράλληλα εργάστηκε ως συνεργάτης του Τίχο Μπράχε στο αστεροσκοπείο του Κάστρου του Μπενάτκι, στην Πράγα. Επηρεασμένος από το έργο του Κοπέρνικου "Περί των περιστροφών των Ουρανίων Σωμάτων" (De Revolutionibus) και όντας άριστος ερμηνευτής των παρατηρήσεων του Τίχο, ο Κέπλερ μπόρεσε να αποδείξει την ελλειπτική και όχι στρογγυλή τροχιά των πλανητών, εξηγώντας έτσι φαινόμενα όπως οι εποχές και οι ανάδρομες κινήσεις των πλανητών στον ουρανό μας και θέτοντας τα θεμέλια για την υποστήριξη του Κοπερνίκιου συστήματος.

Δυστυχώς όμως αυτός όπως και οι Κοπέρνικος και Γαλιλαίος, δεν έτυχαν αποδοχής καθώς οι απόψεις τους περί Ηλιοκεντρικού Συστήματος δεν συμβάδιζαν με τις απόψεις της Εκκλησίας και της επιστημονικής κοινότητας οι οποίοι χαρακτήρισαν την Θεωρία ως "αιρετική", λόγω του ότι το Γεωκεντρικό σύστημα του Πτολεμαίου ήταν αρκετό για την εποχή εκείνη σχετικά με την πρόβλεψη των πλανητικών κινήσεων. Τα ονόματά τους έμελλε να χαθούν στην Ιστορία, για να λάμψουν εκατοντάδες χρόνια αργότερα, όταν το Ηλιοκεντρικό σύστημα έγινε τελικά αποδεκτό. Και το όνομα Kepler επανήλθε για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο, αυτή την φορά το 2012 από την nVidia, για να "ταράξει τα νερά" της τεχνολογικής κοινότητας

Το 2012 σίγουρα ήταν μια "γεμάτη" χρονιά στον τομέα των καρτών γραφικών, με αμφότερες AMD και στην συνέχεια την nVidia να "ρίχνονται" στην μάχη των 28nm GPUs και με φρέσκες αρχιτεκτονικές, επιχείρησαν την ανανέωση της αγοράς. Από την μεριά της nVidia, η αρχή έγινε με τις GK 104-based Kepler GPUs τον Απρίλιο του 2012. Ξεκινώντας με την GTX 680, την flagship GPU της nVidia, και προχωρώντας σταδιακά με τις GTX 670 και GTX 660 Ti, η "Big Green" γέμισε την high-end και mainstream αγορά με τις παραπάνω κάρτες γραφικών. Αυτό που απέμενε ήταν να συμπληρώσει και το υπόλοιπο κομμάτι τις αγοράς, και κυρίως το entry-level κομμάτι της αγοράς, πρώτα με την 660 (non-Ti) και έπειτα με την GTX 650, να συμπληρώσει το κομμάτι που έλειπε.


MSI GTX 650 Power Edition Review: Power to everyone!



Έτσι, σήμερα λοιπόν έχουμε στα χέρια μας την MSI GTX 650 Power Edition, μια "μικρή" δε, πολλά υποσχόμενη δε GPU με απώτερο σκοπό να ικανοποιήσει τους... Gamers "on a budget". Η MSI, γνωστή για την ποιότητά της στον τομέα των GPUs, πρόσθεσε και το Power Edition για να δώσει ακόμα περισσότερες δυνατότητες στους υποψήφιους κατόχους της! Θα καταφέρει να μας ικανοποιήσει; Η απάντηση στις σελίδες που ακολουθούν!









                                                                               
   GPU / Architecture   nVidia GK 106 / Kepler
   Clock Speeds   1124MHz Core Clock
   1250MHz Memory Clock
   Memory   Hynnix 1GB GDDR5
   Cooler   2x 80mm fan, 4 heatpipes
   PSU needed   550W
   Video Outputs   2 x Dual-Link DVI
   1 x HDMI 1.4a
   [B]Dimensions   230x105x36.6 mm
   Accessories   DVI to VGA Adapter
   1 x   6 PIN to Molex Power Cable
    mini HDMI to HDMI Dongle





Σε αυτό το σημείο του review, θεωρούμε απαραίτητο να πούμε δυο λόγια για την αρχιτεκτονική στην οποία βασίζονται οι νέες GPU της nVidia, εν ονόματι "Kepler". Όπως είναι ήδη γνωστό, GTX 660 Ti, GTX 670 και 680, χρησιμοποιούν την 28nm GK104 GPU της nVidia. Απεναντίας, GTX 660 και 650, που αποσκοπούν στα χαμηλότερα κομμάτια της αγοράς, λανσάρονται με τον GK106 πυρήνα. Ο GK 106 δεν έχει μεγάλες διαφορές από τον μεγαλύτερο του, αλλά επί της ουσίας αποτελεί μια "κομμένη" έκδοσή του.





GK106 Specification


      GTX 650
   Stream Proccessors   384
   Texture Units   32
   ROPs   16
   Core Clock   1058MHz
   Boost Clock   Disabled
   Total Memory Size   1GB/2GB
   Memory Clock   1250MHz GDDR5
   Memory Bandwidth   128 bit
   TDP   64W
   Transistor Count   1.3 Billion



Μία από τις βασικότερες διαφορές της νέας αρχιτεκτονικής, η οποία θα παραξενέψει τους ορκισμένους nVidia users, είναι ότι πλέον η συχνότητα πυρήνα και η συχνότητα των shaders δουλεύουν με αναλογία 1:1. Αν θυμάστε καλά, τα προηγούμενα χρόνια οι nVidia κάρτες είχαν shaders χρονισμένους σε διπλάσια συχνότητα από αυτή του πυρήνα (synced), ενώ παράλληλα ο χρήστης είχε την δυνατότητα να "παίξει" σε unsynced mode και να υπερχρονίσει ξεχωριστά το shader frequency. Με την αρχιτεκτονική Kepler όμως η συγκεκριμένη δυνατότητα των nVidia καταργήθηκε.

