GeorgeMan

Μια ματιά στους επεξεργαστές της Intel για τα επόμενα επτά χρόνια!

Recommended Posts

[NEWS_IMG=Μια ματιά στους επεξεργαστές της Intel για τα επόμενα επτά χρόνια!]http://reviews.hwbox.gr/news/intel.jpg[/NEWS_IMG]Δεν είναι μόνο η τοποθεσία των Ολυμπιακών Αγώνων που προαποφασίζεται σχεδόν δεκαετίες πριν, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τις αποφάσεις της Intel για τη λιθογραφική μέθοδο παραγωγής των chip της. Έτσι λοιπόν, η Intel έχει σχεδιάσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμά της -τουλάχιστον για τα επόμενα 7 χρόνια- προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της αγοράς με επαναστατικά προϊόντα. Ως γνωστόν, η Intel εφαρμόζει τη μέθοδο "tick-tock" στους επεξεργαστές που σχεδιάζει και παράγει. Βάσει αυτής της μεθόδου, το "tick" αποτελεί η σμίκρυνση της ίδιας μικρο-αρχιτεκτονικής σε χαμηλότερη λιθογραφική μέθοδο παραγωγής, ενώ το "tock" αποτελεί το σχεδιασμό μιας νέας, αποδοτικότερης μικρο-αρχιτεκτονικής για τη παραγωγή γρηγορότερων επεξεργαστών στην ίδια λιθογραφία. Παραδείγματος χάρην, η αρχιτεκτονική Ivy Bridge είναι μια "συρρίκνωση" της Sandy Bridge, δηλαδή η ίδια αρχιτεκτονική (με κάποιες ίσως μικροβελτιώσεις) παραγόμενη πλέον με μικρότερα τρανζίστορ, πράγμα που αποτελεί το επονομαζόμενο "tick" της Intel (στο συγκεκριμένο παράδειγμα, από τα 32 στα 22nm). Ενώ αντίθετα το πέρασμα από την αρχιτεκτονική Westmere στη Sandy Bridge, παρόλη την ίδια λιθογραφική μέθοδο παραγωγής (32nm), επέφερε σημαντικές αυξήσεις στην απόδοση, χάρη στο νέο σχεδιασμό ("tock").

Για να δούμε λοιπόν τι μας ετοιμάζει η Intel για το μέλλον. Αρχικά το 2012 θα έρθουν οι επεξεργαστές Ivy Bridge για το ήδη υπάρχουν socket 1155. Η επόμενη γενιά επεξεργαστών θα λέγεται Haswell, θα διαδεχθεί την Ivy Bridge το 2013, όμως θα παράγεται επίσης στα 22nm όπως και η Ivy Bridge. H Roswell θα αποτελέσει τη "συρρίκνωση" της Haswell στα 14nm το 2014-2015, ενώ μια ολοκαίνουρια αρχιτεκτονική με το όνομα Skylake θα εμφανιστεί το 2016-2017 στα 14nm. Η Skymont θα αποτελέσει την επακόλουθη σμίκρυνσή της στα 10nm μέχρι το 2018.

Το μοντέλο που ακολουθεί η Intel σχεδόν διασφαλίζει την ομαλή μετάβαση από μια σχεδίαση σε μια νέα, αλλά και το ομαλό πέρασμα σε μικρότερες λιθογραφικές μεθόδους ανά μικρά χρονικά διαστήματα. Φυσικά με την παραγωγή chips στα 22/14/10nm είναι δεδομένο πως θα αυξηθούν όσο γίνεται οι συχνότητες λειτουργίας, όπως επίσης και οι μνήμες cache διαφόρων επιπέδων. Για να δούμε, θα μπορέσει η Intel να ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμά της...;

[img_ALT=Μια ματιά στους επεξεργαστές της Intel για τα επόμενα επτά χρόνια!]

http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/7784e3125ee5e28a.png[/img_ALT]

Διαβάστε περισσότερα εδώ...

Link to comment
Share on other sites

Αυτο αναρωτηθηκα κι εγω, αλλα αν θυμασαι εκει με τα 180->130nm λεγανε οτι "κατω απο 50 δεν παει" κτλ κτλ.

Και οντως με την τεχνολογια του 1999 ισως να μη πηγαινε, αλλα με τη τεχνολογια του 2008 πηγε.

Κατι τετοιο θα ισχυσει και εδω μαλλον.

Link to comment
Share on other sites

Πο πο πέρασε τόσος καιρός από τα Netburst; Πάντως αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι ενδεικτικό. Σύμφωνα με χρονοδιαγράμματα προηγούμενων χρόνων έπρεπε ήδη να είμαστε σε 22nm CPUs και 22nm Taylorsville SSDs :P Το 2009 η Intel είχε μιλήσει 32nm SandyBridge μες στο 2010, 22nm Ivy Bridge μες στο 2011 και 22nm Haswell μες στο 2012, οπότε έμεινε λίγο πίσω στο αρχικό της πρόγραμμα, αλλά και πάλι καλά το πάει σε σχέση με την AMD.

Όσο για το tick-tock είναι χρόνια τώρα η στρατηγική της Intel. Είχα διαβάσει ότι συμβολίζει το ρολόι που χτυπά για τους αντιπάλους, αλλά δεν το έψαξα περαιτέρω για να δω αν όντως τοποθετήθηκε έτσι επί του θέματος.

Penryn - 45nm, Quad core (Tick)

Nehalem - 45nm, Quad core με HT, IMC και QPI (Tock)

Westmere - 32nm, 6-cores με HT, IMC και QPI (Tick)

Sandy Bridge - 32nm, 8-cores with HT, IMC, QPI και AVX (Tock)

Ivy Bridge - 22nm (Tick)

Haswell - 22nm (Tock)

Link to comment
Share on other sites

Κάθε Tick είναι καινούργια λιθογραφική μέθοδος και κάθε Tock είναι καινούργια αρχιτεκτονική στους επεξεργαστές.

To Tick-Tock είναι συμβολικό από τον κτύπο του ρολογιού ο οποίος είναι σταθερός και επαναλαμβανόμενος ανά ίδια χρονικά διαστήματα και συμβολίζει την σταθερότητα της λιθογραφικής εξέλιξης στην παραγωγή μικρότερων σε διάσταση Transistors (tick) (κρατανε τον νόμο του Moor ενεργό) ανά δυο χρόνια, αλλά και την εξέλιξη της μικρό-αρχιτεκτονικής (Micro-Architecture) στους επεξεργαστές της Intel (Tock) ανά δυο χρόνια.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now