Gigabyte Z77X-UD3Η-WB WiFi Review: Πρώτη παρουσίαση του Z77 στο HwBox

Για την Gigabyte έχουμε μιλήσει πολλάκις σε πολλά review και όλοι ξέρετε ποια είναι και τι κάνει αυτή η εταιρία. Θα μπούμε κατευθείαν στο ψητό λοιπόν και θα μιλήσουμε για το συγκεκριμένο review που αφορά την Gigabyte Z77X-UD3H-WB WiFi μητρική. Τι το ξεχωριστό έχει αυτή η μητρική; Όσοι δεν καταλάβατε ήδη απο το όνομα του μοντέλου, είναι μια μητρική βασισμένη επάνω στο ολοκαίνουριο ολοκληρωμένο της Intel που ακούει στο όνομα Intel Z77 Express Chipset και απο τις 8 Απριλίου και μετά θα αποτελέι και επίσημα το High End Chipset του socket LGA 1155 αντικαθιστώντας το Intel Z68 Express Chipset. Μετά τις 29 Απριλίου που θα κυκλοφορήσουν και οι Ivy Bridge επεξεργαστές με λιθογραφική μέθοδο 22nm θα κυκλοφορήσουν επίσης μητρικές με Chipset Z75, H77, Q77, Q75 και τέλος B75 Chipset που θα τους υποστηρίζουν. Για την Gigabyte έχουμε μιλήσει πολλάκις σε πολλά review και όλοι ξέρετε ποια είναι και τι κάνει αυτή η εταιρία. Θα μπούμε κατευθείαν στο ψητό λοιπόν και θα μιλήσουμε για το συγκεκριμένο review που αφορά την Gigabyte Z77X-UD3H-WB WiFi μητρική. Τι το ξεχωριστό έχει αυτή η μητρική; Όσοι δεν καταλάβατε ήδη απο το όνομα του μοντέλου, είναι μια μητρική βασισμένη επάνω στο ολοκαίνουριο ολοκληρωμένο της Intel που ακούει στο όνομα Intel Z77 Express Chipset και απο τις 8 Απριλίου και μετά θα αποτελέι και επίσημα το High End Chipset του socket LGA 1155 αντικαθιστώντας το Intel Z68 Express Chipset. Μετά τις 29 Απριλίου που θα κυκλοφορήσουν και οι Ivy Bridge επεξεργαστές με λιθογραφική μέθοδο 22nm θα κυκλοφορήσουν επίσης μητρικές με Chipset Z75, H77, Q77, Q75 και τέλος B75 Chipset που θα τους υποστηρίζουν.

Ποια είναι τα βασικά γωρίσματα του Z77; Το Chipset υποστηρίζει στο σύνολο του 14 USB Ports, 4 απο τα οποία είναι native USB3.0, όλες οι μητρικές με Ζ77 Chipset θα έχουν PCI-E x16 Gen 3 ενώ οι νέοι επεξεργαστές απο μόνοι τους διαθέτουν 16 PCI-E Gen 3 Lanes οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώς 1x16, 2x8 ή 1x8 + 2x4, ενω τέλος η τεχνολογία Intel Smart Response Technology γνωστή και ως SSD Caching που αυτή την στιγμή μονοπωλέι στις μητρικές με Z68 Chipset θα περάσει και στις Z77 & H77.

Ούτε λίγο ούτε πολύ η Gigabyte έχει ήδη στο site της μια ντουζίνα μητρικές βασισμένες στο Z77 Chipset τις οποίες πρωτοείδαμε τον Μάρτιο στην Cebit εδώ. Δύο της γνωστής και μη εξαιρετέας οικογένειας G1.Sniper με ονομασίες G1.Sniper 3 (XL-ATX) & G1.Sniper M3 (Micro-ATX), δύο της σειράς UD5 με ονομασίες GA-Z77X-UD5H-WB WIFI (ΑΤΧ) & GA-Z77X-UD5H (ΑΤΧ) και άλλες οχτώ της σειράς 3 με ονομασίες GA-Z77X-UD3H-WB WIFI (ΑΤΧ), GA-Z77X-UD3H (ΑΤΧ), GA-Z77P-D3 (ΑΤΧ), GA-Z77-DS3H (ΑΤΧ), GA-Z77MX-D3H (Micro-ATX), GA-Z77X-D3H (ATX), GA-Z77M-D3H (Micro-ATX), GA-Z77-D3H (ATX). Επίσης, είναι πιθανό μεχρι να κυκλοφορήσουν οι Ivy Bridge να έχει κυκλοφορήσει ή παρουσιαστεί μία ακόμα μητρική της αγαπημένης μας πορτοκαλομαύρης σειράς που ακούει στο όνομα OC!

Ας ξεκινήσουμε απο την συσκευασία η οποία εξωτερικά είναι στο μεγαλύτερο μέρος της καλυμμένη με εικονίδια για όλες τις τεχνολογίες και λειτουργίες που υποστηρίζει η συγκεκριμένη μητρική και θα τα καταλάβαινε ακόμα και ένας άσχετος, ενώ ταυτόχρονα κάποιος υποψήφιος αγοραστής θα μπορούσε να "διαβάσει" μια περίληψη της μητρικής εφόσον είναι γνώστης. Έχουμε λοιπόν απο πάνω αριστερά πρός τα δεξιά "Unlocked Performance" with Intel K SKU CPUs που υποδηλώνει πώς υποστηρίζει overclock με τους ξεκλέιδωτους επεξεργαστές της Intel, Insist on Ultra Durable το οποίο αναφέρεται στον Ultra Durable 4 σχεδιασμό του PCB με προστασία κατά της υψηλής θερμοκρασίας, κατά της υγρασίας, ηλεκτροστατική προστασία και power failure protection. Όλα αυτά έιναι και στο κάτω δεξί μέρος της συσκευασίας ενώ ακριβώς δίπλα του υπάρχει εικόνα που λέει 2x Copper PCB & New Glass Fabric PCB. Στο κάτω μέρος της μητρικής απο αριστερά προς τα δεξιά βλέπουμε τα εξής εικονίδια: Supports Intel Core, Intel Chipset Z77, Designed for PCIe Gen. 3, Bluetooth + WiFi Card 4.0 IEEE 802.11 b/g/n, mSATA Connector OnBoard, VirtuMVP Universal GPU Virtualization by Lucid, nVidia SLI Ready. Στην μέση της συσκευασίας βλέπουμε με 2 πιο μεγάλα logo το 3D Power All Digital Engine καθώς και το 3D BIOS Dual UEFI BIOS. Μην βιάζεστε, στην επόμενη σελίδα θα τα αναλύσουμε όλα!

Ανοίγοντας την συσκευασία βλέπουμε αφού σηκώσουμε ένα κομμάτι χαρτόνι την μητρική μέσα σε ένα αντιστατικό σακουλάκι και αφού την σηκώσουμε ξεπροβάλουν τα συνοδευτικά της που είναι μια κάρτα PCIe x1 υπέυθυνη για το Bluetooth & το WiFi, τις αντίστοιχες κεραίες, ένα SLI bridge 10cm, ένα USB Front Panel cable, 4 Secure Sata cables 2 εκ των οποίων έιναι γαλάζια και άλλα 2 μάυρα απο τα οποία ένα απο κάθε χρώμα έιναι γωνιακό και άλλο ένα ίσιο. Το backpanel I/O είναι ιδιαίτερα προσεγμένο θα έλεγα αφού από την μεριά της μητρικής έχει 4mm απο σπογγώδες υλικό και κάποιο είδος αλουμινένιου αυτοκόλλητου χωρίς να εξέχουν καθόλου αυτά τα ενοχλητικά "σιδεράκια" που εξέχουν σε πολλά backpanel I/Os ενώ απο την αντίθετη μεριά είναι ντυμμένο με μαύρο ματ αυτοκόλλητο και διαφορετικά χρώματα/σημειώσεις σε κάθε θύρα. Το manual περιέχει μέσα και οδηγίες στα Ελληνικά ενώ υπάρχουν 2 ακόμα συνοδευτικά CD, ένα με drivers και ένα με drivers για το WiFi/Bluetooth.


Gigabyte Z77X-UD3Η-WB WiFi Review: Πρώτη παρουσίαση του Z77 στο HwBox



Τα I/O Ports

Η Gigabyte Z77X-UD3H-WB WiFi αδιαμφισβήτητα διαθέτει όλες τις απαραίτητες I/O θύρες για να συνδέσετε τον εξοπλισμό σας. Για να τους ρίξουμε μια αναλυτική ματιά:

1 x PS/2 keyboard/mouse port
1 x D-Sub port
1 x DVI-D port
1 x optical S/PDIF Out connector
1 x HDMI port
1 x DisplayPort
2 x eSATA 6Gb/s connectors
6 x USB 3.0/2.0 ports
1 x RJ-45 port
6 x audio jacks (Center/Subwoofer Speaker Out, Rear Speaker Out, Side Speaker Out, Line In/Mic In, Line Out)

Gigabyte Z77X-UD3Η-WB WiFi Review: Πρώτη παρουσίαση του Z77 στο HwBox




Το πολλά λόγια όμως είναι φτώχεια, οπότε ας περάσουμε στις φωτογραφίες της μητρικής:




Επεξεργαστής & Μνήμη
Η Gigabyte Z77X-UD3H-WB WiFi υποστηρίζει όλους τους επεξεργαστές των σειρών Intel® Core™ i7, Intel® Core™ i5, Intel® Core™ i3, Intel® Pentium®, Intel® Celeron® που μπάινουν σε Socket LGA1155. Όσον αφορά τις μνήμες, ξεχνάμε το Quad Channel Memory Architecture του Intel X79 Chipset και του Socket 2011 που παραμένει προς το παρόν η πιο δυνατή πλατφόρμα της Intel, ξεχνάμε και το Triple Channel Memory Architecture του Socket 1366 με την συνοδεία του X58 Express Chipset που ήταν κάποτε στην κορυφή της πυραμίδας των επιδόσεων και πάμε πάλι πίσω στην εποχή του παλιού καλού Dual Channel. Έτσι λοιπόν, με 4x DDR3 Ram Slots με τάση λειτουργίας έως και 1.5V και υποστήριξη έως και 8GB έκαστο, μπορεί να δεχθεί έως και 32GB μνήμης! Official όπως γράφει και το manual μπορεί να πάρει DDR3 μέχρι και 1600MHz σίγουρα όμως μπορεί να παίξει και με πολύ ταχύτερες μνήμες ενώ τέλος υποστηρίζει Extreme Memory Profile (XMP) memory modules.

