Kingston USB 3.0 Flash Disk Drives Review: The SuperSpeed Battle

Το πρωτόκολλο USB 3.0 βρίσκεται κοντά μας από το 2008, ωστόσο η βιομηχανία το προσέγγισε πιο θερμά μόλις τους τελευταίους 20 μήνες δημιουργώντας προϊόντα που θα προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν στο έπακρο. Το σημείο όπου το τελευταίο θα αντικαταστήσει το πλέον ιστορικό USB 2.0 δεν έχει φτάσει, ωστόσο σημείωνει ανοδική πορεία στις επιλογές των χρηστών και η τιμή των προϊόντων που το ενστερνίζονται μειώνεται συνεχώς. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που ήρθε να προσφέρει είναι η αυξημένη ταχύτητά του, που θεωρητικά προσεγγίζει τα 5 Gbps. Παράλληλα διαθέτει δυο κανάλια δεδομένων, ένα για κάθε διαδρομή, ώστε το δυνατό εύρως μεταφοράς να παραμένει σταθερό. Τελικώς τριπλασιάζει την παρεχόμενη ενέργεια από τα 0.5 A στα 1.5 A, με ιδιαίτερες επεκτάσεις σε φορητές συσκευές και το χρόνο φόρτισης τους. Οι δοκιμές που θα γίνουν στις επόμενες σελίδες προσεγγίζουν πιο πολύ το θέμα της ταχύτητας, ζήτημα που αφορά περισσότερο και το σύνολο των χρηστών. Το πρωτόκολλο USB 3.0 βρίσκεται κοντά μας από το 2008, ωστόσο η βιομηχανία το προσέγγισε πιο θερμά μόλις τους τελευταίους 20 μήνες δημιουργώντας προϊόντα που θα προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν στο έπακρο. Το σημείο όπου το τελευταίο θα αντικαταστήσει το πλέον ιστορικό USB 2.0 δεν έχει φτάσει, ωστόσο σημείωνει ανοδική πορεία στις επιλογές των χρηστών και η τιμή των προϊόντων που το ενστερνίζονται μειώνεται συνεχώς. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που ήρθε να προσφέρει είναι η αυξημένη ταχύτητά του, που θεωρητικά προσεγγίζει τα 5 Gbps. Παράλληλα διαθέτει δυο κανάλια δεδομένων, ένα για κάθε διαδρομή, ώστε το δυνατό εύρως μεταφοράς να παραμένει σταθερό. Τελικώς τριπλασιάζει την παρεχόμενη ενέργεια από τα 0.5 A στα 1.5 A, με ιδιαίτερες επεκτάσεις σε φορητές συσκευές και το χρόνο φόρτισης τους. Οι δοκιμές που θα γίνουν στις επόμενες σελίδες προσεγγίζουν πιο πολύ το θέμα της ταχύτητας, ζήτημα που αφορά περισσότερο και το σύνολο των χρηστών.

Οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήρια του HwBox.gr έχουν ως μέσο αναφοράς ένα δημιούργημα της Kingston, ή μάλλον δυο για να είμαστε απόλυτα ειλικρινής. Η εταιρεία με την μεγάλη εμπειρία στο θέμα των μνημών πρωταγωνιστεί στο σκηνικό των NAND Flash modules και είναι από τις πρώτες που παρουσίασε συσκευές με διασύνδεση USB 3.0. Πλέον οι πρωταρχικές δοκιμές έχουν γίνει και μας φέρνει τη δεύτερη φουρνιά προϊόντων της, ώστε να δούμε αν θα καταφέρουν να πλησιάσουν τα όρια του διαύλου για το οποίο δημιουργήθηκαν. Σκοπός μας είναι να βρούμε τη χρυσή ψαλίδα ανάμεσα στο κόστος και τις επιδόσεις που προσφέρουν δυο διαφορετικές υλοποιήσεις. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, στα χέρια μας βρέθηκαν τα Kingston USB 3.0 Flash Disk DT Elite 3.0 και το μεγαλύτερο αδερφάκι του DT Ultimate G2. Οι δυο συσκευές είναι άμεσα επανδρωμένες με το διαύλο USB 3.0, ωστόσο διατηρούν το backwards compatibility προσφέροντας υψηλότερες επιδόσεις από παρόμοιες USB 2.0 συσκευές στην αγορά. Παρακάτω θα δούμε τα αναλυτικά χαρακτηριστικά και των δυο προϊόντων.

