SuperCase eLevel-661 Review: Simply Elegant Gaming

Ως άνθρωποι μιας κοινωνίας που "βομβαρδίζεται βίαια" από ονόματα μεγάλων οίκων παραγωγής προϊόντων δεν μπορούμε παρά να ενδώσουμε σε αυτή την κουλτούρα. Όχι, πως το φαινόμενο είναι απαραίτητα αρνητικό, ωστόσο αφήνει ένα μεγάλο μέρος δημιουργικότητας χαμένο στο σκοτάδι. Αρκετές ιδέες εξαφανίζονται την ίδια στιγμή που άρχισαν να διαφαίνονται, σαν τα αστέρια που πέφτουν στο νυχτερινό ουρανό, ενώ άλλες μετασκευάζονται και παρουσιάζονται ως έτοιμα προϊόντα άλλων. Τι θα γινόταν αν ρίχναμε λίγο φως στην υπόθεση και αφιερώναμε έστω το μισό χρόνο σε κάτι που δεν μπορεί να θεωρηθεί επώνυμο ή όχι έστω από όλους αναγνωρίσιμο; Το τελευταίο ερώτημα θα μας απασχολήσει στην πορεία που θα ακολουθήσει το παρόν άρθρο, αλλά σίγουρα δεν θα είναι το μόνο που θα απαντηθεί. Ως άνθρωποι μιας κοινωνίας που "βομβαρδίζεται βίαια" από ονόματα μεγάλων οίκων παραγωγής προϊόντων δεν μπορούμε παρά να ενδώσουμε σε αυτή την κουλτούρα. Όχι, πως το φαινόμενο είναι απαραίτητα αρνητικό, ωστόσο αφήνει ένα μεγάλο μέρος δημιουργικότητας χαμένο στο σκοτάδι. Αρκετές ιδέες εξαφανίζονται την ίδια στιγμή που άρχισαν να διαφαίνονται, σαν τα αστέρια που πέφτουν στο νυχτερινό ουρανό, ενώ άλλες μετασκευάζονται και παρουσιάζονται ως έτοιμα προϊόντα άλλων. Τι θα γινόταν αν ρίχναμε λίγο φως στην υπόθεση και αφιερώναμε έστω το μισό χρόνο σε κάτι που δεν μπορεί να θεωρηθεί επώνυμο ή όχι έστω από όλους αναγνωρίσιμο; Το τελευταίο ερώτημα θα μας απασχολήσει στην πορεία που θα ακολουθήσει το παρόν άρθρο, αλλά σίγουρα δεν θα είναι το μόνο που θα απαντηθεί.

Σημείο αναφοράς μας θα είναι μια μεγάλη μονάδα παραγωγής γνωστή όμως, για τις υλοποιήσεις που δημιουργεί για λογαριασμό άλλων εταιρειών και ειδικότερα όσων έχουν μπει στη συγκεκριμένη αγορά τα τελευταία 5 χρόνια. Τα δικά της σχέδια αν και υπάρχουν, δεν έχουν καθιερωθεί στην Ευρωπαϊκή αγορά με αποτέλεσμα πολλοί υποψήφιοι αγοραστές να μην κοιτάνε καν τις υλοποιήσεις της. Στα εργαστήρια του HwBox.gr βρέθηκε ένα δείγμα των σχεδίων της και συγκεκριμένα το SuperCase eLevel 661, ένα midi-ATX case με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία θα προβάλλουμε στις επόμενες σελίδες. Το μεγάλο μας στοίχημα για αυτή την ιδιαίτερη δημιουργία είναι να καταφέρουμε να στριμώξουμε ένα αρκετά ογκώδες σύστημα και να δούμε αν τελικώς θα καταφέρει να λειτουργήσει δίχως προβλήματα, όπως θόρυβος, κραδασμοί, αυξημένες θερμοκρασίες ή περιορισμένος χώρος.

Για αρχή να πούμε πως ακούγοντας κανείς το όνομα SuperCase δεν αντιλαμβάνεται κάποια εταιρεία η οποία θα μπορούσε να του εμπνεύσει ποιότητα, λειτουργικότητα ή αξιοπιστία. Για να είμαστε ειλικρινής, περνάει απαρατήρητη στο μυαλό των περισσότερων καταναλωτών για αρκετούς λόγους, και ένας από αυτούς είναι πως δεν διατυμπανίζεται από τα κοινωνικά μέσα. Από την άλλη, κανείς από εμάς, ακόμα και τους γνώστες, δεν μπορεί να είναι βέβαιος για την πραγματική "ταυτότητα" των προϊόντων, τις τεχνολογικές διεργασίες που έχουν υποστεί ή την αντοχή τους στο χρόνο. Όλα είναι θέμα δοκιμής, υπομονής και αποδειγμένων συμπερασμάτων, που τις περισσότερος φορές οδηγούν σε ένα ευδιάκριτο συμπέρασμα. Ο στόχος μας είναι να καταλήξουμε σε αυτό το συμπέρασμα όπως και να δούμε σφαιρικά το προϊόν, ανεξαρτήτους οίκου παραγωγής και να αποφασίσουμε για το εάν αξίζει σαν επένδυση, άλλωστε το ερευνητικό δαιμόνιο μας τριγυρνάει σε κάθε καινούρια πρόκληση που παρουσιάζεται. Είστε έτοιμοι για μια βουτιά στο εργαστήριο του Hwbox;


Παρακάτω θα βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις πληροφορίες για το SuperCase eLevel 661!