Κάρτες γραφικών & Expansion Slots
Και να που οι θύρες PCIe Gen. 3 θα γίνουν standard εξοπλισμός με την έλευση του Z77 και έτσι έχουμε capacity per lane 1 GB/s (8 GT/s) οπότε με 16 lanes διαθέσιμα έχουμε συνολικά 16 GB/s (128 GT/s). Η μητρική του review μας έχει 1x PCI-E x16 slot που τρέχει x16 και 1x PCI-E x16 που τρέχει όμως x8. Όταν υπάρχει μία και μόνο κάρτα γραφικών τότε τρέχει x16 ενώ όταν μπέι και δέυτερη τρέχουν και οι 2 x8 επειδή μοιράζονται τα ίδια lanes και το ίδιο bandwidth. Να σημειωθεί όμως πώς εάν στο socket μπεί επεξεργαστής SandyBridge στα 32nm τότε τα 2x PCI-E slots μετατρέπονται αυτόματα σε PCI-E 2.0. Επιπλέον υπάρχει ένα ακόμα slot PCI-E x16 που τρέχει όμως ως x4 και άλλα 3x PCI-E x1. Τι γίνεται όμως; Μοιράζονται και αυτά μεταξύ τους το bandwidth οπότε και τα lanes και εάν υπάρχει add on card στο x4 τα υπόλοιπα 3 x1 slots δεν λειτουργουν. Να σημειωθεί πώς αυτά τα 4 συνολικά slots είναι PCI-E 2.0 και όχι Gen.3 όπως τα x16, ενώ υπάρχει και μια PCI Slot στην μητρική που είναι τελέιως αυτόνομη. Τέλος, αν και η μητρική δεν είναι gaming ή high end, φαίνεται πώς οι λύσεις με πολλαπλές κάρτες γραφικών έχουν μπεί για τα καλά στην ζωή μας και έτσι υποστηρίζει τόσο 2-Way AMD CrossFireX όσο και nVidia SLI Technology, που και στις 2 λύσεις οι κάρτες θα παίζουν στο x8 έκαστη!

OnBoard Graphics, ήχος και δίκτυο
Με την σειρά που έχουμε και στον τίτλο της παραγράφου, η μητρική βγάζει μια έξοδο D-Sub, μια DVI-D με maximum ανάλυση 1920x1200(η οποία δεν υποστηρίζει σύνδεση με D-Sub με χρήση αντάπτορα), μιά θύρα HDMI με maximum ανάλυση 1920x1200 και τέλος ένα Display Port με maximum ανάλυση 2560x1600. Για τις αγαπημένες μας μελωδίες φροντίζει το ολοκληρωμένο VIA VT2021 Codec το οποίο μπορεί φυσικά να αναπαράγει High Definition Audio, υποστηρίζει 2/4/5.1/7.1-channel και έχει είσοδο για S/PDIF Out. Τέλος, για τις ανάγκες του δικτύου της μητρικής υπεύθυνο είναι ένα Atheros GbE LAN Chip των 10/100/1000 Mbit.

Data Storage
Straight απο το Chipset μπορούμε να πάρουμε [B]2 θύρες Sata 6Gb/s[/B] που αντιστοιχούν στις θέσεις 0 & 1, [B]4 θύρες Sata 3Gb/s[/B] που αντιστοιχούν στις θέσεις 2,3,4 & 5 και τέλος έχουμε έναν onboard mSATA connector που βρίσκεται στο κέντρο της μητρικής και εάν χρησιμοποιηθεί βγάζει εκτός λειτουργίας την θύρα #5 των Sata 3Gb/s. To Ζ77 όπως και το Z68 Chipset κάνει χρήση της τεχνολογίας Intel® Smart Response και Intel® Rapid Start και βοηθάει αισθητά στις επιδόσεις του συστήματός μας με γενικά καλύτερη απόκριση, ταχύτερα boot times και ταχύτερη επαναφορά του απο λειτουργίες όπως 'Suspend to Disk' και 'Standby' modes. Το Z77 υποστηρίζει RAID 0, RAID 1, RAID 5, καθώς και RAID 10. Όταν όμως το RAID γίνει μεταξύ συσκευών που είναι συνδεδεμένες τόσο σε SATA 6Gb/s όσο και σε SATA 3Gb/s κανάλια, οι επιδόσεις σίγουρα θα διαφέρουν ανάλογα με τις συσκευές αυτές. Αν και θα λέγαμε πως για μια μητρική όπως η UD3H, 6 συσκευές αποθήκευσης είναι αρκετές, η Gigabyte έχει εφοδιάσει την μητρική με ένα Marvell 88SE9172 chip το οποίο παρέχει επιπλέον 2 x eSATA 6Gb/s connectors στο back panel της μητρικής και υποστηρίζουν RAID 0 και RAID 1.

Connected or Connective?

Σίγουρα η μητρική που δοκιμάζουμε έχει και τα δύο παραπάνω προσόντα. Από το Chipset "βγάζει" 4 θύρες USB 3.0, 2 απο τις οποίες πάνε στο back panel και 2 που είναι προσβάσιμες από εσωτερικά USB Header της μητρικής. Ενώ άλλες 6 θύρες USB 2.0 είναι πάλι διαθέσιμες με τον 2ο τρόπο! Να αναφέρουμε πώς οι USB 3.0 θύρες λειτουργούν ώς USB2.0 εάν έχετε Windows XP και παλαιότερα λειτουργικά συστήματα. 10 θύρες είναι όμως αρκετές για να πούμε πώς η μητρική αυτή διαθέτει τα προσόντα του τίτλου; Όχι φυσικά. Γι' αυτό και ένα VIA VL800 chip φροντίζει 4 ακόμα θύρες USB 3.0 να δίνουν το παρόν στο back panel της μητρικής! Σύνολο λοιπόν έχουμε 14 θύρες USB, σεβαστός αριθμός, τι λέτε και εσείς;
Το κερασάκι στην τούρτα έρχεται να βάλει η εξωτερική συνδεσιμότητα της μητρικής με δύο ειδών data transfer modes. Το πρώτο είναι το Gigabyte Bluetooth 4.0 mode ενώ το δεύτερο είναι το IEEE 802.11 b/g/n Wi-Fi . Και τα δύο αυτά δεν είναι onboard αλλά μέσω μίας extra PCIe x1 κάρτας με ονομασία GC-WB150 η οποία διαθέτει εξόδους για 2 κεραίες!

PCB Process
Αφού τελειώσαμε με τα κάπως γενικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά του καλεσμένου μας, θα εμβαθύνουμε λίγο και στα υλικά που είναι κατασκευασμένος. To PCB είναι βαμμένο σε μαύρο ματ χρώμα, το ίδιο και τα Ram & PCI(e) Slots! Καμία σχέση με τα χρώματα που έβαζε η Gigabyte στις μητρικές πριν απο μερικά χρόνια και ήταν μαζί με τις MSI οι πιο κακόγουστες της αγοράς! Μπράβο Gigabyte που ολοένα και βελτιώνεσαι! To black theme της μητρικής "σπάνε" δύο ψήκτρες σε γαλάζιο χρώμα. Μια που καλύπτει τα VRM δίπλα απο τον επεξεργαστή και μια που καλύπτει το Chipset, και μιας που αναφέραμε το Chipset, όπως θα δείτε στις φωτογραφίες, όταν αφαιρέσαμε την ψήκτρα, ένα κομματάκι του chipset ήταν σπασμένο, απ'όσο είδαμε όμως δεν προκάλεσε δυσλειτουργίες στην μητρική. Ευχάριστη έκπληξη μας προκάλεσε η ύπαρξη κουμπιών Power,Restart και CMOS επάνω στο PCB και τολμάω να γράψω πώς το Power ήταν ερωτεύσιμο ενώ ακόμα πιο μεγάλη έκπληξη μας προκάλεσε η ύπαρξη των measure points για VCORE, VTT, VSA, PLL, VDIMM, VTT & PCHIO διότι είναι πολύ δύσκολο να τα βρει κανείς σε μητρική του βεληνεκούς της!

Ultra Durable 4
2x Copper PCB
Η τεχνολογία Gigabyte Ultra Durable 4 έχει 2 φορές την ποσότητα του χαλκού, από μια παραδοσιακή μητρική, τόσο για τη ενέργεια όσο και τη γείωση, που μειώνει δραματικά την θερμοκρασία του συστήματος με την παροχή μιας πιο αποτελεσματικής διάδοσης της θερμότητας από τις κρίσιμες περιοχές της μητρικής, όπως η ζώνη του επεξεργαστή, διαμέσου του PCB. Το Ultra Durable 4 μειώνει επίσης την αντίσταση του κυκλώματος κατά 50%, η οποία βοηθά στη μείωση του ηλεκτρικού θορύβου και μειώνει περαιτέρω τις θερμοκρασίες των εξαρτημάτων. H χρήση δύο ουγγιών χαλκού παρέχει βελτιωμένη ποιότητα σήματος και χαμηλότερη EMI (ηλεκτρομαγνητική παρεμβολή), παρέχοντας καλύτερη σταθερότητα συστήματος και μεγαλύτερα περιθώρια overclocking.

Humidity Protection με Glass Fabric PCB
Χρησιμοποιώντας ένα νέο είδος υλικού στο PCB με την ονομασία Glass Fabric, μειώνεται το μέγεθος του χώρου μεταξύ των ινών ύφανσης του PCB και καθιστά πιο δύσκολο για την υγρασία να διεισδύσει μέσα σε αυτό σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μητρικές πλακέτες. Αυτό προσφέρει πολύ καλύτερη προστασία από βραχυκυκλώματα και δυσλειτουργίες του συστήματος που προκαλούνται από υγρασία και άλλες παρόμοιες συνθήκες.

Electrostatic Protection
Για την ηλεκτροστατική προστασία όλες οι μητρικές με Ultra Durable 4 χρησιμοποιούν υψηλής ποιότητας IC microchips που έχουν βαθμολογηθεί με έως και 3 φορές υψηλότερες ηλεκτροστατικές εκκενώσεις (ESD) αντίστασης έναντι των παραδοσιακών IC. Αυτό βοηθά στην καλύτερη προστασία της μητρικής και των υποσυστημάτων του υπολογιστή έναντι πιθανών ζημιών που μπορούν να προκληθούν από στατικό ηλεκτρισμό, μια κοινή απειλή για τους υπολογιστές σήμερα.

Power Failure Protection
Τι είναι το power failure protection; Φυσικά είναι ένα DualBIOS Chip που σε περίπτωση αστοχίας του πρώτου Bios για οποιονδήποτε λόγο, επανέρχεται αυτόματα απο ένα Back Up που γίνεται απο το δεύτερο Bios.

High Temperature Protection
Η 4η και τελευταία πτυχή των μητρικών με Ultra Durable 4 είναι η προστασία υπερθέρμανσης. Όλες αυτές οι μητρικές διαθέτουν ειδικά επιλεγμένα εξαρτήματα που κάνουν τον υπολογιστή σας να μπορεί να λειτουργήσει σε υψηλότερες θερμοκρασίες στις πιο ακραίες συνθήκες, ενώ ταυτόχρονα εμποδίζουν το σύστημα σας από την υπερθέρμανση. Χρησιμοποιώντας πυκνωτές ξηρού τύπου μειώνουν τις θερμοκρασίες της μητρικής, καθιστώντας την πιο ανθεκτική σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Η επιλογή των MOSFET χαμηλότερου RDS (on) βοηθά επίσης την σημαντική μείωση της θερμοκρασίας λειτουργίας της σε σύγκριση με τις παραδοσιακές λύσεις MOSFET. Το συστατικό των εξαρτημάτων αυτών υπόσχονται μεγαλύτερη μακροζωία και βελτιωμένη σταθερότητα για τον υπολογιστή σας.