Το δεύτερο καινούριο χαρακτηριστικό της Kepler GK104 GPU, ονομάζεται Boost Clock. Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, το boost clock έχει τεράστια επίδραση στις επιδόσεις της κάρτας! Τι είναι όμως αυτό το GPU Boost και για ποιο λόγο το "έριξε" στην αγορά η nVidia; Όπως έχει συμβεί και με τους επεξεργαστές τα τελευταία χρόνια, έτσι και οι κάρτες γραφικών έφτασαν πλέον σε ένα σημείο που οι επιδόσεις περιορίζονται λόγω της αυξημένης ενεργειακής κατανάλωσης. Αναλογιστείτε ότι τα δύο τελευταία χρόνια, η ενεργειακή κατανάλωση συνεχώς αυξανόταν στα μεγάλα μοντέλα, επιτρέποντας έτσι στις εταιρείες να προσφέρουν καλύτερες επιδόσεις. Από ένα σημείο και μετά όμως, οι κατασκευάστριες εταιρείες καρτών γραφικών έπρεπε να στραφούν περισσότερο στο efficiency, παρά στις ωμές επιδόσεις. Έπρεπε δηλαδή να δημιουργήσουν GPUs που πιέζονται να αποδώσουν το μέγιστο δυνατό, κρατώντας ταυτόχρονα την κατανάλωση σε πιο λογικά επίπεδα.

Αναφορικά με τους επεξεργαστές, η λύση στο εν λόγω πρόβλημα ήρθε με Turbo Boost, το οποίο αυξάνει την συχνότητα λειτουργίας του επεξεργαστή μόνο όταν ήταν αναγκαίο, διατηρώντας έτσι το TDP κάτω από το μέγιστο επιτρεπτό όριο. Με την τεχνολογία Turbo Boost, οι Intel & AMD κατάφεραν να προσφέρουν το μέγιστο των επιδόσεων, χωρίς καν να πλησιάζουν τα όρια του TDP. Παρόλα αυτά, το Boost Clock προσφέρεται μόνο για την πλήρη έκδοση του GK106 που φιλοξενείται στην GTX 660. Έτσι, στην GTX 650 το Boost Clock είναι απενεργοποιημένο.

Στις κάρτες γραφικών όμως, που το workload δεν μοιράζεται ακριβώς ανά threads, τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα. Το πρώτο βήμα έγινε το 2010 από την AMD, με την τεχνολογία PowerTune και την σειρά Radeon HD 6900. Όταν μία εφαρμογή απαιτούσε ισχύ από την GPU, η συχνότητα λειτουργίας του πυρήνα αυξανόταν. Όταν πλέον δεν απαιτούσε τόση ισχύ, η τεχνολογία PowerTune προκαλούσε ένα είδος throttling στην GPU, μείωνε τα ρολόγια και έριχνε την ενεργειακή κατανάλωση. Το πράσινο στρατόπεδο χρειάστηκε λίγο παραπάνω χρόνο, όμως πλέον έχει και αυτό μία απάντηση στα προβλήματα ενέργειας των GPU, το GPU Boost.

Εν ολίγοις, το GPU Boost, αυξάνει την συχνότητα του core clock από τα 915MHz στα 980MHz όταν αυξάνεται το workload της GPU. Η διαφορά όμως με το PowerTune είναι ότι δεν παραμένει πάντα στα 980MHz. Το GPU Boost προσαρμόζει την συχνότητα από τα 915MHz μέχρι και τα 980MHz, πάντα σε συνάρτηση με το φορτίο, την θερμοκρασία και την ποιότητα της GPU. Όταν λοιπόν παίζετε παιχνίδια, αναλόγως με το τι απαιτητικές σκηνές καλείται να αντιμετωπίσει η κάρτα γραφικών, προσαρμόζει σε πραγματικό χρόνο την συχνότητα πυρήνα για να αποδίδει όσο το δυνατόν πιο αποδοτικά. Έξυπνο;




Μία πλήρως λειτουργική GK106 GPU όπως βγαίνει από το εργοστάσιο, περιλαμβάνει 960 Stream Processos εντός 5 SMX (Shader Clusters) τα οποία έρχονται σε μια ασύμμετρη μορφή. Επίσης περιλαμβάνονται 24 ROPs, 3x 64-bit wide memory bandwidth καθώς και 384ΚΒ L2 μνήμης. Φυσικά, για την περίπτωση της 650 οι παραπάνω αριθμοί είναι σημαντικά μειωμένοι σε μόλις 384 SPs, με 32 μονάδες επεξεργασίας υφών 16 μόλις ROPs, σε ένα σύνολο που μετρά 1,3 δισεκατομμύρια τρανζίστορ!




Στο παραπάνω διάγραμμα μπορείτε να δείτε από τι αποτελείται ένας Shader Cluster, εν συντομία SM ή SMX όπως το αποκαλεί τώρα η nVidia. Όμως το SMX δεν είναι απλά μια νέα ονομασία. Προσφέρει μεγαλύτερο shader, texture και geometry processing σε σχέση με ένα απλό SM.


Τέλος, να προσθέσουμε πως το GK106 προσφέρει ότι και ο μεγαλύτερος αδερφός του, το GK104: Από τον NVENC H.264 hardware encoder, τον VP5 video decoder, πλήρης υποστήριξη FastHDMI και TXAA anti-aliasing και φυσικά πλήρης εκμετάλλευση του νέου PCI-Express 3.0.


Ας περάσουμε τώρα να γνωρίσουμε καλύτερα την κάρτα που έχουμε στα χέρια μας!


Unboxing




MSI GTX 650 Power Edition λοιπόν, και πάμε να γνωρίσουμε από κοντά την νέα GPU της MSI. Δυο πράγματα προκαλούν το ενδιαφέρον στην ονοματολογία της - αφενός, δεν έχουμε συνηθίσει το πρόθεμα "GTX" σε κάρτες κατώτερες από τις x60, όπου τις δυο προηγούμενες γενιές η nVidia χρησιμοποιούσε το "GTS". Αφετέρου, το Power Edition. Το τι είναι ικανή να κάνει μια Power Edition GPU από την MSI τον συναντήσαμε στο review της GTX 660ti Power Edition, και φυσικά αναφέρεται στα "Unlocked", Overclocking SKUs της MSI. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι αυτά τα δυο στοιχεία έχουν προστεθεί σε μια entry- level GPU όπως είναι η 650. Αλλά ας μιλήσουμε αναλυτικότερα για την κάρτα που έχουμε στα χέρια μας...

