Εν τέλει, ποιος είναι ο νικητής . . .?
Τι αποκομίσαμε εν τέλει από τη
«μάχη των γιγάντων»? Είναι πραγματικότητα τα όσα λένε για τους Phenom II όσον αφορά τις επιδόσεις τους ή μήπως οι Core i7 είναι τόσο δυνατοί, που εξανεμίζουν κάθε ανταγωνισμό? Μπόρεσαν οι Deneb να ξεπεράσουν τους Agena, όπως μας είχε υποσχεθεί προ πολλού η AMD? Οι Yorkfield και Kentsfield «γέρασαν» πλέον ή μπορούν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί ακόμα και σήμερα? Τελικά,
τι συμφέρει περισσότερο τον τελικό χρήστη?
Ας ξεκινήσουμε από τα απλά και την κόντρα των Deneb με τους Agena στα 3.0 GHz. Πιστεύουμε πως εύκολα μπορέσατε να καταλάβετε πως η AMD έκανε όντως ένα βήμα προς τα εμπρός με τους Phenom II, εν συγκρίσει με τους προηγούμενους Phenom X4. Βέβαια αυτό το βήμα δεν ήταν κάτι το τόσο σημαντικά μεγάλο, αλλά σαφώς σε ορισμένες περιπτώσεις, ήταν έως και εντυπωσιακό
(θυμηθείτε το CPU Photoworxx, τις διαφορές στο Bandwidth και Latency, καθώς και σε τίτλους όπως το Far Cry 2, στα 1680x1050). Σε αυτό,
καθολικό ρόλο έπαιξε το μέγεθος της L3 Cache, καθώς και οι νέες εντολές που υποστηρίζει ο Phenom II, που τον κάνουν πιο καλό στο χειρισμό δύσκολων εργασιών, τις οποίες ίσως ο απλός Phenom X4 να μη μπορούσε να εκτελέσει με τόση άνεση.
Με λίγα λόγια λοιπόν, αν κάποιος σκέφτεται να μεταβεί από Phenom X4 σε Phenom II, ίσως να είναι μια πραγματικά καλή αναβάθμιση. Μιλάμε για έναν καλύτερο - σχεδόν καθολικά σε Clock-2-Clock - CPU, o oποίος μάλιστα υπερχρονίζεται πανεύκολα πολύ υψηλότερα από ότι ο προκάτοχός του. Αν λοιπόν το δίλημμά σας είναι το αν θα πάτε ή όχι σε Phenom II, αν ήδη διαθέτετε ΑΜ2+ πλατφόρμα, θεωρούμε πως η απάντηση είναι σχετικά εύκολη.
Πάμε όμως στο σημαντικότερο σκέλος του Review μας, που δεν είναι άλλο φυσικά από την κόντρα μεταξύ της «αρμάδας» των CPU της Intel, μαζί φυσικά με τη ναυαρχίδα τους που ακούει στο όνομα Core i7, με τους ολόφρεσκους Phenom II της AMD. Εδώ, τα πράγματα περιπλέκονται.
Όπως θα είδατε στο Clock-2-Clock συγκριτικό μας, οι Core i7 σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι μπροστά. Όμως αυτό δε συμβαίνει παντού, μιας και σε αρκετές το ΗΤ έδειχνε να υπολειτουργεί, τα Bottlenecks κάναν αισθητή την παρουσία τους, ενώ οι επιδόσεις δεν ήταν αντιπροσωπευτικές αυτών που περιμέναμε
(ειδικά βλέποντας τα νούμερα στα Benchmarks και μετά τις επιδόσεις στα PC Games).
Κλασικό παράδειγμα για αυτό αποτελεί το Crysis και το Far Cry 2. Ίσως να ήταν η έλλειψη L2 Cache, ίσως κάποιο μπέρδεμα με το ΗΤ, ίσως έλλειψη ισχύος από τις GPU, ίσως κάποιο Optimization των παιχνιδιών για τους Core 2, το συμπέρασμα όμως ήταν το ίδιο – οι i7 βρέθηκαν πίσω! Αυτό σίγουρα είναι για ορισμένους κάτι το απαράδεκτο, όταν η νέα πλατφόρμα υπόσχεται τις τελειότερες επιδόσεις και εν τέλει – δεν τις παραδίδει.
Βέβαια, οι i7 όπως είπαμε έδειξαν τα δόντια τους αλλού, πέρνωντας πολλές φορές το θρόνο από τον ανταγωνισμό και μάλιστα
σχετικά εύκολα. Έτσι το συμπέρασμα όσον αφορά τη νέα πλατφόρμα της μπλε εταιρείας είναι περίπου ότι λέγαμε και λίγο πριν τους δούμε στην αγορά – στη χειρότερη περίπτωση σχεδόν ισάξιοι CPU με τους Yorkfield, στην καλύτερη πολύ μα πολύ καλύτεροι, με έναν ενσωματωμένο Memory Controller (IMC) που τους δίνει μια πρωτόγνωρη για Intel CPU σβελτάδα στις καθημερινές μας εργασίες.
Πάμε τώρα στην προηγούμενη γενιά των CPU της Intel, η οποία μας εξέπληξε
πολύ θετικά. Πραγματικά, οι Kentsfield και ειδικότερα οι Yorkfield κατάφεραν και έμειναν στο ύψος τους, δείχνοντάς μας κάποια πολύ ενδιαφέροντα δείγματα ειδικά στο PC Gaming, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και την κατανάλωση των δεύτερων, η οποία ήταν
υποδειγματική! Στο τέλος, το μόνο που μας μένει σαν «πικρία» είναι η έλλειψη του IMC, η οποία όπως πολλές φορές έχουμε πει, κάνει την απόκριση του συστήματός μας να υστερεί σημαντικά σε σχέση με άλλες πλατφόρμες. Το Overclockability τους όμως από την άλλη, αποτελεί για πολλούς ένα πολύ καλό πλεονέκτημά τους, πράγμα που εν τέλει τους κάνει μια συμφέρουσα αγορά ακόμα και σήμερα.
Για το τέλος βέβαια, αφήσαμε τους AMD Phenom II. Εδώ μπορούμε να πούμε ότι η φράση «ανάμεικτα συναισθήματα» είναι αυτή που ταιριάζει περισσότερο στην περίσταση...Ο Phenom II, κακά τα ψέματα, είναι ένας επεξεργαστής που δε βγήκε για να ανταγωνιστεί τους Core i7. Η AMD όμως, παίζοντας έξυπνα, «μπέρδεψε» το τοπίο, βάζοντάς του μια τιμή δελεαστική, κάνοντας τους υποψήφιους αγοραστές να σκέφτονται σοβαρά για το αν θα πρέπει να πάνε σε i7, την ώρα που η AMD τους προσφέρει τους Deneb.
Ναι, σε αρκετά τεστ βρίσκονται πίσω – αρκετά μάλιστα. Σε ορισμένα δεν μπορούν ούτε καν να ξεπεράσουν τον Kentsfield. Όμως, σε αυτά που νοιάζουν περισσότερο τον επίδοξο PC Gamer, οι Phenom II πήγαν εξαιρετικά. Σίγουρα οι επιδόσεις του νέου επεξεργαστή της AMD μπορεί να μην είναι αυτές που αρκετοί θα ήθελαν, αναμένοντάς τον να είναι με διαφορά πρώτος, αλλά δεν είναι και άσχημες, για την τιμή της πλατφόρμας.
Όμως, εδώ έρχεται το ερώτημα – ο Phenom II μπορεί να κερδίζει σε Value for Money τον i7, αλλά μήπως ο πραγματικός του αντίπαλος είναι οι δοκιμασμένοι και πάρα πολύ καλοί Yorkfield? Ο Deneb, αν κοιτάξετε τα διαγράμματα καλά, βρίσκεται πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα με τους Yorkfield
(αν και θεωρούμε ότι οι York είναι πιο πάνω σε αρκετές περιπτώσεις), με σημαντικά μεγαλύτερη κατανάλωση από την πρόταση της Intel, παρόμοιο κόστος πλατφόρμας και εν τέλει – με μόνο σοβαρό κέρδος τον IMC, που δίνει στους Deneb την καλύτερη απόκριση συστήματος.
Είναι όμως αρκετά καλός ο Phenom II έτσι ώστε να πείσει κάποιον να πάει σε αυτόν, αντί να πάει σε Core 2? Η απάντηση είναι πραγματικά δύσκολη και δεν μπορούμε να τη δώσουμε. Αυτό που είναι τελικά το σίγουρο από όλα αυτά είναι ότι η μοναδική «σίγουρη» επένδυση είναι οι Core i7 – και ο λόγος είναι απλός. Η Intel θα αργήσει
πολύ να βγάλει νέα πλατφόρμα, με το μόνο «σοβαρό» που αναμένεται να είναι οι 6πύρηνοι και 8πύρηνοι CPU, σε ένα με δύο χρόνια από τώρα. Έτσι, όποιος αναζητά το κορυφαίο, μιας και η AMD δε δείχνει να έχει το Fusion έτοιμο σε μικρότερο διάστημα από ένα-ενάμιση χρόνο, κατευθείαν κοιτά την i7 πλατφόρμα, η οποία τον συμφέρει περισσότερο
(αφού οι καινούριοι CPU θα είναι οι 975 και 985 Extreme, που σίγουρα δεν απευθύνονται σε πολύ μεγάλο κοινό).
Τι γίνεται όμως με την πλειοψηφία του κόσμου, που θέλει κάτι πιο οικονομικό, αλλά ταυτόχρονα και αποδοτικό? Να πάει κάποιος σε Phenom II ή να προτιμήσει τους Yorkfield? Ένα δύσκολο ερώτημα ακόμα και για εμάς. Σίγουρα ένα βήμα μπροστά για την AMD λοιπόν, αλλά ίσως όχι αυτό που θα μας έπειθε όλους μας να πούμε με άνεση το
«Ναι» στη μετάβαση σε ΑΜ2+ (ή ΑΜ3 στο μέλλον) . . .