3D Power & All Digital Power Engine
Ξεκινώντας με το τελευταίο, όλη η σειρά μητρικών της Gigabyte με Z77, επωφελείται από μια τεχνολογία που ονομάζεται All Digital Power Engine. Τι σημαίνει αυτό; Κάνοντας χρήση αποκλειστικά ψηφιακών ελενκτών σημαίνει ότι είναι σε θέση να προσφέρει με μεγαλύτερη ακρίβεια στην παροχή ενέργειας στα πιο κύρια και ενεργοβόρα εξαρτήματα της μητρικής περιλαμβάνοντας ψηφιακούς ελεγκτές για τον επεξεργαστή, την κάρτα γραφικών, το VTT και τις μνήμες που χωρίς αμφιβολία είναι τα πιο σημαντικά εξαρτήματα μιας μητρικής πλακέτας. Η τεχνολογία All Digital Engine διαθέτει ακριβείς Auto Voltage Compensation, τεχνολογία που ελέγχει σε πραγματικό χρόνο τον τρόπο παροχής της ενέργειας στα υποσυστήματα των μητρικών. Περνώντας στο 3D Power που η Gigabyte σημειώνει δίπλα του τα Digital Voltage, Frequency και το Phase Control, παρέχει στον χρήστη real time παρακολούθηση και προσαρμογή σε Ram, VTT και VSA με δυνατότητα καταγραφής αλλά και ρύθμισης διαφόρων συστημάτων όπως τα παρακάτω:
3D Power: Voltage Control
Οι παράμετροι του Voltage μπορούν να αλλαχθούν μέσω του 3D Power συμπεριλαμβανομένου και του CPU Load Line Calibration. Ρυθμίζοντας κάποιος το Load Line μπορεί να αποφύγει το Vdroop διατηρώντας τις τάσεις των υποσυστημάτων του στα επιθυμητά επίπεδα, άσχετα με την αύξηση τους. Το Over Voltage Protection μπορεί επίσης να ρυθμιστεί εκ νέου για να αλλάξει η default προστασία των CPU, IGP, VTT και Ram.
3D Power: Phase Control
Ο χρήστης μπορεί να καλιμπράρει το OCP - Over Current Protection - για τον επεξεργαστή, την μνήμη και τον ενσωματομένο memory controller με σκοπό τα Phase να μπορούν να "στείλουν" περισσότερη ενέργεια σε αυτά όταν χρειαστεί.
3D Power: Frequency Control
Μέσω του International Rectifier PWM controller οι μητρικές της Gigabyte μπορούν να αλλάξουν την συχνότητα των PWM κάτι το οποίο μεταφράζεται πολύ απλά στο ότι τα CPU VRM μπορούν να προσφέρουν περισσότερη ενέργεια πιο γρήγορα απ'ότι σε default καταστάσεις.


EZ Smart Response
Η εφαρμογή EZ Smart Response της GIGABYTE είναι μια απλή εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες να ρυθμίσουν γρήγορα και εύκολα στο σύστημά τους την τεχνολογία Intel ® Smart Response. Κατά το παρελθόν, η ενεργοποίηση της τεχνολογίας Intel ® Smart Response σήμαινε ότι ο χρήστης έπρεπε να μπει στο BIOS για να ρυθμίσει το σύστημα του για τη λειτουργία του RAID, η οποία στη συνέχεια απαιτεί μια πλήρη επανεγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος. Μόλις ολοκληρωνόταν η διαδικασία, τότε ο χρήστης έπρεπε να εγκαταστήσει την εφαρμογή Intel ® Rapid Storage, καθώς και να ρυθμίσει την τεχνολογία Intel's Smart Response. Το EZ Smart Response της GIGABYTE τα κάνει όλα αυτά αυτόματα, χωρίς ο χρήστης να προβεί σε μια περίπλοκη διαδικασία εγκατάστασης.

On/Off Charge
Οι μητρικές σειράς 7 είναι εξοπλισμένες με την τεχνολογία ON/OFF Charge που επιτρέπει όχι μόνο απλά να φορτίζετε τα iPhone, iPad ή iPod Touch σας αλλά να το κάνετε και με υψηλή ταχύτητα. Επιπλέον, η φόρτιση μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα κι όταν ο Η/Υ είναι κλειστός.


LAN Optimizer
Η εφαρμογή LAN Optimizer έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στον χρήστη να διαχειριστεί διαφορετικούς τύπους δικτυακής κίνησης, έτσι ώστε ροές δεδομένων όπως HD πολυμέσα, Web Surfing ή online παιχνίδια, να μπορεί να τους δοθεί προτεραιότητα, υπερισχύοντας σε μεγάλες λήψεις αρχείων που τείνουν να πνίξουν το συνολικό εύρος δεδομένων του δικτύου.


Intel® Rapid Start
Η τεχνολογία Intel® Rapid Start εκκινέι τον Η/Υ ταχύτερα ακόμη και από πλήρη αδράνεια. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες θα είναι σε θέση να βιώσουν σχεδόν μηδενική κατανάλωση ρεύματος από τον υπολογιστή τους, αλλά παράλληλα είναι σε θέση να επανέλθουν στα Windows ® 7 σε μερικά δευτερόλεπτα χωρίς να χρειάζεται ο υπολογιστής να περάσει ξανά από μια πλήρη εκκίνηση συστήματος. Με την τεχνολογία Intel ® Rapid Start η προηγούμενη κατάσταση του συστήματος συνεχίζεται όπως ακριβός ήταν πριν, έτσι οι εφαρμογές είναι ακόμα στην ίδια κατάσταση και τα δεδομένα τους ανέπαφα.

Intel® Smart Connect
Με την τεχνολογία Intel® Smart Connect σημαίνει ότι τα email σας, οι αγαπημένες σας εφαρμογές, και τα κοινωνικά δίκτυα εν ελληνιστί Facebbok/Twitter/Google + κτλ διατηρούνται συνεχώς ενημερωμένα αυτόματα ακόμη και όταν το σύστημα είναι σε αδράνεια. Δεν χρειάζεται να περιμένετε για τα τελευταία νέα ή τις ενημερώσεις των φίλων σας να παραδοθούν, απλά πατήστε το κουμπί λειτουργίας και θα είστε ενήμερος και έτοιμος να ξεκινήσετε. Τέλος ο συγχρονισμός στο Cloud είναι αυτόματος και δεν απαιτεί καμία χειροκίνητη ενέργεια.








                                                                               [/COLOR]
   Socket   LGA1155
   CPU Support   Intel® Core i7/Core i5/Core i3/Pentium/Celeron processors
   Chipset   Intel® Z77 Express
   DDR3 Memory   1600/1333/1066 MHz
   Memory Channel   Dual Channel
   DIMM Slots   4 x DIMM
   Max Memory   32 GB
   PCIe   Gen3: 1x16 & 1x8 - Gen2: 1x4 & 3x1
   PCI   1
   SATA III   2
   RAID    0, 1, 5, 10
   LAN   Atheros GbE LAN chip 10/100/1000 Mbit
   USB 3.0 ports   8
   USB 2.0 ports   6
   Audio   VIA VT2021 codec, High Definition Audio, 7.1-channel
   eSATA   2
   Form Factor    ATX: 30.5cm x 24.4cm




Gigabyte Z77X-UD3Η-WB WiFi Review: Πρώτη παρουσίαση του Z77 στο HwBox

Ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της Z77X-UD3H-WB WiFi είναι το Lucidlogix Virtu. Είχαμε γνωρίσει νωρίτερα αυτή την τεχνολογία με το λανσάρισμα των Z68 μητρικών όπου ήταν ενσωματωμένο, δίνοντας μας την δυνατότητα να ζήσουμε την απόλυτη εμπειρία γραφικών. Όταν στήνετε ένα PC, δεν θα πρέπει να μπαίνετε στο δίλλημα για το αν θα επιλέξετε μεταξύ της απόδοσης και το 3D ρεαλισμό. Τα στοιχεία γραφικών βρίσκονται σε 2 μέρη σε έναν υπολογιστή, στον επεξεργαστή και στην κάρτα γραφικών σας. Κάθε ένα κομμάτι από αυτά τα δύο μέρη του Η/Υ, εξυπηρετεί διαφορετικές λειτουργίες όσον αφορά την γραφική απεικόνιση και επεξεργασία. Διαφορετικά οφέλη έχουμε χρησιμοποιώντας τον επεξεργαστή για κάποια λειτουργία γραφικών και διαφορετικά οφέλη χρησιμοποιώντας την κάρτα γραφικών. Εδώ έρχεται το Virtu, το λογισμικό που αναλαμβάνει να συνδυάσει με επιτυχία τα οφέλη των δύο προαναφερθέντων components και να κατʼ επέκταση να σας βγάλει από το δίλλημα.

Με το λογισμικό της Lucid, οι υπολογιστές με Sandy/Ivy Bridge επεξεργαστές αποκτούν την δυνατότητα να εξισορροπούν και να συνδυάζουν δυναμικά και σε πραγματικό χρόνο την προηγμένη δύναμη και αποδοτικότητα της ενσωματωμένης GPU στον επεξεργαστή με το DX11 3D, anti-aliasing και τα γενικότερα χαρακτηριστικά και απόδοση της αυτόνομης κάρτας γραφικών. Με τον τρόπο αυτό, μειώνεται σημαντικά η κατανάλωση του Η/Υ και ο χρήστης εξασφαλίζει την βέλτιστη απόδοση τόσο σε παιχνίδια όσο και λειτουργίες transcoding και HD playback.

Το Lucid Virtu είναι σε θέση να αναλάβει δράση σε πραγματικό χρόνο και να κάνει την πιο ορθή επιλογή σύμφωνα με την εργασία που του έχετε αναθέσει. Αν θέλετε να τρέξετε εφαρμογές που χρησιμοποιούν DirexctX 11 ή να παίξετε παιχνίδια σε υψηλές αναλύσεις, τότε το Lucid Virtu θα δώσει εντολή έτσι ώστε η κάρτα γραφικών σας να εκτελέσει αυτή την εργασία. Αν πάλι θέλετε να εκτελέσετε όχι και τόσο βαριές εφαρμογές τότε η κάρτα γραφικών σας μπαίνει αυτόματα σε κατάσταση αναμονής και το έργο αναλαμβάνει η ενσωματωμένη GPU του Sandy-Bridge. Είναι, λοιπόν, εμφανές, πως μεταβαίνοντας η κάρτα γραφικών σε κατάσταση αναμονής, η εκλυόμενη θερμότητα μειώνεται και ο ανεμιστήρας της επιβραδύνεται με αποτέλεσμα ένα πιο "πράσινο" και μεγαλύτερης διάρκειας σύστημα.



