Cooler Master Storm Trigger Review: Pull The Trigger

Το σημερινό Review έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Πρώτα απ' όλα, πρόκειται για το πρώτο Mechanical Keyboard που βρίσκεται στο HwBox προς παρουσίαση. Θα εγκαινιάσουμε λοιπόν την κατηγορία αυτή, αναλύοντας «τι εστί» μηχανικό πληκτρολόγιο, ποια είναι η τεχνολογία που ενσωματώνει αυτό και θα το συγκρίνουμε με τα keyboards που χρησιμοποιούσαμε τόσα χρόνια. Δεύτερο ιδιαίτερο στοιχείο αυτού του review είναι πως αναλύει ένα άκρως Gaming θέμα, μιας και το κοινό στο οποίο απευθύνονται τα μηχανικά πληκτρολόγια είναι ως επί το πλείστον παίκτες ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Άμεση επαφή, γρήγορη απόκριση, πολλαπλή χρήση κουμπιών και πολλά άλλα features είναι μερικοί μόνο από τους λόγους για τους οποίους οι Gamers προτιμούν τα mechanical Keyboards. Με τις απαιτήσεις τους να έχουν ανέβει, οι εταιρίες προσπαθούν να δημιουργήσουν περιφερειακές συσκευές, που θα καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό το ιδιαίτερα απαιτητικό κοινό. Το σημερινό Review έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Πρώτα απ' όλα, πρόκειται για το πρώτο Mechanical Keyboard που βρίσκεται στο HwBox προς παρουσίαση. Θα εγκαινιάσουμε λοιπόν την κατηγορία αυτή, αναλύοντας «τι εστί» μηχανικό πληκτρολόγιο, ποια είναι η τεχνολογία που ενσωματώνει αυτό και θα το συγκρίνουμε με τα keyboards που χρησιμοποιούσαμε τόσα χρόνια. Δεύτερο ιδιαίτερο στοιχείο αυτού του review είναι πως αναλύει ένα άκρως Gaming θέμα, μιας και το κοινό στο οποίο απευθύνονται τα μηχανικά πληκτρολόγια είναι ως επί το πλείστον παίκτες ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Άμεση επαφή, γρήγορη απόκριση, πολλαπλή χρήση κουμπιών και πολλά άλλα features είναι μερικοί μόνο από τους λόγους για τους οποίους οι Gamers προτιμούν τα mechanical Keyboards. Με τις απαιτήσεις τους να έχουν ανέβει, οι εταιρίες προσπαθούν να δημιουργήσουν περιφερειακές συσκευές, που θα καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό το ιδιαίτερα απαιτητικό κοινό.

Όλα αυτά τα χρόνια, υπάρχουν εταιρίες οι οποίες έχουν διακριθεί στο χώρο των υπολογιστών. Σίγουρα μία από αυτές είναι η Cooler Master καθώς μέσα από την πορεία της έχει δείξει πως η καινοτομία, η εμπειρία και η ποιότητα μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά και να δημιουργούν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Η Cooler Master, εκτός από τα PC cases στα οποία εδραιώθηκε, έχει διευρύνει την γκάμα των προϊόντων της διαθέτοντας τόσο hardware, όσο και περιφερειακές συσκευές για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το 2008 μάλιστα, εγκαινίασε μία νέα σειρά που απευθύνεται αποκλειστικά στο Gaming audience. Η νέα αυτή σειρά ονομάστηκε Storm και δημιουργήθηκε από την Cooler Master μαζί με «αθλητές» και μηχανικούς της eSports, με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες των Gamers, παρέχοντάς τους παράλληλα όσο το δυνατόν περισσότερη ποιότητα και εργονομία. Η σειρά Storm, μόλις από τις πρώτες της εμφανίσεις τράβηξε τα βλέμματα επάνω της, δεχόμενη πολύ καλές κριτικές, όχι μόνο για τα features που παρέχει αλλά και για τον Gaming σχεδιασμό της. Ανάμεσα στις λύσεις που προσφέρει, συγκαταλέγονται Mice, Headsets, Cases, Pads και Keyboards, με το τελευταίο να αποτελεί το προϊόν που θα μας απασχολήσει στο παρόν Review.

Στο εν λόγω review θα σας παρουσιάσουμε την ναυαρχίδα των μηχανικών πληκτρολογίων της Cooler Master. Το όνομα αυτής; Cooler Master Storm Trigger! Πατώντας λοιπόν την σκανδάλη, ας αρχίσουμε το Review μας!

Cooler Master Storm Trigger Review: Pull The Trigger




Cooler Master Storm Trigger: Pull The Trigger
Τα μηχανικά πληκτρολόγια δεν ενσωματώνουν κάποια νέα τεχνολογία. Μπορεί τα τελευταία χρόνια να τα είδαμε στις αγορές, αλλά ανέκαθεν κυκλοφορούσαν ανάμεσά μας! Βέβαια, το υψηλό κόστος κατασκευής τους, έκανε τις εταιρίες να παράγουν μαζικά τα πληκτρολόγια μεμβρανών, με συνέπεια ένα μεγάλο μέρος της αγοράς να μην έχει καν ακούσει για τα μηχανικά πληκτρολόγια. Τα τελευταία χρόνια όμως, με τις απαιτήσεις των Gamers να έχουν ανέβει και με τα κοινά πληκτρολόγια να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτές, οι κατασκευάστριες εταιρείες μπήκαν σε σκέψεις για το επόμενο βήμα στα Gaming Keyboards. Με αυτόν τον τρόπο, η δημιουργία μηχανικών πληκτρολογίων ήρθε και πάλι στο προσκήνιο, όπου καθημερινά βλέπουμε όλο και περισσότερες εταιρίες να κατασκευάζουν πληκτρολόγια αυτού τύπου. Πως όμως δουλεύουν τα μηχανικά πληκτρολόγια και ποιά χαρακτηριστικά τα διαφοροποιούν από αυτά των μεμβρανών;