  Model ::  DTE30  DTU30G2
  Capacity ::  16 GB (usable 14.7 GB)  16 Gb (usable 14.9 GB)
  Speed - USB 3.0::  70 MB/S Read & 30 MB/S Write  100 MB/S Read & 70 MB/S Write
  Speed - USB 2.0::  30 MB/S Read & 25 MB/S Write  30 MB/S Read & 30 MB/S Write
  Dimensions::  69.05 mm x 21.6 mm x 11.1 mm  73.70 mm x 22.20 mm x 16.10 mm
  Warranty::  5 years  5 years


Οι διαφορές που παρουσιάζουν οι δυο υλοποιήσεις έχουν άμεσο αντίκτυπο στην προσφερόμενη ταχύτητα ανάγνωσης και εγγραφής, τόσο σε σύνδεση USB 3.0, όσο και USB 2.0, πράγμα που θα μπορέσουμε να δούμε λεπτομερώς στις δοκιμές που ακολουθούν. Πέρα από τις διαφορές στις υλοποιήσεις των μνημών NAND Flash που ενσωματώνουν, μπορούμε να παρατηρήσουμε και εικαστικές διαφορές, γεγονώς που τα καθιστά ελκυστικά σε διαφορετικό κοινό. Το Kingston DT Elite 3.0 προσφέρεται ως slide flash, δίχως την ανάγκη για καπάκι, είναι λεπτό και πιο ελκυστικό από το χοντροκομμένο αδερφάκι του. Αντιθέτως, το Kingston DT Ultimate G2 στοχεύει στις απόλυτες επιδόσεις, για τις οποίες έχουν γίνει θυσίες στον όγκο και το design. Και τα δυο είναι αρκετά μικρά ώστε να χωράνε σχεδόν παντού και φυσικά μπορούν να μεταφέρουν αρκετά από τα δεδομένα σας. Οι εκδόσεις που διατίθενται στην αγορά είναι αυτές των 16, 32 και 64 GB διευρύνοντας το πεδίο των επιλογών του χρήστη, ώστε να επιλέξει αυτό που του ταιριάζει περισσότερο. Σας επιτρέπουμε να ρίξετε μερικές κρυφές ματιές πριν περάσουμε στο "καυτό" θέμα της συζήτησης μας!



Τώρα που το μάτι χόρτασε μπορούμε να περάσουμε στις πραγματικές επιδόσεις που προσφέρουν τα δυο drives. Θα καταλήξουμε να βρούμε αυτό που ψάχνουμε; Στην επόμενη σελίδα θα βρείτε τους τρόπους που κάναμε την αναζήτηση μας.


Ο παρακάτω πίνακας το σύστημα πάνω στο οποίο δοκιμάσαμε τα δυο USB 3.0 Flash Drives της Kingston. Η συγκεκριμένη μητρική διαθέτει δυο υποδοχές στο πίσω I/0 Panel, και ένα εσωτερικό header. Για να ελαχιστοποιήσουμε οποιαδήποτε αλλοίωση επιδόσεων χρησιμοποιήσαμε μια πίσω θύρα κάθε φορά. Για να μην παρουσιαστούν φαινόμενα καθυστερημένων εγγραφών κατά τη διάρκεια των δοκιμών, οι δίσκοι που κράτησαν το λειτουργικό σύστημα βρίσκονται σε Raid 0 για το μέγιστο αποτέλεσμα στις επιδόσεις.






