Το PCB της AMD Radeon RX 470/480 στη δημοσιότητα

Τις τελευταίες ώρες, οι εικόνες του PCB που θα στεγάζει τον Polaris 10 πύρινα της AMD κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Τις τελευταίες ώρες, οι εικόνες του PCB που θα στεγάζει τον Polaris 10 πύρινα της AMD κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Με τη κυκλοφορία των καρτών να είναι επικείμενη το VideoCardz δημοσιεύσει για άλλη μια φορά περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επερχόμενη RX 480. Το PCB που δημοσιεύτηκε και κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες δείχνει τη κάρτα σε κλίση και τον Polaris 10 πυρήνα της AMD να περιτριγυρίζεται από 8 μνήμες GDDR5 συνολικής χωρητικότητας 4 ή 8GB ανάλογα με την έκδοση. Η κάρτα τροφοδοτείται από ένα κύκλωμα τροφοδοσίας 6 φάσεων καθώς και από ένα 6-pin PCIe connector.

Το chip συγκρίνεται από την ίδια την AMD με την αμέσως προηγούμενη Tonga που βλέπουμε με τις R9 380 κάρτες ενώ αν κοιτάξουμε λίγο πιο πίσω στο παρελθόν, μπορούμε να τη συγκρίνουμε και με την Tahiti based R9 280X aka HD 7970. Οι μηχανικοί της AMD εκμεταλλευόμενοι την μειωμένη λιθογραφία των 14 νανομέτρων κατάφεραν να στριμώξουν μεγαλύτερο αριθμό transistor στο εσωτερικό σε TDP που ανάλογα με την υλοποίηση θα βρίσκεται κοντά στα 135W. Οι διαστάσεις του chip είναι εξίσου εντυπωσιακές αφού είναι αρκετά μικρότερο από τις προαναφερθείσες κάρτες του παρελθόντος, ελέω της βελτιωμένης λιθογραφίας και αρχιτεκτονικής.

Αντίστοιχα, τα ίδια περίπου μπορούμε να πούμε και για τη μικρότερη Polaris 11 η οποία θα βρεθεί στο εσωτερικό της RX 460. Η υλοποίηση καλείται να "αντικαταστήσει" τον πυρήνα Pitcairn καθώς και τον Bonaire των 28nm έχοντας καλύτερες επιδόσεις με περίπου το μισό TDP, που πλέον θα βρίσκεται στα 75W και δε θα απαιτεί εξωτερική τροφοδοσία από το τροφοδοτικό, παρά μόνο από τη μητρική. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο εν λόγω πυρήνας αναμένεται να βρεθεί και σε πολλά laptop με την ονομασία RX 480M και αντίστοιχα βελτιωμένες επιδόσεις με το desktop "ξαδερφάκι" της.


Το PCB της AMD Radeon RX 480 στη δημοσιότητα