[COLOR="DarkRed"]Performance Graphics & Media

 
Sandy Bridge
Discrete GPU
Lucid Virtu Green
Lucid Virtu MVP
Advanced Media Features
Optimal Casual Games
New HyperFormance (GPU boosting) [COLOR="red"]NEW![/COLOR]
VirtualVsync [COLOR="red"]NEW![/COLOR][/COLOR][/B]
Low Power and Heat
DX 11 Support
AA Support (Anti Aliasing)
High End Graphics (gaming, CAD, CAM)



Gigabyte Z77X-UD3Η-WB WiFi Review: Πρώτη παρουσίαση του Z77 στο HwBox


Gigabyte Z77X-UD3Η-WB WiFi Review: Πρώτη παρουσίαση του Z77 στο HwBox

Εκτός όμως από το απλό Virtu που συναντήσαμε για πρώτη φορά στις Z68 μητρικές, η Lucid, όντας πρωτοπόρος στις έξυπνες software gaming λύσεις, ανακοίνωσε πρόσφατα το επίσημο λανσάρισμα του Virtu MVP Virtualization Software. Μαζί με το MVP, καταφθάνουν οι τεχνολογίες Lucid HyperFormance και Lucid Virtual Vsync, που υπόσχονται να αλλάξουν προς το καλύτερο την gaming εμπειρία σας. Η εν λόγω τεχνολογία υποστηρίζεται κανονικά από τις Z77 μητρικές, ενώ στο μέλλον θα υποστηρίζεται και από τις Z68/H67/H61 με κατάλληλο software update.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι ακριβώς κάνει η κάρτα γραφικών όταν παίζουμε ένα PC Game; Με απλά λόγια κάνει rendering frames σε 3D γραφικά. Τα Lucid Virtu MVP HyperFormance και Virtual Vsync features έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αυξάνουν την ανταποκρισιμότητα και ταυτόχρονα να "μειώνουν" την ποσότητα frames που γίνονται rendered. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της IGP (ενσωματωμένης κάρτας γραφικών) των Sandy Bridge και Ivy Bridge επεξεργαστών, η οποία αναλύει τα frames και δίνει εντολή στην ανεξάρτητη κάρτα γραφικών να παρακάμπτει ή να μην κάνει ολοκληρωμένο rendering ορισμένα εξ' αυτών. Ως συνέπεια του προηγουμένου, αυξάνονται κατακόρυφα τα FPS. Είναι πραγματική όμως η αύξηση αυτή; Όχι δεν είναι. Παρόλ' αυτά το MVP θεωρείται πραγματική εξέλιξη στο gaming. Και εξηγούμαστε.

Μπορεί η αύξηση των FPS να μην είναι στην ουσία πραγματική (εφόσον η ποιότητα της εικόνας παραμένει ίδια και απαράλλαχτη), όμως κάνει το παιχνίδι πιο ανταποκρίσιμο και μειώνει το input lag. Μην ξεχνάτε ότι όσο πιο γρήγορα ανταποκρίνεται το παιχνίδι στις επιθυμίες του χρήστη και όσο πιο μικρή είναι η χρονική καθυστέρηση, τόσο πιο εντυπωσιακή είναι η εμπειρία παιχνιδιού. Επιπροσθέτως, το MVP αποκαλείται "η εξέλιξη στο gaming" γιατί δίχως να αλλοιώνει την ποιότητα των γραφικών, πραγματοποιεί 20-50% λιγότερο rendering, οπότε ξεκουράζει την κάρτα γραφικών και κάνει την όλη διαδικασία πιο efficient.

Καταλήγουμε λοιπόν ότι το Lucid MVP λειτουργεί ευεργετικά στον τομέα των PC Games. Ας εξετάσουμε τώρα τι συμβαίνει και στην περίπτωση των 3D μετροπρογραμμάτων όπως τα γνωστά 3DMark της Futuremark. Η δουλειά των 3DMark είναι ουσιαστικά η καταμέτρηση των rendering frames σε 3D γραφικά και κατ' επέκταση, η καταμέτρηση των καρέ ανά δευτερόλεπτο (frames per second). Εφόσον η αύξηση των FPS δεν είναι πραγματική, τα scores που βγάζουν τα 3DMark με ενεργοποιημένο το MVP, δεν δύναται να συγκριθούν με τα scores του παρελθόντος. Για αυτό το λόγο, η Futuremark αναμένεται να κυκλοφορήσει updates για τα 3DMark, με τα οποία θα αναγνωρίζεται αν είναι ενεργοποιημένο το MVP, ώστε να μην μπερδεύονται οι χρήστες όταν συγκρίνουν benchmarks μεταξύ τους.

Παρόμοια είναι και η στάση που διατηρεί το HWBOT, αφού μετά από λεπτομερείς συζητήσεις, αποφασίστηκε ότι τα scores με ενεργοποιημένο το Lucid MVP δεν θα γίνονται δεχτά! Φανταστείτε μια stock HD 7970 με MVP ενεργοποιημένο να ξεπερνά το 3DMark 11 Score μιας HD 7970 που έχει ψυχθεί με υγρό άζωτο για να φτάσει συχνότητες πυρήνα πάνω από 1500MHz+. Τα benchmarks που επηρεάζονται προς το παρόν είναι τα εξής: Unigine Heaven DX9/DX11, 3DMark Vantage, 3DMark 06, AquaMark3 και PCMark05.

Είναι λογικό και επόμενο μια τέτοια νέα τεχνολογία, να μας κινήσει το ενδιαφέρον και να θέλουμε να την δοκιμάσουμε και εμείς οι ίδιοι ώστε να επαληθεύσουμε τα λεγόμενα. Για το λόγο αυτό, επιστρατεύσαμε το Cyberlink Media Espresso 6.5. Πρόκειται για έναν ευρέως γνωστό media converter, ο οποίος υποστηρίζει την λειτουργία Intel Quick Sync Video. Μέσω αυτού μετατρέψαμε ένα video 6.7GB high definition(1080p) σε αρχείο μορφής .MP4(H.264)/AAC/320x180/16:9.

Όπως θα δείτε και στο παρακάτω γράφημα. Δοκιμάσαμε να κάνουμε την μετατροπή μια φορά με το Virtu enabled, δηλαδή το σύστημα χρησιμοποιούσε την ενσωματωμένη GPU του επεξεργαστή μας και την δεύτερη φορά μόνο με την κάρτα γραφικών του συστήματός μας. Φυσικά, για την εναλλαγή μεταξυ των δύο καταστάσεων χρησιμοποιήσαμε το αντίστοιχο πρόγραμμα που παρεχόταν στο CD της μητρικής. Για να δούμε τι γίνεται τελικά...




We have a winner! Τι να πούμε...το αποτέλεσμα το βλέπετε και μόνοι σας. Το Virtu λειτουργεί άψογα στο κομμάτι του transcoding. Ο χρόνος που χρειάστηκε για να γίνει η μετατροπή με το Lucid Virtu είναι ακριβώς 6,24 φορές μικρότερος σε σχέση με την κάρτα γραφικών. Το αποτέλεσμα σαφώς δικαιώνει την Intel και την χρήση του Intel Quick Sync Video. Το Lucid Virtu είναι αναμφισβήτητα ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια καθενός.




Το BIOS είναι το εργαλείο μέσω του οποίου ο χρήστης ελέγχει το μηχάνημά του. Του δίνει την δυνατότητα να tweakάρει και να εκμεταλλευτεί κάθε δυνατότητα του hardware του. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες μεγάλες εταιρείες κατασκευής μητρικών, η Gigabyte δεν είχε χρησιμοποιήσει UEFI BIOS στο P67/Z68 αυτό όμως αποτελεί παρελθόν αφού το επιχείρησε πρώτη φορά στην πλατφόρμα LGA2011 και έκτοτε το έχει ενσωματώσει σε ότι καινούριο βγαίνει. Το UEFI BIOS έχει αποδειχθεί πιο φιλικό προς τον χρήστη, χωρίς αυτό να σημαίνει πως χάνεται η ουσία. Έχει αντικαταστήσει επάξια τα παλιά BIOS με τις βαρετές μπλε σελίδες και πλέον μιλάμε για ένα πιο ολοκληρωμένο γραφικό περιβάλλον.


Gigabyte Z77X-UD3Η-WB WiFi BIOS
M.I.T.
System
BIOS features
Peripherals
Power Management
Save & Exit



Ας κάνουμε όμως και μια "βόλτα" στις επιλογές του BIOS. Εκεί συναντάμε 5 επιμέρους επιλογές. Πρώτη είναι η M.I.T μέσω αυτού του μενού αλλάζετε ότι έχει σχέση με τον επεξεργαστή και τις μνήμες. Επίσης μπορείτε να δείτε και τις θερμοκρασίες του μηχανήματός σας. Δεύτερη επιλογή είναι το System, εκεί βλέπετε κάποιος πιο γενικές πληροφορίες του συστήματός σας, όπως στα πόσα Ghz είναι ο επεξεργαστής σας, πόσα GB μνήμης έχετε και ποια έκδοση BIOS είναι περασμένη στην μητρική σας. Τρίτη κατά σειρά επιλογή είναι το BIOS Features μέσω του οποίου μπορείτε να αλλάξετε επιλογές που έχουν να κάνουν με κάποια features του επεξεργαστή και να "τακτοποιήσετε" τους δίσκους σας. Τέταρτη και προτελευταία επιλογή είναι το Peripherals. Από εκεί διαχειρίζεστε τις συσκευές της μητρικής, όπως κάρτα ήχου και USB θύρες. Τελευταία επιλογή είναι το Power Management, πρόκειται για τον πίνακα ελέγχου των features της μητρικής.


Gigabyte Z77X-UD3Η-WB WiFi BIOS
Advanced Frequency Settings
Advanced Memory Settings
Advanced CPU Core Features
Timing Settings
CPU Core Voltage Control
Advanced Voltage Settings
DRAM Voltage Control
Current Status



Πάμε όμως στα ενδότερα των παραπάνω επιλογών. Εκεί μπορεί κανείς να βρει όλες αυτές τις χρήσιμες επιλογές που θα κάνουν την ζωή του πιο εύκολη ή πιο δύσκολη (μιλώντας για overclocking). Όπως βλέπετε και στις παραπάνω εικόνες όλες οι βασικές επιλογές των BIOS υπάρχουν. Memory, Frequency, Voltage & DRAM Timings Settings καθώς και πολλά πολλά άλλα για τα features των υποσυστημάτων της μητρικής όλα όσα θα μας διευκολύνουν για να φτάσουμε το σύστημα μας στα ύψη είναι εδώ!

Όπως, σας προαναφέραμε η Gigabyte τόσο καιρό δεν είχε "συνδέσει" τις μητρικές της με το UEFI BIOS. Όντας μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου, αυτή η μετάβαση της στο UEFI BIOS δεν είναι δυνατόν να μην συνοδεύεται και από κάποια ακόμα πρωτοποριακή κίνηση. Ποια είναι αυτή η κίνηση; Το 3D BIOS φυσικά! Πρόκειται για μια φωτογραφία της μητρικής και πατώντας πάνω στο αντίστοιχο μέρος της φωτογραφίας, εμφανίζονται οι αντίστοιχες επιλογές. Επιλέγετε για παράδειγμα την περιοχή του socket και αμέσως αναδύεται ένα παράθυρο με επιλογές που έχουν να κάνουν με τον επεξεργαστή. Αντίστοιχη διαδικασία γίνεται και για το front panel, τα sata κλπ.
Το Bios έιναι πλέον διαδραστικό, και εάν οι πολλές ρυθμίσεις σας μπερδεύουν, με το UEFI μπορείτε να συνάψετε μια σχέση δασκάλου-μαθητή εφόσον ότι κλικάρετε σας το αναδεικνύει.


