Nepton 120XL & 240M Review: Cooler Master Scores A Brace!

Nepton 120XL & 240M Review: Cooler Master Scores A Brace!

Τις περισσότερες φορές το εισαγωγικό κείμενο στα reviews μας γράφεται με τις δοκιμές να έχουν ολοκληρωθεί και τα συμπεράσματά τους να είναι γνωστά στον γράφοντα. Έτσι και σήμερα, ενώ γράφονται αυτές οι γραμμές για την εισαγωγή των νέων Cooler Master Nepton 120XL και 240Μ, γνωρίζουμε ήδη πως τα έχουν πάει στις τυποποιημένες δοκιμές μας, ποια είναι τα δυνατά και ποια τα αδύνατά τους σημεία. Κοιτάζοντας λοιπόν την σελίδα των δύο προϊόντων, εδώ και εδώ αντίστοιχα, ξαφνικά μας αποκαλύφθηκε το πόση απόσταση μπορεί να έχει ένα marketing κείμενο από την πραγματικότητα ενός προϊόντος.
Τις περισσότερες φορές το εισαγωγικό κείμενο στα reviews μας γράφεται με τις δοκιμές να έχουν ολοκληρωθεί και τα συμπεράσματά τους να είναι γνωστά στον γράφοντα. Έτσι και σήμερα, ενώ γράφονται αυτές οι γραμμές για την εισαγωγή των νέων Cooler Master Nepton 120XL και 240Μ, γνωρίζουμε ήδη πως τα έχουν πάει στις τυποποιημένες δοκιμές μας, ποια είναι τα δυνατά και ποια τα αδύνατά τους σημεία. Κοιτάζοντας λοιπόν την σελίδα των δύο προϊόντων, εδώ και εδώ αντίστοιχα, ξαφνικά μας αποκαλύφθηκε το πόση απόσταση μπορεί να έχει ένα marketing κείμενο από την πραγματικότητα ενός προϊόντος.

Αν διαβάσουμε λοιπόν παρέα τι λέει η Cooler Master για τα νέα Nepton 120XL & 240Μ θα δούμε να μιλάει για "zero maintenance", "bigger tubing and radiator", "Unique LED illumination" κ.ο.κ. που ενώ δεν ισχυριζόμαστε ότι είναι ψευδείς ισχυρισμοί, απέχουν αρκετά από το σημαντικότερο χαρακτηριστικό των νέων μονάδων! Αν αγοράζατε μια εκ των δύο Nepton κοιτώντας απλά την σελίδα του προϊόντος, θα είχατε διαβάσει κοινοτοπίες, αόριστες υποσχέσεις και ακόμα πιο αόριστες συγκρίσεις και αν υποθέσουμε ότι έχετε μία εμπειρία από άλλες μονάδες θα περιμένατε περίπου μία από τα ίδια, έχοντας όμως ολοκληρώσει τις δοκιμές, στην πράξη τα νέα Nepton μπορεί να μοιάζουν κοινότυπα, αλλά καταφέρνουν κάτι αρκετά πρωτοφανές για την φύση των μονάδων αυτών. Και ναι, εννοείται ότι δεν θα σας το αποκαλύψουμε στην πρώτη σελίδα. Η δομή και της σημερινής μας δοκιμής παραμένει η γνωστή: γρήγορη ματιά στα specs στον παρακάτω πίνακα και ελάτε στις επόμενες δύο σελίδες για άφθονο φωτογραφικό υλικό.

















Nepton 120XL & 240M Review: Cooler Master Scores A Brace!






H συσκευασία του Nepton 120XL στερείται ιδιαίτερης πρωτοτυπίας και ενθουσιασμού: σκούρα χρώματα και σοβαρό look με διαστάσεις και specs περιμετρικά της, ενώ η πεντάχρονη εγγύηση και η υποστήριξη LGA 2011-3 φιγουράρουν στην πρόσοψη. Δίπλα τους θα δείτε αναφορές στην νέα UltraFine Micro Channel σχεδίαση του cold plate του block, που χωρίς να χρειάζεται να εντρυφήσετε ιδιαίτερα, υπόσχεται μεγαλύτερη επιφάνεια ανταλλαγή θερμότητας μεταξύ του νερού και του block. Δύο σελίδες παρακάτω θα ξέρουμε αν όλοι αυτοί οι marketing όροι σημαίνουν κάτι στην πράξη. Και πάλι, σαν να υπάρχει μυστική συνεννόηση μεταξύ των εταιριών, στο πίσω μέρος του κουτιού θα βρείτε μία ατυχέστατη σύγκριση με το box Intel cooler καθώς και το Nepton 240M όπου η Cooler Master ισχυρίζεται ότι η απόσταση που τις χωρίζει είναι μόλις 2°C, σε κάποιο θολά ορισμένο i7 4770k load.








