argi

Ba.m.i.a.a.s (scratch build)

Recommended Posts

project BA.M.I.A.A.S

Balsa Mini Itx All Around Server

scratch build

update 1

update 2

final pics

final pics 2

Η ενασχόληση με το case modding άρχισε στα φοιτητικά μου χρόνια, το 2004, με αφορμή ένα τεύχος του pc magazine (κίτρινο εξώφυλλο με ένα chieftec βαμμένο κόκκινο). H ''μορφοποίηση κουτιών προσωπικού υπολογιστή'' μου φάνηκε τότε σαν μία ακόμη ευκαιρία για δημιουργία, αφού ο υπολογιστής ήταν μεγάλο μέρος της καθημερινότητας μου και είχα βαρεθεί να βλέπω ασπρο-κίτρινα κουτια μέσα στο σαλόνι-κουζίνα-γραφείο μου.

Από εκείνη την περίοδο, ασχολήθηκα με αρκετά case mods, τα οποία, συνήθως, περιλάμβαναν την μετατροπή ενός κουτιού, όσον αφορά, το βάψιμό του, την προσθήκη κάποιων εξαρτημάτων -από plexiglass κυρίως- , άνοιγμα τρυπών για ανεμιστήρες και γενικώς την ελαφριά παραμετροποίηση του υπάρχοντος κουτιού ή οποία θα ολοκληρωνόταν σε, όσο το δυνατόν, λιγότερο χρόνο. Οι λόγοι ήταν η έλλειψη κατάλληλου εξοπλισμού για μορφοποίηση υλικών, όπως plexiglass, μέταλλο, αλουμίνιο και ξύλο, η έλλειψη χρόνου και κυρίως η έλλειψη χώρου εργαστηρίου, μιας και ένα μεγάλο μέρος του σπιτιού μου, καταλάμβανε τότε, ο φοιτητικός χώρος εργασίας και τα τελευταία χρόνια, η επαγγελματική μου στέγη. Είναι λίγο δύσκολο να έχω απλωμένα εξαρτήματα γύρω γύρω.

Η ''δημιουργία από το μηδέν'' είναι το πάθος μου, το hobby μου και ευτυχώς, μεγάλο μέρος του επαγγέλματός μου. Ο όρος scratch build, που πρώτη φορά είδα στο site bit-tech.net, ένα site εξαιρετικό, όσον αφορά το case modding, δηλώνει ακριβώς αυτό.

Παιρνώντας από τα δακρύβρεχτα, αυτοβιογραφικά στοιχεία, που μάλλον δεν σας αφορούν, ας πάμε στο ''ζουμί'' της υπόθεσης. Η έλλειψη χώρου, χρόνου και πλέον, χρήματος υπάρχουν ακόμα! Η δημιουργία, όμως, είναι ανάγκη και πρέπει να εκδηλωθεί!

Μετά τον προφανή ενθουσιασμό μου με την πλατφόρμα mini itx, σκέφτηκα πως ήταν ευκαιρία να ξεκινήσω το πρώτο μου scratch build. Τα μεγέθη μικρά, οι απαιτήσεις σε διαστασιολόγηση και σχεδιασμό, όχι υπερβολικές -βλ. mini itx, μη ύπαρξη vga και μόνο ένας δίσκος 2.5''-. Οπότε, ας πούμε, βάζουμε στην άκρη την έλλειψη χώρου και χρόνου. Το ζητούμενο, στην συγκεκριμένη περίπτωση, ήταν η δημιουργία ενός κουτιού αποκλειστικά απο εμένα, χωρίς να απευθυνθώ σε εξειδικευμένα εργαστήρια (plexi, μετάλλου, ξύλου), για την επεξεργασία των υλικών. Ελπίζω σε επόμενο case mod, να αφιερώσω όλο τον χρόνο μου στον σχεδιασμό και να έχω την δυνατότητα να υλοποιήσω ένα scratch build , άριστων προδιαγραφών κατασκευαστικά, με την βοήθεια επαγγελματικού εξοπλισμού και των ανάλογων ''μαστόρων''.

