giantdi

Απορίες για overclocking και τάσεις σε VGA

Recommended Posts

Έχω τις εξής απορίες:

1) Μπαίνει σε θύρα PCI-Express x16 κάρτα του τύπου PCI-Express x1 ή x4?

2) Είμαι κάτοχος μιας Powercolor 4890 1GB και αναρωτιέμαι αν μπορώ να ανεβάσω τάση με κάποιο τρόπο εκτός από το να φλασάρω το BIOS μιας και τα προγράμματα του τύπου MSI Afterburner και Sapphire Trixx που δοκίμασα δεν μου επιτρέπουν να πειράξω τις τάσεις?

3) Σε περίπτωση που το φλασάρισμα του BIOS είναι αναγκαίο κακό, έχει κανείς να με συμβουλέψει κανείς κάτι πάνω σε αυτό? Γίνεται άραγε μέσω WinFlash?

4) Διαβάζω σε διάφορα site ότι ακόμα και κάρτες φτιαγμένες για overclock τύπου Twinfrost δεν υποστηρίζουν αλλαγές στις τάσεις, αληθεύει ή αφορά αυτό τα πρωταρχικά BIOS? Οι reference κάρτες γραφικών της mainstream κατηγορίας γύρω στα 200 ευρώ και πάνω υποστηρίζουν καθόλου από την μάνα τους voltage modifications?

Ευχαριστώ πολύ και ελπίζω να με διαφωτίσεται!

Link to comment
Share on other sites

Επειδή και εγώ έχω την 4890 ας σου λύσω μερικές απορίες

1)Ναι

2)Μια χαρά μπορείς να ανεβάσεις τάσεις από το afterburner.Πατάς settings και τικάρεις unlock voltage control (και τις 2 από κάτω επιλογές αν θέλεις,εγώ τις έχω βάλει).

Το "φλασαρισμα" του BIOS σε ωφελεί αν θέλεις περαιτέρω αύξηση της τάσης.

PS:Ενημερωτικά εγώ το καλύτερο overclock που έχω πετύχει(με την stock ψύκτρα και στο 100%) είναι Core Clock 995Mhz και Memory Clock 1120Mhz.Στο CoreC δεν μου πάει 1000 με τίποτα.Στο MemoryC μπορεί να παίρνει ακόμα λίγο δεν έχω δοκιμάσει άλλο.Όλα αυτά με VCore 1350 δηλαδή το max που σε αφήνει το afterburner.

Link to comment
Share on other sites

..υπάρχει όμως περίπτωση ο φίλος giantdi να μην έχει reference υλοποίηση, οι οποίες δεν έχουν voltera οπότε και λογικό είναι να μην του δίνει επιλογή για vgpu το afterburner ;)

Ποια κάρτα ακριβώς έχεις φίλε μου?

Link to comment
Share on other sites

Ξέρετε παιδιά η 4890 μου είναι αυτή, και παρότι έχω τικάρει όλες τις επιλογές στο Afterburner δεν μου εμφανίζει καθόλου τάσεις.

Οπότε η μόνη επιλογή που μου μένει είναι τα φλασαρίσματα ή υπάρχει και άλλος τρόπος?

Γενικότερα, όλες οι reference κάρτες (ATI & Nvidia) υποστηρίζουν το voltera για αλλαγές τάσεων?

Δεν είναι παράλογο να υποστηρίζουν οι reference κάρτες το voltera και οι αναβαθμισμένες και ακριβότερες σαν την δικιά μου και τύπου Hawk να μην το υποστηρίζουν?

Link to comment
Share on other sites

φίλε δυστηχώς η κάρτα σου δεν είναι reference και δεν έχει τα "voltera" voltage regulator, οπότε δεν υπάρχει τρόπος να ανεβάσεις vgpu με software ουτε με αλλάγη bios, στην ουσία το ίδιο πραγμα είναι και τα modded bios.

Οπότε ο μόνος τρόπος είναι το hardware mod :)

Όσο για την απορία σου για τις πιο ακριβές κάρτες που δεν είναι reference όσο και περίεργο να σου φαίνεται η κατασκευαστριες εταιρείες φτιαχνουν custom υλοποιησεις πολυ υποδιαίστερες και προσθετουν hdmi και ψαρωτικές ψυκτρες και έτσι μόνο κερδισμένοι βγαίνουν!!

Edited by mortisboy
Link to comment
Share on other sites

Μπα δεν παίζει για hardware mod...δεν έχω ελπίδα!

Μήπως υπάρχει κάποια άλλη ρύθμιση στο Afterburner ή κάποιο άλλο πρόγραμμα που να ενεργοποιεί το voltera ή να το ξεχάσω τελείως?

Π.χ. Έχω ακούσει πως στο Afterburner μπορείς να ανοίξεις με Wordpad τον κώδικά του και με κάποια εντολή που αντιστοιχεί στα Voltage την αλλάζεις από 0 σε 1 και σου ξεκλειδώνει τα voltera. Πάντως το έχω δοκιμάσει και αυτό και ούτε έτσι τα κατάφερα.

Τέλος, αν έκανα την εξής πατέντα και φλασάριζα το BIOS μου με αυτής που είναι και αυτή reference και με το ίδιο PCB φαντάζομαι μπας και ξεκλειδώσει το voltera. Υπάρχει περίπτωση να πετύχει κάτι τέτοιο ή θα μπλέξω χειρότερα?

Link to comment
Share on other sites

Είχα την Sapphire 5850 με το ίδιο θέμα. Τα δοκίμασα όλα και δεν έγινε τίποτε. Αν δεν έχει το τσιπάκι-ρυθμιστή (voltera) δε μπορούν να αλλάξουν τα ρεύματα. Παραδόξως όμως μου έδινε σε stock voltage πολύ μεγάλο overclocking στο core 900+. Συνεπώς το αφήνεις ως έχει και σκέφτεσαι τα θετικά, δηλαδή ότι αποφεύγεις θερμοκρασίες, θόρυβο και φθορά!

Link to comment
Share on other sites

Ώστε έτσι παιδιά ε? Μου κάνατε την καρδιά περιβόλι! Τέλος πάντως, θα δοκιμάσω όσο πάει με την stock τάση. Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now