...Ξεκινώντας από το unboxing της. Το συγκεκριμένο μοντέλο δεν έχει παρά να υπερηφανευτεί για το Triple Overvoltage που προσφέρεται σε όλες τις Power Edition κάρτες από την MSI, καθώς και τα Military Class Components στην 3η γενιά τους, που πλέον περιλαμβάνονται σε κάθε προϊόν του Ταϊβανέζικου "κολοσσού" κατασκευαστή. Δεν θα σταθούμε περισσότερο στο τι αναγράφει η συσκευασία, καθώς τα περιεχόμενα είναι αυτά που μετράνε!

Ανοίγοντας την εσωτερική κούτα, συναντάμε -εκτός φυσικά από την ίδια την GTX 650 PE - τα συνοδευτικά της, τα οποία αποτελούνται από 1 molex to PCI-e 6pin μετατροπέα, ένα DVI to VGA adaptor, τα απαραίτητα Quick Installation Guide και Drivers & Utilities Disk (το οποίο περιλαμβάνει και το MSI Afterburner) καθώς και ένα έξτρα κουτάκι με έναν ανεμιστήρα των 80mm PWM. Σε τι χρησιμεύει; Θα το δούμε ευθύς αμέσως!





Κρατώντας την κάρτα στα χέρια μας, παρατηρούμε άμεσα έναν καινοτόμο σχεδιασμό, που δεν έχουμε ξαναδεί σε κάρτα γραφικών από την εμφάνισή τους. Δεν αναφερόμαστε φυσικά ούτε στην αισθητική της συγκεκριμένης GPU με τα σκούρα μεταλλικά χρώματα, ούτε στο γεγονός πως παρότι entry-level, η κάρτα έχει μήκος περίπου 23 εκατοστά, όσο και η πλειοψηφία των entry GPUs που κυκλοφορούν. Αυτή τη φορά, μιλάμε για το ίδιο το σύστημα ψύξης το οποίο έχει έναν ιδιαίτερο σχεδιασμό.

MSI GTX 660 Ti Power Edition Review: There's no reason to be unreasonable


Το σύστημα ψύξης, με επίσημο όνομα Transthermal Design Cooler, είναι ένα από τα πρώτα που μπορούν να τροποποιηθούν κατά το δοκούν, ανάλογα με τα γούστα και τις απαιτήσεις του εκάστοτε κατόχου. Η MSI φρόντισε να προσφέρει 3 διαφορετικές επιλογές όσον αφορά την ενεργή ψύξη της κάρτας, αφήνοντας την τελική επιλογή να γίνει από τον κάτοχό της, παρά από τον κατασκευαστή της!

1) The Silent: Στην ... default και πρώτη επιλογή, ένας 80άρης PWM ανεμιστήρας που είναι τοποθετημένος στο κέντρο της κάρτας, αναλαμβάνει να διώξει την θερμότητα από την ψύκτρα της GTX 650 προς όλα τα άκρα της. Ένας ανεμιστήρας σημαίνει περισσότερη ησυχία αλλά και ελαφρώς αυξημένες θερμοκρασίες. Αν η προτεραιότητά σας είναι ο θόρυβος, τότε μπορείτε να αφήσετε την κάρτα όπως ακριβώς την παραλάβατε!

2) The Performer: Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι ο δεύτερος ανεμιστήρας. Αν επιθυμείτε πιο αποτελεσματική ψύξη, μπορείτε να κουμπώσετε τον 2ο ανεμιστήρα ακριβώς πάνω από τον αρχικό, αυξάνοντας την στατική πίεση του αέρα που εισέρχεται στην ψύκτρα. Αυτή η λύση μπορεί να αυξήσει τον θόρυβο καθώς οι στροβιλισμοί είναι περισσότεροι, όμως η ψυκτική ικανότητα της κάρτας αυξάνεται κατακόρυφα! Θυμηθείτε όμως πως κατ' αυτόν τον τρόπο αυξάνετε το πλάτος της κάρτας, μετατρέποντάς την επί της ουσίας σε triple-slot! Η λύση αυτή ενδεικνύεται περισσότερο για overclocking όταν ο πυρήνας ζεσταίνεται περισσότερο και χρειάζεται περισσότερη ψύξη.

3) The Balanced: Αν καμία από τις παραπάνω επιλογές δεν σας καλύπτει! Με μια απλή κίνηση, μπορείτε να σύρετε το κάλυμμα της ψύκτρας προς τα δεξιά της, αποκαλύπτοντας έναν κενό χώρο στο αριστερό άκρο της κάρτας. Αυτός ο χώρος είναι ακριβώς για να τοποθετηθεί ο παραπάνω ανεμιστήρας, μετατρέποντάς την σε μια "καθαρόαιμη" Dual fan GPU. Αυτή η λύση αυξάνει ελάχιστα τον παραγόμενο θόρυβο, όμως ψύχει σε περισσότερα σημεία την κάρτα και κατ' επέκταση και τα υπόλοιπα στοιχεία της!

Θα επεκταθούμε περισσότερο στην απόδοση του συστήματος ψύξης στην αντίστοιχη σελίδα!





Συνεχίζοντας με τα... εσωτερικά "όργανα" της GTX 650, δεν έχουμε παρά να ξεχωρίσουμε τα Military Class Components IΙI. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι, να πούμε συνοπτικά πως τα Military Class Components είναι μια σειρά από στοιχεία όπως οι Hi-c, SFC καθώς και οι All Solid πυκνωτές, και που ως τελικό στόχο έχουν την μεγαλύτερη ανοχή σε θερμοκρασίες και άρα την αυξημένη διάρκεια ζωής της κάρτας. Ενδεικτικά, με μια μέση χρήση σε θερμοκρασίες λειτουργίας κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου, η GTX 650 αναμένεται να έχει ζωή γύρω στα 10 χρόνια!

Τελειώνοντας, οι διαθέσιμες έξοδοι προς οθόνες είναι οι τυπικές 2x DL-DVI, 1x HDMI και 1x Display Port.

