gdp77

Πιάσαμε.... αράχνες και... temps

Recommended Posts

Λόγω πρόσφατου RMA στις μνήμες (με ψυχοβγαλτική διάγνωση) είχα το tower ανοιχτό, γιατί συνεχώς πειραματιζόμουν με βγάλε-βάλε και διάφορες ρυθμίσεις. Επειδή οι νέες μνήμες ήταν συμβατές με XMP, είχαν αλλάξει λίγο τα ρεύματα στο QPI/vtt και έτσι πάλευα με διάφορες ρυθμίσεις μέχρι να σταθεροποιήσω το overclock στα παλιά επίπεδα και να κλείσω το tower κάποια στιγμή. (τελικά έκανα disable το xmp profile, σέταρα manual τις μνήμες, και οι λοιπές [auto] ρυθμίσεις της mobo έλυσαν όλα τα προβλήματα LOL :hehe: ). Ας σημειωθεί ότι η ψυχολογία μου δεν ήταν και η καλύτερη από ένα σωρό bsods που έτρωγα για μια βδομάδα μέχρι να αλλάξω μνήμες...

Κάποια στιγμή, αφού βρήκα τις σταθερές ρυθμίσεις στο bios, λέω "δεν τρέχω και ένα 8πλο prime, να σιγουρευτώ;". Τρέχω coretemp , ανοίγω 8πλο prime, ντούρο το μηχάνημα, αλλά σε 1 λεπτό τα temps του επεξεργαστή βαράνε 90+C !!! "Έλεος" σκέφτομαι και κλείνω αμέσως το prime μην πάθω καμιά ζημιά (παρόλα αυτά δεν μου χτύπησε ο επεξεργαστής). Παλαιότερα που έτρεχα burn tests δε θυμάμαι να είχα πιάσει πάνω από 75-80C ακόμα και κατακαλόκαιρο. Αρχίζουν και με ζώνουν τα φίδια α) γιατί το πρόγραμμα της gigabyte (της μητρικής μου) έδινε χαμηλότερα temps και δεν ήξερα τι να πιστέψω και β) γιατί φοβήθηκα μήπως τα 3x4GB dimm που χρησιμοποιούσα (μετά το RMA των 3x2GB) στρεσάρανε πολύ το cpu και έτσι θα αναγκαζόμουν να χαμηλώσω το oc (κάτι που δεν ήθελα με τίποτα). Και δώσ' του ξανά ρυθμίσεις στο bios (ρημάδι xmp... άλλα λέει στο profile και άλλα δίνει, π.χ. μνήμες 1.5v ενώ η μητρική δίνει 1.65v όπως πρέπει), ξανά prime, ξανά τα ίδια... Μια μέρα έψαχνα το θέμα μέχρι που με "χτύπησε" μια σκέψη σαν ηλεκτρικό ρεύμα:

- Ρε λες;;;;

Σκύβω στο tower και παρατηρώ πώς πάμε από σκόνη.. Μια στο τόσο (2 χρόνια έχω το pc), ανοίγω και βάζω μια σκούπα προσεκτικά (με προσαρμοσμένη λεπτή μύτη) και έτσι τα χοντρά χοντρά υπολείμματα συσσωρευμένης σκόνης εξαφανίζονταν. Επιφανειακά λοιπόν δεν είχα κάποιο εμφανές πρόβλημα σκόνης που έφραζε αεραγωγούς κτλ. “Μάλιστα” σκέφτομαι. Και τότε έκανα κάτι που (προφανώς) δεν είχα ξανακάνει: Παίρνω τον μικρό φακό, τον τοποθετώ μπροστά από τον ανεμιστήρα της ψύκτρας ώστε να ρίχνει φως προς αυτήν, βάζω κυριολεκτικά το κεφάλι μου μες στο tower και τι να δω! Μεταξύ του ανεμιστήρα και της ψύκτρας (megahalems) είχε σχηματιστεί ένα απίστευτα χοντρό στρώμα σκόνης, σας και αυτά που βλέπεις στις ταινίες τρόμου να παραμερίζουν οι πρωταγωνιστές για να προχωρήσουν πιο μέσα, στον σκοτεινό διάδρομο του εγκαταλελειμμένου σπιτιού ή σπηλαίου... Το αποτέλεσμα ήταν να μην υπάρχει καθόλου airflow ανάμεσα στα fins της ψύκτρας, ώστε να απομακρύνεται σωστά ο ζεστός αέρας μεταξύ των fins. Ήταν σαν να είχα την ψύκτρα σε passive mode... “Ε ρε γλέντια...”. Ήταν τόσο απλό και εγώ έψαχνα ψύλλους στα άχυρα με τα ρεύματα από bios.... Αμέσως αφαιρώ τον ανεμιστήρα, παίρνω σκούπα και αφαιρώ όλο αυτό το στρώμα συσσωρευμένης σκόνης (που είχε γίνει σαν πλεκτό εργόχειρο lol ). Επανατοποθέτηση, boot, 8πλό prime και ως διά μαγείας 20 βαθμοί κάτω!!!! “ YES!!!, problem solved!!!!” αναφωνώ! Κρίμα που δεν είχα πάρει χαμπάρι νωρίτερα τι παίζει, διότι όλο αυτό το διάστημα (μηνών προφανώς) το cpu έπαιζε σε θερμοκρασίες (ακόμα και idle) πολύ παραπάνω απʼ όσο θα μπορούσε με αυτή την ψύκτρα και το airflow που έχω.

