Crone

Arch Linux και Fan Speed

Recommended Posts

Οκ masters του hardware, δεδομένου ότι στο arch τα παιδία δεν μπορούν να βοηθήσουν είπα να ρωτήσω εδώ μήπως ξέρετε.

Το πρόβλημα είναι ότι μόλις έβαλα arch το cpu fan ούρλιαζε, καμία σχεση με windows 7...

Λογικό όμως στο arch όλα θέλουν config. Δοκίμασα λοιπόν τα εξής απο το arch wiki:

1.Να βάλω ολα τα cores της cpu σε ondemand mode (είναι ένας governor) με το cpu_freq utility. Αυτό το mode υποτίθεται καταλαβαίνει πότε πρέπει να χρησιμοποιεί πολύ την cpu και πότε όχι. Δεν έκανε τίποτα όμως το παλικάρι γιατί με Firefox και xterm ανοιχτά τα rpm δεν έπεσαν ουτε κατά 1.

2.Να δοκιμάσω το "fancontrol". Για να το δοκιμάσω αυτό έπρεπε να τρέξω ένα utility με όνομα lm-sensors το οποίο εντόπιζε πράγματα στην mobo μου για τα fans και κάτι άλλα που δεν ένιωθα. Στη συνέχεια (σύμφωνα πάντα με το arch wiki) έπρεπε να τρέξω το pwmconfig (pulse width modulation) άλλα δυστυχώς (και αυτό είναι το major issue μου) το pwmconfig δήλωσε με error ότι "there are no pwm-capable sensor modules installed".

Το pwmconfig υποτίθεται θα έφτιαχνε ένα configuration file για το fancontrol σχετικά με τα fans του υπολογιστή (θα έκλεινε για πολύ λίγο ένα ένα όλα τα fans μάλιστα) και μετά τρέχοντας το fancontrol υποτίθεται να ήμουν οκ. Έπεσα όμως πάνω σε αυτό το error.

Τώρα ντάξει δεν περιμένω να μου κάνετε troubleshoot το error από το pwmconfig αλλά κάποιο input σχετικά με το θέμα θα ήταν πολύ καλό. (Ξέρω γω καμιά ρύθμιση απο το BIOS, κάποιο άλλο utility για linux που κάνει παρόμοια δουλειά etc).Δεν θέλω να αφήσω το arch για ένα χαζοφαν!

Thanks

Link to comment
Share on other sites

Ναι είναι πολύ πιθανό να είναι θέμα του driver. Το arch βρήκε δύο συμβατά modules/drivers για το cpu: το it87 και το k10temp. Υποτίθεται αυτά τα δύο έπρεπε να είναι pwm-capable και να μην φωνάζει το pwm-config.Δεν είναι όμως :/. Αν παίζει αυτό, θα πρέπει να δοκιμάσω άλλο driver? Δεν νομίζω πάντος να βρω κάτι άλλο συμβατό για κάτι τόσο specific.

Αναλυτικό post πάντως έχω εδώ

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now