Logitech G700s Review: Gaming goes wireless.

Logitech G700s Review: Gaming goes wireless.

Κάπου προς το τέλος του κύκλου σχεδίασης ενός προϊόντος πληροφορικής και λίγο πριν από το λανσάρισμα του στην αγορά, έρχεται αυτή η αμήχανη στιγμή που ο engineer συναντιέται με τον marketing specialist, κάθονται σε ένα τραπέζι και καλούνται να αποφασίσουν για το όνομα του προϊόντος. Φέρνοντας στο μυαλό μας κάποια από τα ονόματα που κατά καιρούς μας έχουν απασχολήσει, θα λέγαμε ότι μπορούμε με σχετική βεβαιότητα να καταλάβουμε ποιος από τους δύο σηκώθηκε από αυτό το τραπέζι πιο ικανοποιημένος. "Vengeance"... μάλλον ο marketing specialist. "ST33000650SS"... μάλλον ο engineer. Δεν είναι σπάνιο όμως να σηκωθούν και οι δύο εξίσου ικανοποιημένοι και τότε συχνά επικρατεί ένα μοτίβο με κάποια γράμματα (αρχικά κάποιας λέξης) και μερικούς αριθμούς από δίπλα, να υποδηλώνουν το tier το προϊόντος. Κάπου προς το τέλος του κύκλου σχεδίασης ενός προϊόντος πληροφορικής και λίγο πριν από το λανσάρισμα του στην αγορά, έρχεται αυτή η αμήχανη στιγμή που ο engineer συναντιέται με τον marketing specialist, κάθονται σε ένα τραπέζι και καλούνται να αποφασίσουν για το όνομα του προϊόντος. Φέρνοντας στο μυαλό μας κάποια από τα ονόματα που κατά καιρούς μας έχουν απασχολήσει, θα λέγαμε ότι μπορούμε με σχετική βεβαιότητα να καταλάβουμε ποιος από τους δύο σηκώθηκε από αυτό το τραπέζι πιο ικανοποιημένος. "Vengeance"... μάλλον ο marketing specialist. "ST33000650SS"... μάλλον ο engineer. Δεν είναι σπάνιο όμως να σηκωθούν και οι δύο εξίσου ικανοποιημένοι και τότε συχνά επικρατεί ένα μοτίβο με κάποια γράμματα (αρχικά κάποιας λέξης) και μερικούς αριθμούς από δίπλα, να υποδηλώνουν το tier το προϊόντος.

Και αν το G, στα προϊόντα της Logitech, μας δηλώνει Gaming προσανατολισμό, το νούμερο 700 είναι αρκετά μεγάλο και αντιστοιχεί σε κάτι ακριβό και flagship. Και το μικρό "s"; Αυτά τα πεζά μικρά γράμματα μετά τα νούμερα συνήθως υποδηλώνουν κάποια παράγωγη έκδοση μια πρότερης "βασικής". Όταν λοιπόν ακούμε G700s, μιλάμε για την εξέλιξη του γνωστού G700 και μιλάμε για ένα, κάθε τι παρά μετριοπαθές mouse: ασύρματο, επαναφορτιζόμενο, με laser αισθητήρα των 8200dpi και ελληνική τιμή στα πρώτα τριψήφια, το Logitech G700s έχει πολλά να αποδείξει. Πρέπει μέχρι το τέλος του review να μας υπηρετήσει καλά τόσο σε gaming όσο και σε desktop χρήση, να μας πείσει για την ακρίβεια κατάδειξης και την εργονομία του και να μας απαλλάξει από κάθε επιφύλαξη που μπορεί να έχουμε για την απουσία του καλωδίου, σε ένα τέτοιο mouse.

Κοντολογίς, ένα από εκείνα τα all in reviews ξεκινάει από την επόμενη σελίδα, οπότε μια σύντομη ματιά στα επιγραμματικά specs...


Logitech G700s Review: Gaming goes wireless.


...και πάμε για τις φωτογραφίες του προϊόντος, δια χειρός Jason, στην επόμενη σελίδα.














