JC_Denton

Λεπτομέρειες για τη σειρά ATi Radeon 4800

Recommended Posts

[wrapleft]http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/547c42855375c4.jpg[/wrapleft] Ένα μικρό σάλο έχει δημιουργήσει το άρθρο που δημοσίευσε πρώτα το TG Daily και μετά το Tom's Hardware, που αφορούσε τη νέα σειρά καρτών γραφικών της AMD/ATi. Το άρθρο αυτό, μιλάει για την ημερομηνία κυκλοφορίας των καρτών, τις τιμές τους κατ' εκτίμηση, καθώς και τα κωδικά ονόματα των πυρήνων και των board. Αυτά τα τελευταία μάλιστα, είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που αρκετοί Έλληνες "δυσανασχέτησαν", μιας και ο συγγραφέας του άρθρου έδωσε κάποιες ερμηνείες, που γρήγορα άναψαν μια μικρή "φωτιά" στο διαδίκτυο.

Καταρχάς όμως, ας ξεκινήσουμε με τα πιο βασικά: Οι κάρτες γραφικών της σειράς 4xxx, δε θα βγουν νωρίτερα από το GT200 της nVIDIA, όπως αναμενόταν, αλλά την ίδια περίοδο - ίσως και λίγο αργότερα.

Το δεύτερο βασικό τους χαρακτηριστικό είναι η υποστήριξη επεξεργασίας φυσικής, κάτι που η AMD πρέπει να έκανε μόνη της, καθώς η Intel έχει αγοράσει τη Havok, ενώ δεν είχε ακουστεί κάτι για πιθανή συνεργασία με την nVIDIA, για την παροχή των εντολών του PhysX που αυτή διαθέτει.

Το τρίτο βασικό νέο, είναι η τιμή τους. Ακούγεται ότι η νέα σειρά θα έχει κάρτες γραφικών με 512 ΜΒ μνήμης, που θα τιμολογούνται ίσως και χαμηλότερα από τα 200 δολάρια, κάτι πολύ σημαντικό για την τσέπη των καταναλωτών.

Οι κάρτες αυτές λοιπόν, όπως προείπαμε, αναμένονταν περίπου μέσα στο Μάιο. Όπως είναι τα πράγματα τώρα όμως, φαίνεται πως και αυτές τις αναμένουμε την 25η εβδομάδα του Ιουνίου, δηλαδή μέσα στο διάστημα από 15 έως και 22 Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν ταυτόχρονα, οι δύο αντίπαλες εταιρείες, AMD και nVIDIA, θα μας προσφέρουν τις λύσεις τους για το καλοκαίρι.

Βέβαια, με τις φήμες που ακούγονται για τις τιμολογήσεις, το GT200 με το RV770, δε φαίνεται να παίζουν στην ίδια κατηγορία, μιας και το δεύτερο ακούγεται πως θα είναι σημαντικά φτηνότερο, ενώ δεν αναμένεται να έχει τόσο μεγάλες διαφορές στις επιδόσεις.

Η νέα λοιπόν σειρά της AMD, ATi Radeon 4800, θα έχει στην αρχή τρεις "εκπροσώπους" - την 4850, την 4870 και την 4870 Χ2. Όλες θα διαθέτουν 512 ΜΒ μνήμης αρχικά (η Χ2, 2x512 MB), αλλά αναμένεται και μια 4850 με 256 ΜΒ μνήμης, καθώς και κάρτες με 1 GB μνήμης (ίσως και Χ2 με 2x1 GB). Βέβαια, αυτά είναι στο χέρι του κάθε κατασκευαστή, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε τέτοια μοντέλα πριν το φθινόπωρο, μιας και οι περισσότεροι μεγάλοι κατασκευαστές θα θέλουν να πουλήσουν όσο περισσότερο μπορούν το καλοκαίρι.

Η 4850 λοιπόν, με την κωδική ονομασία "Makedon", είναι η "μικρή" κάρτα της σειράς. Το όνομα, προφανώς προέρχεται από το όνομα του βασικού προγραμματιστή των Catalyst, του ελληνικής καταγωγής Terry "Catalyst" Makedon, αλλά ο συγγραφέας του άρθρου θεώρησε πιθανή και την προέλευση του ονόματος από τον Μέγα Αλέξανδρο. Το ζήτημα βέβαια είναι ότι αναφέρθηκε στο Μέγα Αλέξανδρο ως "Alexander Makedonski", πράγμα που εξόργισε πολλούς (ειδικά μάλιστα και μετά την εκλογή του ονόματος Instabul στους νέους επεξεργαστές της AMD, αντί για το Constantinople που πολλοί θα ήθελαν).

Πέρα από αυτό το γεγονός, το άρθρο συνεχίζει λέγοντας ότι ήδη έχουν αρχίσει να τυπώνονται τα πρώτα κουτιά για τις κάρτες, άρα φαίνεται πως τα specs είναι στην τελική τους μορφή και το μόνο που απομένει είναι η παραγωγή των καρτών. Η 4850 θα έχει σύστημα ψύξης που θα καταλαμβάνει μία θύρα (single slot) και θα είναι συμβατή με Quad Crossfire.

Τον Ιούλιο, η AMD θα βγάλει στην αγορά τη 4870 με 512 ΜΒ GDDR5 μνήμης και τη ναυαρχίδα της σειράς, 4870 X2 1024 MB GDDR5. Το chip της 4870, θα βρίσκεται πάνω στο board με κωδική ονομασία "Trojan", προφανώς αναφερόμενο στο Δούρειο Ίππο (Trojan Horse).

Από πλευράς επιδόσεων τώρα, αυτά που ακούγονται είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Μια 4870 ακούγεται ότι θα είναι ισάξια ή και ανώτερη από μια 3870 Χ2. Τα προβλήματα που είχε η 3870 Χ2 με τη χρήση του PCIe Gen1 Controller, που η χρήση του πλέον θεωρείται πως ήταν ένα λάθος, μιας και η κάρτα ήταν πολύ ισχυρή αλλά δε συγχρόνιζε σωστά τα δεδομένα, είναι παρελθόν. Η ομάδα της ATi δε θα επαναλάβει το ίδιο λάθος, λένε, με τη 4870 Χ2. Προς το παρόν βέβαια, δεν υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο για το τι είδους συνδεσμολογία έχουν οι δύο πυρήνες μεταξύ τους.

Στα βασικά χαρακτηριστικά, το PCI Express 2.0, η υποστήριξη 7.1 ήχου μέσω της HDMI θύρας και το DirectX 10.1 δεσπόζουν. Ακόμα σημαντικότερο όμως, είναι η αισθητή βελτίωση των χρωμάτων, όπως λένε οι φήμες και η χαμηλή κατανάλωση των καρτών, που καθιστά ικανές τις 4850 και 4870 να δουλέψουν, χωρίς 8πινο τροφοδοσίας.

Τέλος, αυτό που μένει είναι οι τιμές. Με βάση όσα ακούγονται, η AMD σκοπεύει να χτυπήσει την nVIDIA με επιθετική στρατηγική στις τιμές, κρατώντας τις χαμηλά, μη δίνοντάς της τη δυνατότητα να απαντήσει. Η 4850 αναμένεται στο λανσάρισμά της στα 189-219 δολάρια και η 4870 GDDR5 στα 249-279 δολάρια.

Ο ανταγωνισμός λοιπόν θα βαρέσει "κόκκινο", με ένα καλοκαίρι που αναμένεται καυτό στις κάρτες γραφικών. Θα μπορέσει η AMD να πάρει πίσω το ποσοστό της αγοράς που έχασε τον τελευταίο χρόνο από την nVIDIA, ή η nVIDIA θα παραμείνει στην κορυφή στις εξωτερικές κάρτες γραφικών, αφήνοντας κι άλλο πίσω της τον ανταγωνισμό?

Link to comment
Share on other sites

για να βγένει πιο αργά απο οτι είχε αρχικά αποφασιστεί μπορει και να σημαίνει αντεπίθεση.Η αλήθεια είναι οτι η πωλήσεις της ατι έχουν μειωθεί τον τελευτέο χρόνο απο οτι διαφάζω και το μόνο που θα πρεπει είναι να βγάλει στην αγορα κάτι δυνατό και παράληλα προσιτό που να υποστηρίζετε απο driver μιας και εκεί είναι το μελανό της σημειο.Φένετε οτι θα το πετύχει μια και για να το βγάλει μαζί με της nvidia σημαίνει οτι δεν φοβάται τον ανταγωνισμό.Αν το σκεφτείτε αυτό θα είναι καλό και για μας τους πορομένους μιας και οι nvidia θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν και της αρχικές σκέψεις τους για της τιμές στις νέες g200.Oπως και να έχει θα είναι ενα πολύ θερμό καλοκαίρι.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now