Τα μηχανικά πληκτρολόγια, βασίζονται στη χρήση ενός ελατηρίου κάτω από κάθε πλήκτρο τους. Στο εσωτερικό των πλήκτρων (switch), υπάρχει ένα ελατήριο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την κατοχύρωση της εντολής. Η διαφορά από τα Membrane (μεμβράνη) ή τα Rubber Dome (καουτσούκ) keyboard, σε έναν απλό χρήστη μπορεί να είναι από αισθητή, έως μηδαμινή ή και ανούσια. Ένας φανατικός Gamer όμως, δίχως υπερβολή, θα καταλάβει την διαφορά σε κλάσματα δευτερολέπτου. Εκτός από τον χαρακτηριστικό ήχο που έχουν τα μηχανικά πληκτρολόγια, η αμεσότητα που δίνουν στον χρήστη είναι κάτι μοναδικό. Η απόσταση η οποία χρειάζεται για να δοθεί η εντολή του πατήματος είναι αισθητά μικρότερη, δίνοντας την δυνατότητα στον gamer να χρησιμοποιεί παραπάνω πλήκτρα το δευτερόλεπτο. Όσοι βρίσκεστε έξω από τον χορό και νομίζεται πως όλα αυτά είναι υπερβολικά, καλύτερα να ρωτήσετε κάποιον Gamer. Ένα από τα κλασικά παράπονα των παικτών FPS (First Person Shooter) είναι η καθυστέρηση απόκρισης του πλήκτρου. Έτσι χάνονται πολύτιμα ms τα οποία ισοδυναμούν σε “deaths”!

Έχοντας μιλήσει πιο πάνω για τα switches, καλό θα ήταν στο συγκεκριμένο σημείο να αναλύσουμε τα διάφορα είδη που υπάρχουν. Από τη στιγμή που τα μηχανικά πληκτρολόγια απευθύνονται σε συγκεκριμένο κοινό, θα πρέπει να μπορούν να τους προσφέρουν την δυνατότητα παραμετροποίησης. Δίχως αυτήν, οι παίκτες δεν θα μπορέσουν να νιώσουν το keyboard σαν προέκταση του χεριού τους. Συνεπώς, οι διακόπτες παίζουν μεγάλο ρόλο στον «χαρακτήρα» του πληκτρολογίου.

Η Cherry, είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής switch γερμανικής προέλευσης. Αυτή συνεργάζεται με τους περισσότερους κατασκευαστές πληκτρολογίων, παρέχοντάς τους ποιοτικούς διακόπτες για όλες τις ανάγκες. Ανάμεσα στα πολλά είδη διακοπτών που προσφέρει η Cherry, εμείς θα αναλύσουμε την σειρά MX, την Gaming δηλαδή σειρά, την οποία φοράνε τα πληκτρολόγια που θα μας απασχολήσουν.

Η Cherry παρέχει πέντε ειδή MΧ διακοπτών:


Cherry MX Brown Switches

Cooler Master Storm Trigger Review: Pull The Trigger

Τα κύρια χαρακτηριστικά των διακοπτών είναι το βάρος πίεσης, η απόσταση πίεσης, ο ήχος και το tactile. Το τελευταίο χαρακτηριστικό το βρίσκουμε στους Brown, White και Blue switches και στην ουσία είναι ένα feedback του διακόπτη στον χρήση για το πως πατήθηκε το πλήκτρο. Συγκεκριμένα, οι καφέ διακόπτες έχουν βάρος πίεσης 45g και η απόσταση που χρειάζεται για να δοθεί η εντολή του πλήκτρου είναι 2mm. Θεωρούνται γενικού τύπου διακόπτες, έχοντας χαρακτηριστικά που μπορούν να βοηθήσουν είτε στο Gaming, είτε στην καθημερινή χρήση.

Cherry MX Black Switches

Cooler Master Storm Trigger Review: Pull The Trigger

Cherry MΧ Black βρίσκονται στην κατηγορία των Linear switches, το οποίο σημαίνει πως δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο κατά την πίεση του πλήκτρου. Θεωρούνται Gaming switches καθώς χρειάζεται αισθητή πίεση (40-80g) για την κατοχύρωση της εντολής και έτσι δεν είναι τα ιδανικά για γράψιμο κειμένων. Η απόσταση που χρειάζεται για την ενεργοποίηση του γράμματος είναι 2mm. Ένα από τα χαρακτηριστικά των μαύρων διακοπτών είναι η smooth επαναφορά τους, καθώς το σημείο ενεργοποίησης ταυτίζεται με το σημείο επαναφοράς τους.

Cherry MX Red Switches



Τα MX Red switches είναι φτιαγμένα για Gaming. Με την πίεση να πέφτει στα 45g από τα MΧ Black, τα κόκκινα switches διακρίνονται για την αμεσότητα τους, που σε συνδυασμό με την απόσταση ενεργοποίησης των 2mm, βρίσκονται πρώτα στις προτιμήσεις των Gamers. Εδώ, να επισημάνουμε πως καλό θα ήταν πριν τα αγοράσετε, να μπείτε στην διαδικασία της δοκιμής, καθώς είναι αρκετά «ελαφριά» συγκριτικά τόσο με τα υπόλοιπα switches όσο και με τα άλλα πλήκτρα των keyboard, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα για παράδειγμα στη συγγραφή κειμένων.

Cherry MΧ WhiteSwitches

Cooler Master Storm Trigger Review: Pull The Trigger

Άλλο ένα tactical switch. Οι λευκοί διακόπτες έχουν το σκληρότερο ελατήριο στην σειρά MΧ. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η πίεση, αφού χρειάζονται 55g κατά την ενεργοποίηση του διακόπτη. Επίσης, η έντονη αίσθηση του εμποδίου (tactile) τους κάνει αρκετά ιδιαίτερους συγκριτικά με τα υπόλοιπα switches. Είναι αρκετά δυσεύρετοι, αφού λίγες εταιρίες τους παρέχουν με τα πληκτρολόγιά τους.