Gigabyte Z77X-UD3Η-WB WiFi 3D BIOS



Σε προηγούμενα reviews του HwBox πάνω σε μητρικές με UEFI BIOS, έχουμε πολλάκις αναφέρει το πόσο αργό είναι το UEFI BIOS σε σχέση με τα παλιά BIOS. Και πιο συγκεκριμένα, επειδή η Gigabyte ξεκίνησε να τα ενσωματώνει στις μητρικές τις με το Socket X79 είχαμε γράψει πώς υπάρχει πίστωση χρόνου για να εξαλείψει τις παιδικές ασθένειες που παρουσιάζονταν! Σήμερα λοιπόν μπορούμε να πούμε πώς το lag έχει μειωθεί αισθητά, δεν υπάρχει lag όταν χειριζόμαστε το BIOS μέσω πληκτρολογίου ενώ το lag σε χρήση με ποντίκι παραμένει, αλλά είναι αισθητά μικρότερο!

Τέλος, η γενικότερη εικόνα του UEFI BIOS μας άφησε με αρκετά καλές εντυπώσεις. Απλό, εύχρηστο και πάνω από όλα λειτουργικό. Το μόνο που μας πείραξε είναι πως δεν υπάρχουν επεξηγήσεις για όλες τις επιλογές του BIOS και μερικές από αυτές δεν ξεκλειδώνουν με ένα απλό Enter!




Gigabyte Z77X-UD3Η-WB WiFi Review: Πρώτη παρουσίαση του Z77 στο HwBox

Προγράμματα-Benchmarks-Μεθοδολογία



Η Gigabyte Z77X-UD3Η-WB WiFi μας δίνει την δυνατότητα, πέρα από το κομμάτι της αμιγούς δοκιμής της μητρικής, να δοκιμάσουμε και το γενικότερο performance-efficiency του Ζ77 με Sandy Bridge όμως επεξεργαστή στην παρούσα φάση. Προσπαθήσαμε να αφήσουμε ικανοποιημένες όλες τις ομάδες χρηστών. Έτσι, τρέξαμε και Benchmarks για overclocking και προγράμματα που αντιπροσωπεύουν πιο πολύ τις καθημερινές διεργασίες ενός Η/Υ αλλά και παιχνίδια, μην ξεχνάτε η μητρική της δοκιμής μας είναι μια all around μητρική, δεν είναι φτιαγμένη ειδικά για overclocking αλλά έχει επηρεαστεί σημαντικά απο αυτό. Σαφώς, το superpi και το wprime δεν λείπουν αλλά έχουν πλαισιωθεί και με προγράμματα όπως το Cinebench R11.5, το y-cruncher που ευνοούνται από τα περισσότερα threads ενός επεξεργαστή. Φυσικά, δεν ξεχάσαμε το x264 μιας και η μετατροπή ταινιών τείνει να γίνει καθημερινότητα για μερικούς. Εννοείται πως δεν αφήσαμε απ' έξω το Memory Test του AIDA, το WinRAR και το 7-zip.

Τέλος, όπως προείπαμε η UD3H είναι μια all around μητρική και έτσι τα παιχνίδια δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τις μετρήσεις. Γι' αυτό τρέξαμε το F1 2011, το Far Cry 2 και το World In Conflict. Δεν αμελήσαμε όμως την σουίτα της Futuremark. Αντιθέτως, την τιμήσαμε ιδιαιτέρως μιας και τα Benchmarks της είναι πολύ "σκληρά" παιχνίδια για τον επεξεργαστή και την κάρτα γραφικών. Έτσι, δοκιμάσαμε το PCMark 7 που είναι ένα από τα τελευταία benchmarks της Futuremark και αναλαμβάνει να δοκιμάσει το σύστημά μας σε ποικίλες διεργασίες όπως video playback & transcoding, Image Manipulation, Web browsing & decrypting, Graphics, Windows Defender, importing pictures και gaming. Φυσικά, δεν ξεχάσαμε τα 3DMark06, 3DMark Vantage και 3DMark 11.






  Σύστημα Δοκιμών


Hardware
:   Motherboard   :
Gigabyte Z77X-UD3Η-WB WiFi
:   CPU   :
Intel Core i7-2600K Processor
:   RAM   :
Corsair Vengeance 2133C11 8GB
:   GPU   :
AMD Radeon HD 6970 2GB
:   SSD   :
Intel 510 Series 120GB
:   PSU   :
Antec HCP-1200
:   OS   :
Windows 7 Ultimate 64bit + SP1
:   CPU Cooler   :
Alpenfohn Matterhorn
:   Case   :
DimasTech BenchTable



Τις μετρήσεις του review προτιμήσαμε να τις κάνουμε σε 3 ξεχωριστά σετ μετρήσεων. Ο λόγος είναι για να διακρίνουμε το scaling του επεξεργαστή και μέσω αυτού και το performance της μητρικής. To πρώτο set ρυθμίσεων θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε και plug n' play αφού στην ουσία είναι Stock ρυθμίσεις χωρίς κάτι να έχει πειραχθεί. Συνήθως το πρώτο set χαρακτηρίζει πιο πολύ τους normal users. Στο δεύτερο set έχουμε αυξήσει την συχνότητα του επεξεργαστή στα 4Ghz και αυτή των μνημών στα 1866Mhz. Συχνά αυτά είναι τα settings των gamers και το πρώτο και ευκολότερο σκαλί στους νέους overclockers, οπότε και έχουν το κεφάλι τους ήσυχο πως όλα θα δουλεύουν στην εντέλεια χωρίς την παραμικρή πιθανότητα κρασαρίσματος. Τρίτο και τελευταίο σετ είναι αυτό των overclockers. Εδώ, ο επεξεργαστής έχει "σκαρφαλώσει" στα 4.5Ghz και οι μνήμες στα 2133. Τέλος, για όλες μας τις μετρήσεις έχουμε απενεργοποιήσει το Turbo Mode της Gigabyte Z77X-UD3Η-WB WiFi καθώς και άλλες λειτουργίες του επεξεργαστή που μείωναν την συχνότητα λειτουργίας του.

Συχνότητες Λειτουργίας


Stock Settings
Overclocked 1 Settings
Overclocked 2 Settings
CPU Speed::
3.40GHz
4.00GHz
4.5GHz
Bclk Speed::
100MHz
100MHz
100MHz
CPU Ratio::
34x
40x
45x
DDR3 RAM Speed::
1333MHz
8-8-8-24 1T
1866MHz
9-11-9-27 1T
2133MHz
11-11-11-27 1T






Gigabyte Z77X-UD3Η-WB WiFi Review: Πρώτη παρουσίαση του Z77 στο HwBox



Memory Latency, Read, Write, Copy

Το AIDA64 (Downloads | AIDA64) κατασκευάστηκε για να κάνει ευκολότερη την ζωή των home users αφού αποτελεί ένα διαγνωστικό πρόγραμμα με πλούσια σουίτα benchmarks. Η Extreme έκδοσή του περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα features που αδιαμφισβήτητα θα βοηθήσουν στο overclocking, την διάγνωση τυχόν λαθών, τον βασανιστικό και συνάμα ενδελεχή έλεγχο σταθερότητας όπως επίσης και το monitoring θερμοκρασιών, memory bandwidth, memory timings και πολλά ακόμα! Ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες γύρω από τον επεξεργαστή, την μνήμη του συστήματος και τους σκληρούς δίσκους, ενώ παράλληλα είναι πλήρως συμβατό με 32-bit και 64-bit Mircosoft Windows 7/Server 2008 R2 λειτουργικά συστήματα.

Αναφορικά με τα 64-bit benchmarks, να πούμε ότι εν ολίγοις μετράνε το πόσο καλά αποδίδει ο υπολογιστής στην επεξεργασία δεδομένων και στους μαθηματικούς υπολογισμούς. Τα Memory & Cache Benchmarks αναλύουν το εύρος μνήμης και το latency. Τα Processor Benchmarks χρησιμοποιούν τις εντολές MMX, 3DNow! και SSE, με το scaling να ανεβαίνει ασταμάτητα, ακόμα και με 32 πυρήνες επεξεργασίας. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι το benchmarking suite του AIDA64 αντιπροσωπεύει μια από τις καλύτερες λύσεις για να καταλάβουμε πόσο επαναστατική είναι η δεύτερη γενιά Core επεξεργαστών της Intel.

Ξεκινάμε με τα Memory Bandwidth Benchmarks, δηλαδή τα Memory Read, Memory Write, Memory Copy και Latency. Ο κώδικας των εν λόγω benchmarks έχει γραφθεί με σωστή μεθοδολογία ώστε να εκμεταλλεύεται τις κατάλληλες x86, MMX, 3DNow!, SSE, SSE3 ή SSE4.1 instructions. Το Latency από την άλλη μετράει την χρονική καθυστέρηση που έχουμε όταν ο επεξεργαστής διαβάζει δεδομένα από την μνήμη του συστήματος. Δηλαδή το χρόνο από την εντολή Read, μέχρι να φτάσουν οι πληροφορίες στις εσωτερικές registers του CPU.


Όπως βλεπετε στα παρακάτω charts η διαφορές είναι φυσιολογικές. Το latency μειώνεται όσο ανεβαίνει η ταχύτητα του επεξεργαστή αλλά κυρίως όσο ανεβαίνει η ταχύτητα της RAM. Αντίστοιχη αύξηση έχουμε και στο Read/Write/Copy. Περνώντας από Stock Settings στο OC1 Settings και έπειτα στο OC2 Settings βλέπουμε οι ρυθμοί αυξάνονται με "σωστό" ρυθμό.






PCMark7

Το PCMark7 (Windows 7 Benchmark test) είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για να μετρήσετε εύκολα και με μεγάλη ακρίβεια την απόδοση του υπολογιστή σας, να δείτε τα αδύνατα και τα δυνατά σημεία του. Με το σύνθετο αυτό μετροπρόγραμμα και αφού δείτε τα αποτελέσματα του κάθε test που τρέχετε, έχετε τη δυνατότητα αφού μάθετε που υστερεί το σύστημα να προβείτε σε κατάλληλες αναβαθμίσεις ή ακόμα και σε εντελώς νέο υπολογιστή, αν δείτε ότι το σύστημα που χρησιμοποιείται δεν ικανοποιεί όλες σας τις ανάγκες. Μέσω του PCMark7 suite βλέπετε τις επιδόσεις του συστήματός σας στα εξής tests: Video playback & transcoding, Image manipulation, Web browsing & decryption, Graphics - DirectX 9, Windows Defender, Importing Pictures και Gaming.