SuperCase eLevel 661




Specifications   
   Color   Black
   Material   HIPS & ABS
   Dimension (L)   498mm
   Dimension (W)   206mm
   Dimension (H)   455mm
   Weight   7.5 KG
   M/B Type   micro-ATX, ATX
   (with cooler blackplate easy installation window)
   5,25" Drive Bay   4 with tool-free holders
   2,5"/3,5" Drive Bay   6 with plastic drive caddies 4 of them are hot-swap enabled
   I/O Panel   Top Panel: Power switch, Reset switch,
   USB3.0 x 2, USB2.0 x 2, Audio in/out x 1 (HD Audio),
   eSata x 1, Fan Controller Knob
   Expansion Slots   7 slots fully covered, 320mm free length for long card
   (thumb screws)
   Cooling System   Front: 4 x 120/140 mm on HDD cage
   (1 x 120mm fan included)
   Rear: 1 x 120/140 mm120mm fan included
   Top: 2 x 120/140 mm placements 1 x 120 mm fan included
   Bottom: 1 x 120/140 mm placements 1 x 120 mm fan included
   + dust filters for fan and psu
   Watercooling: 4 x pipe holes, 240/280 mm radiator
   placement on top
   Power Supply   Bottom / Standard ATX PS2 ATX/EPS (optional)
   Warranty   1 Year




Το pc case έφτασε στο εργαστήριο μας σε μια χάρτινη συσκευασία από ανακυκλωμένο χαρτί παρουσιάζοντας λεπτομερώς το σχέδιο στο πλαϊνό του, όπως και λεπτομέρειες (ή highlights) στην άλλη του πλευρά του. Πρώτη φορά είχαμε στην κατοχή μας κουτί της ίδιας της SuperCase, άρα το περιεχόμενο βγήκε από τη συσκευασία του σε χρόνο dt. Σίγουρα δεν περιμέναμε κάποιο muscle chassis, αλλά είχαμε την περιέργεια να μάθουμε ποια είναι τα χαρακτηριστικά που του δίνουν μια διαφορετική νότα και αν αποτελεί "απειλή" (άμεση ή έμμεση) για τον "επώνυμο" ανταγωνισμό.

Τα πρώτα χαμόγελα δεν άργησαν να εμφανιστούν παρόλο που το κουτί δεν είναι πλήρες αλουμινένιο, χαρακτηριστικό που κατά την κρίση του γράφοντα είναι το απαραίτητο συστατικό κάθε πετυχημένης ιστορίας. Για τα κυβικά του, όμως, διαθέτει αρκετά ισχυρό ροοστάτη για την ρύθμιση των στροφών μέχρι και τριών συνδεμένων ανεμιστήρων, όπως θα αναλύσουμε και στη συνέχεια. Περαιτέρω, η ύπαρξη δυο θυρών USB 3.0 στο top I/Ο panel μας κλείνει το μάτι και μας προετοιμάζει για την επένδυση στο μέλλον της συγκεκριμένης υλοποίησης. Ας αφήσουμε τα spots που μας ενθουσίασαν και ας δούμε όλο το κουτί από την αρχή!

Η κατασκευή έχει γίνει από πλαστικό ABS και ένα είδος λεπτού μετάλλου που το ονομάζουν HIPS και χρησιμοποιείται έντονα στην ιατρική προσθετική, πράγμα που το κάνει αρκετά ισχυρό. Το χρώμα του είναι μαύρο εξωτερικά και εσωτερικά με κατεργασμένες σήτες και φίλτρα κατά της σκόνης. Η πρόσοψη του αποτελείται κυρίως από πλαστικό και διαθέτει τέσσερις υποδοχές για συσκευές 5.25"με ανεξάρτητο φίλτρο μπροστά στην κάθε μια. Η είσοδος των συσκευών γίνεται αφού αφαιρεθεί η πρόσοψη και το μπροστινό κάλυμμα της θέσης και ολοκληρώνεται με τη χρήση του tool-less μηχανισμού συγκράτησης στο εσωτερικό του, που παρόμοιο μπορούμε να βρούμε και σε άλλους κατασκευαστές. Ο μηχανισμός διαθέτει δυο ροδέλες και λειτουργεί με τη μέθοδο της συσπείρωσης ενός πίρου μέσα στο μηχάνημα που θέλουμε να τοποθετήσουμε, απλά περιστρέφοντας τις ροδέλες που βρίσκονται σε κάθε πλευρά. Σύμφωνα με εργαστηριακές δοκιμές που κάναμε, η συγκράτηση είναι σταθερή, ασφαλής και γρήγορη.