Σύστημα Δοκιμών    
  CPU ::  Intel Sandy Bridge 2550K @ 4.0 GHz
  Motherboard ::  Asus Maximus IV Gene-Z
  Ram ::  4 x 4 GB G.Skill Ripjaws X 1600 MHz
  VGA ::  Sapphire 5850
  CPU Cooler ::  Stock Intel Cooler
  PSU ::  CoolerMaster M850
  3.5" Device ::
  • 2 x Vertex 2 60 GB @ Raid 0
  • Seagate 7200.11 1.5 TB
  5.25" Device ::  1 x DVD drive
  OS Platform ::  Windows 7 x64 Ultimate



Για να παρουσιάσουμε μια πληρότητα μετρήσεων που θα αξιολογήσουν τα δυο flash drives, DT Elite 3.0 & DT Ultimate G2, χρειάστηκε να αξιολογήσουμε ποιά από τα μετρητικά προγράμματα θα μπορούσαν να προσφέρουν την πιο έγκυρη πληροφορία, καθώς και τις απαιτήσεις που έχει το καθένα. Γενικά κάθε φορά που δοκιμάζαμε οποιοδήποτε μετρητικό πρόγραμμα τρέχαμε το test τρεις φορές, ώστε να έχουμε μια πλήρη εικόνα για τις "καλύτερες" και "χειρότερες" καταστάσεις που θα μπορούσε να βρεθεί το drive μας και αν αυτό μπορεί να επηρεαστεί από την απόδοση του συστήματος. Για να διαγράψουμε το partition χρησιμοποιήθηκε το Parted Magic. Επιπλέον, οι δοκιμές έγιναν τόσο σε διαμόρφωση FAT32 (που είναι και η default που έρχεται από το εργοστάσιο), όσο και σε NTFS, με ή χωρίς δεδομένα.

Δοκιμές των flash drives


  • CrystalDiskMark 3.0.1 x64
  • AS SSD Benchmark 1.6.4237.30508
  • HD Tune Pro 5.00
  • Αντιγραφή δεδομένων με τη χρήση του TeraCopy 2.27


Όπως αναφέραμε και στην προηγούμενη σελίδα το απόλυτο κριτήριο των δοκιμών μας είναι η σύγκριση της τελικής δυνατής ταχύτητας στα διαφορετικά σενάρια. Ο απώτερος σκοπός που μετράει για κάθε χρήστη είναι ο χρόνος που απαιτείται για να εκτελέσει μια συγκεκριμένη ενέργεια. Δυστυχώς για το παρόν συγκριτικό δεν είχαμε στη διάθεση μας επιπλέον μοντέλα USB 3.0 Flash Drives, ώστε να προσδιορίσουμε το απόλυτο φορητό αποθηκευτικό μέσο. Χωρίς βέβαια αυτό να αποτελεί τροχοπέδη ξεκινάμε με τις επιδόσεις του Crystal Disk Mark σε άδειο και γεμάτο drive.


Η Crystal Dew World είναι η εταιρεία πίσω από το δημοφιλές CrystalDiskMark. To CrystalDiskMark έγινε γνωστό μετά την έλευση των πρώτων Solid State Drives και αυτό γιατί μπορεί να δείξει με ένα απλό run τις διαφορές από τους μηχανικούς δίσκους. Δεδομένου ότι τα USB 3.0 βασίζονται σε μνήμες NAND Flash, όπως και οι δίσκοι SSD, το πρόγραμμα μπορεί να μεταφέρει τις επιδόσεις τους επακριβώς. Το πρόγραμμα μπορεί να παραμετροποιηθεί ως προς τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για την δοκιμή του drive (compressible - incompressible, default είναι incompressible) και ως προς το test file που θα χρησιμοποιήσει για τη δοκιμή (από 50ΜΒ ως 4GB). Εμείς χρησιμοποιήσαμε την default ρύθμιση για δοκιμή των drives με incompressible data και ορίσαμε ως test file τα 1000ΜΒ (1GB). To CrystalDiskMark 3.0.1 εκτελεί τέσσερα τεστ για κάθε drive χωρισμένα σε δύο κατηγορίες (ανάγνωσης - Read και εγγραφής - Write). Το πρώτο τεστ έχει να κάνει με τις σειριακές ταχύτητες του drive. To δεύτερο τεστ δοκιμάζει το drive πάλι σε σειριακές ταχύτητες αλλά με το test file σε κομμάτια των 512Κ. Το τρίτο τεστ δοκιμάζει το drive στις random ταχύτητες 4Κ και το τελευταίο τεστ ελέγχει τις random ταχύτητες σε 4K με QD32. Για να έχει περισσότερο ενδιαφέρον η έρευνα μας, δοκιμάστηκαν και άλλα modes του προγράμματος, ώστε να προσδιοριστεί αν το κάθε drive καταφέρνει να εμφανίσει παρεμφερεί αποτελέσματα.