Το PCMark είναι ένα benchmark που ζορίζει τα περισσότερα μέρη του συστήματός μας. Η Gigabyte Z77X-UD3Η-WB WiFi φαίνεται πως δεν "ίδρωσε" και ανταπεξήλθε με άνεση στο test αυτό ακόμα και στα 4.5Ghz!Τα αποτελέσματα είναι αναλογικά με τα ρολόγια των τριών διαφορετικών καταστάσεων κάτω από τις οποίες "ζορίσαμε" την Gigabyte Z77X-UD3Η-WB WiFi.

Gigabyte Z77X-UD3Η-WB WiFi Review: Πρώτη παρουσίαση του Z77 στο HwBox





Cinebench R11.5

Το CINEBENCH είναι μία σειρά real-world tests τα οποία υπολογίζουν συγκεντρωτικά τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Βασίζεται στo animation software CINEMA 4D (σχεδιασμένο από την award-winning MAXON), που χρησιμοποιείται εκτεταμένα από studios και εταιρείες παραγωγής παγκοσμίως για να δημιουργείται περιεχόμενο 3D. Προγράμματα της MAXON συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών που έσπασαν τα ταμία όπως τα: Spider Man, Star Wars, The Chronicles of Narnia και πολλά άλλα. Καταλαβαίνεται λοιπόν το κύρος που έχει σαν πρόγραμμα το CINEBNECH.

Ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό score που θα πάρετε. Είναι από τα λίγα benchmarks που δύναται να χρησιμοποιήσουν μέχρι και 64 processor threads, προκειμένου να μετρήσουν τα 2.000 αντικείμενα και 300.000 συνολικά πολύγωνα του CPU test scene. Τα εφέ που στρατολογήθηκαν για να κάνουν τον επεξεργαστή σας να υποφέρει στο test αυτό περιλαμβάνουν sharp και blurred reflections, area lights και shadows, procedural shaders, antialising και πολλά ακόμα.

Πάμε τώρα στο Graphics Card Performance (OpenGL) Test. Στην συγκεκριμένη διαδικασία θα δείτε ένα car chase μέσω του οποίου υπολογίζονται οι επιδόσεις της κάρτας γραφικών σας σε OpenGL mode. Η VGA υποχρεούται να απεικονίσει περίπου ένα εκατομμύριο πολύγωνα και textures, όπως επίσης και πολυάριθμα βαριά effects (environments, bump maps, transparency, lighting etc).


To Cinebench 11.5 κυρίως εξαρτάται από το πλήθος των πυρήνων του επεξεργαστή. Αν και το Χ79 είναι ο κυρίαρχος σε αυτό τον τομέα, το Ζ77 δείχνει πως μπορεί άξια να σταθεί δίπλα του παίρνοντας την ακριβώς επόμενη θέση.


Gigabyte Z77X-UD3Η-WB WiFi Review: Πρώτη παρουσίαση του Z77 στο HwBox





x264 HD Encode

Αυτό το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε εδώ και διαθέτει ένα default αρχείο το οποίο το περνάει από δύο περάσματα, κάνοντάς το εκείνη την ώρα encode σε 720p video. Ο λόγος για τον οποίο εκτελεί δύο περάσματα, είναι επειδή δίνουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε ποιότητα, εφόσον το πρώτο σκανάρει την ταινία για να κάνει μια ανάλυση, ώστε το δεύτερο πέρασμα να βρει τα σημεία που χρειάζονται περισσότερη προσοχή στη λεπτομέρεια και το αρχείο μας τελικά να έχει τη μέγιστη δυνατή ποιότητα, για τη συμπίεση που επιλέξαμε.

Ακόμα ένα benchmark που αποδίδει σύμφωνα με τους πυρήνες του επεξεργαστή. Όπως βλέπετε η αύξηση των fps είναι ανάλογη της συχνότητας του επεξεργαστή. Δυστυχώς, και εδώ το Χ79 στέφεται νικητής λόγω περισσότερων πυρήνων!

Gigabyte Z77X-UD3Η-WB WiFi Review: Πρώτη παρουσίαση του Z77 στο HwBox






SuperPi

Το SuperPi (http://www.xtremesystems.com/pi/) είναι ένα πρόγραμμα που μετρά π (pi) μέχρι ένα συγκεκριμένο αριθμό ψηφίων μετά την υποδιαστολή. Ο μέγιστος αριθμός π (pi) που δύναται να μετρήσει αγγίζει τα 32 εκατομμύρια. Όπου π εννοούμε φυσικά τον γνωστό αριθμό 3.141592653589793238462643383279502884197169399375 10 (συνεχίζεται επ' άπειρον) ο οποίος προκύπτει αν διαιρέσουμε την περιφέρεια ενός κύκλου με την διάμετρό του. Σύμφωνα με τον Αρχιμήδη και επειδή ακριβώς το π δεν τελειώνει ποτέ, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ουσιαστικά το όριο του πηλίκου Πν/δ όταν το ν πλησιάζει στο άπειρο (όπου Π = Περίμετρος του κύκλου και δ = διάμετρος του κύκλου).

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρησιμοποιείται στις μέρες μας από πολλούς overclockers, προκειμένου να test-άρεις τις επιδόσεις και την σταθερότητα του υπολογιστικού συστήματος. Στην ευρύτερη κοινότητα των overclockers, το SuperPi είναι ένα μέσον επίδειξης των δυνατοτήτων του κάθε overclocker, αφού ο ένας προσπαθεί να ξεπεράσει τον χρόνο του άλλου. Όπως όμως προαναφέραμε, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τα large tests του SuperPi (16M, 32M) για να δει αν το σύστημά του είναι αρκετά σταθερό σε μία συγκεκριμένη συχνότητα του επεξεργαστή. Αν ο υπολογιστής καταφέρει να μετρήσει επιτυχώς τα π στο τριακοστό δεύτερο εκατομμυριοστό ψηφίο μετά την υποδιαστολή (32M) τότε το σύστημα θεωρείται ότι είναι σταθερό όχι μόνο αναφορικά με τον επεξεργαστή, αλλά και την μνήμη RAM. Εμείς εδώ στο hwbox, επιλέξαμε να το χρησιμοποιήσουμε μιας και πρόκειται από τα διασημότερα προγράμματα (αν όχι το διασημότερο) στην κοινότητα των overclockers.


Δεν ήταν δυνατόν να μην δούμε τις επιδόσεις του Z77 και της Gigabyte σε ένα απο τα παλαιότερα, δημοφιλέστερα και κατ' εξοχήν Benchmark των απανταχού overclockers. Βέβαια, τα χέρια μας είναι δεμένα με τους Sandy Bridge για την ώρα και η πραγματική δύναμη θα γίνει εμφανή με κάποιον υποψήφιο Ivy Bridge στο κοντινό μέλλον!

Gigabyte Z77X-UD3Η-WB WiFi Review: Πρώτη παρουσίαση του Z77 στο HwBox







wPrime

Φτάσαμε στο multi-threaded wPrime (Measure Computer Performance | wPrime Multithreaded Benchmark) σιγά-σιγά. Εδώ τα πράγματα γίνονται αρκετά περίπλοκα. Το wPrime χρησιμοποιεί μία παρόμοια προσέγγιση με την μέθοδο του Νεύτωνα προκειμένου να υπολογίζει συναρτήσεις. Έτσι έχουμε την f(x) = x^2 - k (όπου k είναι ο αριθμός που τετραγωνίζουμε), μέχρι η Sgn[f(x)-f'(x)] να μην επαναλαμβάνεται πια, ξεκινώντας ξανά τον υπολογισμό της συνάρτησης με το k/2. Από 'κει και πέρα το πρόγραμμα επικαλείται ξανά την επανάληψη της ίδιας μεθόδου για ένα συγκεκριμένο αριθμό επαναλήψεων έτσι ώστε να αυξηθεί στο μέγιστο η ακρίβεια του τελικού αποτελέσματος (μία εναλλακτική μέθοδος επαλήθευσης). Στο τελικό στάδιο πράξεων, το πρόγραμμα επιβεβαιώνει ότι ισχύει η ισότητα n(k)^2 = k έτσι ώστε να είναι 100% σίγουρο για το αποτέλεσμα. Η διαδικασία αυτή επαληθεύεται ανάλογα με το νήμα που θα επιλέξει ο χρήστης. Στην overclocking community όταν πρόκειται ο overclocker να τρέξει το 32M Test επιλέγει σαν αριθμό threads το 2, ενώ στο 1024M Test το 4.

Προτιμήσαμε να τρέξουμε και τα 2 tests του wPrime. Το Ζ68 με το Ζ77 φαίνεται να μην έχουν ιδιαίτερες διαφορές. Φυσικά, το Ζ77 θα αποκαλύψει τον πραγματικό του εαυτό όταν συνδυαστεί με έναν Ivy-Bridge επεξεργαστή!

Gigabyte Z77X-UD3Η-WB WiFi Review: Πρώτη παρουσίαση του Z77 στο HwBox







y-Cruncher

Το y-Cruncher δημιουργήθηκε τον Μάρτη του 2009 από τον poke349, μέλος του XtremeSystems Forums. Είναι μακράν το καλύτερο multi-threaded Pi Benchmark για πολυπύρηνα συστήματα. Ο λόγος ύπαρξης του εν λόγω προγράμματος βασίζεται στο ότι το SuperPi είναι πλέον ξεπερασμένο και δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές επιδόσεις ενός πολυπύρηνου επεξεργαστή. Αναλογιστείτε μονάχα ότι το SuperPi γράφτηκε το 1995, ενώ το y-Crucher το 2009. Στην καταμέτρηση 32 εκατομμυρίων ψηφίων μετά την υποδιαστολή του π, είναι 60x πιο γρήγορο από το SuperPi 32M με Intel Core i7 επεξεργαστή και 5x πιο γρήγορο από το PiFast (10 εκατομμύρια ψηφία). Η τελευταία του έκδοση είναι πλήρως παραμετροποιημένη για να υποστηρίζει τις νεότερες AVX εφαρμογές, οπότε δουλεύει σωστά τόσο σε SandyBridge όσο και σε Bulldozer επεξεργαστές. Ταυτόχρονα, είναι backwards compatible με x64 SSE4.1, x64 SSE3, x86 SSE3 και x85 instructions.

Εμείς βάλαμε στο y-Cruncher να καταμετρήσει 32.000.000 ψηφία μετά την υποδιαστολή του π (3,14...) και πραγματικά μείναμε άναυδοι. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα tests, εδώ παρατηρούμε μια αναλογική βελτίωση των scores σε σχέση με την συχνότητα του επεξεργαστή, την συχνότητα και τα timings των μνημών. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί το y-cruncher χρησιμοποιεί όλους τους πυρήνες του επεξεργαστή. Φανταστείτε πως το y-cruncher κάνει τον ίδιο υπολογισμό με το SuperPi 32M σε σχεδόν 7 δευτερόλεπτα, την στιγμή που το SuperPi 32M χρειάζεται σχεδόν 8 λεπτά!