Cherry MX Blue Switches

Cooler Master Storm Trigger Review: Pull The Trigger

Τέλος αφήσαμε τα «κουμπιά της γραφομηχανής». Έχοντας τον πιο ιδιαίτερο θόρυβο, τα Blue Switches είναι ιδανικά για γράψιμο μεγάλων κειμένων. Έχουν και αυτά feedback μέσου του tactile και εάν δεν έχετε πρόβλημα με τον ήχο τους μπορούν να σας κάνουν να λατρέψετε. Πίεση ενεργοποίησης 50g, 2mm απόσταση ενεργοποίησης και έναν ιδιαίτερο ήχο κατά το πάτημα (ή αλλιώς "Clicky") είναι τα χαρακτηριστικά του τελευταίου switch που αναλύουμε.


Έχοντας πλέον αναλύσει τους βασικούς τύπους switches, ας μιλήσουμε για το KRO ή Key Roll Over. Το KRO είναι εξίσου σημαντικό στους gamers όσο και τα switches που αναφέρθηκαν παραπάνω. Σε κρίσιμες στιγμές μέσα σε ένα παιχνίδι, ο παίκτης μπορεί να πατήσει πάνω από 4 κουμπιά την ίδια χρονική στιγμή για να μπορέσει να «αποκτήσει πλήρη έλεγχο του χαρακτήρα του». Τα κοινά πληκτρολόγια μεμβρανών, δεν αντιλαμβάνονται πάνω από 3 χαρακτήρες ταυτόχρονα και έτσι αφήνουν τους παίκτες “στο κρύο του λουτρού” σε τέτοιες καταστάσεις. Πολλά Gaming πληκτρολόγια χρησιμοποιούν λογισμικό για την αντιμετώπιση τέτοιων συνθηκών, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να δοθεί κάποια “native” λύση. Από την άλλη μεριά τα Mechanical Keyboards δεν έχουν περιορισμούς από άποψη τεχνολογίας. Αν το πληκτρολόγιο μας είναι συνδεδεμένο σε Usb port τότε έχουμε στην διάθεσή μας 6 πλήκτρα για ταυτόχρονη χρήση (6KRO), ενώ σε PS2 δεν έχουμε κανένα όριο (NKRO).


Γνωρίζοντας πλέον τις βασικές έννοιες των μηχανικών πληκτρολόγιων, ας ρίξουμε μία μάτια στο πληκτρολόγιο που θα μας απασχολήσει σήμερα. H Cooler Master έχει κυκλοφορήσει τέσσερα Gaming μηχανικά πληκτρολόγια στην αγορά, εκ των οποίων το Storm Trigger θα αποτελέσει το πληκτρολόγιο που θα αναλύσουμε σήμερα. Ειδικότερα, η έκδοση που έχουμε στην διάθεση μας είναι η “ SGK-6000-GKCC1 ” με τους μαύρους διακόπτες. Ας ρίξουμε μια ματιά στις δυνατότητες που προσφέρει το Storm Trigger, όπως μας τις αναφέρει η Cooler Master:



ModelSGK-6000-GKCM1 (Brown Switch)*
SGK-6000-GKCL1 (Blue Switch)*
SGK-6000-GKCC1 (Black Switch)*
SGK-6000-GKCR1 (Red Switch)*
Key Switch* CHERRY Black / Blue / Brown / Red
N key Rollover6
Macro Key5
Polling Rate1000Hz / 1ms
BacklightingAll keys
USB2 x USB hub
Windows Key DisableYes
Onboard Memory64KB
Media KeysYes
Wrist RestDetachable
Dimension475(L) x 162(W) x 25(H) mm
18.7(L) x 6.5 (W) x 0.98(H) inch
Weight1260 g / 2.78 lb
Warranty2 years
UPC Code884102013515: SGK-6000-GKCM1 (Brown Switch)*
884102013553: SGK-6000-GKCL1 (Blue Switch)*
884102013584: SGK-6000-GKCC1 (Black Switch)*
884102013560: SGK-6000-GKCR1 (Red Switch)*
Notice* The availability of CHERRY MX switch types will vary based on region.
Features[CENTER]
  • High durability gold-plated Cherry switches rated for over 50 million key strokes
  • Multi-media control keys for convenient sound control
  • 5 macro keys with profile management
  • 18K gold plated ultra low latency USB plugs
  • Anti-ghosting 6 key rollover
  • 64KB on-board memory for profile storage
  • Storm tactics key for deactivation of Windows key
  • 1000Hz driverless polling / 1ms response time
  • Two port enhanced USB 2.0 hub
  • Detachable wrist rest
  • Braided cable for durability
  • Non-slip rubber coating
[/CENTER]

Αρχικά, βλέπουμε τις τέσσερις διαθέσιμες εκδόσεις του Trigger, ανάλογα με το είδος των switch, που επέλεξε η Cooler Master να χρησιμοποιήσει, ώστε να καλύψει τις ανάγκες των καταναλωτών παγκοσμίως. Βέβαια αξίζει να αναφερθεί, πως στην ελληνική αγορά είναι διαθέσιμο μόνο το Trigger με τους μαύρους διακόπτες. Ακολούθως, η CΜ μας πληροφορεί για το Key Rollover, που είναι 6 (6KRO) και για τα 5 Macro keys. Το Polling Rate συνήθως αναφέρεται στα Gaming Mouse, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο και στα πληκτρολόγια. Μπορεί με την ύπαρξη ενός μεγάλου Key Rollover ο χρήστης να μπορεί να πατήσει ταυτόχρονα πολλά πλήκτρα, παρ΄όλα αυτά αν το πληκτρολόγιο δεν έχει μεγάλη συχνότητα «διαβάσματος» δεν θα μπορέσει να τα αποτυπώσει την σωστή σειρά της ακολουθίας. Η συχνότητα διαβάσματος αντιπροσωπεύεται από το Polling Rate και στο Trigger ανέρχεται στα 1000 Hz/ms. Συνεχίζοντας, η CM αναφέρει την επιλογή απενεργοποίησης του Windows Key, την ύπαρξη Media Keys και την ενσωματωμένη μνήμη του πληκτρολογίου. Αποσπώμενο «προστατευτικό καρπών», βάρος και διαστάσεις είναι τα επόμενα στοιχεία που αναφέρονται, όπως επίσης και τα 2 χρόνια εγγύησης. Άξια παρατήρησης είναι η ποιότητα κατασκευής των Cherry switches, τα οποία έχουν διάρκεια ζωής πάνω από 50 εκατομμύρια πατήματα. Επίσης, η Cooler Master έχει εξοπλίσει το Trigger με 18k επιχρυσωμένη θύρα USB, media κουμπιά, ένα Hub 2 θυρών USB 2.0, καθώς επίσης και αποσπώμενο Braided καλώδιο σύνδεσης.


