chris2005dim

SSD TRIM on Raid 0: Με πολλούς περιορισμούς!

Recommended Posts

[NEWS_IMG=SSD TRIM on Raid 0: Με πολλούς περιορισμούς!]http://reviews.hwbox.gr/news/intel.jpg[/NEWS_IMG]Όσοι ασχολούνται έστω και επιφανεικά με το μεγάλο αντικείμενο των SSD, σίγουρα θα γνωρίζουν το διαβόητο TRIM, η λειτουργία του οποίου σβήνει τα data blocks που δεν χρησιμοποιούνται στα drive, αυξάνοντας τόσο τις επιδόσεις όσο και την διάρκεια ζωής τους. Μέχρι στιγμής, λοιπόν, το trim ήταν διαθέσιμο μόνο για drives που συνδεόταν μέσου AHCI, στον controller της μητρικής. Αυτό έρχεται να αλλάξει η Intel, παρέχοντας υποστήριξη της εντολής, για την προσφιλέστερη συστοιχία δίσκων, το Raid 0.

Σύμφωνα με μία πρόσφατη αναφορά, η υποστήριξη του trim σε Raid 0 θα είναι διαθέσιμη στους χρήστες, τα συστήματα των οποίων πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις: Το λειτουργικό σύστημα θα πρέπει να είναι Windows 8 σε συνδυασμό με μία μητρική που ενσωματώνει Z77 chipset, ενώ το Raid Option ROM (OROM) θα πρέπει να βρίσκεται στην έκδοση 11.5 ή ανώτερη. Τέλος, απαιτούνται και οι Rapid Storage Technology (RST) drivers 11.5 και πάνω. Από τα παραπάνω, το μόνο που δεν βρίσκεται στα χέρια των χρηστών είναι το OROM, νέα έκδοση του οποίου θα πρέπει να δημοσιευθεί από τους αντίστοιχους OEM's μητρικών.

Θεωρητικά πάντως, μέχρι την κυκλοφορία των Windows 8, είναι πολύ πιθανό να μην υπάρξει πρόβλημα τήρησης των παραπάνω προϋποθέσεων!

<img style="border-radius: 5px; box-shadow: 3px 3px 10px #33DDEE;" src="http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/3782502a240953743.png" alt="SSD TRIM on Raid 0: Με πολλούς περιορισμούς!" />

Link to comment
Share on other sites

Απλά το Garbage Collection υποτίθεται αυξάνει τα writes στο drive, μειώνοντας την διάρκεια ζωής. Βέβαια, 4 χρόνια που το χρησιμοποιώ δεν έχουν πάθει τίποτα τα drives μου :D

Link to comment
Share on other sites

Για την μητρική μου έχει κυκλοφορήσει η έκδοση 11.5 beta θα την βάλω τώρα στα windows 8 enterprise αλλά δεν καταλαβαίνω αυτό που λες IntelUser2525 με την logon screen τι ακριβώς κάνει εκεί το pc?

Intel® Rapid Storage Technology Driver Software V11.5.0.1184 for Windows 8 32bit & 64bit.(Beta)

Link to comment
Share on other sites

Μπήκα στο cltr + i και μου λέει 11.003..... οπότε ακόμα περιμένω για την 11.5..

Πάντως έχω απορία να μάθω τι στο καλό κάνει ο υπολογιστής στην logon screen..

Link to comment
Share on other sites

Απλά όταν τα drive κάθονται σε idle κατάσταση(δηλαδή logon screen) τότε δρα το garbage collection και επαναφέρονται οι επιδόσεις με μεγαλύτερη ταχύτητα. Βέβαια, αυτό ίσχυε για τα παλιάς γενιάς ssd. Πλέον ακόμη και μέσα στο λειτουργικό να είσαι και να κάνεις πράγματα δεν υπάρχει θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Πάντως έχω απορία να μάθω τι στο καλό κάνει ο υπολογιστής στην logon screen..

Τίποτα, idle mode με μηδαμινά writes και αυτό είναι το ζητούμενο ώστε ο controller να ξεκινήσει το Garbage Collection, μερικές ώρες την εβδομάδα είναι αρκετές με το trim παντελώς αχρείαστο.

Link to comment
Share on other sites

Το trim δουλευει σε Ζ77 ακομη και με τη raid rom 11.0.0 .... και τον RST 11.2 . Σε win7 το δοκιμασα πριν λιγη ωρα επιτυχως .

Για τα αλλα chipset υπομονη .

H ειδηση του techpowerup συμφωνα με τα οσα εχουν δοκιμαστει τον τελευταιο καιρο ... περιεχει ανακριβειες.

Edited by Stelaras
Link to comment
Share on other sites

Βασικά, μέχρι σήμερα, ούτε τα Windows ήταν έτοιμα (ως προς το user friendly trim όπως στα 8), ούτε οι drivers για τα chipset/controller από πλευράς Intel και Amd.

Οι δίσκοι ήταν έτοιμοι από το 2008 :)

Link to comment
Share on other sites

Σωστός Ζάχο:T: Για τους Postville δεν το γνώριζα.

Για το άλλο, μπέρδεψα την ημερομηνία που κυκλοφόρησε το fw για τους vertex με το Release Date τους :hehe:

Edited by chris2005dim
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now