GoriLLakoS

Intel 14nm "Broadwell": Ένα πραγματικό System-on-Chip(SoC)!

Recommended Posts

[NEWS_IMG=Intel 14nm "Broadwell": Ένα πραγματικό System-on-Chip(SoC)!]http://reviews.hwbox.gr/news/intel.jpg[/NEWS_IMG]Έχοντας σχεδόν πατήσει με το ένα πόδι στην 3η γενιά επεξεργαστών Core της Intel aka Ivy Bridge, ολοένα και περισσότερο βγαίνουν στην επιφάνεια πληροφορίες σχετικές με την επόμενη γενιά μικροαρχιτεκτονικής με την ονομασία Broadwell η οποία και θα είναι στα 14nm! Με την Broadwell, η Intel θα κάνει το μεγάλο βήμα και θα ενσωμάτωσει το PCH (Platform Controller Hub) μέσα στον ίδιο τον επεξεργαστή. Πώς θα το κάνει αυτό? Θα σχεδιάσει ένα multi-chip module CPU. Τι σημαίνει αυτό? Το CPU θα έχει 2 die, ένα για τον επεξεργαστή και το northbridge και ένα μόνο για το PCH. Αυτό, θα κάνει τον Broadwell ένα πραγματικό System-on-Chip αφού πάνω απο το 90% των I/O του συστήματος θα "περνάνε" μέσα απο το socket του επεξεργαστή, συμπεριλαμβανομένου της μνήμης, των PCI-Exrpess, των Sata και των USB.

Αν και η Intel δεν έιναι η πρώτη με single-chip chipsets και ενσωματωμένους IMC στους επεξεργαστές της, γρήγορα έπιασε το νόημα και επανεξέτασε τις τεχνολογίες της μεταξύ των CPU και του Core-Logic. Ξεκίνησε με την μεταφορά του memory controller απο το northbridge μέσα στο CPU die με τους 45nm Bloomfield, συνέχισε με την μεταφορά όλου του northbridge μέσα στο CPU die με τους 45nm Lynnfield, τα "γραφικά" μεταφέθηκαν κάπως πιο σταδιακά αρχικά ώς multi-chip module σε διαφορετικό CPU die με τους 32nm Clarkdale και αργότερα ενσωματώθηκαν πλήρως στο die του CPU με τους 32nm Sandy Bridge. Παρ'όλα αυτά αν και το southbridge ή το I/O Controller Hub (ICH) παρέμειναν εκτός του CPU, με την προσθήκη κάποιας οπτικής εξόδου μεταμορφώθηκε σε Platform Controller Hub (PCH) και παραμένει ακόμα γνωστό ώς Southbridge. Φυσικά, όταν και αυτή η μεταφορά ολοκληρωθεί, ο επανασχεδιασμός των μητρικών και η επανατοποθέτηση των υπολοίπων components θα έιναι τόσο δραστική που λογικά θα δούμε ακόμα και καινούριο socket!

[img_ALT=Intel 14nm "Broadwell": Ένα πραγματικό System-on-Chip(SoC)!]

http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/54f899786c929a.jpg[/img_ALT]

Edited by GoriLLakoS
Link to comment
Share on other sites

τουλαχιστον τοτε θα υπαρχει πραγματικη αναγκη για νεο socket και οχι απλα για να αγοραζει ο κοσμος νεες μητρικες. Αυτα βεβαια σε 2+ χρονια μια και τα 22nm θα μας συντροφευσουν για αρκετο καιρο.

Link to comment
Share on other sites

Ρε παιδια κατι που το εχω πραγματικα απορεια ειναι,γιατι δεν μεγαλωνουν τις διαστασεις του chip ετσι ωστε να τα χωρεσουν ολα μεσα.Αν για παραδειγμα οι σημερινοι επεγεργαστες ειναι 2x2 cm ας τους κανουν 4x4 cm και ας βαλουν τα διπλα transistros μεσα.

Link to comment
Share on other sites

Παιδια κατα την γνωμη μου με αυτο τον τροπο η Intel προσπαθει να διαλησει τις εταιριες mobo βαζοντας τα ολα μεσα σε ενα chip(σε λιγο παιδια βλεπω BIOS και audio chip)....

Ρε παιδια κατι που το εχω πραγματικα απορεια ειναι,γιατι δεν μεγαλωνουν τις διαστασεις του chip ετσι ωστε να τα χωρεσουν ολα μεσα.Αν για παραδειγμα οι σημερινοι επεγεργαστες ειναι 2x2 cm ας τους κανουν 4x4 cm και ας βαλουν τα διπλα transistros μεσα.

Μαθηματικη σημειωση:Μια CPU 2x2 cm εχει εμβαδον 4 cm,μια CPU 4x4 εχει εμβαδον 16 cm,δηλαδη το 4τραπλασιο εμβαδον(cm=τετραγωνικα εκατοστα(δεν μπορουσα να βαλω δυναμη)

-Θα γινοντουσταν παρα πολυ ζεστοι και θα ειχαν μεγαλη καταναλωση

-Αν κατεβαζαν την frequency (ακομα κι αν ειχαν παρα πολυ καλη αποδοση),ο κοσμος δεν θα τις αγοραζε γιατι θα το κοροϊδευε η χαμηλη τους frequency (και πιστευεις τωρα οτι ο απλος κοσμακης κοιταει κανενα benchmark πριν παει να αγορασει PC???)

Link to comment
Share on other sites

σιγα σιγα η intel μου φαινεται θα τα βαλει ολα πανω στο cpu.στο τελος θα παιρνουμε κουτι και επεξεργαστη μονο.

ισα-ισα που λιγοτερα τσιπ μεγαλυτερο κερδος για τους κατασκευαστες μητρικων. Οτι και να κανουν οι κατασκευαστες επεξεργαστων παντα θα χρειαζετε μια μητρικη να τροφοδοτει και να συνδεει του επεξεργαστες με τον εξω κοσμο. Ετσι και αλλιως και τωρα αυτοι που ξερουν αγοραζουν μητρικες με βαση το κυκλωμα τροφοδοσιας του επεξεργαστη και των μνημων και μετα αναλογα τις αναγκες του ο καθενας για εισοδους εξοδους περιφεριακων και καρτων επεκτασης.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now