yannis

Thunderbolt: Θα αποτελέσει χαρακτηριστικό-κλειδί στις επερχόμενες μητρικές

Recommended Posts

[NEWS_IMG=Thunderbolt: Θα αποτελέσει χαρακτηριστικό-κλειδί στις επερχόμενες μητρικές]http://reviews.hwbox.gr/news/general_it.jpg[/NEWS_IMG]Την εβδομάδα που μας πέρασε, η ASUS και η MSI παρουσίασαν τις πρώτες non-Mac μητρικές, εξοπλισμένες με την τεχνολογία Thunderbolt της Intel. Συγκεκριμένα η ASUS P8Z77-V Premium και η μετέπειτα P8Z77-V Pro/Thunderbolt είναι βασισμένες στο Intel Socket 1155 και στο Intel Z77 Express chipset όπως και η Z77A-GD80 της MSI. Η τεχνολογία Thunderbolt πάνω στις μητρικές αυτές, θα επιτρέψει ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων έως και 10Gbps. Η τεχνολογία επιτρέπει επιπλέον PCI Express και DisplayPort σε μία single port, αλλά υπάρχει ένα βασικό μειονέκτημα. Είναι πιο ακριβή από το USB 3.0, περιορίζοντας έτσι την μελλοντική ανάπτυξή της ακόμη περισσότερο.

Ανεπιβεβαίωτες μέχρι στιγμής πληροφορίες, λένε ότι στο τομέα των μητρικών, η Thunderbolt θα αποτελέσει ένα χαρακτηριστικό κλειδί, όπου οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές θα ριχθούν όλοι μαζί στον ανταγωνισμό το δεύτερο μισό του 2012. Δεδομένου μάλιστα ότι τα Thunderbolt chips παρέχοντα προς στιγμή μόνο από την Intel έναντι $20 και $25, κάτι τέτοιο αφήνει εκτός από την κερδοφορία άλλους κατασκευαστές. Το κύμα αυτό των Thunderbolt desktops, μητρικών κα ιπεριφερειακών αναμένεται να κορυφωθεί προς το τέλος του χρόνου. Άλλωστε η ίδια η Intel ανέφερει ότι ετοιμάζει πος διάθεση περίπου 100 Thunderbolt-based περιφερειακά.

Τον προηγούμενο μήνα, ο Kirk Skaugen από την Intel δήλωσε ότι ο αριθμός των συσκευών θα αυξηθεί, καθώς η τεχνολογία αφήνει το περιβάλλον του Mac OS X της Apple και εισέρχεται δυναμικά στα Windows της Microsoft. Δήλωσε χαρακτηριστικά, έχουμε συνολικά 21 Thunderbolt συσκευές στην αγορά, όπως οθόνες και αποθηκευτικά μέσα. Αναμένουμε μια εκατοντάδα μέχρι το τέλος του χρόνου και εκατοντάδες μέχρι την επόμενη χρονιά. Τέλος, τον περασμένο Μάρτιο, εκπρόσωπος της Intel, ο Dave Salvator δήλωσε ότι η εταιρεία του σκοπεύει να διαθέσει οπτικά καλώδια για την τεχνολογία αυτή μέχρι το τέλος του έτους. Σε αντίθεση με τα συνήθη, αυτά θα μπορέσουν να παρέχουν περισσότερο bandwidth.

[img_ALT=Thunderbolt: Θα αποτελέσει χαρακτηριστικό-κλειδί στις επερχόμενες μητρικές]

http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/23564fc28ce5a2240.jpg[/img_ALT]

Link to comment
Share on other sites

Το αν θα φοράνε τον controller οι μητρικές των 200 ευρώ είναι αδιάφορο για το 99% της αγοράς εκεί έξω και ειδικά για την χρεοκοπημένη προσοβιετική ελληνική αγορά, το κόστος του controller πρέπει να πέσει με οποιονδήποτε τρόπο για να υπάρξει σοβαρό support από τους 3rd party κατασκευαστές περιφερειακών, μέχρι τότες θα είναι ένα ακριβό gimmick που δεν θα έχει καμιά προοπτική μπροστά στο usb 3.0. Εαν το θέλει πραγματικά αυτό η Intel ας δράσει ξεκινώντας από τον Haswell, εαν όχι και θέλει να πουλάει έναν thunderbolt controller στους oem όσο μια cpu της, ας μείνει σε ένα μικρο και ακριβό niche της αγοράς αρμέγοντας το μέχρι να δημιουργηθεί ένα αντίπαλο και φθηνότερο standard.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now