Πιο κάτω βρίσκουμε ένα καπάκι, το οποίο με λίγη πίεση στο μέσον της πρόσοψης ανοίγει και μας δίνει πρόσβαση στους μπροστινούς ανεμιστήρες. Όπως θα δούμε και στις φωτογραφίες, εγκατεστημένος βρίσκεται ένας ανεμιστήρας 120 mm και ψύχει το κάτω μέρος του cage, ή αλλιώς τους τρεις από τους έξι δίσκους του συστήματος. Η εταιρεία φρόντισε να εξοπλίσει το case με χώρο για ακόμα έναν ανεμιστήρα 120 mm ή την πλήρη αλλαγή και των δυο, με μεγαλύτερους των 140 mm. Για να προλάβουμε τους ενδιαφερόμενους, πίσω από το καπάκι βρίσκεται φίλτρο για την σκόνη, το οποίο εύκολα μπορεί να καθαριστεί κάθε στιγμή. Επιπλέον, η πρόσοψη ολόκληρη αφαιρείται σχετικά εύκολα, απλά ανασηκώνοντας από κάτω.



Περνώντας στο κομμάτι των πλαϊνών φύλλων, ερχόμαστε σε επαφή με ένα μεγάλο κομμάτι μετάλλου το οποίο έχει περάσει ειδική επεξεργασία, ώστε η υφή και το βάψιμο του να είναι αρκετά ομοιόμορφο. Πραγματικά το οπτικό αποτέλεσμα είναι τέλειο και δύσκολα βρίσκουμε τέτοια smooth επεξεργασία ακόμα και σε πιο ακριβά κουτιά. Τα πλαϊνά ανοίγματα διαθέτουν διάτρητα σημεία για την καλύτερη πρόσληψη αέρα στο εσωτερικό του chassis, ένα στο σημείο του hdd cage και ένα στο σημείο της μητρικής. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο φίλτρο, ούτε ειδικές εγκοπές για την τοποθέτηση ανεμιστήρων. Για όσους θέλουν να πηγαίνουν σε Lan Party και νοιάζονται για την ασφάλεια των υποσυστημάτων τους, η SuperCase έχει προβλέψει δημιουργώντας μεταλλικά εξογκώματα στο πίσω μέρος, όπου και μπορεί να περαστεί κλειδαριά.

Ρίχνοντας κλεφτές ματιές στο πίσω μέρος μπορούμε να ξεχωρίσουμε την κλασσική διάταξη που βλέπουμε στα περισσότερα κουτιά της αγοράς. Από πάνω αριστερά έχει την υποδοχή για το I/O panel της μητρικής και δεξιά βρίσκεται μια θέση για ανεμιστήρα 120/140 mm, ενώ στο πακέτο έρχεται ένας ανεμιστήρας 120 mm. Χαμηλώνοντας ελάχιστα το βλέμμα μας βλέπουμε τις επτά θύρες επέκτασης με τις τέσσερις οπές για τη διαχείριση των σωλήνων υδρόψυξης να βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Στον πάτο βρίσκεται η θέση του τροφοδοτικού.

Συνεχίζοντας τη βόλτα μας πάνω από το σώμα του EL-661 θα βρούμε το I/Ο panel του κουτιού και όλες τις δυνατές διασυνδέσεις. Συγκεκριμένα θα δούμε υποδοχές για audio, eSATA, USB 3.0 & 2.0, όπως και τα power On/Off και reset switches. Όλα αυτά είναι τοποθετημένα σε ένα κομμάτι πλαστικού και η χωροδιάταξη τους θεωρείτε υποτυπώδης για να λειτουργούν όλες οι εξωτερικές μας συσκευές ταυτόχρονα. Πιο πίσω θα βρούμε τον ροοστάτη που αναφέραμε στην αρχή με ένα μεγάλο κυκλικό κομβίον για να ελαττώνουμε/αυξάνουμε τις στροφές των ανεμιστήρων. Δέχεται μέχρι και τρεις ανεμιστήρες με 3pin υποδοχή και ρυθμίζει την τάση από τα 9 έχω τα 12 V. Προς τα πίσω βρίσκουμε άλλο ένα καπάκι το οποίο εξέχει προς τα πάνω. Με μια μικρή κίνηση το ανασηκώνουμε και έχουμε πρόσβαση σε έναν χώρο όπου μπορούν να τοποθετηθούν μέχρι και δυο ανεμιστήρες 120/140 mm. Ο χώρος αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τοποθετήσουμε τους ανεμιστήρες σε περίπτωση μιας μεγάλης αερόψυκτρας στον εσωτερικό χώρο, ή στην περίπτωση που θέλουμε να εγκαταστήσουμε εσωτερικά ένα ψυγείο υδρόψυξης. Όπως διαπιστώσαμε, ο χώρος είναι υπεραρκετός για την τοποθέτηση του ψυγείου και με σωστή διάταξη των χώρων μπορεί να εισαχθεί ένα σοβαρό κύκλωμα ψύξης.

