Gigabyte 990FXA-UD5 Review: Pure power for your AMD FX CPU (FX-4100 vs A8-3870K)

Gigabyte. Ένα όνομα που έχει αφήσει ιστορία στον τομέα των μητρικών καρτών για ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες εταιρείες motherboards, μιας και χρόνια τώρα διατηρεί την δεύτερη θέση στις παγκόσμιες πωλήσεις, μετά την ASUS. Παράγει μητρικές που κυμαίνονται σε όλα τα επίπεδα κόστους και καλύπτουν τις ανάγκες των αγοραστών από κάθε λογής segment. Επιπλέον δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς όπως τα κουτιά υπολογιστών, οι κάρτες γραφικών και τα περιφερειακά - διατηρώντας όμως τις μητρικές κάρτες ως τον πυρήνα της παραγωγής της. Gigabyte. Ένα όνομα που έχει αφήσει ιστορία στον τομέα των μητρικών καρτών για ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες εταιρείες motherboards, μιας και χρόνια τώρα διατηρεί την δεύτερη θέση στις παγκόσμιες πωλήσεις, μετά την ASUS. Παράγει μητρικές που κυμαίνονται σε όλα τα επίπεδα κόστους και καλύπτουν τις ανάγκες των αγοραστών από κάθε λογής segment. Επιπλέον δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς όπως τα κουτιά υπολογιστών, οι κάρτες γραφικών και τα περιφερειακά - διατηρώντας όμως τις μητρικές κάρτες ως τον πυρήνα της παραγωγής της.

Τον τελευταίο καιρό, παρατηρούμε ότι όλες οι εταιρείες έχουν επικεντρωθεί στις Z77 υλοποιήσεις για τους Intel Ivy Bridge επεξεργαστές και για να λέμε την αλήθεια, δεν τις αδικούμε. Πρόκειται για μία απίστευτα δυνατή πλατφόρμα που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνά και το ακριβότερο X79 chipset της Intel. Μην ξεχνάτε όμως, ότι στην αντίπερα όχθη έχουμε την Advanced Micro Devices, γνωστή και ως Dark Side (χιούμορ). Μπορεί στις ωμές επιδόσεις να βρίσκεται γενιές πίσω από την Intel, όμως παρ' όλα αυτά καταφέρνει να κρατιέται στην αγορά επεξεργαστών λόγω της υψηλής ανταγωνιστικότητας στα low budget PCs, είτε αυτά είναι gaming (βλέπε Llano/Trinity), είτε αυτά είναι γενικής χρήσης & gaming ταυτοχρόνως (FX-4100/FX-6100). Στα Llano έχουμε αναφερθεί εκτενέστερα στο παρελθόν με τα reviews του A6-3650, του A8-3870K και της Gigabyte A75M-UD2H.

Τι γίνεται όμως με τους μικρούς Bulldozer; Μπορούν σε συνδυασμό με μια αξιόλογη 990FX μητρική να προσφέρουν ικανοποιητικές επιδόσεις στην καθημερινότητα; Ή μήπως τα desktop Llano APU (και αργότερα τα Trinity) συμφέρουν περισσότερο; Τι το ξεχωριστό προσφέρει το 990FX σε σχέση με το A75 που να βοηθάει ένα καθημερινό gaming/office/internet PC; Και εν τέλει αν θέλω να αγοράσω ένα φθηνό AMD gaming σύστημα αξίζει να επενδύσω σε μια ισχυρή APU, ή μήπως ένα μικρός Bulldozer σε συνδυασμό με μια 990FX μητρική αποτελούν καλύτερη εναλλακτική; Όλες αυτές τις ερωτήσεις και ακόμα περισσότερες, θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο παρόν Gigabyte 990FXA-UD5 & AMD FX-4100 Review. Με λίγα λόγια, εκτός από μια ενδελεχής παρουσίαση της 990FXA-UD5 και των ξεχωριστών χαρακτηριστικών της, θα δείτε από πρώτο χέρι τις performance διαφορές του μεγάλου A8-3870K Llano APU και του μικρού FX-4100 Bulldozer. Μπορεί να είναι και οι δύο τετραπύρηνοι και να τρέχουν σε παραπλήσια συχνότητα λειτουργίας από το εργοστάσιο, όμως "ελέγχονται" από δύο εντελώς διαφορετικά chipsets, κάθε ένα από τα οποία έχει τα δυνατά του σημεία και τις δικές του αδυναμίες. Ας μην μακρηγορούμε όμως - πάμε να εξετάσουμε προσεκτικά την UD5!

Τιμολογιακά, η 990FXA-UD5 τοποθετείται στο mainstream segment. Εξαρχής λοιπόν, αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας ένα δύσκολο έργο. Εκτός από το πολυφορεμένο AM3+ socket και το AMD 990FX chipset με την εγγενή υποστήριξη USB 3.0 και SATA 6.0 Gbps, η εν λόγω μητρική καλείται να μεριμνήσει για τροφοδοσίες επεξεργαστή και μνημών, θύρες επέκτασης, συνδέσεις παντός είδους, καθώς και να παρέχει τα πλέον απαραίτητα υποσυστήματα που έχουμε συνηθίσει: ήχο και δικτύωση. Με τον ανταγωνισμό να καραδοκεί, η UD5 πρέπει να φέρει εις πέρας όλα τα παραπάνω υπό την αίρεση μιας ανταγωνιστικής τιμής. Για ποιο λόγο; Μην ξεχνάτε ότι οι Bulldozer επεξεργαστές είναι κατά γενική ομολογία φθηνοί - πόσο μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε με τον FX-4100 του review μας. Οπότε στα μάτια μας, δεν φαντάζει διόλου λογικό το να δαπανήσει ένας χρήστης πολλά χρήματα για την αγορά μιας 990FX μητρικής.





Η πρώτη ματιά

Ρίχνοντας μια πρώτη ματιά στην συσκευασία, ο αγοραστής έρχεται αμέσως αντιμέτωπος με όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά της εν λόγως μητρικής, δηλαδή το ότι: υποστηρίζει AM3+ AMD επεξεργαστές, διαθέτει Driver MOSFETs, φέρει υποστήριξη ATI CrossFireX & NVIDIA SLI, τεχνολογία Ultra Durable 3, 8+2 φάσεων ηλεκτρικό κύκλωμα και διάφορα άλλα καλούδια. Στο κέντρο της μπροστινής πλευράς δεσπόζει επιβλητικά το CPU socket της μητρικής, όπου η Gigabyte επέλεξε να τονίσει την ψύκτρα των VRMs με το λογότυπο Ultra Durable. Στην πίσω πλευρά του κουτιού, οι περισσότερες από τις προαναφερθέντες τεχνολογίες εξηγούνται επιγραμματικά - μάλιστα στην πάνω πλευρά υπάρχει ένα μικρό σχεδιάγραμμα που δείχνει που βρίσκεται κάθε τι. Ειδική μνεία χρήζει στο 2x Copper PCB (πάχος 0.070mm) όπου σύμφωνα με την Gigabyte αυξάνει το power efficiency, μειώνει τις θερμοκρασίες στην πίσω πλευρά του CPU socket, βελτιώνει το overclocking potential, χαμηλώνει το EMI και παρέχει μεγαλύτερη ESD προστασία. Το αν οι δύο ουγγιές χαλκού βελτιώνουν το overclocking potential δεν γνωρίζουμε αν ισχύει, σίγουρα πάντως θωρακίζουν καλύτερα την μητρική. Πριν περάσουμε στο κουτί με τα περιεχόμενα, να πούμε ότι το εξωτερικό χαρτόνι είναι φθηνής ποιότητας και μπορεί να καταπονηθεί εύκολα.

Φτάσαμε λοιπόν στο μέσα κουτί (άσπρου χρώματος), που αποτελείται από σκληρό χαρτόνι ώστε να προστατεύεται η μητρική και όλα τα παρελκόμενα. Είναι χωρισμένο σε δύο "πατώματα" - το πάνω έχει τα παρελκόμενα και το κάτω την μητρική. Στο πάνω μέρος συναντάμε ένα NVIDIA SLI Bridge, ένα Gigabyte 3-Way SLI Bridge, δύο καλώδια SATA, Guidebook με οδηγίες εγκατάστασης σε διάφορες γλώσσες, εγχειρίδιο χρήστη, CD με ό,τι drivers χρειάζονται και το I/O panel. Με λίγα λόγια το bundle είναι πληρέστατο και σίγουρα δεν θα περιμέναμε κάτι λιγότερο ή κάτι περισσότερο από μία μητρική που κοστίζει ~160?.

Τα χρώματα της Gigabyte 990FXA-UD5 ξεφεύγουν από το γνωστό Gigabyte blue χρώμα και ακολουθούν την τελευταία μόδα που επιβάλλει μαύρο color theme. Να τονίσουμε ότι το μαύρο theme κυριαρχεί κατά κόρον, με εξαίρεση κάποιες μπλε πινελιές που δένουν πολύ όμορφα με το όλο σύνολο και παράλληλα σηματοδοτούν ότι η μητρική ανήκει στην οικογένεια UD5.



Τι βρίσκουμε μέσα στο κουτί

Μέσα στο κουτί της Gigabyte 990FXA-UD5 βρίσκουμε τα παρακάτω:

CD με motherboard drivers
Εγχειρίδιο Χρήστη
Οδηγίες Εγκατάστασης
Δύο καλώδια SATA
NVIDIA SLI Bridge
Gigabyte 3-Way SLI Bridge
I/O Shield



Gigabyte 990FXA-UD5 Review: Pure power for your AMD FX CPU (FX-4100 vs A8-3870K)



Τα I/O Ports

Ξεκινώντας από τα αριστερά προς τα δεξιά, συναντάμε δύο USB θύρες, ένα PS/2 combo port για πληκτρολόγιο και ποντίκι, optical έξοδο, ακόμα δύο USB 2.0 θύρες, μία FireWire (IEEE 1394A) που ελέγχεται από το VIA VT6308 chip, μία eSATA που ελέγχεται από τον Marvell 88SE9172 και ακόμα δύο USB 2.0 θύρες μαζί με μία eSATA. Έπειτα με μπλε χρώμα συναντάμε δύο USB 3.0 θύρες, τo controlling των οποίων αναλαμβάνει ο Etron Ej168. Για το τέλος αφήσαμε μία Gigabit networking έξοδο οδηγούμενη από το Realtek RTL8111E chip, ακόμα δύο USB 2.0 θύρες και έξι audio jacks. Τα τελευταία όπως επίσης και το optical out port, είναι υπό την ευθύνη του γνωστού Realtek ALC889 Codec. Πριν περάσουμε στην επόμενη σελίδα, να πούμε ότι σύμφωνα με αρκετά sites του εξωτερικού, ο EtronTech controller που βρίσκεται πίσω από τις USB 3.0 θύρες της 990FXA-UD5, είναι σημαντικά γρηγορότερος από τον native της AMD. Βέβαια το SB950 έτσι κι αλλιώς δεν παρέχει εγγενής υποστήριξη USB 3.0, αλλά και πάλι αξίζει να το αναφέρουμε.



Gigabyte 990FXA-UD5 Review: Pure power for your AMD FX CPU (FX-4100 vs A8-3870K)


Η 990FXA-UD5 σχεδιάστηκε προκειμένου να προσφέρει στον χρήστη μια σταθερή πλατφόρμα υψηλών επιδόσεων, με αρκετά έξτρα χαρακτηριστικά που κάνουν την καθημερινότητα ευκολότερη. Υψηλές ταχύτητες διαμεταγωγής δεδομένων μέσω των δύο USB 3.0 θυρών και της τεχνολογίας GIGABYTE 333, έξι native θύρες SATA 6.0 Gbps για υψηλά transfer rates με SATA3 δίσκους (υποστήριξη RAID 0/1/5/10), υψηλής ποιότητας ενσωματωμένη κάρτα ήχου με παροχή 108dB SNR ALC889 HD audio για να μην μπαίνετε σε περιττά έξοδα και πάνω απ' όλα, βελτιωμένο efficiency χάρη στο μελετημένο ηλεκτρικό κύκλωμα, πράγμα το οποίο θα αναλύσουμε παρακάτω.

Γενικότερα, το 990FX chipset σε συνδυασμό με το SB950 προσφέρουν πληθώρα features, από τα οποία ξεχωρίζουν η υποστήριξη SLI και Hyper Transport 3.1. Και εξηγούμαστε. Το 990FX chipset "βγάζει" από μόνο του 42 PCI-Express 2.0 lanes, από τις οποίες οι 32 είναι αποκλειστικά για κάρτες γραφικών. Για αυτό το λόγο η μητρική υποστηρίζει 3-Way SLI χωρίς να χρειάζεται επιπλέον chips (read NF200) και ο χρήστης δεν αναγκάζεται να υποστεί επιπρόσθετο latency. Για τους λάτρεις των benchmarks, αυτό μεταφράζεται σε καλύτερα νούμερα στα γνωστά 3D μετροπρογράμματα, παρόλο που το bandwidth "τρέχει" εν τέλει @ 8x ανά slot. Πριν περάσουμε στην αναλυτική λίστα με τα features, να σημειώσουμε ότι το Hyper Transport 3.1 interface προσφέρει 6400GT/s, σε αντίθεση με το προηγούμενο Hyper Transport 3.0 που σταματούσε στα 5200GT/s.

Ultra Durable 3
Ο επαναστατικός σχεδιασμός Ultra Durable 3 συνοδεύει εδώ και χρόνια τις μητρικές Gigabyte. Δύο ουγγιές χαλκού στην κάτω πλευρά του PCB αναλαμβάνουν να μειώσουν δραματικά την θερμοκρασία του PCB, εφόσον η θερμότητα μεταφέρεται πολύ πιο γρήγορα. Ειδικά η περιοχή γύρω από τον επεξεργαστή παραμένει πάντα δροσερή κάτι που συμβάλλει στην απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος. Η ποιότητα μετάδοσης του σήματος είναι κορυφαία, ενώ παράλληλα περιορίζονται δραστικά οι ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές. Αυτό μεταφράζεται σε βραχώδη σταθερότητα και μεγαλύτερο overclocking potential.

On/Off Charge
Η φόρτιση των iPad/iPhone/iPod μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα κι όταν ο Η/Υ είναι κλειστός. Αν λοιπόν δεν έχετε φορτίσει την συσκευή σας, αφού ολοκληρωθεί η μεταφορά ψηφιακών αρχείων αφήστε την συνδεδεμένη για να επανακτήσει όλη την χαμένη ενέργεια. Να αναφέρουμε βέβαια ότι ορισμένες συσκευές κινητής τηλεφωνίας πρέπει να συνδεθούν στον υπολογιστή πριν αυτός μπει σε S4/S5 state γιατί μόνο έτσι θα ενεργοποιηθεί η γρήγορη φόρτιση σε θύρες USB που δεν υποστηρίζουν τεχνολογία On/Off Charge.