Το μαύρο κουτί που θα παραλάβετε δεν αφήνει πολλά περιθώριο για υποθέσεις. Από τις πολύγλωσσες περιγραφές μέχρι το μαγνητικά συγκρατούμενο "εξώφυλλο" το όλο ζήτημα μυρίζει premium. Δεν θα ήταν εύκολο να αποχωριστείτε περίπου 100 ευρώ για κάτι που θα ερχόταν μέσα σε ένα μίζερο πλαστικό clamshell, σωστά;

Με το G700s έξω από το κουτί του, αρχίζουμε με τις πρώτες παρατηρήσεις μας. Το mouse φωνάζει "δεξιόχειρες only" ενώ το μήκος φαντάζει κάπως αυξημένο (129 mm). Στο χέρι μας, επέβαλε palm grip, γιατί το τελείωμα του είναι κάπως παχουλό για claw. To λείο πλαστικό της επιφάνειας των δύο clicks και όλου το επάνω μέρους είναι κάπως αδιάφορο αλλά δεν αφήνει εύκολα δαχτυλιές. Το πλαστικό δε, στην αριστερή και δεξιά επιφάνεια είναι μια αποκάλυψη: ένα σκληρό, με υφή γυαλόχαρτου, πλαστικό που αφήνει μια πολύ ζωντανή αίσθηση στο χέρι και θυμίζει την υφή κάποιου μοντέρνου polymer όπλου. Δεν γνωρίζουμε αν αυτή η επιφάνεια θα μείνει τόσο τραχιά και σαφής σε ένα χρόνο από τώρα, αλλά για την ώρα είναι εύκολα η καλύτερη υφή που έχουμε συναντήσει σε mouse εδώ και καιρό.

Η ροδέλα διαθέτει εκτός από τα scroll right/left και click, δυνατότητα ρύθμισης για τον τρόπο που κυλάει: είτε ελεύθερα σαν μια ρόδα μέσα σε λάδι, που αν της δώσετε αρκετή φόρα δεν σταματάει (!) είτε με την κλασική διακεκομμένη clicky αίσθηση που και πάλι είναι σχετικά ελαφριά και με εύκολη κύλιση. Την εναλλαγή αυτή την ορίζει το πλήκτρο ακριβός από κάτω της. Τα υπόλοιπα τέσσερα G πλήκτρα της επιφάνειας είναι σαφή, με σφιχτό πάτημα και σε αρκετά ενστικτώδεις θέσης. Δεν μπορούμε όμως να πούμε το ίδιο και για τα τέσσερα G πλήκτρα του αντίχειρα, που ενώ είναι τοποθετημένα σωστά και θα τα βρίσκετε με βεβαιότητα από το πρώτο τέταρτο χρήσης, δεν έχουν την ίδια σαφήνεια στην πίεση: κάποιες φορές μας ξέφευγαν πιο νωρίς από ότι είχαμε σκοπό, ίσως να θέλαμε κάπως πιο tactile αίσθηση σε αυτά. Μπροστά από τα συγκεκριμένα τέσσερα G πλήκτρα, βρίσκονται και τρία led που μπορούν να σας ενημερώνουν τόσο για το φορτίο της μπαταρίας όσο για το επιλεγμένο profile της συσκευής.

Στην κάτω πλευρά θα βρείτε το άνοιγμα για την μία AA NiMh (1900 mAh) επαναφορτιζόμενη μπαταρία, που διαθέτει χώρο και για την φιλοξενία του USB dongle, το "μάτι" του Avago S9808 αισθητήρα, έναν on/off διακόπτη, στον οποίο θα καταφεύγετε σπάνια μιας και το G700s μπορεί να σβήνει και από μόνο τους για να σώζει μπαταρία, καθώς και την προστατευμένη Micro USB θύρα της φόρτισης, όπου θα ενώσετε το - ατυχώς άκαμπτο - καλώδιο όταν η μπαταρία το απαιτήσει. Η όλη κατασκευή ποιοτικά κινείται σαφώς άνω του μετρίου και θα την χαρακτηρίζαμε ως premium χωρίς ιδιαίτερες επιφυλάξεις. Μόνη παραφωνία τα non sleeved καλώδια φόρτισης και επέκτασης USB. Κρίμα.