Gigabyte Z77X-UD3Η-WB WiFi Review: Πρώτη παρουσίαση του Z77 στο HwBox





WinRAR

Η πλειοψηφία των χρηστών το έχει εγκατεστημένο και το χρησιμοποιεί, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν για το ενσωματωμένο benchmark το οποίο διαθέτει. Ο λόγος για το WinRAR, το δημοφιλέστατο πρόγραμμα συμπίεσης αρχείων, το οποίο ξεχώρισε χάρη στην ευκολία χρήσης και τις επιδόσεις του, ενώ μας δίνει και έναν πολύ καλό τρόπο για να συγκρίνουμε τις επιδόσεις των επεξεργαστών μας, εφόσον το benchmark που περιλαμβάνει, εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ισχύ των σύγχρονων CPU και των πολλαπλών πυρήνων τους. Το Benchmark & Hardware Test του WinRAR μετράει πόσα είναι τα μέγιστα KB/s που μπορεί να συμπιέσει ο υπολογιστής μας. Για να προσαρμόσουμε το WinRAR σε πιο real life συνθήκες, μαζέψαμε φωτογραφίες συνολικής χωρητικότητας 1GB και τις συμπιέσαμε χρησιμοποιώντας το Best compression method - χρονομετρώντας πόσο χρόνο χρειάστηκε το PC.

Το αποτέλεσμα του Benchmark Tool δεν σημαίνει πολλά γι' αυτό μετρήσαμε τον χρόνο συμπίεσης ενός φακέλου χωρητικότητας ίσης με 1 GB ώστε να είμαστε όσο πιο κοντά στην πραγματικότητα γίνεται. Overclockάροντας τον επεξεργαστή μας κατά 1,1GHz γλιτώνουμε κοντά 23 δευτερόλεπτα στην συμπίεση φακέλου χωρητικότητας 1GB. Σκεφτείτε να ήταν και περισσότερα τα GB...

Gigabyte Z77X-UD3Η-WB WiFi Review: Πρώτη παρουσίαση του Z77 στο HwBox








7-zip

Πρόκειται για ένα από τα πιο ξακουστά και διαδεδομένα προγράμματα συμπίεσης. Κατά πολλούς είναι καλύτερο και πιο αξιόπιστο από το WinRAR και το WinZip λόγω της υψηλής αναλογίας συμπίεσης σε μορφή αρχείων 7z, με την βοήθεια των αλγόριθμων LZMA και LZMA2. Συγκρίνοντάς το αριθμητικά με τα αντίπαλα προγράμματα, δύναται να προσφέρει έως και 10% καλύτερη συμπίεση! Όπως θα ήταν φυσικό, συνοδεύεται από πληθώρα features και ένα benchmark. Διατίθεται δωρεάν και μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.

Τρέξαμε το ενσωματωμένο Benchmark Tool που διαθέτει το 7-zip και όπως παρατηρείτε τα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά και αυξάνονται αναλογικά με την αύξηση της συχνότητας του Intel Core i7 2600k. Είναι κάτι που στο Benchmark Tool του WinRAR δεν συνέβαινε, γι' αυτό εξάλλου δοκιμάσαμε και τον φάκελο χωρητικότητας 1GB.

Ακόμα μια μέτρηση που έχει να κάνει με καθημερινές διεργασίες του H/Y μας. Το Ζ77 φαίνεται να ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο απέναντι στον καθημερινό χρήστη. Φυσικά, η συμβολή της Gigabyte Z77X-UD3Η-WB WiF, δεν πρέπει να επισκιάζεται από τα αποτελέσματα καθώς χωρίς αυτή τα παρακάτω αποτελέσματα ίσως να μην είχαν επιτευχθεί.

Gigabyte Z77X-UD3Η-WB WiFi Review: Πρώτη παρουσίαση του Z77 στο HwBox





F1 2011

F1 2011 - ακόμα ένας επιτυχημένος τίτλος της Codemasters. Αφού η εταιρεία ήθρε σε συμφωνία με τους υπεύθυνους του Formula 1 World Championship, πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο παιχνίδι σχετικά με το κορυφαίο άθλημα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Όλοι οι οδηγοί είναι εδώ - 12 ομάδες, 24 πιλότοι. 19 διαθέσιμες πίστες, in-game αλλαγή από μέρα σε νύχτα. Αναβαθμισμένο multiplayer mode με υποστήριξη έως 16 παιχτών και δυνατότητα split screen για "κόντρες" δύο ατόμων. Ρεαλιστικές συνθήκες αγώνα, safety car σε περίπτωση ατυχήματος και δυνατότητα πλήρους παραμετροποίησης του μονοθέσιου για να επιτύχετε καλύτερους χρόνους.

::: F1 2011 ::: Τρέξαμε το benchmark του παιχνιδιού 2 φορές. Μια στα 1280 x 1024 noAA με stock settings και μια στα 1920 x 1080 8xAA με full settings.

Παρατηρούμε πως και στις 2 αναλύσεις, τα FPS αυξάνονται όσο "ανεβάζουμε" τον επεξεργαστή. Το F1 2011 εξαρτάται από τον επεξεργαστή.


Gigabyte Z77X-UD3Η-WB WiFi Review: Πρώτη παρουσίαση του Z77 στο HwBox





World In Conflict

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτήθηκαν τι θα συνέβαινε αν όντως οι Σοβιετικοί είχαν πραγματοποιήσει μια επίθεση στις Η.Π.Α., με εισβολή από αέρα και έδαφος. Αρκετοί, όταν σκέφτονται ένα τέτοιο σενάριο μιλάνε για ρίψη χιλιάδων πυρηνικών κεφαλών, οι οποίες θα βύθιζαν τον πλανήτη σε ένα πυρηνικό χειμώνα άνευ προηγουμένου. Το World in Conflict όμως, έχει άλλη άποψη για το πως θα μπορούσε να εξελιχθεί η ιστορία.

Έτσι, οι Σοβιέτ το 1989 έχοντας χάσει σημαντική πολιτική, κοινωνική και οικονομική δύναμη, αποφάσισαν να κάνουν μια μαζική επίθεση στις Η.Π.Α., αναζητώντας την ανάσταση της Σοβιετικής Αυτοκρατορίας μέσω της κατάκτησης του μισητότερου τότε αντιπάλου τους. Ο σκοπός δεν ήταν λοιπόν η εξολόθρευση των Ηνωμένων Πολιτειών με τη χρήση των άπειρων πυρηνικών που διέθετε το Σοβιετικό έθνος, αλλά η αναδιαμόρφωση της Αμερικής σε μια Κομμουνιστική ήπειρο, με σκοπό την παγκόσμια επικράτηση του Κομμουνισμού.

Το World in Conflict λοιπόν, μας μεταφέρει σε αυτό το φανταστικό σενάριο, δίνοντάς μας την ευκαιρία να πολεμήσουμε σε ένα Real Time Strategy game, όχι μόνο με τους Αμερικάνους που προσπαθούν να αποτρέψουν την εισβολή, αλλά και ως τις δυνάμεις του τότε ΝΑΤΟ στο Multiplayer, δίνοντας μια άλλη διάσταση στον τρόπο που ένα παιχνίδι στρατηγικής μας επιτρέπει να ζήσουμε σύγχρονες μάχες. Ο ρεαλισμός είναι άφθονος, τα γραφικά υπέροχα και η δράση ατελείωτη. Ένας από τους καλύτερους τίτλους του 2007.


::: World In Conflict ::: Τρέξαμε το benchmark του παιχνιδιού 2 φορές. Μια στα 1280 x 1024 noAA με stock settings και μια στα 1920 x 1080 8xAA με full settings.

Και το World In Conflict με την σειρά του είναι αρκετά CPU-dependent παιχνίδι, για αυτό και το συμπεριλάβαμε στις μετρήσεις της GIGABYTE.


Gigabyte Z77X-UD3Η-WB WiFi Review: Πρώτη παρουσίαση του Z77 στο HwBox





Far Cry 2

Θυμηθείτε 5 χρόνια πριν, όταν το 2004 μαζί με το Half-Life 2 και ένα χρόνο μετά την έκδοση του Doom III, ένα παιχνίδι με το παράξενο όνομα Far Cry από την άγνωστη τότε Γερμανική Crytek κατάφερε να κάνει το "μπαμ", φέρνοντας τη γραφική επανάσταση στα ανοιχτά περιβάλλοντα, κατορθώνοντας να ενθουσιάσει τους PC Gamers ανά τον κόσμο. Όλοι μας θυμόμαστε να περιπλανόμαστε στις παραλίες και στη ζούγκλα των νησιών του Far Cry με κεντρικό ήρωα τον Jack Carver, ο οποίος μας μετέφερε σε εξωτικά μέρη, γεμάτα και με μεταλλαγμένα πειράματα από έναν ανορθόδοξο επιστήμονα.

Αυτά πλέον με το Far Cry 2 αποτελούν παρελθόν. Ο νέος τίτλος της σειράς, φτιαγμένος όχι από την Crytek αλλά από την ίδια τη Ubisoft, χρησιμοποιώντας το καμάρι της που ακούει στο όνομα Dunia Engine (και όχι CryEngine όπως το πρώτο), μας μεταφέρει στις σαβάνες και τα αφιλόξενα περιβάλλοντα της Αφρικής, σε έναν πολύ πιο εξελιγμένο τίτλο από το πρώτο παιχνίδι. Όχι πλέον είναι εντελώς Free Roaming, αλλά η Dunia (η λέξη "κόσμος" στα Αραβικά) στην ουσία έδωσε στους δημιουργούς του παιχνιδιού τη δυνατότητα να φτιάξουν ένα "Grand Theft Auto" στην Αφρική - χωρίς αυτή τη φορά να κυνηγάμε μεταλλαγμένους ή εξωγήινους, αλλά μπαίνοντας στο σώμα διαφορετικών κάθε φορά χαρακτήρων που ο σκοπός τους είναι ένας - να σκοτώσουν τον "Jackal", έναν μεγαλέμπορο όπλων, ο οποίος παίζει σημαντικότατο ρόλο στον εμφύλιο πόλεμο μέσα στον οποίο βρίσκει ο παίχτης τον εαυτό του εμπλεκόμενο.

Μια ίσως και ρεαλιστική άποψη της σημερινής Αφρικής, με το ΑΚ-47 να είναι σύμβολο και τα ματωμένα διαμάντια το νόμισμα - αυτό είναι το Far Cry 2.


::: Far Cry 2 ::: Τρέξαμε το benchmark του παιχνιδιού 2 φορές. Μια στα 1280 x 1024 noAA με stock settings και μια στα 1920 x 1080 8xAA με full settings.

Ακόμα ένα παιχνίδι που εξαρτάται από τον επεξεργαστή. Παρατηρήστε τα FPS. Πραγματικά ένα gaming rig που πήρε φωτιά με την Gigabyte Z77X-UD3Η-WB WiFi.


