Το Linux γίνεται 25 Χρονών!

Ο προγραμματιστής Linus Torvalds στέλνει σαν σήμερα ένα - σχεδόν απαισιόδοξο - μήνυμα στην κοινότητα του minix σχετικά με ένα λειτουργικό σύστημα που αναπτύσσει... Ο προγραμματιστής Linus Torvalds στέλνει σαν σήμερα ένα - σχεδόν απαισιόδοξο - μήνυμα στην κοινότητα του minix σχετικά με ένα λειτουργικό σύστημα που αναπτύσσει...

...τα υπόλοιπα όπως μπορείτε να αντιληφθείτε είναι ιστορία. Το Linux που πήρε πρακτικά το όνομά του από τον ιδρυτή του, γίνεται και επίσημα στις 25 Αυγούστου 25 χρονών έχοντας διαγράψει μια αρκετά ενδιαφέρουσα πορεία, κάτι που δε μπορούν να αρνηθούν ακόμη και όσοι δεν ασχολούνται αρκετά με τον χώρο των σχετικών διανομών. Οι πρώτες γραμμές του μηνύματος (αντίγραφο του οποίου υπάρχει καταχωρημένο σε group συζήτηση στο Google) ξεκινούν πως το λειτουργικό προορίζεται για υπολογιστές κλώνους των 386(486) AT, όμως όπως αναφέρει "πρόκειται για χόμπι, δε θα είναι μεγάλο και επαγγελματικό σαν το GNU" ενώ στη συνέχεια ζήτησε feedback από τη κοινότητα του internet στο μακρινό 1991.

Ο Torvalds βρέθηκε στο τιμόνι της ανάπτυξης για αρκετά χρόνια ενώ ήταν εκείνος που δημοσίευσε τη πρώτη έκδοση (1.0) στις 14 Μαρτίου του 1994, φτιάχνοντας παράλληλα τον Linux Kernel από μια δωρεάν έκδοση του Richard Stallman, ενός ειδικού σε θέματα software. Από την ημέρα που ο kernel ανέβηκε στο Git το 2005 το Ίδρυμα του Linux - σε post σχετικό με τα 25 χρόνια - αναφέρει πως 13.500 developers και 1.300 εταιρίες έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη του kernel. Έκτοτε το λειτουργικό σύστημα απέκτησε δική του κοινότητα, βελτιώθηκε και έφτασε μετά από μερικά χρόνια να χρησιμοποιείται από προσωπικούς υπολογιστές μέχρι και server συστήματα τα οποία σημειώνεται πως τρέχουν σε μεγάλες επιχειρήσεις, γλυτώνοντάς τους παράλληλα αρκετά χρήματα από αναβάθμιση σε ακριβό λογισμικό.


Το Linux γίνεται 25 Χρονών!