Ήρθε η ώρα για δοκιμές! Προχωράμε αρχικά με την μεθοδολογία που χρησιμοποιήσαμε και έπειτα με τα αποτελέσματα των παιχνιδιών και των μετροπρογραμμάτων!



Είδαμε τι θα πρέπει να περιμένουμε αμέσως μόλις βγάλουμε την MSI GTX 660 Ti Power Edition από την συσκευασία της. Αυτό που απομένει είναι να την τοποθετήσουμε αμέσως στο σύστημα της δοκιμής μας για να δούμε πως τελικά αποδίδει. Ώρα για δοκιμές!

Μετά από προσεκτική μελέτη, διαλέξαμε οκτώ παιχνίδια τα οποία θα testάρουμε σε τρία διαφορετικά σενάρια: Στην χαμηλή ανάλυση των 1280 x 1024 με 2x AA και High Detail Settings όπου ο επεξεργαστής θα παίξει σημαντικό ρόλο, στην πιο ρεαλιστική των 1680 x 1050 με 4x AA και High Detail Settings, όπου το σύστημα θα αξιολογηθεί πιο συνολικά, ενώ τέλος, θα πάρουμε και ένα run στα 1920 x 1080 με full φίλτρα και maxed out settings, όπου εδώ το μεγαλύτερο ρόλο θα παίξει η κάρτα γραφικών. Κάπως έτσι, θα έχουμε μια πλήρη εικόνα για την απόδοση της κάρτας σε οκτώ πολύ διάσημα παιχνίδια:


  • DiRT 3
  • FarCry 2
  • Crysis 2
  • World in Conflict
  • F1 2011
  • S.T.A.L.K.E.R Call of Pripyat
  • Lost Planet 2
  • HAWX 2


Ακολούθως θα πάρουμε scores από τέσσερα από τα πιο σημαντικά 3D Benchmarks, το 3D Mark 06, το performance mode του 3D Mark Vantage, το performance mode του 3D Mark 11 και τέλος ένα σχετικά δύσκολο run στο Unigine Heaven 2.5. Ακόμα θα δοκιμάσουμε να clockάρουμε την κάρτα, τόσο με stock ρολόγια όσο και Overclocked, με την default τάση πυρήνα, ενώ επίσης δεν θα παραλείψουμε να σας παρουσιάσουμε τα ευρήματά μας σε overclock με αυξημένη vGPU. Βρίσκοντας σταθερές ρυθμίσεις θα σας δείξουμε αν και πόσο αυξάνονται οι επιδόσεις σε κάποια από τα παραπάνω παιχνίδια και benchmarks. Συνοπτικά λοιπόν έχουμε:


  • 3D Mark 06
  • 3D Mark Vantage
  • 3D Mark 11
  • Unigine Heaven Benchmark v3.0


Για το όλο εγχείρημα θα χρησιμοποιηθεί ένας αρκετά υπερχρονισμένος Intel Core i5 2500K στα 4500 MHz που θεωρήσαμε ότι είναι ένα αρκετά αντιπροσωπευτικό δείγμα ενός σύγχρονου gaming rig. Παρακάτω θα βρείτε αναλυτικά τα specs του συστήματος της δοκιμής.



TestBench


   Motherboard   Gigabyte Z68X-UD3P-B3
    CPU   Core i5 2500K 4c/4t @ 4.5GHz
   RAM   Corsair XMS3 8GB DDR3
   1600MHz @ 9-9-9-24 1T
   SSD   Kingston HyperX 120GB
   PSU   Corsair TX650 V2
   CPU Cooler   Corsair H100
   Case   Fractal Design Define R3
   OS   Windows 7 Ultimate 64bit SP1
   Driver Version   Catalyst 12.8





MSI GTX 660 Ti Power Edition Review
Game Info
Manufacturer:
Codemasters Racing
Graphics Engine:
Dice
Graphics API:
DX11
Release Year:
2011
Το DiRT 3 αποτελεί την τρίτη προσθήκη στην επιτυχημένη σειρά Dirt της Colin McRae Rally series, ανεπτυγμένη από την Codemaster. Διαθέτει 100 άγριες διαδρομές και επικές πίστες, νέο career mode, μοντέρνα και κλασικά αμάξια, super buggies, RAID φορτηγά και περισσότερους πραγματικούς σπόνσορες και αστέρες του αθλήματος. Επιπλέον, περιλαμβάνει δυναμικά καιρικά φαινόμενα, ακραίες συνθήκες όπως χιόνι και πάγο, split-screen, party modes, open-world περιοχή και δυνατότητα για uploads στο YouTube. Μην αμελήσουμε να αναφέρουμε και το GymKhana mode όπου δάσκαλός σας θα είναι ο μετρ του sport, Ken Block.






MSI GTX 660 Ti Power Edition Review
Game Info
Manufacturer:
Ubisoft Montreal
Graphics Engine:
Dunia
Graphics API:
DX10.1
Release Year:
2008
Θυμηθείτε μερικά χρόνια πριν, όταν το 2004 μαζί με το Half-Life 2 και ένα χρόνο μετά την έκδοση του Doom III, ένα παιχνίδι με το παράξενο όνομα Far Cry από την άγνωστη τότε Γερμανική Crytek κατάφερε να κάνει το "μπαμ", φέρνοντας τη γραφική επανάσταση στα ανοιχτά περιβάλλοντα, κατορθώνοντας να ενθουσιάσει τους PC Gamers ανά τον κόσμο. Όλοι μας θυμόμαστε να περιπλανόμαστε στις παραλίες και στη ζούγκλα των νησιών του Far Cry με κεντρικό ήρωα τον Jack Carver, ο οποίος μας μετέφερε σε εξωτικά μέρη, γεμάτα και με μεταλλαγμένα πειράματα από έναν ανορθόδοξο επιστήμονα.