Ψάχνοντας ένα υλικό που θα μπορούσα να επεξεργαστώ εύκολα και κατ' οίκον, κατέληξα στο ξύλο balsa. Με το συγκεκριμένο υλικο έχω αρκετή εξοικίωση, μιας και το έχω χρησιμοποιήσει αρκετές φορές στην κατασκευή αρχιτεκτονικών μακετών, κατα την διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων. Κόβεται σχετικά εύκολα με κοπίδι, τρίβεται με γυαλόχαρτο, κολλάει με ξυλόκολλα πολύ δυνατά, είναι ελαφρύ και έχει πολύ μεγάλη αντοχή, συγκριτικά με το βάρος του. Απ' ότι γνωρίζω χρησιμοποιείται πάρα πολύ στην κατασκευή τηλεκατευθυνόμενων μοντέλων αεροπλάνων, λόγω των ιδιοτήτων του. Στο εμπόριο το βρίσκουμε σε σανίδες(πλάτoυς 10cm) και δοκούς, μήκους ενός μέτρου, σε διαφορα πάχη.

Το παρόν case θα χρησιμοποιηθεί ως htpc και data/print server για το γραφειο, και θα συνδεθει σε μια lcd tv για να γινονται παρουσιασεις με remote desktop. Για την τροφοδοσία θα χρησιμοποιήσω τροφοδοτικό ATX για να μπορώ να τοποθετήσω στο μέλλον τετραπύρηνο επεξεργαστή. Βέβαια, προς το παρόν, το παίζω οικολόγος. 30watt idle και 46 watt load. :)

hardware

(μπορεί να αλλάξει):

intel celeron g530

gigabyte h67n-usb3-b3

2x4gb kvr1333d3n9 @ 1066mhz 6-6-6-17

kingston ssdnow v100 64gb

coolermaster gx450

Το όνομα προήλθε μετά από δίλεπτη σκέψη και αποτελείται από τα αρχικά των λέξεων Βalsa mini itx all around server και μιας και προτρέπει στην λέξη ''ΜΠΑΜΙΑΣ'', είπα να το κρατήσω προς το παρόν, εξαιτίας του χιουμοριστικού χαρακτήρα του. Αν μου έρθει κατι άλλο μετα, βλέπουμε και το ξαναβαφτίζουμε. Σε ξένο φόρουμ θα ακουγόταν πολύ extreme.:D:D:D:D Παρακαλώ, μιας και είμαστε Ευρωπαίοι, να κρατήσετε τους τύπους....

Έχουμε, λοιπόν, δύο σανίδες 1cm παχος και δύο 0.5cm, χαρτοταινία, μολύβι, χάρακες, ξυλόκολλα, κοπίδι και λεπίδες CUTTER.

balsamod1.jpg

balsamod2.jpg

σετ με κοπίδια και μύτες διαφόρων διατομών

balsamod3.jpg

Πρώτα έφτιαξα την βάση της μητρικής κολώντας ενα κομμάτι 1cm και ένα 0,5cm μεταξύ τους, με κόντρα τα ''νερά', όπως το κόντρα πλακέ.

balsamod4.jpg

balsamod5.jpg

Τοποθέτηση αποστατών. Στις οπές έβαλα λίγη ξυλόκολλα για να δημιουργηθούμ οι στροφές της βίδας, αφού το balsa είναι λίγο σαθρό.

balsamod6.jpg

balsamod7.jpg

balsamod8.jpg

Πλάτη για I/O panel+διατομή 5Χ5mm για να δημιουργηθεί σκοτία (εσοχή) στο panel

balsamod11.jpg

balsamod12.jpg

balsamod13.jpg

balsamod15.jpg

balsamod16.jpg

Οπές για τα καλώδια τροφοδοσίας και sata

balsamod17.jpg

balsamod18.jpg

Κόλληση της άλλης πλευράς

balsamod19.jpg

Κουτί για τροφοδοτικό και ssd

balsamod14.jpg

Υποδοχή για ssd/δίσκο 2.5''

balsamod20bf.jpg

balsamod21.jpgbalsamod25.jpg

Ανοιγμα τρυπών για τον αερισμό του τροφοδοτικού, τοποθέτηση οριζόντιων στοιχείων (γρύλλιες) στα ανοίγματα και πλαϊνό πάνελ που θα καλύψει την θήκη του ssd

balsamod27.jpg

balsamod28.jpg

πίσω όψη του κουτιού του τροφοδοτικού

balsamod29.jpgbalsamod30.jpg

Πλαϊνά panel μητρικής

balsamod22.jpg

balsamod23.jpg

balsamod24db.jpg

Πιθανή διάταξη. Το panel απέναντι από το I/O panel έχει αφαιρεθεί, για να μπορεί να τοποθετηθεί η μητρική πιο εύκολα.

balsamod33.jpg

αυτά προς το παρόν...

