Asrock Fatal1ty X79 Professional Review: Top Of The Pops

Τι κι αν η ASRock άργησε να μπει στο παιχνίδι των high end μητρικών; Τι κι αν έχει να αντιμετωπίσει παραδοσιακές υπερδυνάμεις του χώρου όπως η Asus με την σειρά ROG, πίσω από της οποίας το RnD της κρύβονται θρύλοι του overclocking όπως ο Shamino και overclocker που παίζουν στις πρώτες θέσεις του hwbot εδώ και 2 χρόνια όπως ο Andre Yang, ή όπως η Gigabyte με τις σειρές G1.Killer & OC, πίσω από της οποίας το RnD κρύβεται ο Hicookie; Όπως φαίνεται, η Asrock σχεδίαζε καιρό να μπει στα "χωράφια" τους και με την έλευση του 2012 κατάφερε να το κάνει να δουλέψει με μια πολύ δυνατή μεταγραφή. Φυσικά μιλάμε για τον NickShih που πριν από την Asrock εργαζόταν για την Antec αλλά τα τελευταία 2 χρόνια φιγουράρει μέσα στην καλύτερη 3άδα του κόσμου στο hwbot Professional Overclockers League, κατηγορία που οι Overclockers έχουν την υποστήριξη των εταιριών ή δουλεύουν σε αυτές. Έτσι λοιπόν με την εμπειρία του NickShih και το trademark του Fatal1ty, η Asrock έπιασε γρήγορα δουλειά για να δημιουργήσει προϊόντα με target group τους overclocker, τους gamer και τους enthusiast. Όχι πώς δεν είχε και πριν high end προϊόντα, αλλά ποτέ δεν έδινε έμφαση στις λεπτομέρειες, δεν είχε δικές της extra τεχνολογίες, προϊόντα φορτωμένα με ένα κάρο άλλα πράγματα και τέλος, ποτέ δεν έκανε focus στην κατηγορία χρηστών που αναφερθήκαμε παραπάνω. Τι κι αν η ASRock άργησε να μπει στο παιχνίδι των high end μητρικών; Τι κι αν έχει να αντιμετωπίσει παραδοσιακές υπερδυνάμεις του χώρου όπως η Asus με την σειρά ROG, πίσω από της οποίας το RnD της κρύβονται θρύλοι του overclocking όπως ο Shamino και overclocker που παίζουν στις πρώτες θέσεις του hwbot εδώ και 2 χρόνια όπως ο Andre Yang, ή όπως η Gigabyte με τις σειρές G1.Killer & OC, πίσω από της οποίας το RnD κρύβεται ο Hicookie; Όπως φαίνεται, η Asrock σχεδίαζε καιρό να μπει στα "χωράφια" τους και με την έλευση του 2012 κατάφερε να το κάνει να δουλέψει με μια πολύ δυνατή μεταγραφή. Φυσικά μιλάμε για τον NickShih που πριν από την Asrock εργαζόταν για την Antec αλλά τα τελευταία 2 χρόνια φιγουράρει μέσα στην καλύτερη 3άδα του κόσμου στο hwbot Professional Overclockers League, κατηγορία που οι Overclockers έχουν την υποστήριξη των εταιριών ή δουλεύουν σε αυτές. Έτσι λοιπόν με την εμπειρία του NickShih και το trademark του Fatal1ty, η Asrock έπιασε γρήγορα δουλειά για να δημιουργήσει προϊόντα με target group τους overclocker, τους gamer και τους enthusiast. Όχι πώς δεν είχε και πριν high end προϊόντα, αλλά ποτέ δεν έδινε έμφαση στις λεπτομέρειες, δεν είχε δικές της extra τεχνολογίες, προϊόντα φορτωμένα με ένα κάρο άλλα πράγματα και τέλος, ποτέ δεν έκανε focus στην κατηγορία χρηστών που αναφερθήκαμε παραπάνω.

Για τον NickShih γράψαμε μερικά πράγματα αλλά πέρα από τους Overclocker που ασχολούνται τακτικά με το άθλημα, οι υπόλοιποι δεν νομίζω να τον γνωρίζουν. Σας λέει όμως κάτι το όνομα Fatal1ty; Σίγουρα και να μην τον ξέρετε θα έχετε δει το όνομα του σε κάποια συσκευασία όσοι ασχολείστε με hardware καθώς εδώ και αρκετά χρόνια κοσμούσε και κοσμεί αρκετές high end σειρές προϊόντων των Abit, OCZ Technology, Creative Labs, ASRock καθώς και άλλων μικρότερων εταιριών. Ποιος είναι αυτός; Ο Fatal1ty, που το πραγματικό του όνομα είναι Johnathan Wendel και κατάγεται από την Αμερική, είναι πλέον 31 χρονών. Από πολλούς θεωρείται ο πρώτος και ο καλύτερος CyberAthlete όλων των εποχών. Η καριέρα του ξεκίνησε το 1999 και έκτοτε έχει κερδίσει περισσότερα από $500.000 σε gaming διαγωνισμούς! Την στιγμή που μιλάμε έχει την δική του εταιρία aka Fatal1ty Inc. που μπορείτε να δείτε εδώ.

Αρκετά με τα "ορεκτικά" και τις εισαγωγές, ας περάσουμε στην Asrock. Ο Fatal1ty και η Asrock ξεκίνησαν την συνεργασία τους το 2011 και έκτοτε έχουν δημιουργήσει 8 μητρικές με το όνομα του. Πιο συγκεκριμένα οι πρώτες μητρικές Fatal1ty ήταν βασισμένες στο ολοκαίνουριο τότε ολοκληρωμένο της Intel, γνωστό σε εμάς ως Intel P67 Express Chipset. Δύο υλοποιήσεις για το P67 λοιπόν, μια Performance και μια Professional. Ακολούθησε άλλη μια από το πράσινο στρατόπεδο aka AMD με 990FX Chipset, και έκτοτε έχει κυκλοφορήσει μια μητρική πλακέτα με Z68 Exrpess Chipset, 3 ολοκαίνουριες Z77 που κυκλοφόρησαν στις 8 Απριλίου και τελευταία αφήσαμε την Fatal1ty X79 Professional που θα δοκιμάσουμε σε αυτό εδώ το review. Είναι η μοναδική μητρική Fatal1ty με X79 Express Chipset από τις 8 που έχει η Asrock και σίγουρα η πιο κατάλληλα επανδρωμένη.

Όλοι ξέρουμε πώς η Asrock ανήκει στην Asus και το έχουμε διαβάσει ή εμπλακεί σε συζητήσεις επί του θέματος σε κάποιο τεχνολογικό forum, αλλά αυτό δείχνει να μην πτόησε καθόλου την πρώτη για ένα τέτοιο άνοιγμα. Να ξέρετε όμως πως τους ρωτήσαμε και η απάντηση ήταν πώς αν και ανήκουν στον ίδιο όμιλο, οι ομάδες RnD δεν έχουν καμία συνεργασία μεταξύ τους και δουλεύουν αυτόνομα. Η Asrock χρησιμοποιεί τον πολύ επιτυχημένο αλλά και αναγνωρισμένο χρωματικό συνδυασμό των ROG ο οποίος δεν ξέρουμε εάν κατά τύχη συμπίπτει με το logo του Fatal1ty αλλά σίγουρα η Asrock όπως το βλέπουμε "παίζει" με την ψυχολογία των υποψήφιων αγοραστών της και πατάει σε ότι γράψαμε παραπάνω. Από 'κει και πέρα, όπως και κάθε άλλη εταιρία, χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν καλύτερα components για τις μητρικές τις και τα βαφτίζει με δικές τις ονομασίες όπως πχ το ASRock XFast Charger που είναι παρόμοιο με το Gigabyte On/Off Charge. Παρ' όλα αυτά έχει δημιουργήσει και κάποια πράγματα που δεν τα έχει καμία άλλη εταιρία όπως πχ το Fatal1ty Mouse Port που θα δούμε στις επόμενες σελίδες τι κάνει.