Αυτά πλέον με το Far Cry 2 αποτελούν παρελθόν. Ο νέος τίτλος της σειράς, φτιαγμένος όχι από την Crytek αλλά από την ίδια τη Ubisoft, χρησιμοποιώντας το καμάρι της που ακούει στο όνομα Dunia Engine (και όχι CryEngine όπως το πρώτο), μας μεταφέρει στις σαβάνες και τα αφιλόξενα περιβάλλοντα της Αφρικής, σε έναν πολύ πιο εξελιγμένο τίτλο από το πρώτο παιχνίδι. Όχι πλέον είναι εντελώς Free Roaming, αλλά η Dunia (η λέξη "κόσμος" στα Αραβικά) στην ουσία έδωσε στους δημιουργούς του παιχνιδιού τη δυνατότητα να φτιάξουν ένα "Grand Theft Auto" στην Αφρική - χωρίς αυτή τη φορά να κυνηγάμε μεταλλαγμένους ή εξωγήινους, αλλά μπαίνοντας στο σώμα διαφορετικών κάθε φορά χαρακτήρων που ο σκοπός τους είναι ένας - να σκοτώσουν τον "Jackal", έναν μεγαλέμπορο όπλων, ο οποίος παίζει σημαντικότατο ρόλο στον εμφύλιο πόλεμο μέσα στον οποίο βρίσκει ο παίχτης τον εαυτό του εμπλεκόμενο.

Μια ίσως και ρεαλιστική άποψη της σημερινής Αφρικής, με το ΑΚ-47 να είναι σύμβολο και τα ματωμένα διαμάντια το νόμισμα - αυτό είναι το Far Cry 2.







MSI GTX 660 Ti Power Edition Review
Game Info
Manufacturer:
Capcom
Graphics Engine:
MT Framework 2.0
Graphics API:
DX11
Release Year:
2010
Το Lost Planet 2 αποτελεί τη συνέχεια της δημοφιλούς σειράς δράσης, μετά το Lost Planet(TM): Extreme Condition με πωλήσεις άνω των 2.3 εκατομμυρίων αντίτυπων παγκοσμίως. Το νέο επεισόδιο στην σειρά προσφέρει μια εντυπωσιακή επιστροφή στο μυστηριώδη πλανήτη E.D.N III και την ευκαιρία να καθορίσετε την αβέβαιη μοίρα της ανθρωπότητας. Μια δεκαετία έχει περάσει από τα γεγονότα του πρώτου παιχνιδιού και η όψη του E.D.N. III έχει αλλάξει δραματικά. Η επιχείρηση terraforming για μορφοποίηση του πλανήτη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και οι πάγοι έχουν αρχίσει να λιώνουν δίνοντας τη θέση τους σε κατάφυτες τροπικές ζούγκλες και αφιλόξενες ερήμους. Οδηγήστε τον χαρακτήρα σας σε 6 αλληλένδετα επεισόδια, δημιουργώντας μια μοναδική διαδραστική εμπειρία η οποία αλλάζει ανάλογα με τις πράξεις σας. Η εξέλιξη της πλοκής εξαρτάται από την προοπτική του καθενός με λίγα λόγια. Πέρα από το single player mode, το Lost Planet 2 έχει ρίξει μεγάλο βάρος στα multiplayer modes. Οι μυημένοι Lostplanetάδες θα χαρούν με την επιστροφή του ειδικού γάντζου, που έκανε το gameplay του Lost Planet μια πραγματική τρισδιάστατη εμπειρία.







Ξεκινώντας με τα 3 πρώτα παιχνίδια μας, θα παρατηρήσετε πόσο ομοιόμορφα "κάθεται" η MSI GTX 650 PE σε σχέση με την ανταγωνιστική HD 7770. O αντίπαλος είναι ξεκάθαρος! Μικρή "παραφωνία" είναι το Dirt 3 στο οποίο για κάποιο λόγο που μάλλον οφείλεται σε driver-issue, η 650 ΡΕ υπό-απέδιδε. Μικρό το κακό, και συνεχίζουμε!




MSI GTX 660 Ti Power Edition Review
Game Info
Manufacturer:
Crytek Frankfurt
Graphics Engine:
CryEngine 3
Graphics API:
DX11
Release Year:
2011
Ο κόσμος έχει αρχίσει να καταστρέφεται από μια σειρά κλιματικών αλλαγών και η κοινωνία είναι στα πρόθυρα της ολικής κατάρρευσης. Οι εξωγήινοι εισβολείς επέστρεψαν δριμύτεροι από ποτέ με μοναδικό σκοπό τον αφανισμό του ανθρώπινου γένους, αρχίζοντας την προσπάθεια τους από την ολοκληρωτική καταστροφή της πιο εμβληματικής πόλης ανά τον κόσμο. Στη Νέα Υόρκη, οι τρομακτικοί εισβολείς προελαύνουν στους δρόμους της πόλης και ο φόβος από τον εφιάλτη που ζουν τα εκατομμύρια κατοίκων, εξαπλώνεται με αστραπιαία ταχύτητα. Η πόλη είναι σε ένα μόνιμο χάος, οι δρόμοι έχουν γεμίσει συντρίμμια και στον ορίζοντα διακρίνονται μόνο φλεγόμενοι ουρανοξύστες. Αυτή είναι η πραγματικότητα στην Νέα Υόρκη, το έτος 2033.

Ούτε οι παραστρατιωτικές οργανώσεις με την επιβολή του νόμου, αλλά ούτε και οι δυνάμεις της αμερικάνικης στρατιωτικής μηχανής μπορoύν να σταθούν ενάντια στους εισβολείς. Για να επιβιώσετε μέσα σε αυτή τη δίνη του θανάτου απαιτείται στρατιωτική τεχνολογία πέρα από οτιδήποτε σύγχρονο έχετε δει ποτέ. Γίνετε ένας Supersoldier, χειριστείτε την στρατιωτική τεχνολογία του μέλλοντος...το Nanosuit 2 και κάντε την ύστατη προσπάθεια για να σώσετε την ανθρωπότητα από την καταστροφή. Αντέχετε;








MSI GTX 660 Ti Power Edition Review
Game Info
Manufacturer:
Massive Entertainment
Graphics Engine:
MassTech Game Engine
Graphics API:
DX10.1
Release Year:
2008
Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτήθηκαν τι θα συνέβαινε αν όντως οι Σοβιετικοί είχαν πραγματοποιήσει μια επίθεση στις Η.Π.Α., με εισβολή από αέρα και έδαφος. Αρκετοί, όταν σκέφτονται ένα τέτοιο σενάριο μιλάνε για ρίψη χιλιάδων πυρηνικών κεφαλών, οι οποίες θα βύθιζαν τον πλανήτη σε ένα πυρηνικό χειμώνα άνευ προηγουμένου. Το World in Conflict όμως, έχει άλλη άποψη για το πως θα μπορούσε να εξελιχθεί η ιστορία.