Ανοίγοντας το κουτί τα πάντα βρίσκονται αρκετά προστατευμένα και τακτοποιημένα στις θέσεις τους. Στην κυρίως μονάδα εντύπωση προκαλούν οι χοντρές σωληνώσεις καθώς και το κάπως αυξημένο μέγεθος του block με το λευκά φωτιζόμενο λογότυπο. Το φινίρισμα στην επιφάνεια επαφής απέχει μίλια από την τελειότητα και κρίνεται μάλλον τυπικό για τέτοιες μονάδες. Οι δύο Silencio FP 120 PWM εντυπωσιάζουν με το εμβαδόν των λεπίδων τους ενώ η έλλειψη λαστιχένιων λεπτομερών στο frame τους, καλύπτεται από τα παρεχόμενα λαστιχένια πλαίσια που μεσολαβούν μεταξύ fan frame και ψυγείου. To ψυγείο κινείται σε γνώριμες διαστάσεις και φέρει το όνομα της μονάδας στα δύο πλαϊνά του, ενώ φαντάζει κάπως αραιό (κάτι σαν 13 fpi) αλλά καλοφτιαγμένο και με σφραγισμένη την βαλβίδα πλήρωσης. Θα σας προτείναμε για τα πρώτα πέντε χρόνια να την αφήσετε ως έχει.




Τα του mounting θυμίζουν προτάσεις από το παρελθόν της εταιρίες με το universal backplate τόσο για Intel όσο και για AMD και τα πολύγωνα παξιμάδια που το συγκρατούν από την απέναντι πλευρά της μητρικής: Δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό στο όλο σχήμα, με μέταλλο στα περισσότερα σημεία και αν θέλαμε να αφαιρέσουμε βαθμούς θα αναφέραμε ότι τα τέσσερα πολυγωνικά παξιμάδια που ακουμπούν στο pcb της μητρικής και διαθέτουν ένα αυτοκόλλητο για να μην την χαράξουν, ενδέχεται να αφήσουν κάποιο ίχνος κόλλας με τον καιρό και την αυξημένη θερμοκρασία. Όπως και να 'χει, δεν είναι κάτι τραγικό που δεν διορθώνεται με ένα q-tip και λίγο οινόπνευμα αν και όποτε αυτό συμβεί.





H συσκευασία του Nepton 240Μ κινείται ακριβώς στην ίδια αισθητική και φέρει ακριβώς τις ίδιες αναφορές σε διαστάσεις και specs, όπως ακριβώς και το μικρότερο 120XL της προηγούμενης σελίδας. Και εδώ επικρατεί η ίδια σοβαρή και χωρίς "gaming" εξάρσεις αισθητική ενώ αν κάνουμε πως δεν είδαμε την "σύγκριση" με το box Intel cooler στο πίσω μέρος της συσκευασίας, μπορούμε να πούμε ότι οι διαστάσεις στα blueprints και τα specs στο πλαϊνό πινακάκι είναι άκρως ευπρόσδεκτες πληροφορίες για κάποιον που περιεργάζεται το κουτί σε κάποιο φυσικό κατάστημα.







Ανοίγοντας το κουτί η εικόνα και εδώ συμβαδίζει με αυτήν του Nepton 120XL. Το block φαντάζει απαράλλακτο, το ψυγείο πλέον δείχνει πιο πυκνό (19 fpi περίπου) αλλά και πάλι με τις επιγραφές στα πλαϊνά, την σφραγισμένη βαλβίδα πλήρωσης και τους FEB σωλήνες να το ενώνουν με το "ευτραφές" blockάκι. Και πάλι στα παρελκόμενα θα εντοπίσετε το λαστιχένιο πλαίσιο για τους κραδασμούς και το splitterάκι για τους PWM ανεμιστήρες, που δεν θα μας πείραζε να ήταν πιο προσεκτικά sleeved. Και στις δύο μονάδες οι βίδες για την στήριξη των ανεμιστήρων έχουν μεγάλο thumb κεφάλι για να σας διευκολύνουν αν βρεθείτε στην άχαρη θέση να τους βιδώνετε με το ψυγείο εγκατεστημένο.





Για το mounting δεν χρίζει κάποια επιπλέον αναφορά σε σχέση με την προηγούμενη σελίδα. Η όλη διαδικασία κυλάει ομαλά και με επαρκή φωτισμό και υπομονή δεν θα πρέπει να απελπίσει ούτε και τους πιο άπειρους χρήστες. Το τελικό αποτέλεσμα είναι σφιχτό και δεν δείχνει να έχει αδύναμα σημεία αν δεν υπερβάλλετε εαυτόν και καταφέρετε να χαλάσετε κάποιο σπείρωμα. Μέτρον άριστον, οι δυνατοί!


Και σε αυτή την δοκιμή μας, ο δημοφιλής Ivy Bridge i5 3570K δίνει το παρόν. Κρίναμε σκόπιμο να πάρουμε μετρήσεις από δύο συχνότητες λειτουργίας. Μία στο εργοστασιακό 34x100 (3.4GHz) με τάση vcore 1 Volt, ορισμένη manually από το bios, και μία στο σχετικά εύκολο 45x100 (4.5GHz) με τάση vcore 1.2 Volts και πάλι ορισμένο με τον ίδιο τρόπο. Οι μνήμες έπαιξαν στα 1600MHz με χρονισμούς 9-9-9-24 και τάση vdimm 1.5 volts. Όλες οι επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας και διόρθωσης (compensation) τάσεων ήταν απενεργοποιημένες και οι υπόλοιπες τάσεις αφέθηκαν στο auto.












Παρατηρήσεις

Για τις δοκιμές χρησιμοποιήθηκε η bundled πάστα, ενώ για τα πρώτα δύο αποτελέσματα οι ανεμιστήρες λειτουργούσαν στα 12 Volts χάριν "καθαρότερων" και λιγότερο platform dependent (pwm) αποτελεσμάτων. Κατόπιν ρυθμίσαμε τους ανεμιστήρες έτσι ώστε να μετράμε 50db στα δέκα εκατοστά από αυτούς και επαναλάβαμε τις μετρήσεις για το o/c τεστ μας. Γιατί; Είναι ένα επίπεδο θορύβου όπου η πλειοψηφία των χρηστών θεωρεί αποδεκτό και αποφασίσαμε να περιλάβουμε ένα baseline test με βάση τον θόρυβο, για να σας παρουσιάζουμε από εδώ και πέρα, πως αποδίδει η κάθε cooling λύση, σε ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο σενάριο λειτουργίας. Όλα τα test επαναλαμβάνονταν δις για την αποφυγή σφαλμάτων.

Δοκιμές

Προκειμένου να δημιουργήσουμε load χρησιμοποιήσαμε τις τελευταίες εκδόσεις του linpack κάτω από το Linx. Στην περίπτωση του Ivy Bridge ανανεώσαμε κατάλληλα τις εφαρμογές μας, ώστε να αξιοποιηθεί το AVX instruction set του. Έτσι, καταγράψαμε μέσω του coretemp τις μέγιστες θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν σε διάστημα 10 λεπτών τρέχοντας διαδοχικές 2048MB loops του LinX. Κατόπιν υπολογίστηκε και παρουσιάστηκε ο μέσος όρος max θερμοκρασίας των τεσσάρων πυρήνων.

Με το πέρας του δεκάλεπτου stressing και κλείνοντας το LinX – αφήναμε το σύστημα σε κατάσταση ηρεμίας για 15 ακόμα λεπτά και καταγράφαμε τις θερμοκρασίες στις οποίες επανήλθε ο επεξεργαστής. Αυτό, θα είναι το idle temperature που αναφέρουμε στα γραφήματα που ακολουθούν.

Αυτό το ζευγάρι load και idle θερμοκρασιών, είναι εν γένει αρκετό για να σας δώσει μία σαφή άποψη για την αποτελεσματικότητα, ή μη, της ψύκτρας. Πάμε λοιπόν στο σημαντικότερο τμήμα του review.

Ας δούμε τι συνέβη με τον συνήθη i5 3570k σε ρόλο loader. Για να έχετε σημεία αναφοράς, βάλαμε στα γραφήματα αντίστοιχα ΑΙΟ που είχαμε εξετάσει στο παρελθόν: Το CM Seidon 120XL ως "χοντρό" 120mm και το Maelstorm 240 ως 240mm τυπικού πάχους, κρίθηκαν αντιπροσωπευτικές επιλογές για την αντιπαράθεση των αποτελεσμάτων. Όπως πάντα, μπορείτε να ανατρέχετε σε παρελθόντα reviews και να κάνετε τις δικές σας συγκρίσεις.


Nepton 120XL & 240M Review: Cooler Master Scores A Brace!


Με τα πάντα στα 12v η πρώτη παρατήρηση έχει να κάνει με τα κάπως "νωθρό" idle perfromance και των δύο μονάδων, αλλά με την μικρή σημασία που έχει η συγκεκριμένη μέτρηση και στρέφοντας το βλέμμα στις θερμοκρασίες σε load τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά: στις stock δοκιμές το μικρότερο Nepton 120XL ισοφαρίζεις 240άρι ΑΙΟ του ανταγωνισμού ενώ η 240M παίζει αρκετά καλύτερα. Με την συχνότητα και τις τάσεις να παίρνουν την ανηφόρα, εντύπωση προκαλεί η απόσταση της γερασμένης Seidon 120XL σε σχέση με το Nepton 120XL: Έξι σχεδόν βαθμοί είναι χαοτική διαφορά για δύο μονάδες ίδιων διαστάσεων. Σίγουρα δεν μιλάμε για ένα φρεσκάρισμα, αλλά για μια άκρως ουσιαστική επανασχεδίαση. Τέλος και πάλι το Nepton 240Μ παίζει μόνο του και ακόμα και αν ανατρέξετε στην πρόσφατη δοκιμή της παχύτερης Hydro H105, η απόδοση της Nepton 240Μ παραμένει σοκαριστική!



Nepton 120XL & 240M Review: Cooler Master Scores A Brace!


Με τον παραγόμενο θόρυβο "κλειδωμένο" στα 50dB και τις overclocked ρυθμίσεις για τον επεξεργαστή σειρά έχουν οι ανεμιστήρες να μας πουν τι από το παραπάνω performance μπορούμε να καρπωθούμε σε καθημερινά και χρηστικά επίπεδα θορύβου. Και πάλι οι θερμοκρασίες στο idling είναι τσιμπημένες αλλά στο load το πράγμα εξελίσσεται σε φιέστα: To Nepton 240Μ δίνει πειστικό αποτέλεσμα σε σχέση με το άλλο 240άρι των γραφημάτων αλλά και σε σχέση με πολλές αερόψυκτες που έχουμε δει στο παρελθόν. Το μικρότερο Nepton 120XL μπορεί να υποκλίνεται και στις δύο 240mm αλλά παρατηρήστε και πάλι τι απόσταση γράφει σε σχέση με τον πρόγονό της!


Φτάνοντας στον επίλογο, η προφανής σκέψη είναι ότι έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν τόσο 120mm (38mm) όσο και τυπικού πάχους (27mm) 240mm AIO, τόσο από την Cooler Master, όσο και από τον ανταγωνισμό. Αυτό όμως που δεν είναι προφανές είναι το σημερινό "πακέτο": τα νέα Nepton με τις διάφορες βελτιώσεις στην σχεδίαση του block, τις φαρδύτερες σωληνώσεις και με τους νέους ανεμιστήρες καταφέρνουν να ισχυροποιήσουν τις επιδόσεις τους απέναντι στον ανταγωνισμό. Και λέγοντας "πακέτο" δεν είναι μόνο οι άριστες επιδόσεις, είναι και το value που εντυπωσιάζει τόσο με το ανταγωνιστικό MSRP τους όσο και με το ότι - επιτέλους - μπορείτε να μείνετε με τους παρεχόμενους ανεμιστήρες ακόμα και αν εκτιμάτε την ακοής σας! Γιατί μπορεί οι νέοι Silencio FP να ακούγονται αρκετά στις 2400 RPM αλλά πλέον έχετε επιλογές: οι ανεμιστήρες undervoltάρουν χωρίς περίεργες συμπεριφορές, μειώνοντας γραμμικά τον παραγόμενο θόρυβό τους και αποδίδοντας παραπάνω από καλά ακόμα και στο μισό των μέγιστων περιστροφών τους. Και αυτό είναι απολύτως κρίσιμο για την καθημερινή - non benching - χρήση, μιας και σπάνια κάποιος ενθουσιάζεται στην ιδέα δύο 2400 RPM ανεμιστήρων στο 100% των στροφών τους ενώ εργάζεται ή serfάρει στο internet.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε την αθόρυβη λειτουργία της νέας αντλίας στην παραπάνω παράγραφο, αλλά όχι. Η βελτίωση σε αυτόν τον τομέα είναι τέτοια που αξίζει δική της παράγραφο και αποτελεί το "κρυμμένο" feature που αναφέραμε στην εισαγωγή: τόσο το Nepton 120XL όσο και το Nepton 240M διαθέτουν μακράν τα πιο αθόρυβα pump/blocks που έχουμε συναντήσει σε ΑΙΟ στην διάρκεια των δοκιμών μας! Μιλάμε για πρακτικά αθόρυβες μονάδες, με εντελώς ελάχιστους κραδασμούς και με τους φαρδύτερους και μαλακότερους σωλήνες να μην μεταφέρουν κανένα συντονισμό ή βόμβο, πρόκειται μάλλον για την πρώτη φορά που μπορούμε να πούμε ότι στο τομέα της αθόρυβης λειτουργίας, τα συγκεκριμένα δύο pump blocks καταρρίπτουν ένα επιχείρημα-οχυρό των ορκισμένων air cooler χρηστών.

Μελανά σημεία; Με φόβο να χαρακτηριστεί το review αφελές... όχι! Σίγουρα ο σπιράλ σωλήνας φαντάζει κάπως παλιομοδίτικος σε εμφάνιση, σε σχέση με τους λαστιχένιους που επιλέγουν μονάδες του ανταγωνισμού. Επίσης οι πολυγωνικές βίδες που κρατούν το backplate (κοινές με παλιότερες μονάδες) τείνουν να αφήνουν λίγη κόλλα μετά από χρόνια στην μητρική σας, αλλά ως εκεί. Τόσο η Nepton 120XL όσο και η 240M δείχνουν δοκιμασμένες και ώριμες προτάσεις και θα εκπλαγούμε αν μήνες μετά, κάποιος διαβάσει αυτή την πρόταση και γελάσει ειρωνικά. Ακόμα και στην περίπτωση αυτή, τα πέντε πρώτα χρόνια μπορείτε να είστε ξέγνοιαστοι μιας και η Cooler Master εγγυάται για την λειτουργία τους.

Στο δίλημμα μεταξύ των δύο, η μικρή απόσταση στην τιμή μάλλον θα οδηγήσει τους περισσότερους στην 240Μ. Το ίδιο θα σας προτείναμε και εμείς, αλλά ακόμα και αν το οικονομικό ή το case σας επιβάλλουν την μικρότερη 120XL δεν έχετε να ζηλέψετε πολλά, πέραν της παραχώρησης μέρους του performance. Οι καλές επιδόσεις, το καλαίσθητο και φωτισμένο block καθώς και το χαμηλό επίπεδο θορύβου καθιστούν και τις δύο Nepton άκρως ανταγωνιστικές και βιώσιμες λύσεις, για τους χρήστες που επιθυμούν τα οφέλη ενός αποδοτικού AIO μα προτάσσουν την ήσυχη λειτουργία ως απαραίτητη προϋπόθεση.

Στα της βαθμολογίας, η Cooler Master Nepton 120XL δεν αξίζει τίποτα λιγότερο από









Nepton 120XL & 240M Review: Cooler Master Scores A Brace!

ενώ η ισχυρότερη Cooler Master Nepton 240M αποσπά την παρακάτω βαθμολογία και διάκριση.











Nepton 120XL & 240M Review: Cooler Master Scores A Brace!Nepton 120XL & 240M Review: Cooler Master Scores A Brace!




Ευχαριστούμε θερμά την Cooler Master για την παραχώρηση των δειγμάτων!