JC_Denton

H Samsung ανακοίνωσε επίσημα τους MLC-based SSD των 64 και 128 GB

Recommended Posts

[WRAPLEFT]http://img527.imageshack.us/img527/6633/samsunglogovq9.jpg[/WRAPLEFT] H Samsung σήμερα ανακοίνωσε και επίσημα την παραγωγή MLC-based SSD στις 1.8" και 2.5", με χωρητικότητες που αγγίζουν τα 64 και 128 GB. Η εταιρεία επίσης δεσμεύτηκε ότι θα κρατήσει τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα, ενώ φήμες μιλάνε για ενδεχόμενη νέα πτώση τιμών στους SSD, μιας και οι εταιρείες θέλουν να τους κάνουν ανταγωνιστικότερους και πιο δελεαστικούς από τους κλασικούς σκληρούς δίσκους.

Η σημερινή ανακοίνωση της Samsung λοιπόν για το νέο της μοντέλο SSD, τόνιζε παντού το "Mainstream", μιας και οι μονάδες αυτές δεν είναι ικανές να προσφέρουν τις μεγάλες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων που έχουμε ακούσει πως η εταιρεία κατάφερε να πιάσει με SSD άλλης τεχνολογίας.

Μαζί με το "Mainstream" βέβαια, πάει και η "ελκυστική τιμολόγηση" που υπόσχεται η Samsung για τις μονάδες αυτές. Δυστυχώς όμως, καθότι πάγια τακτική της εταιρείας, προς το παρόν δεν ξέρουμε τίποτα για το κόστος τους ή για κάποια προτεινόμενη τιμή τους.

Οι εκτιμήσεις βέβαια μιλάνε για τιμή που περίπου θα κυμαίνεται στα 300 με 350 δολάρια, για το μοντέλο των 64 GB. Αυτό φαίνεται κάπως λογικό, παρόλο που ένας τυπικός 64 GB SSD της Samsung πωλείται από τη Dell για 600 δολάρια σήμερα, μιας και μιλάμε για μονάδες που χρησιμοποιούν την τεχνολογία MLC.

Οι MLC-based SSD είναι αρκετά πιο αργοί από τους αντίστοιχους SLC-based SSD. Στην ουσία, μπορεί να μας δίνουν κέρδη σε χωρητικότητα, αλλά σε επιδόσεις είναι στα επίπεδα των 70 MB/sec Write και 90 MB/sec Read, αρκετά χαμηλότερα από τους SLC που τα νέα μοντέλα που δοκιμάζονται τωρα στα εργαστήρια ξεπερνάνε τα 200 MB/sec.

Αυτές οι ταχύτητες βέβαια, δεν είναι άσχημες για κάποιον που θα έχει τα χρήματα ώστε να αγοράσει 2 τέτοιες μονάδες, ώστε να τις βάλει σε συστοιχία Raid-0, αλλά γενικά το πνεύμα είναι πως κάποια στιγμή στα επόμενα χρόνια (ίσως κοντά στο τέλος της δεκαετίας), οι SSD αυτοί θα έχουν φτάσει σε τέτοιες χωρητικότητες και τέτοιες τιμές, που θα ανταγωνίζονται στα ίσια τους σκληρούς δίσκους, ακόμα και ως αποθηκευτικά μέσα για τις ταινίες και τη μουσική μας.

Η Samsung υποστηρίζει ότι ο 128άρης SSD της, που είναι φτιαγμένος από 64 MLC NAND Flash Memory chips των 16 GB το καθένα, καταναλώνει 0.2 Watt σε standby και 0.5 Watt όταν είναι ενεργός. Ο χρόνος ζωής του δίσκου όμως, είναι αυτός που πραγματικά εντυπωσιάζει: Η εταιρεία μιλάει για περίπου 20 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από έναν τυπικό σκληρό δίσκο, ο οποίος έχει ζωή 4-5 χρόνια.

Όπως και να χει, οι SSD δείχνουν το δρόμο για το μέλλον. Η Samsung προς το παρόν, λόγω του κόστους τους φυσικά, λέει πως απευθύνονται για χρήση στους Servers και στα PC των Enthusiasts, ενώ υπόσχεται αργότερα μέαα στο έτος να παρουσιάσει επίσημα και το μοντέλο των 256 GB.

128gbssdlgda0.jpg

Μια φωτογραφία από το μοντέλο των 128 GB

Link to comment
Share on other sites

Είμαι πολύ επιφυλακτικός απέναντι στην τεχνολογία των SSD και δεν πιστεύω ότι θα είναι αυτού του τύπου οι δίσκοι οι αντικαταστάτες των μαγνητικών HD. Θα περιμένω λοιπόν να δω πραγματικές επιδόσεις στο desktop και όχι read και write transfer rates.

Η εταιρεία μιλάει για περίπου 20 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από έναν τυπικό σκληρό δίσκο, ο οποίος έχει ζωή 4-5 χρόνια.

Εντάξει, μην υπερβάλλουμε. Η εγγύηση ενός "τυπικού δίσκου" είναι 5 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι ζουν πολύ περισσότερο. Βάσει ποιας έρευνας καταλήγουν ότι ένας τυπικός δίσκος έχει ζωή 4-5 χρόνια;

Link to comment
Share on other sites

Κοίτα...

Από μικρή εμπειρία που είχα - ΕΙΝΑΙ γρήγοροι, διαολεμένα μάλιστα. Αυτό το μηδενικό random access τους τα κάνει όλα, τα πάντα πάνε σφαίρα.

Αν πραγματικά λύσαν το πρόβλημα με τα περιορισμένα writes, trust me, δε θα έχεις δει πιο γρήγορο PC ποτέ.

SSD + GPU Acceleration για μένα = PWNAGE, θα πάθουμε μεγάλη πλάκα μέσα στα επόμενα χρόνια.

Leap Ahead που λένε και οι μπλε.

Link to comment
Share on other sites

Μακάρι... Εν τω μεταξύ, όσοι αγοράσετε SSD να αποφύγετε το defrag όπως ο... διάολος το λιβάνι :)

Y.Γ. Ελπίζω λοιπόν (και σύμφωνα με τα λεγόμενά τους) να δούμε εγγυήσεις >3 ετών...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now