Τέλος θα γυρίσουμε το κουτί ανάποδα για να δούμε τι υπηρεσίες παρέχει το El-661. Συγκεκριμένα μπορούμε να δούμε τέσσερα πόδια από καουτσούκ υψηλής αντοχής στην τριβή, αλλά και το βάρος. Περαιτέρω υπάρχουν δυο φίλτρα για τους χώρους του τροφοδοτικού, και του ανεμιστήρα που υπάρχει πιο μπροστά. Ο καθαρισμός τους είναι εύκολος, αρκεί να σύρουμε το πλαστικό κάλυμμα προς τα έξω.



To εξωτερικό κομμάτι δεν διαφέρει πολύ από την πλειονότητα των κουτιών που βρίσκουμε στην αγορά. Το μαγικό κομμάτι πάντα βρίσκεται στο εσωτερικό και είμαστε έτοιμοι να δούμε τι παραπάνω έχει να μας προσφέρει το SuperCase eLevel 661, ώστε να δικαιολογήσει μια πιθανή αγορά του. Να τονίσουμε εδώ πως την απαλότητα της βαφής που είχε το μέταλλο στα πλαϊνά τη βρίσκουμε και σε ολόκληρο το εσωτερικό.

Ανοίγοντας το πλαϊνό καπάκι εμφανίζεται άμεσα μπροστά μας ο μεγάλος χώρος που διαθέτει το συγκεκριμένο case. Για την κατηγορία των midi-ATX ή junior-ATX οι διαθέσιμοι χώροι είναι ικανοποιητικοί. Εύκολα καταφέρνει να χωρέσει κανείς μεγάλο gaming σύστημα με πολλαπλούς δίσκους και τουλάχιστον δυο κάρτες γραφικών, αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά. Το πρώτο πράγμα που κοιτάζει κανείς όταν ανοίγει το EL-661 είναι ο χώρος της μητρικής, όπου χωράνε m-ATX και ATX format, ενώ imprinted υπάρχει και υπόμνημα για το τις οπές που χρησιμοποιούνται από κάθε διάταξη. Στο ύψος του επεξεργαστή υπάρχει μια τεράστια οπή που χρησιμεύει για την εύκολη εγκατάσταση ψύκτρας χωρίς την αφαίρεση της μητρικής.

Στα δεξιά βρίσκουμε το column των δίσκων και τον συσκευών 5.25". Οι διαθέσιμες έξι θέσεις για δίσκους 2.5/3.5" έχουν αρκετά μεγάλη απόσταση τους για σωστό αερισμό και η εγκατάσταση τους γίνεται πανεύκολα. Απλά τραβάμε το πλαστικό tray προς τα έξω, τοποθετούμε τον δίσκο στα κλιπ που υπάρχουν και επανατοποθετούμε το tray στη θέση του. Στην περίπτωση δίσκων 2.5", υπάρχουν ειδικές εγκοπές όπου βιδώνουμε τον δίσκο από κάτω και η υπόλοιπη διαδικασία είναι παρόμοια. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι η ύπαρξη τεσσάρων θέσεων hot-swap, οι οποίες μπορούν να υποδεχτούν τόσο δίσκους 2.5", όσο και 3.5". Τα καλώδια που οδηγούν στη μητρική είναι χρώματος μαύρου, με τα data cables να είναι σε ευθεία διάταξη, ενώ αυτά της τροφοδοσίας καταλήγουν σε θηλυκό sata. Για να γκρινιάξουμε λίγο, θεωρούμε πως το μήκος και των δυο είναι αρκετά μεγάλο. Για όσους δεν χρειάζονται το σύστημα, μπορούμε απλά να το αφαιρέσουν ξεβιδώνοντας μερικές βίδες στο πίσω μέρος.



Ένα ακόμα θετικό στοιχείο που βρίσκουμε στο cage των δίσκων είναι η δυνατότητα τοποθέτησης μέχρι και τεσσάρων ανεμιστήρων 120/140 mm στο σύνολο, για ακόμα καλύτερη ροή και ψύξη των πολύτιμων δεδομένων μας. Σκαρφαλώνοντας πιο πάνω θα βρούμε τις τέσσερις θέσεις για συσκευές ODD με τον ταχύτατο μηχανισμό πρόσδεσης τους. Σε αυτό το σημείο θα συναντήσουμε και την κουλούρα καλωδίων που καταβαίνει από το I/O panel του κουτιού, ώστε να φτάσει μέχρι τη μητρική. Θα σταθούμε σε δυο σημεία. Το πρώτο είναι η υποδοχή USB 3.0 τύπου bracket, που μπαίνει απευθείας στη μητρική. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιος μετατροπέας USB 3.0 - > USB 2.0 σε περίπτωση που η μητρική σας δεν υποστηρίζει το καινούριο πρότυπο. Το άλλο είναι η διασύνδεση των ανεμιστήρων που ενσωματώνονται στο fan controller. Η τροφοδοσία τους γίνεται από ένα 4pin molex, ενώ οι ανεμιστήρες κουμπώνουν σε 3pin υποδοχές.