Έτσι λοιπόν η μητρική της δοκιμής μας χρησιμοποιεί Premium Gold Capacitors που αντέχουν 2.5 φορές περισσότερο σε θέμα μακροζωίας από τους απλούς. Για την σωστή τροφοδοσία του επεξεργαστή φροντίζει ένα ψηφιακό σύστημα με 16 + 2 Phases οπότε καταλαβαίνετε ότι εκτός από gaming, η μητρική είναι σχεδιασμένη και για overclocking. Επιπροσθέτως υποστηρίζει τόσο Quad SLI όσο και Quad CrossFire συστοιχίες καρτών γραφικών και έχει 4 DIMM slots με πλήρης υποστήριξη Quad-Channel RAM. Θα μπορούσε φυσικά να έχει ακόμη 4 RAM slots όμως από την στιγμή που και τα 4 από μόνα τους υποστηρίζουν 32GB RAM, θα ήταν δώρον άδωρον. Επάνω στο PCB υπάρχουν ενσωματωμένα κουμπιά Power/Reset/Clear CMOS καθώς και το Dr.Debug που δεν είναι κάτι άλλο πέρα από 2 led για τα post codes της μητρικής. Η Fatal1ty X79 Professional έχει 8x θύρες USB 3.0 (4x Backpanel I/O & 4x Motherboard Headers), 6x θύρες Sata 6Gb/s και 1x Fatal1ty Mouse Port το οποίο είναι USB2.0. O 8-κάναλος ήχος δεν θα μπορούσε να λείπει από μια τέτοια υλοποίηση μέσω ενός Realtek ALC898 Audio Codec ενώ διάφορες τεχνολογίες όπως οι Fatal1ty XFast USB, XFast RAM, XFast LAN, XFast Charger,Fatal1ty F-Stream, Graphical UEFI, UEFI System Browser, APP Charger, SmartView δίνουν το παρόν και θα δούμε παρακάτω τι κάνει η κάθε μία.


Asrock Fatal1ty X79 Professional Review: Top Of The Pops




Η πρώτη ματιά

Βλέποντας για πρώτη φορά το κουτί μας θυμίζει έντονα κουτιά του ROG Dept. της ASUS. Συνεχίζοντας όμως να το κοιτάμε από όλες τις πλευρές καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως μόνο χρωματικά ταιριάζουν. Ο συνδυασμός του κόκκινου και του μαύρου είναι τόσο αγαπητός για κάποιους αλλά και τόσο μισητός ταυτόχρονα για κάποιους άλλους. Εμείς τον προτιμάμε. Στην πρόσοψη του κουτιού δεσπόζει ο Fatal1ty εξάλλου η συγκεκριμένη σειρά μητρικών λανσάρεται με το όνομά του πως θα μπορούσε να λείπει! Κοιτώντας προσεχτικότερα την εικόνα του προσώπου του, μας προσδίδει "εχθρικότητα", αποφασιστικότητα αλλά συνάμα και ένα αίσθημα χαράς. Οι μαύρες λεπτομέρειες προσδίδουν στην μητρική το απαραίτητο κύρος που χρειάζεται για να καταλάβει κανείς πως πρόκειται για ένα κορυφαίο προϊόν! Άψογο design από την ASRock!

Δεν είχαμε ξαναδεί το bundle κάποιας ASRock μητρικής. Έτσι, ανοίξαμε το κουτί επιφυλακτικά και το bundle μας άφησε εν μέρη ικανοποιημένους. Δεν πρόκειται για κάποιο πλούσιο bundle αλλά ούτε και για φτωχό. Υπάρχουν τα απαραίτητα manuals, SLI/CrossFire bridges και πληθώρα καλωδίων. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε το USB 3.0 bracket που υπάρχει στην μητρική!






Τι βρίσκουμε μέσα στο κουτί;

Μέσα στο κουτί της ASRock Fatal1ty X79 Professional, βρίσκουμε τα παρακάτω:

- 2 x SLI Bridge
- 1 x 3-way SLI Bridge
- Εγχειρίδιο χρήσης
- CD με drivers & utilities
- 1 x I/O Shield
- 6 x καλώδια SATA
- 1 x Front USB 3.0 Panel
- 4 x HDD Screws
- 6 x Chassis Screws
- 1 x Rear USB 3.0 Bracket



Τα I/O Ports

Η ASRock Fatal1ty X79 Professional αδιαμφισβήτητα διαθέτει όλες τις απαραίτητες I/O θύρες για να συνδέσετε τον εξοπλισμό σας. Για να τους ρίξουμε μια αναλυτική ματιά:

- 1 x PS/2 Keyboard Port
- 1 x Coaxial SPDIF Out Port
- 1 x Optical SPDIF Out Port
- 5 x USB 2.0 Ports
- 1 x Fatal1ty Mouse Port (USB 2.0)
- 2 x eSATA3 Connectors
- 4 x USB 3.0 Ports
- 1 x RJ-45 LAN Ports
- 1 x IEEE 1394 Port
- 1 x Clear CMOS Switch
- HD Audio Jack: Side Speaker / Rear Speaker / Central / Bass / Line in / Front Speaker / Microphone



Asrock Fatal1ty X79 Professional Review: Top Of The Pops




Asrock Fatal1ty X79 Professional Review: Top Of The Pops



XFast RAM
Η XFast RAM της ASRock είναι μια νέα λειτουργία που συμπεριλαμβάνεται στο Extreme Tuning Utility (AXTU) της ASRock . Χρησιμοποιεί πλήρως την μνήμη που δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε λειτουργικό σύστημα Windows 32-bit. Η XFast RAM της ASRock επίσης μειώνει τον χρόνο φόρτωσης των ιστοσελίδων που επισκέπτεστε συχνά, κάνοντας έτσι την περιήγηση στο διαδίκτυο πιο γρήγορη από ποτέ. Και επίσης βελτιώνει την ταχύτητα του Adobe Photoshop κατα 5 φορές. Ένα ακόμα πλεονέκτημα της XFast RAM της ASRock είναι ότι μειώνει την συχνότητα προσπέλασης των SSDs ή HDDs μεγιστοποιώντας έτσι την διάρκεια ζωής τους.


XFast LAN Technology
Η τεχνολογία ASRock XFast LAN είναι ένα έξυπνο παραγωγικό εργαλείο που σας βοηθάει να θέσετε τις προτεραιότητες των διαδικτυακών σας προγραμμάτων απλουστεύοντας έτσι την ψηφιακή σας ζωή, Κάποια από τα πρωτοπόρα χαρακτηριστικά συμπεριλαμβάνουν: ιεράρχηση διαδικτυακών εφαρμογών, χαμηλότερο Latency στα παιχνίδια και ανάλυση δεδομένων. Είναι ο εξυπνότερος τρόπος να διαχειρίζεστε τα διαδικτυακά σας προγράμματα.


ASRock XFast USB
Η τεχνολογία ASRock XFast USB επανακαθορίζει τα standards στους υπολογιστές υψηλού επίπεδου. Αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι είναι ο πρωτοπόρος στην βιομηχανία μητρικών καρτών. Οι μητρικές κάρτες ASRock XFast USB Series εμπεριέχουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας XFast USB που σας προσφέρει την μεγαλύτερη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων USB στον κόσμο! Σύμφωνα με το παρακάτω γράφημα, δείχνει ότι η τεχνολογία ASRock XFast USB μπορεί να αυξήσει τις επιδόσεις της USB 3.0 μέχρι και 5X πιο γρήγορα!


Digi Power
Συγκρίνοντας το με το αναλογικό PWM, το ψηφιακό PWM μπορεί να βελτιστοποιήσει την τροφοδοσία ρεύματος του επεξεργαστή και να προσφέρει έναν κατάλληλο και σταθερό πυρήνα για τον επεξεργαστή. Περισσότερη ακρίβεια, περισσότερη επάρκεια!

16+2 CPU Power Phase
Η σειρά μητρικών καρτών Fatal1ty είναι σχεδιασμένη με 16+2 Power Phase, με ανθεκτικά εξαρτήματα και σταθερή παροχή τροφοδοσίας του επεξεργαστή. Η σειρά Fatal1ty σας προσφέρει απίστευτες δυνατότητες overclocking και αυξημένη απόδοση με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες για τους φανατικούς του PC gaming.


Fatal1ty Mouse Port
Η Fatal1ty Mouse Port είναι μια προσαρμόσιμη τεχνολογία για τους PC gamers μου είναι μέρος του F-Stream. Αφού συνδέσετε το USB ποντίκι στην θύρα Fatal1ty Mouse Port και “τρέξετε” το F-Stream, οι gamers μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις προτιμώμενες ρυθμίσεις Fatal1ty και να ρυθμίσουν το ποντίκι στα 500 Hz. Το F-Stream σας παρέχει επίσης την δυνατότητα να ρυθμίσετε το polling rate του ποντικιού από 125 Hz μέχρι 1000 Hz. Αυτό είναι πολύ βολικό για τους gamers για να έχουν έτσι την βέλτιστη εμπειρία του παιχνιδιου και ταχύτερους χρόνους απόκρισης του ποντικιού.

Premium Gold Caps
Όλοι οι πυκνωτές στην σειρά μητρικών καρτών Fatal1ty είναι επιχρυσωμένοι. Αυτοί οι 100% Ιαπωνικοί πυκνωτές είναι λείοι ,πολύ γυαλιστεροί με επικάλυψη χρυσού που αντιπροσωπεύουν μεγάλη διάρκεια ζωής και σταθερή απόδοση.


