JC_Denton

H AMD συνεργάζεται με τη Havok της Intel

Recommended Posts

[WRAPLEFT]http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/547c429f942b3a.jpg[/WRAPLEFT] Ένα ευχάριστο και ταυτόχρονα ίσως και λίγο παράξενο νέο για τους φίλους της AMD γνωστοποιήθηκε σήμερα στο Διαδίκτυο. Όλοι γνωρίζουμε τη συνεργασία της nVIDIA με την Ageia, για να αποκτήσει η πρώτη τα δικαιώματα του PhysX για τις κάρτες γραφικών της, ενσωματόνοντάς το στο CUDA.

Αυτό λοιπόν αποτελούσε ισχυρή αφορμή για την AMD να αντεπιτεθεί. Πολλοί περίμεναν την ενσωμάτωση φυσικής στις νέες κάρτες γραφικών της, μιας και η ίδια η εταιρεία είχε ανακοινώσει κάτι τέτοιο σε παλαιότερη δήλωσή της. Τα ονόματα και τα σενάρια που ακούστηκαν ήταν πάρα πολλά, με κυρίαρχο αυτό που μιλούσε για συνεργασία της AMD με την nVIDIA, για να αγοράσει κι αυτή τα δικαιώματα του PhysX.

Όμως όλα αυτά διαψεύστηκαν. Η AMD, θα συνεργαστεί -εμμέσως- με την Intel και πιο συγκεκριμένα, με τη Havok, εταιρεία που ανήκει πλέον στο μεγάλο κολοσσό.

Αυτό σίγουρα αποτέλεσε μια έκπληξη για πολλούς. Αρκετοί είναι αυτοί που περίμεναν την ανάπτυξη μιας ιδιωτικής μηχανής φυσικής από την ίδια την AMD/ATi, αλλά εν τέλει κάτι τέτοιο δε συνέβη.

Έτσι λοιπόν, την επεξεργασία φυσικής στη σειρά 4xxx της εταιρείας θα την αναλάβει η Havok της Intel. Στην ανακοίνωση της AMD σήμερα, αυτό που ειπώθηκε είναι ότι υπάρχει μια συνεργασία μεταξύ της AMD και της Havok και οι δύο εταιρείες δουλεύουν μαζί για να βελτιώσουν την επεξεργασία φυσικής στους επεξεργαστές της AMD και τις κάρτες γραφικών της AMD/ATi.

Γιατί όμως διάλεξαν τη Havok? Η AMD λέει ότι η τεχνολογία της Havok, καθώς και το σετ εργαλείων της είναι κοινώς αποδεκτά από τους Developers και θεωρούνται πολύ "ώριμα". Επίσης τονίστηκε ότι η Havok ακολουθεί κι αυτή την ανοιχτή φιλοσοφία της AMD - η φιλοσοφία της nVIDIA και του PhysX, η ώθηση δηλαδή με τη βία, για τη χρήση ενός συγκεκριμένου ΑΡΙ, δεν ταιριάζει με την πολιτική της εταιρείας. Πάντως σίγουρα, λένε οι αναλυτές, οι δηλώσεις ήταν προσεκτικές, έτσι ώστε να μην αποκλείσουν μια μελλοντική πιθανή συνεργασία με την nVIDIA για το PhysX.

H AMD επίσης υπογράμμισε ότι η τεχνολογία φυσικής της Havok κάνει εξαιρετικό Scaling σε όλη την οικογένεια των επεξεργαστών της AMD, συμπεριλαμβανομενων και των AMD Phenom X4. Στο μέλλον, η τεχνολογία αυτή θα χρησιμοποιηθεί ακόμα περισσότερο και στα GPU της AMD, για ακόμα καλύτερη αναπαράσταση του φυσικού κόσμου.

Εν τέλει, ο ειδησεογραφικός κόσμος (και ίσως και κάποια άτομα στην ίδια την Intel) εξεπλάγησαν με αυτές τις εξελίξεις, αλλά η AMD τόνισε πως η Havok είναι "ανεξάρτητη" από την Intel. Σύμφωνα πάντως με ανεπιβεβαίωτες πηγές, η σχέση AMD - Intel για το θέμα, ξεκίνησε από την ίδια την ΑΤi, εξαιτίας της μακράς συνεργασίας που αυτή είχε με την Intel στην ανάπτυξη της Crossfire πλατφόρμας.

Ίσως λοιπόν αυτή η συνεργασία να μην είναι τόσο μεγάλη έκπληξη, όσο στην αρχή φαίνεται. Εμείς πάντως, αναμένουμε με αγωνία τα αποτελέσματά της.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now