JC_Denton

H Intel επικροτεί το overclocking, αλλά μένει αυστηρή στην εγγύηση των προϊόντων της

Recommended Posts

[WRAPLEFT]http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/547c429f960f85.jpg[/WRAPLEFT] Πλέον σχεδόν όλοι όσοι ασχολούνται με τους υπολογιστές ξέρουν λίγο ή πολύ τι είναι το overclocking και πως να το κάνουν. Έχουμε δει μάλιστα, πολλά παραδείγματα εταιρειών που προμοτάρουν το o/c στα προϊόντα τους, τονίζοντας ότι είναι καλύτερα σε αυτό από αντίστοιχα άλλων εταιρειών.

Αυτό που ως τώρα όμως δεν είχαμε δει, είναι τις δύο μεγάλες εταιρείες κατασκευής επεξεργαστών για τα PC μας, να υποστηρίζουν ανοιχτά, το o/c. Παρόλο που όλοι ξέρουμε πως ένα σημαντικό τμήμα της φήμης που έχουν οι Core επεξεργαστές της Intel, οφείλεται στο γεγονός ότι είναι αρκετά φιλικοί στο overclocking, η ίδια η εταιρεία ποτέ δεν είχε βγει να πει κάτι για την ικανότητά τους αυτή.

Πλέον αυτό αλλάζει - εν μέρει. Στην Computex, o Αντιπρόεδρος της Intel και Γενικός Διευθυντής του τμήματος των Γραφικών της εταιρείας, Eric Mentzer, έκανε κάποιες ενδιαφέρουσες δηλώσεις πάνω στο θέμα:

"Ξοδεύουμε σημαντικό χρόνο δουλεύοντας πάνω στις μητρικές μας, μαζί με τους συνεργάτες μας, για να βρούμε όλα αυτά τα πράγματα που μπορούν να δώσουν ακόμα καλύτερες επιδόσεις στο σύστημα και στις πλατφόρμες μας...

...Γνωρίζουμε ότι οι overclockers είναι ένα σημαντικό τμήμα της αγοράς, όχι σαν ποσοστό, αλλά επειδή είναι άνθρωποι που αγαπούν αυτό που κάνουν και θέτουν νέα στάνταρ σε εμάς για το πως αυτοί πιστεύουν πως πρέπει να είναι ένα καλό chipset...

...Εμείς όταν τεστάρουμε τους επεξεργαστές μας, τους φτάνουμε σε όρια και συχνότητες που δεν πρόκεται να βγουν στην αγορά. Έτσι τους βγάζουμε σε μια ασφαλή συχνότητα, που ξέρουμε πως δε θα δημιουργεί κανένα πρόβλημα - αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν δουλεύουν υψηλότερα. Το περιθώριο που υπάρχει είναι μεγάλο και το ξέρουμε. Γνωρίζουμε ότι μπορείτε να overclockάρετε τους επεξεργαστές σας και να δώσετε πολύ μεγαλύτερες επιδόσεις στα συστήματά σας, γιατί στην ουσία πατάτε πάνω στα όρια των επεξεργαστών τα οποία εμείς σχεδιάσαμε. Αλλά φυσικά, δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε τέτοιες ενέργειες, αν προκαλέσουν ζημιά στους επεξεργαστές σας..."

Με βάση αυτές τις δηλώσεις λοιπόν, φαίνεται πως η εταιρεία αρχίζει να βλέπει με καλύτερο μάτι τους overclockers, τους οποίους στο παρελθόν τους "πολεμούσε", κλειδώνοντας τους επεξεργαστές της και τις δυνατότητές τους. Βέβαια, δείχνει πως αν ένας επεξεργαστής υποστεί ζημιά λόγω του o/c, η εταιρεία ίσως και να μην τον καλύψει με εγγύηση, αλλά κάτι τέτοιο είναι και αναμενόμενο.

Το ζήτημα όλης της υπόθεσης εν τέλει, είναι ένα ερώτημα που σωστά έθεσε ένας δημοσιογράφος, αλλά δεν απαντήθηκε: Τι θα γίνει με τους Nehalem σχετικά με τη φήμη που ακούστηκε ότι κάποια μοντέλα τους, θα είναι κλειδωμένα ώστε να αποτρέπουν το o/c?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now