Το παρεχόμενο all-in-one software από την Logitech είναι το γνωστό Logitech Gaming Software, στην έκδοση 8.46.27 για τις δοκιμές μας. Το G700s φορούσε το 45.7 Firmware και οι πρώτες εντυπώσεις ήταν πολύ καλές, με το software να καταλαβαίνει αρκετά γρήγορα το πότε θέσαμε το mouse off ή πότε το τοποθετήσαμε για φόρτιση. H λογική παραμένει κοινή με αυτή που συναντήσαμε στο G600. Έχουμε δύο modes λειτουργίας: στο πρώτο, τα profiles αποθηκεύονται στον υπολογιστή και μπορείτε να φορτώσετε κάποια από τα 263 έτοιμα Game Profiles που σας παρέχει (και ανανεώνει) η Logitech καθώς και τον αυτόματο εντοπισμό των παιχνιδιών που παίζετε ώστε να ενεργοποιηθεί το αντίστοιχο profile. Στο δεύτερο mode τα profiles αποθηκεύονται στην ενσωματωμένη μνήμη της συσκευής. Σε αυτήν τη περίπτωση περιοριζόμαστε σε μέχρι πέντε profiles, που στην πράξη όμως αποδεικνύονται αρκετά.






Πέραν των κλασικών assign πλήκτρων και λειτουργιών στα GXX κουμπιά, το LGS μας αφήνει να επιλέξουμε ανάμεσα από τρία Power Modes που θα επηρεάσουν την ενεργειακή μας αυτονομία, έξι report rates καθώς και μέχρι πέντε διαφορετικά Sendsitivity Levels (DPI) που μπορούμε να αλλάζουμε με ένα πλήκτρο από το mouse, με τιμές από 200 - 8200 dpi.

To software της Logitech ανανεώνεται αρκετά συχνά, και μάλλον αρκετά διεξοδικά. Ψάξαμε κάποια παλιά bugs όπως αυτό του G600 που ξεχνούσε σε ποιο hardware profile βρισκόταν πριν μπει σε sleep ο υπολογιστής και ξυπνούσε πάντα με το πρώτο και για μεγάλη μας χαρά διαπιστώσαμε ότι έχουν εξαλειφθεί. Γενικά το LGS, αν και δεν λέει να περιοριστεί κάτω από τα 100ΜΒ RAM, έχει βελτιωθεί αισθητά και θα αφήσει ικανοποιημένο τον Gamer που θέλει να αναθέσει λειτουργίες στο mouse του και ίσως ψάχνει το κάτι παραπάνω. Διατίθεται σε εκδόσεις για όλες τις "πολιτισμένες" εκδόσεις Windows καθώς και για Mac OS 10.6.8-10.8.X, με το Linux προς το παρόν να μην εμφανίζεται στη σχετική λίστα, σε καμία διανομή του.

H πρώτη δοκιμή έμελλε να ήταν μερικά τα εμπειρικά τεστ για επιτάχυνση. Ένα mouse λέμε ότι παρουσιάζει επιτάχυνση αν κουνώντας το από ένα σημείο Α σε ένα σημείο Β στο γραφείο μας, η αντίστοιχη απόσταση του κέρσορα, μεταβάλλεται ανάλογα με την ταχύτητα της φυσικής κίνησής μας. Ο Avago S9808 τα πηγαίνει περίφημα και δίνει 1:1 κίνηση τόσο στις νωχελικές, όσο και στις νευρικές μας κινήσεις.

Αμέσως μετά, θελήσαμε να ελέγξουμε με το Mouse Rate Checker αν θα παρατηρούσαμε διαφορετικούς reporting ρυθμούς σε ασύρματη και ενσύρματη λειτουργία. Ευτυχώς, οι διαφορές κινούνταν στα όρια του στατιστικού λάθους οπότε ξεκινήσαμε με αυτοπεποιθηση για λίγο gaming testing.



  • League of Legends

  • Το παλιό, πλην τίμιο RTS ήταν η πρώτη δοκιμασία για το G700s. Δώσαμε στα G πλήκτρα του αντίχειρα τα "Item Shop", "Show Character Menu" και την λειτουργία του Tab για να βλέπουμε αντικείμενα και kill του αντιπάλου. Παίξαμε περίπου μισή ώρα ώστε να το συνηθίσουμε και σιγά σιγά, με τις πρώτες νευρικές κινήσεις και βιαστικά lift offs είχαμε την πρώτη μας σημαντική διαπίστωση: δεν μας λείπει το καλώδιο! Το mouse δεν "χαζεύει", ενώ και μετά από κάποια δευτερόλεπτα ακινησίας δεν καθυστερεί να περάσει την επόμενη εντολή ή κίνηση. Οι δοκιμές με και χωρίς το καλώδιο, ευνοούν το "χωρίς" μια και το άσχημο καλώδιο της Logitech αποδεικνύεται κάπως δύσκαμπτο στην πράξη. Ψηφίζουμε wireless!