Gigabyte Z77X-UD3Η-WB WiFi Review: Πρώτη παρουσίαση του Z77 στο HwBox




3DMark06


To 3DMark (www.futuremark.com) είναι ένα εργαλείο computer benchmarking που δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε από την Futuremark Corporation (γνωστή και ως MadOnion και Futuremark) για να καθορίζει τις επιδόσεις αρχικά της κάρτας γραφικών και έπειτα του επεξεργαστή. Η Futuremark Corporation από το 1999 που ξεκίνησε με το πρώτο 3DMark (3DMark99) συνεχίζει μέχρι και σήμερα να προσφέρει άπλετη χαρά στους benchmarkers μιας και τα benchmarks της δεν βασίζονται απλά και μόνο στις δυνατότητες του συστήματος, αλλά και στα tweaking skills του κάθε χρήστη. Tα benchmarks που έχουν παραχθεί από την εταιρεία με χρονολογική σειρά είναι τα εξής: 3DMark99, 3DMark99 MAX, XL-R8R (πρόκειται για το πιο απλοποιημένο 3D Benchmark, στο οποίο ο χρήστης παρακολουθεί ένα DirextX 7 demo sequence σε ανάλυση 640x480, το οποίο όμως δεν συνάντησε και μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό της Futuremark), 3DMark2000, 3DMark2001, 3DMark2001 SE, 3DMark03, 3DMark05, 3DMark06, 3DMark Vantage, 3DMark 11 και 3DMarkMobile.

Στο 3DMark06, τα graphic tests του 3DMark05 αναβαθμίστηκαν και πλέον υποστηρίζουν και features όπως HDR Rendering, Shadow Mapping, HDR Refraction, HDR Reflection, Depth Fog, Gerstner Wave Function, Heterogeneous Fog, Light Scattering, Cloud Blending, Blinn-Phong Shading Model (γνωστό και ως Strauss Lighting Model) και Subsurface Scattering.

Επιπροσθέτως να σημειώσουμε ότι τα 3DMark βασίζονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό και στον επεξεργαστή, δηλαδή σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν κατ' εξοχήν benchmarks που μετράνε τις δυνατότητες της κάρτας γραφικών.


Όπως προαναφέραμε το 3DMark06 είναι ένα CPU-dependent Benchmark. Παρόλα αυτά το Overall Score αντικατοπτρίζει και αυτό την πραγματικότητα. Παρατηρήστε την αναλογική διαφορά μεταξύ Stock, OC1 και OC2 Settings.

Gigabyte Z77X-UD3Η-WB WiFi Review: Πρώτη παρουσίαση του Z77 στο HwBox





3DMark Vantage

Τα χρόνια πέρασαν και μπήκαμε στην εποχή του DirectX 10 και του PhysX. Η Futuremark έπρεπε κάποια στιγμή να ανανεώσει τα benchmark της με κάτι νέο, το οποίο θα ήταν όχι μόνο DX10 compatible, αλλά θα έδειχνε και ξεκάθαρα πλέον τις διαφορές με τη χρήση πολλαπλών καρτών. Έτσι λοιπόν, γεννήθηκε το 3DMark Vantage, που κατάφερε να ξεσηκώσει και μια θύελλα συζητήσεων γύρω από την ενσωμάτωση του PhysX στα CPU Tests.

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή - το τεστ έχει 3 διαφορετικά Presets: Το Performance, το High και το Extreme. Στο hwbot.org αυτό που μετράει είναι το Performance, όμως αρκετοί είναι αυτοί που τα τρέχουν όλα για να κάνουν ακόμα καλύτερη επίδειξη των δυνατοτήτων του hardware τους. Τι συνέβη λοιπόν με το PhysX; Μετά από πιέσεις της nVIDIA, η Futuremark επέτρεψε τη χρήση του PhysX ως GPU Accelerator στο τελευταίο CPU τεστ, που έδινε μια τεράστια ώθηση στο τελικό σκορ, κάτι που φυσικά, καθότι δεν είχαν οι κάρτες της ATi σαν δυνατότητα, δε μέτρησε σαν έγκυρο στο hwbot.org.

Βέβαια, δεν ήταν μόνο αυτές οι διαφωνίες για το Vantage - αρκετοί αμφισβήτησαν την ποιότητα των γραφικών του, τα οποία όντως φαίνονται ξεπερασμένα στο 1ο τεστ, αλλά μας αποζημίωσε και με το παραπάνω με το εντυπωσιακότατο 2ο τεστ, το οποίο αξίζει κάποιος να το τρέξει μόνο και μόνο για να ζήσει "χολιγουντιανές" στιγμές στο PC του.


Τα CPU Tests του 3DMark Vantage είναι ένα από τα πιο σκληρά Benchmarks για τους επεξεργαστές. Η Gigabyte Z77X-UD3Η-WB WiFi κατάφερε να αντεπεξέλθει στο βαρύ αυτό φορτίο χωρίς να "μασήσει". Παρατηρήστε την κατακόρυφη αύξηση του CPU Score μεταξύ των τριών Settings.

Gigabyte Z77X-UD3Η-WB WiFi Review: Πρώτη παρουσίαση του Z77 στο HwBox






3DMark 11

To 3DMark11 είναι η τελευταία έκδοση της πασίγνωστης Futuremark 3DMark suite. Επηρεάζεται κατά συντριπτικό ποσοστό από την κάρτα γραφικών και εκμεταλλεύεται features τελευταίας τεχνολογίας όπως DirectX 11, tesselation, compute shaders και multi-threading. Τα Graphics Test περιλαμβάνουν πολυάριθμες αντανακλάσεις, έξυπνο φωτισμό με πληθώρα shadow casting lights, βαρύ tesselations και physics simulation με πολλά αντικείμενα. Αντιπροσωπεύει μία σίγουρη λύση για να δοκιμάσετε αν αντέχει η κάρτα γραφικών σας στις overclocked συχνότητες που καταλήξατε, καθώς μπορεί να μην φτάνει σε load το Furmark ή το MSI Kombustor, αλλά στο Extreme Preset είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Έπειτα έχετε κατά νου ότι το load των Furmark και MSI Kombustor είναι απλησίαστο ακόμα και στα πιο βαριά games, οπότε είναι αμαρτία να ζορίζετε την VGA σας χωρίς λόγο.

Το 3DMark 11 είναι ένα Benchmark που εξαρτάται κυρίως από την κάρτα γραφικών. Ένα κομμάτι όμως του 3DMark 11 είναι αμιγώς εξαρτώμενο από τον επεξεργαστή. Μιλάμε για το Physics Test. Όπως θα παρατηρήσετε οι διαφορές στο Overall Score είναι ελάχιστες μεταξύ Stock, OC1 και OC2 Settings. Παρατηρήστε όμως τις διαφορές στο Physics Test. Από Stock Settings σε OC2 Settings είναι σχεδόν 4000 marks!

Gigabyte Z77X-UD3Η-WB WiFi Review: Πρώτη παρουσίαση του Z77 στο HwBox







Gigabyte Z77X-UD3Η-WB WiFi Review: Πρώτη παρουσίαση του Z77 στο HwBox


Ακόμα ένα review του HwBox έφτασε στο τέλος του. To Intel Ζ77 Express Chipset είναι ένα ολοκαίνουριο Chipset που θα ξεδιπλώσει τις χάρες του και θα αναδείξει την δύναμή του με την χρήση των ακυκλοφόρητων ακόμα επεξεργαστών της Intel που ακούν στην ονομασία Ivy-Bridge. Για την Gigabyte Z77X-UD3Η-WB WiFi μας έμειναν επί το πλείστον θετικά συναισθήματα, αν και η τιμή της αναμένεται να κυμανθεί στα 193? στην Ελληνική αγορά, λόγω του ότι το Z77 είναι ακριβό chipset. Η Gigabyte Z77X-UD3Η-WB WiFi είναι μια mainstream μητρική "φορτωμένη" με αρκετές τεχνολογίες και features που συνήθως συναντάμε σε μοντέλα που ανήκουν σε μεγαλύτερες σειρές της GIGABYTE όπως η σειρά UD5. Είναι ευχάριστο να βλέπουμε τέτοιες κινήσεις γιατί ανεβάζουν τον ανταγωνισμό και κάνουν Standard τεχνολογίες που για να αποκτήσει κάποιος θα έπρεπε να αγοράσει μια πολύ ακριβότερη μητρική! Υποστηρίζει Crossfire και SLI και φυσικά η συνδεσιμότητά της δεν περιορίζεται στην ύπαρξη μόνο LAN θύρας. Όπως γράψαμε και στην 2η σελίδα, μπορεί να είναι τόσο connective όσο και connected μέσω BlueTooth αλλά και WiFi μέσω της extra Add-On κάρτας που έχει το bundle.


Ήρθε η ώρα που θα μιλήσουμε φυσικά για τι άλλο...το BIOS. Στην Gigabyte G1.Assassin 2 X79 είχαμε τονίσει πως το BIOS παρουσίαζε κάποιο lag. Φαίνεται ότι οι μηχανικοί της Gigabyte εργάστηκαν και εν μέρη αυτό το "πρόβλημα" διορθώθηκε. Για να είμαστε ακριβείς όμως το παραπάνω συμβαίνει αν πλοηγήστε στο BIOS με το πληκτρολόγιο, αν πλοηγήστε με το ποντίκι τότε ένα μικρό lag παρουσιάζεται. Επίσης, η εξέλιξη του 3D BIOS μας άφησε σαφώς με θετικές εντυπώσεις αλλά και με ελπίδες για κάτι ακόμα πιο πρωτοποριακό στο μέλλον.

Σε εμφάνιση δεν θα λέγαμε πως η Gigabyte μας ξάφνιασε. O συνδυασμός του μαύρου και μπλε είναι αυτός που συνήθως συναντάμε στις mainstream μητρικές της εταιρείας. Φυσικά, για ακόμη μια φορά θα σταθούμε στην matte επιφάνεια του pcb, με το μαύρο matte να αποτελεί πλέον σήμα κατατεθέν. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε πως για χάρη οικονομίας δεν υπάρχουν 2 ram slots αλλά 4 και 3 pci express. Ακόμα ένα στοιχείο που μας αποδεικνύει πως η Gigabyte φρόντισε ιδιαίτερα την μητρική της και θέλει αισθητά να ανεβάσει τον πήχη στις mainstream μητρικές.

Επίσης, στην μητρική βρίσκονται τοποθετημένα τα κουμπιά του Power/Reset καθώς και το CLR_CMOS. Σε αντίθεση με άλλα μοντέλα της Gigabyte, αυτή την φορά βλέπουμε πιο ολοκληρωμένη μια mainstream μητρική. Υπάρχουν measurement points και διψήφιο debug poster. Σαφώς τα 2 τελευταία αποτελούν χρήσιμα εργαλεία στα χέρια ενός overclocker ή κάποιου υποψήφιου overclocker. Η Gigabyte λοιπόν έχει μεριμνήσει και γι' αυτό το κομμάτι.

Δυστυχώς, δεν είναι αυτή η στιγμή που θα μπορέσουμε να κρίνουμε αντικειμενικά μια Ζ77 μητρική. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να γίνει άρση του NDA της Intel για τους Ivy-Bridge επεξεργαστές. Όπως και να έχει όμως, η Gigabyte Z77X-UD3Η-WB WiFi μας άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Αρκετά έως πολύ εξοπλισμένη, με απόδοση που σκοτώνει και με ιδιαίτερα "casual" αλλά όμορφο look, υπόσχεται πολλά. Stay HwBoxed γιατί αυτή είναι μόνο η αρχή με το Z77 και την Gigabyte...





Ευχαριστούμε θερμά την Gigabyte για την παραχώρηση του δείγματος!