Link to comment
Share on other sites

Looks very promising!

Πολύ ενδιαφέρον και το όνομα του project...:D

Το balsa είναι πολύ εύκολο στο χειρισμό υλικό, ένα μοντελάκι φορτηγού που είχα φτιάξει προ 11ετίας κρατάει ακόμα γερά!

Εύγε και περιμένουμε συνέχεια!

Link to comment
Share on other sites

Ωραια αρχη (και μεση απο τι βλεπω!) :D

Φαινετε οτι κατεχεις την επεξεργασια του ξυλου! Και το εχεις μελετησει αρκετα το build (οπες για καλωδια κτλ κτλ).

Καλη συνεχια σου ευχομαι! Και περιμενω να δω το τελικο αποτελεσμα! :D

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολυ για τα θετικά σχόλια σας. Περιμένω και κανένα αρνητικό....

@astalavista

Το balsa είναι σχετικά εύκολο στον χειρισμό, αφού δεν απαιτεί εκειδικευμένο εξοπλισμό. Το δύσκολο στα κομμάτια με πάχος πάνω από 2mm, είναι να το κόψεις κάθετα προς το πάχος του με κοπίδι, χωρίς να φαλτσαριστεί η γωνία. Επίσης χρειάζεται προσοχή,όταν κόβεις παράλληλα με τα νερά αφού εύκολα ξεφεύγει η λεπίδα, από τον οδηγό κοψίματος.

Σε μακέτες 1:50,1:100 χρησιμοποιούσα μικρού πάχους σανίδες και μετά από πολλά δεντράκια που κόπηκαν για χάρη μου , είχα φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Εδώ αντιμετώπισα αρκετή δυσκολία με το 1cm πάχος και έψαχνα να βρω λύση για στοκάρισμα, ώστε να έχω το καλύτερο δυνατό φινίρισμα. Αρχικά σκεφτόμουν να το βάψω με σπρέυ. Με τρία χέρια αστάρι και καλό γυαλοχαρτάρισμα, θα εξαλίφονταν οι ατέλειες.

Τελικά αποφάσισα να κρατήσω την όψη του ξύλου και να δημιουργήσω διχρωμία με λούστρο. Έκανα πειράματα για να φτιάξω balsoστοκο και απ' ότι φαίνεται πέτυχε. Σήμερα, αύριο θα ανεβάσω το πρώτο update.

Καλημέρα σας!

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ωραίο και πρωτότυπο!!! μπράβο!

-Για τη μαγνητική θωράκιση που αναφέρει ο Γορίλλας (σωστός και σκέφτομαι από το πρωί για αρνητικό) εφόσον δεν κάνεις OC ενεργοποίησε τα spread spectrum για να μειώσεις τα ηλεκτρομαγνητικά παράσιτα

-αρνητικό.....αρνητικό...το ξύλο δεν είναι θερμοαγώγιμο οπότε θα έχεις λίγο αυξημένες θερμοκρασίες (και καλά αρνητικό 2ος και καταιδρωμένος στην εύρεση αρνητικού)

Ειλικρινά δεν νομίζω να είναι πρόβλημα αν φροντίσεις για σωστή ψύξη...

-μην ξεχάσεις να βάλεις γείωση, oi μητρικές γειώνουν και από τις βίδες στήριξης τους αν δεν κάνω λάθος.(ας με επιβεβαιώσει/διαψεύσει κάποιος)

Kαλή συνέχεια αναμένω με αγωνία το τελικό αποτέλεσμα :D

Link to comment
Share on other sites

Ωραίος argi ! :T:

1. Τώρα είσαι έτοιμος να πουλήσεις το σχέδιο στο IKEA για home made pc case :P

2. Μαγνητική θωράκιση ΔΕΝ . . .

ΧΜ... με όνομα όπως BAMIAV ... καλή ιδέα, μιλάω με τον μανατζερ μου για το copyright.

Οι θερμοκρασίες θα ανέβουν λίγο, αλλά στο συγκεκριμένο setup είναι πολύ χαμηλές. Για αυτόν το λόγο ανοίχτηκαν οπές στα panel της μητρικής.

Ο ssd στην εσοχή έφτασε στους 43, μετά από ώρα και για αυτό έκανα μια μικρή αλλαγή. Σε ένα λάπτοπ έφτανε τους 50 και σύμφωνα με τις προδιαγραφές του δεν υπάρχει πρόβλημα.

Ερωτησεις:

Η μαγνητική θωράκιση γιατί δεν υπάρχει? Λόγω ξύλου? (το ss δεν απενεργοποιείται, αλλά ρωτάω εγκυκλοπαιδικά)

Η γείωση της μητρικής δεν γίνεται μεσω του τροφοδοτικού?

Τι διαφορά έχει μία μητρική σε ένα ξύλινο κουτί, από ένα μεταλλικό κουτί πάνω σε ξύλινο πάτωμα, όσον αφορά την γείωση?

Ps. ο στόκος πέτυχε πανηγυρικά

Link to comment
Share on other sites

Πολυ ωραίος!!!!!!

Ανυπομωνουμε για update!

Το μόνο που ήθελα να αναφέρω κι εγώ είναι για την γειωση...

Μέσω των βιδων γίνεται, καπωτε δεν μπορούσε να ξεκινήσει το PC λόγω ενός τέτοιου λάθους.

Αν το περάσεις και λουστρο απ΄εξω θα γίνει κόσμημα!

Αναμένουμε :D

Link to comment
Share on other sites

Θα μπορουσες κατω απο την μητρικη να βαλεις ενα λεπτο φιλο λαμαρινας και πανω εκει να ανοιξεις βολτες και να βυδωσεις εκει την μητρικη.Ετσι θα ειναι κομπλε.Αυτο λεγεται θωρακιση της μητρικης.Και θα αποφυγεις τυχον προβληματα ασταθειας;).

Link to comment
Share on other sites

Η γείωση τελικά έτσι ή αλλιώς μέσω τροφοδοτικού γίνεται γιατί είναι το μόνο που συνδέεται με τη γείωση της πρίζας στον τοίχο, εφόσον έχει γείωση η πρίζα γιατί σε μερικές παλιές κατασκευές η γείωση παραλείπεται ιδιαίτερα σε δωμάτια με ξύλινο πάτωμα.

Νομίζω ότι η γείωση από τις βίδες είναι σαν ασφάλεια για φορτία λόγω στατικού

Link to comment
Share on other sites

εγω παλι πιστευω πως η γειωση εδω ειναι κατι πολυ ασημαντο και πολυ λεπτοδουλεια. δεν προκειται να γινει εκρηξη στον υπολογιστη σου,μην ειμαστε υπερβολικοι..:)

και η λαμαρινα που θα γειωνει αν σας ακουσει και φτιαξει κατι τετοιο?

απο το τελος '80 και μετα ΟΛΑ μα ΟΛΑ τα σπιτια που τα φτιαξαν ηλεκτρολογοι και οχι μπακαληδες χωρις να θελω φυσικα να υποτιμησω τους μπακαληδες,εχουν μπριζες ισχυος και φυσικα γειωμενες. αν ειναι να σου συμβει θα σου συμβει πιστευω. 6χρονια εδω εχω φιλο που εχει τον υπολογιστη του πανω στο γραφειο χυμα,ποτε δεν επαθε κατι,και εχω ενα αλλο φιλο που 2φορες εχει καει ολοκληρο το πισι του,ολα αυτα φυσικα χαρη στην ταση του ηρακλειου..

φιλικα!

:)

Link to comment
Share on other sites

pano συμφωνώ ότι είναι πολύ μικρή η πιθανότητα αυτή...

δεν πρότεινα λαμαρίνα γιατί είναι παραπάνω εργασία...όπως και τα κοινά μεταλλικά κουτιά γειώνουν πάνω στο τροφοδοτικό (στο κουτί του) έτσι θα πρέπει να μπεί και η λαμαρίνα...αλλά ναι μάλλον είναι υπερβολή...

Link to comment
Share on other sites

project BA.M.I.A.A.S

Balsa Mini Itx All Around Server

scratch build

update 1

Κατ' αρχήν, σας ευχαριστώ για τα σχόλιά σας και τις επισημάνσεις σας. Παρακάτω θα δείτε ότι τα έλαβα υπ' όψιν.

Ο ssd ανέβαζε +10 βαθμούς εντός της θήκης , συγκριτικά με όταν βρίσκόταν εκτός κουτιού. Περίπου 42-43. Όχι ότι θα πάθαινε τίποτα, αλλά είπα να κάνω μία μικρή παρέμβαση. Αφαιρέθηκε ένα κομμάτι για καλύτερη απαγωγή θερμότητας.

p1020462r.jpg

Μετά έφτιαξα το τελευταίο κομμάτι του κουτιού του psu, που θα κολληθεί. Το καπάκι που μένει θα μπει βιδωτό, για ευνόητους λόγους.

p1020465a.jpg

p1020469b.jpg

...περιμένω να κολλήσει...

p1020474o.jpg

πειραματίστηκα με διάφορες βίδες, παράλληλα με τα νερα του ξύλου. Παραδόξως παρ' όλη τη χαμηλή πυκνότητα του μπάλσα, οι νοβοπανόβιδες πιάνουν πολύ καλά. Στις τρύπες ρίχνω λίγη ξυλόκολλα, βιδώνω την βίδα, περιμένω να στεγνώσει, με αποτέλεσμα να σκληραίνουν ακόμη περισσότερο οι στροφές στο ξύλο.

Σαν χρώμα θα χρησιμοποιήσω τις μπρονζέ.

p1020475c.jpg

Θέλοντας να επιτύχω το καλύτερο δυνατό φινίρισμα, έψαχνα τρόπους να στοκάρω το balsa. Μετά από πειραματισμούς κατέληξα στην ανάμειξη τριμμένου balsa, ξυλόκολλας και ελαχίστου νερού. Σε μεγάλα κενά τριμμένο με 80-100grit γυαλόχαρτο, για φινίρισμα και λεπτομέρεις με 180-220grit. Νερό θέλει ελάχιστο, ίσα ίσα για να γίνει ρευστό το μείγμα.

p1020482u.jpg

p1020483fu.jpg

Στοκάρισμα...

p1020486l.jpg

p1020490.jpg

p1020495m.jpg

Τρίψιμο με 100grit

p1020492l.jpg

p1020499j.jpg

p1020497g.jpg

p1020502o.jpg

p1020503l.jpg

p1020504.jpg

p1020505sq.jpg

p1020507h.jpg

Εδώ το έσφαξα.... θα στοκαριστεί και δεν θα φαίνεται καθόλου.

p1020517n.jpg

p1020519h.jpg

Προμήθειες -10mm,5mm,2mm,1mm-

p1020528.jpg

Σκέφτομαι να κάνω ένα psu modular και πήρα μερικά βύσματα 5 και 6 Pin αρσενικα/θηλυκά. Τα διακοπτάκια είναι για On/off και reset.

p1020548h.jpg

Μετά από επισήμανση συνφορουμιτών (χίλια ευχαριστω παιδιά:worship2:), τοποθετήθηκε φύλλο αλουμινίου κάτω από την μητρική, και τοποθετήθηκε καλώδιο γείωσης που θα συνδεθεί με το τροφοδοτικό.

p1020565s.jpg

Οι διακόπτες δίπλα στο I/O panel. Το On/Off προεξέχει, ενώ το reset για λόγους ασφαλείας είναι χωνευτό.

p1020566j.jpg

p1020567n.jpg

Το κουτί του τροφοδοτικού θα μείνει τετράγωνο, ενώ σε αυτό της μητρικής θα καμπυλωθούν οι γωνίες.

Εδώ μετά από δύο χέρια στοκάρισμα και τρίψιμο με 180grit

p1020534x.jpg

p1020541g.jpg

p1020545u.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now