Έτσι, οι Σοβιέτ το 1989 έχοντας χάσει σημαντική πολιτική, κοινωνική και οικονομική δύναμη, αποφάσισαν να κάνουν μια μαζική επίθεση στις Η.Π.Α., αναζητώντας την ανάσταση της Σοβιετικής Αυτοκρατορίας μέσω της κατάκτησης του μισητότερου τότε αντιπάλου τους. Ο σκοπός δεν ήταν λοιπόν η εξολόθρευση των Ηνωμένων Πολιτειών με τη χρήση των άπειρων πυρηνικών που διέθετε το Σοβιετικό έθνος, αλλά η αναδιαμόρφωση της Αμερικής σε μια Κομμουνιστική ήπειρο, με σκοπό την παγκόσμια επικράτηση του Κομμουνισμού.

Το World in Conflict λοιπόν, μας μεταφέρει σε αυτό το φανταστικό σενάριο, δίνοντάς μας την ευκαιρία να πολεμήσουμε σε ένα Real Time Strategy game, όχι μόνο με τους Αμερικάνους που προσπαθούν να αποτρέψουν την εισβολή, αλλά και ως τις δυνάμεις του τότε ΝΑΤΟ στο Multiplayer, δίνοντας μια άλλη διάσταση στον τρόπο που ένα παιχνίδι στρατηγικής μας επιτρέπει να ζήσουμε σύγχρονες μάχες. Ο ρεαλισμός είναι άφθονος, τα γραφικά υπέροχα και η δράση ατελείωτη. Ένας από τους καλύτερους τίτλους του 2007, ο οποίος πρόσφατα μάλιστα απέκτησε και το expansion με τον τίτλο Soviet Assault.






Και σε αυτά τα 2 παιχνίδια παρατηρούμε αρκετή ομοιομορφία στα αποτελέσματα! Φυσικά, η 7850 έχει τοποθετηθεί ώστε να έχουμε μια επίγνωση πως αποδίδει η ακριβώς επόμενη κατηγορία καρτών.





MSI GTX 660 Ti Power Edition Review
Game Info
Manufacturer:
Codemasters Racing
Graphics Engine:
Dice
Graphics API:
DX11
Release Year:
2011
F1 2011 - ακόμα ένας επιτυχημένος τίτλος της Codemasters. Αφού η εταιρεία ήθρε σε συμφωνία με τους υπεύθυνους του Formula 1 World Championship, πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο παιχνίδι σχετικά με το κορυφαίο άθλημα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Όλοι οι οδηγοί είναι εδώ - 12 ομάδες, 24 πιλότοι. 19 διαθέσιμες πίστες, in-game αλλαγή από μέρα σε νύχτα. Αναβαθμισμένο multiplayer mode με υποστήριξη έως 16 παιχτών και δυνατότητα split screen για "κόντρες" δύο ατόμων. Ρεαλιστικές συνθήκες αγώνα, safety car σε περίπτωση ατυχήματος και δυνατότητα πλήρους παραμετροποίησης του μονοθέσιου για να επιτύχετε καλύτερους χρόνους.








MSI GTX 660 Ti Power Edition Review
Game Info
Manufacturer:
GSC Game World
Graphics Engine:
X-ray Engine 1.6
Graphics API:
DX11
Release Year:
2010
Όποιος δεν έχει παίξει μέχρι σήμερα έναν τίτλο από αυτούς που ανήκουν στη σειρά S.T.A.L.K.E.R., μάλλον δεν είναι αρκετά "γενναίος" ώστε να μπει για τα καλά στον εναλλακτικό κόσμο του παιχνιδιού-θρύλος πλέον, που έκανε εκατομμύρια gamers να ανατριχιάσουν και να ζήσουν μερικές από τις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές σε PC Game. Το S.T.A.L.K.E.R. λοιπόν επέστρεψε και όπως είναι φυσικό, φέρνει μαζί του για ακόμα μια φορά τεχνολογία που σκοπεύει να γονατίσει τα PC μας. Χρησιμοποιώντας όλες τις εξελίξεις στον χώρο των φωτισμών και αρκετά DirectX 11 στοιχεία, το Call of Pripyat μας μεταφέρει στην Ουκρανία με έναν τρόπο τόσο ατμοσφαιρικό, που ενώ μας τρομάζει, καταφέρει και μας μαγνητίζει με μοναδικό και αινιγματικό τρόπο.








MSI GTX 660 Ti Power Edition Review
3DMark06 με τα graphic tests να αποκτούν HDR Rendering, Shadow Mapping, HDR Refraction, HDR Reflection, Depth Fog, Strauss Lighting Model και πολλά ακόμα νέα (τότε) εφέ. 3DMark Vantage με DirectX 10 και PhysX στο διασημότερο mode του (Performance). 3DMark11 με DirectX 11, tesselation και ιδιαίτερα απαιτητικό multi-threading και τέλος ο πρωτεργάτης τους DirectX 11 benchmarking, Unigine Heaven με τις προχωρημένες τεχνικές occlusion και τα πολλά υποστηριζόμενα APIs. Η παραπάνω τετράδα, είναι αναμφίβολα η αφρόκρεμα της σύγχρονης 3D Bench σκηνής και χωρίς να είναι πανάκεια, σίγουρα δίνει ένα πολύ καλό στίγμα για το ποιόν κάθε νέας κάρτας γραφικών. Πάμε λοιπόν να πάρουμε μια γεύση από τις επιδόσεις που θα δούμε, με την κάρτα, out-of-the-box.



MSI GTX 660 Ti Power Edition Review MSI GTX 660 Ti Power Edition Review MSI GTX 660 Ti Power Edition Review MSI GTX 660 Ti Power Edition Review




Τα παραπάνω νούμερα έρχονται για να επιβεβαιώσουν σε ποια κατηγορία βρίσκεται η GTX 650 Power Edition και ποιος είναι ο ανταγωνιστής της. Τα αποτελέσματα είναι άκρως αναμενόμενα και αντικατοπτρίζουν την συνολική απόδοση της κάρτας. Θα δούμε όμως σε λίγο και τι καταφέραμε με το O/C!



