CM Storm Trooper Review: Ήρθε το ιππικό!

H CM Storm μας είχε συστηθεί πριν περίπου μισό χρόνο, με το CM Storm Enforcer. Τότε είχαμε διαπιστώσει ότι το gaming τμήμα της κραταιάς Cooler Master ήξερε πολύ καλά τι έκανε όταν πάντρευε την, κατά γενική ομολογία, εκτεταμένη τεχνογνωσία της, με ένα πιο επιθετικό και gamer's friendly brand. Παρόλη την επιτυχία του, το CM Storm τμήμα δεν φτιάχτηκε για να κρατήσει πίσω το product line της μαμάς Cooler Master και έτσι με τα HAF να είναι ακόμα ανταγωνιστικά και τους μετασεισμούς από τον Cosmos II Εγκέλαδο, το στρατόπεδο της CM Storm φάνηκε να επιζητά μία δυνατή παρουσία. Ένα tower που να στεγάζει multi-gpu συστήματα με ευκολία και γιατί όχι, να κλείνει και το μάτι στους ανήσυχους watercool enthusiasts αλλά ακόμα και στους modders. Και όλα αυτά με μία gaming αισθητική και φιλοσοφία, σύμφωνη με την επιταγές της εταιρίας. H CM Storm μας είχε συστηθεί πριν περίπου μισό χρόνο, με το CM Storm Enforcer. Τότε είχαμε διαπιστώσει ότι το gaming τμήμα της κραταιάς Cooler Master ήξερε πολύ καλά τι έκανε όταν πάντρευε την, κατά γενική ομολογία, εκτεταμένη τεχνογνωσία της, με ένα πιο επιθετικό και gamer's friendly brand. Παρόλη την επιτυχία του, το CM Storm τμήμα δεν φτιάχτηκε για να κρατήσει πίσω το product line της μαμάς Cooler Master και έτσι με τα HAF να είναι ακόμα ανταγωνιστικά και τους μετασεισμούς από τον Cosmos II Εγκέλαδο, το στρατόπεδο της CM Storm φάνηκε να επιζητά μία δυνατή παρουσία. Ένα tower που να στεγάζει multi-gpu συστήματα με ευκολία και γιατί όχι, να κλείνει και το μάτι στους ανήσυχους watercool enthusiasts αλλά ακόμα και στους modders. Και όλα αυτά με μία gaming αισθητική και φιλοσοφία, σύμφωνη με την επιταγές της εταιρίας.

Η CM Storm συσπείρωσε τις δυνάμεις και τους σχεδιαστές της και αποφασίστηκε ότι στη μάχη της επικράτησης της στα μεγάλα (full-tower) cases κλήθηκε να βουτήξει ...το ιππικό! Το CM Storm Trooper είναι το case που καλείται να κάνει την διαφορά. Είναι η προσπάθεια για μία ηχηρή παρουσία, στην σκιά της οποίας θα παραταχθεί και το υπόλοιπο product line up της CM Storm. Οι μηχανικοί της εταιρίας γνώριζαν την σημασία ενός τέτοιου προϊόντος και έτσι ασχολήθηκαν σχολαστικά με κάθε πτυχή και λεπτομέρεια που θα έκανε το Trooper ανταγωνιστικό σε κάθε τομέα. Χρησιμοποίησαν την δεδομένη τεχνογνωσία από την Cooler Master αλλά και επιπλέον συμπεράσματα και απαιτήσεις από τον gaming κόσμο με το οποίο συναναστρέφονται. Σήμερα θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε αν τα κατάφεραν, αν πλέον η CM Storm μπορεί να καυχιέται για ένα δυνατό full tower flagship.


Πριν αρχίσουμε την παρουσίαση, ας δούμε επιγραμματικά τι έχει να πει η CM Storm για το Trooper, στον παρακάτω πίνακα...



Model Number SGC-5000-KKN1
Available Color All Black
Material Steel body, Front Mesh / Plastic bezel
Dimensions (W) 250 x (H) 605.6 x (D) 578.5 mm
(W) 9.8 x (H) 23.8 x (D) 22.8 inch
Net Weight 13.7 KG / 30.2 lbs
M/B Type Micro-ATX, ATX, XL-ATX
5.25" Drive Bay 9
3.5” Drive Bay 8 (converted from 5.25” bay by two 4-in 3 HDD modules)
2.5” Drive Bay 13 (converted from 5.25” bay by two 4-in 3 HDD modules)
Cooling System
Front: 120 mm LED fan x2 (1200 RPM, 17dBA)
Top: 200 mm fan x 1 (1000 RPM, 23 dBA)
Rear: 140 mm fan x1 (1200 RPM, 19 dBA)
(converted to 120 mm fan)
Bottom: 120 mm fan x 2 (optional)
Side: 120 mm fan x 2 (optional)
Expansion Slots 9+1
I/O Panel USB 3.0 x 2 (internal), USB 2.0 x 2, e-SATA x 1, Audio In and Out ( Supports HD audio)
Power Supply Type Standard ATX PS2 / EPS 12V
Maximum Compatibility CPU cooler height: 186 mm / 7.3 in
GPU card length: 322 mm / 12.7 in


...καθώς και στο σχετικό video.