Driver MOSFETs
Ένα παραδοσιακό VRM αποτελείται από το πηνίο, τους πυκνωτές, τα MOSFETs και ένα chip που λειτουργεί σαν καθοδηγητής (driver). Στην προκειμένη περίπτωση, τα Driver MOSFETs είναι τρανζίστορς με πολύ χαμηλή αντίσταση όταν είναι ενεργά, οπότε ελαχιστοποιούν τις απώλειες ενέργειας και αυξάνουν την συχνότητα. Εκτός αυτού, τα μεταλλικά packages που περιβάλλουν τα τρανζίστορς, επιτρέπουν πιο εύκολη απομάκρυνση της εκλυόμενης θερμότητας και λειτουργούν σε μικρότερες θερμοκρασίες. Καταλαβαίνουμε εν ολίγοις ότι ο χρήστης απολαμβάνει αυξημένο efficiency και χαμηλότερες θερμοκρασίες λειτουργίας, τα οποία και μεταφράζονται σε εργασία υπό φορτίο χωρίς να προκαλούνται φαινόμενα υπερθέρμανσης, κάτι που βοηθά όχι μόνο στο overclocking αλλά και γενικότερα στην καθημερινότητα. Προσθέστε στο παραπάνω τους Ιαπωνικούς solid πυκνωτές με εγγυημένη διάρκεια ζωής 50.000 ωρών και τα πηνία φερρίτη, για να δείτε ότι η Gigabyte έριξε αρκετή μελέτη πάνω στο ηλεκτρικό κύκλωμα της UD5.

Touch BIOS
Η πλοήγηση μέσα στις ρυθμίσεις του BIOS, ή ακόμα και η είσοδος σε αυτό, φαντάζει περίεργη διαδικασία για τους μη εξοικειωμένους χρήστες. Παρόλο που αρκετές άλλες 990FX μητρικές περιλαμβάνουν UEFI περιβάλλον, αντί για το κλασικό άχαρο μπλε BIOS, μες στο οποίο οι χρήστες μπορούν και να πλοηγηθούν με το ποντίκι, η Gigabyte επέλεξε να ακολουθήσει ένα διαφορετικό μονοπάτι για τις 990FX μητρικές. Δημιούργησε το Touch BIOS, που ουσιαστικά αποτελεί ένα πρόγραμμα που ο χρήστης ανοίγει μέσα στα Windows και μπορεί να κάνει με μεγάλη ευκολία οτιδήποτε αλλαγές θέλει στις ρυθμίσεις του BIOS. Η πλοήγηση στο πρόγραμμα γίνεται όπως με οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα στα Windows, δηλαδή με το ποντίκι. Παρ' όλα αυτά, η Gigabyte εξέλιξε το interface του Touch BIOS με αποτέλεσμα να υποστηρίζει και την αφή (εξού και η ονομασία). Έτσι λοιπόν αν η οθόνη σας δεν είναι touch-screen, απλά χρησιμοποιήστε το ποντίκι. Αν είναι όμως οθόνη αφής, τότε η όλη διαδικασία θυμίζει τον έλεγχο των εφαρμογών στα tablets και τα smartphones! Αναλόγως το εικονίδιο, θα μπαίνετε σε ένα διαφορετικό σετ ρυθμίσεων, είτε θέλετε να κάνετε overclocking, ή να παρακολουθήσετε τις θερμοκρασίες και να αλλάξετε το boot priority!

3x USB Power Boost
Αναφέραμε και παραπάνω ότι η Gigabyte 990FXA-UD5, όπως άλλωστε και όλες οι Gigabyte 990FX μητρικές, προσφέρουν εγγενής υποστήριξη USB 3.0 και SATA 6.0 Gbps προτύπων. Ωστόσο η Gigabyte εδώ και περίπου 2 χρόνια προσφέρει μια μεγάλη καινοτομία που πολλοί δεν την λαμβάνουν καν υπόψη τους. Αναφερόμαστε φυσικά στην τεχνολογία Triple-Power USB. Στην προσπάθειά της για αύξηση της σταθερότητας των συνδεδεμένων USB συσκευών, η Ταϊβανέζικη εταιρεία τριπλασίασε την ποσότητα ενέργειας που προσφέρουν οι θύρες USB 2.0 & USB 3.0. Έτσι, ενώ μέχρι πρότεινως μία θύρα USB 2.0 έδινε 500 μιλιαμπέρ στην συνδεμένη συσκευή, πλέον θα δίνει 1500 μιλιαμπέρ. Τα νούμερα για τις USB 3.0 ports εκτοξεύτηκαν με τον ίδιο τρόπο από 900 σε 2700 μιλιαμπέρ. Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα της καινοτομίας αυτής είναι ότι όλοι οι εξωτερικοί σκληροί (χωρίς καμία εξαίρεση) θα χρειάζονται μόνο ένα καλώδιο USB - και για την μεταφορά δεδομένων και για την κάλυψη των ενεργειακών τους απαιτήσεων.

Cloud OC
Το Cloud OC θυμίζει έντοντα το RC TweakIt της ASUS. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα σας επιτρέψει να κάνετε overclocking και να ρυθμίσετε οτιδήποτε έχει σχέση με voltages, timings κ.τ.λ, απλά χρησιμοποιώντας το iPad, το iPhone, το netbook, το laptop σας και γενικότερα οποιαδήποτε φορητή συσκευή έχει browser. H μόνη προαπαίτηση που υπάρχει είναι η συσκευή να είναι συνδεμένη στο Internet ή να υποστηρίζει Bluetooth. Το Cloud OC περιλαμβάνει τρεις καρτέλες: Tuner, System Info & Control. Κάθε tab είναι γεμάτο με ρυθμίσεις για τον επεξεργαστή, τις μνήμες, την κάρτα γραφικών, τις συχνότητες PCI-E και τα ρεύματα. Οι αλλαγές γίνονται σε πραγματικό χρόνο, ενώ παράλληλα σας δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθείτε την θερμοκρασία του επεξεργαστή, της μητρικής, αλλά και τις ταχύτητες περιστροφής των ανεμιστήρων. Μπορείτε ακόμα και να επανεκκινήσετε ή να απενεργοποιήσετε εντελώς το σύστημα.

Turbo XHD
Το Turbo XHD (eXtreme Hard Drive) είναι ένας εύκολος τρόπος για να αυξήσετε τις ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων των SATA3 δίσκων σας. Κατεβάζοντας το τελευταίο πάντα BIOS της UD5, το Turbo XHD ενεργοποιείται αυτόματα όταν συνδέσετε δύο SATA3 HDDs στις SATA3 θύρες του SB950 chipset και επιτρέπει στον χρήστη να σετάρει χωρίς δυσκολίες, ένα RAID 0 configuration.

Dual-Channel DDR3 2000+ MHz
Παρέχοντας εγγενή υποστήριξη για μνήμες DDR3-2000MHz, η GIGABYTE Ultra Durable 3 σειρά μητρικών επιτρέπει στους χρήστες να φτάσουν εύκολα υψηλότερες συχνότητες λειτουργίας μνημών RAM, κρατώντας το DRAM voltage σε χαμηλά επίπεδα. Τα μεγάλα DRAM Frequency, κατά γενική ομολογία, δεν βοηθούν στην καθημερινή λειτουργία (εκτός από το FM1 socket με τα Llano APU), όμως βελτιώνουν τις επιδόσεις στα benchmarks οπότε δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό.

DualBIOS
Το DualBIOS της GIGABYTE προσφέρει 2 φυσικά BIOS ROMS ενσωματωμένα στην μητρική. Το ένα λειτουργεί ως το βασικό BIOS και το δεύτερο ως εφεδρικό BIOS με εγκατεστημένες τις αρχικές εργοστασιακές ρυθμίσεις. Αν το πρωτεύον BIOS σταματήσει να λειτουργεί, λόγω βλάβης κατά την αναβάθμιση του, αστοχίας υλικού ή αποτυχίας κατά την διάρκεια που κάνετε overclocking, το εφεδρικό αυτόματα θα αναλάβει δράση κατά την επόμενη εκκίνηση του συστήματος.

EasyTune6
Η GIGABYTE επανασχεδίασε από το μηδέν το EasyTune™ 6 για να κάνει πιο εύκολη από ποτέ την διαχείριση του συστήματος, το monitoring, το over-voltage και το overclocking. Απαραίτητο εργαλείο αν θέλετε να φτάσετε το σύστημά σας στα όρια σε συνθήκες subzero, δηλαδή θερμοκρασίες υπό του μηδενός.





Specifications

SocketAM3+
CPU SupportAMD FX Zambezi
ChipsetAMD 990FX & SB950
DDR3 MemoryDDR3 1066/1333/1600/1866/2000MHz(OC)
DIMM slots4 x 1.5V DDR3 slots (32GB max)
Storage Interface
  • 6 x SATA 6Gb/s (SB950)
  • 2 x SATA 6Gb/s (Marvell 88SE9172)
  • 2 x eSATA 6Gb/s (Marvell 88SE9172)
  • Support for RAID 0/1/5/10
  • LANRealtek RTL8111E chip (10/100/1000 Mbit)
    Expansion slots
  • 2 x PCI Express x16 slots @ x16
  • 1 x PCI Express x16 slot @ x8
  • 2 x PCI Express x16 slots @ x4
  • 1 x PCI Express x1
  • 1 x PCI slot
  • Multi-GPU supportAMD CrossFireX & NVIDIA 3-Way SLI
    USB
  • Up to 14 x USB 2.0 ports (8 @ back panel, 6 @ USB headers) via SB950
  • Up to 4 x USB 3.0 ports (2 @ back panel, 2 @ USB header) via 2 x Etron EJ168 chips
  • Audio6+Optical SPDIF
    IEEE 1394Up to 2 IEEE 1394a ports (1 @ back panel, 1 @ internal header)
    Form FactorATX




    Πριν περάσουμε στο Image Gallery με τις φωτογραφίες της μητρικής, πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρουμε μερικά πράγματα σχετικά με το layout της. Καταλαβαίνετε ότι μία ATX μητρική με πέντε PCI-Express θύρες επικοινωνίας, υποχρεούται να έχει όλα τα υπόλοιπα υποσυστήματα σε βολικά σημεία, ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα εργονομίας. Να ξεκινήσουμε αρχικά με την θέση της μπαταρίας, η οποία έξυπνα τοποθετήθηκε δίπλα στον 24-pin ATX connector. Έχουμε ουκ ολίγα παραδείγματα μητρικών που η μπαταρία τοποθετείται κοντά ή και ανάμεσα στα PCI-Express slots, με αποτέλεσμα να κρύβεται εντελώς όταν ο χρήστης βάζει δεύτερη κάρτα γραφικών στο σύστημα.

    Παρατηρώντας ότι εκτός από το CPU Fan connector, η UD5 έχει μόλις τρία ακόμα fan connectors, να πούμε ότι καλό θα ήταν να υπάρχουν δύο επιπλέον. Ένα δίπλα στο PWR_FAN και ένα δίπλα στις θύρες SATA. Δυστυχώς αν δείτε το PCB της μητρικής δεν βολεύει κανένα άλλο σημείο - πολλοί θα έλεγαν ότι υπάρχει άπλετος χώρος δίπλα στα DIMM slots, όμως είναι κατειλημμένος από πυκνωτές και SMDs. Μιας και αναφερθήκαμε στις μνήμες, να πούμε ότι γενικότερα στις 990FX μητρικές παρατηρούμε ότι τα DRAM slots είναι υπερβολικά κοντά στο AM3+ socket. Για να σας δώσουμε να καταλάβετε, η ψύκτρα που χρησιμοποιήσαμε στις δοκιμές (Corsair A50) δεν είναι δα και κάνα από τα μεγαθήρια του χώρου. Κι όμως παρόλο που το πρώτο DIMMάκι εγκαταστάθηκε στην DDR3_2 slot και πάλι τίθεται θέμα clearence. Θα το καταλάβετε καλύτερα ρίχνοντας μια ματιά στις φωτογραφίες εδώ, εδώ κι εδώ. Ουσιαστικά η το κοντινότερο, στο socket, slot είναι άχρηστο μιας και ο μόνος τρόπος να τοποθετηθεί μνήμη εκεί είναι να βγάλετε πρώτα την ψύκτρα. Το δεύτερο παράπονό μας έχει να κάνει με την θέση του ATX_12V. Αν είχε τοποθετηθεί δίπλα στο CPU_FAN γυρισμένο κατά 90 μοίρες, θα γινόταν πολύ πιο εύκολη η σύνδεση του EPS 12V cable. Αν δηλαδή κάνετε το λάθος και εγκαταστήσετε πρότινος την ψύκτρα, νομίζω θα δυσκολευτείτε αρκετά να συνδέσετε το 8-pin EPS 12V cable.

    Από 'κει και πέρα δεν αντιμετωπίσαμε κανένα θέμα. Η μητρική έχει πέρα για πέρα αρκετές USB θύρες (αν συμπεριλάβουμε τα front headers) και οχτώ SATA3 ports - το τονίζουμε αυτό γιατί παρατηρούμε τώρα τελευταία κυρίως σε Intel μητρικές, ότι δεν έχουν περισσότερες από έξι θύρες. Η επιλογή της Gigabyte να εγκαταστήσει πέντε PCI-E slots κρίθηκε από πολλούς αδικαιολόγητη, μιας και η μητρική υποστηρίζει μέχρι 3-Way SLI. Φυσικά στην πραγματικότητα δεν μπορούν όλες οι PCIe να τρέχουν @ x16, πράγμα που διευκρινίζει η Gigabyte στο manual, λέγοντας ότι οι PCIEX4_1 και PCIEX4_2 τρέχουν στην πραγματικότητα στα x4. Τέλος να τονίσουμε ότι όπως αναφέρει και στο manual η Gigabyte, η PCIEX1 θύρα δεν μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλα expansion cards γιατί βρίσκουν στην ψύκτρα του 990FX chipset.


