GeorgeMan

AMD A-Series APU: Οι Llano τώρα και στα μελλοντικά laptop σας!

Recommended Posts

[NEWS_IMG=AMD A-Series APU: Οι Llano τώρα και στα μελλοντικά laptop σας!]http://reviews.hwbox.gr/news/amd.jpg[/NEWS_IMG]Μόλις πριν λίγο παρουσιάσαμε αναλυτικά τα μοντέλα των επερχόμενων APU της AMD, με την κωδική ονομασία Llano, που θα κυκλοφορήσουν για desktops. Ήρθε η ώρα να δούμε πώς ακριβώς θα κυκλοφορήσουν και για φορητούς υπολογιστές. Οι επεξεργαστές αρχικά να επισημάνουμε ότι περιέχουν ενσωματωμένη κάρτα γραφικών, η οποία σε αντίθεση με τους Sandy Bridge της Intel μπορεί -πέραν της απλής απεικόνισης του γραφικού περιβάλλοντος στην οθόνη- να επιταχύνει γραφικά παιχνιδιών με αξιοσημείωτες επιδόσεις! Ας αναλύσουμε όμως το πώς σχεδιάζει να καλύψει τα επιμέρους τμήματα της αγοράς η AMD.

  • Αρχικά, βλέπουμε δύο διπύρηνα μοντέλα με ονομασίες Α4-3300Μ και Α4-3310ΜΧ. Αυτά είναι ακριβώς ίδια, περιλαμβάνοντας ελεγκτή dual channel μνήμης RAM συχνότητας 1333MHz, 240 Stream Processors στα 444MHz τεχνολογίας DX11 με επιτάχυνση UVD3 (Radeon HD6480G) και 2ΜΒ L2 μνήμη. Η διαφορά τους είναι πως το μικρότερο θα λειτουργεί στο 1,9GHz κρατώντας το TDP στα επίπεδα των 35W, ενώ το μεγαλύτερο θα λειτουργεί στα 2,1GHz με TDP 45W. Και τα δύο θα μπορούν να ανεβάσουν τη συχνότητα λειτουργίας τους μέχρι τα 2,5GHz.
  • Μετέπειτα υπάρχουν δύο τετραπύρηνα μοντέλα, τα A6-3400 και Α6-3410ΜΧ, τα οποία διαθέτουν 320 ενσωματωμένους Stream Processors για γραφικά στα 400MHz, ενώ αυτή τη φορά διαθέτουν 4ΜΒ L2 cache. Και πάλι η διαφορά είναι πως το μικρό μοντέλο λειτουργεί στο 1,4GHz (2,3GHz με turbo), διατηρώντας το TDP στα χαμηλά επίπεδα των 35W, ενώ το "μεγάλο" λειτουργεί στο 1,6GHz (2,3GHz με turbo), με το TDP να "σκαρφαλώνει" στα 45W.
    Μη νομίζετε ότι τελειώνουμε εδώ όμως!
  • Τα τρία (!) επόμενα μοντέλα θα κυκλοφορήσουν με τις ονομασίες Α8-3500Μ, Α8-3510ΜΧ και Α8-3530ΜΧ, διαθέτοντας 400 ενσωματωμένους Stream Processors στα 444MHz, έτοιμους να παίξουν αξιοπρεπώς ακόμα και πολύ πρόσφατα παιχνίδια, κάτι που φάνταζε ανέφικτο με τις μέχρι τώρα υλοποιήσεις IGP/APU! Στα λοιπά χαρακτηριστικά, η μνήμη L2 μένει η ίδια, οι συχνότητες λειτουργίας είναι κατά σειρά 1,5Ghz (2,4GHz turbo) / 1,8Ghz (2,5GHz turbo) / 1,9GHz (2,6GHz turbo), ενώ εκτός του μικρότερου μοντέλου που θα διαθέτει 35W TDP, τα δύο μεγαλύτερα με 45W TDP θα υποστηρίζουν και μνήμες DDR3 dual channel 1600MHz!

Η μάχη AMD-Intel αναμένεται να ανάψει για τα καλά στα laptops φέτος! Ακολουθεί ο αναλυτικός πίνακας χαρακτηριστικών.

[img_ALT=AMD A-Series APU: Οι Llano τώρα και στα μελλοντικά laptop σας!]

http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/7784df6661073c1d.jpg[/img_ALT]

Διαβάστε περισσότερα εδώ...

Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλό Launch δίχως συστήματα και chips μόνο στα χαρτιά. Αυτο που κάνει πραγματική εντύπωση είναι τα νούμερα power consumption πέραν την προφανώς ανώτερη τεχνολογία στα ATI Radeon Graphics που κατέχει η AMD και ενσωματώνει στον 1ο High Performance Heterogeneous επεξεργαστή της, τα νούμερα idle/light usage και 3d gaming είναι εντυπωσιακά για την AMD, ομολογώ ότι δεν τα περίμενα τόσο καλά. Νομίζω ότι στην συγκεκριμένη κατηγορία των νέων Fusion επεξεργαστών πρέπει προστεθούν και νέα benchmarks βασισμένα στην τεχνολογία OpenCL μιας και η εταιρεία απο σήμερα εγκαινιάζει ένα ολόκληρο οικοσύστημα εφαρμογών και των εργαλείων ανάπτυξης τους πάνω στις δυνατότητες και την ισχύ της τεχνολογίας ATI Radeon Graphics που κατέχει η AMD.

Link to comment
Share on other sites

Καλα πότε προλαβαν και τα κανανε review κιολας? Κι εμεις που περιμενουμε τα FX βρισκομαστε υπο ενα συνεχες hype μηνες τωρα...

Κολλάς στο δέντρο αλλά χάνεις το δασός έτσι, και μάλλον έχασες το πλήρες platform roadmap και την στρατηγική της στα Heterogeneous περιβάλλοντα, Fusion System Architecture 2012-2020, της AMD στο σημερινό webcast της μαζί με πολλά άλλα, ο Bulldozer είναι ένα μικρό κομμάτι στο πλάνο της εταιρείας. Προσωπικά ανυπομονώ για την παρουσίαση του Eric Demers στις 16 του μηνός που θα εξηγήσει την επόμενη αρχιτεκτονική τις ATI, 28nm και πέρα. :)

AFDS Keynote Webcasts

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now