Περνώντας στην οροφή βρίσκουμε το χώρο για τους δυο ανεμιστήρες 120/140 mm, καθώς και έναν προεγκατεστημένο ανεμιστήρα 120 mm. Όπως δηλώσαμε και νωρίτερα, με ευκολία καταφέραμε να τοποθετήσουμε ψυγείο υδρόψυξης, με τους ανεμιστήρες του να βρίσκονται στο πάνω φατνίο. Για καλή μας τύχη υπάρχει φίλτρο στο πάνω μέρος, ώστε να παγιδεύεται έστω και μέρος της σκόνης που έχει εισέλθει από τα πλαϊνά ανοίγματα.

Στα αριστερά η διάταξη δεν αλλάζει ιδιαίτερα στο εσωτερικό. Στη θέση του τροφοδοτικού υπάρχει ειδικά ποδαράκια για να αποφεύγονται οι κραδασμοί και στο πίσω μέρος, όπου και βιδώνεται το psu, βρίσκουμε μια λωρίδα από αφρολέξ για τον ίδιο σκοπό. Ο χώρος που υπάρχει για την τοποθέτηση ενός τροφοδοτικού μέχρι 700-800 watt είναι ικανοποιητικός, ωστόσο προτείνεται η χρήση modular. Σε αντίθετη περίπτωση θα χρειαστεί να αφαιρεθεί ο ανεμιστήρας που βρίσκεται στον πάτο και σπρώχνει κρύο αέρα μέσα στο κουτί.

Τέλος να αναφέρουμε πως υπάρχουν δυνατότητες για cable management, αν και περιορισμένες. Στη δική μας περίπτωση καταφέραμε και περάσαμε όλα τα καλώδια πίσω από τη μητρική και με λίγη προσπάθεια έκλεισε το πίσω πλαϊνό. Επιπλέον, γύρω από τη μητρική υπάρχουν εγκοπές με επένδυση τσιμούχας για το εύκολο routing των καλωδίων.



Οπτικά πρέπει να έχετε πάρει την πρώτη γεύση και φυσικά σας ετοιμάσαμε ακόμα περισσότερα για τη συνέχεια. Η επιλογή του hardware, μπορεί να μην είναι τελευταίας γενιάς, έπρεπε να εκπληρώνει δυο σκοπούς. Πρώτον, να γεμίσει το SuperCase eLevel 661 με το συνήθη εξοπλισμό που πρόκειται να τοποθετήσει κάποιος στο εσωτερικό του (ή και κάτι παραπάνω από το σύνηθες) και δεύτερον, να μπορεί να λειτουργήσει ως πηγή συγκέντρωσης θερμότητας (για παράδειγμα τοποθετήθηκαν συνολικά τρεις κάρτες γραφικών, σενάριο που είναι από μόνο του overkill). Την ακριβή διάταξη του hardware μπορείτε να τη δείτε παρακάτω, τόσο σε πίνακα, όσο και στο πως ακριβώς μπήκε στο chassis:






Σύστημα Δοκιμών    
  CPU ::  Intel Core 2 Duo 8400 @ 4.0 GHz
  Motherboard ::  Asus P5Q Deluxe Edition
  Ram ::  2 x 2 GB AData Vitesta Extreme Edition @ 800 4-4-4-10
  VGA ::
  • Sapphire 5850
  • Sapphire 6450 Pro Silent
  • Sapphire 2400 Pro Silent
  CPU Cooler ::  Stock Intel Cooler
  PSU ::  CoolerMaster Silent Pro Gold 700 W
  3.5" Device ::
  • 5 x Seagate 7200.12 500 GB
  • OCZ Vertex 2 60 GB
  5.25" Device ::  1 x DVD drive





Σε αυτή τη φάση δε θα περιγράψουμε περαιτέρω την προετοιμασία του κουτιού, ωστόσο καλό είναι να δούμε πώς ακριβώς στήσαμε το λειτουργικό σύστημα. Για αρχή το σύστημα δούλεψε πάνω σε Windows 7 x64 και η διαμόρφωση έγινε πάνω σε Raid 0 configuration, όχι τόσο για την ταχύτητα που προσφέρει, αλλά για τη χρήση δυο εκ των πέντε μηχανικών δίσκων. Οι υπόλοιποι δίσκοι διαμορφώθηκαν σε Raid 5 δίνοντάς μας το δεύτερο partition, και όλα αυτά πάνω στον onboard controller για να διαπιστώσουμε αν η μητρική θα τα καταφέρει λειτουργικά και θερμικά.