  • Crysis 3

  • Με τα επιπλέον πλήκτρα να μην έχουν κάτι σημαντικό assigned πάνω τους, πλην του reload, δοκιμάσαμε τον κλασικό τίτλο/φόβητρο των GPUs για πάνω από δύο συνεχόμενες ώρες. Η όλη εμπειρία ήταν θετικότατη με το grip να μην κουράζει και το tracking να μην προδίδει την εμπιστοσύνη σας τόσο σε mousepad όσο και σε σκληρό σκουρόχρωμο ξύλινο γραφείο. Βασανίσαμε για λίγο το LGS για κάποιο στιγμιαίο low dpi G macro πλήκτρο, στο ρόλο Sniper button, αλλά δεν καταφέραμε να το προγραμματίσουμε αρκετά κομψά και λειτουργικά. Παρόλα αυτά, απολαύσαμε τον τίτλο και αν και το G700s δεν μας δίνει δυνατότητα αυξομείωσης του βάρους του, το καλό του grip δεν μας το θύμισε ποτέ. Η απόκριση δε, ήταν υποδειγματική. Αλλά αν μιλάμε για γρήγορους τίτλους με απαιτήσεις σε απόκριση αλλά και ακρίβεια, ας πάμε πιο hardcore, στο...


  • Counter Strike 1.6

  • Ναι, είχαμε καιρό να εγκαταστήσουμε τον τίτλο και απλά ψάχναμε αφορμή. Δεν σας κρύβουμε ότι στα πρώτα πέντε λεπτά ίσως να θέλαμε να μπορούσαμε να αφαιρέσουμε 15-20 γραμμάρια από το G700s, αλλά ενδέχεται να ήταν απλά η παράδοση του να κατηγορείς το mouse όταν δεν σταυρώνεις frag. Κάπου στην μία ώρα παιχνιδιού χάσαμε την πρώτη από τις τρεις ενδεικτικές "τελείες" της φόρτισης της μπαταρίας, κάτι που κάνει σχεδόν πιστευτό το "μέχρι 10,5 ώρες" των προδιαγραφών, μιας και στο τέλος της ημέρας θα είχαμε γράψει 7+ ώρες με αρκετά επιθετική χρήση. Πάντως και εδώ, η ασύρματη λειτουργία δεν ζηλεύει τίποτα από την ενσύρματη και δεν ξέρουμε τι ισχυρίζονται οι επαγγελματίες gamers, πάντως δεν φαίνεται να υπάρχει πλέον λόγος να "φοβόμαστε" τα ασύρματα, ακόμα και σε αυτούς τους απαιτητικούς τίτλους.

Σε desktop λειτουργία, τα επιπλέον κουμπιά αποδεικνύονται εξαιρετικά χρήσιμα και θα δείτε ότι αν βάλετε εκεί τα Page Up / Page Down / Ctrl + W για την περιήγησή σας στο Ιnternet ή και κάποια πλήκτρα για τον έλεγχο της μουσικής σας, δεν θα μπορείτε να επιστρέψετε σε mouse που δεν διαθέτει αντίστοιχα προγραμματιζόμενα πλήκτρα. Εργονομικά, το G700s έρχεται διαβασμένο και δεν καταφέραμε να του προσάψουμε το παραμικρό. Αν η Logitech φρόντιζε και για ένα λεπτό, ευλύγιστο και sleeved καλώδιο φόρτισης, τα πράγματα θα ήταν ακόμα πιο ευχάριστα στην ενσύρματη λειτουργία.

Αλλά ας μην σας μπερδεύουμε άλλο με σκόρπιες παρατηρήσεις, στον απόηχο των δοκιμών μας. Ελάτε μαζί μας στην σελίδα του επιλόγου, για να αποφασίσουμε παρέα, αν το G700s δικαιώνει τον υποψήφιο αγοραστή του.

Τελευταία σελίδα του review και διαίρει και βασίλευε: Ας δούμε τι αποκομίσαμε από την σύντομη συμβίωσή μας με το Logitech G700s από πέντε βασικές σκοπιές.



