JC_Denton

To νέο Socket G34 για τους επεξεργαστές της AMD

Recommended Posts

[WRAPLEFT]http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/547c429f942b3a.jpg[/WRAPLEFT] H AMD αποφάσισε σήμερα να βγάλει στο κοινό τα πρώτα σχέδια για το νέο της Socket, το οποίο θα αποτελέσει τη στέγη για τους επερχόμενους 8πύρηνους και 12πύρηνους επεξεργαστές της εταιρείας, το 2010.

Έτσι λοιπόν, το νέο Roadmap της εταιρείας αποκαλύπτει πως στα σχέδια της AMD είναι ένα νέο Socket το οποίο θα υποστηρίζει DDR3 μνήμες, με το όνομά του να είναι Socket G34. Το Roadmap επίσης αποκαλύπτει την ανάπτυξη δύο νέων επεξεργαστών από την εταιρεία, του 8πύρηνου Sao Paolo, ο οποίος είναι 2 συγκολλημένοι 4πύρηνοι Shanghai, καθώς και του 12πύρηνου Magny-Cours.

Και οι δύο νέοι επεξεργαστές θα διαθέτουν HyperTransport 3, 12 MB L3 Cache και 512 KB L2 Cache ανά πυρήνα.

Οι CPU αυτοί θα διαθέτουν και κάτι ακόμα, που η AMD φιλοδοξεί πως θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο τις επιδόσεις της πλατφόρμας τους. Όλοι πλέον ξέρουμε για το Triple-Channel Memory Controller που θα βάλει η Intel στους επερχόμενους Nehalem. Η AMD, σχεδιάζει να επεκτείνει ακόμα περισσότερο την τεχνολογία αυτή, προσφέροντας Quad-Channel Memory Controller στους επεξεργαστές της, φυσικά για DDR3 μνήμες.

Οι εργαζόμενοι στην AMD έχουν αποκαλύψει ελάχιστες πληροφορίες για το Socket G34. Αυτό το νέο Socket φαίνεται πως είναι μια παραλλαγή του άκρως απόρρητου project της εταιρείας, που αφορούσε τον αντικαταστάτη του Socket F (1207). To Socket G3, όπως λεγόταν εκείνο το project, εγκαταλείφθηκε το Μάρτιο του 2008, δίνοντας τη θέση του στην ανάπτυξη του G34, τα πρώτα δείγματα του οποίου θα τα δούνε οι κατάλληλοι άνθρωποι στις αρχές του 2009.

Από το πρώτο σχέδιο του νέου Socket μπορέσαμε και μετρήσαμε 1974 pins, 767 περισσότερα από το σημερινό LGA1207. Βέβαια, με την ολοένα και εξελισσόμενη τεχνολογία του HyperTransport, όπως και τη χρήση μεγάλων σε μέγεθος επεξεργαστών (ο 12πύρηνος φημολογείται πως είναι 3 4πύρηνοι κολλημένοι), κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό.

8709largeamdg34ds4.png

Το πρώτο σχέδιο από το Socket G34 της AMD

Link to comment
Share on other sites

Το Roadmap επίσης αποκαλύπτει την ανάπτυξη δύο νέων επεξεργαστών από την εταιρεία, του 8πύρηνου Sao Paolo, ο οποίος είναι 2 συγκολλημένοι 4πύρηνοι Shanghai, καθώς και του 12πύρηνου Magny-Cours.

Και οι δύο νέοι επεξεργαστές θα διαθέτουν HyperTransport 3, 12 MB L3 Cache και 512 KB L2 Cache ανά πυρήνα.

Και εδω τιθεται το ερωτημα: Η παγια αποψη για την ανωτεροτητα της multi-core αρχιτεκτονικης της AMD ειναι οτι οι δικοι της επεξεργαστες ειναι native multi-core. Παει περιπατο αυτη η θεση? Γιατι? Μηπως το πολυ υψηλο κοστος εξελιξης με σχετικα μικρες διαφορες στην αποδοση?

Link to comment
Share on other sites

Έχει πάει εδώ και καιρό περίπατο, με τις χαμηλές πωλήσεις της.

Μπορεί εν τέλει οι 4πύρηνοί της να είχαν καλύτερο efficiency (3.9X) από τους αντίστοιχους "συγκολλημένους" της Intel (3.5X), αλλά δεν είδα να τους βοηθάει.

Ναι μεν έχουν καλύτερη "απόκριση" λόγω του IMC στα ίδια MHz, αλλά...

Και στα benchmarks χάνουν, και σε ότι εφαρμογή τους βάλεις (άντε να είναι 1-5% πάνω σε 2-3)...

Οι Intel κλοκάρουν + έχουν άπειρα καλύτερο Marketing για την ώρα, οπότε είναι ψιλοαπλό το θέμα.

Παράτησαν τις native λύσεις και πάνε κι αυτοί σε αυτά που κράζανε - θα "λουστούν" τις "μπακαλοδουλείες" που λέγαν ότι έκανε η Intel.

Link to comment
Share on other sites

Παράτησαν τις native λύσεις και πάνε κι αυτοί σε αυτά που κράζανε - θα "λουστούν" τις "μπακαλοδουλείες" που λέγαν ότι έκανε η Intel.

Ετσι μονο η AMD θα παει ''μπροστα'' και θα ''μπορεσει'' να ''κοντραρει'' την Intel...

Γινοντας ιδια με την Intel...φτιαχνοντας περιπου ιδια προιοντα...οσο το δυνατον πιο κρυα και να clockaroun πιο πολυ...και να εχουν καλες επιδοσεις..:read:

Link to comment
Share on other sites

Η ΑΜD προχωράει σε κολλημένους πυρήνες, γιατί απλά δεν υπάρχει φράγκο για R&D. Από κει και πέρα οι native λύσεις είναι σαφώς ανώτερες, απλά η AMD δεν είχε ΠΟΤΕ το IPC της αρχιτεκτονικής Core, ούτε το O/C potential και γι΄αυτό βρίσκεται σε αυτή την απελπιστική θέση.

Η AMD εδώ και χρόνια οδηγεί τις αρχιτεκτονικές εξελίξεις και η Intel ακολουθεί και όχι το ανάποδο. 64bit, IMC, x core chips, native dies, fusion κτλ. Απλά η Intel έχει καλύτερες υλοποιήσεις λόγω του απείρως καλύτερου manufacturing (πιο πολλά εργοστάσια, μικρότερη κλίμακα ολοκλήρωσης, 2 (κάποιοι λένε και 3) design teams που δουλεύουν παράλληλα κτλ.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now