sarandis

gtx 470 ζημιά σε ψύκτρα και απορία

Recommended Posts

Με λίγα λόγια κατέστρεψα το heatsink της. Απο temps σε idle ok, σε παιχνίδι τρώω shutdown.

Έχω άλλη μία ίδια κάρτα, επειδή φοβήθηκα μην ψήθηκε η πρώτη έκανα τράμπα όλο το cooler για να δω θερμοκρασίες και μόλις άρχιζε το loading των windows πέταγε artifacts. (bios ok) Ξαναβάζω πάνω την χαλασμένη και δούλευε κανονικά σε idle πάντα. Έχουμε κάποια λογική εξήγηση; Δεν το δοκίμασα 2η φορά μη μείνω χωρίς κάρτα :P

Επίσης παίζει να βρω πουθενά stock cooler;

Heeelp

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρος ότι η ψύκτρα της δεύτερης, πάτησε σωστά; Thermal paste βάλαμε;

Imho, βάλε σωστά και με προσοχή την stock ψύκτρα που δουλεύει - βεβαιώσου αν παίζει σωστά η κάρτα και αν ναι, κοιτάζεις τι παίζει από aftermarket cooler σε καλή τιμή :)

Link to comment
Share on other sites

Tι να σου πω, φαίνεται να πάτησε, προσεκτικά την έβαλα, όλες τις βίδες εννοείται, αφαίρεσα την παλιά πάστα και έβαλα ceramique. Είναι δυνατόν να πετάει artifacts έτσι; Νόμιζα οτι μόνο απο temps ή καμμένα vrms γίνεται.

Link to comment
Share on other sites

Να παίζει καμία αμπαλιά στην PCI ή στο DVI κούμπωμα; Υπάρχει περίπτωση;

Αν όχι, και διπλοτσεκάρεις ότι βγάζει artifacts και σε άλλο pc, και ξαναφλασάρεις και ένα BIOS έτσι για σιγουριά, τότε πούλημα για κανένα φούρναρη, ή την φουρνίζεις και μόνος σου* :)

*υποθέτω εκτός εγγύησης, σωστά;

Link to comment
Share on other sites

Δοκίμασα και τις άλλες 2 pci-x. Και στις 2 dvi. Αλλά γιατί με τη δικιά της ψύκτρα παίζει είναι η απορία μου. Εκτός εγγλυησης πλέον :P

Το θέμα ξεκίνησε πριν λίγες μέρες, έβλεπα καμιά 10άρα βαθμούς πάνω απο την "καλή".

Της έβγαλα το καπάκι και είδα οτι το heatsink δεν πάταγε απο τη μία μεριά, το βίδωσα εκεί και κλώτσησαν οι υπόλοιπες 3 βίδες αυτόματα. Οπότε την πάτησα.

Link to comment
Share on other sites

Με την δικιά της κουτσο-παίζει σωστά;

Παίζει από το κακό βίδωμα οριακά να έχεις χαλάσει κάποια από τα balls κάτω από το cpu και με το "κατάλληλο" πάτημα από την ψυκτρα να ακουμπάνε. Αν είναι αυτό το ψήσιμο, θα κάνει θεάρεστη δουλειά. Τα παραπάνω, υπό την προϋπόθεση ότι δεν κάνεις κάτι πολύ στραβά στην εγκατάσταση την καλή ψύκτρας ε;

:)

Edited by caution
Link to comment
Share on other sites

Περιληπτικα:

Κακή ψύκτρα-μεγάλες θερμοκρασίες

Καλή ψύκτρα-artifacts μόλις πάνε να φορτώσουν τα windows. Αναγνωρίζεται κανονικά απο device manager ωστοσο, ούτε error βλέπω.

Κακή ψύκτρα ξανά-πάλι χωρίς artifacts.

aaaargh

Link to comment
Share on other sites

Αν η διαφορά στις ψύκτρες είναι μόνο το πάτημα (πίεση) παίζει να ναι αυτό που λέω... παίξε λίγο με τις βίδες, δοκίμασε full χαλαρό mounting :)

Link to comment
Share on other sites

:hehe: :hehe: :hehe:

Λοιπόν, βγάζεις ψύκτρα, καλύπτεις με αλουμινόχαρτο λιγάκι την μεριά με τα DVI και την απέναντι πλευρά των phases & πυκνωτών. Έτσι στην ουσία θα μείνει εκτεθειμένη η περιοχή της gpu και των μνημών.

Προθερμαίνεις @ 220C και περιμένεις να τους πιάσει.

Όσο περιμένεις, φτιάχνεις 2 - 3 μπαλάκια από αλουμινόχαρτο ώστε όταν θα βάλεις στο ταψί την κάρτα με το gpu επάνω - να στέκεται αλφάδι ίσια και χωρίς κλίσεις.

Βάζεις την κάρτα στο φούρνο και περιμένεις 10 λεπτά. Με το που κλείσει 10 λεπτά απλά σβήνεις τον φούρνο, δεν κουνάς τίποτα, απλά ανοίγεις την πόρτα και περιμένεις να κρυώσει.

Όταν κρυώσει, βάζεις πάστα/cooler και βλέπεις τι έγινε. Αν έφυγαν τα artifacts, χώνεσαι για stress testing. Αν δεν έφυγαν πάλι την ίδια διαδικασία για 12 λεπτά, για 14 λεπτά κ.ο.κ.

Ακούγεται ότι να ναι η διαδικασία, αλλά παίζουν πολύ καλά ποσοστά επιτυχίας. Αν θέλεις "pro" λύση, αν το πρόβλημα είναι σε επαφή του bga, ψάχνεις κάποιον ηλεκτρονικό που διορθώνει xbox με red ring - αυτοί πρέπει να έχουν σταθμούς συγκόλλησης αλλά παίζει να σε γδάρουν :/

Link to comment
Share on other sites

Έχω ένα φίλο με εργαστήρι αλλά προτιμώ το diy.

To δύσκολο είναι να βρώ φούρνο που δε θα μπει φαΐ. Και να ψήσω και το γερμανό στο ebay. (Να γίνει ανοιχτόμυαλος και να στείλει και Ελλάδα!)

Link to comment
Share on other sites

Ααα τον περίεργο τύπο τον γερμανό!

Μια χαρά το masking, αν θέλεις "άνοιξέ" το λιγάκι γύρω από το gpu. Ψήσιμο τώρα και βλέπεις. Μακάρι να ανακάμψει και στην χειρότερη παίρνεις aftermarket ψυκτράκι να δεις και ανθρώπινες temps :)

Link to comment
Share on other sites

επειδή θέλω κ εγω να ψησω μια καρτα είδα μερικά βίντεο στο utube. αυτο που παρατήρησα είναι οτι δεν καλύπτει κανένας μερη της κάρτας με αλουμινόχαρτο. όλοι βάζουν μόνο εν μεγάλο κομματι στο ταψί.

ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος? επίσης είδα οτι την ψήνουν ανάποδα.

καποιο σχόλιο παρακαλώ?

Link to comment
Share on other sites

Ανάποδα όχι! Το έχω δοκιμάσει αρκετές φορές και τα αποτελέσματα είναι πολύ πιο αμφίβολα, άσε που αν το παρακάνεις χειροτερεύεις την κατάσταση.

Τώρα για το αλουμινόχαρτο, μόνο και μόνο για να περισώσει λιγάκι τους πυκνωτες , τα molex και τα DVI από την θερμότητα... ούτως ή άλλως κάποια επαφή στο gpu ή στις μνήμες κυνηγάμε.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είχα αποτέλεσμα μετά απο 2 ψησίματα damn it πάνω που το πήρε απόφαση και ο γερμανός που έλεγα πιο πάνω. Σχετικά με το ανάποδα, ρισκάρεις να ξεκολλήσει τίποτα και να παλεύεις με το κολλητήρι μετά.

Aν φύγει η "κάλη" και δε με σκίσουν στα παζάρια προσεχώς gtx680 :)

Όχι, δε με έτρωγε για αναβάθμιση ούτε ευκαιρία έψαχνα.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Δεν καταλαβαίνω γιατί είσαι αντίθετος με τις aftermarket λύσεις? έχεις πάρει κ σου έκαναν ζημιά? Είναι κ πιο αθόρυβες και αποδίδουν πολύ καλύτερα από τις εργοστασιακές..

Κατά την ταπεινή μου άποψη πιστεύω πως με όλα αυτά τα βάλε βγάλε αυξάνεις τις πιθανότητες να καταστρέψεις την κάρτα.

Φιλικά πάντα!

Link to comment
Share on other sites

Η κάρτα δε συνέρχεται δυστυχώς. Κάποια πίεση την αποτελείωσε, πληροφοριακά έφτασε σε σημείο 110c και shutdown πριν την ανοίξω. Ήθελα stock για να είναι ίδια και με την 2η που έχω, αν σταματούσαν τα artifacts και δεν έβρισκα τη μαμά ψύκτρα θα πήγαινα σε aftermarket σίγουρα!

Link to comment
Share on other sites

Αυτό ήταν ένα καλό μάθημα πως οι φούρνοι και οι πατέντες δεν πιάνουν πάντα..ίσως με μια aftermarket ψήκτρα να είχε τελειώσει το θέμα από την αρχή..Κρίμα.

Link to comment
Share on other sites

Αν δοκίμασες δύο φορές μόνο, ξαναπροσπάθησε. ΔΕΝ λέω ότι ντε και καλά θα φτιάξει, αλλά έχω δει 8800gtx να ανανήπτει στην 4η προσπάθεια. :hehe:

p.s. σε νιώθω που θέλεις stock looking για να ταιριάζουν αισθητικά ;)

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, rossi123 said:

Με τη δική της ντουλάπα να παίζει σωστά;

Παίζοντας από το τρομερό κατσαβίδι ανεπαίσθητα έχετε καταστρέψει ένα μέρος από τις μπάλες κάτω από την CPU και με το πάτημα "προσαρμογής" από τους ψύκτες να έρθουν σε επαφή. Με την ευκαιρία αυτή είναι αυτή η προετοιμασία, θα ολοκληρώσει μια αξιοπρεπή δραστηριότητα. Τα προαναφερθέντα, δεδομένου ότι δεν ολοκληρώνετε κάτι εσφαλμένα στην εισαγωγή του μεγάλου νεροχύτη ζεστασιάς;

Ανέστησες και 2ο θέμα σήμερα ε "Ανέστη"? ?

Βασικά τώρα διάβασα κάτι παραπάνω από την 2η γραμμή :hehe:

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now