Samaritan

Πρώτη επαφή με το Wing Chun !

Recommended Posts

Αποφάσισα να μοιραστώ τις πρώτες μου εμπειρίες με το Wing Chun μαζί σας πρώτα,γιατί χωρίς να σας γνωρίζω από κοντά,σας θεωρώ φίλους μου.

Ας αρχίσουμε λοιπόν.

Έκανα 3.5 χρόνια μποξ και το θεωρούσα την καλύτερη πολεμική τέχνη,και όσα έμαθα μπορώ αποτελεσματικά να χρησιμοποιήσω στον δρόμο.Ακόμα λίγο και θα πήγαινα στην Μαθητιάδα Σερρών για να εκπροσωπήσω την χώρα μου,αλλά τελικά το παράτησα.Κάτι έλειπε,κάτι δεν μου άρεσε,η φιλοσοφία της ήταν γυμνή,γιατί σε μάθαινε μόνο να αμύνεσαι και να κάνεις απλά γυμνά κροσέ,και ντιρέκτ.Εδώ και ένα χρόνο αναζητώ κάτι άλλο.Το Karate δεν μου έκανε,το Muay Thai δεν μου έκανε,Το Kick Boxing,δεν μου έκανε μέχρι που είδα την ταινία Ip Man και έμαθα για το Wing Chun.Το έψαξα στο Youtube,το έψαξα και στην Ελληνική γειτονιά του ίντερνετ και έπεσα σε αυτό εδώ.International Dynamic Ving Tsun Association.Δεν πίστευα πως θα υπήρχε τόσο μεγάλος σύλλογος στην Ελλάδα με αυτή την όχι και τόσο δημοφιλή πολεμική τέχνη.Με χαρά μου διαπίστωσα πως υπάρχει ένας θυγατρικός σύλλογος στην πόλη μου.Πήρα τηλέφωνο στον Sifu της πόλης μου,και μου είπε πότε κάνουνε προπονήσεις και πότε να έρθω να δω μια προπόνηση και να πάρω τα αναγκαία χαρτιά.

Πήγα με έναν φίλο,και κάτσαμε να δούμε την προπόνηση.Μεγάλη εντύπωση μου προκάλεσε ότι κάνουν Yoga ως ζέσταμα.Μετά μου είπε να σηκωθώ και να τον χτυπήσω(μου θύμισε φάση Fight Club).Με ρώτησε αν έχω προηγούμενες εμπειρίες από πολεμικές τέχνες,και του είπα βέβαια,ναι.Όλα όσα έμαθα από το box,γκρεμίστηκαν μέσα από μερικές κινήσεις του αντιπάλου(προπονητή).Είχα ένα σοκ,γιατί τσάμπα χαράμισα 3.5 χρόνια στο μποξ,χωρίς πρώτα να ψάξω κάτι άλλο.

Δεν ξέρω πως,αλλά μου έκανε σχετικά αργές κινήσεις/μπλοκ,και όταν με ακουμπούσε ένιωθα λες και με χτύπησαν αρκετά δυνατά.Ο Σίφου,για σαραντάρης που ήταν,ήταν πολύ γυμνασμένος,με κοιλιακούς,με δυνατούς μυς κτλ.Γιατί χωρίς παρεξήγηση,τους περισσότερους Έλληνες της ηλικίας του που βλέπεις στους δρόμους,τους βλέπεις με πολλά κιλά.Ή εντύπωση μου λοιπόν,από το Wing Chun,είναι καλή και από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσω προπόνηση.Επίσης να αναφέρω πως είμαι ο μικρότερος του μαθητής,και οι άλλοι μαθητές του που είναι φίλοι του,από ότι να τον λένε σιφού,λένε ο ένας στον άλλον,μαλάκα.Εγώ βέβαια δεν μπορώ να του πω έτσι,αλλιώς θα κυκλοφορώ στον δρόμο με μαυρισμένο μάτι.

Παραπάνω σας είπα κάτι για φιλοσοφίες.Γιατί επέλεξα το Wing Chun ?

Θα παραθέσω μερικές παραγράφους από την Wikipedia για το Wing Chun.

Όταν κάποιος βρεθεί σε κατάσταση μάχης και θυμηθεί τις αρχές του Γουίν Τσουν, τότε μπορεί να αμυνθεί και να κερδίσει τη μάχη. Υπάρχουν πολλές έννοιες, οι οποίες περιλαμβάνονται στο σύστημα του Γουίν Τσουν Κουνγκ Φου και αυτές είναι oi ακόλουθες:

Η πιο προφανής αρχή του συστήματος του Γουίν Τσουν είναι η απλότητα (Simplicity). Η πιο απλή μέθοδος μιας επίθεσης είναι, όταν ένας μαχητής χτυπήσει με ευθεία γροθιά το θώρακα, το πρόσωπο ή με κλοτσιά το βουβώνα του αντιπάλου του.

Η "Οικονομία Κινήσεων" (Economy of Movement) είναι η αρχή, στην οποία οι μαθητές του Γουίν Τσουν αποφεύγουν να κάνουν μεγάλες κινήσεις, διότι με αυτόν τον τρόπο, οι μαθητές χάνουν πολύτιμο χρόνο στο να χτυπήσουν, να αποκρούσουν ή να αποτρέψουν μια επίθεση. Γι' αυτό το λόγο, στο Γουίν Τσουν διδάσκονται οι μικρές και γρήγορες κινήσεις, με σκοπό να επιτρέψουν στο μαθητή να πραγματοποιήσει ένα δυνατό, γρήγορο, ευθύ (σε ευθεία γραμμή) και αποτελεσματικό χτύπημα στον αντίπαλο, το οποίο θα είναι δύσκολο να αποφευχθεί.

Μια άλλη αρχή είναι η "Προστασία του Κέντρου" (Protect the Center)

- "Χαλάρωση" (Relaxation): Η θεμελίωση στο σύστημα του Γουίν Τσουν είναι, πως πρέπει να είσαι χαλαρός, όταν εκτελείς τις τεχνικές του άνω συστήματος. Όταν οι ώμοι σας είναι δύσκαμπτοι και σφιγμένοι τότε, είστε λιγότερο "ρευστός" και ευαίσθητος κατά τη διάρκεια του Τσί Σάο (Chi Sao) και της άσκησης παγιδεύσεως (trapping).

- "Πρακτικότητα" (Practicality): Ένας πραγματικός μαχητής του συστήματος Γουίν Τσουν, πρέπει να χρησιμοποιεί την πρακτική κοινή αίσθηση στην αυτοάμυνα. Το Γουίν Τσουν ως πολεμική τέχνη, είναι πολύ πρακτικό, επειδή με ένα απλό, ευθύ χτύπημα ή καταιγισμό ευθείων γροθιών (chain punch), μπορείς να νικήσεις τον αντίπαλο αποτελεσματικά και γρήγορα. Επιπλέον, πολλοί μαχητές του συστήματος Γουίν Τσούν χρησιμοποιούν τα "μοιραία" χτυπήματα, επειδή στοχεύουν τις τρωτές περιοχές του σώματος του αντιπάλου όπως: ο λαιμός, τα μάτια, ο βουβώνας και το στομάχι.

- "Αποδοτικότητα και ευαισθησία" (Efficiency and sensitivity).

- "Ταυτόχρονη Άμυνα και Επίθεση" (Simultaneous Attack and Defence): Οι μαθητές του συστήματος Γουίν ΤΣουν διδάσκονται πως να επιτίθενται και να αμύνονται την ίδια στιγμή ακριβώς. Όταν ένας μαθητής μπλοκάρει μια γροθιά από τον αντίπαλό του με το ένα χέρι, ταυτοχρόνως, με το άλλο χέρι δημιουργεί ένα γρήγορο και δυνατό χτύπημα στο σώμα ή στο πρόσωπο του αντιπάλου του.

- "Yin and Yang": Το Yin και το Yang δεν μπορούν να υπάρξουν το ένα χωρίς το άλλο. Όταν επιτίθεσαι είναι το yang και όταν αμύνεσαι το yin. Η επίθεση και η άμυνα είναι μια συνεχής αλληλεπίδραση του yin και του yang.

- "Παρακολούθηση του Αγκώνα" Watch the leading elbow.

- "Αμεσότητα" (Directness).

128269552742.jpg

Τα μαθήματα του συστήματος του Wing Chun χαρακτηρίζονται από το δυναμισμό. Οποιοσδήποτε μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματα του συστήματος αυτού είτε είναι αθλητικός τύπος, είτε όχι, ντροπαλός ή τολμηρός, αδέξιος ή με κλήση προς της πολεμικές τέχνες, χονδρός ή αδύνατος κ.ο.κ. Το Wing Chun είναι σχεδιασμένο μόνο για FIGHTING, είναι το μοναδικό σύστημα στον κόσμο που έχει άμυνα και επίθεση ταυτόχρονη. Έχει σχεδιασθεί για να εφαρμόζει λογική και έχει τεχνικές που βασίζονται επιστημονικώς, για να κάνει την κάθε τεχνική του στο μάξιμουμ της απόδοσης. Δουλεύει για κάθε ηλικία, άνδρα ή γυναίκα, για ανθρώπους που είναι κοντοί, ή έχουν λιγότερη ενέργεια, αλλά εάν πραγματικά μάθουν το σύστημα και δουλέψουν σκληρά και σωστά τις ασκήσεις, θα μπορούν να αντιμετοπήσουν ένα αντίπαλο. Το Wing Chun έχει μόνο 3 φόρμες και αυό είναι διότι είναι μόνο με τις 3 φόρμες ένα ολοκληρωμένο σύστημα. Δεν χρειάζετε αλλες φόρμες διότι αυτές περιέχουν όλες τις κινήσεις τεχνικές για την αυάμυνα, επίθεση κ.λ.π. Οι 3 φόρμες είναι σχεδιασμένες για διαφορετικούς λόγους, και όχι διότι υπάρχουν στην πολεμική τέχνη. Αυτό δεν έχει το νόημα ότι η 1η φόρμα είναι μικρότερης σημασίας απο την 2η ή την 3η φόρμα. Η κάθε φόρμα έχει δύνδεση με τις άλλες φόρμες και αλληλοσυμπληρώνουν στοιχεία μεταξύ τους.

Η 1η φάρμα έχει όλες τις βασικές τεχνικές, μας μαθαίνει την βασική στάση που στεκόμαστε στο Wing Chun. Μας μαθαίνει πως να δημιουργούμε την ενέργεια-δύναμη απο τον αγκώνα, πως να δημιουργούμε την ενέργεια-απο την στάση του Wing Chun (HORSE STANCE) που πρέπει να έιναι πολύ χαμηλή και σωστή. Και τέλος μας μαθαίνει την κίνηση και την σωστή θέση των χεριών και ποδιών σε τεχνικές. Η 1η φόρμα μας μαθαίνει πως επιστημονικώς να αποκτήσουμε την μέγιστη ενέργεια σε κάθε κίνηση-τεχνική. Επίσης η 1η φόρμα μας μαθαίνει την κεντρική γραμμή των κινήσεων στα χέρια μας στο σώμα μας και στην στάση των ποδιών μας. Τέλος μας μαθαίνει πως να χρησιμοποιόυμε τις τεχνικές μας με όλο το σώμα μας ταυτόχρονα.

To WING CHUN είναι ένα απο τα ποιό έξυπνα συστήματα στον κόσμο των πολεμικών τεχνών.

Εχουν μεγάλη σημασία οι λεπτομέριες σε κάθε στάση, τεχνική, και έχει πού οικονομικές κινήσεις. Αυτός είναι ένας απο τους ποιό ισχυρούς λόγους ότι έχει δημιουργηθεί απο γυναίκα το Wing Chun, γιατί η φύση της γυναίκας είναι ότι πρώτα σκέφτεται πολύ και μετά κινείται. Ενώ η φύση του άνδρα είναι ότι πρώτα κινείται και μετά σκέφτεται.

Η συστηματική εκπαίδευση του Wing Chun βοηθάει στο να εμβαθύνουν οι μαθητές στις αρχές του συστήματος, να αναπτύξουν και να βελτιώσουν τα παρακάτω:

- Αυτοάμυνα

Το Wing Chun διδάσκει τους μαθητές του να σκέφτονται αντί να πανικοβάλλονται σε μια απειλητική ή υποτιθέμενη επικίνδυνη κατάσταση κι' έτσι να δρουν με αποτελεσματικές τεχνικές αυτοάμυνας.

