caution

Πως πάμε από ASIC quality;

Recommended Posts

Όσοι έχουν NVIDIA 4XX/5XX και Radeon HD7XXX μπορούν με το καινούργιο GPUz να βλέπουν ένα νέο διαθέσιμο metric, ονόματι ASIC που σχετίζεται με την ποιότητα της σιλικόνης που πετύχατε (leakage) - και αντίστοιχα, μάλλον με το VID που της ορίστηκε. Ακούγετε ότι κάπου παρακάτω, θα μπορούν και οι κάτοχοι των Radeon 69ΧΧ να γνωρίζουν το ASIC των καρτών τους, αλλά μέχρι τότε για πείτε - τι νούμερα βλέπετε εσείς;

Για να δούμε αν πράγματι υπάρχει καμία συσχέτιση με το πως clockάρουν οι καρτούλες μας :)

Latest gpuz -> δεξί click ψηλά στην μπάρα -> Read ASIC quality

189d.jpg

Link to comment
Share on other sites

Η Golden μου

asic829.png

Και η σάπια μου

asic751.png

Μπορει και να παιζει ρολο στο oc,η σαπια πχ οτι και να την κανεις παραπανω δεν παει.Η golden παιζει 990 ολα τα τεστ αμα ειναι σχετικα δροσερη και με ψυγειο μεσα σε λεκανη με παγο παιζει 1010-1030.Η σαπιλα δεν ακουει σε τιποτα.

Link to comment
Share on other sites

John-X, και τα VID "συμφωνούν" με τα συμπεράσματα;

Στέφανε αγγίζεις την τελειότητα ρει - απλά αν έχω καταλάβει τι σημαίνει το ASIC δεν αποκλείεται να δούμε και τιμές >100% :)

Link to comment
Share on other sites

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε έαν οι Factory-Oced Κάρτες γραφικών έχουν καλύτερο Asic απο τις απλές.

Επίσης (peppa ακους?), τι σχέση υπάρχει μεταξύ Asic και Yield ?

Εάν τα βάλουμε κάτω, και πούμε πώς όταν πρωτοκυκλοφορουν κάρτες σε νέα nm το yield σε κάποιες περιπτώσεις στον παρελθόν έιχε ακουμπήσει το 40%, ενώ αποτελεσματικό θεωρείτε πάνω απο 70% και τέλος όσο προχωράει η παραγωγή αυτό αυξάνεται ολοένα και πιο πολύ.

Είναι βάσιμη η λογική πώς, όσο φτάνει ένας πυρήνας πρός το τέλος του, αυξάνεται και το ASIC του ?

Άμα πάρω μια "φρέσκια" 580 σε έναν μήνα απο σήμερα με ανάλογη ημερομηνία παραγωγής, δεν θα έχει καλύτερο ASIC απο τις πρώτες πρώτες που κυκλοφόρησαν ?

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν απατώμαι, άλλα τα yields και άλλο το ASIC Βασίλη. Αν όντως το ASIC δείχνει το leakage όπως είπε ο caution στο πρώτο post, τότε όσο μεγαλύτερο ASIC έχει τόσο πιο καλά θα τα πηγαίνει στο overclocking. Τα high-leakage samples μπορούν με λιγότερο ρεύμα να παίξουν πιο ψηλά.

Link to comment
Share on other sites

δεν ειναι απαραιτητο οτι επειδη εχει χαμηλο vid οτι θα παιζει ψηλοτερα με λιγοτερο ρευμα κορκο.

το ασικ απλα διαβαζει το register που εχει η καρτα. το οποιο ειναι η ποιοτητα σιλικονης σε συνδυασμο με το VID. (απο οσο ειδα σε διαφορα φορουμς που λενε)

γενικα τα High leakage τσιπς, ακουνε περισσοτερο ρευμα και εχουν καλυτερο scaling αλλα απο την αλλη ειναι πολυ πιο ζεστα οποτε ειναι λιγο δυσχρηστα για αερα κλπ. αλλα πεθαινουν και πιο ευκολα (λολ)

edit: φαινεται καλυτερα εδω

2304f1fd42d1acb1.jpg

(εχω κανει την πτυχιακη μου πανω σε αυτο).

Edited by AMDnord
Link to comment
Share on other sites

Αν δεν απατώμαι, άλλα τα yields και άλλο το ASIC Βασίλη. Αν όντως το ASIC δείχνει το leakage όπως είπε ο caution στο πρώτο post, τότε όσο μεγαλύτερο ASIC έχει τόσο πιο καλά θα τα πηγαίνει στο overclocking. Τα high-leakage samples μπορούν με λιγότερο ρεύμα να παίξουν πιο ψηλά.

Εγω πιστέυω πώς το yield με το ASIC έιναι άμεσα συνδεδεμένα.

Γιατί το λέω αυτό ?

Γιατί όταν κάτι έχει 40% yield η τεχνολογία ακόμα έιναι νέα και το efficiency μικρό.

Όταν ξεπεράσει το 70% έχει δουλευτεί και όλα γίνονται καλύτερα.

Τα High Leakage, είναι πιο ζεστά, έχουν σίγουρα coldbug χαμηλά, ακούνε στο ρέυμα, δεν ανεβαίνουν πολύ ψιλά, αλλά ανεβαίνουν σχετικά ψιλά με λίγη ψύξη όπου και τερματίζουν !

Link to comment
Share on other sites

to cb βασιλη δεν εχει να κανει με αυτο, ειναι αλλο θεμα.

ειναι πιο ζεστα γιατι τραβανε περισσοτερα Α και για αυτο μπορει σε αερα/νερο να τερματισουν πολυ χαμηλοτερα απο απο τα low leakage.

το ασικ ειναι συνδεμενο με το leakage & yields που βγαινει απο το vid που τελικα οριζει η κατασκευαστρια για το καθε τσιπακι. καπου ειδα οτι τα παλια κομματια σε σχεση με τα καινουρια απο το ιδιο προιον, ειχαν αρκετη διαφορα στο % του asic.

Link to comment
Share on other sites

Bill αυτό για το CB δεν ισχύει γιατί ένα high leakage sample μπορεί κάλλιστα να παίζει στους -185*C χωρίς coldbug. Νομίζω το cb έχει να κάνει με το high-k metal gate (κάτι τέτοιο) και τα υλικά που χρησιμοποιούν.

Link to comment
Share on other sites

Lazyboy quotes himself from another forum :P

Δεν έχει σχέση με την απόλυτη ποιότητα του chip ( αυτό γίνεται με άλλα ειδικά μηχανήματα στα εργοστάσια παραγωγής & QC centers )

πιο υψηλό νούμερο = καλύτερο chip από την άποψη ποιότητας κατασκευής ( ποιότητα του πυρίτιου επί το πλείστον ), λιγότερο leakage, ψυχρότερο chip

Μικρότερο νούμερο = χειρότερο ποιοτικά chip, αλλά περισσότερο leakage, θερμότερο chip, συνήθως καλύτερα clocks από low leakage chips ( μην το βλέπετε ως κανόνα όμως, γίνεται μια χαρά και το αντίθετο ).

Όπως είπε ο trollNord το ASIC Quality δεν έχει άμεση συσχέτιση με τα yields.

100% yield π.χ. σημαίνει ότι από ένα waffer από το οποίο με το δεδομένο μέγεθος του πυρήνα που στοχεύουνε να παράξουνε, βγαίνουνε π.χ. 150 chips, τότε με 100% yields από το ίδιο αυτό waffer και τα 150 chips που βγαίνουνε είναι πλήρως λειτουργικά ( βγαίνουνε π.χ. όλα GTX580 που παίζουνε όλα ok @ stock clocks, δεν χρειάζονται να κόψουνε shaders, κλπ )

Τα yields ας πούμε για την 580 που έχουνε τελειοποιηθεί κάμποσο καιρό τώρα είναι ( ήταν ) γύρω στα 65%.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλα τα chips που βγαίνουνε από το waffer έχουνε την ίδια ποιότητα ( διαφορετικά σημεία του πυρίττιου, διαφορετικό iResistance, κλπ κλπ ).

Η σύνδεση μεταξύ yields και ASIC Quality είναι ότι όσο μεγαλώνουνε τα yields ( δίχως να έχουνε αλλάξει κάτι όσον αφορά την αρχιτεκτονική του target GPU ) τόσο πιο πολλά κομμάτια καλύτερης ποιότητας ( ASIC Q. ) βγαίνουνε, όσο τελειοποιείται η παραγωγή τόσο καλύτερα αποτελέσματα παίρνεις, με το min quality να ανεβαίνει, και ο μέσος όρος να παίρνει και αυτός ανοδική πορεία.

Από εκεί και πέρα είναι και θέμα του τι "περιθωρεία" βάζει η εταιρία, αν π.χ. έχει πει για τις stock GTX 580 το VID επιτρέπεται να είναι μεταξύ 0.95V και 1.05V θα έχεις πιο ποιοτικά κομμάτια συνολικά έξω, παρά από όταν το VID επιτρέπεται να είναι μεταξύ 0.95V & 1.1V, etc etc.

Το θέμα του ColdBug είναι τρελλό προβληματάκι, και δύσκολο ακόμα και για τους κατασκευαστές να το "ξεχωρίσουνε" που υποβόσκει ακριβώς κάθε φορά ώστε να το "εξουδετερώσουνε".

Βλέπουμε π.χ. στις GTX 580 ότι έχουνε μεταξύ τους ( οι περισσότερες ) κάποια κοινά στοιχεία ( π.χ. τα artifacts @ 2D κάτω από κάποια temp και έπειτα ) [ υπάρχουνε και εξαιρέσεις φυσικά, είχα 2 που παίζανε τέζα pot παντού, 2D, boot, 3D ] και ότι το απόλυτο CB τους παίζει, από μικρές διαφορές μέχρι και μεγάλες.

Σίγουρα πέραν από την αρχιτεκτονική, την μέθοδο και τα υλικά παραγωγής, παίζει ρόλο και τα χαρακτηριστικά του πυριττίου που σου έκατσε.

Αν συνδέεται με το ASIC Quality ( ποιότητα του GPU ) δεν ξέρω, όχι χειροπιαστά ώστε να σου πω ΝΑΙ ή ΟΧΙ.

Το ιδανικό θα ήτανε να είχαμε τα validation labs της Intel διαθέσιμα παρέα με 150 κάρτες για να τις checkάρουμε ποιοτικά και μετά να τις clockάρουμε σε air & ln2 για να δούμε αν η "θεωρία επαληθεύεται στην πράξη" και τι συσχετισμός υπάρχει μεταξύ αυτών των στοιχείων ( αν υπάρχει τελικά :P )

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now