Το Ubuntu 16.04 θα ενσωματώνει καλύτερο Driver για AMD GPUs

Η Canonical αφήνει πίσω τον fglrx και θα υιοθετήσει τον AMDGPU όσον αφορά τις αρχιτεκτονικές GCN 1.2 για καλύτερες επιδόσεις και υποστήριξη. Η Canonical αφήνει πίσω τον fglrx και θα υιοθετήσει τον AMDGPU όσον αφορά τις αρχιτεκτονικές GCN 1.2 για καλύτερες επιδόσεις και υποστήριξη.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, η Canonical ανακοίνωσε πως ο fglrx driver που συνοδεύει τις διανομές Ubuntu θα πάψει να υφίσταται και στη θέση του, οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν είτε τον open sourcce AMDGPU, είτε τον Radeon driver. Ο πρώτος είναι συμβατός μόνο με τις GCN 1.2 κάρτες της εταιρίας ενώ ο δεύτερος υποστηρίζει όλες τις υπόλοιπες GCN based. Ο fglrx (γνωστός και ως AMD Catalyst) δε θα αποτελεί μέρος του λειτουργικού, και ειδικότερα της έκδοσης LTS (long time support) η οποία θα υποστηρίζεται για 5 έτη από την Canonical.

Η κίνηση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα και από τις δύο πλευρές μιας και η AMD θα συνεχίσει να παρέχει updates για τον οδηγό στο εν λόγω λειτουργικό σύστημα βελτιστοποιώντας τις επιδόσεις σε εφαρμογές 3D.