Kingston USB 3.0 Flash Drives
Crystal Disk Mark 3.0.1 Read Test
ELite 3.0 Empty
82.02 
74.87 
12.78 
13.22 
Ultimate 2.0 Empty
126.8 
105 
7.77 
8.65 
ELite 3.0 Full
82.68 
66.77 
10.16 
12.36 
Ultimate 2.0 Full
128.7 
104.6 
8.04 
9.06 
0
20
40
60
80
100
120
MB/sec - Higher is Better
Seq512 K4 K4 K QD 32



Στα παραπάνω διαγνωστικά ανάγνωσης, ενώ φαίνεται ξεκάθαρα πως το Kingston Ultimate G2 έχει το προβάδισμα σε μεγάλα αρχεία και sequential read, αντιθέτως όσο μικραίνει το μέγεθος του αρχείου προς δοκιμή οι ταχύτητες του μειώνονται σε βαθμό που υπολείπονται του Elite 3.0. Φαίνεται πως το συγκεκριμένο μοντέλο πάσχει σοβαρά όταν αντιμετωπίζει αρχεία μερικών KB.


Kingston USB 3.0 Flash Drives
Crystal Disk Mark 3.0.1 Write Test
ELite 3.0 Empty
37.47 
1.82 
0.09 
0.89 
Ultimate 2.0 Empty
79.52 
1.3 
0.19 
0.41 
ELite 3.0 Full
35.5 
2.05 
0.14 
0.09 
Ultimate 2.0 Full
82.11 
1.15 
0.39 
0.19 
0
13
26
39
52
65
78
MB/sec - Higher is Better
Seq512 K4 K4 K QD 32


Η εικόνα επαναλαμβάνεται και στα διαγνωστικά εγγραφής, ωστόσο εδώ το Ultimate G2 κρατά χαρακτήρα και τα αποτελέσματα του ξεπερνούν το Elite 3.0, εκτός από το 4Κ QD 32 test όταν τα drives είναι άδεια. Γενικότερα, τα δυο drives αποδίδουν τα νούμερα που αναφέρει η Kingston κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του sequential tests, ενώ πέφτουν δραματικά αμέσως μετά.


Όπως και το CrystalDiskMark, το AS SSD Benchmark αποτελεί και αυτό ένα από τα πιο δημοφιλή benchmarks. Η διαφορά του με το CrystalDiskMark είναι πως δεν μπορεί να παραμετροποιηθεί ως προς το μέγεθος του test file (είναι από default στο 1GB) αλλά ούτε και στα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για τις δοκιμές (κάνει χρήση μόνο incompressible data). O Alexej Schepeljansk όμως, δημιουργός του AS SSD Benchmark προχώρησε ένα βήμα παραπάνω από την Crystal Dew World και πρόσθεσε στο AS SSD Benchmark, δύο ακόμα test εκτός από τα κλασικά, serial και random reads και writes tests. To δεύτερο test που περιλαμβάνεται στο AS SSD Benchmark είναι το Copy Benchmark, το οποίο δοκιμάζει τα drives με τρεις ρουτίνες αντιγραφής (ISO, Program, Game). Από την πρώτη ως την τελευταία ρουτίνα αυτό που αλλάζει είναι ο αριθμός των small files. To τρίτο τεστ που ενσωματώθηκε, πρόσφατα κιόλας, στο AS SSD Benchmark είναι το Compression Benchmark, το οποίο δείχνει την ταχύτητα ενός drive σε συνάρτηση με το ποσοστό συμπίεσης που μπορεί να υποβάλει στα δεδομένα που χρησιμοποιεί. Εμείς εκτελέσαμε τα δυο πρώτα από benchmarks που παρέχει το AS SSD Benchmark και σας παρουσιάζουμε παρακάτω τα αποτελέσματα:


