Samaritan

SOPA & PIPA: Ξεκινάει μια νέα εποχή στο διαδίκτυο άραγε;

Recommended Posts

[NEWS_IMG=SOPA & PIPA: Ξεκινάει μια νέα εποχή στο διαδίκτυο άραγε]http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/1354d8d1676e21f4.jpg[/NEWS_IMG] Μεγάλος ντόρος έχει γίνει τελευταία στο διαδίκτυο για τα SOPA και PIPA, λογικό μιας και πρόκειται να αλλάξει άρδην την ιστορία του διαδικτύου, που μέχρι τώρα χαρακτηρίζεται από την ανωνυμότητα και την ελευθερία. Τι είναι λοιπόν τα SOPA και PIPA;

Το SOPA προέρχεται απο τις λέξεις “Stop Online Piracy Act” και είναι ένα νομοσχέδιο που πρότεινε ο Lamar Smith στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο κύριος στόχος του είναι να καταπολεμηθεί η πειρατεία και να προστατευθούν τα πνευματικά δικαιώματα των εταιρειών, που κατά τα λεγόμενα τους, πλήττονται αφάνταστα απο την πειρατεία και έτσι χάνουν κέρδη δισεκατομμυρίων. Αρχικά το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ θα έχει την δυνατότητα να προχωρά δικαστικά ενάντια σε ιστοσελίδες. Μην ξεχάσουμε και να αναφέρουμε ότι μέσω του PIPA (Protect Intellectual Property Act), το οποίο όμως είναι πιο χαλαρό, θα είχαν την δυνατότητα να παρακολουθούν την IP διευθυνση του “πειρατή” και τίποτα παραπάνω.

Αρχικά, οι υποστηρικτές ήταν πολλοί, όπως οι "υπερδυνάμεις" του διαδικτύου GoDaddy, Facebook, Apple, Yahoo και άλλες, μέχρι που οι ίδιες κατάλαβαν τις πραγματικές "προθέσεις" των νομοσχεδίων αυτών και έτσι άλλαξαν την στάση τους κάτα 180°. Μην αμελήσουμε να αναφέρουμε πως η γνωστή file-sharing υπηρεσία Megaupload έκλεισε μόνιμα, με συλλήψεις αρκετών στελεχών της.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τις τελευταίες μέρες τα δύο νομοσχέδια έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο διαδίκτυο, αφού πολλές ιστοσελίδες σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αποφάσισαν να τερματίσουν την λειτουργία τους για μερικές ώρες.

[img_ALT=SOPA & PIPA: Ξεκινάει μια νέα εποχή στο διαδίκτυο άραγε]

http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/35924f1980cf398cd.jpg[/img_ALT]

Edited by Samaritan
Link to comment
Share on other sites

Wait, there's more...

Apple's mind-bogglingly greedy and evil license agreement.

Apple, in this EULA, is claiming a right not just to its software, but to its softwareʼs output. Itʼs akin to Microsoft trying to restrict what people can do with Word documents, or Adobe declaring that if you use Photoshop to export a JPEG, you canʼt freely sell it to Getty. As far as I know, in the consumer software industry, this practice is unprecedented.

Exactly: Imagine if Microsoft said you had to pay them 30% of your speaking fees if you used a PowerPoint deck in a speech.

Apple's mind-bogglingly greedy and evil license agreement | ZDNet

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now