    Gigabyte 990FXA-UD5 Review: Pure power for your AMD FX CPU (FX-4100 vs A8-3870K)
    Gigabyte 990FXA-UD5 Review: Pure power for your AMD FX CPU (FX-4100 vs A8-3870K)



    Αριστερά του socket, ακριβώς απέναντι από τα DIMM slots δηλαδή, αν ξεβιδώσετε την ψύκτρα της μητρικής θα δείτε δέκα SiC769CD Driver MOSFETs (DrMOS), ένα για κάθε φάση (θυμηθείτε ότι η UD5 παρέχει 8+2 φάσεις τροφοδοσίας). Η συχνότητα μεταγωγής τους μπορεί να είναι πολύ χαμηλή (πχ 100kHz) και να αγγίξει ακόμα και το 1MHz. Φανταστείτε ότι τα συγκεκριμένα κυκλώματα συνήθως έχουν συχνότητα μεταγωγής 250KHz, οπότε με το switching clock @ 1MHz, το efficiency μπορεί να ξεπεράσει το 90%! Στα δεξιά του CPU fan connector συναντάμε το Intersil ISL6630 chip. Πρόκειται για ένα 4+1 phase PWM που χάρη στην τεχνολογία Phase Doubling της Intersil διπλασιάζει τις φάσεις τροφοδοσίας, απ' όπου και προκύπτει το 8+2 phase PWM. Για να επιτευχθεί ο διπλασιασμός αυτός, επιστρατεύθηκαν οι Intersil ISL6617 Phase Doublers. Να το πούμε πιο πρακτικά; Χρειαζόμαστε 8+2 κανάλια για να ελεγχθούν τα δέκα Drivers που περιλαμβάνονται μέσα στα DrMOS και κατόπιν να γίνει ο διαμοιρασμός του ρεύματος. Εν τέλει, το voltage regulation στην μητρική διαμορφώνεται ως εξής: οχτώ φάσεις για το CPU Vcore και δύο φάσεις για το CPU VDDNB (ενσωματωμένος ελεγκτής μνημών, Hyper Transport controller και L3 Memory Cache).

    Κάθε DrMOS έχει 35A output ένταση, η οποία κατόπιν "κουμαντάρεται" από δώδεκα 0.8uH πηνία (inductors) και φιλτράρεται από δεκατέσσερις 560uF solid πυκνωτές. Πριν συνεχίσουμε να σημειώσουμε ότι η πλειοψηφία των 990FX μητρικών έχει 10 μόνο inductors δίπλα στον επεξεργαστή. Στην UD5, τα δέκα είναι για τον επεξεργαστή, το άλλο για το north bridge και το άλλο δεν γνωρίζουμε για τι (ίσως το CPU NB). Τα inductors ουσιαστικά μειώνουν το switching noise των DrMOS και σταματούν τις συχνότητες στα 60Hz πχ για να περάσει το ρεύμα στον επεξεργαστή. Σε περιπτώσεις extreme overclocking που ο overclocker δίνει πολύ μεγαλύτερο Vcore, ο επεξεργαστής χρειάζεται περισσότερο ρεύμα, οι πυκνωτές ξεφορτίζονται, το ρεύμα πηγαίνει στον επεξεργαστή και ταυτόχρονα τα πηνία φορτίζονται με το ρεύμα που βγάζουν τα DrMOS, το οποίο θα περάσει ξανά από τους πυκνωτές για να ξεφορτίσουν και να το δώσουν στον επεξεργαστή. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται συνεχώς προκειμένου ο επεξεργαστής να έχει όσο ρεύμα απαιτείται.

    Αφού αναλύσαμε το voltage regulation, να περάσουμε τώρα στην κατανομή του PCI-Express bandwidth. Όπως αναφέραμε και στην προηγούμενη σελίδα, το AMD 990FX chipset παρέχει 42 PCI-E lanes: 8 για τα δύο PCI-E x4 slots, 32 για τις κάρτες γραφικών και 2 για την eSATA 6GB/s και τις δύο USB 3.0 θύρες στο I/O panel. Πως ακριβώς όμως ελέγχει η Gigabyte 990FXA-UD5 την κατανομή των 32 lanes για τις GPU; Ανάμεσα στο τρίτο και τέταρτο PCI-Express x16 slot, υπάρχουν τέσσερα Pericom PI3PCIE2415 multiplexers/demultiplexers. Ο ρόλος τους είναι η δρομολόγηση του PCIe 2.0 bandwidth με όσο το δυνατόν μικρότερη εξασθένηση του σήματος. Σύμφωνα με την Pericom η αντίσταση κατά την μεταφορά του σήματος είναι τόσο μικρή, που θεωρείται αμελητέα. Έτσι μπορείτε να απολαμβάνετε το maximum των επιδόσεων είτε χρησιμοποιείτε μία, ή δύο/τρεις κάρτες γραφικών. Κλείνοντας να πούμε ότι το ICS 9LPRS477DKL clock generator παρέχει το PCI-E downstream clock, όπως επίσης και όλα τα υπόλοιπα host clocks, συμπεριλαμβανομένων των CPU & Southbridge.


    Gigabyte 990FXA-UD5 Review: Pure power for your AMD FX CPU (FX-4100 vs A8-3870K)
    Gigabyte 990FXA-UD5 Review: Pure power for your AMD FX CPU (FX-4100 vs A8-3870K)



    Κλείνοντας θα δείξουμε που ακριβώς βρίσκονται τα σημαντικότερα IC και ποια είναι η δουλειά του καθενός (δεξιά φωτογραφία). Πάνω αριστερά με κόκκινο χρώμα έχουμε τον VIA VT6308P IEEE/1394A controller για τα δύο FireWire ports. Στα δεξιά του έχουμε τον Realtek ALC889 codec που προσφέρει 108dB SNR, HD Audio 7.1 καναλίων, Dolby Home Theater support και οπτική έξοδο S/PDIF. Συνεχίζουμε με τον Realtek 8111E 1Gbps RJ-45 LAN Controller στον οποίο ευθύνεται η υποστήριξη 10/100/1000 Mbit LAN, ενώ στα δεξιά του βρίσκεται το I/O panel το οποίο και αναλύσαμε στην πρώτη σελίδα του review. Ακριβώς κάτω από τα audio jacks βρίσκεται ο ένας εκ των δύο EtronTech EJ168A IC που ελέγχει τις USB 3.0 θύρες - ο άλλος βρίσκεται πάνω από το front usb3 panel (γαλάζιο χρώμα επίσης). Με ροζ χρώμα έχουμε τονίσει τους Marvell 88SE9172 controllers - αυτός που βρίσκεται κοντά στο I/O panel ελέγχει τις δύο eSATA 6Gb/s και αυτός που βρίσκεται κάτω από την ψύκτρα του SB950 (λίγο πιο πάνω από τα δύο γκρι SATA ports) ελέγχει τα δύο αυτά SATA 6Gb/s ports. Το ITE IT8720 chip παίζει τον ρόλο του I/O Controller (SuperIO, Temp, Voltage, fan control, monitrong & LPC bus), ενώ δίπλα στα SATA ports με μωβ χρώμα θα δείτε τα δύο MXIC MX25L3206E BIOS chips.






    Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά μιας μητρικής είναι το BIOS της, μέσα από το οποίο ο χρήστης μπορεί να εκμεταλλευτεί τις πλήρεις δυνατότητες του hardware του, είτε έχει ως σκοπό την επίτευξη της μέγιστης συχνότητας και των απόλυτων ρεκόρ, είτε απλώς θέλει να αποκτήσει ένα ταχύτατο σύστημα σε όλα τα προγράμματα και τα παιχνίδια. Ας ρίξουμε μια πιο αναλυτική ματιά, στα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά και ορισμένες από τις κρίσιμες επιλογές του BIOS, σχολιάζοντας ταυτόχρονα και το πόσο χρήσιμες και εύκολες στη χρήση ήταν.

    Στην κεντρική σελίδα του BIOS θα βρεθείτε αντιμέτωποι με τις κλασικές Gigabyte επιλογές: MB Intelligent Tweaker (M.I.T.), Standard CMOS Features, Advanced BIOS Features, Integrated Peripherals, Power Management Setup & PC Health Status. Πατώντας Ctrl + F1 ξεκλειδώνουν μερικές ακόμα επιλογές που σχετίζονται με το SouthBridge όμως δεν βοηθούν ούτε στην καθημερινότητα ούτε στο overclocking - οπότε μην μπείτε στον κόπο. Επειδή τον τελευταίο καιρό χρησιμοποιούσα κυρίως ASUS μητρική, η αλήθεια είναι ότι αναρωτήθηκα που είναι η επιλογή Save Profile για να αποθηκεύσω όλες τις ρυθμίσεις που φόρτωνα προκειμένου το σύστημα να είναι σταθερό στα 4.5GHz 24/7. Μετά θυμήθηκα ότι η Gigabyte αναφέρει τα profiles ως Save CMOS to BIOS. Απλά πατήστε το F11, δώστε το όνομα της προτίμησής σας στο profile και πατήστε Enter. Πατώντας F12 μπορείτε να το φορτώσετε ανά πάσα στιγμή. Προσέξτε όμως! Αν flashάρετε άλλο BIOS στην μητρική, χάνονται όλα τα αποθηκευμένα profiles.


    GIGABYTE 990FXA-UD5 BIOS
    Main Menu
    Advanced BIOS Features
    PC Health Status
    Integrated Peripherals


    Στην καρτέλα Advanced BIOS Features μπορείτε, εκτός του ότι επιλέγετε το boot device priority, υπάρχουν οι επιλογές HDD S.M.A.R.T, το αν θέλετε κατά το boot να εμφανίζεται το logo της Gigabyte και φυσικά οι βασικότατες AMD C1E Support, Virtualization, AMD K8 Cool & Quiet, CPU Unlock και CPU Core control. Αν χρησιμοποιείτε AMD FX επεξεργαστή να ξέρετε ότι το CPU Unlock ουσιαστικά δεν κάνει τίποτα. Στις μετρήσεις μας είχαμε disabled C1E, Virtualization και Cool & Quiet γιατί θεωρούμε ότι δεν χρειάζονται. Στην καρτέλα PC Health Status απενεργοποιήσαμε ό,τι επιλογή είχε να κάνει με Warning Temperature και System Fan Warning, όπως επίσης και το CPU Smart Fan Control, μιας και ο ανεμιστήρας της Corsair A50 δεν είναι ιδιαίτερα θορυβώδης. Επιπλέον, στο PC Health Status tab σας δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθήσετε τα ρεύματα κάθε γραμμής του τροφοδοτικού, τις θερμοκρασίες και τις ταχύτητες περιστροφής των ανεμιστήρων.

    Συνεχίζουμε με τα Integrated Peripherals, από όπου μπορείτε να απενεργοποιήσετε σχεδόν όλους τους controller - από τον F_USB3.0 και τους eSATA3, μέχρι τον Marvell για τις έξτρα δύο SATA3 θύρες, το onboard audio, τα Firewire ports και ό,τι άλλο θέλετε. Επίσης στην εν λόγω καρτέλα επιλέγετε το SATA Type, δηλαδή αν θέλετε RAID, Native IDE ή AHCI modes. Αν εγκαταστήσετε δεύτερο SATA3 δίσκο και ρυθμίσετε το OnChip SATA Type @ RAID mode, η τεχνολογία Turbo XHD της Gigabyte θα σας καθοδηγήσει για την δημιουργία RAID 0 configuration.


    GIGABYTE 990FXA-UD5 BIOS
    MB Intelligent Tweaker (M.I.T.)
    DRAM Configuration 1
    DRAM Configuration 2
    Power Management



    Το MB Intelligent Tweaker (M.I.T.) αποτελεί χρόνια τώρα το κέντρο όλων των overclocking, voltage & DRAM ρυθμίσεων στις Gigabyte μητρικές. Σας επιτρέπει να πειράξετε ό,τι φαντάζεστε συμπεριλαμβανομένων των PCIE Clock, HT Link Width/Frequency, CPB αλλά και όλα τα κύρια voltages - CPU PLL, DRAM, DDR VTT, NB Voltage, HT Link Voltage, NB/PCIe/PLL, CPU NB & CPU Voltage Control (Vcore). Θεωρούμε απαραίτητο να σημειώσουμε ότι ακόμα και στα τελευταία BIOSes, τα steps του Vcore είναι πάρα πολύ μεγάλα! Θεωρούμε κάπως περίεργο να αναγκάζεται ο χρήστης να ανεβάζει το Vcore σε steps των 0.005V, δηλαδή από τα 1.4625V, να πηγαίνει κατευθείαν στα 1.4675V και κατόπιν στα 1.4725V. Τέλος και αναφορικά με τις μνήμες, η UD5 είναι η χαρά του overclocker μιας και επιτρέπει το setάρισμα πάρα πολλών timings, όπως επίσης και των γνωστών Drive Strength.

    Παρόλο που οι δοκιμές έγιναν με το F7 BIOS, δοκιμάσαμε και το F8 και το F9 που κυκλοφόρησαν πρόσφατα και μπορούμε να πούμε ότι είναι το ίδιο σταθερά με το F7. Αποφύγετε καλύτερα το flashάρισμα στο F10a γιατί είναι ακόμα σε beta στάδιο.



    Απάντηση: Gigabyte 990FXA-UD5 Review: Pure power for your AMD FX CPU (FX-4100 vs A8-3



    Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή του review, σκοπός μας εξαρχής ήταν να δούμε το scaling του FX-4100 όταν η συχνότητά του αυξάνεται από τα 3.1 στα 4.5GHz, αλλά και να δούμε πως τα πάει εν συγκρίσει με τον A8-3870K, λόγω του ότι οι τιμές τους συμπίπτουν. Η λίστα των μετροπρογραμμάτων που ακολουθούν στις παρακάτω σελίδες αρχίζει με τα AIDA64 και SiSoftware Sandra, για να δούμε από πρώτο χέρι αν ο FX-4100 είναι καλύτερος σε εργασίες multi-media, στην κρυπτογραφία, στο power efficiency, αλλά και πόσο πολύ επωφελείται από τις μνήμες RAM σε μεγάλες συχνότητες. Έπειτα έχουμε τα SuperPi, wPrime και y-Cruncher που θα βοηθήσουν τους benchmarkers της παρέας να καταλάβουν περισσότερα για τις clock per clock επιδόσεις (και όχι μόνο) των δύο πλατφόρμων (A75 vs 990FX). Οι μετρήσεις μας λαμβάνουν τέλος αφού πρώτα δούμε και πως τα πηγαίνει ο FX-4100 με την 990FXA-UD5 στα CineBench R11.5, x264 Encode, PCMark7, WinRAR, 7-Zip, PS Bench, αλλά και στα CPU tests των αγαπημένων μας 3DMark, όπως επίσης και στα Far Cry 2 & F1 2011.