Παρακάτω μπορούμε να δούμε ένα «Crash Test» που έκανε η Cooler Master στο Trigger, βάζοντας το μηχανικό πληκτρολόγιο κάτω από τα λάστιχα μιας Lamborghini και όχι μόνο…





Storm Tactics: STRENGTH SECURITY CONTROL.
Με τη φράση από το Logo της Cooler Master ας αρχίσουμε την διαδικασία του Unboxing.





Συσκευασία


Το Cooler Master Storm Trigger, έρχεται σε μία αρκετά σκληρή συσκευασία με κύρια χρώματα το μαύρο, το κόκκινο και το άσπρο. Το πρώτο βλέμμα πέφτει στη «χαραμάδα» που έχει αφήσει η Cooler Master για να μπορούμε να δούμε τα βασικότερα Gaming κουμπιά του πληκτρολογίου. Έτσι, μέσω του διαφανούς πλαστικού, παίρνουμε μία πρώτη αίσθηση του keyboard. Η επόμενη ματιά πέφτει στο λογότυπο των διακοπτών. Στη δεξιά μεριά της μπροστινής όψης, η CM μας ενημερώνει για τα Cherry Mx Black switches που φέρει πάνω το keyboard, αναφέροντας ταυτόχρονα και τα χαρακτηριστικά των μαύρων διακοπτών, δηλαδή το Strong Resistance και το Linear Feedback. Με μεγάλα λευκά γράμματα, ο κατασκευαστής αναγράφει την υψηλή ποιότητα των Cherry Switches (Highest Grade Gold-Plated Cherry Switches), την ενσωματωμένη μνήμη του Storm Trigger για μακροεντολές και προφίλ (64 KB) και τα 5 προγραμματιζόμενα κουμπιά. Στην πίσω όψη της συσκευασίας, υπάρχουν σε συνοπτική μορφή τα features του Cooler Master Storm Trigger, ενώ στις τρεις και μοναδικές εικόνες που υπάρχουν στη πίσω μεριά, αναφέρονται τα Marco keys, η 64kb μνήμη και το Usb Hub που έχει ενσωματώσει η Cooler Master στο πίσω μέρος του πληκτρολογίου.

Περιεχόμενα


Ανοίγοντας λοιπόν τη συσκευασία, παρατηρούμε πως υπάρχουν τα άκρως απαραίτητα μαζί με το keyboard. Η Cooler Master περιέχει μέσα στη συσκευασία ένα Quick Start Guide, ένα διορθωτικό σημείωμα, το καλώδιο σύνδεσης, το wrist rest και ένα link για το download των drivers. Δυστυχώς, το Quick Start Guide δεν μας βοήθησε και πολύ καθώς αναφέρει μόνο τα πολύ βασικά, όπως την εγγύηση δύο χρόνων από την CM, τα περιεχόμενα και τα features. Επίσης, άξιο μνείας αποτελεί το γεγονός ότι το σημείωμα περιγράφει την ύπαρξη ενός παραπάνω mode στο brightness του backlight. Η πρόσβαση σε αυτό, όπως και στο usb hub, γίνεται μόνο με τη χρήση 5v dc power το οποίο δεν παρέχεται από την CM.


First Touch


Αφήνοντας πίσω τα ορεκτικά, ας πάμε στο κυρίως γεύμα. Τοποθετώντας το Trigger στη θέση του, παρατηρεί κανείς το έντονο βάρος του, που σε συνδυασμό με την ποιότητα κατασκευής του προσφέρει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Η σταθερότητα που έχει στο γραφείο και η ποιότητά του προδιαθέτει τον χρήστη για την μακροζωία του keyboard. Γυρνώντας το ανάποδα, παρατηρούμε τα έξι λαστιχένια pads και τα 2 «ποδαράκια» που θα φέρουν πιο ψηλά το keyboard. Η τοποθέτηση του προστατευτικού των καρπών είναι εύκολη υπόθεση, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι η σύνδεση τριών clips. Στη πίσω μεριά του keyboard θα βρούμε τέσσερις θύρες. Πρώτο από δεξιά βρίσκεται το Usb Hub δύο θυρών, για την ενεργοποίησή του οποίου απαιτείται η extra τροφοδοσία μέσω ενός 5V DC μετασχηματιστή που τοποθετείται στην πρώτη από αριστερά θύρα. Η τελευταία θέση που μας έμεινε βρίσκεται στη μέση και δέχεται το micrο-usb καλώδιο για την σύνδεση του Storm Trigger με τον υπολογιστή μας. Το καλώδιο σύνδεσης είναι ένα sleeved, "Usb to Micro-Usb" μήκους δύο μέτρων. Δίνοντας ζωή στο πληκτρολόγιο, η πρώτη κίνηση είναι να ανάψει το κόκκινο χρώμα από το backlight. Εξαιρετικός και ακριβής φωτισμός! Η πρώτη πληκτρολόγηση γίνεται άνετα και ξεκούραστα. Η αφή των κουμπιών είναι ιδιαίτερα ευχάριστη με την διαφορά από τα πληκτρολόγια μεμβρανών να είναι αισθητή. Όπως μας ενημέρωσε και η σημείωση στη συσκευασία, τώρα είναι η ώρα για τους drivers. Πλοηγούμαστε στο site της CM Storm και κατεβάζουμε τους drivers. Η τελευταία, μέχρι τη στιγμή που έγινε αυτό το review, έκδοση είναι η 1.2 με μέγεθος 104 MB. Κατά την διάρκεια του download, ρίξαμε μία μάτια στο Video Guide που βρίσκεται στο site της Storm, για να εξοικειωθούμε με το λογισμικό που θα χρησιμοποιήσουμε. Έχοντας ολοκληρώσει τη διαδικασία του Download και του Install, ήρθε η στιγμή να αναλύσουμε το Trigger App.