PCI 3.0 - 4-way SLI - Quad CFX
H ASRock Fatal1ty X79 Professional σας παρέχει 4 θύρες PCI-E 3.0 που υποστηρίζουν το NVIDIA® 4-Way SLI™ και το AMD 4-Way CrossFireX™. Οι θύρες PCI Express 3.0 μπορούν να μεγιστοποιήσουν το εύρος μετάδοσης δεδομένων για την επόμενη γενιά καρτών γραφικών PCI Express 3.0, παρέχοντας σας έτσι της απόλυτες επιδόσεις γραφικών.


THX TruStudio
Το THX TruStudio είναι ειδικά σχεδιασμένο να σας προσφέρει την ίδια φοβερή ηχητική εμπειρία που συναντάτε στις συναυλίες, στις κινηματογραφικές αίθουσες και στα στούντιο ηχογραφήσεων στον υπολογιστή σας.


ASRock XFast Charger
Ο XFast φορτιστής είναι η καλύτερη και πιο γρήγορη τεχνολογία για να φορτίσετε τις φορητές σας συσκευές μέσω υπολογιστή. Με την ανώτερη XFast Charger USB θύρα οι χρήστες μπορούν να απολαύσουν την εμπειρία της ταχύτατης φόρτισης ανά πάσα στιγμή. Πέρα από συσκευές Apple μπορεί να φορτίσει και BC 1.1 standard smart συσκευές. Γρήγορη φόρτιση και ανά πάσα στιγμή!









                                                                               [/COLOR]
   Socket   LGA2011
   CPU Support   Intel Core™ i7 processors
   Chipset   Intel X79 Express
   DDR3 Memory   2600+(OC)/2133(OC)/1866(OC)/1600/1333/1066 MHz
   Memory Channel   Quad Channel
   DIMM Slots   4 x DIMM
   Max Memory   32 GB
   Slots
  • [B]4 x PCI Express 3.0 x16 (x16/8/16/0 or x16/8/8/8)
  • 1 x PCI Express 2.0 x1
  • 2 x PCI
[/B]
   SATA III
  • 2 x SATA3 (Intel X79)
  • 4 x SATA3 (Marvell SE9172)
   RAID    0, 1, 5, 10
   LAN   Broadcom BCM57781 Gigabit LAN 10/100/1000 Mb/s
   USB 3.0 ports   4 x Rear USB 3.0 ports
   USB 2.0 ports   6 x Rear USB 2.0 ports
   Audio   7.1 CH HD Audio (Realtek ALC898 Audio Codec)
   eSATA   2
   Form Factor    ATX: 30.5cm x 24.4cm





Asrock Fatal1ty X79 Professional Review: Top Of The Pops



Η ASRock μπήκε δυναμικά στο "παιχνίδι" των μητρικών. Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό από το παρουσιαστικό της μητρικής, τα χαρακτηριστικά της αλλά και το BIOS της. Όπως όλες οι μεγάλες εταιρείες που παράγουν μητρικές, έτσι και η ASRock χρησιμοποιεί το ανανεωμένο BIOS με ενσωματωμένο γραφικό περιβάλλον που ακούσει στο όνομα UEFI. Το UEFI είναι εξελιγμένο σε σχέση με τα κλασικά BIOS, αλλά και πιο φιλικό στον χρήστη. Εύκολα μέσω αυτού του BIOS θα καταφέρετε να αποκτήσετε ένα ταχύτατο σύστημα για να τρέχετε τα προγράμματά σας και να παίζετε τα παιχνίδια σας.



ASRock X79 Fatal1ty Professional BIOS
[Color=black]Main
OC Tweaker
Advanced
H/W Monitor
Boot
Exit



Στην αρχική σελίδα του BIOS συναντήσαμε τις κλασικές επιλογές που έχει κάθε μητρική. Κάνοντας μία γρήγορη βόλτα στα μενού θα εξοικειωθείτε εύκολα ώστε να φέρετε εις πέρας οποιαδήποτε διεργασία θέλετε. Να διαλέξετε από ποιον δίσκο ή USB stick θέλετε να bootάρετε, να κάνετε enable ή disable τις onboard συσκευές. Επιπλέον, μπορείτε να δείτε σε πραγματικό χρόνο τα ρεύματα και τις θερμοκρασίες της μητρικής και του επεξεργαστή, αλλά και να ρυθμίσετε τους ανεμιστήρες. Επιπρόσθετα, έχετε την δυνατότητα να αποθηκεύσετε τις ρυθμίσεις σας σε ένα από τα 3 BIOS profiles και έτσι κάθε φορά που θέλετε να κάνετε overclocking στο σύστημά σας να φορτώνετε όποιο profile θέλετε. Τέλος, στα πλαίσια της προστασίας του hardware σας το διαγνωστικό σύστημα της μητρικής σας προειδοποιεί όταν ξεπεράσετε τα όρια είτε αυτά αφορούν κάποιο ρεύμα είτε κάποια θερμοκρασία.


ASRock X79 Fatal1ty Professional BIOS
Extreme Tweaker
DRAM Timing Control
CPU Configuration
Boot options
Voltage Monitor
Onboard Devices Configuration



Ας περάσουμε όμως στις επιλογές για τους πιο "ψαγμένους". Κατεβαίνοντας προς τα κάτω στην σελίδα EOC Tweaker, μας εμφανίζονται όλες οι επιλογές που πρέπει να αλλάξουμε να να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό overclocking. Οι επιλογές αυτές της ASRock είναι οι εξής: Πολλαπλασιαστής επεξεργαστή, BCLK, Διαιρέτης μνημών, Χρονισμοί μνημών αλλά και ρεύματα όπως CPU Voltage, το DRAM Voltage και το CPU VTT Voltage. Το BIOS της Fatal1ty X79 Professional περιέχει όλες εκείνες τις ρυθμίσεις που είναι ικανές να απογειώσουν το σύστημά μας. Η συχνότητα λειτουργίας των PWM και το LoadLine Calibration για το VCORE αλλά και για το VTΤ είναι μερικές από αυτές τις ρυθμίσεις που μας υπόσχονται την απόλυτη overclocking εμπειρία.

Τέλος, θα σας συστήναμε να δουλέψετε την μητρική με το τελευταίο official bios για να αποφύγετε τυχόν κολλήματα. Δεν είχαμε κανένα απολύτως παράπονο από το BIOS. Θα λέγαμε πως το UEFI BIOS της ASRock είναι ότι πιο κοντινό έχουμε συναντήσει μέχρι στιγμής σε ανταποκρισιμότητα με αυτό της ASUS!



Asrock Fatal1ty X79 Professional Review: Top Of The Pops

Προγράμματα-Benchmarks-Μεθοδολογία



Μπορεί να είναι η πρώτη φορά που σας παρουσιάζουμε ένα προϊόν της ASRock, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα αλλάξουμε την μεθοδολογία μας όσον αφορά τα tests που γίνονται. Ακολουθούμε τον γνωστό και πιο αξιόπιστο κατ' εμάς τρόπο. Παρόλο τον gaming χαρακτήρα της μητρικής, φυσικά θα την δοκιμάσουμε και σε εφαρμογές που δεν έχουν άμεση σύνδεση με το gaming. Έτσι, τρέξαμε και Benchmarks για overclocking και προγράμματα που αντιπροσωπεύουν πιο πολύ τις καθημερινές διεργασίες ενός Η/Υ αλλά και παιχνίδια. Σαφώς, το superpi και το wprime δεν λείπουν αλλά έχουν πλαισιωθεί και με προγράμματα όπως το Cinebench R11.5, το y-cruncher που ευνοούνται από τα περισσότερα threads ενός επεξεργαστή. Φυσικά, δεν ξεχάσαμε το x264 μιας και η μετατροπή ταινιών τείνει να γίνει καθημερινότητα για μερικούς. Εννοείται πως δεν αφήσαμε απ' έξω το Memory Test του AIDA, το WinRAR και το 7-zip.

Πως θα ήταν δυνατόν σε μια καθαρόαιμη gaming μητρική όπως η ASRock Fatal1ty X79 Professional να μην συμπεριλαμβάναμε γνωστά games. Γι' αυτό τρέξαμε το F1 2011, το Far Cry 2 και το World In Conflict. Δεν αμελήσαμε, όμως, την σουίτα της Futuremark. Αντιθέτως, την τιμήσαμε ιδιαιτέρως μιας και τα Benchmarks της είναι πολύ "σκληρά" παιχνίδια για τον επεξεργαστή και την κάρτα γραφικών. Έτσι, δοκιμάσαμε το PCMark 7 που είναι ένα από τα τελευταία benchmarks της Futuremark και αναλαμβάνει να δοκιμάσει το σύστημά μας σε ποικίλες διεργασίες όπως video playback & transcoding, Image Manipulation, Web browsing & decrypting, Graphics, Windows Defender, importing pictures και gaming. Φυσικά, δεν ξεχάσαμε τα 3DMark06, 3DMark Vantage και 3DMark 11.


Σύστημα Δοκιμών  


Hardware
:   Motherboard   :
Asrock Fatal1ty X79 Professional
:   CPU   :
Intel Core i7-3960X
:   RAM   :
Kingston HyperX 4x4GB 1866MHz
9-11-9-28
:   GPU   :
AMD Radeon HD 6970
:   SSD   :
Intel 510 Series 120GB
:   PSU   :
Antec HCP-1200
:   OS   :
Windows 7 Ultimate 64bit + SP1
:   CPU Cooler   :
Alpenfohn Matterhorn
:   Case   :
DimasTech BenchTable


Συχνότητες Λειτουργίας


Stock Settings
Overclocked 1 Settings
Overclocked 2 Settings
CPU Speed::
3.4GHz
4.00GHz
4.5GHz
Bclk Speed::
100MHz
100MHz
100MHz
CPU Ratio::
34x
40x
45x
DDR3 RAM Speed::
1333MHz
8-8-8-24 1T
1866MHz
9-11-9-27 1T
2133MHz
11-11-11-27 1T



Settings



Όπως βλέπετε στους παραπάνω πίνακες καταλήξαμε σε τρία διαφορετικά groups από settings. Στην μητρική flashάραμε το τελευταίο official BIOS. Στην συνέχεια απενεργοποιήσαμε τις τεχνολογίες Spread Spectrum, Enhanced Ιntel SpeedStep Technology, Turbo Mode και C-State.Στα stock settings δεν πειράξαμε τίποτα πέρα των μνημών. Οι μνήμες ρυθμίστηκαν στα 1333 με 8-8-8-24 και ρεύμα 1.5V. Στα OC1 settings χρησιμοποιήσαμε τα εξής settings: 40x στο cpu multiplier, 100MHz Bclk, 1:6 διαιρέτης για τις μνήμες, Manual Timings @ 9-11-9-27 1T (αυτόματα, όπως τα ρυθμίζει η μητρική τα sub-timings) και voltages όλα στο auto. Δεν χρειάζονται εξάλλου αυξημένα ρεύματα σε ένα Sandy-bridge-Ε σύστημα ώστε να τρέξει στα 4Ghz και ακόμα ψηλότερα. Στα OC2 Settings απλά αλλάξαμε τον cpu mulitiplier με 45x και ανεβάσαμε το CPU vcore στο 1,3V και αυξήσαμε την συχνότητα των μνημών στα 2133Mhz με timings 11-11-11-27.




Asrock Fatal1ty X79 Professional Review: Top Of The Pops



- Memory Latency, Read, Write, Copy

Το AIDA64 (Downloads | AIDA64) κατασκευάστηκε για να κάνει ευκολότερη την ζωή των home users αφού αποτελεί ένα διαγνωστικό πρόγραμμα με πλούσια σουίτα benchmarks. Η Extreme έκδοσή του περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα features που αδιαμφισβήτητα θα βοηθήσουν στο overclocking, την διάγνωση τυχόν λαθών, τον βασανιστικό και συνάμα ενδελεχή έλεγχο σταθερότητας όπως επίσης και το monitoring θερμοκρασιών, memory bandwidth, memory timings και πολλά ακόμα! Ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες γύρω από τον επεξεργαστή, την μνήμη του συστήματος και τους σκληρούς δίσκους, ενώ παράλληλα είναι πλήρως συμβατό με 32-bit και 64-bit Mircosoft Windows 7/Server 2008 R2 λειτουργικά συστήματα.

Αναφορικά με τα 64-bit benchmarks, να πούμε ότι εν ολίγοις μετράνε το πόσο καλά αποδίδει ο υπολογιστής στην επεξεργασία δεδομένων και στους μαθηματικούς υπολογισμούς. Τα Memory & Cache Benchmarks αναλύουν το εύρος μνήμης και το latency. Τα Processor Benchmarks χρησιμοποιούν τις εντολές MMX, 3DNow! και SSE, με το scaling να ανεβαίνει ασταμάτητα, ακόμα και με 32 πυρήνες επεξεργασίας. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι το benchmarking suite του AIDA64 αντιπροσωπεύει μια από τις καλύτερες λύσεις για να καταλάβουμε πόσο επαναστατική είναι η δεύτερη γενιά Core επεξεργαστών της Intel.

Ξεκινάμε με τα Memory Bandwidth Benchmarks, δηλαδή τα Memory Read, Memory Write, Memory Copy και Latency. Ο κώδικας των εν λόγω benchmarks έχει γραφθεί με σωστή μεθοδολογία ώστε να εκμεταλλεύεται τις κατάλληλες x86, MMX, 3DNow!, SSE, SSE3 ή SSE4.1 instructions. Το Latency από την άλλη μετράει την χρονική καθυστέρηση που έχουμε όταν ο επεξεργαστής διαβάζει δεδομένα από την μνήμη του συστήματος. Δηλαδή το χρόνο από την εντολή Read, μέχρι να φτάσουν οι πληροφορίες στις εσωτερικές registers του CPU.


Παρατηρήστε την κατακόρυφη μείωση του Latency όταν ο επεξεργαστής overclockάρεται κατά 700MHz και οι μνήμες κατά 533MHz. Στο Read/Write/Copy τα πράγματα είναι ίδια με το Latency. Πολύ καλό scaling από τα Stock Setting στα OC1, αλλά και αναλογικά παρόμοια διαφορά από OC1 σε OC2.





PCMark7

Το PCMark7 (Windows 7 Benchmark test) είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για να μετρήσετε εύκολα και με μεγάλη ακρίβεια την απόδοση του υπολογιστή σας, να δείτε τα αδύνατα και τα δυνατά σημεία του. Με το σύνθετο αυτό μετροπρόγραμμα και αφού δείτε τα αποτελέσματα του κάθε test που τρέχετε, έχετε τη δυνατότητα αφού μάθετε που υστερεί το σύστημα να προβείτε σε κατάλληλες αναβαθμίσεις ή ακόμα και σε εντελώς νέο υπολογιστή, αν δείτε ότι το σύστημα που χρησιμοποιείται δεν ικανοποιεί όλες σας τις ανάγκες. Μέσω του PCMark7 suite βλέπετε τις επιδόσεις του συστήματός σας στα εξής tests: Video playback & transcoding, Image manipulation, Web browsing & decryption, Graphics - DirectX 9, Windows Defender, Importing Pictures και Gaming.

Σίγουρα τα scores στο PCMark 7, δεν θα είχαν φτάσει σε αυτά τα νούμερα χωρίς την συμβολή της Fatal1ty X79 Professional. H διακύμανση των αποτελεσμάτων είναι αναλογική για τα ρολόγια κάθε σετ μετρήσεων από τα τρία σετ που χρησιμοποιήθηκαν. Η ASRock X79 Fatal1ty Professional δεν έδειξε να μασάει σε ένα τόσο απαιτητικό benchmark όπως το PCMark 7!

Asrock Fatal1ty X79 Professional Review: Top Of The Pops






Cinebench R11.5

Το CINEBENCH είναι μία σειρά real-world tests τα οποία υπολογίζουν συγκεντρωτικά τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Βασίζεται στo animation software CINEMA 4D (σχεδιασμένο από την award-winning MAXON), που χρησιμοποιείται εκτεταμένα από studios και εταιρείες παραγωγής παγκοσμίως για να δημιουργείται περιεχόμενο 3D. Προγράμματα της MAXON συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών που έσπασαν τα ταμία όπως τα: Spider Man, Star Wars, The Chronicles of Narnia και πολλά άλλα. Καταλαβαίνεται λοιπόν το κύρος που έχει σαν πρόγραμμα το CINEBNECH.

Ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό score που θα πάρετε. Είναι από τα λίγα benchmarks που δύναται να χρησιμοποιήσουν μέχρι και 64 processor threads, προκειμένου να μετρήσουν τα 2.000 αντικείμενα και 300.000 συνολικά πολύγωνα του CPU test scene. Τα εφέ που στρατολογήθηκαν για να κάνουν τον επεξεργαστή σας να υποφέρει στο test αυτό περιλαμβάνουν sharp και blurred reflections, area lights και shadows, procedural shaders, antialising και πολλά ακόμα.

Πάμε τώρα στο Graphics Card Performance (OpenGL) Test. Στην συγκεκριμένη διαδικασία θα δείτε ένα car chase μέσω του οποίου υπολογίζονται οι επιδόσεις της κάρτας γραφικών σας σε OpenGL mode. Η VGA υποχρεούται να απεικονίσει περίπου ένα εκατομμύριο πολύγωνα και textures, όπως επίσης και πολυάριθμα βαριά effects (environments, bump maps, transparency, lighting etc).


To X79 είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στα benchmarks και στις εφαρμογές που απαιτούν πολλά cores και threads. To Cinebench 11.5 είναι ένα πρόγραμμα που επωφελείται από τα πολλά cores/threads. Πιθανόν τέτοια προγράμματα να δίνουν σημασία στην αγορά ενός τόσο ακριβού socket.


Asrock Fatal1ty X79 Professional Review: Top Of The Pops





x264 HD Encode

Αυτό το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε εδώ και διαθέτει ένα default αρχείο το οποίο το περνάει από δύο περάσματα, κάνοντάς το εκείνη την ώρα encode σε 720p video. Ο λόγος για τον οποίο εκτελεί δύο περάσματα, είναι επειδή δίνουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε ποιότητα, εφόσον το πρώτο σκανάρει την ταινία για να κάνει μια ανάλυση, ώστε το δεύτερο πέρασμα να βρει τα σημεία που χρειάζονται περισσότερη προσοχή στη λεπτομέρεια και το αρχείο μας τελικά να έχει τη μέγιστη δυνατή ποιότητα, για τη συμπίεση που επιλέξαμε.

Το encoding έχει γίνει καθημερινότητα πολλών τα τελευταία χρόνια και πολλοί είναι αυτοί που ψάχνουν τον επεξεργαστή που θα τους γλυτώσει χρόνο. Το Χ79 φαίνεται να μην "μασάει" στα encoding προγράμματα μιας και οι πολλοί πυρήνες του δίνουν ξεκάθαρο προβάδισμα. Οι ημέρες κυκλοφορίας για τους Ivy-Bridge επεξεργαστές λιγοστεύουν και θα θέλαμε πολύ να συγκρίνουμε τι μπορεί να κάνει το Ζ77 με το LucidLogix!

Asrock Fatal1ty X79 Professional Review: Top Of The Pops





SuperPi

Το SuperPi (http://www.xtremesystems.com/pi/) είναι ένα πρόγραμμα που μετρά π (pi) μέχρι ένα συγκεκριμένο αριθμό ψηφίων μετά την υποδιαστολή. Ο μέγιστος αριθμός π (pi) που δύναται να μετρήσει αγγίζει τα 32 εκατομμύρια. Όπου π εννοούμε φυσικά τον γνωστό αριθμό 3.141592653589793238462643383279502884197169399375 10 (συνεχίζεται επ' άπειρον) ο οποίος προκύπτει αν διαιρέσουμε την περιφέρεια ενός κύκλου με την διάμετρό του. Σύμφωνα με τον Αρχιμήδη και επειδή ακριβώς το π δεν τελειώνει ποτέ, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ουσιαστικά το όριο του πηλίκου Πν/δ όταν το ν πλησιάζει στο άπειρο (όπου Π = Περίμετρος του κύκλου και δ = διάμετρος του κύκλου).

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρησιμοποιείται στις μέρες μας από πολλούς overclockers, προκειμένου να test-άρεις τις επιδόσεις και την σταθερότητα του υπολογιστικού συστήματος. Στην ευρύτερη κοινότητα των overclockers, το SuperPi είναι ένα μέσον επίδειξης των δυνατοτήτων του κάθε overclocker, αφού ο ένας προσπαθεί να ξεπεράσει τον χρόνο του άλλου. Όπως όμως προαναφέραμε, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τα large tests του SuperPi (16M, 32M) για να δει αν το σύστημά του είναι αρκετά σταθερό σε μία συγκεκριμένη συχνότητα του επεξεργαστή. Αν ο υπολογιστής καταφέρει να μετρήσει επιτυχώς τα π στο τριακοστό δεύτερο εκατομμυριοστό ψηφίο μετά την υποδιαστολή (32M) τότε το σύστημα θεωρείται ότι είναι σταθερό όχι μόνο αναφορικά με τον επεξεργαστή, αλλά και την μνήμη RAM. Εμείς εδώ στο hwbox, επιλέξαμε να το χρησιμοποιήσουμε μιας και πρόκειται από τα διασημότερα προγράμματα (αν όχι το διασημότερο) στην κοινότητα των overclockers.


Επειδή το μικρόβιο του benching θα υπάρχει πάντα στο HWBOX, επιλέξαμε τα 2 κυριότερα benchmakrs που τρέχουν οι overclockers ανά τον κόσμο. Φυσικά μιλάμε για τα SuperPi 1M και SuperPi 32M. Δεν τα πάει καθόλου άσχημα η ASRock X79 Fatal1ty Professional, δεν συμφωνείτε;

Asrock Fatal1ty X79 Professional Review: Top Of The Pops







wPrime

Φτάσαμε στο multi-threaded wPrime (Measure Computer Performance | wPrime Multithreaded Benchmark) σιγά-σιγά. Εδώ τα πράγματα γίνονται αρκετά περίπλοκα. Το wPrime χρησιμοποιεί μία παρόμοια προσέγγιση με την μέθοδο του Νεύτωνα προκειμένου να υπολογίζει συναρτήσεις. Έτσι έχουμε την f(x) = x^2 - k (όπου k είναι ο αριθμός που τετραγωνίζουμε), μέχρι η Sgn[f(x)-f'(x)] να μην επαναλαμβάνεται πια, ξεκινώντας ξανά τον υπολογισμό της συνάρτησης με το k/2. Από 'κει και πέρα το πρόγραμμα επικαλείται ξανά την επανάληψη της ίδιας μεθόδου για ένα συγκεκριμένο αριθμό επαναλήψεων έτσι ώστε να αυξηθεί στο μέγιστο η ακρίβεια του τελικού αποτελέσματος (μία εναλλακτική μέθοδος επαλήθευσης). Στο τελικό στάδιο πράξεων, το πρόγραμμα επιβεβαιώνει ότι ισχύει η ισότητα n(k)^2 = k έτσι ώστε να είναι 100% σίγουρο για το αποτέλεσμα. Η διαδικασία αυτή επαληθεύεται ανάλογα με το νήμα που θα επιλέξει ο χρήστης. Στην overclocking community όταν πρόκειται ο overclocker να τρέξει το 32M Test επιλέγει σαν αριθμό threads το 2, ενώ στο 1024M Test το 4.

Προτιμήσαμε να τρέξουμε και τα 2 tests του wPrime. Ο 3960Χ δεν είχε κανένα πρόβλημα να "διαλύσει" το multi-threaded wPrime! Σε συνδυασμό με την ASRock Fatal1ty Professional τα αποτελέσματα εκτοξεύονται.

Asrock Fatal1ty X79 Professional Review: Top Of The Pops







y-Cruncher

Το y-Cruncher δημιουργήθηκε τον Μάρτη του 2009 από τον poke349, μέλος του XtremeSystems Forums. Είναι μακράν το καλύτερο multi-threaded Pi Benchmark για πολυπύρηνα συστήματα. Ο λόγος ύπαρξης του εν λόγω προγράμματος βασίζεται στο ότι το SuperPi είναι πλέον ξεπερασμένο και δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές επιδόσεις ενός πολυπύρηνου επεξεργαστή. Αναλογιστείτε μονάχα ότι το SuperPi γράφτηκε το 1995, ενώ το y-Crucher το 2009. Στην καταμέτρηση 32 εκατομμυρίων ψηφίων μετά την υποδιαστολή του π, είναι 60x πιο γρήγορο από το SuperPi 32M με Intel Core i7 επεξεργαστή και 5x πιο γρήγορο από το PiFast (10 εκατομμύρια ψηφία). Η τελευταία του έκδοση είναι πλήρως παραμετροποιημένη για να υποστηρίζει τις νεότερες AVX εφαρμογές, οπότε δουλεύει σωστά τόσο σε SandyBridge όσο και σε Bulldozer επεξεργαστές. Ταυτόχρονα, είναι backwards compatible με x64 SSE4.1, x64 SSE3, x86 SSE3 και x85 instructions.

Εμείς βάλαμε στο y-Cruncher να καταμετρήσει 32.000.000 ψηφία μετά την υποδιαστολή του π (3,14...) και πραγματικά μείναμε άναυδοι. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα tests, εδώ παρατηρούμε μια αναλογική βελτίωση των scores σε σχέση με την συχνότητα του επεξεργαστή, την συχνότητα και τα timings των μνημών. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί το y-cruncher χρησιμοποιεί όλους τους πυρήνες του επεξεργαστή. Φανταστείτε πως το y-cruncher κάνει τον ίδιο υπολογισμό με το SuperPi 32M σε σχεδόν 7 δευτερόλεπτα, την στιγμή που το SuperPi 32M χρειάζεται σχεδόν 8 λεπτά!

Asrock Fatal1ty X79 Professional Review: Top Of The Pops





WinRAR

Η πλειοψηφία των χρηστών το έχει εγκατεστημένο και το χρησιμοποιεί, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν για το ενσωματωμένο benchmark το οποίο διαθέτει. Ο λόγος για το WinRAR, το δημοφιλέστατο πρόγραμμα συμπίεσης αρχείων, το οποίο ξεχώρισε χάρη στην ευκολία χρήσης και τις επιδόσεις του, ενώ μας δίνει και έναν πολύ καλό τρόπο για να συγκρίνουμε τις επιδόσεις των επεξεργαστών μας, εφόσον το benchmark που περιλαμβάνει, εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ισχύ των σύγχρονων CPU και των πολλαπλών πυρήνων τους. Το Benchmark & Hardware Test του WinRAR μετράει πόσα είναι τα μέγιστα KB/s που μπορεί να συμπιέσει ο υπολογιστής μας. Για να προσαρμόσουμε το WinRAR σε πιο real life συνθήκες, μαζέψαμε φωτογραφίες συνολικής χωρητικότητας 1GB και τις συμπιέσαμε χρησιμοποιώντας το Best compression method - χρονομετρώντας πόσο χρόνο χρειάστηκε το PC.

Το αποτέλεσμα του Benchmark Tool μπορεί να μην σημαίνει πολλά, όμως η 1GB folder μέτρησή μας είναι κάτι παραπάνω από κατατοπιστική. Overclockάρωντας τον επεξεργαστή μας κατά σχεδόν 1GHz γλυτώνουμε κοντά 20 δευτερόλεπτα στην συμπίεση φακέλου χωρητικότητας 1GB. Σκεφτείτε να ήταν και περισσότερα τα GB...

Asrock Fatal1ty X79 Professional Review: Top Of The Pops






7-zip

Πρόκειται για ένα από τα πιο ξακουστά και διαδεδομένα προγράμματα συμπίεσης. Κατά πολλούς είναι καλύτερο και πιο αξιόπιστο από το WinRAR και το WinZip λόγω της υψηλής αναλογίας συμπίεσης σε μορφή αρχείων 7z, με την βοήθεια των αλγόριθμων LZMA και LZMA2. Συγκρίνοντάς το αριθμητικά με τα αντίπαλα προγράμματα, δύναται να προσφέρει έως και 10% καλύτερη συμπίεση! Όπως θα ήταν φυσικό, συνοδεύεται από πληθώρα features και ένα benchmark. Διατίθεται δωρεάν και μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.

Τρέξαμε το ενσωματωμένο Benchmark Tool που διαθέτει το 7-zip και όπως παρατηρείτε τα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά και αυξάνονται αναλογικά με την αύξηση της συχνότητας του Intel Core i7 3960X.

Παρότι και στα 3 διαφορετικά Settings μετρήσεων που έχουμε οι συχνότητες των μνημών αλλάζουν, το 7-zip δεν φαίνεται να συγκινείται. Βλέπουμε τα scores να συμβαδίζουν με την αύξηση της συχνότητας του επεξεργαστή και τα scores δεν επηρεάζονται και τόσο από τις μνήμες.

Asrock Fatal1ty X79 Professional Review: Top Of The Pops






F1 2011

F1 2011 - ακόμα ένας επιτυχημένος τίτλος της Codemasters. Αφού η εταιρεία ήθρε σε συμφωνία με τους υπεύθυνους του Formula 1 World Championship, πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο παιχνίδι σχετικά με το κορυφαίο άθλημα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Όλοι οι οδηγοί είναι εδώ - 12 ομάδες, 24 πιλότοι. 19 διαθέσιμες πίστες, in-game αλλαγή από μέρα σε νύχτα. Αναβαθμισμένο multiplayer mode με υποστήριξη έως 16 παιχτών και δυνατότητα split screen για "κόντρες" δύο ατόμων. Ρεαλιστικές συνθήκες αγώνα, safety car σε περίπτωση ατυχήματος και δυνατότητα πλήρους παραμετροποίησης του μονοθέσιου για να επιτύχετε καλύτερους χρόνους.

::: F1 2011 ::: Τρέξαμε το benchmark του παιχνιδιού 2 φορές. Μια στα 1280 x 1024 noAA με stock settings και μια στα 1920 x 1080 4xAA με full settings.

Παρατηρούμε πως και στις 2 αναλύσεις, τα FPS αυξάνονται όσο "ανεβάζουμε" τον επεξεργαστή. Το F1 2011 εξαρτάται από τον επεξεργαστή.


Asrock Fatal1ty X79 Professional Review: Top Of The Pops



Far Cry 2

Θυμηθείτε 5 χρόνια πριν, όταν το 2004 μαζί με το Half-Life 2 και ένα χρόνο μετά την έκδοση του Doom III, ένα παιχνίδι με το παράξενο όνομα Far Cry από την άγνωστη τότε Γερμανική Crytek κατάφερε να κάνει το "μπαμ", φέρνοντας τη γραφική επανάσταση στα ανοιχτά περιβάλλοντα, κατορθώνοντας να ενθουσιάσει τους PC Gamers ανά τον κόσμο. Όλοι μας θυμόμαστε να περιπλανόμαστε στις παραλίες και στη ζούγκλα των νησιών του Far Cry με κεντρικό ήρωα τον Jack Carver, ο οποίος μας μετέφερε σε εξωτικά μέρη, γεμάτα και με μεταλλαγμένα πειράματα από έναν ανορθόδοξο επιστήμονα.

Αυτά πλέον με το Far Cry 2 αποτελούν παρελθόν. Ο νέος τίτλος της σειράς, φτιαγμένος όχι από την Crytek αλλά από την ίδια τη Ubisoft, χρησιμοποιώντας το καμάρι της που ακούει στο όνομα Dunia Engine (και όχι CryEngine όπως το πρώτο), μας μεταφέρει στις σαβάνες και τα αφιλόξενα περιβάλλοντα της Αφρικής, σε έναν πολύ πιο εξελιγμένο τίτλο από το πρώτο παιχνίδι. Όχι πλέον είναι εντελώς Free Roaming, αλλά η Dunia (η λέξη "κόσμος" στα Αραβικά) στην ουσία έδωσε στους δημιουργούς του παιχνιδιού τη δυνατότητα να φτιάξουν ένα "Grand Theft Auto" στην Αφρική - χωρίς αυτή τη φορά να κυνηγάμε μεταλλαγμένους ή εξωγήινους, αλλά μπαίνοντας στο σώμα διαφορετικών κάθε φορά χαρακτήρων που ο σκοπός τους είναι ένας - να σκοτώσουν τον "Jackal", έναν μεγαλέμπορο όπλων, ο οποίος παίζει σημαντικότατο ρόλο στον εμφύλιο πόλεμο μέσα στον οποίο βρίσκει ο παίχτης τον εαυτό του εμπλεκόμενο.

Μια ίσως και ρεαλιστική άποψη της σημερινής Αφρικής, με το ΑΚ-47 να είναι σύμβολο και τα ματωμένα διαμάντια το νόμισμα - αυτό είναι το Far Cry 2.


::: Far Cry 2 ::: Τρέξαμε το benchmark του παιχνιδιού 2 φορές. Μια στα 1280 x 1024 noAA με stock settings και μια στα 1920 x 1080 8xAA με full settings.

Ακόμα ένα παιχνίδι που εξαρτάται από τον επεξεργαστή. Παρατηρήστε τα FPS. Πραγματικά ένα gaming rig που πήρε φωτιά με την ASRock Fatal1ty Professional


Asrock Fatal1ty X79 Professional Review: Top Of The Pops



World In Conflict

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτήθηκαν τι θα συνέβαινε αν όντως οι Σοβιετικοί είχαν πραγματοποιήσει μια επίθεση στις Η.Π.Α., με εισβολή από αέρα και έδαφος. Αρκετοί, όταν σκέφτονται ένα τέτοιο σενάριο μιλάνε για ρίψη χιλιάδων πυρηνικών κεφαλών, οι οποίες θα βύθιζαν τον πλανήτη σε ένα πυρηνικό χειμώνα άνευ προηγουμένου. Το World in Conflict όμως, έχει άλλη άποψη για το πως θα μπορούσε να εξελιχθεί η ιστορία.

Έτσι, οι Σοβιέτ το 1989 έχοντας χάσει σημαντική πολιτική, κοινωνική και οικονομική δύναμη, αποφάσισαν να κάνουν μια μαζική επίθεση στις Η.Π.Α., αναζητώντας την ανάσταση της Σοβιετικής Αυτοκρατορίας μέσω της κατάκτησης του μισητότερου τότε αντιπάλου τους. Ο σκοπός δεν ήταν λοιπόν η εξολόθρευση των Ηνωμένων Πολιτειών με τη χρήση των άπειρων πυρηνικών που διέθετε το Σοβιετικό έθνος, αλλά η αναδιαμόρφωση της Αμερικής σε μια Κομμουνιστική ήπειρο, με σκοπό την παγκόσμια επικράτηση του Κομμουνισμού.

Το World in Conflict λοιπόν, μας μεταφέρει σε αυτό το φανταστικό σενάριο, δίνοντάς μας την ευκαιρία να πολεμήσουμε σε ένα Real Time Strategy game, όχι μόνο με τους Αμερικάνους που προσπαθούν να αποτρέψουν την εισβολή, αλλά και ως τις δυνάμεις του τότε ΝΑΤΟ στο Multiplayer, δίνοντας μια άλλη διάσταση στον τρόπο που ένα παιχνίδι στρατηγικής μας επιτρέπει να ζήσουμε σύγχρονες μάχες. Ο ρεαλισμός είναι άφθονος, τα γραφικά υπέροχα και η δράση ατελείωτη. Ένας από τους καλύτερους τίτλους του 2007.


::: World In Conflict ::: Τρέξαμε το benchmark του παιχνιδιού 2 φορές. Μια στα 1280 x 1024 noAA με stock settings και μια στα 1920 x 1080 4xAA με full settings.

Και το World In Conflict με την σειρά του είναι αρκετά CPU-dependent παιχνίδι, για αυτό και το συμπεριλάβαμε στις μετρήσεις της ASRock.


Asrock Fatal1ty X79 Professional Review: Top Of The Pops




3DMark06


To 3DMark (www.futuremark.com) είναι ένα εργαλείο computer benchmarking που δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε από την Futuremark Corporation (γνωστή και ως MadOnion και Futuremark) για να καθορίζει τις επιδόσεις αρχικά της κάρτας γραφικών και έπειτα του επεξεργαστή. Η Futuremark Corporation από το 1999 που ξεκίνησε με το πρώτο 3DMark (3DMark99) συνεχίζει μέχρι και σήμερα να προσφέρει άπλετη χαρά στους benchmarkers μιας και τα benchmarks της δεν βασίζονται απλά και μόνο στις δυνατότητες του συστήματος, αλλά και στα tweaking skills του κάθε χρήστη. Tα benchmarks που έχουν παραχθεί από την εταιρεία με χρονολογική σειρά είναι τα εξής: 3DMark99, 3DMark99 MAX, XL-R8R (πρόκειται για το πιο απλοποιημένο 3D Benchmark, στο οποίο ο χρήστης παρακολουθεί ένα DirextX 7 demo sequence σε ανάλυση 640x480, το οποίο όμως δεν συνάντησε και μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό της Futuremark), 3DMark2000, 3DMark2001, 3DMark2001 SE, 3DMark03, 3DMark05, 3DMark06, 3DMark Vantage, 3DMark 11 και 3DMarkMobile.

Στο 3DMark06, τα graphic tests του 3DMark05 αναβαθμίστηκαν και πλέον υποστηρίζουν και features όπως HDR Rendering, Shadow Mapping, HDR Refraction, HDR Reflection, Depth Fog, Gerstner Wave Function, Heterogeneous Fog, Light Scattering, Cloud Blending, Blinn-Phong Shading Model (γνωστό και ως Strauss Lighting Model) και Subsurface Scattering.

Επιπροσθέτως να σημειώσουμε ότι τα 3DMark βασίζονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό και στον επεξεργαστή, δηλαδή σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν κατ' εξοχήν benchmarks που μετράνε τις δυνατότητες της κάρτας γραφικών.


Όπως προαναφέραμε το 3DMark06 είναι ένα CPU-dependent Benchmark. Παρόλα αυτά το Overall Score αντικατοπτρίζει και αυτό την πραγματικότητα. Παρατηρήστε την αναλογική διαφορά μεταξύ Stock, OC1 και OC2 Settings.

Asrock Fatal1ty X79 Professional Review: Top Of The Pops





3DMark Vantage

Τα χρόνια πέρασαν και μπήκαμε στην εποχή του DirectX 10 και του PhysX. Η Futuremark έπρεπε κάποια στιγμή να ανανεώσει τα benchmark της με κάτι νέο, το οποίο θα ήταν όχι μόνο DX10 compatible, αλλά θα έδειχνε και ξεκάθαρα πλέον τις διαφορές με τη χρήση πολλαπλών καρτών. Έτσι λοιπόν, γεννήθηκε το 3DMark Vantage, που κατάφερε να ξεσηκώσει και μια θύελλα συζητήσεων γύρω από την ενσωμάτωση του PhysX στα CPU Tests.

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή - το τεστ έχει 3 διαφορετικά Presets: Το Performance, το High και το Extreme. Στο hwbot.org αυτό που μετράει είναι το Performance, όμως αρκετοί είναι αυτοί που τα τρέχουν όλα για να κάνουν ακόμα καλύτερη επίδειξη των δυνατοτήτων του hardware τους. Τι συνέβη λοιπόν με το PhysX? Μετά από πιέσεις της nVIDIA, η Futuremark επέτρεψε τη χρήση του PhysX ως GPU Accelerator στο τελευταίο CPU τεστ, που έδινε μια τεράστια ώθηση στο τελικό σκορ, κάτι που φυσικά, καθότι δεν είχαν οι κάρτες της ATi σαν δυνατότητα, δε μέτρησε σαν έγκυρο στο hwbot.org.

Βέβαια, δεν ήταν μόνο αυτές οι διαφωνίες για το Vantage - αρκετοί αμφισβήτησαν την ποιότητα των γραφικών του, τα οποία όντως φαίνονται ξεπερασμένα στο 1ο τεστ, αλλά μας αποζημίωσε και με το παραπάνω με το εντυπωσιακότατο 2ο τεστ, το οποίο αξίζει κάποιος να το τρέξει μόνο και μόνο για να ζήσει "χολιγουντιανές" στιγμές στο PC του.


Τα CPU Tests του 3DMark Vantage είναι ένα από τα πιο σκληρά Benchmarks για τους επεξεργαστές. Η ASRock Fatal1ty Professional κατάφερε να αντεπεξέλθει στο βαρύ αυτό φορτίο χωρίς να "μασήσει". Παρατηρήστε την κατακόρυφη αύξηση του CPU Score μεταξύ των τριών Settings.

Asrock Fatal1ty X79 Professional Review: Top Of The Pops






3DMark 11

To 3DMark11 είναι η τελευταία έκδοση της πασίγνωστης Futuremark 3DMark suite. Επηρεάζεται κατά συντριπτικό ποσοστό από την κάρτα γραφικών και εκμεταλλεύεται features τελευταίας τεχνολογίας όπως DirectX 11, tesselation, compute shaders και multi-threading. Τα Graphics Test περιλαμβάνουν πολυάριθμες αντανακλάσεις, έξυπνο φωτισμό με πληθώρα shadow casting lights, βαρύ tesselations και physics simulation με πολλά αντικείμενα. Αντιπροσωπεύει μία σίγουρη λύση για να δοκιμάσετε αν αντέχει η κάρτα γραφικών σας στις overclocked συχνότητες που καταλήξατε, καθώς μπορεί να μην φτάνει σε load το Furmark ή το MSI Kombustor, αλλά στο Extreme Preset είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Έπειτα έχετε κατά νου ότι το load των Furmark και MSI Kombustor είναι απλησίαστο ακόμα και στα πιο βαριά games, οπότε είναι αμαρτία να ζορίζετε την VGA σας χωρίς λόγο.

Το 3DMark 11 είναι ένα Benchmark που εξαρτάται κυρίως από την κάρτα γραφικών. Ένα κομμάτι όμως του 3DMark 11 είναι αμιγώς εξαρτώμενο από τον επεξεργαστή. Μιλάμε για το Physics Test. Όπως θα παρατηρήσετε οι διαφορές στο Overall Score είναι ελάχιστες μεταξύ Stock, OC1 και OC2 Settings. Παρατηρήστε όμως τις διαφορές στο Physics Test. Από Stock Settings σε OC2 Settings είναι σχεδόν 4000 marks!

Asrock Fatal1ty X79 Professional Review: Top Of The Pops





Asrock Fatal1ty X79 Professional Review: Top Of The Pops


Όπως αρχικά σας υποσχεθήκαμε, η σελίδα του overclocking, δίνει για ακόμα μια φορά το παρόν. Η Fatality X79 Professional δεν προσδοκεί να χριστεί βασίλισσα του overclocking καθώς είναι μια καθαρά gaming μητρική. Το HwBox όμως είναι εδώ για να σας αποδείξει πως πλέον η ASRock έχει κάνει τρομερά βήματα προόδου και τα motherboards της πλέον, μπορούν να ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς overclockers.

Έχουμε τονίσει πολλάκις στις overclocking σελίδες προηγούμενων reviews πως ο extreme overclocker από μια μητρική, αναζητά σταθερότητα και αξιοπιστία. Η μητρική θα πρέπει να είναι υπάκουη σε κάθε λογική ρύθμιση του χρήστη και φυσικά να αποδίδει χωρίς πρόβλημα το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Πάμε να δούμε αν η ASRock X79 Fatality τα καταφέρνει στον τομέα αυτό...

Το hardware που χρησιμοποιήσαμε ήταν:

ASRock X79 Fatality Professional
Intel Core i7 3960X Extreme Edition
2 x 2 Corsair GTX2 2250C8 και Corsair GT 2000C8
Sapphire HD 7970 Dual-X OC Edition
Antec HCP 1200
2 x Crucial M4 128GB και Intel 510 120GB



Έχοντας δοκιμάσει τον επεξεργαστή μας και σε άλλες μητρικές και ξέροντας την συμπεριφορά του, προτιμήσαμε να μην χρησιμοποιήσουμε υγρό άζωτο αυτή την φορά. Είναι πλέον ευρέως γνωστό πως οι SandyBridge επεξεργαστές, δεν χρειάζονται υγρό άζωτο για να αποδώσουν το 100%. Ακόμα και με "χαμηλότερης ποιότητας" ψύξη, είναι ικανοί να κάνουν θαύματα! Για τον λόγο αυτό, αυτή την φορά ξεσκονίσαμε το Single Stage (made by Stelaras) και δοκιμάσαμε τον 3960Χ και την ASRock X79 Fatality Professional περίπου στους -40*C.

Για ακόμα μια φορά, στο συγκεκριμένο review διαφοροποιηθήκαμε από τα προηγούμενα. Θα είχατε συνηθίσει να βλέπετε benchmarks όπως το SuperPi και το wPrime και 3D Benchmarks. Ε αυτή την φορά τρέξαμε ένα benchmark που τα συνδυάζει όλα. Φυσικά, μιλάμε για το PCMark 2005 που τους τελευταίους μήνες, φαίνεται να γίνεται από τα αγαπημένα benchmarks στο hwbot λόγω του ότι γνωστοποιήθηκαν πάμπολλα tweaks του και πλέον όλοι μπορούν να πετύχουν υψηλά scores!

Όπως θα δείτε και στο παρακάτω screenshot, clockάραμε τον επεξεργαστή μας στα 5200ΜHz. Το PCMark 2005 δεν απαιτεί υψηλές συχνότητες αφού το μεγαλύτερο μέρος του benchmark έχει να κάνει με τους σκληρούς δίσκους (storage). Φυσικά και δοκιμάσαμε και παραπάνω και για να είμαστε ειλικρινείς δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Στο σημείο αυτό, αξίζει να επισημάνουμε το software της ASRock X79 Fatality Professional, F-Stream. Είναι το λογισμικό διαχείρισης της ASRock. Καθ' όλη την διάρκεια των δοκιμών μας, δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα. Απόλυτα σταθερό και ακριβές!

Πριν περάσουμε στα αποτελέσματα να πούμε ότι δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα με την σταθερότητα της μητρικής. Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε το πρόβλημα που είχαμε με τους dividers των μνημών. Βέβαια, χρησιμοποιούσαμε και τις λάθος μνήμες καθώς τα Hyper chips δεν έχουν πλήρη συμβατότητα με την συγκεκριμένη πλατφόρμα. Στον αέρα πάντως οι dividers δουλεύουν μια χαρά όπως θα διαπιστώσατε και στις μετρήσεις του review!

Εκτός από τον 3960X, δοκιμάσαμε και τον μικρότερο 3930K και ευτυχώς πετύχαμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, ξεπερνώντας τις αρχικές μας προσδοκίες. "Χτυπήσαμε" τρίτη θέση με τον 3960Χ και πρώτη θέση με τον 3930K, αποδεικνύοντας έτσι έμπρακτα ότι η συγκεκριμένη μητρική αξίζει τα χρήματά της.


PCMark 2005 3rd place with Intel Core i7 3960X

Asrock Fatal1ty X79 Professional Review: Top Of The Pops


Δυστυχώς ο 3930Κ δεν ήταν καλύτερος από τον 3960Χ. Σταμάτησε στα 5100 ΜHz. Ακόμα όμως και αυτή η συχνότητα ήταν αρκετή για ακόμα μια πρώτη θέση στο PCMark 2005 στην κατηγορία των Intel Core i7 3930k.

Asrock Fatal1ty X79 Professional Review: Top Of The Pops

Και 2 φωτογραφίες με την μητρική μονωμένη...








Asrock Fatal1ty X79 Professional Review: Top Of The Pops


Δικαίως τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει πάνω στην ASRock. Η Fatal1ty X79 Professional μας άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Κοντράρει ισάξια τα μεγάλα brands του χώρου αλλά και τα top μοντέλα αυτών! Κάτι μου λέει πως η ASRock ήρθε για να εδραιωθεί στον χώρο των high end μητρικών. Μένει να δούμε την συνέχεια.

Έχοντας δοκιμάσει αρκετά Χ79 motherboards μέχρι στιγμής, συνεχώς σας έχουμε αναφέρει τα κολλήματα του BIOS που φαίνεται να υπάρχουν σε μερικές από αυτές τις μητρικές. Η ASRock με την πρώτη της gaming μητρική για το X79 ήρθε για να μας αποδείξει πως τα κολλήματα αυτά διορθώνονται αρκεί να το θέλεις και να μπορείς. Άψογο ρολάρισμα στα settings του BIOS!

Πάμε όμως και στο κομμάτι των επιδόσεων. Εκεί είδατε και μόνοι σας πως δεν υστερεί σχεδόν καθόλου από τις άλλες top μητρικές, τόσο στο κομμάτι της mainstream χρήσης όσο και στο κομμάτι του extreme overclocking. Οι επιδόσεις της είναι κορυφαίες και αυτό το νιώθει κανείς από την πρώτη στιγμή.

Δεν είναι λίγοι οι αγοραστές που δίνουν έμφαση στην εξωτερική εμφάνιση και τις χρωματικές επιλογές της κάθε εταιρείας. Στην περίπτωση της Fatal1ty X79 Professional κυριαρχεί το κόκκινο και το μαύρο, θυμίζοντας έντονα τις ASUS ROG. Αν παρατηρήσετε όμως πιο προσεχτικά, οι διαφοροποιήσεις είναι εμφανείς. Σίγουρα στο κομμάτι του "φαίνεσθαι" μας άφησε με μια γλυκόξινη γεύση. Από την μια μας άρεσε αλλά θα θέλαμε να δούμε και κάτι πρωτότυπο, κάτι που δεν το έχουμε ξαναδεί.

Τα parts στην Fatal1ty X79 Professional είναι τοποθετημένα πολύ καλά. Δεν μας μοιάζει "άδεια" όπως η Gigabyte G1.Assassin 2 X79 αλλά ούτε και υπερβολικά γεμάτη με τα parts να φαίνονται στριμωγμένα όπως η ASUS Rampage IV Formula. Παν μέτρον άριστον έλεγαν οι αρχαίοι και φαίνεται πως η ASRock προχωράει σύμφωνα με αυτό. Σίγουρα το bundle της ASRock X79 Fatal1ty Professional δεν είναι αυτό που αποκαλούμε πλουσιοπάροχο. Παρόλα αυτά τα απαραίτητα πραγματάκια είναι μέσα στην συσκευασία, ενώ μας χαροποίησε ιδιαίτερα και το γεγονός ότι υπάρχει USB 3.0 panel!

Τι γίνεται με τους overclockers; Aπό το board δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα Start/Reset κουμπιά όπως και το διψήφιο debug poster. Δυστυχώς αυτές οι 2 προσθήκες έχουν γίνει για κάποιες εταιρείες πανάκεια, αλλά υπάρχουν και άλλες που ακόμα δεν τα ενσωματώνουν σε όλες τις μητρικές τους. Η ASRock φαίνεται να ακολουθεί τον "σωστό" δρόμο και έτσι αυτά τα 2 features είναι στην θέση τους. Η αλήθεια είναι πως θα θέλαμε να βλέπαμε και Dual BIOS για να είμαστε 100% ευχαριστημένοι.

Είναι από τις στιγμές που πραγματικά χαίρομαι όταν τελειώνει ένα ωραίο review. Η ASRock Χ79 Fatal1ty Professional μπορούμε να πούμε πως μας εντυπωσίασε ευχάριστα. Σκεφτείτε μερικά χρόνια πριν ότι η ASRock σαν εταιρεία κυμαινόταν στην μετριότητα και δεν ασχολούνταν ούτε κατά διάνοια με την αγορά ακριβότερων μητρικών. Πλέον όμως έχει ξυπνήσει για τα καλά! Με την τιμή να κυμαίνεται στα 290?, θα ήταν πραγματικά αδικία να μην επιβραβεύαμε την Fatal1ty X79 Professional με το HWBOX Value For Money Award. Αν ψάχνετε μία high-end X79 μητρική που κάνει τα πάντα και συμφέρει, σας προτείνουμε ανεπιφύλαχτα την Fatal1ty X79 Professional.







Ευχαριστούμε θερμά την ASRock για την παραχώρηση της Fatal1ty X79 Professional!