Επόμενος σκοπός μας ήταν να στήσουμε Folding @ Home για κάθε μια από τις κάρτες γραφικών (gpu) ξεχωριστά, ωστόσο λόγω διαφοράς υλοποίησης, το τελευταίο ήταν ικανό να τρέχει είτε στην Sapphire 5850, είτε σε κάθε ένα από τα μικρά μοντέλα, πράγμα που προτιμήσαμε. Τελικώς δοκιμάσαμε να υπερχρονίσουμε τον επεξεργαστή στα 4.00 GHz με τις μνήμες σταθερές στα 800 MHz και timings 4-4-4-12, το οποίο ήταν σχετικά εύκολη υπόθεση δεδομένου ότι οι Core 2 Duo δεν είχαν ιδιαίτερα θέματα σε τέτοιες "τυπικές" συχνότητες, αλλά εδώ θέλαμε να δούμε κατά πόσο η αδυναμία της stock ψήκτρας θα μας εμπόδιζε στο έργο. Για να σιγουρευτούμε ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά στρεσάραμε το σύστημα με διάφορα benchmarks σε loops για δυο ώρες, χωρίς να αντιληφθούμε το παραμικρό πρόβλημα σταθερότητας, ακόμα και όταν η θερμοκρασία εντός του χώρου μας έφτανε απειλητικά τους 30 βαθμούς κελσίου.

Αφήνοντας το hardware ας περάσουμε στη σκοπιά των μετρήσεων. Για πρώτη φορά θα δούμε κάποια εργαλεία μετρήσεων που μας επιτρέπουν να ελέγξουμε τις περισσότερες παραμέτρους που επιζητεί κανείς να μάθει για ένα κουτί. Το πρώτο πράγμα είναι οι θερμοκρασίες και το δεύτερο ο αισθητός θόρυβος κοντά στο PC chassis. Υπάρχει και ένα τρίτο, το δυναμικό airflow που θα σας το παρουσιάσουμε στην επόμενη σελίδα μαζί με τις αντίστοιχες μετρήσεις.


Πατήστε για να δείτε τις εικόνες σε πλήρη ανάλυση!


Στα αριστερά βλέπουμε ένα θερμόμετρο εξ αποστάσεως με φωτοκύτταρο και αριστερά δυο θερμόμετρα αφής υψηλής ακρίβειας που συνδέονται με υπολογιστή μέσω USB. Οι δοκιμές μα γίνονται σε θερμοκρασίες δωματίου σε όσο το δυνατόν μονωμένες συνθήκες κατά τις ώρες 3 με 5 το πρωί, με σταθερό θόρυβο εντός του δωματίου ελαφρώς πάνω από 34 dBA. Δεν έχει γίνει ρύθμιση της θερμοκρασίας τεχνητά, αντιθέτως τα αποτελέσματα παρουσιάζονται ως η διαφορά της τελικής θερμοκρασίας από αυτή του περιβάλλοντος.

Οι μετρήσεις μας έγιναν σε δυο στάδια, από τη μια είχαμε τις μετρήσεις εκλυόμενης θερμοκρασίας, όπου με διάφορους τρόπους καταμετρούσαμε τις διάφορες αυξήσεις της, και από την άλλη το πείραμα του τι πραγματικά ακούει ο χρήστης σε μια απόσταση που θέσαμε στα 20 cm από το κουτί. Για να μετρήσουμε τις θερμοκρασίες στα διάφορα μέρη του συστήματός μας, χρησιμοποιήσαμε τα παραπάνω μετρητικά εργαλεία, όπως επίσης και software tools, όπως το GPU-z - ένα για κάθε διαθέσιμη κάρτα γραφικών, το Core Temp για τον επεξεργαστή και το HID Temper για τη μέτρηση της θερμοκρασίας των δίσκων. Με τι θα ζορίζαμε το σύστημα μας; Εδώ δε μπορούμε να απαντήσουμε μονομερώς, μιας και οι διεργασίες που αναγκάστηκε να τρέξει το σύστημα για ένα συνολικό χρόνο 20 λεπτών είναι οι ακόλουθες ανά κατηγορία hardware:

  • Sapphire 5850 - FurMark με όλα τα φίλτρα ενεργοποιημένα και σε ανάλυση 1600x 900
  • Sapphire 2400 Pro - F@H gpu clients
  • Intel 8400 - F@H cpu client & Photoshop Batch 5000 φωτογραφιών ανάλυσης 14 MPixel με δυσμενή φίλτρα
  • HDDs - το save του Photoshop γινόταν τόσο στη συστοιχία με Raid 0, όσο και σε αυτή με το Raid 5 για να έχουμε συνεχόμενη κίνηση των κεφαλών των δίσκων.

Οι μετρήσεις θορύβου έγιναν αφού ολοκληρώθηκαν οι παραπάνω μετρήσεις από το μετρητικό εργαλείο σε τρίποδο τοποθετημένο 20 cm από την κάθε πλευρά του κουτιού. Η κάθε μέτρηση πραγματοποιήθηκε τρεις φορές και στα αποτελέσματα που θα δείτε έχει υπολογιστεί ο μέσος όρος. Εδώ να τονίσουμε πως το "min" που αναγράφεται αφορά την λειτουργία του υπολογιστή με την κάρτα γραφικών στο 20% των στροφών της, ενώ αντίστοιχα το "max " στο 100%. Δυστυχώς δεν υπήρχε άλλη συσκευή που θα μπορούσε να αυξήσει υπερβολικά τον παραγόμενο θόρυβο στο εσωτερικό του eLevel 661. Ας δούμε και τα αποτελέσματα.

SuperCase eLevel 661
Digital Heat Recording @ Load - Room Temp 27.1°C
Intel 8400
32,2 
42,2 
Sapphire 5850
24,2 
66,2 
Sapphire 6450
47 
36,7 
2nd Sapphire 2400 Pro
30,2 
32,2 
Hard Disk Drives without fan
12,4 
15,8 
Hard Disk Drives
9,2 
10,8 
Motherboard
14,5 
18,4 
0
10
20
30
40
50
60
Δ°C - Lower is Better
MinMax


Τα αποτελέσματα μπορούν να σημειωθούν ως ενθαρρυντικά. Καθ΄ όλη τη διάρκεια των δοκιμών η κάρτα δεν ξεπέρασε τους 84 βαθμούς Κελσίου, πράγμα που υποδηλώνει πως ο συνδυασμός intake μπροστά από τους δίσκους και από το πάτο λειτουργεί ευεργετικά. Εντοπίζεται και εύκολα η διαφορά στους δίσκους που είχαμε τοποθετήσει χωρίς direct airflow, σημειώνοντας άνοδο της τάξης των 5 βαθμών Κελσίου.


Για να συντονίσουμε τους υπολογισμούς μας στο δυναμικό airflow τοποθετώντας στο παιχνίδι τα παρακάτω εργαλεία. Στα αριστερά βλέπουμε dBA meter με εύρος από 30 μέχρι και 130 dBA, ενώ στα δεξιά το Kestrel 2000.


Πατήστε για να δείτε τις εικόνες σε πλήρη ανάλυση!


Οι μετρήσεις θορύβου έγιναν αφού ολοκληρώθηκαν οι μετρήσεις θερμοκρασίας από το μετρητικό εργαλείο σε τρίποδο τοποθετημένο 20 cm από την κάθε πλευρά του κουτιού. Η κάθε μέτρηση πραγματοποιήθηκε τρεις φορές και στα αποτελέσματα που θα δείτε έχει υπολογιστεί ο μέσος όρος. Εδώ να τονίσουμε πως το "min" που αναγράφεται αφορά την λειτουργία του υπολογιστή με την κάρτα γραφικών στο 20% των στροφών της, ενώ αντίστοιχα το "max " στο 100%. Δυστυχώς δεν υπήρχε άλλη συσκευή που θα μπορούσε να αυξήσει υπερβολικά τον παραγόμενο θόρυβο στο εσωτερικό του eLevel 661. Ας δούμε και τα αποτελέσματα.

SuperCase eLevel 661
Digital Sound Level Meter 30-130dBA @ Load - Room Loudness 35.2 dBA
Front Side
43,53 
60,63 
Top Side
43,87 
64,07 
Left Side
44,4 
64,3 
Right Side
40 
59,9 
Back Side
43,1 
65,73 
0
10
20
30
40
50
60
dBA - Lower is Better
MinMax



Στο πρόβλημα του θορύβου πιστεύουμε πως τα αποτελέσματα δείχνουν μια ξεκάθαρη εικόνα. Ακόμα και δίπλα σας να έχετε το SuperCase δεν πρόκειται να καταλάβετε κάτι πέρα από έναν ανεπαίσθητο ψίθυρο. Στα δεξιά του κουτιού ο θόρυβος που παρατηρείται είναι μικρότερος, μιας και οι εγκοπές είναι ελάχιστες, και το μέταλλο του πλαϊνού φαίνεται να δημιουργεί μια σημαντική μείωση του. Ο μέσος μετρημένος θόρυβος στο εσωτερικό του κουτιύ είναι ελάχιστα παραπάνω από τα 45 dBA, ενώ στην περίπτωση που η κάρτα λειτουργεί στο 100% των στροφών της φτάνει και τα 80 dBA.

Παρακάτω παραθέτουμε τις μετρήσεις από τους δυο τύπους ανεμιστήρων που βρήκαμε στο κουτί. Μέτρηση θορύβου πραγματοποιήθηκε, αλλά δεν θεωρήσαμε απαραίτητο να σας παραθέσουμε τα αποτελέσματα μιας και σε καμία μέτρηση δεν ξεπέρασαν τα 40 dBA, ενώ ο χώρος είχε θόρυβο της τάξεως των 34.4 dBΑ κατά μέσο όρο. Επιπλέον σας παραθέτουμε και μερικές κοντινές τους φωτογραφίες.



Πατήστε για να δείτε τις εικόνες σε πλήρη ανάλυση!



CM Fans CFM Test
Kestrel 2000 @ 5 cm distance
6.0 Volts
15,3 
22,1 
6.5 Volts
16,5 
22,5 
7.0 Volts
44,4 
64,3 
7.5 Volts
18 
23,3 
8.0 Volts
18,7 
24,7 
8.5 Volts
19,9 
25,9 
9.0 Volts
20,6 
25,9 
9.5 Volts
21,3 
26,6 
10.0 Volts
22,1 
26,6 
10.5 Volts
22,5 
28,0 
11.0 Volts
23,3 
30,7 
11.5 Volts
24,7 
31,4 
12.0 Volts
25,4 
33,3 
0
5
10
15
20
25
30
CFM - Higher is Better
HA1225L12S-ZHA122L12SA-Z




SuperCase eLevel-661 Review: Simply Elegant Gaming


Φτάνοντας στην τελευταία σελίδα της παρουσίασης βρισκόμαστε στη περίεργη θέση να συνοψίσουμε τις ανακαλύψεις που κάναμε κατά τη διάρκεια του review και να αποδώσουμε μια βαθμολογία η οποία θα βάζει στην άκρη όλες τις προσωπικές προτιμήσεις και θα παρουσιάζει το προϊόν βάσει των δυνατοτήτων που επέδειξε στο εργαστήριο. Για καλή μας τύχη, στο HwBox.gr δεν θέλουμε να έχουμε το περιθώριο να προσδώσουμε ή να αφαιρέσουμε αξία ακολουθώντας ένα brand και έτσι απρόσωπα και από απόσταση λογοκρίνουμε. Στην περίπτωση του SuperCase eLevel 661 η αξία αποκτάται από μόνη της γεμίζοντας μια "ανώνυμη" εταιρεία με ευχάριστα σχόλια!

Πρόκειται για ένα προσιτό midi-ATX case το οποίο συνδυάζει τεχνολογίες που βρίσκουμε σε άλλα (πιο ακριβά) δείγματα στην αγορά, ακολουθεί την λογική της μελλοντικής εξέλιξης και διατηρεί σε ικανοποιητικά επίπεδα τα ζωτικά στοιχεία του υπολογιστή μας. Σίγουρα δεν διαθέτει πλαίσια από βουρτσισμένο αλουμίνιο, ούτε θα μπορούσε κανείς να το αποκαλέσει "στολίδι" το οποίο θα έβρισκε μια θέση σε ένα πολυτελές σαλόνι, ωστόσο αποτελεί ένα αξιοπρεπέστατο δείγμα για να στεγάσετε τον υπολογιστή σας. Ειδικά αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και το κόστος του, που δεν ξεπερνά τα 85? στην ελληνική αγορά.

Κυριολεκτικά το eLevel 661 καταφέρνει να χωρέσει ένα πολύ καλό υπολογιστή που θα προοριζόταν για gaming, διατηρώντας τις θερμοκρασίες του σε ικανοποιητικά επίπεδα, ακόμα και για τούτη την εποχή. Ξεχωρίζει με την ύπαρξη fan controller σε μορφή ροοστάτη, τις έξι θέσεις για δίσκους 2.5/3.5", την εύκολη δυνατότητα προσθήκης υδρόψυξης, καθώς και τις συνολικά δέκα θέσεις για προσθήκη ανεμιστήρων. Ψεγάδια και ατέλειες υπάρχουν, αλλά όχι τόσο έντονα ώστε να μειώσουν την πραγματική του αξία. Θα παρατηρήσατε βέβαια και αρκετές ομοιότητες με άλλα κουτιά που υπάρχουν στην αγορά, χωρίς αυτό να αποτελεί δείγμα αντιγραφής, μιας και η SuperCase σχεδιάζει το μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής της.

Για να κλείσουμε την εκτενής μας αναφορά στο συγκεκριμένο chassis πρέπει να σας πούμε πως σας έχουμε και μια έκπληξη. Ως μοναδικά μέλη του ΗwΒox.gr έχετε ένα ακόμα προνόμιο να προμηθευτείτε το συγκεκριμένο κουτί σε ακόμα καλύτερη τιμή. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να περάσετε από το κατάστημα του Msystems ή να απευθυνθείτε στην σελίδα της εταιρείας και γράφοντας στα σχόλια το "Είμαι μέλος του Hwbox.gr και γουστάρω τα τεχνολογικά δρώμενα" να φύγετε με το κουτί στην τιμή των 75?. Η διαθεσιμότητα είναι δεδομένη και θα φτάσουν για όλους που επιθυμούν να φτιάξουν ένα καινούριο rig με το SuperCase eLevel 661 ως βάση.




Ακόμα μια HWBOX παρουσίαση έφτασε στο τέλος της. Να ευχαριστήσουμε θερμά την SuperCase Hellas για την παραχώρηση του δείγματος των δοκιμών μας! :T: