Kingston Wi-Drive 16GB Review: Portable Wireless Storage

Την Kingston την γνωρίζετε όλοι. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές μνημών και υποπροϊόντων τους στον κόσμο, και όχι μόνο. Το Wi-Drive το γνωρίζετε όλοι; Νομίζω πώς όχι, αλλά ο σκοπός μας είναι να σας το γνωρίσουμε. Την Kingston την γνωρίζετε όλοι. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές μνημών και υποπροϊόντων τους στον κόσμο, και όχι μόνο. Το Wi-Drive το γνωρίζετε όλοι; Νομίζω πώς όχι, αλλά ο σκοπός μας είναι να σας το γνωρίσουμε.

Πάμε να δούμε τι έγινε το Q1 2012 στην αγορά των smartphones. Σύμφωνα με την IDC, η Samsung έκοψε πρώτη το νήμα του τερματισμού με shipments 42.2εκ. smartphones και ποσοστό που αγγίζει το 29.1%. Σε σχέση με το αντίστοιχο Q του 2011 που είχε 11.5εκ. shipments και 11.3% μερίδιο αγοράς, πέτυχε ανάπτυξη της τάξης του 267%. Μακράν τα καλύτερα νούμερα! Δεύτερη έρχεται η Apple με 35.1εκ. shipments και market share 24.2%. Η ανάπτυξη της σε σχέση με το αντίστοιχο Q του 2011 ανήλθε στο 88.7%. Από εκεί και πέρα όλες οι υπόλοιπες εταιρίες είδαν το μερίδιο τους να μειώνεται. Τρίτη και τέταρτη ήρθαν η Nokia και η Research in Motion με τα shipment τους και το μερίδιο τους να αγγίζουν τα 11.9/9.7εκ και 8.2/6.7% αντίστοιχα! Τα μερίδια τους μειώθηκαν κατά 50.8 και 29.7% αντίστοιχα. Πέμπτη ήρθε η HTC με 6.9εκ συσκευές και μερίδιο αγοράς 4.8%, δηλαδή 23.3% μειωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο Q του 2011. Όλες οι υπόλοιπες εταιρίες μαζί σημειώσανε market share της τάξης του 27% με 39.1εκ συσκευές και ανάπτυξη σε σχέση με το 2011, 59.6%. Όλα αυτά μαζί μας κάνουν 144.9εκ. συσκευές για το Q1 2012, 42.5% παραπάνω απο το Q1 2011 όπου ήταν 101.7εκ.

Αναλογιστείτε τώρα για πόσο μεγάλη αγορά μιλάμε και τι potential έχει μια συσκευή σαν το Wi-Drive. Ακόμα δεν σας είπαμε όμως τι ακριβώς κάνει το Wi-Drive της Kingston. To Wi-Drive λοιπόν το κατατάσσουμε στα προϊόντα αποθήκευσης. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι πώς o ασύρματος αποθηκευτικός χώρος που προσφέρει. Όντας στυλάτο, καθημερινό και πανάλαφρο, θυμίζει έντονα smartphone και σίγουρα το design του είναι εμπνευσμένο από αυτά, ενώ τέλος, είναι μικρό και μπαίνει εύκολα στην τσέπη!


Kingston Wi-Drive 16GB Review: Portable Wireless Storage




Photo Gallery




Ξεκινώντας από έξω προς τα μέσα, το Wi-Drive έφτασε στα χέρια μας σε μια λιλιπούτεια συσκευασία με διαστάσεις 7cm (Μ) x 5.5cm (Π) x 13cm (Υ). Σχεδιαστικά ήταν πολύ απλή με το Wi-Drive να φαίνεται μπροστά, το logο του και της Kingston γύρω γύρω και κάποια άλλα πράγματα σχετικά με την χρήση του στην πίσω μεριά. Ανοίγοντάς την υπήρχε το manual δυστυχώς χωρίς την Ελληνική γλώσσα μέσα, το Wi-Drive μέσα σε μια αφρώδες σακουλίτσα και usb καλώδιο σύνδεσης για τον Η/Υ.

Οι διαστάσεις του Wi-Drive είναι μόλις 121.5mm (Y) x 61.8mm (M) x 9.8mm (P) και ζυγίζει λίγο παραπάνω από έναν SSD, δηλαδή 85 γραμμάρια μόλις! Όλη η συσκευή είναι αρκετά στιβαρή και κατασκευασμένη από πλαστικό χρώματος piano black. Αν και πανέμορφο όταν είναι καθαρό, οι δαχτυλιές επάνω του μένουν έυκολα και εάν είστε τελειομανής θα πρέπει συνέχεια να το καθαρίζετε. Less is more - ισχύει για το Wi-Drive και μας το αποδεικνύει έμπρακτα με το ένα και μοναδικό κουμπί που υπάρχει επάνω στην συσκευή για να την ενεργοποιεί και απενεργοποιεί. Το κουμπί είναι διάφανο και όταν το φορτίζουμε μέσω USB αναβοσβήνει με κίτρινο χρώμα. Όταν η μπαταρία του έχει από 75-100% είναι πράσινο, από 74-25% είναι κίτρινο και απο 24-0% γίνεται κόκκινο. Ακριβώς δίπλα, 2 led που δεν φαίνονται πολύ καλά και θα θέλαμε να είναι μεγαλύτερα αναβοσβήνουν σε μπλε χρώμα όταν υπάρχει Wi-Fi και Internet activity.

Το Wi-Drive κυκλοφορεί σε 3 εκδόσεις, η μόνη διαφορά των οποίων έγκειται στην χωρητικότητα. Πιο συγκεκριμένα θα το βρείτε 16GB, 32GB & 64GB versions. Είναι συμβατό με Windows® 7 (SP1), Windows Vista® (SP1, SP2), Windows XP (SP2, SP3), Mac OS v.10.5.x+ & Linux v.2.6.x+. Τέλος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως απλό USB Flash Drive με την χρήση του καλλωδίου! Είναι συμβατό με iPad, iPhone, iPod touch, συσκευές με Android και το Amazon Kindle Fire ενώ μπορεί να συνδεθέι ταυτόχρονα με 3 συσκευές!
Υποστηρίζει όλα τα παρακάτω formats:

  • Audio: AAC, MP3, WAV
  • Video: m4v, mp4, mov, Motion JPEG (M-JPEG), AVI
  • Image: jpg, bmp, tiff
  • Document: pdf, doc, docx, ppt, pptx, txt, rtf, xls



Μετά απο 2 ώρες φόρτισης μέσω θύρας USB, το Wi-Drive φαίνεται να έχει ζεσταθεί ελάχιστα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι τόσο ζεστό όσο ένα iPhone όταν είναι στο Internet μέσω 3G. Όταν όμως είναι σε χρήση και λειτουργεί το WiFi φαίνεται πώς ζεσταίνεται αρκετά έως πολύ περισσότερο. Πάμε να δούμε πόσο εύκολο είναι το software του;




Με το που ενεργοποιούμε το Wi-Drive, αυτόματα δημιουργεί ένα ασύρματο δύκτιο γύρω του. Κατεβάζουμε το Wi-Drive App για το smartphone μας, βρίσκουμε το δίκτυο και με απλά βήματα συνδεόμαστε. Το κακό είναι πώς ενώ το Wi-Drive μπορεί να στείλει ασύρματα πράγματα σε 3 συσκευές ταυτόχρονα, δεν μπορεί να λάβει! Για να περάσουμε σε αυτό κάτι και εν συνεχεία να το τραβήξουμε από τις συσκευές μας, χρειάζεται πρώτα να το έχουμε συνδέσει με τον Η/Υ μας και να τα έχουμε περάσει από εκεί. Επίσης, όση ώρα το φορτίζουμε μέσω USB, πάλι δεν μπορεί να στείλει τίποτα! Ίσως με καινούρια firmware αργότερα διορθωθούν πολλά από τα "περίεργα καμώματά" του.

To Wi-Drive χρησιμοποιεί το Wi-Fi του iPhone της δοκιμής μας, το οποίο με την σειρά του αποσυνδέει το iPhone απο το Internet. Παρ'όλα αυτά, το Wi-Drive έχει ένα mode που το ονομάζει Bridge Mode και είναι εξοπλισμένο με 2 WiFi κεραίες. Με την μία κεραία αφήνει τους χρήστες να συνδεθούν επάνω του και να τραβήξουν αρχεία και με την άλλη συνδέεται μέσω WiFi στο Internet.


Αρχικά συνδεόμαστε στο Wi-Drive App και εν συνεχεία το ανοίγουμε! Ιδιαίτερα απλό εγχείρημα.




Όταν πατήσουμε επάνω στο "Wi-Drive", κάτω στην οθόνη μας βλέπουμε 5 tabs. Το Home που βλέπουμε ότι είναι αποθηκευμένο μέσα, το All Photos, το All Video, το All Music και τέλος το Network Configuration που θα το δούμε παρακάτω. Με το που περάσουμε κάτι μέσα στο Wi-Drive αυτόματα περνάει στην αντίστοιχη κατηγορία.




Στο tab που λέει Network Configuration βλέπουμε να ανοίγουν άλλα τρία menu. Το πρώτο λέει Wi-Drive Settings όπου μπορούμε να δούμε και να αλλάξουμε τα: Device Name που είναι το όνομα της συσκευής, το Visibility Status εάν θέλουμε η συσκευή να είναι ανιχνεύσιμη ή όχι, το Channel επειδή έχει 11 διαφορετικά κανάλια και μπορεί σε κάποιον χώρο να υπάρχουν πολλά Wi-Drives και τέλος το Security. Πατώντας το security μας ανοίγουν 3 επιλογές "κλειδώματος" όπως οι: WEP, WPA, WPA2 & WPA2 mixed. Στο Network Connections υπάρχει μια μόνο επιλογή που λέει Auto-Scan και εκεί μπορεί το Wi-Drive να βρει και να συνδεθεί σε ασύρματα δίκτυα. Τέλος το Firmware Upgrade κάνει αυτό που λέει εάν και εφόσον έχει κυκλοφορήσει νέο Firmware.



Σε δοκιμές που κάναμε, συνδέσαμε το Kingston Wi-Drive μέσω USB θύρας με τον υπολογιστή μας, περάσαμε μέσα με drag and drop 3 φακέλους με φωτογραφίες, 2 φακέλους με MP3 και 2 ταινίες. Ο χρόνος απόκρισης ήταν ιδιαίτερα καλός θα έλεγα. Χρόνος για να συνδεθεί το iPhone με το Wi-Drive: 10". Χρόνος για να δει το iPhone όλα τα αρχεία που περάσαμε: 5". Χρόνος για να ανοίξουμε τις φωτογραφίες: 0,5". Χρόνος για να ανοίξουμε και να ακούσουμε τα MP3: 1". Χρόνος για να ανοίξουμε και να δούμε μια απο τις ταινίες: 3". Ύστερα απο 20 λεπτά χρήσης, το Wi-Drive ήταν απλά ζεστό, τίποτα το ιδιαίτερο όμως! Να σημειώσουμε πώς ενώ απλά "πετάμε" τα αρχεία από τον σκληρό μας στο Wi-Drive χωρίς απολύτως καμία άλλη ενέργεια, το Wi-Drive τα βάζει όλα μαζί στο Tab που λέει "Home" αλλά εάν επιλέξουμε κάποιο άλλο Tab όπως "Music", "Videos" ή "Pics", το Wi-Drive αυτόματα τα περνάει τα αρχεία στο αντίστοιχο είδος με αλφαβητική σειρά!