- Αυτοπεποίθηση

Καθώς το παιδί επιτυχώς κατακτά και προχωρά για νέους στόχους, η αυτοπεποίθηση της/ του ενισχύεται σημαντικά. Έτσι μπορεί να πει κανείς ότι το Wing Chun διδάσκει αυτό σεβασμό, αυτοπεποίθηση και αυτοκυριαρχία.

- Συντονισμός

Το Wing Chun 'προκαλεί' ολόκληρο το σώμα - Στα ομαδικά σπορ η ανάπτυξη ισορροπίας παραμελείται, ενώ στο Γουίν Τσουν όχι.

Μυϊκή τόνωση * Βελτίωση αντανακλαστικών * Καρδιαγγειακή άσκηση * Μείωση του στρες * Αυτοπεποίθηση * Έλεγχο βάρους * Αυτοέλεγχο (αισθηματικό και πνευματικό)* Ανάπτυξη της δύναμης αυτοσυγκέντρωσης.

Σε γενικότητες το Wing-Chun, είναι ένα πολύ επιθετικό σύστημα με θαυμάσιες και όχι περιττές επιθέσεις και άμυνες. Τα κτυπήματα που κάνουμε σε ένα αντίπαλό μας πρέπει να υποστηρίζονται με μοχλικές κινήσεις. Στο Wing-Chun μαθαίνουμε να αντιδρούμε ενστικτωδώς η από την αφή μας, και όχι με την σκέψη και την όραση. Διότι για να κάνουμε μια κίνηση άμυνας με το χέρι μας, τις ποιό πολλές φορές βλέπουμε την κίνηση του αντιπάλου, μετά από την όρασή μας περνάει το μήνυμα στο μυαλό μας, και ο εγκέφαλος εφόσον σκεφτεί, ενεργεί τα συγκεκριμένα νεύρα, για να δώσουν την συγκεκριμένη κίνηση στο χέρι μας. Αυτή η λειτουργία έχει πολλά στάδια και αυτό κάνει την κίνησή μας αργή. Ενώ με την εκπαίδευση που κάνουμε να λειτουργούμε ενστικτωδώς με την αφή μας μόνο, τότε έχουμε γρήγορη κίνηση για άμυνα. Τέλος η ουσία του Wing-Chun είναι η γέννηση της ταχύτητας. Η ταχύτητα αποτελείται από δύο στοιχεία, χρόνος αντίδρασης, και χρόνος κίνησης.

Στα κολλημένα χέρια αρχικά αναπτύσσεται η ευαισθησία της επιδερμίδας στη αφή του αντιπάλου και με τα χρόνια αυτή η αίσθηση αναπτύσσεται σε απίστευτο βαθμό.

Κατανοείς την κίνηση του αντιπάλου προτού γίνει, γιατί διαισθάνεσαι το ηλεκτρικό ρεύμα που περνάει στους μυς για να τους δώσει κίνηση μέσα από το νευρικό σύστημα. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι ένας μαθητής του γουιν τσούν δεν χρειάζεται να βλέπει για να αμυνθεί.

Όπως και άλλα εσωτερικά συστήματα κουνγκ φου βελτιώνει και διατηρεί την σωματική και πνευματική υγεία μέχρι τα βαθιά γεράματα. Γιʼ αυτό μπορείς να το ασκείς και στα εβδομήντα!

Πιστεύω πως είναι η πιο αγνή αλλά και η πιο επικίνδυνη πολεμική τέχνη στον κόσμο.Αυτά είναι.Ότι απορίες έχετε,εδώ είμαι. :D

Edited by Samaritan
Link to comment
Share on other sites

Κοντραρεις στον δρομο ομως εναν του Muai thai η του MMA ? :P

Ποτέ δεν ξέρεις πια τέχνη κατέχει η αντίπαλος,εκτός και αν έρθεις σε επαφή μαζί του.

Η τέχνη του Muai thai είναι πολύ βίαια.Οι πιο πολύ μάγκες του δρόμου δεν ξέρουν καμιά τέχνη.Ο λόγος ?

Σε όλες τις σχολές λένε,να χρησιμοποιείς αυτά που έμαθες μόνο σε ακραίες συνθήκες,δηλαδή όταν δεν έχεις άλλη επιλογή πάρα να αμυνθείς.Δεν πας σε σχόλη για να το παίζεις μάγκας αργότερα στον δρόμο. :)

Εγώ αυτό που παρατήρησα στο Wing Chun είναι ότι δεν υπάρχουν χτυπήματα άμυνας ή επίθεσης.Όλα τα χτυπήματα είναι και άμυνα αλλά και επίθεση μαζί.

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά φιλικά τελείως, μην ξεθαρρεύεται στον δρόμο με τις διάφορες πολεμικές τέχνες, αφενός και πάλι κάποιος άσχετος ψημένος ξηλοδάρτης μπορεί να σας κάνει μπλε μαρέν, αφετέρου αν χωθείς σε λάθος άτομο παίζει να βρεθείς με κανένα Glock στο στόμα και να κλαις σαν κοριτσάκι.

Ηρεμία και να αποφεύγετε τις κακοτοπιές.

Edited by caution
Link to comment
Share on other sites

Παίδες να το μετονομάσω σε Martial Arts Thread ?

Να μιλάμε γενικά για τις πολεμικές τέχνες εδώ,ώστε να μην ανοίξουμε άλλο παρόμοιο θέμα στο μέλλον.Εγώ ας πούμε άρχισα να γράφω για το Wing Chun. ;)

Link to comment
Share on other sites

Τελικά έφυγα.Δεν μου αρέσουν καθόλου τα μαθήματα.Δηλαδή LoL,τζάμπα ρευστό πληρώνω σε κάποιον που σε προπονεί απαράδεκτα.Θα συνέχιζα αν θα ήταν σαν τον παλιό μου προπονητή,όχι σαν αυτόν που με το ζόρι κινεί το σαγόνι του να μου απαντήσει σε απορίες.

Θα πάω στον Ζάχο,τελείωσε.Η πόλη είναι μικρή,θα πήγαινα Krav Maga αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει τέτοια σχολή εδώ,οπότε θα πάω kickboxing.Έχω μάθει ότι ο προπονητής εκεί είναι πολύ αυστηρός αλλά μαθαίνει τουλάχιστον σωστά,όχι όπως ο άλλος "δήθεν" sifu.

Link to comment
Share on other sites

σωστος και εγω τουλαχιστον,αυτο θα εκανα ...αμα ο προπονητης ειναι στην κοσμαρα του δεν μπορεις να μαθεις τιποτα γιατι απλα δεν σε ακουει..μιλαω απο προσωπικη εμπειρια.Ο πατερας μου εχει γυμναστηριο γιαυτο το λεω :P

Link to comment
Share on other sites

σωστος και εγω τουλαχιστον,αυτο θα εκανα ...αμα ο προπονητης ειναι στην κοσμαρα του δεν μπορεις να μαθεις τιποτα γιατι απλα δεν σε ακουει..μιλαω απο προσωπικη εμπειρια.Ο πατερας μου εχει γυμναστηριο γιαυτο το λεω :P

Τι πρώτη φορά όταν πήγα έλεγα "Άαα ωραία τώρα θα ξέρω κάτι πολύπλοκες κινήσεις,άσε".Έφυγα από το πρώτο μάθημα με ένα παράπονο γιατί όλα τα μαθήματα γίνονταν κατά κάποιο τρόπο σε Slow Motion και νόμιζα πως θα είναι έτσι μόνο στην αρχή.Αλλά έκανα λάθος,σε κάθε μάθημα όλα ήταν σε Slow motion,και λέω "τι στο διάολο πολεμική τέχνη είναι αυτή" ?

Του το λέω του προπονητή μου μουγκρίζει μέσα από τα δόντια με το ζόρι και από τότε δεν έρχομαι πια..

I want pain..No pain no gain.Για αυτό θα πάω kickbox.Θέλω να γίνω σαν πέτρα και στο Kickbox με αυτά που έχω ακούσει για τον προπονητή τους,το σίγουρο είναι ότι θα γίνω ένας κινούμενος βράχος.

Ωραία πολεμική τέχνη το Wing Chun,αλλά το όλο θέμα είναι το πως σε μαθαίνει ο "υποτιθέμενος" sifu.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now