  • Εργονομία: Το G700s δεν θα σας προβληματίσει. Η θέση των επιπλέον πλήκτρων είναι βολική και δεν επιβαρύνει την πρωτόλεια λειτουργία του. Η ροδέλα έρχεται στα μέτρα ακόμα και των "περίεργων" χρηστών, τα υλικά είναι φιλικά ενώ το G700s δεν πρόκειται να σας απαγορέψει κάποιο grip style. Θα λέγαμε ότι κάθε δεξιόχειρας θα μείνει ικανοποιημένος με μία επιφύλαξη στους συμπαθείς γίγαντες με χέρια που ίσως επιβάλουν μια ακόμα μακρύτερη συσκευή.


  • Εμφάνιση: Το G700s μάλλον καλαίσθητο αλλά δεν ξεχωρίζει. Δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι φωτισμοί και τα χρώματα που επιλέχτηκαν είναι κάπως συντηρητικά και αναμενόμενα με τις ανοιχτόχρωμες λεπτομέρειες να κινούνται -υποκειμενικά μιλώντας πάντα- μεταξύ του συμπαθητικού και του αδιάφορου. Ακόμα, κοιτώντας το να φορτίζει, σίγουρα μας λείπει ένα όμορφο sleeved καλώδιο που θα έδινε έναν τόνο χρώματος στην σχετικά μουντή και άτολμη παρουσία του, στο ήδη σκούρο γραφείο μας.


  • Ποιότητα: Εδώ τα πράγματα είναι πολύ καλά. Αγαπήσαμε την τραχιά υφή του πλαστικού στην περιφέρεια. Η όλη κατασκευή αποπνέει εμπιστοσύνη. Η λεπτομέρεια στο scroll wheel, η γενικότερη συμπαγής αίσθηση και η καλά προστατευμένη micro USB θύρα, αφήνουν μία αίσθηση ανθεκτικού και μελετημένου design που βέβαια πρέπει να θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ, σε αυτά τα επίπεδα τιμών.


  • Απόδοση: Και εδώ τα ευρήματα είναι σαφώς θετικά. Με εξαίρεση την παρατήρησή μας για την ασάφεια πίεσης στα G πλήκτρα του αντίχειρα, ο Avago S9808 αποδίδει εξαιρετικά στο tracking, χωρίς πηδήματα και επιταχύνσεις ενώ οι γνώριμοι διακόπτες της Omron, δίνουν σαφή και ικανοποιητικά clicks. To G700s δεν σχεδιάστηκε για να είναι ένα mouse της σειράς και η όλη εμπειρία, τόσο στο gaming όσο και σε καθημερινές λειτουργίες, το δικαιώνουν. Αν κάνουμε δε ότι ξεχνάμε για λίγο το άσχημο παρεχόμενο καλώδιο - που θα προτείναμε ανοιχτά στη Logitech να αλλάξει - θα λέγαμε ότι στον τομέα απόδοση, δεν υπάρχουν συννεφάκια στον ορίζοντα: clicks, tracking, wireless, τα πάντα λειτουργούν σε αρμονία και όπως πρέπει, οπότε δεν σας περιμένουν δυσάρεστες εκπλήξεις εδώ.


  • Software: Αν όχι και παροιμιωδώς ολιγαρκές σε RAM (>100ΜΒ), το Logitech Gaming Software στην v8.46.27 για τις δοκιμές μας, μαζί με το 45.7 Firmware στο G700s, έχει δουλευτεί και δεν παρουσιάζει σημαντικά bugs. Οι αναθέσεις γίνονται με εποπτικό και απλό τρόπο, οι ρυθμίσεις είναι κατανοητές και άμεσες και η ενοποίηση με τα υπόλοιπα Logitech περιφερικά σας, σας γλυτώνει από πολλά διαφορετικά εικονίδια και interfaces, ευνοώντας την εύκολη και γρήγορη χρήση τους. Ούτως η άλλως, ο μέσος gamer θα νιώσει αρκετά οικεία μέσα στο LGS οπότε μια ολοκαίνουργια προσέγγιση από την Logitech, θα ήταν μάλλον πονοκέφαλος σε αυτή την φάση. Θα θέλαμε πάντως να δούμε και κάποια υποστήριξη για Linux, στο προσεχές μέλλον.


Με τα επιμέρους συμπεράσματα κατά νου, και την προτεινόμενη τιμή υπόψιν, το Logitech G700s αποσπά την παρακάτω βαθμολογία.

Logitech G700s Review: Gaming goes wireless.


Ακόμα μία HWBOX παρουσίαση έφτασε στο τέλος της. Ευχαριστούμε θερμά την Logitech για την παραχώρηση του δείγματος. :T: