GeorgeMan

Gigabyte GA-MSH61DI: H λεπτότερα mini-ITX μητρική στον κόσμο, με διαφορά!

Recommended Posts

[NEWS_IMG=Gigabyte GA-MSH61DI: H λεπτότερα mini-ITX μητρική στον κόσμο, με διαφορά!]http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/1354dffbd48df6ad.jpg[/NEWS_IMG]Οι μητρικές mini-ITX έχουν γίνει αδιαμφισβήτητα της μόδας το τελευταίο διάστημα, με πολλές εταιρείες να ανακοινώνουν τις δικές τους υλοποιήσεις. Το πρότυπο mini-ITX μπορεί να περιορίζει σημαντικά το πλάτος και το μήκος των μητρικών, καθιστώντας τες έτσι ιδανικές για μικρά, διακριτικά και όμορφα κουτάκια σε γραφεία και σαλόνια. Παρόλο τον περιορισμένο χώρο, οι μηχανικοί των εταιρειών έχουν καταφέρει να ενσωματώσουν όλα τα χαρακτηριστικά των κανονικών ATX μητρικών σε αυτές τις λιλιπούτειες κατασκευές, για να μην πούμε ακόμα περισσότερα από τις ATX, όπως bluetooth και wifi! Το πρότυπο mini-ITX όμως δεν περιορίζει το ύψος των μητρικών, κι έτσι αυτές ως τώρα είχαν το ίδιο περίπου ύψος με τις ATX. H Gigabyte παρουσιάζει λοιπόν σήμερα την πρώτη "λεπτή" μητρική mini-ITX προς ευρεία πώληση, και μάλιστα με κανονικό socket 1155 για οποιονδήποτε SandyBridge επεξεργαστή μέχρι 95W TDP! Το πιο ψηλό σημείο της GA-MSH61DI είναι οι θύρες USB στο backpanel, όπως θα διαπιστώσετε από τις φωτογραφίες παρακάτω. Πέρα από τα προαναφερθέντα πρωτότυπα χαρακτηριστικά, η εν λόγω μητρική ενσωματώνει το Intel H61 chipset, δύο slots για μνήμη τύπου SO-DIMM DDR3 (έως 8GB - dual channel) τοποθετημένα πλάγια, δύο θύρες SataII, μία mSata, μία mini Pci-express για κάρτες επέκτασης, όπως ασύρματη δικτύωση, καθώς και μία LVDS.

Στο πίσω μέρος θα βρούμε θύρες HDMI, Gigabit Ethernet, οπτική έξοδο ήχου 7.1, μόλις ένα line-in jack, δύο USB 2.0 και δύο USB 3.0. Δυστυχώς δεν υπήρχε χώρος για επιπλέον θύρες αναλογικής εξόδου ήχου, ενώ και κάποια θύρα pci-express x16 θα ήταν τελείως έξω από τον προσανατολισμό της μητρικής αυτής. Η μητρική δεν διαθέτει 4pin βίσμα τροφοδοσίας του επεξεργαστή, ούτε ATX 24pin βίσμα. Αντλεί την απαιτούμενη ενέργεια από μία σύνδεση 12volt στο πίσω μέρος, γιαυτό και το κύκλωμα τροφοδοσίας αποτελείται μόλις από 3 φάσεις, οι οποίες ωστόσο είναι ικανές για τη τροφοδοσία κανονικών Sandy Bridge επεξεργαστών όπως αναφέραμε πιο πάνω, αλλά με τον περιορισμό των 95W TDP. Δεν έχει γίνει λόγος ακόμα για την τιμολόγηση της μητρικής, όμως λόγω της "διαφορετικότητάς" της δεν περιμένουμε να είναι ιδιαίτερα φθηνή.

[img_ALT=Gigabyte GA-MSH61DI: H λεπτότερα mini-ITX μητρική στον κόσμο, με διαφορά!]

http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/7784e679f0f03d83.jpg[/img_ALT]

[img_ALT=Gigabyte GA-MSH61DI: H λεπτότερα mini-ITX μητρική στον κόσμο, με διαφορά!]http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/7784e679f0f13392.jpg[/img_ALT]

Link to comment
Share on other sites

Τα So-dimm ddr3 ειναι περισσοτερο διαδεδομενα απ' οσο νομιζεις, κυριως γιατι πολυς κοσμος αναβαθμιζει τα laptop του!