Ένας από τους κρίσιμους παράγοντες στην επιλογής μιας σύγχρονης GPU είναι και αυτός της απόδοσης του συστήματος ψύξης. Όταν αναφερόμαστε δε σε high end GPUs με αρκετά αυξημένο κόστος,, τότε ένα μέτριο ή/και θορυβώδες σύστημα ψύξης είναι αυτό που μπορεί να κάνει την διαφορά ή να είναι deal breaker.

Ακολουθεί το γράφημα θερμοκρασιών με βάση τα δεδομένα που συλλέξαμε από την MSI GTX 650 Power Edition:




Η περιέργεια αυτή τη φορά δεν σκότωσε την γάτα, αλλά μας έβαλε στον πειρασμό να δοκιμάσουμε και τις τρεις πιθανές διατάξεις που μας προσφέρει το Transthermal Cooler. Και όχι μόνο στα εργοστασιακά clocks όπου έρχεται η κάρτα, αλλά και στα αρκετά ανεβασμένα με τα οποία πειραματιστήκαμε και πήραμε αρκετά ενδιαφέροντα αποτελέσματα, στα οποία αναφερόμαστε στην ακριβώς επόμενη σελίδα. Εξίσου ενδιαφέροντα όμως ήταν και τα αποτελέσματα των μετρήσεων των θερμοκρασιών!

Όπως θα παρατηρήσατε από το παραπάνω γράφημα, σίγουρα η GTX 650 δεν είναι ο φοβερά θερμογόνος πυρήνας που θα συναντήσετε σε GPU, κάτι αναμενόμενο. Αυτό όμως που προκαλεί αίσθηση είναι οι διαφορές που πήραμε στις θερμοκρασίες ανάλογα με την διάταξη! Αναμφίβολα, η πιο θερμή διάταξη είναι αυτή με τον 1 ανεμιστήρα, που όμως ταυτόχρονα αποτελεί και την πιο ήσυχη διάταξη. Καμία όμως από τις διατάξεις δεν ήταν θορυβώδης, καθώς ναι μεν είχαμε έναν ανεμιστήρα παραπάνω να παράγει θόρυβο, όμως οι 2 ανεμιστήρες ταυτόχρονα δούλευαν σε χαμηλότερες στροφές σε σχέση με τον 1 (44% έναντι 39% PWM).

Συνολικά; Αν διαθέτετε τον χώρο στο κουτί σας, προτιμήστε την διάταξη με την περισσότερη στατική πίεση, η οποία να σας δώσει και λίγο περισσότερο O/C potential. Κατά τα άλλα, η επιλογή είναι στο χέρι σας, και για εμάς το Transthermal Cooler κερδίζει επάξια τα βραβεία "Silence" και "Innovation" !




Να πω την αλήθεια, οι περισσότερες από της νεότερης γενιάς entry-level GPUs με έχουν αφήσει απογοητευμένο με τις μηδαμινές δυνατότητες Overclocking, καθώς στην πλειοψηφία τους δεν επιτρέπουν over-voltage, στοιχείο κρίσιμο αν θέλουμε να ανεβάσουμε τα ρολόγια μας. Αυτό όμως δεν συμβαίνει με την κάρτα που έχουμε στα χέρια μας σήμερα, την MSI GTX 650 Power Edition!

Πριν ξεκινήσουμε με τα ευρήματά μας, οφείλω να κάνω μια σαφή αναφορά με το τι συμβαίνει με το Overclocking και τις κάρτες της nVidia στις Kepler-Generation GPUs. Ο λόγος που κάνω αυτή την αναφορά δεν είναι άλλος από το γεγονός πως η φετινή πολιτική της nVidia όσον αφορά το OC τυπικά "ακύρωσε" τα ευρήματα μιας ολόκληρης σελίδας στο review της MSI GTX 660 Ti Power Edition! Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Από την νέα γενιά, η nVidia θέσπισε ένα πρόγραμμα εν ονόματι "nVidia Greenlight". Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει μια σειρά από στοιχεία / προϋποθέσεις που πρέπει να πληρεί μια GPU με nVidia Core για να διατεθεί στην αγορά. Στόχος του προγράμματος GreenLight είναι η εμπειρία του τελικού χρήστη να μη καλύτερη δυνατή, κοινώς στοχεύει στο να αποφευχθεί οποιαδήποτε αρνητική εμπειρία μπορεί να προκαλέσει μια nVidia GPU από την πρώτη κιόλας εγκατάστασή της. Να ξεκαθαρίσουμε όμως πως το nVidia Greenlight δεν απαγορεύει ρητά το Overclocking, όμως στην περίπτωση της MSI GTX 660 Ti Power Edition συνέβη ρητή παράβαση του προγράμματος. Πιο συγκεκριμένα, για να καταφέρει η MSI να κάνει την GTX 660 Ti PE χρησιμοποίησε ένα κύκλωμα τροφοδοσίας, το οποίο στην έξοδο του έβγαζε τάσεις μεγαλύτερες των 5V, ενώ επίσης το vDroop δεν δούλευε κατά τα spec της nVidia. Για να το διατυπώσω αλλιώς, το κύκλωμα ήταν σαν ένα hard-mod! Ατυχώς για την MSI, το συγκεκριμένο κύκλωμα ήταν out-of-spec και ο τρόπος λειτουργίας του κυκλώματος επηρέαζε αρκετά τροφοδοτικά (πιθανολογώ μη επώνυμα, καθώς το Corsair TX 650V2 που χρησιμοποιώ στις δοκιμές δεν παρουσίασε το παραμικρό πρόβλημα) και ως αποτέλεσμα αρκετά συστήματα αποτύγχαναν να εκκινήσουν, πράγμα που κατά την nVidia έδινε αρνητικές εντυπώσεις για τα προϊόντα της. Έτσι η MSI αναγκάστηκε να σταματήσει την παραγωγή των συγκεκριμένων κομματιών, να τροποποιήσει το PCB design τους και το συγκεκριμένο κύκλωμα, και να επανεκδώσει την GTX 660 Ti Power Edition, η οποία όμως επ' ουδενί δεν έφτανε τα όρια των αρχικών SKUs. Με άλλα λόγια, πλέον οποιαδήποτε nVidia GPU κυκλοφορεί πρέπει να είναι προσεγμένη όσον αφορά τον σχεδιασμό της, επηρεάζοντας όμως και τις δυνατότητες για overclocking.