    Σύστημα Δοκιμών  


    Hardware
    :   Motherboard   :
    Gigabyte 990FXA-UD5
    :   CPU   :
    AMD FX-4100
    :   RAM   :
    Kingston HyperX Genesis 2x2GB 2133MHz 9-11-9-27
    :   GPU   :
    Sapphire Radeon HD 5850 Extreme
    :   SSD   :
    Seagate Barracuda 500GB SATA 3
    :   PSU   :
    Cooler Master Silent Pro Gold 800W
    :   OS   :
    Windows 7 Ultimate 64bit Retail + SP1
    :   CPU Cooler   :
    Corsair A50
    :   Case   :
    DimasTech BenchTable


    Συχνότητες Λειτουργίας


    A8-3870K @ 3.7GHz
    FX-4100 @ 3.7GHz
    FX-4100 @ 4.5GHz
    CPU Speed::
    3.7GHz
    3.7GHz
    4.5GHz
    BCLK Speed::
    100MHz
    200MHz
    200MHz
    CPU Ratio::
    37x
    18.5x
    22.5x
    DDR3 RAM Speed::
    1600MHz
    9-9-9-27 2T
    1600MHz
    9-9-9-27 2T
    2133MHz
    9-11-9-27 2T


    Στον παραπάνω πίνακα μπορείτε να δείτε τα βασικά settings που χρησιμοποιήσαμε για κάθε setup. Για να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαια η σύγκριση μεταξύ των δύο platforms, τόσο οι επεξεργαστές όσο και οι μνήμες έτρεχαν στην ίδια συχνότητα και στα ίδια timings. Επιπλέον χρησιμοποιήθηκε ακριβώς το ίδιο λειτουργικό σύστημα (Windows 7 Ultimate 64bit με SP1 εγκατεστημένο) και απενεργοποιήθηκαν όλα τα energy saving features, το Cool & Quiet, το C1E και το virtualization. Το τρίτο set συχνοτήτων όπως μπορείτε να δείτε, εκτοξεύει την συχνότητα λειτουργίας του FX-4100 στα 4.5GHz (800MHz παραπάνω από τα 3.7GHz και 900MHz πάνω από την εργοστασιακή) - μαζί με τις μνήμες στα 2133MHz 9-11-9-27 @ 1.65V, νομίζουμε ότι είναι μια αξιόλογη 24/7 συχνότητα που μπορούν να πιάσουν όλα τα κομμάτια, ανεξαρτήτως του αν έχουν μεγάλο ή μικρό leakage. Μάλιστα να σημειώσουμε ότι ο συγκεκριμένος FX-4100 χρειάζεται λίγο παραπάνω ρεύμα -σε σχέση με τα καλά κομμάτια- για να είναι rock stable στα 4.5GHz (1.4625V). Περισσότερα για αυτό και τον IMC του, στην σελίδα overclocking.

    Ας περάσουμε τώρα στο ψητό δηλαδή στις μετρήσεις του review, για να καταλάβουμε πρώτον αν η 990FXA-UD5 είναι ένας καλός παρτενέρ για τους AMD FX επεξεργαστές και δεύτερον, πως τα πηγαίνει ο μικρός τετραπύρηνος Zambezi σε σχέση με το τετραπύρηνο μεγαθήριο της οικογένειας Llano APUs.



    Gigabyte 990FXA-UD5 Review: Pure power for your AMD FX CPU (FX-4100 vs A8-3870K)




    - Memory Latency, Read, Write, Copy

    Το AIDA64 (Downloads | AIDA64) κατασκευάστηκε για να κάνει ευκολότερη την ζωή των home users αφού αποτελεί ένα διαγνωστικό πρόγραμμα με πλούσια σουίτα benchmarks. Η Extreme έκδοσή του περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα features που αδιαμφισβήτητα θα βοηθήσουν στο overclocking, την διάγνωση τυχόν λαθών, τον βασανιστικό και συνάμα ενδελεχή έλεγχο σταθερότητας όπως επίσης και το monitoring θερμοκρασιών, memory bandwidth, memory timings και πολλά ακόμα! Ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες γύρω από τον επεξεργαστή, την μνήμη του συστήματος και τους σκληρούς δίσκους, ενώ παράλληλα είναι πλήρως συμβατό με 32-bit και 64-bit Mircosoft Windows 7/Server 2008 R2 λειτουργικά συστήματα.

    Αναφορικά με τα 64-bit benchmarks, να πούμε ότι εν ολίγοις μετράνε το πόσο καλά αποδίδει ο υπολογιστής στην επεξεργασία δεδομένων και στους μαθηματικούς υπολογισμούς. Τα Memory & Cache Benchmarks αναλύουν το εύρος μνήμης και το latency. Τα Processor Benchmarks χρησιμοποιούν τις εντολές MMX, 3DNow! και SSE, με το scaling να ανεβαίνει ασταμάτητα, ακόμα και με 32 πυρήνες επεξεργασίας. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι το benchmarking suite του AIDA64 αντιπροσωπεύει μια από τις καλύτερες λύσεις για να καταλάβουμε πόσο επαναστατική είναι η δεύτερη γενιά Core επεξεργαστών της Intel.

    Ξεκινάμε με τα Memory Bandwidth Benchmarks, δηλαδή τα Memory Read, Memory Write, Memory Copy και Latency. Ο κώδικας των εν λόγω benchmarks έχει γραφθεί με σωστή μεθοδολογία ώστε να εκμεταλλεύεται τις κατάλληλες x86, MMX, 3DNow!, SSE, SSE3 ή SSE4.1 instructions. Το Latency από την άλλη μετράει την χρονική καθυστέρηση που έχουμε όταν ο επεξεργαστής διαβάζει δεδομένα από την μνήμη του συστήματος. Δηλαδή το χρόνο από την εντολή Read, μέχρι να φτάσουν οι πληροφορίες στις εσωτερικές registers του CPU.


    Η αλήθεια είναι ότι στα Read/Write/Copy tests του AIDA, περιμέναμε το Llano πιο ανταγωνιστικό ενάντια στον FX-4100, λόγω του ότι επωφελείται τόσο πολύ από τις μνήμες. Αρκεί μόνο να παρατηρήσετε την αύξηση στο Copy και το Read - ο FX4100 @ 3.7GHz προηγείται κατά ~2600 και ~3500 MB/s αντίστοιχα! Σίγουρα αν στο Llano οι μνήμες ήταν στα 2133MHz τα αποτελέσματα θα ήταν καλύτερα, όμως έχουμε παρατηρήσει ότι η πλειοψηφία των χρηστών κρατά τις μνήμες χαμηλότερα για 24/7, για αυτό και επιλέξαμε να τις κρατήσουμε στα 1600MHz. Στο latency τα πράγματα είναι λιγάκι καλύτερα για το Llano, όμως εν τέλει υποκύπτει στην ανωτερότητα του 990FX chipset, που επιτρέπει πολύ μεγαλύτερο overclockability στους επεξεργαστές.







    - Advanced Encryption Standard

    Το CPU AES Benchmark του AIDA64 μετράει τις επιδόσεις της μονάδας επεξεργασίας στo Advanced Encryption Standard data encryption (AES). Η συγκεκριμένη μέθοδος κρυπτογράφησης χρησιμοποιείται από πολυάριθμα γνωστά προγράμματα όπως το 7z και το WinZip, όπως επίσης και σε disk encryption λύσεις όπως τα BitLocker και TrueCrypt. Το CPU AES Test λαμβάνει δυστυχώς υπόψη του μόνο τις βασικές x86 instructions, ωστόσο υποστηρίζει κανονικά HyperThreading, SMP (Multi-Processor) & CMP (Multi-Core) για να βγάλουμε ένα ολοκληρωμένο συμπέρασμα.

    Τα 269827 points που "χτυπά" ο FX-4100 @ 3.7GHz είναι αρκετά για να ξεπεράσουν έναν 12πύρηνο Opteron 2431 @ 2400MHz και έναν Core i7 965 EE @ 3200MHz. Αρχικά μας φάνηκε περίεργο, όμως τα αποτελέσματα που είδαμε σε πραγματικά σενάρια με το 7-Zip, ήταν αρκετά για να μας πείσουν. Απλά δείτε πόσο μένει ο A8-3870K στα ίδια ρολόγια.





    - Αλγόριθμος SHA1

    To CPU Hash Benchmark μετράει τις επιδόσεις του επεξεργαστή χρησιμοποιώντας τον διάσημο αλγόριθμο SHA1. Ο κώδικας της μεθόδου αυτής γράφτηκε με γλώσσα προγραμματισμού Assembly και είναι άρτια παραμετροποιημένος για οποιοδήποτε AMD, Intel ή VIA επεξεργαστή. Φυσικά διαχειρίζεται και εκμεταλλεύεται όπως πρέπει τις MMX, MMX+/SSE, SSE2, SSSE3 και AVX instructions.

    Δυστυχώς εδώ ο FX-4100 έμεινε αρκετά πίσω. Εντύπωση μας προκάλεσε το γεγονός ότι ακόμα και στα 4.5GHz, δεν μπόρεσε να ξεπεράσει την επίδοση του 3870K, που ήταν χρονισμένος 800MHz παρακάτω!





    - Digital Photo Editing

    Το CPU PhotoWorxx κάνει αυτόματα τις τυπικές διεργασίες που θα έκανε ένας επαγγελματίας φωτογράφος κατά την διαδικασία επεξεργασίας των ψηφιακών του φωτογραφιών. Παίρνει λοιπόν μια πολύ μεγάλη RGB εικόνα και κάνει τα εξής: Fill, Flip, Rotate 90 Degrees CW, Rotate 90 Degress CCW, Fill the image with random coloured pixels, Colour to black & white conversion, difference, crop. Εκτός από τον επεξεργαστή, το PhotoWorxx είναι μια καλή ευκαιρία στρεσαρίσματος και των μνημών σας. Μοναδικό αρνητικό του είναι το γεγονός ότι επειδή αυξάνει απίστευτα πολύ το ρυθμό ανάγνωσης/εγγραφής δεδομένων στην μνήμη RAM, οι πολυπύρηνοι επεξεργαστές "τρώνε" bottleneck και συμπεριφέρονται σαν διπύρηνοι ή τετραπύρηνοι.

    Τα αποτελέσματα που βλέπουμε εδώ επιβεβαιώνουν ότι σε τυπικές διεργασίες επεξεργασίας ψηφιακών φωτογραφιών (rotate, fill, black & white conversion, crop κ.τ.λ), ο FX-4100 είναι πολύ γρηγορότερος. Όπως όμως θα δείτε στην συνέχεια και συγκεκριμένα στα αποτελέσματα του PSBench, όταν μπαίνουν στο παιχνίδι advanced φίλτρα και παραμετροποιήσεις, ο μικρός Zambezi τα βρίσκει πολύ σκούρα...





    Gigabyte 990FXA-UD5 Review: Pure power for your AMD FX CPU (FX-4100 vs A8-3870K)



    - Queens Problem

    Το CPU Queen test μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά δεν είναι. Βρίσκει λύσεις για το κλασικό "Queens problem" σε μια σκακιέρα 10 x 10. Να ξεκαθαρίσουμε ότι στο CPU Queen Test σε συγκρίσεις clock-per-clock έχουν πλεονέκτημα οι επεξεργαστές με μικρότερα pipeline. Για παράδειγμά ένας Pentium 4 Northwood με 20-step pipeline αποδίδει καλύτερα από έναν Pentium 4 Prescott με 31-step pipeline.

    Το συγκεκριμένο test θυμίζει έντονα το πασίγνωστο Fritz Chess Benchmark - βασίζεται δηλαδή αποκλειστικά και μόνο στην επεξεργαστική ισχύ. Λόγω του ότι δεν το είχα ψάξει αρκετά στο παρελθόν, αυτή τη φορά δοκίμασα να δω αν επηρεάζεται από μεγαλύτερα NB Freq, HT Link ή DRAM Clocks. Αναφορικά με τις μνήμες, γνώριζα ήδη ότι δεν το επηρεάζουν καθόλου, όμως πλέον μπορώ να σας πω εκ του ασφαλούς ότι έχει να κάνει καθαρά με τον επεξεργαστή, την αρχιτεκτονική του και την συχνότητα λειτουργίας. Δυστυχώς οι AMD FX δεν τα πάνε καθόλου καλά στο CPU Queen Test. Για να σας δώσουμε να καταλάβετε, όχι μόνο ο FX-4100 δεν φτάνει με τίποτα τον 3870K (εκτός κι αν τρέχει στα 6GHz), αλλά μένει πίσω ακόμα και από έναν Kentsfield Core 2 Quad QX6700 @ 2.6GHz (CPU του 2007).





    - ZLib Compression Library

    Συνδυάζοντας επεξεργαστή και μνήμες RAM, το Zlib benchmark του AIDA64 χρησιμοποιεί την public ZLib compression library. Υποστηρίζει κανονικά και με το νόμο HyperThreading, Multi-Processor (SMP) και Multi-Core (CMP).

    Το σκηνικό επαναλαμβάνεται και στο ZLib, με τον FX-4100 να μένει αρκετά πίσω στην ίδια συχνότητα λειτουργίας. Φανταστείτε ότι στα 3.7GHz βγάζει 135MB/s, ενώ ένας A8-3850 @ 2.9GHz βγάζει 145MB/s και ένας Core i7-2600 @ 3400MHz βγάζει 275MB/s.





    - FPU Julia, FPU Mandel, FPU SinJulia & FPU VP8

    Ανάμεσα στα διάφορα benchmarks του AIDA64 συναντά κανείς και το FPU Julia. Το συγκεκριμένο μετράει με ακρίβεια το 32-bit floating-point performance μέσα από σειρά frames του γνωστού Julia fractal. Έπειτα έχουμε το FPU Mandel Benchmark που μετράει με ακρίβεια το 64-bit floating-point performance μέσα από μια σειρά frames του γνωστού Mandelbrot fractal. Τρίτο κατά σειρά έρχεται το FPU SinJulia που μετράει το extended precision (80-bit) floating-point performance ενός μονού frame του Julia fractal. Όλα τα προαναφερθέντα tests είναι παραμετροποιημένα κατάλληλα τόσο για Intel όσο και για AMD επεξεργαστές και επίσης χρησιμοποιούν τις κατάλληλες MMX, MMX+/SSE, SSE2, SSE3 και AVX instructions.

    Τελευταίο benchmark του AIDΑ64 suite είναι το FPU V8 που μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε τις δυνατότητες που έχει ο Sandy Bridge στην συμπίεση βίντεο. Χρησιμοποιεί τον ευρέως διαδεδομένο Google VP8 (WebM) video codec v0.9.5 προκειμένου να κάνει encode ενός 1280 x 720 HD video σε 1-pass mode @ 8192 Kbps bitrate (βέλτιστη ποιότητα).


    Στα CPU Julia & Mandel ο FX-4100 @ 4.5GHz είναι οριακά καλύτερος από τον 3870Κ @ 3.7GHz, ενώ στα άλλα 2 tests μένει πάλι πίσω. Κάπου εδώ ξεκινήσαμε να ανησυχούμε. Όμως ρίχνοντας ξανά μια ματιά στα προτερήματα του 990FX σαν chipset και λαμβάνοντας υπόψη την μελλοντική δυνατότητα αναβάθμισης σε Piledriver, αναθεωρήσαμε τις απόψεις μας.











    Gigabyte 990FXA-UD5 Review: Pure power for your AMD FX CPU (FX-4100 vs A8-3870K)




    - Processor Arithmetic & Multimedia

    Το Sandra της SiSoftware (SiSoftware Zone) αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα πιο έγκυρα διαγνωστικά προγράμματα, που ταυτόχρονα προσφέρουν και πληροφορίες για τον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή. Μπορείτε να μάθετε ό,τι θέλετε για το hardware, το software και όλες τις υπόλοιπες συσκευές - ένα χέρι βοηθείας με λίγα λόγια. Sandra σημαίνει System Analyser, Diganostic and Reporting Assistant. Οι δημιουργοί του εμπνεύστηκαν την ονομασία από το Ελληνικό γυναικείο όνομα Σάντρα που σημαίνει υπερασπίστρια, βοηθός των ανθρώπων. Ταιριάζει έτσι; Μπορεί να προσφέρει πάνω κάτω τις ίδιες πληροφορίες με άλλα προγράμματα όπως το AIDA64 ή το Tune Up Utilities, όμως είναι πολύ πιο λεπτομερές. Σε κανένα άλλο πρόγραμμα δεν θα βρείτε τα ακριβή χαρακτηριστικά components όπως CPU, chipset, VGA, ports, printers, sound card, memory, network, Windows internals, AGP, PCI, PCI-X, PCIe, database, USB, USB 2.0, USB 3.0, 1394/Firewire κ.τ.λ. Συνεργάζεται άψογα με όλα τα λειτουργικά συστήματα της Microsoft (XP/Vista/7/Server 2003/Server 2008) και υποστηρίζει όλες τις μεγάλες τεχνολογίες όπως: Multiprocessor, MultiCore, HyperThreading, GPGPU, DirectX, OpenGL, NUMA, AMD64/EM64T/x64 και MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE 4.1, SSE 4.2, AVX & FMA.

    Εμείς επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε benchmarks και για τον επεξεργαστή αλλά και για την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών του: Processor Arithmetic, Processor Multimedia, Cryptography, Multi-Core Efficiency, Power Management Efficiency, GP (GPU/CPU/APU) Processing, GP (GPU/CPU/APU) Cryptography και GP (GPU/CPU/APU) Bandwidth.

    Το Sandra Processor Arithmetic ζορίζει τα ALU και FPU units του επεξεργαστή. Δείχνει πως ο επεξεργαστής τα βγάζει πέρα με αριθμητικές και floating point εντολές σε σύγκριση με άλλους επεξεργαστές. Υποστηρίζει επεξεργαστές που έχουν μέχρι 32 ή και 64 πυρήνες, οπότε είναι ένα δυνατό test για οποιονδήποτε πολυπύρηνο επεξεργαστή. Από τα αποτελέσματα που βγάζει μας ενδιαφέρουν τα Dhrystone MIPS που προκύπτουν από ALU/SSE(4) εντολές - όσο πιο ψηλά είναι τα MIPS τόσο πιο πολλούς ακέραιους αριθμούς μπορεί να καταμετρά ο επεξεργαστής μας ανά δευτερόλεπτο.

    Το processor multi-media benchmark testάρει τα SIMD units του επεξεργαστή. Δείχνει αν αντέχει ο επεξεργαστής να διαχειρίζεται σωστά εντολές και δεδομένα multi-media. Σε πραγματικές συνθήκες, τα SIMD units ενός επεξεργαστή υποβάλλονται σε δοκιμασίες όταν επεξεργαζόμαστε εικόνες, κάνουμε μετατροπή video και παίζουμε παιχνίδια. Για αυτό έχει μεγάλη σημασία να αποδίδει σωστά στο εν λόγω test.


    Με μεγάλη μας χαρά, διαπιστώσαμε ότι στα CPU Arithmetic και CPU Multimedia benchmarks του Sandra, ο FX-4100 διαπρέπει. Εξετάζοντας τα results του arithmetic test, παρατηρούμε ότι το scaling του FX-4100 είναι τρομερό - μην ξεχνάτε ότι όσα πιο πολλά είναι τα GIPS, τόσο πιο πολλούς ακέραιους αριθμούς μπορεί να καταμετρά ο επεξεργαστής. Μπορεί όμως να τα πηγαίνει καλύτερα ενάντια στον 3870Κ, όμως τα νούμερα του Sandra υποδεικνύουν ότι τα 66 GIPS του FX-4100 @ 4.5GHz, δεν αρκούν για να ξεπεράσουν τα νούμερα που βγάζουν οι Phenom II X6 1090T @ 4GHz, Core i5 2500K @ 3.7GHz και Core i7 920 @ 4.4GHz.

    Στο Multimedia test, ευχαριστηθήκαμε ιδιαίτερα όταν είδαμε ότι στο Multi-Media Integer Native performance (μία από τις συνιστώσες του τελικού 140MB/s score), ο FX-4100 @ 4.5GHz ξεπερνά ακόμα και έναν Core i5 2500 @ 3.41GHz. Μην σας φαίνεται περίεργη η έκπληξή μας - γνωρίζετε πολύ καλά πόσο πιο καλά αποδίδουν οι SandyBridge από τους Bulldozer. Tο Integer Native Performance αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα, για αυτό και το αναφέρουμε.








    - Cryptography

    Κρυπτογράφηση, αποκρυπτογράφηση και κατακερματισμός. Αυτές είναι οι δοκιμασίες που πρέπει να περάσει ένας επεξεργαστής που υποβάλλεται στο Cryptography test του Sandra. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται στις δύο πρώτες περιπτώσεις είναι η γνωστή AES256, ενώ στην περίπτωση του κατακερματισμού χρησιμοποιείται ο διάσημος αλγόριθμος SHA. Το αποτέλεσμα που προκύπτει μετριέται σε MB/s, όσα περισσότερα, τόσο το καλύτερο.

    Το τελικό αποτέλεσμα του Cryptography Benchmark προέρχεται από τον συνδυασμό του Hashing και του Encryption/Decryption Bandwidth. Ο Core i7 920 stock βγάζει 936MB/s, ενώ ο FX-4100 χρονισμένος σχεδόν 1GHz παραπάνω, βγάζει 1011MB/s. Αυτό σημαίνει ότι στα ίδια ρολόγια ο 920 θα ήταν πολύ μπροστά, οπότε χαιρόμαστε που με το overclocking η διαφορά ανοίγει τόσο πολύ. Τώρα όσον αφορά τον 3870K, νομίζω το διάγραμμα τα λέει όλα. Μένει πολύ πίσω στο cryptographic bandwidth.





    - Multicore Efficiency

    Ένα από τα πιο πρωτότυπα tests του Sandra είναι το Multicore efficiency. Έχετε αναρωτηθεί πόσο αποδοτικοί είναι οι πυρήνες και οι εσωτερικές διασυνδέσεις του επεξεργαστή σας; Η ικανότητα των πυρήνων να επεξεργάζονται blocks δεδομένων και κατόπιν να τα μεταφέρουν σε άλλον πυρήνα για την τελική επεξεργασία είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, οπότε πρέπει να καταμετρήσουμε διαφορετικά μεγέθη data blocks. Εκτός όμως από το efficiency του κάθε πυρήνα, στο Multicore test μετράει και ο αριθμός των πυρήνων ενός επεξεργαστή. Όσο περισσότεροι τόσο περισσότερα είναι και τα data buffers που δύναται να επεξεργαστούν ταυτόχρονα (in flight mode). Οι πραγματικά πολυπύρηνοι επεξεργαστές διαμοιράζονται L2/L3 Cache - συνεπώς αποδίδουν πολύ καλύτερα από τους απλούς επεξεργαστές που έχουν ξεχωριστές Cache οι οποίες συνδέονται με το παραδοσιακό FSB.

    Όσο πιο μεγάλο είναι το αποτέλεσμα του Multi-Core Efficiency, τόσο πιο αποδοτικοί είναι οι πυρήνες και οι εσωτερικές διασυνδέσεις του επεξεργαστή. Παρατηρήστε ότι παρόλο που αυξήσαμε την συχνότητα λειτουργίας του FX-4100 κατά 800MHz, το efficiency στα 4.5GHz αυξήθηκε! Αρκεί όμως να αναφέρουμε ότι ένας Core i5 2500K @ 3.3GHz βγάζει 9.268 GB/s, δηλαδή σχεδόν 600MB/s παραπάνω από τον Bulldozer των δοκιμών μας.





    - Power Management Efficiency

    Ακόμα ένα τεστ που παρουσιάζει τρομερό ενδιαφέρον. Το Power Management Efficiency λαμβάνει ουσιαστικά υπόψη του το λόγο κατανάλωσης/απόδοσης ενός επεξεργαστή και βαθμολογεί ανάλογα. Η ικανότητα των σημερινών επεξεργαστών να αυξομειώνουν την τάση και συχνότητα λειτουργίας αναλόγως το φορτίο δύναται πλέον να μετρηθεί και μάλιστα με ακρίβεια. Το Sandra ζορίζει τον επεξεργαστή με συγκεκριμένο workload - όσο πιο πολύ κατέβει σε frequency και voltage ο επεξεργαστής, τόσο πιο καλό είναι το score. Έπειτα το workload αυξάνεται γραμμικά και το test σταματάει όταν πλέον δεν αντέχει ο επεξεργαστής και έχει πιάσει το 100%, δηλαδή το μέγιστο δυνατό efficiency. Η επεξεργαστική ισχύς δεν παίζει μεγάλο ρόλο εδώ - το ΜΟΝΟ που μετράει είναι η προσαρμογή του CPU σε διαφορετικά φορτία και το πόσο αποδοτικός είναι σε κάθε ένα από αυτά. Πρόκειται για ένα αρκετά ζόρικο test. Φανταστείτε ότι ένας Pentium 4 χρειάζεται σχεδόν 5 λεπτά για να το φτάσει εις πέρας. Το score που προκύπτει είναι συναρτήσει των Drhystone MIPS και των Whetstone MFLOPS.

    Εδώ δυστυχώς επιβεβαιώνεται ξανά το γεγονός ότι οι Bulldozer δεν είναι καθόλου efficient ενεργειακά. Δείτε πόσο πίσω μένει ο FX-4100, σε σχέση με τον 3870K. Αναλογιστείτε ακόμα ότι μιλάμε για δύο επεξεργαστές που κοστίζουν το ίδιο στην Ελληνική αγορά.





    SuperPi

    Το SuperPi (www.xtremesystems.com) είναι ένα πρόγραμμα που μετρά π (pi) μέχρι ένα συγκεκριμένο αριθμό ψηφίων μετά την υποδιαστολή. Ο μέγιστος αριθμός π (pi) που δύναται να μετρήσει αγγίζει τα 32 εκατομμύρια. Όπου π εννοούμε φυσικά τον γνωστό αριθμό 3.141592653589793238462643383279502884197169399375 10 (συνεχίζεται επ' άπειρον) ο οποίος προκύπτει αν διαιρέσουμε την περιφέρεια ενός κύκλου με την διάμετρό του. Σύμφωνα με τον Αρχιμήδη και επειδή ακριβώς το π δεν τελειώνει ποτέ, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ουσιαστικά το όριο του πηλίκου Πν/δ όταν το ν πλησιάζει στο άπειρο (όπου Π = Περίμετρος του κύκλου και δ = διάμετρος του κύκλου).

    Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρησιμοποιείται στις μέρες μας από πολλούς overclockers, προκειμένου να test-άρεις τις επιδόσεις και την σταθερότητα του υπολογιστικού συστήματος. Στην ευρύτερη κοινότητα των overclockers, το SuperPi είναι ένα μέσον επίδειξης των δυνατοτήτων του κάθε overclocker, αφού ο ένας προσπαθεί να ξεπεράσει τον χρόνο του άλλου. Όπως όμως προαναφέραμε, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τα large tests του SuperPi (16M, 32M) για να δει αν το σύστημά του είναι αρκετά σταθερό σε μία συγκεκριμένη συχνότητα του επεξεργαστή. Αν ο υπολογιστής καταφέρει να μετρήσει επιτυχώς τα π στο τριακοστό δεύτερο εκατομμυριοστό ψηφίο μετά την υποδιαστολή (32M) τότε το σύστημα θεωρείται ότι είναι σταθερό όχι μόνο αναφορικά με τον επεξεργαστή, αλλά και την μνήμη RAM. Εμείς εδώ στο hwbox, επιλέξαμε να το χρησιμοποιήσουμε μιας και πρόκειται από τα διασημότερα προγράμματα (αν όχι το διασημότερο) στην κοινότητα των overclockers.


    Αναφέραμε στο παρελθόν ότι οι επιδόσεις των Llano στο SuperPi είναι πραγματικά υποδειγματικές, μιας και ξεπερνούν οποιονδήποτε άλλο επεξεργαστή της AMD στα ίδια ρολόγια. Στο 1M test, όπου το SuperPi μετρά 1.000.000 ψηφία μετά την υποδιαστολή του π, ο FX-4100 ήταν πιο αργός από τον 3870K κατά σχεδόν 3 δευτερόλεπτα. Να το πούμε αλλιώς; Για να έβγαζε ο FX-4100 το ίδιο score με το μεγαθήριο της οικογένειας Llano, θα έπρεπε να ήταν χρονισμένος στα ~4150MHz! Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται και στο SUperPi 32M, μόνο που εδώ ο FX-4100 δείχνει να μην έχει τόσο καλό scaling.

    Gigabyte 990FXA-UD5 Review: Pure power for your AMD FX CPU (FX-4100 vs A8-3870K)







    wPrime

    Φτάσαμε στο multi-threaded wPrime (Measure Computer Performance | wPrime Multithreaded Benchmark) σιγά-σιγά. Εδώ τα πράγματα γίνονται αρκετά περίπλοκα. Το wPrime χρησιμοποιεί μία παρόμοια προσέγγιση με την μέθοδο του Νεύτωνα προκειμένου να υπολογίζει συναρτήσεις. Έτσι έχουμε την f(x) = x^2 - k (όπου k είναι ο αριθμός που τετραγωνίζουμε), μέχρι η Sgn[f(x)-f'(x)] να μην επαναλαμβάνεται πια, ξεκινώντας ξανά τον υπολογισμό της συνάρτησης με το k/2. Από 'κει και πέρα το πρόγραμμα επικαλείται ξανά την επανάληψη της ίδιας μεθόδου για ένα συγκεκριμένο αριθμό επαναλήψεων έτσι ώστε να αυξηθεί στο μέγιστο η ακρίβεια του τελικού αποτελέσματος (μία εναλλακτική μέθοδος επαλήθευσης). Στο τελικό στάδιο πράξεων, το πρόγραμμα επιβεβαιώνει ότι ισχύει η ισότητα n(k)^2 = k έτσι ώστε να είναι 100% σίγουρο για το αποτέλεσμα. Η διαδικασία αυτή επαληθεύεται ανάλογα με το νήμα που θα επιλέξει ο χρήστης.

    Όπως ήταν φυσικό τα αποτελέσματα δεν ήταν πολύ καλά ούτε στο wPrime, παρόλο που χρησιμοποιεί εντελώς διαφορετική προσέγγιση και μέθοδο καταμέτρησης από το SuperPi. Έχουμε να κάνουμε με ένα multi-threaded benchmark που βασίζεται μονάχα στην επεξεργαστική ισχύ και δυστυχώς ο FX-4100 μας απογοήτευσε ξανά.

    Gigabyte 990FXA-UD5 Review: Pure power for your AMD FX CPU (FX-4100 vs A8-3870K)







    y-Cruncher

    Το y-Cruncher δημιουργήθηκε τον Μάρτη του 2009 από τον poke349, μέλος του XtremeSystems Forums. Είναι μακράν το καλύτερο multi-threaded Pi Benchmark για πολυπύρηνα συστήματα. Ο λόγος ύπαρξης του εν λόγω προγράμματος βασίζεται στο ότι το SuperPi είναι πλέον ξεπερασμένο και δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές επιδόσεις ενός πολυπύρηνου επεξεργαστή. Αναλογιστείτε μονάχα ότι το SuperPi γράφτηκε το 1995, ενώ το y-Crucher το 2009. Στην καταμέτρηση 32 εκατομμυρίων ψηφίων μετά την υποδιαστολή του π, είναι 60x πιο γρήγορο από το SuperPi 32M με Intel Core i7 επεξεργαστή και 5x πιο γρήγορο από το PiFast (10 εκατομμύρια ψηφία). Η τελευταία του έκδοση είναι πλήρως παραμετροποιημένη για να υποστηρίζει τις νεότερες AVX εφαρμογές, οπότε δουλεύει σωστά τόσο σε SandyBridge όσο και σε Bulldozer επεξεργαστές. Ταυτόχρονα, είναι backwards compatible με x64 SSE4.1, x64 SSE3, x86 SSE3 και x85 instructions.

    Μπορεί το ycruncher να καταμετρά 32.000.000 ψηφία μετά την υποδιαστολή του π, πολύ πιο γρήγορα από το SUperPi (αυτό συμβαίνει λόγω του ότι είναι multi-threaded benchmark), τα αποτελέσματα παραμένουν ίδια. Μην σας φανεί λοιπόν περίεργο αν δεν μπορείτε να φτάσετε τις επιδόσεις άλλων AMD επεξεργαστών στα συγκεκριμένα benchmarks σε παραπλήσια ρολόγια.

    Gigabyte 990FXA-UD5 Review: Pure power for your AMD FX CPU (FX-4100 vs A8-3870K)





    Cinebench R11.5

    Το CINEBENCH είναι μία σειρά real-world tests τα οποία υπολογίζουν συγκεντρωτικά τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Βασίζεται στo animation software CINEMA 4D (σχεδιασμένο από την award-winning MAXON), που χρησιμοποιείται εκτεταμένα από studios και εταιρείες παραγωγής παγκοσμίως για να δημιουργείται περιεχόμενο 3D. Προγράμματα της MAXON συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών που έσπασαν τα ταμία όπως τα: Spider Man, Star Wars, The Chronicles of Narnia και πολλά άλλα. Καταλαβαίνεται λοιπόν το κύρος που έχει σαν πρόγραμμα το CINEBNECH.

    Ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό score που θα πάρετε. Είναι από τα λίγα benchmarks που δύναται να χρησιμοποιήσουν μέχρι και 64 processor threads, προκειμένου να μετρήσουν τα 2.000 αντικείμενα και 300.000 συνολικά πολύγωνα του CPU test scene. Τα εφέ που στρατολογήθηκαν για να κάνουν τον επεξεργαστή σας να υποφέρει στο test αυτό περιλαμβάνουν sharp και blurred reflections, area lights και shadows, procedural shaders, antialising και πολλά ακόμα.

    Πάμε τώρα στο Graphics Card Performance (OpenGL) Test. Στην συγκεκριμένη διαδικασία θα δείτε ένα car chase μέσω του οποίου υπολογίζονται οι επιδόσεις της κάρτας γραφικών σας σε OpenGL mode. Η VGA υποχρεούται να απεικονίσει περίπου ένα εκατομμύριο πολύγωνα και textures, όπως επίσης και πολυάριθμα βαριά effects (environments, bump maps, transparency, lighting etc).


    Το Cinebench είναι ένα από τα πιο απαιτητικά CPU benchmarks, μιας και αναγκάζει τον επεξεργαστεί να μετρήσει περισσότερα από 300.000 πολύγωνα. Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε κάτι περισσότερο από τον FX-4100, που για ακόμα μία φορά βλέπει την πλάτη του 3870K.

    Gigabyte 990FXA-UD5 Review: Pure power for your AMD FX CPU (FX-4100 vs A8-3870K)





    x264 HD Encode

    Αυτό το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε εδώ και διαθέτει ένα default αρχείο το οποίο το περνάει από δύο περάσματα, κάνοντάς το εκείνη την ώρα encode σε 720p video. Ο λόγος για τον οποίο εκτελεί δύο περάσματα, είναι επειδή δίνουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε ποιότητα, εφόσον το πρώτο σκανάρει την ταινία για να κάνει μια ανάλυση, ώστε το δεύτερο πέρασμα να βρει τα σημεία που χρειάζονται περισσότερη προσοχή στη λεπτομέρεια και το αρχείο μας τελικά να έχει τη μέγιστη δυνατή ποιότητα, για τη συμπίεση που επιλέξαμε.

    Δεν είναι λίγοι αυτοί που ασχολούνται εκτενώς με την κωδικοποίηση High Definition Video και πάντοτε ψάχνουν για τους περισσότερους δυνατούς πυρήνες, ώστε να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Το encoding σίγουρα δεν αποτελεί το "δυνατό χαρτί" των Llano & Bulldozer. Αν θέλετε επιδόσεις στον συγκεκριμένο τομέα, προτιμήστε έναν φθηνό Ivy Bridge, όπου οι ενσωματωμένες κάρτες γραφικών τους σε συνδυασμό με την τεχνολογία QuickSync, πολύ απλά "σκοτώνουν".

    Gigabyte 990FXA-UD5 Review: Pure power for your AMD FX CPU (FX-4100 vs A8-3870K)





    Photoshop Bench V3

    Για πολλά χρόνια, οι απανταχού enthusiasts σύγκριναν τις επιδόσεις των συστημάτων τους χρησιμοποιώντας 2D & 3D μετροπρογράμματα όπως το SuperPi, το PiFast και τα επιτυχημένα 3DMark της Futuremark. Τι γίνεται όμως με τις επιδόσεις των συστημάτων σε πραγματικές εφαρμογές; Προγράμματα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα και ζορίζουν το σύστημά μας. Βοηθά άραγε το overclocking σε αυτά; Η απάντηση είναι φυσικά και ναι. Επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε το Photoshop Bench V3 του HardwareHeaven.com. Το script του είναι πλήρως συμβατό με όλες τις πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των Apple Macintosh. Το 11.8MB ZIP αρχείο περιλαμβάνει ένα action ATN file που περνάμε στο photoshop και μία φωτογραφία μεγέθους 12.3MB και ανάλυσης 7000 x 5443 pixels. Η φωτογραφία περνά από διάφορα κύματα μέχρι να τελειώσει το action: Texturizer, CMYK Color Conversion, RGB Color Conversion, Ink Outlines, Dust & Stratches, Watercolor, Texturizer, Stained Glass, Lightning, Mosiac, Extrude, Smart Bluer, Underpainting, Palette και Sponge. Νικητής θα είναι ο επεξεργαστής ή το CPU Frequency με τον μικρότερο συνολικό χρόνο - όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο.

    Το μόνο που αλλάξαμε στις Performance ρυθμίσεις του Photoshop CS4, ήταν το πόσο μνήμη μπορεί να χρησιμοποιεί. Αυξήσαμε το ποσοστό από 60% σε 65%, για να είμαστε σίγουροι.

    Ένα από τα πρώτα πράγματα που παρατήρησα όταν επεξεργαζόμουν φωτογραφίες στο Photoshop με το AMD FX σύστημα όσο το λειτουργούσα σε stock συχνότητα (3.6GHz), ήταν το πόσο αργό είναι. Γενικά το photoshop φαινόταν να ρολάρει καλύτερα με τον 3870Κ. Οι υποψίες μας επιβεβαιώθηκαν όταν έγιναν οι μετρήσεις. Με εξαίρεση τα Texturiser και το Mosiac Test, σε όλα τα υπόλοιπα ο FX ήταν τόσο αργός, που συνολικά χρειάστηκε 35 δευτερόλεπτα παραπάνω για να φέρει τις ίδιες παραμετροποιήσεις εις πέρας. Ευτυχώς σαν πλατφόρμα το 990FX επιτρέπει μεγαλύτερο overclockability απ' ότι το A75, οπότε όταν σκαρφάλωσε στα 4.5GHz, δούλευε το photoshop "με άλλο αέρα".


    Gigabyte 990FXA-UD5 Review: Pure power for your AMD FX CPU (FX-4100 vs A8-3870K)

    Gigabyte 990FXA-UD5 Review: Pure power for your AMD FX CPU (FX-4100 vs A8-3870K)




    PCMark7

    Το PCMark7 (Windows 7 Benchmark test) είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για να μετρήσετε εύκολα και με μεγάλη ακρίβεια την απόδοση του υπολογιστή σας, να δείτε τα αδύνατα και τα δυνατά σημεία του. Με το σύνθετο αυτό μετροπρόγραμμα και αφού δείτε τα αποτελέσματα του κάθε test που τρέχετε, έχετε τη δυνατότητα αφού μάθετε που υστερεί το σύστημα να προβείτε σε κατάλληλες αναβαθμίσεις ή ακόμα και σε εντελώς νέο υπολογιστή, αν δείτε ότι το σύστημα που χρησιμοποιείται δεν ικανοποιεί όλες σας τις ανάγκες. Μέσω του PCMark7 suite βλέπετε τις επιδόσεις του συστήματός σας στα εξής tests: Video playback & transcoding, Image manipulation, Web browsing & decryption, Graphics - DirectX 9, Windows Defender, Importing Pictures και Gaming.

    Η αύξηση στο τελικό score του PCMark οφείλεται κυρίως το ότι στην περίπτωση του FX-4100, χρησιμοποιείται κάρτα γραφικών Radeon HD 5850, ενώ το Llano περιορίζεται απλά στην iGPU του.

    Gigabyte 990FXA-UD5 Review: Pure power for your AMD FX CPU (FX-4100 vs A8-3870K)





    WinRAR

    Η πλειοψηφία των χρηστών το έχει εγκατεστημένο και το χρησιμοποιεί, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν για το ενσωματωμένο benchmark το οποίο διαθέτει. Ο λόγος για το WinRAR, το δημοφιλέστατο πρόγραμμα συμπίεσης αρχείων, το οποίο ξεχώρισε χάρη στην ευκολία χρήσης και τις επιδόσεις του, ενώ μας δίνει και έναν πολύ καλό τρόπο για να συγκρίνουμε τις επιδόσεις των επεξεργαστών μας, εφόσον το benchmark που περιλαμβάνει, εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ισχύ των σύγχρονων CPU και των πολλαπλών πυρήνων τους. Το Benchmark & Hardware Test του WinRAR μετράει πόσα είναι τα μέγιστα KB/s που μπορεί να συμπιέσει ο υπολογιστής μας. Για να προσαρμόσουμε το WinRAR σε πιο real life συνθήκες, μαζέψαμε φωτογραφίες συνολικής χωρητικότητας 1GB και τις συμπιέσαμε χρησιμοποιώντας το Best compression method - χρονομετρώντας πόσο χρόνο χρειάστηκε το PC.

    Θα αναφερθούμε πρώτα στα results του Benchmark Tool γιατί μας φάνηκαν κάπως περίεργα. Και στις 3 περιπτώσεις, τρέξαμε το benchmark μία μόνο φορά. Όμως μας παραξένεψε αρκετά το γεγονός ότι ο FX-4100 @ 3.7GHz έβγαινε αρκετά πιο αργός απ' ότι ο Llano στην ίδια συχνότητα. Για ποιο λόγο; Γιατί αν δείτε το προηγούμενο γράφημα που παρουσιάζει πόσο χρόνο χρειάστηκαν οι επεξεργαστές να μετατρέψουν έναν φάκελο μεγέθους 1GB (bmp φωτογραφίες) σε rar αρχείο, ο FX χρειάστηκε τον ίδιο ακριβώς χρόνο με τον 3870K! Τρέχοντας ξανά το benchmark tool, κάθε φορά τα KB/s αυξάνονταν. Ενώ την πρώτη φορά ο FX-4100 @ 4.5GHz έβγαλε 2344KB/s, μετά από 5 φορές είχε φτάσει στα 3111KB/s, όπου και σταθεροποιήθηκε... Οπότε κρατήστε καλύτερα μόνο τα αποτελέσματα του πρώτου chart που αποτελεί καθημερινή διεργασία για όλους μας.

    Gigabyte 990FXA-UD5 Review: Pure power for your AMD FX CPU (FX-4100 vs A8-3870K)






    - 7-Zip

    Πρόκειται για ένα από τα πιο ξακουστά και διαδεδομένα προγράμματα συμπίεσης. Κατά πολλούς είναι καλύτερο και πιο αξιόπιστο από το WinRAR και το WinZip λόγω της υψηλής αναλογίας συμπίεσης σε μορφή αρχείων 7z, με την βοήθεια των αλγόριθμων LZMA και LZMA2. Συγκρίνοντάς το αριθμητικά με τα αντίπαλα προγράμματα, δύναται να προσφέρει έως και 10% καλύτερη συμπίεση! Όπως θα ήταν φυσικό, συνοδεύεται από πληθώρα features και ένα benchmark. Διατίθεται δωρεάν και μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.

    Ο FX-4100 φαίνεται να βρίσκεται πολύ πιο πίσω clock per clock. Αναρωτιόμαστε όμως μήπως υπήρχε και εδώ κάποιο θέμα, όπως και στο WinRAR.

    Gigabyte 990FXA-UD5 Review: Pure power for your AMD FX CPU (FX-4100 vs A8-3870K)





    3DMark06

    To 3DMark (www.futuremark.com) είναι ένα εργαλείο computer benchmarking που δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε από την Futuremark Corporation (γνωστή και ως MadOnion και Futuremark) για να καθορίζει τις επιδόσεις αρχικά της κάρτας γραφικών και έπειτα του επεξεργαστή. Η Futuremark Corporation από το 1999 που ξεκίνησε με το πρώτο 3DMark (3DMark99) συνεχίζει μέχρι και σήμερα να προσφέρει άπλετη χαρά στους benchmarkers μιας και τα benchmarks της δεν βασίζονται απλά και μόνο στις δυνατότητες του συστήματος, αλλά και στα tweaking skills του κάθε χρήστη. Tα benchmarks που έχουν παραχθεί από την εταιρεία με χρονολογική σειρά είναι τα εξής: 3DMark99, 3DMark99 MAX, XL-R8R (πρόκειται για το πιο απλοποιημένο 3D Benchmark, στο οποίο ο χρήστης παρακολουθεί ένα DirextX 7 demo sequence σε ανάλυση 640x480, το οποίο όμως δεν συνάντησε και μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό της Futuremark), 3DMark2000, 3DMark2001, 3DMark2001 SE, 3DMark03, 3DMark05, 3DMark06, 3DMark Vantage, 3DMark 11 και 3DMarkMobile.

    Στο 3DMark06, τα graphic tests του 3DMark05 αναβαθμίστηκαν και πλέον υποστηρίζουν και features όπως HDR Rendering, Shadow Mapping, HDR Refraction, HDR Reflection, Depth Fog, Gerstner Wave Function, Heterogeneous Fog, Light Scattering, Cloud Blending, Blinn-Phong Shading Model (γνωστό και ως Strauss Lighting Model) και Subsurface Scattering.

    Επιπροσθέτως να σημειώσουμε ότι τα 3DMark βασίζονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό και στον επεξεργαστή, δηλαδή σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν κατ' εξοχήν benchmarks που μετράνε τις δυνατότητες της κάρτας γραφικών.


    Στο CPU Test του 3DMark06, ο FX-4100 έμεινε ξανά πολύ πίσω. Αναρωτιόμαστε μήπως λόγω νεότερης αρχιτεκτονικής, το 06 δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί σωστά το cpu power. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει βέβαια στους Intel επεξεργαστές, αλλά ποιος ξέρει.

    Gigabyte 990FXA-UD5 Review: Pure power for your AMD FX CPU (FX-4100 vs A8-3870K)





    3DMark Vantage

    Τα χρόνια πέρασαν και μπήκαμε στην εποχή του DirectX 10 και του PhysX. Η Futuremark έπρεπε κάποια στιγμή να ανανεώσει τα benchmark της με κάτι νέο, το οποίο θα ήταν όχι μόνο DX10 compatible, αλλά θα έδειχνε και ξεκάθαρα πλέον τις διαφορές με τη χρήση πολλαπλών καρτών. Έτσι λοιπόν, γεννήθηκε το 3DMark Vantage, που κατάφερε να ξεσηκώσει και μια θύελλα συζητήσεων γύρω από την ενσωμάτωση του PhysX στα CPU Tests.

    Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή - το τεστ έχει 3 διαφορετικά Presets: Το Performance, το High και το Extreme. Στο hwbot.org αυτό που μετράει είναι το Performance, όμως αρκετοί είναι αυτοί που τα τρέχουν όλα για να κάνουν ακόμα καλύτερη επίδειξη των δυνατοτήτων του hardware τους. Τι συνέβη λοιπόν με το PhysX? Μετά από πιέσεις της nVIDIA, η Futuremark επέτρεψε τη χρήση του PhysX ως GPU Accelerator στο τελευταίο CPU τεστ, που έδινε μια τεράστια ώθηση στο τελικό σκορ, κάτι που φυσικά, καθότι δεν είχαν οι κάρτες της ATi σαν δυνατότητα, δε μέτρησε σαν έγκυρο στο hwbot.org.

    Βέβαια, δεν ήταν μόνο αυτές οι διαφωνίες για το Vantage - αρκετοί αμφισβήτησαν την ποιότητα των γραφικών του, τα οποία όντως φαίνονται ξεπερασμένα στο 1ο τεστ, αλλά μας αποζημίωσε και με το παραπάνω με το εντυπωσιακότατο 2ο τεστ, το οποίο αξίζει κάποιος να το τρέξει μόνο και μόνο για να ζήσει "χολιγουντιανές" στιγμές στο PC του.


    Σε αντίθεση με το 06, το vantage που είναι νεότερο benchmark, θέλει τον FX-4100 να βγάζει 500 πόντους καλύτερο CPU Score από τον 3870Κ. Βέβαια στο τελικό score του benchmark, η διαφορά αυτή μεταφράζεται σε περίπου 50 πόντους, είναι όμως υπαρκτή.

    Gigabyte 990FXA-UD5 Review: Pure power for your AMD FX CPU (FX-4100 vs A8-3870K)





    Far Cry 2

    Θυμηθείτε 5 χρόνια πριν, όταν το 2004 μαζί με το Half-Life 2 και ένα χρόνο μετά την έκδοση του Doom III, ένα παιχνίδι με το παράξενο όνομα Far Cry από την άγνωστη τότε Γερμανική Crytek κατάφερε να κάνει το "μπαμ", φέρνοντας τη γραφική επανάσταση στα ανοιχτά περιβάλλοντα, κατορθώνοντας να ενθουσιάσει τους PC Gamers ανά τον κόσμο. Όλοι μας θυμόμαστε να περιπλανόμαστε στις παραλίες και στη ζούγκλα των νησιών του Far Cry με κεντρικό ήρωα τον Jack Carver, ο οποίος μας μετέφερε σε εξωτικά μέρη, γεμάτα και με μεταλλαγμένα πειράματα από έναν ανορθόδοξο επιστήμονα.

    Αυτά πλέον με το Far Cry 2 αποτελούν παρελθόν. Ο νέος τίτλος της σειράς, φτιαγμένος όχι από την Crytek αλλά από την ίδια τη Ubisoft, χρησιμοποιώντας το καμάρι της που ακούει στο όνομα Dunia Engine (και όχι CryEngine όπως το πρώτο), μας μεταφέρει στις σαβάνες και τα αφιλόξενα περιβάλλοντα της Αφρικής, σε έναν πολύ πιο εξελιγμένο τίτλο από το πρώτο παιχνίδι. Όχι πλέον είναι εντελώς Free Roaming, αλλά η Dunia (η λέξη "κόσμος" στα Αραβικά) στην ουσία έδωσε στους δημιουργούς του παιχνιδιού τη δυνατότητα να φτιάξουν ένα "Grand Theft Auto" στην Αφρική - χωρίς αυτή τη φορά να κυνηγάμε μεταλλαγμένους ή εξωγήινους, αλλά μπαίνοντας στο σώμα διαφορετικών κάθε φορά χαρακτήρων που ο σκοπός τους είναι ένας - να σκοτώσουν τον "Jackal", έναν μεγαλέμπορο όπλων, ο οποίος παίζει σημαντικότατο ρόλο στον εμφύλιο πόλεμο μέσα στον οποίο βρίσκει ο παίχτης τον εαυτό του εμπλεκόμενο.

    Μια ίσως και ρεαλιστική άποψη της σημερινής Αφρικής, με το ΑΚ-47 να είναι σύμβολο και τα ματωμένα διαμάντια το νόμισμα - αυτό είναι το Far Cry 2.


    1280 x 1024, DX10, Optimal Overal Quality, No AA
    1920 x 1080, DX10, Ultra High Overall Quality, 8x AA


    Gigabyte 990FXA-UD5 Review: Pure power for your AMD FX CPU (FX-4100 vs A8-3870K)





    F1 2011

    F1 2011 - ακόμα ένας επιτυχημένος τίτλος της Codemasters. Αφού η εταιρεία ήρθε σε συμφωνία με τους υπεύθυνους του Formula 1 World Championship, πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο παιχνίδι σχετικά με το κορυφαίο άθλημα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Όλοι οι οδηγοί είναι εδώ - 12 ομάδες, 24 πιλότοι. 19 διαθέσιμες πίστες, in-game αλλαγή από μέρα σε νύχτα. Αναβαθμισμένο multiplayer mode με υποστήριξη έως 16 παιχτών και δυνατότητα split screen για "κόντρες" δύο ατόμων. Ρεαλιστικές συνθήκες αγώνα, safety car σε περίπτωση ατυχήματος και δυνατότητα πλήρους παραμετροποίησης του μονοθέσιου για να επιτύχετε καλύτερους χρόνους.

    1280 x 1024, DX11, Medium Preset, No AA
    1920 x 1080, DX11, Ultra Preset, 8x MSAA


    Gigabyte 990FXA-UD5 Review: Pure power for your AMD FX CPU (FX-4100 vs A8-3870K)





    Gigabyte 990FXA-UD5 Review: Pure power for your AMD FX CPU (FX-4100 vs A8-3870K)



    Στο AMD FX-8150 Extreme Overclocking review που δημοσιεύσαμε μήνες πριν, αναφέραμε μπορεί σαν επεξεργαστές να μην είναι δυνατοί εν συγκρίσει με τους αντίστοιχους της Intel, όμως "every cloud has a silver lining". Έτσι οι Bulldozer, συμπεριλαμβανομένου του FX-4100 των δοκιμών μας, έχουν δύο βασικά θετικά:

    - Αποτελούν μία από τις καλύτερες πλατφόρμες για ένα αρχάριο που θέλει να ασχοληθεί με το overclocking. Σαν πλατφόρμα είναι στην κυριολεξία πανεύκολη, παρουσιάζουν εξαιρετικό scaling από μέθοδο ψύξης σε μέθοδο ψύξης και "ακούνε" στο ρεύμα (Vcore). Δεν μιλάμε όμως μόνο για αερόψυξη και υδρόψυξη, αλλά και για θερμοκρασίες υπό του μηδενός. Όταν λέμε ευκολία όμως τι εννοούμε; Αρκεί μόνο να σας αναφέρουμε ότι στο πρώτο post του συστήματος, μπήκαμε απευθείας στο BIOS της Gigabyte 990FXA-UD5, αλλάξαμε κάποιες βασικές ρυθμίσεις, βάλαμε τα ρεύματα ψηλά ώστε να είμαστε σίγουροι και bootάραμε απευθείας στα Windows με την συχνότητα του FX-4100 @ 4.5GHz! Από 'κει και πέρα χρειάστηκε υπομονετικό finetuning και συνεχείς δοκιμές με το prime95 για να βρούμε τα όσο το δυνατόν πιο χαμηλά ρεύματα για την συγκεκριμένη συχνότητα.

    - Αποτελούν την δεύτερη καλύτερη πλατφόρμα για memory overclocking. Παλιότερα ήταν αδιαμφισβήτητα η καλύτερη, όμως με την εμφάνιση των Ivy Bridge το σκηνικό άλλαξε. Αυτό όμως δεν αναιρεί την ευκολία με την οποία το DRAM Frequency σκαρφαλώνει επιτυχώς στα 2500MHz ή ακόμα και σε πιο πολλά MHz, αναλόγως του DRAM kit που θα χρησιμοποιηθεί.

    Αναζητώντας τα όρια του CPU μας για τις συχνότητες NB Frequency, HT Link και DRAM Frequency, καταλάβαμε ότι δεν πρόκειται και για τον πιο δυνατό επεξεργαστή. Παρ' όλα αυτά η Gigabyte δεν δυσκόλεψε περισσότερο το έργο μας, οπότε βρήκαμε τα limits σχετικά γρήγορα: NB Freq Limit ~2670MHz, HT Link Limit ~2950MHz και DRAM Freq Limit ~2500MHz.

    Όσοι θέλετε να δοκιμάσετε αν ο AMD FX σας μπορεί να "παίξει" στα 5GHz με αερόψυξη, παρακάτω παραθέτουμε τα settings που χρησιμοποιήθηκαν στην 990FXA-UD5. Επίσης θεωρούμε σωστό να παραθέσουμε και τα ακριβή settings που χρησιμοποιήσαμε για να είναι 24/7 rock stable το σύστημα με τον FX-4100 @ 4.5GHz.

    Gigabyte 990FXA-UD5 Review: Pure power for your AMD FX CPU (FX-4100 vs A8-3870K)


    Overclocking Highlights

    Ακολουθούν τέσσερα print screens που κατά την γνώμη μου αξίζουν μια ξεχωριστή αναφορά.
    Στην πρώτη εικόνα είναι το πρώτο boot που σας είπαμε ότι κάναμε στα 4.5GHz! Δίπλα της είναι τα πολυπόθητα 5GHz με αερόψυξη.
    Στην κάτω σειρά θα βρείτε δύο εικόνες - μία με τις μνήμες στα 2425MHz 9-12-9 και μία με τις μνήμες στα 2480MHz 10-12-9.
    Ένας IMC που δείχνει να έχει potential, όμως δεν "ακούει" σε DRAM Frequency μεγαλύτερο των 2500MHz :/



    Gigabyte 990FXA-UD5 Review: Pure power for your AMD FX CPU (FX-4100 vs A8-3870K)Gigabyte 990FXA-UD5 Review: Pure power for your AMD FX CPU (FX-4100 vs A8-3870K)

    Gigabyte 990FXA-UD5 Review: Pure power for your AMD FX CPU (FX-4100 vs A8-3870K)Gigabyte 990FXA-UD5 Review: Pure power for your AMD FX CPU (FX-4100 vs A8-3870K)



    Vdroop Testing


    Κάνοντας μια αναζήτηση στο Internet και κυρίως στα στέκια των overclockers, ένα από τα συνηθέστερα παράπονα των κατόχων Gigabyte 990FX μητρικών, ήταν το μεγάλο Vdroop. Οι χρήστες ανέφεραν προβλήματα με το Vcore σε καταστάσεις φορτίου (load), όπου οι Gigabyte έδιναν σχεδόν 0.4V κάτω σε load στον επεξεργαστή, εν συγκρίσει με το BIOS Vcore! Αυτό αμέσως-αμέσως σημαίνει ότι οι χρήστες αναγκάζονταν να δώσουν πολύ μεγαλύτερα Vcore στο BIOS, προκειμένου οι Bulldozer επεξεργαστές τους να είναι σταθεροί στα Windows σε υψηλά overclocks, πράγμα που οδηγούσε και σε αύξηση των θερμοκρασιών.

    Όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούσαμε να αφήσουμε κάτι τέτοιο να περάσει απαρατήρητο. Αφού λοιπόν εντοπίσαμε μια αξιοπρεπέστατη 24/7 συχνότητα για τον FX-4100 μας, έπρεπε με κάποιο τρόπο να μετρήσουμε το πραγματικό Vcore που έδινε η μητρική. Προγράμματα όπως το CPU-Z και το HWInfo μπορούν μας ενημερώνουν ναι μεν, όμως πάντα υπάρχουν αποκλίσεις και ποτέ δεν γνωρίζει κανείς με ακρίβεια το Vcore αν δεν το μετρήσει με πολύμετρο.

    Δυστυχώς η Gigabyte 990FXA-UD5 δεν διαθέτει voltage read points, πράγμα που θα μας έβγαζε από τον περίσσιο κόπο. Ουδέν πρόβλημα όμως! Αντί να καθόμαστε να μετράμε με το πολύμετρο διάφορα σημεία στην πάνω πλευρά της μητρικής, μέχρι να βρούμε ένα που να δείχνει το πραγματικό Vcore, κάναμε κάτι πιο hardcore. Ξεβιδώσαμε την μητρική από το benchtable, γυρίσαμε όλο το σύστημα σε κάθετη θέση και μετρήσαμε το Vcore από την πηγή, δηλαδή την πίσω πλευρά του CPU socket. Οι γνώστες θα έχουν φυσικά υπόψη τους ότι δεν υπάρχει πιο έγκυρο σημείο για την μέτρηση του Vcore. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι βρίσκεστε σε review του HwBox.

    Κάναμε update την UD5 με το F7 BIOS. Overclockάραμε τον επεξεργαστή από τα 3.1GHz stock, στα 4.5GHz (22.5 x 200MHz), αφήσαμε το NorthBridge Freq στα 2200MHz, τις μνήμες στα 1600MHz 9-9-9-27 που είναι μια standard 24/7 συχνότητα και ξεκινήσαμε τις δοκιμές. Ο συγκεκριμένος FX-4100 δεν είναι και από τα καλύτερα κομμάτια, μιας και με το Load Line Calibration στο Ultra High, χρειάζεται 1.4625V από BIOS για να λειτουργήσει απρόσκοπτα στα 4.5GHz 24/7.

    Η πρώτη μέτρηση έγινε όπως ήμασταν idle μες στο BIOS. Το πολύμετρο έδειξε 1.470V σταθερά, με 1.4625V από BIOS. Αρκετά μεγάλη απόκλιση θα έλεγε κανείς, αλλά αφού είναι προς τα πάνω, ουδέν πρόβλημα. Έτσι κι αλλιώς οι Bulldozer δεν καταλαβαίνουν και πολλά πολλά - αντέχουν στο ρεύμα. Σειρά είχε η μέτρηση του Vcore όταν ο FX-4100 είναι σε full load με prime95.

    Σε full load, με 1.4625V από BIOS, το CPU-Z και το HWInfο έδειχναν 1.472V. Είναι όμως το πραγματικό Vcore αυτό; Σύμφωνα με το αξιόπιστο Fluke πολύμετρο, τα 1.4625V από BIOS, σε full load μεταφράζονται σε 1.456V. Μιλάμε λοιπόν για μια απόκλιση της τάξης των 0.0065V μόλις, πράγμα που σημαίνει ότι η UD5 είναι βράχος! Προφανώς τα προβλήματα του Vdroop διορθώθηκαν με τα BIOS updates, για αυτό και αξίζουν συγχαρητήρια στην Gigabyte! Μάλιστα σε ένα από τα πάνω SMD του CPU Socket, μετρήσαμε 1.462V, γεγονός που υποδηλώνει σχεδόν μηδενική απόκλιση από το BIOS Vcore!


    Ας δούμε τώρα μερικές φωτογραφίες και video του παραπάνω εγχειρήματος.



    Gigabyte 990FXA-UD5 Review: Pure power for your AMD FX CPU (FX-4100 vs A8-3870K)Gigabyte 990FXA-UD5 Review: Pure power for your AMD FX CPU (FX-4100 vs A8-3870K)

    Gigabyte 990FXA-UD5 Review: Pure power for your AMD FX CPU (FX-4100 vs A8-3870K)Gigabyte 990FXA-UD5 Review: Pure power for your AMD FX CPU (FX-4100 vs A8-3870K)

    Το old-school Fluke 8060A είναι ένα από τα πιο δυνατά πολύμετρα της εταιρείας.
    Παρόλο που κυκλοφόρησε την δεκαετία του '90, οι μετρήσεις του είναι απίστευτα αξιόπιστες!


    Gigabyte 990FXA-UD5 Review: Pure power for your AMD FX CPU (FX-4100 vs A8-3870K)




    Gigabyte 990FXA-UD5 Review: Pure power for your AMD FX CPU (FX-4100 vs A8-3870K)


    Φτάσαμε αισίως στο τέλος ακόμα ενός review. Στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να παραθέσουμε τις σκέψεις μας τόσο για την Gigabyte 990FXA-UD5 όσο και για την σύγκριση των δύο μικρών AMD τετραπύρηνων. Η ιδέα πίσω από αυτή τη σύγκριση, γεννήθηκε όταν σύγκρινα τις επιδόσεις του A8-3870K σε διάφορα μετροπρογράμματα του HwBot, ενάντια σε μεγαλύτερους AMD επεξεργαστές. Κυρίως από τα SuperPi & wPrime, παρατήρησα ότι το Llano είναι πολύ πιο γρήγορο clock per clock. Έτσι σκέφτηκα μην τυχόν και ισχύει κάτι τέτοιο και στα υπόλοιπα προγράμματα... Με το που έπεσε η UD5 στα χέρια μου, λόγω του ότι θα έκανα τις μετρήσεις με τον μικρότερο τετραπύρηνο της οικογένειας BUlldozer, τον AMD FX-4100, θεώρησα ότι ήταν μια καλή ευκαιρία να δούμε αν όντως ισχύουν τα παραπάνω. Εξάλλου ο A8-3870K έχει παραπλήσια τιμή με τον FX-4100, οπότε από την σύγκρισή τους καταλαβαίνει κανείς πολλά για τις πλατφόρμες που βρίσκονται στο παρασκήνιο.

    Όσον αφορά την Gigabyte 990FXA-UD5, η μητρική με άφησε ιδιαίτερα ευχαριστημένο. Έχοντας δοκιμάσει και την ASUS Crosshair V Formula στο παρελθόν (βλ. AMDNord), μπορώ να πω ότι η Gigabyte δεν έχει κάτι να ζηλέψει σε καθημερινή χρήση. Εκεί που υπερτερεί η ASUS είναι στην ευκολία με την οποία κάνει overclocking στον επεξεργαστή και τις μνήμες, στο τρομερό potential όταν χρησιμοποιηθεί σε benching με υγρό άζωτο και στο εξελιγμένο BIOS. Για αυτούς τους 3 και μόνο λόγους, πιστεύω ότι η Formula αξίζει τα 230? που ζητάει. Αν όμως δεν ενδιαφέρεστε ούτε για extreme overclocking, ούτε για "τρελές" συχνότητες RAM, ούτε για benchmarks; Σε αυτήν την περίπτωση, όχι, η ASUS δεν αξίζει τα χρήματα που ζητά. Όταν ένας αγοραστής σκοπεύει να περάσει μια καινούρια μητρική για το καθημερινό του σύστημα συνήθως επιζητά: σταθερότητα, αξιοπιστία, καλές επιδόσεις στην καθημερινότητα και features που θα τον διευκολύνουν. Εξετάζοντας τις προαναφερθέντες παραμέτρους, σας λέω με βεβαιότητα ότι η 990FXA-UD5 έχει το πακέτο αυτό!

    Στην καθημερινή χρήση δεν θα σας δημιουργήσει κανένα απολύτως πρόβλημα. Το performance της σε σχέση με άλλες μητρικές είναι στα ίδια επίπεδα (εκτός από κάποια benchmarks όπως το SuperPi με τα οποία ασχολούνται μόνο οι overclockers), το ηλεκτρικό της κύκλωμα είναι άριστο - πράγμα που μεταφράζεται σε αξιοπιστία, το Vdroop με το LCC στο Extreme είναι σχεδόν μηδαμινό και τα features που διαθέτει ικανοποιούν ακόμα και τον πιο απαιτητικό χρήστη. Θέλετε εύκολο setάρισμα για το RAID 0; Έχει το Turbo XHD. Θέλετε ποιοτική ενσωματωμένη κάρτα ήχου; Έχει τον Realtek ALC889 coded που βγάζει HD 7.1-channel Audio με Dolby Home Theater support. Θέλετε πολλές SATA3 θύρες; Έχει 8. Θέλετε USB 3.0; Έχει τον ταχύτατο controller της Etrontech. Θέλετε να βάλετε 3 κάρτες γραφικών; Υποστηρίζει CrossFireX και 3-Way SLI. Θέλετε δεύτερο BIOS σε περίπτωση που "κλατάρει" το πρώτο; Έχετε DualBIOS. Θέλετε να κάνετε overclocking τον επεξεργαστή από το Smartphone σας; Υποστηρίζει Cloud OC. Θέλετε να φορτίζεται το iPhone ακόμα και με το PC κλειστό; Έχει On/Off Charge. Θέλετε γραφικό περιβάλλον στο BIOS το οποίο μάλιστα λειτουργεί μες στα Windows; Έχει το Touch BIOS. Όσο για το χρώμα της, γούστα είναι αυτά. Έχω αναφέρει σε παλιότερο review μου ότι η μόδα του μαύρου/κόκκινου στις μητρικές, κουράζει λιγάκι... Νομίζω ότι οι περισσότεροι θα συμφωνήσετε ότι το sexy black PCB της UD5 με τις μπλε πινελιές, συνθέτουν ένα δελεαστικό σύνολο. Όσο για το bundle; Είναι πληρέστατο, αλλά αν μπορούσαμε να προσθέσουμε κατιτίς ακόμα, θα ήταν δυο καλώδια SATA - έτσι για να υπάρχουν.

    Δεν γίνεται όμως να είμαστε ευχαριστημένοι με τα πάντα. Έχουμε μερικές παρατηρήσεις:
    - Το εξωτερικό χαρτόνι είναι φθηνής ποιότητας και αν μείνει εκτεθειμένο μπορεί να σχιστεί ή τελοσπάντων να ταλαιπωρηθεί.
    - Η υποδοχή για το 8-pin EPS 12V cable θα έπρεπε να ήταν γυρισμένη κατά 90 μοίρες και τοποθετημένη λίγο πιο ψηλά.
    - Θα θέλαμε δύο ακόμα fan connectors.
    - Όταν το σύστημα δουλεύει 24/7 στα 4.5GHz, η αλήθεια είναι ότι η μητρική ζεσταίνεται λιγάκι. Όχι ότι δεν είναι φυσιολογικό να ζεσταίνεται όλη η περιοχή δίπλα στα VRM, αλλά σε κάποιους ίσως φανεί περίεργο. Για αυτό λοιπόν δεν βλάπτει η ψύκτρα να έχει ακόμα καλύτερο πάτημα, ειδικά στα DrMOS πάνω.
    - Η Gigabyte διαφημίζει ότι η μητρική έχει πέντε PCI-Express x16 θύρες, από τις οποίες όμως οι δύο τρέχουν @ x4 στην πραγματικότητα.
    - Ίσως με ακόμα πιο μαζεμένη τιμολογιακή πολιτική να τα πήγαινε καλύτερα. Όχι ότι θεωρούμε πολλά τα ~165? για αυτά που προσφέρει, αλλά το 150? θα χτυπούσε πιστεύω πιο όμορφα σε όλους τους καταναλωτές. Υπάρχει βέβαια και το amazon.de που την δίνει στα 140?, σαν εναλλακτική.

    Εν ολίγοις, ναι η μητρική μας άρεσε και σίγουρα την συστήνουμε ανεπιφύλακτα. Η μόνη περίπτωση που δεν την συστήνουμε είναι αν θέλετε να επιχειρήσετε extreme overclocking, ακόμα και με μονοβάθμιο στους -40*C. Όχι ότι δεν θα καταφέρετε κάτι καλό με την Gigabyte, απλά λόγο του ότι η ASUS έχει καλύτερο BIOS και είναι πιο εύκολη με τις μνήμες, θα γλιτώσετε ψάξιμο και χρόνο.

    Πάνω τώρα στην clock per clock σύγκριση των δύο επεξεργαστών, δεν έχουμε να πούμε και πολλά. Ειλικρινά πιστεύω ότι τα αποτελέσματα τα λένε όλα. Στα περισσότερα tests του AIDA64 ο 3870Κ είναι μπροστά, ξεπερνώντας ακόμα και τον FX-4100 @ 4.5GHz... Στο Sandra ενώ ο FX-4100 μας χαροποίησε ιδιαίτερα γιατί ξεκίνησε να δίνει θετικά δείγματα για τις επιδόσεις του, βλέποντας πόσο πίσω μένει στο Power Management Efficiency, μπήκαμε πάλι σε σκέψεις. Τα αποτελέσματα σε SuperPi/wPrime/ycrunher δείχνουν ξεκάθαρα ότι για benching σε χαμηλές συχνότητες πρέπει να επιλέξετε ένα Llano APU και ότι κέρδος από τους Bulldozer θα έχετε μόνο αν πάνε πάνω από 5GHz (πράγμα που συνήθως απαιτεί "εξοτική" ψύξη). Ακόμα και στο 720p encoding και την συμπίεση/αποσυμπίεση αρχείων, ο 3870Κ κρατά γερά απέναντι στον FX-4100, που πολλές φορές ζορίζεται ακόμα και στα 4.5GHz. Αυτό που γενικότερα θέλω να τονίσω, είναι ότι το σύστημα με τον FX-4100 @ 4.5GHz το αισθάνεσαι πιο βαρύ, σε σχέση με τον 3870K @ 3.7GHz. Μόνο αν βάλετε και τα δύο συστήματα δίπλα-δίπλα θα καταλάβετε πως το εννοώ!

    Το συμπέρασμα που προκύπτει από το παραπάνω είναι ότι αν θέλετε AMD σύστημα με Bulldozer επεξεργαστή, προτιμήστε καλύτερα τον FX-6100 ή τον FX-8120. Ειδικά στην περίπτωση του FX-6100, δίνετε 30? παραπάνω αλλά έχετε το κεφάλι σας ήσυχο γιατί και καλύτερο overclockability έχει (κατά γενική ομολογία) και συμφέρει πιο πολύ. Αρκετά άτομα στα ελληνικά forums ισχυρίζονται ότι αυτή τη στιγμή αποτελεί value for money - δεν έχουν καθόλου άδικο! Όσο για το 990FX, μην συμβιβαστείτε με οτιδήποτε λιγότερο αν θέλετε AMD FX CPU. Έχει πολλά προτερήματα σε σχέση με τα υπόλοιπα 9 Series chipsets, τρομερά features και γενικά προσφέρει τίμιες επιδόσεις σε καθημερινά gaming μηχανήματα. Σε κάθε περίπτωση έχετε την 990FXA-UD5 κατά νου, γιατί αποτελεί έναν δυνατό contestant στην mainstream κατηγορία 990FX motherboards. Αυτά τα ολίγα... Stay HwBoxed.





    Ευχαριστούμε θερμά την Gigabyte για την παραχώρηση της 990FXA-UD5!