Nickzzz

AMD Jaguar: Ο αντικαταστάτης του Bobcat θα υποστηρίζει και νέες εντολές

Recommended Posts

[NEWS_IMG=AMD Jaguar: Ο αντικαταστάτης του Bobcat θα υποστηρίζει και νέες εντολές]http://reviews.hwbox.gr/news/amd.jpg[/NEWS_IMG]Η τωρινή πλατφόρμα Brazos της AMD βασίζεται στην αρχιτεκτονική Bobcat που υπάρχει στην αγορά εδώ και δύο χρόνια και όπως και η αντίστοιχη από την intel, Bonnell δεν υποστηρίζει τις νέες εντολές όπως τις SSE4 ή τις AVX. Αυτό φαίνεται οτι θα αλλάξει τουλάχιστον από την μεριά της AMD μιας και η επερχόμενη αρχιτεκτονική Jaguar που θα έρθει σαν ο αντικαταστάτης του bobcat θα υποστηρίζει τις εντολές SSE4, AVX, BMI και κάποιες άλλες ακόμα όπως θα γίνει και στους Bulldozer/Piledriver.

Αυτό έγινε γνωστό πρόσφατα όταν η AMD έδωσε στην κοινότητα του GCC οδηγίες για υποστήριξη των νέων εντολών στην επερχόμενη αρχιτεκτονική Jaguar, η οποία αναφέρεται σαν "btver2" στα έγγραφα. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες η Jaguar αρχιτεκτονική που θα προορίζεται σαν low-power micro-architecture θα υποστηρίζει τις εντολές SSE4.1, SSE4.2, AES, PCLMUL, AVX, BMI, F16C καθώς και MOVBE.

Πρέπει να τονίσουμε οτι για την εκτέλεση των 256-bit AVX εντολών απαιτούνται είτε δύο 128-bit floating point units (FPUs) είτε μία 256-bit FPU (γίνεται ακόμα και με τέσσερις 64-bit FPUs αλλά δεν είναι η καλύτερη λύση). Αν σκεφτούμε οτι η αρχιτεκτονική Jaguar θα είναι μια αρχιτεκτονική χαμηλού κόστους/χαμηλής κατανάλωσης φαίνεται δύσκολο να συμβεί κάτι από αυτά γιατί είναι ακριβά στην υλοποίηση τους. Παρόλα αυτά πιθανόν η AMD να αλλάξει ριζικά τον σχεδιασμό του Jaguar και μάλλον θα κινηθεί σε μια modular λύση όπως στους Bulldozer και φαίνεται οτι οι Jaguar πυρήνες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν μέχρι 2MB L2 cache αντίθετα με τα 512KB των Bobcat, κάτι που μας κάνει να πιστεύουμε οτι θα έχει unified L2 cache.

Αναμένονται οι Jaguar APUs να έχουν καλύτερες επιδόσεις εξαιτίας της βελτίωσης του IPC (instructions per clock) λόγω της HSA (heterogeneous system architecture) που θα επιτρέπει παράλληλη λειτουργία των x86 πυρήνων και των stream processing cores. Ακόμα οι νέες Fusion APUs θα έχουν ενσωματωμένο input/output controller, που θα επιτρέπει την χρήση μόνο ενός system-on-chip (SOC).

Οι Jaguar πυρήνες θα χρησιμοποιηθούν στα προϊόντα με κωδικό όνομα Kabini και Temash που θα ανήκουν στην οικογένεια των APUs και θα κατασκευάζονται στα 28nm. Για τα συστήματα χαμηλού κόστους/χαμηλής κατανάλωσης θα χρησιμοποιηθεί η Kabini APU που θα έρχεται με δύο ή τέσσερις πυρήνες καθώς και ενσωματομένα γραφικά που θα βασίζονται στη GCN. Για τα tablets και παρόμοιες συσκευές θα υπάρχει η Temash APU. Περισσότερες πληροφορίες θα μάθουμε στα τέλη του Αυγούστου στο συνέδριο Hot Chips.

[img_ALT=AMD Jaguar: Ο αντικαταστάτης του Bobcat θα υποστηρίζει και νέες εντολές]

http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/4651501017e2ca30a.jpg[/img_ALT]

[img_ALT=AMD Jaguar: Ο αντικαταστάτης του Bobcat θα υποστηρίζει και νέες εντολές]http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/4651501017e2e1262.jpg[/img_ALT]

Edited by Astalavista
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now