Αφού έχουμε εγκαταστήσει το Trigger App v1.2, ήρθε η ώρα να δούμε πως λειτουργεί. Το λογισμικό της Cooler Master είναι βαμμένο με τα χρώματα της σειράς (κόκκινο, μαύρο) και στο κάτω μέρος του έχει μία προσομοίωση του trigger προς διευκόλυνση μας. Τα υπόλοιπα βασικά στοιχεία είναι οι τρεις καρτέλες, που θα αναλύσουμε στην συνέχεια, τα πέντε διαθέσιμα προφίλ προς επεξεργασία, και η λίστα με τις αναθέσεις κουμπιών που έχουμε ορίσει. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά.

Macro Studio

Αρχίζουμε από τα απλά. Η πρώτη καρτέλα από τα δεξιά είναι το Macro Studio. Όποιος έχει δουλέψει με κάποιο gaming keyboard ήδη έχει καταλάβει την λειτουργία του. Το Macro Studio είναι μία σουίτα, η οποία μας επιτρέπει να καταγράψουμε μία αλληλουχία κουμπιών και να την ορίσουμε ως μία μακροεντολή. Στην συνέχεια, καταχωρούμε την μακροεντολή μας σε κάποιο κουμπί, ώστε να είναι διαθέσιμη οποιαδήποτε στιγμή θέλουμε. Η διαδικασία είναι απλή. Πρώτα πατάμε το κουμπί “New”, εισάγουμε το όνομα της μακροεντολής που θέλουμε και πατώντας το Rec, εμφανίζεται ένα νέο παράθυρο. Εκεί η CM μας ενημερώνει για τις επιλογές που έχουμε, σε σχέση με τα «κενά» ανάμεσα στις εντολές που δίνουμε. Η πρώτη επιλογή ονομάζεται “1:1 Mode” και στην ουσία καταγράφει την πραγματική καθυστέρηση ανάμεσα στις εντολές. Στο “Speed Mode” ορίζουμε εμείς πόση θέλουμε να είναι η καθυστέρηση αυτή και τέλος το “God Mode” μας προσφέρει μηδενική καθυστέρηση. Επιλέγοντας την κατάλληλη ρύθμιση, ήρθε η ώρα της καταγραφής. Το λογισμικό της Cooler Master μας παρέχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τόσο κουμπιά από το keyboard, όσο και από το mouse μέσα στην μακροεντολή μας.



Profiles

Στην μέση βρίσκεται η καρτέλα “Profiles”. Πλέον, το παράθυρο χωρίζεται σε δύο τομείς. Για αρχή ας μιλήσουμε για το πάνω μέρος, ονόματι “Keyboard Ram”. Εδώ μπορούμε να ονομάσουμε τα profiles μας και να τα ταξινομήσουμε. Η ενεργοποίηση κάθε προφίλ γίνεται πατώντας το Storm κουμπί και τον αντίστοιχο αριθμό του προφίλ. Μην προσπαθήσετε να το κάνετε τώρα καθώς η αποθήκευση όσων κάνουμε γίνεται όταν κλείνουμε το Trigger App. Αφού έχουμε ολοκληρώσει την ταξινόμηση των προφίλ, έχουμε την δυνατότητα να ορίσουμε μία εφαρμογή που θα ανοίγει κατά την αλλαγή μας στο συγκεκριμένο profile. Στο κάτω μέρος του παραθύρου βρίσκεται η καρτέλα “Pc Ram”. Εδώ έχουμε την επιλογή να αποθηκεύσουμε στο Pc κάποια από τα Profiles είτε για backup, είτε για εξοικονόμηση χώρου.



Cooler Master Storm Trigger Review: Pull The Trigger
Storm Cfg

Η τελευταία καρτέλα που θα αναλύσουμε είναι η “Storm Cfg”. Αφού έχουμε ολοκληρώσει την διαδικασία καταγραφής των μακροεντολών και την δημιουργία προφίλ, ήρθε η ώρα να παραμετροποιήσουμε τα κουμπιά του keyboard μας. Για αρχή, επιλέγουμε το κατάλληλο προφίλ από τα εικονίδια που βρίσκονται στο κάτω μέρος του παραθύρου. Ακόμη, έχουμε την δυνατότητα να τοποθετήσουμε εικόνες σε κάθε προφίλ πατώντας δεξί κλικ. Το μόνο που χρειάζεται είναι μία εικόνα .BMP σε ότι ανάλυση θέλουμε αφού γίνεται “stretched to fit”. Έχοντας επιλέξει το προφίλ που θέλουμε, προχωράμε στην κατοχύρωση των εντολών. Για να αλλάξουμε κάποιο από τα κουμπιά, πατάμε πάνω του και αυτόματα επιλέγεται. Την εμφάνισή της κάνει μία λίστα με τις λειτουργίες που έχουμε στην διάθεση μας. Συνοπτικά, μπορούμε να ορίσουμε την λειτουργία: ενός διαφορετικού κουμπιού (Single Key), μίας μακροεντολής (Macro), κάποιων ειδικών λειτουργιών (Advanced), την έναρξη ενός προγράμματος (Launch Program), ακόμα και την ολική απενεργοποίηση του (No Function). Καθώς τροποποιούμε ένα πλήκτρο, αυτό αλλάζει χρώμα, το οποίο μπορούμε να το ορίσουμε εμείς. Στην δεξιά μεριά υπάρχει ένα παράθυρο το οποίο ονομάζεται “All Key List”. Εκεί αναφέρονται όλες τις καταχωρήσεις που έχουμε κάνει.



Έχοντας τελειώσει το σετάρισμα του πληκτρολογίου, κλείνουμε το Trigger App για να αποθηκευτούν όλες οι ρυθμίσεις στο πληκτρολόγιο. Το παράθυρο που εμφανίζεται μας ενημερώνει για την διαδικασία και αποτρέπει να αφαιρέσουμε το Trigger από τον υπολογιστή μας. Πλέον είμαστε έτοιμοι να δούμε στην πράξη τι μπορεί να προσφέρει το Cooler Master Storm Trigger.