Kingston USB 3.0 Flash Drives
AS SSD Sequential Tests @ Empty/Full Drives
Empty Drive Test
Elite 3.0 NTFS
78.38 
35.61 
Ultimate 2.0 NTFS
119.96 
82.26 
Elite 3.0 FAT32
77.86 
32.92 
Ultimate 2.0 FAT32
122.54 
71.78 
0
20
40
60
80
100
120
Full Drive Test
Elite 3.0 NTFS
78.66 
29.99 
Ultimate 2.0 NTFS
120.75 
81.99 
Elite 3.0 FAT32
78.32 
22.1 
Ultimate 2.0 FAT32
122.7 
73.62 
0
20
40
60
80
100
120
MB/sec - Higher is Better
ReadWrite



Στο πρώτο test του AS SSD Benchmarks μετρήσαμε μονάχα το Sequential Read & Write και τα αποτελέσματα είναι σχεδόν ίδια με το Crystal Disk Mark. Ενδιαφέρον προκαλούν τα σκαμπανευάσματα που δημιουργούνται μεταξύ άδειου και γεμάτου drive, με το δεύτερο να προσφέρει καλύτερες επιδόσεις. Φυσικά οι επιδόσεις σε διαμόρφωση NTFS υπερισχύουν του αρχαίου πλέον FAT32.


Kingston USB 3.0 Flash Drives
AS SSD Copy Benchmark @ Empty/Full Drives
ELite 3.0 NTFS Empty
22.99 
13.17 
19.4 
Ultimate 2.0 NTFS Empty
46.42 
18.06 
31.84 
ELite 3.0 NTFS Full
22.72 
12.64 
19.4 
Ultimate 2.0 NTFS Full
45.85 
17.83 
29.12 
ELite 3.0 FAT32 Empty
21.02 
7.62 
16.96 
Ultimate 2.0 FAT32 Empty
39.76 
11.36 
26.26 
ELite 3.0 FAT32 Full
20.44 
9.81 
17.02 
Ultimate 2.0 FAT32 Full
39.56 
10.92 
24.6 
0
7
14
21
28
35
42
MB/sec - Higher is Better
ISOProgramGame


Στο δεύτερο benchmarks η εικόνα ξεκαθαρίζει λιγάκι, όπου και οι επιδόσεις μειώνονται όσο το drive γεμίζει αρχεία και κυριαρχεί η διαμόρφωση NTFS.


To HD Tune Pro στην έκδοση 5.00 διαφοροποιεί λιγάκι το δυναμικό πεδίο δοκιμών μας. Ενώ είναι ικανό να μας παρουσιάσει αποτελέσματα για τις ταχύτητες εγγραφής και ανάγνωσης στα modes που είδαμε και παραπάνω, έχει το πλεονέκτημα να μετρήσει IOPS σε διαφορετικού μεγέθους αρχεία. Περαιτέρω περιλαμβάνει οποιαδήποτε χρήσιμη πληροφορία θα μπορούσε να χρειαστεί κανείς για τον αποθηκευτικό του χώρο: Sequential Benchmark, File Benchmark, Automatic Acoustic Management, Disk Monitor, Health (S.M.A.R.T.)Status, Feature Info, Secure Erase, Random Access Tests, Extra Tests, Error Scanning, Folder Usage. Εμείς χρησιμοποιήσαμε τη μέτρηση Random Access Read και Write για να δούμε τις επιδόσεις των USB 3.0 Flash Drives μας στα IOPS.

Kingston USB 3.0 Flash Drives
HD Tune 5.0 Random Access Read Test
ELite 3.0
0.97 
7.18 
40.92 
70.53 
61.84 
Ultimate 2.0
0.83 
6.47 
49.22 
109.27 
97.93 
0
17
34
51
68
85
103
MB/sec - Higher is Better
512 b4 KB64 KB1 MBRandom


Kingston USB 3.0 Flash Drives
HD Tune 5.0 Random Access Write Test
ELite 3.0
0.09 
0.02 
0.20 
2.72 
1.51 
Ultimate 2.0
0.15 
0.32 
0.21 
1.75 
1.24 
0
0.4
0.8
1.2
1.6
2.0
2.4
MB/sec - Higher is Better
512 b4 KB64 KB1 MBRandom


Τα Elite 3.0 και Ultimate G2 μπορεί να προσφέρουν τις ονομαστικές ταχύτητες προσπέλασης κατά τη διάρκεια της αντιγραφής σε tests του 1 MB και των random αρχείων, ωστόσο κάτω των 65 KB αυτές πέφτουν δραμάτικα. Το σκηνικό γίνεται χειρότερο στις δοκιμές εγγραφής, κάτι που είναι και αναμενόμενο μιας και οι συγκεκριμένες συσκευές δεν διαθέτουν δικό τους controller για την σωστή διαχείριση της ενσωματωμένης μνήμης.


Η συνέχεια έρχεται να μας παρουσιάσει νούμερα που θα δούμε στην καθημερινότητας μας. Συγκεκριμένα θα εκτελέσουμε tests αντιγραφής δεδομένων προς και από τα flash drives, μετρώντας κάθε φορά την απόκριση τους. Για να γίνουν όμως τα πράγματα πιο οργανωμένα και πιο ακριβή, για την διεκπαιρέωση των δοκιμών χρησιμοποιήσαμε το TeraCopy 2.27, ένα utility που παρακάμπτει την μεταφορά αρχείων που γίνονται από το shell των windows, ενώ παράλληλα καταγράφει στοιχεία όπως ο χρόνος μεταφοράς και η ταχύτητα. Ζητούμενο μας είναι καταγράψουμε τον απαιτούμενο χρόνο που χρειάζονται να μεταφερθούν οι παρακάτω ομάδες αρχείων:


  • 4000 x 1 KB (text files)
  • 3 x 700 MB (avi files)
  • 1 x 10 GB (mkv file)


Kingston USB 3.0 Flash Drives
Real Life Copy Tests using Teracopy 2.27
ELite 3.0 NTFS Write
42 
58 
219 
Ultimate 2.0 NTFS Write
38 
38 
146 
ELite 3.0 NTFS Read
37 
190 
Ultimate 2.0 NTFS Read
40 
195 
ELite 3.0 FAT32 Write
119 
70 
N/A 
Ultimate 2.0 FAT32 Write
115 
38 
N/A 
ELite 3.0 FAT32 Read
15 
40 
N/A 
Ultimate 2.0 FAT32 Read
14 
41 
N/A 
0
32
64
96
128
160
192
Seconds - Lower is Better
1 KB Files700 MB Files10 GB File


Όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε οι δοκιμές σε περιβάλλον FAT32 δημιουργούν μεγαλύτερους χρόνους μεταφοράς και υπόκεινται σε περιορισμούς μεγέθους αρχείων. Ενδιαφέρον δημιουργούν τα αποτέλεσματα που μας δίνει το Kingston Ultimate G2, όπου η αντιγραφή αρχείων από το drive προς το λειτουργικό σύστημα δίνει τους ίδιους χρόνους με το Elite 3.0. Το ίδιο σενάριο παρατηρείται και σε διαμόρφωση NTFS, αν και οι ταχύτητες μεταφοράς αυξάνονται σημαντικά.


Από το σύνολο των δοκιμών μας δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και η σύγκριση των flash drives σε θύρες USB 2.0. Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε και παρακάτω, το Elite 3.0 δυο καταφέρνει να αποκομίσει από το AS SSD Benchmark τις ταχύτητες που παρουσιάζει η Kingston στην ιστοσελίδα της, ενώ από την άλλη το Ultimate G2 υπολείπεται των πραγματικών δηλώσεων της. Αυτό βέβαια μπορεί να οφείλεται σε αδυναμία του ενσωματωμένου USB 2.0 controller που διαθέτει η μητρική, μιας και τα αποτέλεσματα των δυο drives είναι παραπλήσια.

Kingston USB 3.0 Flash Drives
AS SSD USB 3.0 Vs USB 2.0
Elite 3.0 @ USB 2.0
33.05 
24.6 
Elite 3.0 @ USB 3.0
78.38 
35.61 
Ultimate 2.0 @ USB 2.0
32.97 
25.21 
Ultimate 2.0 @ USB 3.0
119.96 
82.26 
0
20
40
50
80
100
120
MB/sec - Higher is Better
ReadWrite




Kingston USB 3.0 SuperSpeed Flash Drives


Σε αυτό το σημείο πιστεύουμε πως εξαντλήσαμε πλήρως το θέμα που μας απασχολούσε και ήρθε η ώρα να απαντήσαμε στα ερωτήματα που οι ίδιοι θέσαμε. Εμείς το HwBox.gr δίνουμε ιδιαίτερη αξία στην λεπτομέρεια και γι'αυτό το σκοπό θα μελετήσουμε το κάθε flash drive ξεχωρίστα, επισημαίνοντας τα θετικά και τα αρνητικά του στοιχεία. Πέρα από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που γίναμε μάρτυρες στις προηγούμενες σελίδες θα χρειαστεί να δώσουμε βάση και τις καινοτομίες που το καθένα παρουσιάζει από χρηστικής άποψης στον τελικό χρήστη.

Ξεκινώντας με το Kingston Elite 3.0 μπορούμε να σημειώσουμε πως αποδίδει όπως ακριβώς περιγράφεται στις σελίδες της εταιρείας. Οι πτώσεις ταχυτήτων σε μικρότερου μεγέθους αρχεία είναι αναμενόμενες, ωστόσο αυτό που μας δημιούργησε τις περισσότερες απορίες είναι ο διαθέσιμος χώρος που διαθέτει. Τα 14.7 GB που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι σαφώς λιγότερα από τα αναγραφόμενα και σε αυτό το σημείο υποψιαζόμαστε πως μπορεί να έχει κάποιο κρυφό partition για bad data, δεδομένου ότι οι μνήμες που εμπεριέχει είναι χειρότερης διαλογής. Στο χρηστικό κομμάτι, το slide style δεν αποδίδει ακριβώς όπως θα περιμέναμε. Αρκετές φορές στην προσπάθεια μας να συνδέσουμε το drive, ο μηχανισμός έκλεινε κρύβοντας την USB 3.0 κεφαλή. Το θετικό είναι πως οι διαστάσεις του είναι αρκετά μικρές και περαιτέρω διατίθεται σε γκάμα τριών χρωμάτων. Αν σε όλα αυτά αναφέρουμε πως το το κόστος ανά GB αντιστοιχεί σε μόλις 1?, τότε σίγουρα μπορούμε να πούμε πως έχουμε νικητή στην κατηγορία του best buy.

Στην άλλη πλευρά το Kingston Ultimate G2 έρχεται να σαρώσει την αγορά με τις επιδόσεις του. Οι αυξημένες ταχύτητες σε sequential δοκιμές φανερώνουν ένα δυνατό και γρήγορο flash disk drive που θα ικανοποιήσει αρκετούς απαιτητικούς χρήστες στον κόσμο του IT. Βέβαια, αν κοιτάξουμε πιο βαθειά, τα πράγματα αλλάζουν τροπή. Οι επιδόσεις του σε μικρότερα αρχεία πέφτουν σε βαθμό που δεν θα μπορούσαν να διατηρήσουν την τιμή του, όπου αυτή τη στιγμή κυμαίνεται στα 32?. Flash Drives τέτοιας χωρητικότητας σίγουρα έχουν πιο βαρειές χρήσεις από το να κρατάνε τα word documents μας και χρησιμοποιούνται κυρίως για την μεταφορά φωτογραφιών, αρχείων μουσικής και video, όπου και οι ταχύτητες είναι αρκετά υψηλές και μπορεί να τις απολαύασει κανείς σε οποιαδήποτε διασύνδεση USB 3.0.

Για τους παραπάνω λόγους θα θέλαμε να προσδώσουμε και τις ακόλουθες βαθμολογίες ανά flash drive, όπως και να απονείμουμε το Value for Money Award στο Kingston DT Elite 3.0.










Άλλο ένα Review ολοκληρώθηκε στο HwBox.gr. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Kingston για την αποστολή του δείγματος της δοκιμής μας.