Κλείνουμε αυτήν την παρένθεση για να επιστρέψουμε στην MSI GTX 650 Power Edition. Αυτή την φορά, η MSI οφείλει να είναι πιο διαβασμένη! Ξεκινώντας, να αναφέρουμε πως εν αντιθέσει με τα GK 104 cores, η GTX 650 με τον GK 106 δεν διαθέτει ένα βασικό χαρακτηριστικό, το GPU Boost. Κατ' αυτόν τον τρόπο, το core clock παραμένει σταθερό κατά το load, πράγμα που έκανε το overclocking μια πιο ξεκάθαρη υπόθεση. Για αρχή να πούμε πως τα κέρδη χωρίς αύξηση του vCore ήταν λίγα, οπότε παραλείψαμε αυτό το βήμα.

Ανεβάζοντας το core voltage στα +100mV και τα πράγματα αλλάζουν! Έτσι καταφέραμε και φτάσαμε τα ρολόγια σε ένα όμορφο 1319 / 1390 ΜΗz, το οποίο μας ευχαρίστησε με την αύξηση της απόδοσης, χωρίς ταυτόχρονα να μας ταλαιπωρήσουν οι θερμοκρασίες οι οποίες παρέμειναν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, όπως θα διαπιστώσατε στην προηγούμενη σελίδα! Με λίγα MHz παρακάτω ή παραπάνω, περισσότερο fine-tunning όσον αφορά το vCore, και φυσικά την κατάλληλη διάταξη των ανεμιστήρων θα συνιστούσα το O/C όχι μόνο για 24/7 χρήση, αλλά και... On first boot!

Τα παρακάτω ευρήματα προς ενημέρωσή σας...


MSI GTX 660 Ti Power Edition Review MSI GTX 660 Ti Power Edition Review MSI GTX 660 Ti Power Edition Review

MSI GTX 660 Ti Power Edition Review: There's no reason to be unreasonable


Ακολουθούν τα παραδοσιακά γραφήματα, ενώ παρακάτω σας παρουσιάζουμε και τις μετρήσεις που λάβαμε από δυο δημοφιλή παιχνίδια, το Crysis 2 και το DiRT 3.

Overclocking Scaling σε benchmarks






Overclocking Scaling σε Games











Ήρθε η ώρα να κλείσουμε ακόμα review, το οποίο ελπίζουμε να σας ενημέρωσε όσο το δυνατόν περισσότερο. Heading forward to the final thoughts!

Πλέον υπάρχουν GPUs για όλα τα γούστα και βαλάντια, αυτό πλέον είναι γνωστό. Το κακό με τις enty-level GPUs, κατηγορία που ανήκει ξεκάθαρα η GTX 650 που είχαμε στα χέρια μας, είναι πως θα σας προσφέρουν για όλη την διάρκεια ζωής τους ακριβώς τις ίδιες επιδόσεις από την αρχή μέχρι το τέλος. Δεν θα λέγαμε πως συμβαίνει το ίδιο όμως και με την MSI GTX 650 Power Edition που είχαμε στα χέρια μας!


Σαν stock εμπειρία, η MSI GTX 650 "PE" δεν είναι προορισμένη να τρέχει 1080p με maxed out settings τους περισσότερους τίτλους που κυκλοφορούν αυτή την στιγμή. Αν θα την αντιπαραβάλλαμε με κάποια από τις αντίστοιχες GPUs της από μεριάς AMD, θα λέγαμε πως άμεσος αντίπαλός της είναι η HD 7770 (link 1, link2, link3) καθώς αυτό είναι το price range στο οποίο τοποθετήθηκε. Γνωρίζοντας πως η πλειοψηφία των PC-users δεν έχει μεταβεί ακόμη στην high-res εποχή, θα λέγαμε πως η GTX 650 έρχεται κουτί για όσους χρήστες επιθυμούν casual gaming σε αναλύσεις μικρότερες από 1920x1080 ή για όχι και τόσο απαιτητικούς τίτλους.





Δυο πράγματα όμως κάνουν την MSI GTX 650 Power Edtion να ξεχωρίζει: Πρώτον, η δυνατότητα να τροποποιήσετε το σύστημα ψύξης κατά τα δικά σας γούστα, όπως υποδείξαμε στην σελίδα 3, πράγμα που δεν το συναντάμε σε GPUs από άλλους κατασκευαστές. Σε κάθε περίπτωση, το σύστημα ψύξης δεν θα σας απογοητεύσει με την απόδοσή του, αν και υποβοηθείται αρκετά και από την εξαιρετική θερμική απόδοση του GK 106! Δεύτερον, είναι η δυνατότητα του Overcklocking, το οποίο όπως αναλύσαμε στην αντίστοιχη σελίδα, μας επιτρέπει μια ευχάριστη αύξηση επιδόσεων!
Overall, είναι μια κάρτα την οποία δυσκολεύτηκα να βρω ψεγάδια. Πολύ καλή ποιότητα κατασκευής, ησυχία, overclocking, παραμετροποίηση και χαμηλό power draw και όλα αυτά σε μια απολύτως λογική τιμή (150? - 160?) είναι τα στοιχεία τα οποία χαρακτηρίζουν την MSI GTX 650 Power Edition, την οποία και συνιστούμε ανεπιφύλακτα.


Sapphire FleX HD 7770 GHz Edition Review: A FleX-ible budget GPU

  • Αποτελεσματική & Modular ψύξη
  • Αθόρυβη λειτουργία
  • Άψογο Overclocking potential


Sapphire FleX HD 7770 GHz Edition Review: A FleX-ible budget GPU

  • Τυπικό bundle





Stay HwBoxed!

]



Ευχαριστούμε θερμά την MSI Europe για την παραχώρηση του δείγματος!