Ήρθε η ώρα να σετάρουμε κατάλληλα το πληκτρολόγιο για να μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα στα παιχνίδια που θέλουμε. Όπως είδαμε προηγουμένως, το Trigger App έχει αρκετές επιλογές και μας δίνει την δυνατότητα να παραμετροποιήσουμε το πληκτρολόγιο σύμφωνα με τις απαιτήσεις μας.


Cooler Master Storm Trigger Review: Pull The Trigger


Γνωρίζοντας πως πολλά μέλη μέσα στο Hwbox.gr ασχολούνται με το League Of Legends, αποφασίσαμε το πρώτο Gaming Test να γίνει πάνω σε αυτό. Αρχίζοντας, έπρεπε να βρούμε κάποιες μακροεντολές έτσι ώστε να λειτουργήσουμε σωστά τα M-keys. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να επιλέξουμε έναν ήρωα, ο οποίος έχει μία ακολουθία από spam abilities για να πετύχουμε τον σκοπό του test. Ο Ryze είναι ένας Ability Hero κατάλληλος για την mid θέση, ο οποίος χρειάζεται γρήγορους και σωστούς συνδυασμούς κουμπιών.


Cooler Master Storm Trigger Review: Pull The Trigger



Μέσου του Trigger App και την καρτέλα Macro Studio, καταγράψαμε έναν συνδυασμό abilities για το Ryze, όπως επίσης τις πλέον κλασσικές «ατάκες» στο Chat του LoL, “SS” για το Miss και “RE” για το Return. Πολλά παιχνίδια δεν επιτρέπουν μακροεντολές χωρίς κενά ενδιάμεσα στα πλήκτρα, γι αυτό πρέπει να προσέξουμε τις καθυστερήσεις που καταγράφουμε. Δημιουργούμε επίσης ένα νέο προφίλ με το όνομα LoL στην δεύτερη θέση του “Keyboard Ram”. Ενεργοποιήσαμε την επιλογή “Auto Switch” και βάλαμε το “launcher” του LoL ως επιθυμητό πρόγραμμα προς εκκίνηση. Τέλος, καταχωρήσαμε τις μακροεντολές στα κατάλληλα M-keys. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε τοποθετήσει το macro “Spam Ryze” στο κουμπί M3, το “SS” στο M4 και το “RE” στο Μ5. Κλείνουμε το παράθυρο για να αποθηκευτούν οι αλλαγές στο πληκτρολόγιο. Ο χρόνος αποθήκευσης διαφέρει από pc σε pc, αλλά δεν είναι μεγάλος.


Cooler Master Storm Trigger Review: Pull The Trigger



Έχοντας φτιάξει το προφίλ μας στο Trigger, είναι καιρός να το δοκιμάσουμε. Πατώντας τα κουμπιά “Storm” και “2”, ενεργοποιούμε τα δεύτερο προφίλ. Παράλληλα, ανοίγει το League Of Legends και μας επιβεβαιώνει για την σωστή λειτουργία του προφίλ. Η διαφορά φαίνεται ήδη από τα πρώτα λεπτά μέσα στο παιχνίδι. Η μικρή απόσταση ενεργοποίησης των κουμπιών προσφέρει αμεσότητα στα abilities του χαρακτήρα μας. Η αίσθηση που έχουν τα κουμπιά κατά την αφή τους είναι ποιοτική και σταθερή. Οι μακροεντολές των Miss και Return δουλεύουν άψογα. Το μόνο κακό είναι πως το μικρό lvl του Ryze, μας αποτρέπει να δουλέψουμε από νωρίς το macro “Spam Ryze”.

Η Cooler Master, μας δίνει την δυνατότητα να καταχωρήσουμε “On the fly” μακροεντολές, χωρίς να χρειάζεται να έχουμε πρόσβαση στο Trigger App. Πατώντας λοιπόν το “Storm” και το “Alt” ενεργοποιείται η κατάσταση καταγραφής μακροεντολής. Κατά την διάρκεια αυτή, το led Scr αναβοσβήνει περιμένοντας τις εντολές. Εδώ πρέπει να προσέξουμε ότι το παιχνίδι τρέχει παράλληλα οπότε πατώντας κάποιο κουμπί, θα κάνει την αντίστοιχη κίνηση στο παιχνίδι. Όταν έχουμε ολοκληρώσει την καταγραφή, ξαναπατάμε τα “Storm” και “Alt”, και στην συνέχεια το Μ κουμπί που θέλουμε να καταχωρηθεί η μακροεντολή μας. Πλέον, έχουμε 2 spam keys για τον χαρακτήρα μας. Το πλεονέκτημα είναι φανερό, με τον Ryze να ενεργοποιεί ταχύτατα τα abilities του, είτε μέσου των μακροεντολών, είτε με την γρήγορη απόκριση του keyboard μας.


Cooler Master Storm Trigger Review: Pull The Trigger



Επόμενο test είναι με το πολυαγαπημένο Battlefield 3. Εδώ δεν δημιουργήσαμε μακροεντολές καθώς δεν θα είχε και ιδιαίτερη διαφορά στον παιχνίδι. Τα Cherry MX Black Switches κάνουν και εδώ την διαφορά καθώς η απόκριση του πληκτρολογίου κορυφώνει την απόδοση του παίκτη. Η απόσταση των 2mm για την ενεργοποίηση του πλήκτρου σίγουρα παίζει βασικό ρόλο στις κινήσεις του παίκτη, καταφέρνοντας άλλη μία φορά να μας εντυπωσιάσει με τις αποδόσεις του. Πουθενά δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα μη αναγνώρισης πολλαπλών κουμπιών, κάτι που δείχνει πως το Anti-Ghosting 6KRO δεν αστειεύεται. Το Backlight mode με τα φωτιζόμενα Gaming κουμπιά, έκανε την πρώτη εμφάνιση του, προσφέροντας έναν πιο πολεμικό τόνο στο πληκτρολόγιό μας.