Kingston Wi-Drive 16GB Review: Portable Wireless Storage


Ας συνοψίσουμε όμως λίγο τα πράγματα. Η Kingston "έπιασε" τον ρυθμό της αγοράς και κυκλοφόρησε πρώτη έναν ασύρματο εύχρηστο σκληρό δίσκο, που αργότερα ακολούθησαν και άλλες εταιρίες. Αρχικά ήταν μόνο για i-συσκευές αλλά στις 15 Μαΐου 2012 κυκλοφόρησε νέο firmware και νέο app μέσω του Google Play για Android συσκευές, οπότε και η συσκευή αναφέρεται σε πολύ μεγαλύτερο κομμάτι καταναλωτών απ'ότι πριν. Το app σε όλες του τις εκδόσεις για όλες τις συσκευές είναι δωρεάν. Εκτός από την προσθήκη Android συσκευών, το νέο firmware επιτρέπει την ασύρματη ροή δεδομένων σε οποιοδήποτε κινητό τηλέφωνο με ενσωματωμένο Wi-Fi, μέσω Web Browser.



Το Wi-Drive είναι μικρό, στυλάτο, ελαφρύ, "γλιστράει" άνετα μέσα σε τσέπες και κυρίως πολύ απλό στην χρήση. Μπορεί να συνδεθεί ταυτόχρονα με 3 ή περισσότερες συσκευές τύπου iPad, iPhone, iPod touch, Android καθώς και Amazon Kindle Fire. ΔΕΝ μπορεί να λάβει αρχεία από αυτές τις συσκευές και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν είναι συνδεδεμένο με USB ή φορτίζει. Ζεσταίνεται κάπως όταν έιναι σε χρήση και όταν το φορτίζουμε αλλά δεν είναι κάτι το τρομερό. Τα NAND Flash που έχει μέσα το καθιστούν ιδιαίτερα ανθεκτικό σε πτώσεις ή χτυπήματα αλλά εάν είστε τελειομανής μάλλον οι δαχτυλιές που μένουν σχετικά εύκολα στο κέλυφός του ίσως σας ενοχλήσουν. Η απόκρισή σε χρήση με όλες τις μορφές αρχείων που υποστηρίζει είναι πολύ γρήγορη και η μεταφορά δεδομένων μέσω USB, φυσιολογική, μιας και είναι USB2.0. Όπως καταλαβαίνετε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως απλό αποθηκευτικό μέσο. Τέλος, η αυτονομία του αγγίζει τις 4 ώρες, χρονικό διάστημα ικανοποιητικό.

Με μια ματιά σε ελληνική μηχανή σύγκρισης τιμών, η έκδοση των 16GB ξεκινάει στην Ελλάδα από τα 46.80? και η έκδοση των 32GB ξεκινάει από τα 74.58?. Αναφορικά με την 64GB version, λόγω του ότι κυκλοφόρησε πριν από περίπου 15 ημέρες επίσημα, δεν υπάρχει προς το παρόν πουθενά διαθέσιμη. Στο amazon Γερμανίας οι τιμές είναι ελάχιστα πιο φθηνές, οπότε κινούμαστε σε σχετικά καλό δρόμο όσον αφορά τις τιμές του Wi-Drive στην χώρα μας.

Εάν λοιπόν διαθέτετε ένα smartphone που έχει γεμίσει η μνήμη του ή στο σπίτι σας έχετε όλοι smartphones και θέλετε να μοιράζεστε αρχεία εύκολα και γρήγορα, το Kingston Wi-Drive φαίνεται πως πρέπει να το συμπεριλάβετε μέσα στις επόμενες αγορές σας! Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω αλλά και όλα όσα γράψαμε στις προηγούμενες σελίδες, το Kingston Wi-Drive 16GB παίρνει επάξια το Innovation Award.







Ευχαριστούμε θερμά την Kingston για την παραχώρηση του Wi-Drive 16GB!