Recommended Posts

Παιδια, εχω μια απορια, ισος λιγο ηλιθια, αλλα θελω να μου την λυσετε αν γινεται! η mobo που θα παρω ειναι αυτη (και αλλη να παρω δεν εχει σημασια βασικα)

Λινκ1

Λινκ2 (Layout)

θα εκανα αργοτερα την ερωτηση αυτη, λιγο πριν παρω το pc, αλλα δεν μπορω να περιμενω...

Ας πουμε εχει 4 θεσεις για fans

SYS_FAN1 (3 pin)

SYS_FAN2 (4 pin)

CPU_FAN (4 pin)

PRW_FAN (3 pin)

Ερωτηση1: Σε οποια θεση και αν βαλω fan θα μπορω να ελεγξω την ταχυτητα στις στροφες ή θα μπορω να το κανω αυτο μονο στο PRW_FAN;;

Ερωτηση2: Μπορω και στις 4 θεσεις να βαλω οποιον fan θελω (ειτε ειναι case fan ειτε cpu fan);;

Ερωτηση3: Ποια ειναι η διαφορα της "θυρας" CPU_FAN και PRW_FAN απο τα αλλα 2; Μπορω π.χ. να παρω 2 fans για μια ψυκτρα και να τους βαλω στο SYS_FAN2 και CPU_FAN;; η και στα αλλα που ειναι 3 pin;;

Link to comment
Share on other sites

1) Οι θέσεις με τα 4pin είναι με PWM κόλπα, που πάει να πει ότι σίγουρα μπορούν να αυξομειώσουν την ταχύτητα περιστροφής. Αν η μητρική όμως το έχει προβλέψει ΚΑΙ οι 3pin θέσεις μπορούν να παίζουν με αυξομειώσεις ;)

2) Ναι, ότι fan θέλεις αρκεί να μην είναι κανένα τέρας 4000RPM++ που να ρουφάει τόσο ρεύμα, ώστε να κάψεις το header.

3) Σίγουρα η 4pin "CPU_FAN" θα είναι "συνδεδεμένη" με την θερμοκρασία του επεξεργαστή, όταν την ρυθμίσεις να αυξομειώνει τις στροφές. Με μετριοπαθή fans, ναι μπορείς να βάλεις 2 μαζί σε ένα Y-splitter και να παίζουν από το ίδιο header.

:)

Link to comment
Share on other sites

3).........Με μετριοπαθή fans, ναι μπορείς να βάλεις 2 μαζί σε ένα και να παίζουν από το ίδιο header.

:)

Καταρχην ευχαριστω που απαντησες στο θεμα μου, βασικα δεν θελω να μπλεξω με ανταπτορα (Y-splitter) που ειπες, απλος ρωταω ΑΝ μπορω τον εναν ανεμηστηρα της ψυκτρας να τον εχω στο CPU_FAN και τον δευτερο ανεμηστηρα της ψυκτρας να τον εχω σε καποια αλλη θεση, αν γινεται πρεπει να ειναι 4 pin η γινεται και με 3 pin; παντα για cpu fan μιλαω.

Link to comment
Share on other sites

Γίνεται να τα ενώσεις σε διαφορετικά headers ναι. Ειδικά αν τα δουλεύεις @ 100% δεν υπάρχει κανένα θέμα. Απλά το 99% των ψυκτρών που έρχονται με 2 ανεμιστήρες σου δίνουν Υ-splitter μέσα στο κουτί, οπότε το χρησιμοποιείς για να είσαι και πιο τακτοποιημένος.

Και ναι, 4pinο fan, μπορεί να μπει κανονικά σε 3pin υποδοχή απλά δεν θα παίζει με PWM ;)

Link to comment
Share on other sites

καποια Α70 σκευτομαι η ισος την 612S της cooler master, η δευτερη εχει ενα fan και ισος να εβαζα και δευτερο γιαυτο, τον δευτερο θα ηταν καλυτερα να τον εβαζα σε 4 pin για να μπορω να ελεγχω τις στροφες; γιατι οπως λες δεν ειναι 100% σιγουρο οτι τα 3 pin εχουν speed controler, γενικα εινια καλυτερα τα cpu fans να ειναι σε 4 pin;;

Link to comment
Share on other sites

Συνήθως, οι ψύκτρες με 2 fan έρχονται 3pin (noctua d14/phanteks PH-TC14PE/A70 κτλ) και απλά σου δίνουν και ένα "silence" καλωδιάκι με αντίσταση, για να βάλεις μετά το Υ splitter αν η μητρική σου δεν παίζει με τα rpm στο 3pin.

To θεωρώ λιγάκι απίθανο να μην έχει τέτοιο χαρακτηριστικό η Giga σου. Λογικά θα έχει, απλά περίμενε να στο επιβεβαιώσει κάποιος που την έχει ή απλά google some more :)

Καλύτερα ή χειρότερα, δεν είναι τα 3/4pins, αρκεί να αυξομειώνονται οι στροφές. Εγώ στην Crosshair είμαι με 3pin fans (noctua d14) και ανεβοκατεβάζει κανονικά. Δεν θα άλλαζε κάτι αν έψαχνα για 4pin ανεμιστήρες... :)

Link to comment
Share on other sites

ειτε σε 3 pin ειτε σε 4 pin ο ανεμηστηρας δουλευει στις φουλ στροφες απο default;; χωρις να τις πειραξεις ενοω.

sorry για τις ερωτησεις, αλλα προσπαθω να βγαλω μια ακρη επι του θεματος :)

Link to comment
Share on other sites

αν τελικα εχει η συσκευασια η αν δεν εχει και παρω ενα τετοιο με 1 ευρω που εχει, θα μπορει να δωσει το απαιτουμενο ρευμα και για τους 2 ανεμηστηρες; πχ αν δουλευουν στις 15000rpm θα ειναι οκ;;;

Link to comment
Share on other sites

To ρεύμα θα φτάνει να τους δουλεύει τέρματα.

Αν ας πούμε πάρεις την Α70 που είπες θα βρεις αυτό

corsair_a70_020.jpg

και με λίγα πειράματα θα βρεις που είναι η χρυσή τομή απόδοσης/θορύβου ακόμα και αν χάσεις τα adjustive χαρακτηριστικά της μητρικής σου :)

Link to comment
Share on other sites

Αν και με 3 pin adaptors δεν θα εχω την δυνατοτητα να ρυθμησω την ταχυτητα οπως ειπα και πιο πανω αλλα τεσπα.... διοτη μονο οι 4 pin θυρες εχου την δυνατοτητα αυτη, υπαρχουν μηπως ανταπτορς Υ με 4 pin; και δεν ενοω molex psu

Link to comment
Share on other sites

με τα καλωδιακια αυτα μπορω να ρυθμησω τι;; την ταχυτητα περιστροφης; κανινικα δεν μπορω να ρυθμησω την ταχυτητα, με αυτα εδω θα μπορω; πια ακριβος ειναι η δουλεια τους;

Link to comment
Share on other sites

Τα παρεμβάλει στο 3pin και αυτά μειώνουν την τάση (έχουν μέσα αντίσταση) οπότε παίζει σε χαμηλότερα RPM. Και έτσι εκεί που θα έπαιζες σταθερά @ 12V με ένα τέτοιο θα παίζει στα π.χ. 10V και με ένα ακόμα στην σειρά @ 8V.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now