2x Kingston 4GB 1333MHz DDR3 Non-ECC CL9 SODIMM | Skroutz.gr = 40? για 8GB ram :)

Με πόσα λιγοτερα βρισκεις κανονικά DIMM?

Εμενα παντως για καποιο υπερ-μινιατουροPC χωρις καν δισκο (με msata ssd ;)), μου αρεσει τρελα!

Προφανως δε θα εχει καμια απολυτως σχεση στις επιδοσεις με τα Atom variants, ομως το μεγεθος δε θα παραπεμπει απλα. Θα ειναι το ιδιο και μικροτερο!

Edited by GeorgeMan
Link to comment
Share on other sites

@γ_μαν

Σε όλο το hardware που έχει περάσεις από τα χέρια σου, πόσα so και πόσα normal dimms είχες; You get the point...

Και εφόσον υπάρχουν ITX με κανονικές μνήμες - είναι full αποτρεπτικός παράγοντας, πιστεύω. Επίσης τόσο δυνατά συστήματα δεν μπορώ να φανταστώ τι να τα κάνεις χωρίς δυνατή gpu. Μόνο για desktop γενικών καθηκόντων, που και εκεί, ένα llano την κάνει την δουλειά μια χαρά.

Edited by caution
Link to comment
Share on other sites

Τώρα να γίνω λίγο κακός...?

Εντάξει η μητρική είναι slim, δε λέω... Ψήκτρα σ΄αυτό τον καημένο τον επεξεργαστή δεν θα βάλει όποιος την πάρει? θα βάλει... Οπότε πιο το νόημα??

Link to comment
Share on other sites

Τώρα να γίνω λίγο κακός...?

Εντάξει η μητρική είναι slim, δε λέω... Ψήκτρα σ΄αυτό τον καημένο τον επεξεργαστή δεν θα βάλει όποιος την πάρει? θα βάλει... Οπότε πιο το νόημα??

Θα συμφωνήσω, βασικά όταν είδα τον τίτλο λέω: " και? .... "

Τεσπα, δεν μπορω να σκεφτώ την χρησημοτητα της, μου θυμίζει περισσότερο μητρική λάπτοπ... με αντοιστοιχη ψύξη στο cpu. Μόνο έτσι θα έχει νόημα να την παρει κάποιος.

Γούστα έιναι αυτα.

Link to comment
Share on other sites

To περίεργο είναι ότι την έβγαλαν κανονικά retail. Αν ήταν στην entreprise αγορά ξέρω 'γω ή σε κάνα laptop, να 'λεγα ντάξει. Γενικά ώρες ώρες η Gigabyte με μπερδεύει πολύ με τις επιλογές της.

Link to comment
Share on other sites

Ο,τι και να λετε, ειναι μουρλια για οποιον κατασκευαστη την παρει και την embedάρει σε ενα κουτι-μινιατουρα.

Μπορει ο αλλος στο γραφειο του να θελει κατι δυνατο και minimal. :)

Τη φανταζομαι παρεα με κανα ψυκτρακι 1CM με ανεμιστηρι 12cm με παχος 0,5cm και καναν 64GB mSata SSD... Μμμμουρλια! :D

Φυσικα χωρις optical drive, και με τα "μεγαλα" αρχεια σε εξωτερικο δισκο στο πλάι.

@γ_μαν

Σε όλο το hardware που έχει περάσεις από τα χέρια σου, πόσα so και πόσα normal dimms είχες; You get the point...

Επειδη ασχολουμαι με desktops δε σημαινει οτι τα so-dimm ειναι πιο ακριβα ή πιο δυσευρετα ή πιο αργα ή whatever...!

Edited by GeorgeMan
Link to comment
Share on other sites

Μόνο ολίγον.......fail.

Βάλτε κάτι παραπάνω.

Με 100 ευρώ παίρνεις Ζ68 ΙΤΧ που σκοτώνει. Και είναι σχεδόν σίγουρο οτι θα πάιρνει και Ivy Bridge. Με τον περιορισμό που έχει αυτή η μητρική σε ρευμα θα θες ΙVΥ energy efficient που θα είναι 15-20% ακριβότερος.

Και αν τον δέχεται με bios update. Το πιο ιδανικό πραγματικά για ITX boards θα ήταν τα SO-DIMMS γιατί γλυτώνεις και χώρο και λίγο ρευματάκι. Αλλα δεν έχεις πάνω απο 1333 προς το παρόν.

Πόσο πιο λεπτό κουτι θα πάρει κανείς για γραφείο. Αν τα 10 και 13 εκατοστά στα τωρινά κουτιά είναι πολλά σε ύψος τι να πούμε ? Πάρε λαπτοπ ?

Με 70 ευρώ παίρνεις το ELEMENT Q που είναι τρελά οικονομικό και αναβαθμίζεται και το PSU του απο 220 σε 350 ή 450. Δεν το λες και ασχημο γιατί είναι αρκετά λιτό.

Ακολούθως έχουμε Antec ISK-300/310 και ISK 100. Ειδικά το τελευταίο είναι κουκλι. Αλλά...είναι πολύ περιορισμένο. Μετά θες και 1U ψύκτρες με limitation στα 35mm. Ακριβές και δυσευρετες στην χώρα μας.

Τα MINI ITX LIAN LI είναι πολύ ακριβότερα και δεν είναι πιο μικρά αλλά έχουν καλύτερη ψύξη. Το SILVERSTONE SG-05 είναι αρκετά ιδανικό για γραφείο θα έλεγα. Και με καλή ψύξη.

Ομως τα παραπάνω θέλουν LAPTOPATO οπτικό που κανει 2-2.5 φορές παράπανω απο ενα φτηνιάρικο SATA των 20 ευρώ.

Κοινώς με αυτή την μητρική δεν έχεις ουτε μελλοντικά upgrades σε CPU, ουτε μνήμες πάνω απο 1333 και θες και περισσότερα χρήματα για οπτικό και ψύκτρα αν διαλέξεις extreme slim κουτί.

Link to comment
Share on other sites

Προφανώς η μητρική δεν είναι για να βάλεις έναν 2600 πάνω. Είναι να βάλεις το πολύ έναν 2300 με 4 γιγα ραμ και να βάλεις μια λεπτότατη ψύκτρα ή να ψύχεται σε κάτι custom επάνω απο το κουτί της. Εδώ έχουμε λαπτοπ που έχουν μέρομ επάνω και ψύχονται μια χαρά με ένα heatpipe.

Link to comment
Share on other sites

Μιας και το ανεφερες , εχεις να προτεινεις καποιο SFF τροφοδοτικο για το element Q , μιας και αυτο που εχει πανω κανει σαν αεροπλανο ???

Βεβαίως.

Be Quiet SFX 350 80 PLUS 1x6 pin PCIE

Be Quiet SFX Power 350W | Skroutz.gr

http://www.ebay.de/itm/Netzteil-SFX-350W-BEQUIET-SFX-POWER-BQT-SFX-350W-/300596535728?pt=LH_DefaultDomain_77&hash=item45fcf321b0

http://www.ebay.de/itm/be-quiet-Netzteil-350W-SFX-Power-BQT-SFX-350W-/130545191474?pt=LH_DefaultDomain_77&hash=item1e65198a32

Silverstone 450 SFX <---- Αυτό σηκώνει ανετα GTX 550. 1x6 pin PCIE + 1x8 pin PCIE. 80 PLUS BRONZE

http://www.ebay.de/itm/Silverstone-SST-ST45SF-450W-SFX-ATX-Power-Supply-/280672305043?pt=PCA_UPS&hash=item41595f7f93

http://www.ebay.de/itm/Silverstone-SST-ST45SF-450W-SFX-ATX-Power-Supply-/280672305043?pt=PCA_UPS&hash=item41595f7f93

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now