ATi Radeon HD 5950: Το τελευταίο πιόνι της κυριαρχίας αποκαλύπτεται . . .

Φαίνεται πως οι φήμες πλέον σταματάνε και το όνειρο αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα. Η απόλυτη κυριαρχία της ATi είναι πλέον γεγονός μετά την παρουσίαση της διπύρηνης ναυαρχίδας της HD 5970, το DirectX 11 έχει εγκαινιαστεί, τα ρεκόρ έχουν σπάσει και ακόμα συνεχίζει να παίζει μόνη της στην αγορά, χωρίς ουσιαστική πίεση από τη μεριά της nVidia, η οποία αδυνατεί να κάνει πράξη τις υποσχέσεις της. Τι άλλο μένει να κάνει πριν καταπιαστεί με ακόμα πιο δυνατές υλοποιήσεις; Φυσικά με την παρουσίαση ενός προϊόντος που θα καλύψει το τεράστιο κενό που δημιουργήθηκε ανάμεσα στην 5970 και την 5870. Τι καλύτερο από μια διπύρηνη έκδοση βασισμένη σε δυο πυρήνες HD5850; Σας παρουσιάζουμε την ATi Radeon HD 5950! Φαίνεται πως οι φήμες πλέον σταματάνε και το όνειρο αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα. Η απόλυτη κυριαρχία της ATi είναι πλέον γεγονός μετά την παρουσίαση της διπύρηνης ναυαρχίδας της HD 5970, το DirectX 11 έχει εγκαινιαστεί, τα ρεκόρ έχουν σπάσει και ακόμα συνεχίζει να παίζει μόνη της στην αγορά, χωρίς ουσιαστική πίεση από τη μεριά της nVidia, η οποία αδυνατεί να κάνει πράξη τις υποσχέσεις της. Τι άλλο μένει να κάνει πριν καταπιαστεί με ακόμα πιο δυνατές υλοποιήσεις; Φυσικά με την παρουσίαση ενός προϊόντος που θα καλύψει το τεράστιο κενό που δημιουργήθηκε ανάμεσα στην 5970 και την 5870. Τι καλύτερο από μια διπύρηνη έκδοση βασισμένη σε δυο πυρήνες HD5850; Σας παρουσιάζουμε την ATi Radeon HD 5950!

Σύμφωνα πλέον με πιο έγκυρες πηγές, η HD 5950 έχει τεθεί ως στόχος και αναμένεται να κυκλοφορήσει το πρώτο τρίμηνο του 2010, κοντά στην ακόμα άγνωστη ημερομηνία διάθεσης της nVidia GT300, Fermi. Ακολουθώντας την ίδια κατασκευαστική διαδικασία με την HD 5970, η ΑTi θα ενώσει δυο πυρήνες Cypress HD 5850, και όπως έγινε και με το μεγαλύτερο αδερφό της, θα μειώσει ελαφρώς τις συχνότητες λειτουργίας στα 650~675 MHz για τον πυρήνα, και 900~1000 MHz για τις μνήμες, αφήνοντας να εννοηθεί πως η κάρτα θα διαθέτει μεγάλο overclocking headroom.

Στα σχέδια της κάρτας γραφικών θα βρεθούν 2x 1440 stream processors, 72 TMUs και 32 ROPs όλα ενεργοποιημένα, όπως και 256 bit memory interface που πιθανόν να δρομολογεί 2 GB GDDR5 ram. Για την ώρα τα στοιχεία και οι πραγματικές φωτογραφίες μας είναι ελάχιστα, αλλά όσο περνάει ο καιρός θα σας ενημερώνουμε για περαιτέρω εξελίξεις!