Και με τα specification στην άκρη πάμε να δούμε τις πρώτες εικόνες, στην επόμενη σελίδα.



Ξεκινώντας από την συσκευασία, τα χρώματα που επικρατούν είναι το μαύρο και το κόκκινο, όπως και χρώματα του case που φιγουράρει 3/4 στην μπροστινή πλευρά, παρέα με μερικούς σύγχρονους troopers. Στην πίσω μεριά συναντάμε τα βασικότερα χαρακτηριστικά όπως τα 9+1 expansion slots, τα πολλά ανοίγματα για cable management καθώς και τα δύο HDD (x4) cages, τα οποία βλέπουμε ότι μπορούν και να γυρίσουν κατά 90 μοίρες. Αρκετά ενδιαφέρον χαρακτηριστικό που δεν βλέπουμε συχνά. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στα φίλτρα σκόνης ενώ με μία πιο προσεκτική ματιά στην οκτάγλωσση περιγραφή των χαρακτηριστικών (απουσιάζουν τα Ελληνικά) διαπιστώνουμε ότι αφενός μιλάμε για ένα full tower με δυνατότητα φιλοξενίας XL-ATX μητρικών και αφετέρου ότι το Trooper διαθέτει και ένα cage για τέσσερις 2,5" δίσκους (μηχανικούς είτε solid state). Επιβεβαιώνοντας από το εγχειρίδιο τον αφαιρούμενο χαρακτήρα και του συγκεκριμένο cage, βρεθήκαμε προ θετικής εκπλήξεως: Ελληνικά!

Ανοίγοντας το χάρτινο κουτί, διαπιστώνουμε ότι η επιλογή για προστασία κατά την μεταφορά είναι σκληρός αφρός μαζί με μία προστατευτική αφρώδη σακούλα που καλύπτει το case και το προστατεύει από μικροατυχήματα. Βγάζοντας το Trooper από το κουτί, και κοιτώντας την πρόσοψη, η πρώτη εντύπωση είναι θετική. Οι γραμμές είναι "σκληρές" και η παρουσία αρκετά ογκώδης. Η μεταλλική δε λεπτομέρεια στο κάτω μέρος σπάει ευχάριστα την μονοτονία του μαύρου και προσθέτει πόντους πολυτέλειας.

Τα δύο πλαϊνά είναι απόλυτα συμμετρικά και διαθέτουν εξογκώματα στο ζωτικό ύψος των καρτών και των HDD cages. Αν και δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν κομψά, με την έκταση του (ποιοτικού) μαύρου mesh τους, υποπτευόμαστε ότι προσφέρουν κάποια επιπλέον εκατοστά χώρου καθώς και επιπλέον airflow σε κρίσιμες περιοχές. Η πίσω πλευρά του case εντυπωσιάζει κυρίως λόγω του πλήθους των expansion slot (9) καθώς και του επιπλέον κάθετου expansion το οποίο προσφέρετε και για συγκράτηση καλωδίων. Τέλος διακρίνονται σαφώς οι 120mm και οι 140mm τρύπες για το exhaust fan, με της δεύτερες να είναι καταλυμένες από τον παρεχόμενο ανεμιστήρα.



Στην μετόπη του Trooper, εκτός από το X-Dock για τους 2,5" δίσκους σας, επικρατεί ένα πανικός από συνδέσεις, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι δύο μπλε USB 3.0 και η e-sata καθώς και τα πλήκτρα του ενσωματωμένου fan controller, που μπορεί ακόμα και να κλείνει τον φωτισμό των ανεμιστήρων! O fan controller διαθέτει φωτεινές ενδείξεις (LED) αλλά η λεπτομέρεια που κλέβει την παράσταση είναι ότι διαθέτει και ηχητική ειδοποίηση (beeper) για να μπορείτε να αλλάξετε το fan profile σας χωρίς να είναι απαραίτητο να κοιτάξετε το case. Πίσω από τα τρία πλήκτρα και τα τρία led του fan controller, και το θηριώδες αλλά όμορφο σε αίσθηση πενταγωνικό power button, με το φωτιζόμενο λογότυπο, συναντάμε ένα χερούλι! Πρόκειται για ένα στιβαρό χερούλι που μπορεί να αντέξει το βάρος όλου του case και των περιεχομένων του και επιπλέον διαθέτει και λαστιχένια επιφάνεια για ακόμα πιο σίγουρη και ξεκούραστη μεταφορά. Ένα full tower για lan parties!

Η υπόλοιπη επιφάνεια της οροφής είναι ένας όμορφος συνδυασμός πλαστικών και μαύρου mesh ο οποίος προσφέρει airflow αλλά και ένα ευχάριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Το πίσω μέρος της οροφής κρύβει και ένα φίλτρο αέρα που παρέα με τα δύο του δαπέδου υπόσχονται αραιότερα ξεσκονίσματα για το αγαπημένο σας μηχάνημα. Τα φίλτρα βγαίνουν συρταρωτά και είναι αρκετά έξυπνο που το φίλτρα κάτω από το τροφοδοτικό είναι σημαντικά πιο κοντό σε μήκος από το έτερο φίλτρο του δαπέδου: συνήθως δεν υπάρχει αρκετός διαθέσιμος χώρος πίσω από το tower και αυτό το "μοίρασμα" των φίλτρων μάλλον θα φανεί ιδιαίτερα βολικό στην πράξη.


Βγάζοντας το πλαϊνό οι πρώτες ματιές αιχμαλωτίζονται από τα δύο fans των HDD cages τα οποίο θα διαπιστώσετε ότι μπορούν να τοποθετηθούν και στην κλασική διάταξη, με τον ανεμιστήρα να κοιτάει την πρόσοψη. Ποιο το σκεπτικό των δύο επιλογών; Με τους δίσκους στριμμένους κατά 90 μοίρες και τα πλαϊνά ανοίγματα μπορείτε να έχετε οκτώ συνολικά δίσκους που ο εξαερισμός τους δεν θα επηρεάζει καθόλου το υπόλοιπο airflow του κουτιού. Επίσης τα καλώδια τροφοδοσίας και sata δεν θα φαίνονται κατά το άνοιγμα. Αν όμως από την άλλη θέλετε οι ανεμιστήρες των σκληρών δίσκων να συνεισφέρουν στο intake του κουτιού μπορείτε να τοποθετήσετε τα cages με τον συμβατικό τρόπο. Οι επιλογές είναι πάντοτε ευπρόσδεκτες.

Και οι επιλογές δεν σταματάνε εδώ, μιας και πίσω από το χαμηλότερο HDD cage θα βρείτε ένα τρίτο cage για 2,5" σκληρούς και SSD, o οποίος μπορεί να φιλοξενήσει τέσσερις τέτοιες συσκευές. Οι 2.5" συσκευές στερεώνονται με βίδες και όχι με πλαστικά συρταράκια όπως στις 3.5" μονάδες. Αν πάλι δεν κρίνετε σκόπιμο να χρησιμοποιήσετε το "μικρό" cage, τέσσερις βίδες είναι αρκετές για να το "εξαφανίσετε".

Και μιλώντας για εξαφανίσεις και μυστήρια, βλέπουμε και την μυστηριώδη κρύπτη / συρταράκι που υπάρχει πίσω από το μεταλλικό πλαίσιο της πρόσοψης. Μέσα σε αυτή θα βρείτε πολλά από τα παρεχόμενο αξεσουάρ όπως βίδες, tie wraps καθώς και το πολύτιμο (για κάθε full tower) 8pin EPS extension, το οποίο μπορεί να μην είναι sleeved αλλά σας γλυτώνει από τόσους πονοκεφάλους που του το συγχωρούμε. Το συρταράκι αυτό αρχικά μας αιφνιδίασε αλλά αν σκεφτείτε το case στο "περιβάλλον εργασίας του" (lap party) σίγουρα μπορεί να προσφέρει έναν χώρο διακριτικής αποθήκευσης ενός κινητού ή των κλειδιών του παίχτη. Μας αρέσει, και αν ακόμα δεν μας άρεσε μπορoύμε να το αφαιρέσουμε χωρίς να υποβαθμίσουμε την αισθητική της πρόσοψης. Επιλογές!

Αφού περιεργαστήκαμε τα δυο "μεγάλα" HDD cages και διαπιστώσαμε τις επιπλέον καλωδιώσεις για το σβήσιμο των LEDs στους ανεμιστήρες τους, αφαιρέσαμε και το έτερο πλαϊνό και ήταν μόνο τότε που διαπιστώσαμε το πραγματικά τεράστιο άνοιγμα της πλάτης, για την τοποθέτηση των aftermarket ψυκτρών. Πολλά μπράβο για την επιλογή, γιατί με το XL-ATX να είναι λίγο ρευστό ως προς τις απόλυτες διαστάσεις του και τα sockets να αλλάζουν ελαφρώς θέση από σχεδίαση σε σχεδίαση (LGA1155/LGA2011) ο κάτοχος του CM Storm Trooper δύσκολα θα βρεθεί σε θέση να μην μπορεί να τοποθετήσει την ψύκτρα του με την μητρική εγκατεστημένη. Τα λαστιχένια gromets στις οπές των καλωδίων είναι αρκετά ποιοτικά ενώ η οπή για τα καλώδια του τροφοδοτικού είναι πραγματικά άνετη. Αυτή η μεγάλη οπή σε συνδυασμό με τα 17mm στο πίσω μέρος του κουτιού είναι η εγγύηση για να μην φοβάστε τα non-modular τροφοδοτικά σε αυτό το case. Και μίας και μιλήσαμε για την πίσω πλευρά να πούμε ότι εκεί συναντάμε και πολλές θέσεις για στήριξη των καλωδίων καθώς και δύο ανοίγματα ψηλά, για τα EPS καλώδια. Είναι πραγματικά δύσκολο να σκεφτούμε κάποια καλωδίωση με την οποία θα συναντήσετε πρόβλημα, στο συγκεκριμένο case.



Συνεχίζοντας το ανηλεές γδύσιμο του κουτιού, διαπιστώσαμε ότι τόσο ο χώρος κάτω από το "μυστικό" συρταράκι, όσο και ο χώρος που καλύπτει ο 200mm ανεμιστήρας της οροφής δείχνουν ικανοί να φιλοξενήσουν από ένα 2X120mm ψυγείο. Θα επανέλθουμε με ακριβείς μετρήσεις μιας και με λίγη φαντασία ακόμα και η πρόσοψη μπορεί να φιλοξενήσει ένα μεγάλο (360) ψυγείο και αυτό που ξεκίνησε σαν ένα "gaming full tower" φαίνεται ότι μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ένα πολύ mod friendly κουτί. Δυστυχώς ο χώρος πάνω από τον 200mm fan δεν μπορεί να φιλοξενήσει "εξωτερικά" δύο 120mm ανεμιστήρες σε περίπτωση που θέλετε να τοποθετήσετε ψυγείο στην οροφή.

Τέλος, κάποιες σκόρπιες παρατηρήσεις που προέκυψαν με την πρώτη ενδελεχή ματιά:


  • Δεν μπορείτε να λύσετε εντελών το κουτί μιας και στο πλαίσιο υπάρχουν πριτσίνια. Η αλήθεια είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των cases δεν παρέχει τέτοια δυνατότητα και είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο "λάμπει" μόνο σε περιπτώσεις βαψίματος του case. Βέβαια τα πριτσίνια σπάνια σταματάνε τους αποφασισμένους.


  • Υπάρχει πρόβλεψη για την έξοδο σωληνώσεων στο πίσω μέρος. Είναι ένα χαρακτηριστικό που σπάνια εκμεταλλεύονται οι χρήστες μιας και μειώνει τον "compact" χαρακτήρα ενός tower, παρόλα αυτά η δυνατότητα είναι εκεί.


  • Οι αντίστοιχες τρύπες επιτρέπουν να τοποθετήσετε το τροφοδοτικό σας με οποίον από τους δύο προσανατολισμούς επιθυμείτε: με το fan πάνω ή με το fan κάτω. Δεν θα μπούμε στον πειρασμό να σας πείσουμε για το ποιος από τους δύο τρόπους είναι ο σωστότερος, απλά μπορείτε να είστε ήσυχοι ότι το Trooper δεν θα σας αρνηθεί καμία από τις δύο επιλογές.


  • H εσωτερική USB 3.0 σύνδεση για τις μπροστινές θύρες - δεν παρέχει μετατροπέα για παλιότερες μητρικές με δυνατότητα μέχρι και USB 2.0. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι αν δεν διαθέτετε USB 3.0 controller οι γαλάζιες θύρες τις πρόσοψης θα μείνουν ανενεργές.

Τέλος να πούμε ότι τα υλικά κινούνται σε πολύ καλά επίπεδα ποιότητας, βαφής και φινιρίσματος: Τα πλαστικά είναι ποιοτικά και σχετικά ανθεκτικά σε δαχτυλιές, οι διακόπτες στο panel αφήνουν καλή και στιβαρή αίσθηση ενώ τα μεταλλικά μέρη είναι βαμμένα με προσοχή και δεν διαθέτουν αιχμηρές άκρες και επικίνδυνα τελειώματα. Ο πολύ έμπειρος builder ίσως μπορέσει να εντοπίσει μερικά πταίσματα στο powder coating σε "κρυφά" μέρη, αλλά τίποτα το προβληματικό ή το ασύνηθες ακόμα και σε ακριβά cases. Τα σκουρόχρωμα καλώδια του κουτιού και των παρεχόμενων ανεμιστήρων είναι μία όμορφη πινελιά που εκτιμήσαμε δεόντως!


Το Trooper θα φτάσει στα χέρια σας με τέσσερις αρκετά αξιόλογους ανεμιστήρες: δύο 120mm με κόκκινο απενεργοποιούμενο φωτισμό, για τους δίσκους, έναν 140mm σε ρόλο exhaust και έναν 200mm να προΐσταται του χώρου του επεξεργαστή, απομακρύνοντας θερμό αέρα από το εσωτερικό. Τα αντίστοιχα part numbers είναι:

  • Cooler Master 120 mm, A12025-12CB-3BN-F1 @ 0.16 Α (x2)
  • Cooler Master 140 mm, A14025-12CB-3BN-F1 @ 0.18 Α
  • Cooler Master 200 mm, A20030-10CB-3ΜΝ-F1 @ 0.42 Α




Μετρημένα στα 10cm και σε λειτουργία στα 12V τα αντίστοιχα επίπεδα θορύβου που καταγράψαμε ήταν 50,7dBA για τον 120mm, 46,8dBA για τον 140mm και 49,1dBA για τον 200mm αντίστοιχα.

Αλλά επειδή νούμερα σαν και αυτά δεν λένε και κάτι φοβερό στο μεγαλύτερο μέρος των ενδιαφερομένων, θα σας το θέσουμε ως εξής: Με τους ανεμιστήρες στον ενσωματωμένο fan controller, ακόμα και οι πιο ευαίσθητοι θα βρουν μία ρύθμιση (ανάμεσα στις έξι διαθέσιμες) που να τους ικανοποιήσει ως προς τον παραγόμενο θόρυβο. Οι δύο 120mm των cages αλλά και ο 140mm του πίσω exhaust δείχνουν εξαιρετικοί και δεν υπάρχει λόγος να τους αντικαταστήσετε. Ο 200mm από την άλλη, ίσως φανεί λιγάκι πιο "μέτριος" στους απαιτητικούς και κάποιοι από αυτούς να σπεύσουν να τον αντικαταστήσουν με κάτι ποιοτικότερο και πιο αθόρυβο. Δεν θα σας συμβουλεύαμε εναντίον μιας τέτοιας κίνησης, αλλά δεν θα σας λέγαμε ότι είναι και επιβεβλημένη, σε καμία των περιπτώσεων.


Στην μορφή που θα το παραλάβετε το CM Storm Trooper έχει τα δύο HDD cages στην "υπό γωνία" εκδοχή και έτσι το "εργοστασιακό" air flow θα ακολουθεί την λογική του παρακάτω σχήματος.



Με την απομόνωση του χώρου των δίσκων, το Trooper φαντάζει να ασφυκτιά για intake, αλλά στην πράξη, λόγω του διάτρητου δαπέδου δεν διαγνώσαμε κάτι προβληματικό στις θερμοκρασίες όταν θελήσαμε να εγκαταστήσουμε το AMD σύστημα των δοκιμών μας, εντός. Το partlist του συστήματος που στήθηκε για τις δοκιμές ήταν το ακόλουθο:

  • ASUS Crosshair IV Formula
  • Phenom II X4 955 (C3) @ 4GHz @ 1.45V
  • Noctua NH-D14
  • 2x2GB Team Group Xtreem Dark 1600MHz
  • Western Digital 640AAKS
  • Sapphire HD6970 2GB Dual Fan
  • Enermax Pro 82+ 625Watt
  • WD 640AAKS x4 (δύο σε κάθε cage)
  • Crucial M4 128GB (Windows 7)

ενώ όλες οι δοκιμές έγιναν με θερμοκρασία δωματίου 22 °C και με το case απολύτως κλειστό (πλαϊνά/brackets/συρτάρι/κ.ο.κ) καθώς και όλοι οι ανεμιστήρες συνδέθηκαν στα 12 Volt. Προκειμένου να ανεβάσουμε τις θερμοκρασίες εντός, κινηθήκαμε ως εξής: τρέξαμε το PSU test του OCCT (20') - για θερμοκρασίες επεξεργαστή, chipset και κάρτας γραφικών - παράλληλα με μία αντιγραφή από τους δίσκους 1 & 3 στους δίσκους 2 & 4, πέντε .rar αρχείων, συνολικού μεγέθους 50GB. Το παραπάνω τεστ έγινε δύο φορές, μία για κάθε προσανατολισμό των δίσκων, με ενδιάμεσο 2ωρο διάλειμμα προκειμένου οι θερμοκρασίες να επανέλθουν στα επίπεδα του περιβάλλοντος.

Με τον παραπάνω τρόπο "παράλληλου" stressing θέλαμε να δούμε αν ο εισερχόμενος από την πρόσοψη αέρας θα επιβαρυνόταν θερμικά από τους δίσκους και αν ένα "χλιαρό" intake είναι προτιμότερο από το καθόλου intake στην περίπτωση των κατά 90° μοίρες στραμμένων δίσκων. Τα ευρήματα μας, αποτυπώθηκαν στο παρακάτω διάγραμμα.



Από τα παραπάνω καθίσταται προφανές ότι αν μπορείτε να ζήσετε και με ένα λιγότερο "καθαρό" από καλώδια εσωτερικό, τότε μάλλον είναι καλύτερο να προτιμήσετε τον κλασικά, από τον 90° προσανατολισμό. Οι περίπου δύο βαθμοί που θα επιβαρύνουν τους δίσκους δεν θεωρούμε ότι θα έχουν αντίκτυπο στο προσδόκιμο lifespan τους.

Τέλος, εξίσου προφανές καθίσταται και το ότι η CM Storm έδωσε μεγάλο βάρος στην προστασία του κουτιού από την σκόνη. Τρία φίλτρα και επιπλέον σίτες πίσω από κάθε mesh επιφάνεια βρίσκονται στην διάθεση σας για να έτσι ώστε να φιλτράρετε κάθε εισερχόμενο ρεύμα και επομένως να γλυτώσετε αρκετά βαρετά ξεσκονίσματα του εσωτερικού. Στον τομέα της πρόνοιας για την καθαριότητα ο Trooper πραγματικά δίνει μαθήματα.




Με τον 140mm ανεμιστήρα του exhaust να διασφαλίζει χώρο για τις πλέον ογκώδεις ψύκτρες (μέχρι και 186mm ύψος), τις κάρτες γραφικών να μην περιορίζονται μέχρι και πλέον των 322mm και το τροφοδοτικό να μπορεί να καταλάβει μέχρι και 210mm πριν κάλυψη τον έναν ανεμιστήρα του πατώματος, καθίσταται προφανές ότι το στήσιμο ενός αερόψυκτου συστήματος είναι πραγματικά απροβλημάτιστο. Η CM Storm προέβλεψε ακόμα και το ίσως κοντό 8pin EPS καλώδιο του τροφοδοτικού σας και σας παρέχει μία επέκταση 35cm, ενώ όλα τα καλώδια μπορούν να τακτοποιηθούν στα περίπου 2cm του χώρου πίσω από την μητρική.

Ας δούμε όμως τι γίνεται όταν ο χρήστης θέλει να χρησιμοποιήσει υδρόψυξη για το σύστημά του. Το CM Storm Trooper διαθέτει δύο κατάλληλους χώρους: έναν στην οροφή στην θέση του 200mm ανεμιστήρα και έναν στο πάτωμα, στον χώρο το "κρυφού" συρταριού.




  • Πάνω: χώρος για 2x120mm ή 2x140mm με μέγιστο πάχος τα 62mm συμπεριλαμβανομένων και των ανεμιστήρων. Στην πράξη λοιπόν μιλάμε μάλλον για λεπτά ψυγεία (μέχρι 35mm) ενώ αν επιλέξετε το 2x120mm και η μητρική σας δεν έχει κάποιο γειτονικό ψυκτράκι, μπορείτε να φτάσετε με σχετική άνεση τα 65mm. Το ατυχές είναι, ότι λόγω της στήριξης του χερουλιού δεν μπορείτε να βάλετε τους ανεμιστήρες από έξω, παρόλο που παρέχεται ικανοποιητικό χώρος από το πλαστικό σκέπασμα της οροφής. Ένας πιο προσεκτικός σχεδιασμός της στήριξης του χερουλιού που θα επέτρεπε την τοποθέτηση των δύο ανεμιστήρων εξωτερικά θα ήταν πολύ ευπρόσδεκτος σε ένα νέο revision του Trooper. Το spacing των τρυπών του ψυγείου δεν θα σας απασχολήσεις μίας και η CM φρόντισε για "οβάλ" τρύπες με περιθώρια. Όπως και να έχει, σας προλαβαίνουμε και σας λέμε ότι το Corsair Η100 με δύο ανεμιστήρες χωράει αρκετά άνετα στην θέση αυτή.


  • Κάτω: Εδώ με την αφαίρεση του συρταριού μπορείτε να επιλέξετε ένα ψυγείο με πάχος μέχρι και 88mm μαζί με τα fan, που ρεαλιστικά σημαίνει μέχρι και 60mm πάχος ψυγείου για ένα set ανεμιστήρων ή μέχρι και 35mm για push pull. Αν δε, κρίνετε ότι το κάτω HDD cage δεν σας είναι απαραίτητο τότε μπορεί ούτε λίγο ούτε πολύ να διαλέξετε το πλέον κτηνώδες 2x120mm rad της αρεσκείας σας. Και εδώ οι τρύπες έχουν περιθώρια για να έρθουν στο spacing του ψυγείου που θα προμηθευτείτε.


  • Μπροστά: Θα σας το θέσουμε ως εξής: Κανονικά δεν προβλέπεται μία τέτοια τοποθέτηση ψυγείου, αλλά βλέποντας το πραγματικά εύκολο τρόπο λυσίματος και τα πλέον των 48Χ14cm της μπροστινής επιφάνειας, είμαστε σίγουροι ότι οι πλέον αποφασισμένοι θα καταφέρουν να τοποθετήσουν εκεί ένα παχουλό 360 (3x120mm) rad με μικρές τροποποιήσεις για την στήριξη. Ναι, το ξέρουμε ότι έτσι χάνετε τα δύο cages των σκληρών απλά ο συγκεκριμένος χώρος κλείνει το μάτι για κάτι σχετικό. Επίσης, με το κάτω cage στην θέση του, και πάλι θα μπορέσετε να χωρέσετε ένα 2x120mm τον πάνω χώρο που απομένει, απλά το ψυγείο δεν θα μπορεί να έρθει τελείως "μπροστά" μίας και το 2,5" dock της πρόσοψης, κλέβει μερικά κρίσιμα εκατοστά.



Επιπλέον παρατηρήσεις που προέκυψαν κατά την δοκιμή:

  • Αν συνδέσετε έναν απλό 3pin φωτιζόμενο ανεμιστήρα στον ενσωματωμένο fan controller τότε ο φωτισμός του ανεμιστήρα σας θα αναβοσβήνει! Όχι δεν πρόκειται για ελαττωματικό κομμάτι, απλά προφανώς ο τρόπος που καθορίζεται η ταχύτητα των ανεμιστήρων από τον controller είναι μία περιοδικά διακοπτόμενη τάση. Οπότε αν κάποτε θελήσετε να αλλάξετε fans και οι νέες σας επιλογές είναι φωτιζόμενες μέσω του 3pin (και όχι από επιπλέον 2pin βύσμα) το αισθητικό αποτέλεσμα θα είναι πολύ ...αγχωτικό! (σχετικό κλιπ)


  • Η μεταβολή του προσανατολισμού των HDD cages (κλασικά ή στραμμένα κατά 90 μοίρες) είναι αρκετά χρονοβόρα διαδικασία, που απαιτεί λύσιμο αρκετών thumbscrews και μετακίνηση πλαισίων. Όχι τίποτα ιδιαίτερα επίπονο αλλά σίγουρα όχι κάτι που θα θέλατε να κάνετε καθημερινά. Το αξιόλογο είναι όμως, ότι ακόμα και χωρίς τα cages στις θέσεις τους και χωρίς τα πλαίσιά τους η ακαμψία του σκελετού του case είναι υ π ο δ ε ι γ μ α τ ι κ ή.


  • Η "αριστερή" πλαϊνή πόρτα, μπορεί προαιρετικά να φιλοξενήσει δύο 120mm ανεμιστήρες στο κρίσιμο ύψος απέναντι από τις κάρτες γραφικών. Είναι μία επιλογή, για κάθετο στην μητρική airflow που αν και δεν είναι της απολύτου αρεσκείας μας, μπορεί να κάνει την διαφορά σε περίπτωση ιδιαίτερα θερμόαιμης κάρτας γραφικών.


  • Το beeper του fan controller το οποίο είναι εξαιρετικά χρήσιμο αν θέλετε να το χρησιμοποιείτε σκοτεινό περιβάλλον, δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί. Τουλάχιστον όχι με πολιτισμένο τρόπο... πάντως δεν είχαμε κάποιο πρόβλημα με τον συγκεκριμένο ήχο, αλλά σίγουρα θα υπάρξουν άτομα που το beeper θα του κουράσει αργά ή γρήγορα. (σχετικό κλιπ)


Φτάνοντας στην τελευταία σελίδα του review θα μοιραστούμε μαζί σας ένα "επαγγελματικό" μυστικό: οι reviewers του χώρου, φοβούνται εν γένει περισσότερο να χαρακτηριστούν "εύκολοι" από το να χαρακτηριστούν "αυστηροί". Γι' αυτό τον λόγο, μερικές φορές, φαντάζει πιο ασφαλές να παρουσιάζουν το ποτήρι μισοάδειο, απ' ότι μισογεμάτο. Εμείς, στο HwBox έχουμε προσυμφωνήσει την άτεγκτα ουδέτερη στάση απέναντι στα προϊόντα: δεν μας νοιάζει αν το brand είναι ακριβό ή φθηνό, προσφιλές ή αδιάφορο. Εξετάζουμε ότι βλέπουμε στο τραπέζι των δοκιμών, αφήνοντας τις προσωπικές μας προτιμήσεις στην άκρη. Έτσι, στα review που σας παρουσιάζουμε, το ποτήρι είναι πάντα ...ισομερώς γεμάτο από αέρα και νερό! Εν προκειμένω, το CM Storm μας έφερε σε "δύσκολη θέση": πρόκειται για ένα σαφώς γεμάτο ποτήρι. Σχεδόν ξεχειλισμένο! Οπότε η όποια συνόψιση των χαρακτηριστικών του κινδυνεύει να φαντάζει διθύραμβος και ευχολόγιο για την κατασκευάστρια εταιρία.

Η πραγματικότητα όμως είναι αναντίρρητη, το CM Storm Trooper είναι ένα εξαιρετικό προϊόν. Είναι ένα σύνολο που δύσκολα μπορεί να βρει ανταγωνισμό. Υπό μία έννοια δε, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και το καλύτερο all around case που μπορούν να σας προσφέρουν 150ευρώ. Δεν είναι μόνο η εργονομία και οι χώροι, δεν είναι η υποστήριξη XL-ATX μητρικών και οι 9+1 pci, δεν είναι τα αφαιρούμενα και δύο προσανατολισμών cages των σκληρών και οι επιλογές που δίνονται στον χρήση για το στήσιμο του rig, ούτε και η πληθώρα επιλογών για το water cooling. Το ζήτημα είναι το εξής: κοιτάζοντας cases με συντριπτικά μεγαλύτερες τιμές, δυσκολεύεσαι πραγματικά να βρεις λόγους για την υπεράσπιση της επιλογής των τελευταίων. Το CM Storm Trooper είναι ένας (τιμολογιακά) Δαβίδ ο οποίος πλακώνει πειστικότατα γίγαντες του χώρου. Είναι ένα case όπου η ύπαρξή του, αμαυρώνει συλλήβδην πολλά από τα ακριβότερα cases. Είναι δε τόσο εξαιρετική επιλογή, όπου σαφώς αξίζει την υπέρβαση του badget, ακόμα και για όσους κοιτούσαν αρχικά για ελαφρώς φθηνότερες επιλογές.

Και αυτή είναι η μισή αλήθεια. Δεν είναι μόνο η τιμή που κάνει το CM Storm Trooper ακαταμάχητο. Ακόμα και αν αφαιρέσουμε το πλήθος των παρεχόμενων ανεμιστήρων, το ενσωματωμένο dock και τον fan controller και προσποιηθούμε ότι ξεχνάμε την τιμή, μένουμε με ένα case το οποίο δεν πρόκειται να ζηλέψει σε ποιότητα, χώρους ή σχεδιασμό. Ακόμα και αν έρχονταν με μία υψηλότερη τιμή, πάλι θα αποσπούσε μία πολύ δυνατή βαθμολογία. Και εδώ φαίνεται το προβάδισμα που δίνεται εξ ορισμού, όταν μία εταιρία σχεδιάζει τα κουτιά της και δεν τα επιλέγει από τις λίστες των OEM κατασκευαστών. Ψεγάδια; Υπάρχουν και αναφέρθηκαν στις προηγούμενες σελίδες, αλλά δεν είναι αρκετά για να σκιάσουν το αστέρι της CM. Με το CM Storm Trooper και την δεδομένη του τιμή, ο κύβος ερρίφθη. Αν δεν έχετε ζωηρές αισθητικές ενστάσεις και η απουσία out-of-the-box υποστήριξης 3x120 radiator δεν είναι deal breaker, είναι πραγματικά δύσκολο να δικαιολογήσετε οποιαδήποτε άλλη επιλογή!









Ακόμα μία HwBox παρουσίαση έφτασε στο τέλος της. Ευχαριστούμε θερμά την Cooler Master για την παραχώρηση του δείγματος. :T: