OCZ RevoDrive 3 X2 480GB Review: A closer look

Πέρασαν 11 μήνες από την πρώτη δοκιμή που ολοκληρώσαμε, εδώ στο HwBox.gr, του OCZ Revodrive 3 X2 480GB, το οποίο review μπορείτε να βρείτε εδώ και σίγουρα οι περισσότεροι θα αναρωτηθούν, γιατί να δοκιμαστεί ξανά ένα προϊόν από την αρχή. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι καλή απάντηση ή όχι, αλλά για μένα ήταν μία ακόμα πρόκληση: Πέρασαν 11 μήνες από την πρώτη δοκιμή που ολοκληρώσαμε, εδώ στο HwBox.gr, του OCZ Revodrive 3 X2 480GB, το οποίο review μπορείτε να βρείτε εδώ και σίγουρα οι περισσότεροι θα αναρωτηθούν, γιατί να δοκιμαστεί ξανά ένα προϊόν από την αρχή. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι καλή απάντηση ή όχι, αλλά για μένα ήταν μία ακόμα πρόκληση:

-Αποτελεί επένδυση για τον αγοραστή ή όχι, η αγορά ενός από τους ακριβότερους [B]PCI-Express SSD το 2011, μέχρι σήμερα;
-Άραγε μπορεί να ανταπεξέλθει κόντρα στις τελευταίες υλοποιήσεις που κυκλοφορούν;
-Είναι το ίδιο γρήγορος ή ακόμα γρηγορότερος με τα νέα firmware που παρουσιάστηκαν;
-Και τι γίνεται αν στις τελευταίες υλοποιήσεις προσθέσω ένα ακόμα ίδιο drive για Raid0 διάταξη; μήπως είναι πιο εύκολη και γρηγορότερη λύση;
[/B]

Αυτές είναι μερικές από τις λίγες ερωτήσεις που πέρασαν από το μυαλό μου, όταν η OCZ μας ξαναέστειλε το καμάρι της, OCZ Revodrive 3 X2 480GB, για μία πιο αναλυτική παρουσίαση.
Φυσικά η OCZ πλέον δεν παίζει μόνη της στο Workstation target group. Η Intel πρόσφατα παρουσίασε την σειρά 910, η οποία είναι η νέα της σειρά PCI-Express SSD. Ευελπιστούμε να έχουμε δείγμα σύντομα, μέχρι τότε όμως το Revodrive 3 X2 είναι αυτό που έχουμε στα χέρια μας, οπότε θα σας αναφέρουμε εν συντομία μερικά χαρακτηριστικά της υλοποίησης της OCZ.

To OCZ Revodrive 3 X2 480GB, δεν είναι κάτι άλλο πέρα από τέσσερις Sandforce SF-2281VB1 controllers που στεγάζονται κάτω από μία κάρτα PCI-Express X4. Κάθε controller είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση 128GB μνήμης δίνοντας ένα σύνολο 512GB συνολικής χωρητικότητας του Revodrive 3 X2 480GB. Από αυτά τα 512GB, το 12.7% χρησιμοποιείται για overprovisioning, δηλαδή για αντικατάσταση πιθανόν κατεστραμμένων κελιών, με αποτέλεσμα 447GB να είναι διαθέσιμα στον τελικό χρήστη. Πως όμως επικοινωνούν όλοι αυτοί οι controllers μεταξύ τους; και ποιος από όλους αυτούς είναι υπεύθυνος για την επικοινωνία με τον υπολογιστή;
Εδώ τη λύση έρχεται να δώσει η OCZ με τον OCZ Superscale 2.0 controller. Αυτός ο controller που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο επάνω στην πλακέτα του Revodrive 3 X2 (όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες) είναι ο υπεύθυνος για την επικοινωνία της κάρτας με τον υπολογιστή αλλά και για την σωστή επικοινωνία και διαχείριση των τεσσάρων Sandforce SF-2281 controllers που βρίσκονται πάνω στην PCI-Express κάρτα. Εκτός από όλες τις άλλες εργασίες που έχει να διευθετήσει, ο Superscale controller είναι υπεύθυνος στο να περάσει και την εντολή TRIM στους controllers της Sandforce κάτι που ναι μεν υποστηρίζεται από το OCZ Revodrive 3 X2 αλλά όχι από την Microsoft, αφού μετά την εγκατάστασή του, το Revodrive εμφανίζεται στον υπολογιστή σαν SCSI controller και η εντολή TRIM δεν υποστηρίζεται ακόμα από την Microsoft στο SCSI interface. Αν βέβαια το Revodrive 3 X2 χρειάζεται κάτι τέτοιο θα το δούμε στα tests που θα ακολουθήσουν.

Για την ώρα θα δούμε μερικές φωτογραφίες από το OCZ Revodrive 3 X2 480GB μαζί με την συσκευασία που μας ήρθε:

Η συσκευασία και το drive...





To OCZ Revodrive 3 X2 480GB...




Οι Sanforce SF-2281VB1 controllers...




O OCZ SuperScale 2.0 Controller και οι μνήμες της Micron...



Και αφού γνωριστήκαμε με το drive μέσα από τις φωτογραφίες καιρός είναι να δούμε και το σύστημα που το συνδέσαμε για να μετρήσουμε τις επιδόσεις του...



Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε το σύστημα που συνδέσαμε το Revodrive 3 X2 ώστε να μπορέσουμε να μετρήσουμε τις επιδόσεις του. Επειδή το drive δοκιμάστηκε και ως δεύτερο στο λειτουργικό σύστημα αλλά και με το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο σε αυτό, έγινε χρήση και ενός Intel X25-M 80GB Postville όταν το drive ήταν συνδεμένο σαν δεύτερο στο OS.

Σύστημα Δοκιμής  


[CENTER]Hardware
:   Motherboard   :
ASUS Maximus IV Extreme-Z
:   CPU   :
Intel Core i7-2600K@ 4.5GHz
:   RAM   :
Corsair Vengeance 2x4GB DDR3 9-10-9-27-1T
:   GPU   :
Gainward GTX480 1536MB
:   SSD   :
Intel X25-M Postville
:   Storage   :
4x2TB WD Green @ Dell Perc 5/i Raid5
:   PSU   :
Corsair HX850Watt
:   OS   :
Windows 7 Ultimate 64bit SP1
[/center]

Μεθοδολογία.
Όπως είπαμε και πριν, το drive δοκιμάστηκε με και χωρίς λειτουργικό σύστημα. Ρίχνοντας μία γρήγορη ματιά στις σελίδες του review μπορεί να παρατηρήσει κάποιος πως πλέον τα αποτελέσματα είναι χωρισμένα ανάλογα με το αν τo drive ήταν κενό κατά την διάρκεια των δοκιμών ή αν είχε το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο σε αυτό. Αυτό έγινε κυρίως για διευκόλυνση στην εύρεση των αποτελεσμάτων αλλά και γιατί πλέον ο τρόπος δοκιμής των Solid State Drives στο HwBox.gr έχει αλλάξει. Πλέον τα reviews των Solid State Drives γίνονται ως εξής:

A) Δοκιμές των drives κενά.

1) CrystalDiskMark 3.0.1 x64
2) AS SSD Benchmark 1.6.4237.30508
3) HD Tune Pro 5.00
4) Anvil's Storage Utilities
5) PCMark05
6) PCMark Vantage x64
7) PCMark7
8) IOMeter 1.1.0 (2010)



Β) Δοκιμές των drives με λειτουργικό σύστημα.

1) CrystalDiskMark 3.0.1. x64
2) AS SSD Benchmark 1.6.4237.30508
3) HD Tune Pro 5.00
4) Anvil's Storage Utilities
5) PCMark05
6) PCMark Vantage x64
7) PCMark7
8) Δοκιμές αντιγραφής
9) Δοκιμές συμπίεσης-αποσυμπίεσης
10) Δοκιμές καθημερινών εφαρμογών και εκκίνησης των Windows
11) IOMeter 1.1.0 (2010)
12) Γέμισμα των drives στο 50% και δοκιμές με το AS SSD Benchmark 1.6.4237.30508
13) Γέμισμα των drives στο 90% και δοκιμές με το AS SSD Benchmark 1.6.4237.30508


Φυσικά το review που θα ακολουθήσει δεν είναι μία απλή παρουσίαση των επιδόσεων του Revodrive, αλλά μία άμεση σύγκριση με μετρήσεις από Raid 0 συστοιχίες που έχουμε συλλέξει κατά καιρούς από SSD reviews. Ο λόγος φυσικά γίνεται για μία συστοιχία Raid 0 με δύο OCZ Vertex 3 120GB και η επόμενη συστοιχία αποτελείται από δύο Vertex 4 128GB. Και οι δύο συστοιχίες που δοκιμάσαμε είχαν stripe size 128K και cluster size το default των Windows. Στην περίπτωση των OCZ Vertex 3 120GB, το firmware του κάθε drive ήταν στην έκδοση 2.15, ενώ στην περίπτωση των διπλών Vertex 4, το firmware ήταν στην έκδοση 1.4. Γνωρίζουμε πως ο Vertex 4 με την έκδοση firmware 1.5 παρουσίασε βελτιώσεις ως προς την απόδοση σε raid διατάξεις, αλλά δυστυχώς δεν είχαμε 2ο drive στην κατοχή μας για να κάνουμε τις απαραίτητες δοκιμές. Για τις μετρήσεις του Revodrive "φορέσαμε" το τελευταίο firmware από την OCZ, έκδοση 2.22 και χρησιμοποιήσαμε τον τελευταίο driver για να αναγνωριστεί το drive από το σύστημα.
Σε όλα τα παραπάνω, προσθέσαμε και μετρήσεις από ένα Samsung 830. O λόγος δεν είναι άλλος από το ότι αυτή τη στιγμή είναι το drive με τον καλύτερο δείκτη απόδοσης/τιμής και φυσικά με αξιοπιστία, γρανίτη.

Ξεκινάμε στην επόμενη σελίδα με δοκιμές από το Revodrive 3 X2 κενό...



Η Crystal Dew World είναι η εταιρεία πίσω από το δημοφιλές CrystalDiskMark. To CrystalDiskMark έγινε γνωστό μετά την έλευση των πρώτων Solid State Drives και αυτό γιατί μπορεί να δείξει με ένα απλό run τις διαφορές από τους μηχανικούς δίσκους. Το πρόγραμμα μπορεί να παραμετροποιηθεί ως προς τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για την δοκιμή του drive (compressible - incompressible, default είναι incompressible) και ως προς το test file που θα χρησιμοποιήσει για τη δοκιμή (από 50ΜΒ ως 4GB). Εμείς χρησιμοποιήσαμε την default ρύθμιση για δοκιμή των drives με incompressible data και ορίσαμε ως test file τα 1000ΜΒ (1GB). To CrystalDiskMark 3.0.1 εκτελεί τέσσερα τεστ για κάθε drive χωρισμένα σε δύο κατηγορίες (ανάγνωσης - Read και εγγραφής - Write). Το πρώτο τεστ έχει να κάνει με τις σειριακές ταχύτητες του drive. To δεύτερο τεστ δοκιμάζει το drive πάλι σε σειριακές ταχύτητες αλλά με το test file σε κομμάτια των 512Κ. Το τρίτο τεστ δοκιμάζει το drive στις random ταχύτητες 4Κ και το τελευταίο τεστ ελέγχει τις random ταχύτητες σε 4K με QD32.
Ας δούμε τα πρώτα αποτελέσματα του OCZ Revodrive 3 X2 για να πάρουμε μία πρώτη εικόνα των επιδόσεων του drive:

CrystalDiskMark 3.0.1 Read Tests




CrystalDiskMark 3.0.1 Write Tests



Στις αναγνώσεις το Revodrive ξεκινά χαλαρά, στην τρίτη θέση πίσω από τις δύο συστοιχίες Raid 0. Στις εγγραφές περνάει μπροστά και βρίσκεται πίσω από τους δύο Vertex 4 με σημαντική όμως διαφορά στις επιδόσεις. Συγκρίνοντας τα νούμερα του Revodrive 3 X2 με τους δύο Vertex 3 στις εγγραφές, αν εξαιρέσει κανείς τη μέτρηση 4Κ, παρατηρεί πως το Revodrive έχει διπλάσιες επιδόσεις, σαν τέσσερις Vertex 3, δηλαδή.

Συνεχίζουμε στην επόμενη σελίδα με AS SSD Benchmark.



Ακολουθώντας τα χνάρια του CrystalDiskMark, το AS SSD Benchmark αποτελεί και αυτό ένα από τα πιο δημοφιλή benchmarks για Solid State Drives. Η διαφορά του με το CrystalDiskMark είναι πως δεν μπορεί να παραμετροποιηθεί ως προς το μέγεθος του test file (είναι από default στο 1GB) αλλά ούτε και στα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για τις δοκιμές (κάνει χρήση μόνο incompressible data). O Alexej Schepeljansk όμως, δημιουργός του AS SSD Benchmark προχώρησε ένα βήμα παραπάνω από την Crystal Dew World και πρόσθεσε στο AS SSD Benchmark, δύο ακόμα test εκτός από τα κλασικά, serial και random reads και writes tests. To δεύτερο test που περιλαμβάνεται στο AS SSD Benchmark είναι το Copy Benchmark, το οποίο δοκιμάζει τα drives με τρεις ρουτίνες αντιγραφής (ISO, Program, Game). Από την πρώτη ως την τελευταία ρουτίνα αυτό που αλλάζει είναι ο αριθμός των small files. To τρίτο τεστ που ενσωματώθηκε, πρόσφατα κιόλας, στο AS SSD Benchmark είναι το Compression Benchmark, το οποίο δείχνει την ταχύτητα ενός drive σε συνάρτηση με το ποσοστό συμπίεσης που μπορεί να υποβάλει στα δεδομένα που χρησιμοποιεί. Εμείς εκτελέσαμε και τα τρία benchmarks από το AS SSD Benchmark και σας παρουσιάζουμε παρακάτω τα αποτελέσματα:

AS SSD Benchmark Read




AS SSD Benchmark Write




AS SSD Benchmark Copy



Ότι ακριβώς ισχύει στο CrystalDiskMark, ισχύει και στο AS SSD Benchmark όταν μετράμε αναγνώσεις και εγγραφές. Το OCZ Revodrive 3 X2 πέφτει στις αναγνώσεις στην 3η θέση, πίσω από τις δύο συστοιχίες Raid 0, ενώ στις εγγραφές περνάει μπροστά από τους διπλούς Vertex 3 αυτή τη φορά με τις επιδόσεις να είναι παραπάνω από διπλάσιες. Στις αντιγραφές πέφτει πίσω ακόμα και από τον μονό Samsung 830. Καθόλου καλή αρχή για το drive της OCZ...

AS SSD Benchmark Compression

[CENTER]OCZ Revodrive 3 X2 480GB Review
AS SSD Compression Benchmark: Drive Blank
Revodrive 3 X2
OCZ Vertex 4 Raid 0
OCZ Vertex 3 Raid 0
Samsung 830
[/center]

Στο Compression benchmark του AS SSD το Revodrive παρουσιάζει κλασική συμπεριφορά Sandforce controller με την ταχύτητα να αυξάνει γραμμικά όσο το ποσοστό συμπίεσης στα δεδομένα, αυξάνεται. Πολύ καλύτερη και πιο στρωτή συμπεριφορά από τις δύο συστοιχίες Raid 0, αλλά όχι τόσο καλή ώστε να είναι υποδειγματική όπως αυτή του Samsung 830.

Συνεχίζουμε με μετρήσεις IOPS.



Και φτάνουμε στις μετρήσεις IOPS, ξεκινώντας από το HD Tune Pro, το οποίο αισίως έχει φτάσει στην έκδοση 5.00. H εταιρεία EFD Software είναι υπεύθυνη για την δημιουργία του και δεν νομίζουμε πως θα μπορούσε να έχει κάνει καλύτερη δουλειά. Το HD Tune Pro 5.00 περιλαμβάνει ότι μπορεί να ζητήσει κανείς για το storage του υπολογιστή του: Sequential Benchmark, File Benchmark, Automatic Acoustic Management, Disk Monitor, Health (S.M.A.R.T.)Status, Feature Info, Secure Erase, Random Access Tests, Extra Tests, Error Scanning, Folder Usage. Πραγματικά ένα πρόγραμμα που είναι πλήρες όσον αφορά τις πληροφορίες που μπορεί να παρέχει για τα storage systems που έχετε στον υπολογιστή σας. Εμείς χρησιμοποιήσαμε τη μέτρηση Random Access Read και Write για να δούμε τις επιδόσεις του OCZ Revodrive 3 X2 στα IOPS.

HD Tune Pro 5.00 Random Access Read




HD Tune Pro 5.00 Random Access Write



Στις πρώτες μετρήσεις ανάγνωσης IOPS με το HD Tune Pro το Revodrive 3 X2 περνάει μπροστά. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως όσο το μέγεθος του pattern ανεβαίνει, τόσο η ψαλίδα της διαφοράς με τις συστοιχίες Raid 0 αυξάνεται. Στις αναγνώσεις δεν ισχύει το ίδιο. Οι δύο συστοιχίες, λόγω caching, ξεφεύγουν στις μετρήσεις 512b και 4K. Στη μέτρηση 64Κ το Revodrive περνάει ελάχιστα μπροστά και από εκεί και πέρα υπάρχει κυριαρχία στα δύο επόμενα test.

Τα Anvil's Storage Utilities δημιουργήθηκαν από τον χρήστη Anvil, του παγκοσμίως γνωστού φόρουμ xtremesystems.org. Η εφαρμογή έχει δημιουργηθεί για μέτρηση των IOPS (και ταυτόχρονα MB/s) που μπορεί να αποδώσει το αποθηκευτικό μέσο του υπολογιστή μας. Το πρόγραμμα αφού επιλέξουμε το test file εκτελεί 10 tests απόδοσης του drive (έξι τεστ για ανάγνωση και τέσσερα για εγγραφή) και μας δείχνει αναλυτικά τα IOPS αλλά και τα MB/s που επιτυγχάνει το drive στο κάθε τεστ, παρουσιάζοντας δίπλα από τα αποτελέσματα και ένα συνολικό score των επιδόσεων του drive. Φυσικά το πρόγραμμα είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο ως προς τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για το τεστ (Full compressible, 8% compressible, 25% compressible, 46% compressible, 67% compressible και incompressible) καθώς και ως προς το test file το οποίο ξεκινάει από το 1GB και μπορεί να φτάσει ως τα 32GB (!!!). Εμείς χρησιμοποιήσαμε τις default ρυθμίσεις του προγράμματος (1GB test file, compressible data) και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα των επιδόσεων των drives της δοκιμής μας. Τα drives είναι τοποθετημένα μέσα στο table έτσι ώστε το πρώτο σε επιδόσεις να είναι τέρμα αριστερά, το δεύτερο στα δεξιά του κτλ.


Anvil's Storage Utilities


[CENTER]OCZ Revodrive 3 X2 480GB Review
Anvil's Storage Utilities: Drives Blank
Vertex 3 Raid 0: 8354.40
Vertex 4 Raid 0: 8059.93
Revodrive 3 X2: 7512.54
Samsung 830: 3036.16
[/center]

Στο Anvil's Storage Utilities το Revodrive 3 X2 πέφτει στην τρίτη θέση, με 7.512,54 marks, πίσω από τις δύο συστοιχίες Raid 0 με τους Vertex 3 και Vertex 4.

Συνεχίζουμε και στην επόμενη σελίδα με μετρήσεις των IOPS, με IOMeter...



Και συνεχίζουμε τις μετρήσεις IOPS με το παλιό, γνωστό IOMeter. Στην έκδοση 1.1.0 (2010) δεν έχει να δείξει κάτι το διαφορετικό. Ρυθμίσαμε το πρόγραμμα ώστε να χρησιμοποιήσουμε ένα dump file των 20GB και πήραμε πέντε διαφορετικές μετρήσεις για το drive. Οι δύο πρώτες αφορούσαν τις σειριακές αναγνώσεις και εγγραφές του, χωρισμένες σε pattern των 512Κ, με Disk Alignment αλλά και align στο drive στα 4Κ (default ρύθμιση των Windows Vista/7). Οι επόμενες δύο αφορούσαν τις τυχαίες αναγνώσεις και εγγραφές του drive χωρισμένες σε pattern των 4K, με Disk Alignment και align του drive στα 4Κ. Η τελευταία μέτρηση που έχει και ξεχωριστό γράφημα αφορά το ΜΑΧ Random Write 4K με QD32.
Ας δούμε τα γραφήματα:

IOMeter 1.1.0 IOPS Sequential/Random Read/Write





IOMeter 1.1.0 IOPS MAX Random Write 4K QD32




Στις μετρήσεις ανάγνωσης και εγγραφής και όσο το test pattern παραμένει στα 512Κ (σειριακές μετρήσεις) το Revodrive 3 X2 κυριαρχεί με αρκετά μεγάλη διαφορά σε IOPS. Στις τυχαίες μετρήσεις όμως πέφτει πίσω στην τρίτη θέση. Άλλωστε είναι και κάτι που μας έχει δηλώσει η ίδια η OCZ, πως το drive μπορεί να δείξει τις δυνατότητές του μόνο σε μεγάλα QD. Κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα από τη μέτρηση MAX IOPS στο δεύτερο table. 18.000 IOPS περισσότερα έδωσε το Revodrive σε σχέση με την αμέσως επόμενη συστοιχία σε επιδόσεις με τους δύο Vertex 3. Και αυτό επειδή η μέτρηση που κάναμε ήταν με ένα worker στο IOMeter. Με 2 workers το drive σύμφωνα με την OCZ μπορεί να αποδώσει ως 230.000 IOPS.

Στην επόμενη σελίδα θα συνεχίσουμε με τα γνωστά PCMarks...



Ιδρύθηκε το 1997 και από τότε αποτελεί την ελίτ στην κατασκευή home benchmarks. Ο λόγος γίνεται φυσικά για την Futuremark. Από το Οκτώβριο του 1998 όπου έδωσε στο κοινό το 3DMark 99 μέχρι την διάθεση του PCMark7 τον Μάιο του 2011, η Futuremark βρίσκεται στην κορυφή των εταιρειών για επιλογή benchmarks υπολογιστικών συστημάτων. Η γκάμα είναι τεράστια αλλά τα benchmarks που δημιουργούν τον μεγαλύτερο ντόρο γύρω από το όνομά της είναι τα δημοφιλή 3DMark και PCMark. Για τη δοκιμή του OCZ Revodrive 3 X2 χρησιμοποιήσαμε τις τρεις τελευταίες σουίτες PCMark (05, Vantage x64 και 7) και στις επόμενες δύο σελίδες του review θα σας παρουσιάσουμε τις επιδόσεις του σε σχέση με τον ανταγωνισμό...

PCMark05 HDD Test Suite



...και συνεχίζουμε με Vantage x64...


PCMark Vantage x64 HDD Test Suite Part 1




PCMark Vantage x64 HDD Test Suite Part 2



Αν ασχολείστε με το benchmarking και ειδικά με το PCMark05, για κανένα λόγο μην προβείτε στην αγορά του Revodrive 3 X2. Το drive δεν μπορεί να αποδώσει τα αναμενόμενα ούτε στο PCMark05 αλλά ούτε και στο PCMark Vantage. Στην επόμενη σελίδα θα δούμε αν αλλάζει κάτι στο PCMark7...


Τον Μάιο του προηγούμενου έτους η Futuremark έδωσε στο κοινό το τελευταίο της δημιούργημα της σειράς PCMark, με όνομα PCMark7. Χρησιμοποιήσαμε το Storage Suite για να πάρουμε μετρήσεις από όλα τα drives και σας παραθέτουμε τα αποτελέσματα:

PCMark7 Storage Suite Part 1




PCMark7 Storage Suite Part 2



To drive με το ζόρι καταφέρνει να περάσει μπροστά από τον Samsung 830 ο οποίος είναι μόνος του. Όπως και με τα προηγούμενα PCMarks έτσι και στην έκδοση 7, το drive απογοητεύει με τις επιδόσεις του.

Όσο το drive ήταν άδειο οι επιδόσεις ήταν αυτές που είδαμε μέχρι τώρα. Από εδώ και πέρα στο drive εγκαταστάθηκε το λειτουργικό σύστημα, drivers, Antivirus και εκτελέσαμε ξανά όλα τα benchmarks για να δούμε πόσο αλλάζει η συμπεριφορά του μετά την εγκατάσταση του OS.
Στην επόμενη σελίδα κάνουμε reset και αρχίζουμε από την αρχή με CrystalDiskMark 3.0.1 x64.



Η Crystal Dew World είναι η εταιρεία πίσω από το δημοφιλές CrystalDiskMark. To CrystalDiskMark έγινε γνωστό μετά την έλευση των πρώτων Solid State Drives και αυτό γιατί μπορεί να δείξει με ένα απλό run τις διαφορές από τους μηχανικούς δίσκους. Το πρόγραμμα μπορεί να παραμετροποιηθεί ως προς τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για την δοκιμή του drive (compressible - incompressible, default είναι incompressible) και ως προς το test file που θα χρησιμοποιήσει για τη δοκιμή (από 50ΜΒ ως 4GB). Εμείς χρησιμοποιήσαμε την default ρύθμιση για δοκιμή των drives με incompressible data και ορίσαμε ως test file τα 1000ΜΒ (1GB). To CrystalDiskMark 3.0.1 εκτελεί τέσσερα τεστ για κάθε drive χωρισμένα σε δύο κατηγορίες (ανάγνωσης - Read και εγγραφής - Write). Το πρώτο τεστ έχει να κάνει με τις σειριακές ταχύτητες του drive. To δεύτερο τεστ δοκιμάζει το drive πάλι σε σειριακές ταχύτητες αλλά με το test file σε κομμάτια των 512Κ. Το τρίτο τεστ δοκιμάζει το drive στις random ταχύτητες 4Κ και το τελευταίο τεστ ελέγχει τις random ταχύτητες σε 4K με QD32. Ας δούμε τα πρώτα αποτελέσματα με το drive με το OS εγκατεστημένο σε αυτό:

CrystalDiskMark 3.0.1 Read Tests




CrystalDiskMark 3.0.1 Write Tests



Δεν έχουμε κάποια αλλαγή στην κατάταξη μόλις το λειτουργικό σύστημα εγκατασταθεί στα drives. Στις αναγνώσεις το OCZ Revodrive 3 X2 παραμένει στην τρίτη θέση και περνάει στη δεύτερη θέση στις εγγραφές.

Συνέχεια με AS SSD Benchmark...



Ακολουθώντας τα χνάρια του CrystalDiskMark, το AS SSD Benchmark αποτελεί και αυτό ένα από τα πιο δημοφιλή benchmarks για Solid State Drives. Η διαφορά του με το CrystalDiskMark είναι πως δεν μπορεί να παραμετροποιηθεί ως προς το μέγεθος του test file (είναι από default στο 1GB) αλλά ούτε και στα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για τις δοκιμές (κάνει χρήση μόνο incompressible data). O Alexej Schepeljansk όμως, δημιουργός του AS SSD Benchmark προχώρησε ένα βήμα παραπάνω από την Crystal Dew World και πρόσθεσε στο AS SSD Benchmark, δύο ακόμα test εκτός από τα κλασικά, serial και random reads και writes tests. To δεύτερο test που περιλαμβάνεται στο AS SSD Benchmark είναι το Copy Benchmark, το οποίο δοκιμάζει τα drives με τρεις ρουτίνες αντιγραφής (ISO, Program, Game). Από την πρώτη ως την τελευταία ρουτίνα αυτό που αλλάζει είναι ο αριθμός των small files. To τρίτο τεστ που ενσωματώθηκε, πρόσφατα κιόλας, στο AS SSD Benchmark είναι το Compression Benchmark, το οποίο δείχνει την ταχύτητα ενός drive σε συνάρτηση με το ποσοστό συμπίεσης που μπορεί να υποβάλει στα δεδομένα που χρησιμοποιεί. Εμείς εκτελέσαμε και τα τρία benchmarks από το AS SSD Benchmark και σας παρουσιάζουμε παρακάτω τα αποτελέσματα έχοντας το OS εγκατεστημένο στα drives:

AS SSD Benchmark Read




AS SSD Benchmark Write




AS SSD Benchmark Copy



Στο AS SSD Benchmark τα πράγματα αλλάζουν σε σχέση με το CrystalDiskMark όταν το OS εγκατασταθεί στα drives. Το Revodrive καταλαμβάνει τη 2η θέση και στις αναγνώσεις/εγγραφές αλλά και στις αντιγραφές. Πολύ καλή δουλειά σε αυτή την περίπτωση από την OCZ όπου το drive δείχνει να παραμένει κορυφαίο σε επιδόσεις ακόμα και με το λειτουργικό.

AS SSD Benchmark Compression

[CENTER]OCZ Revodrive 3 X2 480GB Review
AS SSD Compression Benchmark: Drive with OS
OCZ Revodrive 3 X2
OCZ Vertex 4 Raid 0
OCZ Vertex 3 Raid 0
Samsung 830
[/center]

Η συμπεριφορά του drive όπως φαίνεται και από το γράφημα του AS SSD Compression benchmark, δεν αλλάζει με το λειτουργικό και παραμένει τυπική για Sandforce based Solid state drive.
Στην επόμενη σελίδα θα δούμε τις επιδόσεις του OCZ Revodrive σε IOPS, με το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο σε αυτό...



Και φτάνουμε στις μετρήσεις IOPS, ξεκινώντας από το HD Tune Pro, το οποίο αισίως έχει φτάσει στην έκδοση 5.00. H εταιρεία EFD Software είναι υπεύθυνη για την δημιουργία του και δεν νομίζουμε πως θα μπορούσαν να έχουν κάνει καλύτερη δουλειά. Το HD Tune Pro 5.00 περιλαμβάνει ότι μπορεί να ζητήσει κανείς για το storage του υπολογιστή του: Sequential Benchmark, File Benchmark, Automatic Acoustic Management, Disk Monitor, Health (S.M.A.R.T.)Status, Feature Info, Secure Erase, Random Access Tests, Extra Tests, Error Scanning, Folder Usage. Πραγματικά ένα πρόγραμμα που είναι πλήρες όσον αφορά τις πληροφορίες που μπορεί να παρέχει για τα storage systems που έχετε στον υπολογιστή σας. Εμείς χρησιμοποιήσαμε τη μέτρηση Random Access Read και Write για να δούμε τις επιδόσεις του drive στα IOPS.
Tο HD Tune Pro δεν επιτρέπει μέτρηση των Random Access Writes αν στο drive υπάρχει partition, οπότε θα δούμε τις μετρήσεις των IOPS μόνο από το Random Access Read.



HD Tune Pro 5.00 Random Access Read



Μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού, οι δύο συστοιχίες Raid0, πέφτουν αρκετά πίσω. Μπορεί στα δύο τελευταία test να εμφανίζονται γρηγορότερα από τον Samsung 830, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για το Revodrive 3 X2 το οποίο κυριαρχεί παντού στο συγκεκριμένο benchmark.

Συνέχεια με το Anvil's Storage Utilities...

Τα Anvil's Storage Utilities δημιουργήθηκαν από τον χρήστη Anvil, του παγκοσμίως γνωστού φόρουμ xtremesystems. Η εφαρμογή έχει δημιουργηθεί για μέτρηση των IOPS (και ταυτόχρονα MB/s) που μπορεί να αποδώσει το αποθηκευτικό μέσο του υπολογιστή μας. Το πρόγραμμα αφού επιλέξουμε το test file εκτελεί 10 tests απόδοσης του drive (έξι τεστ για ανάγνωση και τέσσερα για εγγραφή) και μας δείχνει αναλυτικά τα IOPS αλλά και τα MB/s που επιτυγχάνει το drive στο εκάστοτε τεστ, παρουσιάζοντας δίπλα από τα αποτελέσματα και ένα συνολικό score των επιδόσεων του drive. Φυσικά το πρόγραμμα είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο ως προς τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για το τεστ (Full compressible, 8% compressible, 25% compressible, 46% compressible, 67% compressible και incompressible) καθώς και ως προς το test file το οποίο ξεκινάει από το 1GB και μπορεί να φτάσει ως τα 32GB (!!!). Εμείς χρησιμοποιήσαμε τις default ρυθμίσεις του προγράμματος (1GB test file, compressible data) και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα των επιδόσεων του OCZ Revodrive 3 X2 480GB.

Anvil's Storage Utilities

[CENTER]OCZ Revodrive 3 X2 480GB Review
Anvil's Storage Utilities: Drives with OS
Vertex 3 Raid 0: 8341.40
Vertex 4 Raid 0: 7536.75
Revodrive 3 X2: 7414.77
Samsung 830: 3035.49
[/center]

Μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού το Revodrive πλησιάζει αρκετά σε επιδόσεις τη συστοιχία των Vertex 4, χωρίς όμως να καταφέρει να περάσει μπροστά και έτσι καταλήγει στην τρίτη θέση, πίσω από τις δύο συστοιχίες Raid 0.

Στην επόμενη σελίδα, IOMeter 1.1.0.



Και συνεχίζουμε τις μετρήσεις IOPS με το παλιό, γνωστό IOMeter. Στην έκδοση 1.1.0 (2010) δεν έχει να δείξει κάτι το διαφορετικό. Ρυθμίσαμε το πρόγραμμα ώστε να χρησιμοποιήσουμε ένα dump file των 20GB και πήραμε πέντε διαφορετικές μετρήσεις για το κάθε drive. Οι δύο πρώτες αφορούσαν τις σειριακές αναγνώσεις και εγγραφές των drives, χωρισμένες σε pattern των 512Κ, με Disk Alignment αλλά και align στα drives στα 4Κ. Οι επόμενες δύο αφορούσαν τις τυχαίες αναγνώσεις και εγγραφές των drives χωρισμένες σε pattern των 4K, με Disk Alignment και align των drives στα 4Κ. Η τελευταία μέτρηση που έχει και ξεχωριστό γράφημα αφορά το ΜΑΧ Random Write 4K με QD32. Ας δούμε τα γραφήματα με το λειτουργικό εγκατεστημένο στο Revodrive 3 X2:



IOMeter 1.1.0 IOPS Sequential/Random Read/Write




IOMeter 1.1.0 IOPS MAX Random Write 4K QD32



Όπως και με τα drives άδεια, έτσι και εδώ το Revodrive είναι μπροστά στις σειριακές αναγνώσεις και εγγραφές και πέφτει πίσω στα random data. Στη μέτρηση για τα ΜΑΧ IOPS περνάει ξανά μπροστά με 20.000 IOPS περισσότερα από το ήδη πολύ γρήγορο setup με τους δύο Vertex 3.

Στην επόμενη σελίδα μετρήσεις με τα δημοφιλή PCMarks...


Ιδρύθηκε το 1997 και από τότε αποτελεί την ελίτ στην κατασκευή home benchmarks. Ο λόγος γίνεται φυσικά για την Futuremark. Από το Οκτώβριο του 1998 όπου έδωσε στο κοινό το 3D Mark 99 μέχρι την διάθεση του PCMark7 τον Μάιο του 2011, η Futuremark βρίσκεται στην κορυφή των εταιρειών για επιλογή benchmarks υπολογιστικών συστημάτων. Η γκάμα είναι τεράστια αλλά τα benchmarks που δημιουργούν τον μεγαλύτερο ντόρο γύρω από το όνομά της είναι τα δημοφιλή 3D Mark και PCMark. Για τη δοκιμή των drives μας χρησιμοποιήσαμε τις τρεις τελευταίες σουίτες PCMark (05, Vantage x64 και 7) και στις επόμενες δύο σελίδες θα σας παρουσιάσουμε τις επιδόσεις των drives με το OS εγκατεστημένο σε αυτά:

PCMark05 HDD Test Suite



PCMark Vantage x64 HDD Test Suite Part 1



PCMark Vantage x64 HDD Test Suite Part 2



Στα δύο παλιά PCMarks, 05 και Vantage, το Revodrive εμφανίζεται πολύ κακό σε επιδόσεις. Δεν άλλαξε κάτι σε σχέση με το drive κενό. Τα PCMarks δεν είναι το αγαπημένο benchmark του Revodrive 3 X2. Πάμε να δούμε στην επόμενη σελίδα αν αλλάζει κάτι στην τελευταία έκδοση, PCMark7...



Τον Μάιο του προηγούμενου έτους η Futuremark έδωσε στο κοινό το τελευταίο της δημιούργημα της σειράς PCMark, με όνομα PCMark7. Χρησιμοποιήσαμε το Storage Suite για να πάρουμε μετρήσεις από όλα τα drives και σας παραθέτουμε τα αποτελέσματα:


PCMark7 Storage Suite Part 1




PCMark7 Storage Suite Part 2



Μπορεί το OCZ Revodrive 3 X2 να περνάει μπροστά από τον Samsung 830 σε αυτό το benchmark είναι όμως πίσω από τις δύο συστοιχίες Raid 0.

Από την επόμενη σελίδα θα δούμε τις επιδόσεις των drives με το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο σε αυτά, σε real life εφαρμογές...



Αφού τελειώσαμε με τις δοκιμές των benchmarks, με τo drive μας να έχει το OS εγκατεστημένο σε αυτό, θα συνεχίσουμε με μερικές καθημερινές διεργασίες που εκτελούμε στον υπολογιστή μας. Φυσικά η επιλογή των εργασιών δεν αντιπροσωπεύει το 100% των χρηστών αλλά είναι ένα καλό μέτρο σύγκρισης για τις επιδόσεις του drive μας κατά την καθημερινή του λειτουργία. Θα ξεκινήσουμε με το BootTimer, το γνωστό προγραμματάκι που μετράει τον χρόνο που χρειάζονται τα Windows για να εκκινήσουν. Το test εκτελέστηκε τρεις φορές και σας παρουσιάζουμε από τις τρεις μετρήσεις, τη δεύτερη γρηγορότερη, σαν υποτιθέμενο μέσο όρο:

BootTimer Windows 7



Στη δοκιμή εκκίνησης των Windows 7, το Revodrive 3 X2 "κάθεται" στη δεύτερη θέση, πίσω από τους πολύ γρήγορους Vertex 3 σε διάταξη Raid 0.

Συνεχίζουμε με δοκιμές συμπίεσης-αποσυμπίεσης με το γνωστό WinRAR. Συμπιέσαμε και αποσυμπιέσαμε ένα ISO file μεγέθους 3.2GB. Όλη η διεργασία εκτελέστηκε από τo drives της δοκιμής. Κατά την εκτέλεση της συμπίεσης, το ποσοστό συμπίεσης ορίστηκε από το πρόγραμμα στην επιλογή Store (0% compression).


WinRAR Tests



0,2 δευτερόλεπτα συνολικά χωρίζουν τον πρώτο από τον δεύτερο σε αυτό το γράφημα, με τους δύο Vertex 4 να περνάνε μπροστά από το Revodrive 3 X2 που βρίσκεται στη 2η θέση.

Στην επόμενη σελίδα θα συνεχίσουμε τις δοκιμές καθημερινών εφαρμογών με copy tests.


Και συνεχίζουμε με Copy Tests. Μεταφέραμε όλα τα αρχεία που πρόκειται να αντιγραφούν σε προσωρινούς φακέλους μέσα στο drive. Από εκεί ξεκινήσαμε την αντιγραφή σε νέο φάκελο. Όλες οι αντιγραφές εκτελέστηκαν με το πρόγραμμα TeraCopy Pro 2.2, ώστε να μας δοθεί ο ακριβής χρόνος ολοκλήρωσης της κάθε αντιγραφής. Οι αντιγραφές που εκτελέστηκαν ήταν πέντε στο σύνολό τους:

1) Αντιγραφή ενός MKV file 11.2GB
2) Αντιγραφή ενός ISO file 700MB
3) Αντιγραφή 20000 4Κ files συνολικού μεγέθους 80ΜΒ
4) Αντιγραφή 10000 64Κ files συνολικού μεγέθους 640ΜΒ
5) Αντιγραφή 125 files τυχαίου μεγέθους (από 300KB ως 120ΜΒ) συνολικού μεγέθους 1.15GB.


(Οι χρόνοι των αποτελεσμάτων αντιγραφής με το TeraCopy Pro 2.2 διαφέρουν αρκετά από το απλό copy των Windows)


Copy Files



Στις δοκιμές αντιγραφής, το OCZ Revodrive 3 X2 480GB τερματίζει πρώτο με διαφορά συνολικά από τη συστοιχία Raid 0 με τους δύο Vertex 4, μόλις 0,55 δευτερόλεπτα. Ότι πιο γρήγορο έχουμε δει μέχρι στιγμής. Και συνεχίζουμε με daily tasks και gaming...



Εκτός από αντιγραφές και δοκιμές συμπίεσης - αποσυμπίεσης, ένα drive με λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιείτε για οποιαδήποτε άλλη εργασία έχει να κάνει με τα προγράμματα που είναι εγκατεστημένα σε αυτό. Έτσι διαλέξαμε τέσσερις διεργασίες που μπορεί να εκτελέσει κάποιος χρήστης και σας παρουσιάζουμε την αποδώσει του drive σε αυτές. Οι διεργασίες είναι:

1) Antivirus scanning. Αφού αντιγράψαμε 9GB διαφόρων αρχείων σε ένα προσωρινό φάκελο στα υπό δοκιμή drives, εκτελέσαμε το Microsoft Security Essentials Antivirus Scan ώστε να ελεγχθεί μόνο ο συγκεκριμένος φάκελος, έτσι ώστε τα αρχεία προς scanning για ιούς να είναι σε κάθε περίπτωση ίδια.
2) Αφού εκκινήσαμε το Microsoft Word 2007, κάναμε import 100 φωτογραφιών συνολικού μεγέθους 360ΜΒ σε ένα Word Document και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε για να γίνει η εισαγωγή.
3) Μετά την εκτέλεση του import των φωτογραφιών, σώσαμε το αρχείο με τις φωτογραφίες στην επιφάνεια εργασίας και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε το MS Word 2007 για την αποθήκευση.
4) Εκτελέσαμε το Adobe Photoshop CS5 και κάναμε import 20 φωτογραφίες συνολικού μεγέθους 90MB και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε το CS5 για την εισαγωγή.



Daily Tasks



Στην εκτέλεση καθημερινών εφαρμογών και εργασιών το Revodrive 3 X2 πέφτει στη 2η θέση, με την συστοιχία των διπλών Vertex 4 να περνάει μπροστά για 0,8 δευτερόλεπτα συνολικά.

Gaming time...

High performance υπολογιστής με SSD και χωρίς κάποιο είδος παιχνιδιού δεν υφίσταται. Για αυτό το λόγο στο παρόν SSD Round Up συμπεριλάβαμε και δύο δοκιμές που περιλαμβάνουν παιχνίδια. Η πρώτη αφορά την εγκατάσταση του παιχνιδιού F1 2011 από ένα προσωρινό φάκελο όπου είχαμε αποθηκεύσει τα αρχεία της εγκατάστασης του παιχνιδιού και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε το κάθε drive για να εγκαταστήσει πλήρως το παιχνίδι. Η δεύτερη δοκιμή αφορά την εκκίνηση ενός παιχνιδιού και συγκεκριμένα του NFS The RUN, από τη στιγμή που πατήσαμε το enter για να εκτελεστεί το παιχνίδι μέχρι τη στιγμή που εμφανίστηκε η οθόνη με τα brands των εταιρειών που συμμετείχαν σε αυτό. Καταγράψαμε το χρόνο που χρειάστηκε το drive για την εκκίνηση. Παρακάτω τα αποτελέσματα:

Installing and Loading Games



Στις εργασίες που αφορούν το gaming, το OCZ Revodrive πέφτει και πάλι πίσω από τους δύο Vertex 4 σε διάταξη Raid 0, αυτή τη φορά για κάτι παραπάνω από τρία δευτερόλεπτα.

Δοκιμές με τo Revodrive 3 X2 γεμάτo στο 50% και στο 90%, ακολουθούν στην επόμενη σελίδα.



Κάθε Solid State Drive κατά την λειτουργία του και λόγω του ότι παίζει τον ρόλο του drive που φιλοξενεί το λειτουργικό σύστημα συνεχώς γεμίζει με δεδομένα. Αυτό ανάλογα τον controller, τον τρόπο που λειτουργεί το Garbage Collection του κάθε drive, αλλά και ανάλογα αν εκτελείται η εντολή TRIM των Windows, έχει επιπτώσεις στις επιδόσεις του.
Στις επόμενες δύο σελίδες του OCZ Revodrive 3 X2 480GB PCI-Express SSD Review θα δούμε κατά πόσο το κάθε drive επηρεάστηκε ως προς τις επιδόσεις του, όταν το γεμίσαμε με δεδομένα στο 50% και στο 90%. Και στις δύο περιπτώσεις μετά το γέμισμα του drive με δεδομένα, εκτελέσαμε το AS SSD Benchmark και AS SSD Copy Benchmark για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης των επιδόσεων με το drive άδειο αλλά και με το drive καθώς φιλοξενούσε μόνο το λειτουργικό σύστημα. Ξεκινάμε γεμίζοντας το drive με δεδομένα ως το 50% της χωρητικότητάς του:


AS SSD Benchmark Read 50% Fill




AS SSD Benchmark Write 50% Fill




AS SSD Benchmark Copy 50% Fill




Μετά τις πρώτες δοκιμές με το drive γεμάτο στο 50%, μπορούμε να πούμε πως το Revodrive 3 X2 "κρατάει" καλά τις επιδόσεις του. Φυσικά τα νούμερα των OCZ Vertex 4 σε διάταξη Raid 0 δεν είναι αυτά που ισχύουν με το τελευταίο firmware 1.5. Θέλουμε να πιστεύουμε πως είναι πολύ πιο κοντά στις αρχικές επιδόσεις όταν η συστοιχία έχει μόνο το λειτουργικό. Στις αντιγραφές το OCZ Revodrive κάνει ένα ξέσπασμα στα 620ΜΒ/s στην μέτρηση ISO, μέτρηση η οποία είναι η μεγαλύτερη που έχουμε δει μέχρι στιγμής από μονό drive ή διάταξη Raid 0. Συνεχίζουμε στην επόμενη σελίδα και γεμίζουμε το drive στο 90% της διαθέσιμης χωρητικότητάς του...



Συνεχίζουμε από την προηγούμενη σελίδα και γεμίζουμε το Revodrive 3 X2 480GB ως το 90% της διαθέσιμης χωρητικότητάς του:


AS SSD Benchmark Read 90% Fill




AS SSD Benchmark Write 90% Fill



AS SSD Benchmark Copy 90% Fill



Τα σχεδόν 400GB δεδομένων ζορίζουν αρκετά το Revodrive 3 X2. Όχι τόσο πολύ όμως, όπως συμβαίνει με τις συστοιχίες Raid 0. Και στις αναγνώσεις/εγγραφές αλλά και στις αντιγραφές το Revodrive βρίσκεται αρκετά κοντά στα αρχικά νούμερα. Αν αφήναμε λίγο παραπάνω το Garbage collection των Sandforce controllers να λειτουργήσει, ίσως το drive να επανερχόταν ακριβώς στα αρχικά νούμερα. Δεν είναι όμως αυτός ο τρόπος της μεθοδολογίας μετρήσεών μας.

Θα κλείσουμε αυτό το review στην επόμενη σελίδα με μερικά λόγια για το OCZ Revodrive 3 X2 480GB καθώς και την τελική βαθμολογία.



OCZ Revodrive 3 X2 480GB review: A closer look


Όπως αναφέραμε και στην αρχή του review, το OCZ Revodrive 3 X2 κυκλοφορεί στην αγορά εδώ και 11 μήνες περίπου. Η OCZ πρωτοπόρος για ακόμη μία φορά, παρουσίασε μία λύση που όμοιά της δεν υπήρχε από κανέναν κατασκευαστή. Τέσσερις Sandforce SF-2281VB1 controllers πάνω σε μία πλακέτα (για την ακρίβεια 2) σε PCI-Express X4 υλοποίηση και όλα αυτά κάτω από την φροντίδα του OCZ Superscale 2.0 controller, δίνουν μία εμπειρία χρήσης που πραγματικά είναι αξέχαστη.
Το Revodrive 3 X2 μπορεί να είναι κοντά ένα χρόνο στην αγορά, αλλά σίγουρα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τα νέα drives. Οι ταχύτητες του ακόμα παραμένουν κορυφαίες (με εξαίρεση ίσως τα PCMarks), η τιμή έχει πέσει αρκετά χαμηλά - κοντά στα 630? για το μοντέλο των 480GB - και φυσικά ζητάει από τον πιθανό αγοραστή μόνο ένα πράγμα. Μία PCI-Express X4 θύρα για να "απλώσει" τις χάρες του. Ούτε καλώδια, ούτε SATA3 controllers, ούτε extra τροφοδοσίες.
Αν και οι ταχύτητές του φάνηκαν να είναι χαμηλότερες από την Raid 0 συστοιχία με τους Vertex 4 (για τους Vertex 3 ούτε λόγος) εν τούτοις μην ξεχνάμε πως η Raid 0 υλοποίηση απαιτεί την απαραίτητη μητρική (native SATA 3 με Raid 0 controller) και φυσικά χρησιμοποιεί αρκετό caching στα περισσότερα αποτελέσματα από τον controller της μητρικής, κάτι που το Revodrive 3 X2 δεν έχει. Εκτός αυτού όταν το QD στις μετρήσεις των IOPS ανεβαίνει, τότε καμία συστοιχία με δύο drives δεν μπορεί να φτάσει τις επιδόσεις του Revodrive 3 X2 όπως είδαμε στις μετρήσεις του IOMeter.

Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο ρόδινα τελικά. Οι διπλοί Vertex 4 είναι όντως πιο γρήγοροι και αν ο υποψήφιος αγοραστής έχει ήδη την βάση (motherboard με Native SATA 3 controller που να υποστηρίζει Raid 0) δεν υπάρχει λόγος να προτιμήσει την αγορά ενός Revodrive 3 X2. Προσωπικά πιστεύω πως η OCZ άργησε. Αν η τιμή του Revodrive 3 X2 είχε πέσει πριν την κυκλοφορία του Vertex 4, τότε θα μπορούσε το drive να πουλήσει πάρα πολύ. Όταν όμως με 200? λιγότερα, μπορείς να φτιάξεις μία συστοιχία Raid 0 με δύο 256άρηδες Vertex 4 και να έχεις καλύτερες επιδόσεις σχεδόν παντού, τότε η επιλογή αγοράς ενός OCZ Revodrive 3 X2, δεν στέκει σε καμία βάση. Για αυτούς που δεν θέλουν να μπλέξουν με συστοιχίες Raid 0 και διπλά drives τότε η αγορά του είναι μονόδρομος, γιατί πολύ απλά σαν μονό drive δεν έχει αντίπαλο σε επιδόσεις από οτιδήποτε κυκλοφορεί εκεί έξω.

Λαμβάνοντας υπ' όψιν όλα τα παραπάνω το OCZ Revodrive 3 X2 480GB θα λάβει τα παρακάτω βραβεία και τελική βαθμολογία:

OCZ Revodrive 3 X2 480GB review: A closer look

OCZ Revodrive 3 X2 480GB review: A closer look


Άλλο ένα SSD Review ολοκληρώθηκε εδώ στο HwBox.gr. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την OCZ Europe για την αποστολή του δείγματος της δοκιμής μας.