Το Trigger, κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις κατά την διάρκεια και των δύο παιχνιδιών. Η Cooler Master έχει δημιουργήσει ένα αληθινό όπλο, χαρίζοντας στον χρήστη του πολύτιμα πλεονεκτήματα για την κατάκτηση της κορυφής.



Αφού μιλήσαμε για το Gaming κομμάτι του Review καιρός να αναλύσουμε και την χρήση του στο λειτουργικό περιβάλλον. Μπορεί το Trigger να είναι ένα άκρως Gaming πληκτρολόγιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα δουλέψει στο λειτουργικού σύστημα, σε σύνταξη κειμένου και σε διάφορες άλλες καθημερινές λειτουργίες. Γι αυτό τον λόγο δημιουργήσαμε ένα προφίλ στο Trigger App ονόματι “Os”.

Cooler Master Storm Trigger Review: Pull The Trigger




Εδώ θα προσαρμόσουμε το πληκτρολόγιό μας σύμφωνα με τις καθημερινές μας ανάγκες. Το πρώτο πράγμα που κάναμε είναι να αλλάξουμε το Storm κουμπί σε Windows, καθώς για τους χρήστες των Windows, η ύπαρξη του Win-Button είναι μία ευκολία στην χρήση του λειτουργικού. Αν και η Cooler Master δεν έχει δημιουργήσει μία Native λύση ενεργοποίησης του κουμπιού (συνήθως γίνεται με κάποιον διακόπτη), προσφέρει με σχετική ευκολία την αντιστοίχησή του με το Storm κουμπί. Έπειτα, δημιουργήσαμε μια αναπαράσταση της αλλαγής γλώσσας μέσου μακροεντολής και την καταχωρήσαμε στο M5. Δυστυχώς, τα M κουμπιά δεν μας παρέχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουμε μία συντόμευση ενός προγράμματος για την γρήγορη εκκίνηση του. Αντιθέτως, όλα τα άλλα πλήκτρα μπορούν να αντιστοιχιστούν με οτιδήποτε επιθυμούμε. Για παράδειγμα, αντικαταστήσαμε το “Pause” κουμπί με την έναρξη του notepad, το “Ins” με το browser κτλ. Μέσου της επιλογής Advanced, μας δίνει την δυνατότητα να ενεργοποιούμε έτοιμες εντολές, όπως το Back και Forward στο browser μας, το Volume up και Down κοκ. Μην ξεχνάμε πως υπάρχουν τέτοιες συντομεύσεις στα F πλήκτρα, και ενεργοποιούνται πατώντας το Storm και το αντίστοιχο F που θέλουμε. Είναι πολύ θετικό που το συνοδευόμενο πρόγραμμα του Trigger μπορεί να δώσει τόση μεγάλη γκάμα επιλογών, αν και έχει ακόμα περιθώρια βελτίωσης.

Όσον αφορά την σύνταξη μεγάλων κειμένων, τα συναισθήματα είναι θετικά. Το κομμάτι αναπροσαρμογής από τα πληκτρολόγια μεμβρανών στα μηχανικά είναι σχετικά εύκολο. Η όμορφη αφή σε συνδυασμό με την εξαιρετική ποιότητα κατασκευής των διακοπτών δημιουργούν μία αρμονική ισορροπία και αυτό φάνηκε από την αρχή. Έπειτα από λίγες ώρες γραψίματος, όμως, η κόπωση κάνει την εμφάνιση της. Δυστυχώς, οι μαύροι διακόπτες δεν είναι η καλύτερη επιλογή για την σύνταξη κειμένων και έτσι η γρήγορη κούραση ήταν αναμενόμενη. Όλοι γνωρίζουμε πως το Trigger δεν έχει φτιαχτεί γι αυτό τον σκοπό, παρ' όλα αυτά με τους κατάλληλους διακόπτες ίσως να είχαμε καλύτερα αποτελέσματα. Tέλος, τo “Wrist Rest” βοηθάει αρκετά στην ξεκούραση των καρπών και είναι απαραίτητο εργαλείο για την πολύωρη χρήση του keyboard.



Cooler Master Storm Trigger Review: Pull The Trigger


Φτάνοντας στο τέλος του Review, ήρθε η ώρα να κάνουμε μία περίληψη της εμπειρία μας με το Storm Trigger της Cooler Μaster. Αρχικά, πρέπει να αναφέρουμε πως η συνολική εντύπωση που μας άφησε το Trigger ήταν εξαιρετική. Από την πρώτη κιόλας επαφή μας με τα πλήκτρα, κατανοήσαμε ότι η ποιότητα κατασκευής του πληκτρολογίου κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Χάρη στο βάρος του και τον σχεδιασμό του, έχει δημιουργηθεί ένα μοναδικό στήσιμο, το οποίο προσφέρει άριστα αποτελέσματα τόσο στην αίσθηση όσο και στην εργονομία. Το πληκτρολόγιο, λόγω του βάρους του, δεν μετακινήθηκε καθόλου από την θέση του κατά την διάρκεια των δοκιμών, κάτι που μας εξέπληξε ευχάριστα.

Για το Gaming κομμάτι, όπου και προορίζεται, το Trigger είναι ένας πραγματικός σύμμαχος. Έχοντας τους Mx Cherry Black διακόπτες, το πληκτρολόγιο «πυροβολάει» τις εντολές που του δίνονται, με την μικρή απόσταση ενεργοποίησης να παίζει μεγάλο ρόλο στην αμεσότητα των πλήκτρων. Οι μακροεντολές είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμες, ειδικά σε MMORPG παιχνίδια, τα οποία χρειάζονται πολλούς συνδυασμούς πλήκτρων. Ταυτόχρονα, η καταγραφή On the fly μακροεντολών είναι ένα πλεονέκτημα του Trigger έναντι πολλών μηχανικών πληκτρολογίων. Η αλήθεια είναι πως το πληκτρολόγιο της Cooler Μaster προσφέρει πολλά features τα οποία είχαμε στα παλιά μας πληκτρολόγια και θέλαμε να τα δούμε στα μηχανικά. Παράλληλα, το Red Backlight βοήθησε πολύ τις βραδινές ώρες, με τα Brightness Modes να δίνουν ένα όμορφο οπτικό αποτέλεσμα στο πληκτρολόγιο, ενώ το “Wrist Rest” στηρίζει σταθερά τους καρπούς, προστατεύοντας τους από τραυματισμούς. Παρ' όλα αυτά, όπως κάθε προϊόν έχει τις ατέλειές του, έτσι και για το Trigger δεν ήταν όλα ρόδινα. Συνεπώς, ένα από τα μειονεκτήματα που παρατηρήσαμε ήταν η έλλειψη διακόπτη για την απενεργοποίηση του Windows Key. Βέβαια, μέσου του Trigger App μπορεί να γίνει η απενεργοποίηση, αλλά θα προτιμούσαμε μία πιο εύχρηστη λύση. Επίσης, το Startup Guide και τα online videos που διαθέτει η Cooler Μaster δεν είναι πλήρη και πολλές φορές χρειάστηκε η αναζήτηση στο google για να βρούμε βοήθεια.

Εκτός από τις ώρες παιχνιδιού όμως, υπάρχουν και λίγες ώρες της ημέρες που θα χρησιμοποιηθεί και για πιο mainstream εργασίες. Σε αυτές, το Trigger προσφέρει media κουμπιά, αξιοποιώντας τα Storm και των F keys. Με λίγη συνήθεια και κάποια παραμετροποίηση των κουμπιών, το Trigger έρχεται στα μέτρα που θέλουμε, αν και θα προτιμούσαμε να υπήρχε τουλάχιστον μία «ροδέλα» για την αυξομείωση του ήχου. Ένα στοιχείο ακόμα που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν τα Macro Keys. Δυστυχώς, η παραμετροποίηση τους ήταν περιορισμένη αφού δεν μπορέσαμε να καταχωρίσουμε “Launcher” προγραμμάτων. Ακόμη, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως οι μαύροι διακόπτες μας κούρασαν κατά την σύνταξη κειμένων, κάτι που όμως ήταν αναμενόμενο. Η Cooler Master, γνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα κάθε διακόπτη, προσφέρει το Storm σε διάφορες εκδόσεις, οι οποίες έρχονται με διαφορετικά είδη διακοπτών, ικανές να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του μεγαλύτερου μέρους του καταναλωτικού κοινού. Τέλος, η απουσία τροφοδοσίας των Usb στα περιεχόμενα του πληκτρολογίου δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί.

Δυστυχώς, όπως είναι γνωστό, στην ελληνική αγορά δεν παρέχεται πληθώρα επιλογών, όσον αφορά τα μηχανικά πληκτρολόγια. Έτσι, πολλοί χρήστες είναι αναγκασμένοι να καταφύγουν στην λύση των ξένων online μαγαζιών, προκειμένου να πραγματοποιήσουν την πολυπόθητη αγορά ενός μηχανικού πληκτρολογίου. Την στιγμή που γράφεται αυτό το review, το Cooler Master Storm Trigger είναι διαθέσιμο προς αγορά από εδώ και εδώ, με την τιμή του να κυμαίνεται στα 69? !

Ίσως κάποιοι από εσάς, συνεχίζετε να αναρωτιέστε για το αν τελικά αξίζει η αγορά ενός μηχανικού πληκτρολογίου κι αν το Trigger είναι η κατάλληλη επιλογή. Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι εύκολη. Σίγουρα αξίζει η μετάβαση από πληκτρολόγιο μεμβρανών σε μηχανικό πληκτρολόγιο, μιας και η διαφορά θα είναι αισθητή από τα πρώτα κιόλας λεπτά. Με το που προσαρμοστείτε στον τρόπο λειτουργίας των μηχανικών πληκτρολογίων, δύσκολα θα γυρίσετε πίσω. Ωστόσο να επισημάνουμε, πως θα ήταν καλό ανάλογα με την χρήση του πληκτρολογίου, να επιλέξετε και τα κατάλληλα switches, ώστε να πάρετε την μέγιστη απόδοση από το πληκτρολόγιό σας. Εφόσον λοιπόν αποφασίσετε να μεταπηδήσετε σε ένα μηχανικό keyboard, εμείς θα σας προτείναμε να επιλέξετε άφοβα το Cooler Master Storm Trigger. Κι αυτό γιατί σίγουρα θα έχετε μία μοναδική εμπειρία, μιας και η Cooler Master κατάφερε και δημιούργησε ένα μηχανικό πληκτρολόγιο, που πολλοί κατασκευαστές θα ζήλευαν. Συνδυάζοντας τα features με την ποιότητα, το Trigger κατέκτησε μία θέση στην καρδία μας. Δυστυχώς οι τιμές των μηχανικών πληκτρολογίων, ειδικά στην εγχώρια αγορά, είναι υψηλές, ωστόσο να είστε σίγουροι πως το Cooler Master Storm Trigger θα σας προσφέρει κάτι παραπάνω απʼότι σας υπόσχεται και θα παραμείνει σύμμαχός σας για πολλά χρόνια.


Παρακάτω μία συνοπτική λίστα από τις εμπειρίες μας:


  • Εξαιρετική ποιότητα κατασκευής
  • Πλήρες πρόγραμμα
  • 2 Usb θύρες
  • 64kb ενσωματωμένη μνήμη
  • 5 Macro Keys
  • Backlight με Brightness level και 2 modes
  • MX Cherry Switches
  • Δυνατότητα καταγραφής On the fly μακροεντολών
  • Υψηλό κόστος μηχανικών πληκτρολογίων
  • Απουσία 5v dc από τα περιεχόμενα
  • Έλλειψη αποκλειστικών κουμπιών για την media χρήση
  • Απουσία εγχειριδίου χρήσης ή ποιοτικού online guideline


Cooler Master Storm Trigger Review: Pull The Trigger

Cooler Master Storm Trigger Review: Pull The Trigger





Ένα ακόμη Review εδώ στο HwBox έφτασε στο τέλος του. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Cooler Master για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής.