JC_Denton

Intel Nehalem + nVIDIA SLI

Recommended Posts

[WRAPLEFT]http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/547c42b46bdde7.jpg[/WRAPLEFT] Πηγές μέσα από τη βιομηχανία του PC Hardware διέρρευσαν μια είδηση που φαίνεται να διαψεύδει τις φήμες περί μη-υποστήριξης του SLI στη νέα γενιά των επεξεργαστών Nehalem της Intel.

Οι φήμες αυτές λένε ότι η nVIDIA κατάφερε και πήρε την QPI άδεια που χρειαζόταν έτσι ώστε να ξεκινήσει την κατασκευή ενός Chipset που θα υποστηρίζει τους επερχόμενους επεξεργαστές. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα η εταιρεία κατάφερε μάλιστα να κατασκευάσει μια γρήγορη λύση για την υποστήριξη του SLI στις LGA-1366 μητρικές, αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσον αφορά τη δημιουργία ενός πλήρους νέου chipset.

Η εταιρεία φαίνεται πως απλά δεν προλαβαίνει να έχει κάτι έτοιμο μέχρι το Q4 του 2008 που οι Bloomfield θα χτυπήσουν τις αγορές. Το X58 Chipset της Intel από την άλλη όμως, είναι πανέτοιμο, κατι που η nVIDIA δείχνει πως θέλει να εκμεταλλευτεί.

Έτσι η λύση αυτή που προσφέρει η nVIDIA για την υποστήριξη του SLI, είναι ένα απλό chip το οποίο αν μπει σε μια Χ58 μητρική, θα την κάνει ικανή να δεχτεί το SLI πάνω της. Αυτή η λύση θυμίζει το θέμα με την Intel D5400XS "Skulltrail" μητρική, όπου δύο NForce 200 (BR-04) chips είχαν χρησιμοποιηθεί παράλληλα με το Intel 5400A northbridge, επιτρέποντας στο SLI να λειτουργήσει.

Το nVIDIA BR-04 chip, το οποίο θα επιτρέψει όλα αυτά να γίνουν πραγματικότητα όπως λένε οι πηγές, θα κοστίζει 30 δολάρια στους κατασκευαστές μητρικών, έτσι ώστε να το ενσωματώσουν στα προϊόντα τους.

Όσον αφορά την πλατφόρμα των Lynnfield, η εταιρεία ετοιμάζει μια πλήρως ανεξάρτητη λύση για μια LGA-1160 μητρική, μιας και υπάρχει άφθονος χρόνος μέχρι να τη δούμε.

Έτσι λοιπόν, η εταιρεία φαίνεται πως βρήκε μια προσωρινή λύση έτσι ώστε να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης του SLI από τους πρώτους Nehalem. Αν η nVIDIA δεν έβρισκε κάποιο τρόπο να το ενσωματώσει, τα προβλήματα θα ήταν πολύ μεγάλα, μιας και η μεγάλη αντίπαλός της, η AMD/ATi, έχει ήδη εξασφαλίσει την υποστήριξη του CrossFire στις νέες μητρικές της Intel, ενώ αναμένονται και σχέδια για στέγαση έως και 4 καρτών γραφικών σε CrossFireX διάταξη.

Βέβαια, μην περιμένετε αυτές οι μητρικές να βγουν κατευθείαν στις αγορές. Με το chip αυτό να κοστίζει 30 δολάρια, πολλές εταιρείες μπορεί να μην το ενσωματώσουν καν, ενώ αυτές που θα το βάλουν στα προϊόντα τους, σίγουρα πρέπει να πάνε ξανά πίσω στο σχεδιαστήριο, μιας και οι μητρικές τους με το Χ58 είναι ήδη έτοιμες. Κάτι τέτοιο, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα πάρει λίγους μήνες μέχρι να γίνει.

nfnehsliwx5.jpg

Το chip της nVIDIA που επιτρέπει την ενσωμάτωση του SLI στις Χ58 μητρικές

Link to comment
Share on other sites

Με ανησυχεί η είδηση... Δέχτηκε η Intel να "δώσει" τη δυνατότητα SLI για Nehalem στην Nvidia, χωρίς ανταλλάγματα; Ή μήπως πείστηκαν ότι η επόμενη γενιά gpu θα κυριαρχείται απόλυτα από την Nvidia; Μήπως δηλαδή η Intel είδε ότι δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς;

Link to comment
Share on other sites

Με ανησυχεί η είδηση... Δέχτηκε η Intel να "δώσει" τη δυνατότητα SLI για Nehalem στην Nvidia, χωρίς ανταλλάγματα; Ή μήπως πείστηκαν ότι η επόμενη γενιά gpu θα κυριαρχείται απόλυτα από την Nvidia; Μήπως δηλαδή η Intel είδε ότι δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς;

Είναι πολλά τα ερωτήματα, θα δούμε στο μέλλον τι έκανε την Intel να δώσει αυτή την άδεια. Μήπως παίχτηκε κάτι με αυτές τις ειδήσεις που διαβάσαμε πιο παλιά περί του CUDA και του PhysX? Θα δούμε...

Link to comment
Share on other sites

Μήπως παίχτηκε κάτι με αυτές τις ειδήσεις που διαβάσαμε πιο παλιά περί του CUDA και του PhysX?

Μα και η ATI έχει τα αντίστοιχα Stream και Havok (το τελευταίο σε συνεργασία με την Intel).

Link to comment
Share on other sites

Πηρε αδεια απο την intel για να φτειξη chipset για τους nehalem (σε λιγο με αυτες τοις ονομασιες τον chip της intel θα εχουμε αφιεροματα και review απο τον λιακοπουλο νεφελειμ,ελοχιμ να δουμε τη πρεπη αν βγαλη μετα η amd :lolling:)

Link to comment
Share on other sites

Γιατί θέλω GTX280 (όταν βγουν στα 55nm) σε SLi με επεξεργαστή Nehalem. :suck:

Θα πέσουν και οι τιμές, ποιος τη χάρη μας, εγώ είμαι περίεργος όλοι περιμένουν τις 4870 και 4870X2 τι ψάρια θα πιάνουν και έχουν φτιάξει καλούς drivers ή πάλι προβλήματα θα έχουμε;

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now