Τώρα που πήρα το κολάι, δοκίμασα και την κάρτα γραφικών (GTX275) , τρέχοντας ένα furmark. Βαρέσαμε 97C !!!! (με όριο 105, γενικά η σειρά 2xxx είναι ΠΟΛΥ ζεστή). Ευτυχώς δε χρειάστηκε να ψάξω στα ρεύματα αυτή τη φορά. Αφαίρεση της κάρτας, τρελό φύσημα στο μπαλκόνι και σκούπα και επανατοποθέτηση, furmark και 10 βαθμοί κάτω!

Και φυσικά όλα τα παραπάνω δεν τα είχα ξαναβιώσει, διότι ουδέποτε είχα κρατήσει pc άνευ αναβάθμισης για 2 χρόνια. (άτιμη κρίση και έγγαμη ζωή... )

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα παρατηρήσετε περίεργα bsods ή συμπεριφορές από το pc σας, ελέγξτε μήπως η λύση είναι πιο απλή από όσο φαντάζεστε! :-)

Link to comment
Share on other sites

Θεός στην περιγραφή σου και ευτυχώς everything solved. Η σκόνη πάντα είναι ένας εχθρός ακόμα και άν έχεις top κουτί, φίλτρα και είσαι σε χώρο που δέν μπαίνει πολύ. Πάντα θα βρίσκεται εκεί.

Link to comment
Share on other sites

Έγώ που έχω και σκύλο σπίτι που μαδάει λόγω ζέστης συνέχεια...να δείς τι βγάζω κάθε μήνα απο τα φίλτρα του κουτιού....σε 2 μήνες μπορώ να σου φτιάξω πουλόβερ και μάλλινες κάλτσες :hehe:

Link to comment
Share on other sites

^ Ωωωχχ, δεν θέλω καν να ρωτήσω το γιατί το λες... :hehe:

Ναι, η αλήθεια είναι ότι έχω πονέσει πολύ σε 2-3 πτώσεις-ανορθώσεις-διακοπές της :cussing::cussing::cussing:ΔΕΗ:cussing::cussing::cussing:!!!

Ένα από τα "καλά" σε μία πτώση-ανόρθωση τάσης (διάρκειας περίπου 2λέπτου) ήταν δύο 4870Χ2, μία ASUS P6T Deluxe O/C Palm, ένα Thermaltake ToughPower 1500Watt και μία Asrock X58 Extreme ταυτόχρονα, περνώντας από καινούριο Line Interactive UPS και πολύπριζο ασφαλείας!

:stars::stars::stars:

Link to comment
Share on other sites

Πάντως ανοίγοντας παλιά pc (ή τα δικά μας αν είναι παραμελημένα) παρατηρεί κανείς άπειρη σκόνη πάνω σε κάρτες, mobo κτλ. Απορώ που δεν ακούμε πιο συχνά για βραχυκυκλώματα και καμένα κομμάτια. Κάποιος με γνώσεις φυσικής μπορεί να μας διαφωτίσει παραπάνω ?

Link to comment
Share on other sites

ΕΕεε με τις τάσεις που υπάρχουν στα pcb, πρέπει να έχεις πολύ πυκνή και υγρή σκόνη για να καταφέρεις βραχυκύκλωμα, σε κάποια κοντινά pins...

Link to comment
Share on other sites

Μέσα στα τροφοδοτικά, και κοντά στο πρωτεύον όπου υπάρχουν οι μεγάλες τάσεις (220V) οι αποστάσεις στα pin των κολλήσεων είναι συνήθως αρκετά μεγαλύτερες.

Πάντως αυτό δεν σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος των τροφοδοτικών που πήγαν άκλαυτα, δεν θα μπορούσε να είχαν γλυτώσει αν οι ιδιοκτήτες τους τα φυσούσαν που και που ;) Η σκόνη εκτός από το βραχυκύκλωμα, μπορεί να υπερθερμάνει, να καταστρέψει ανεμιστήρες κτλ κτλ.

Γενικά, ένα φυσηματάκι που και που είναι ευεργετικό, ακόμα και αν δεν είστε φανατικοί με την καθαριότητα του συστήματός σας. Για τα psu, βάζεις ένα καλαμάκι να σταματάει το fan από άσκοπα γυρίσματα και το φυσάς με ένα blower από την μεριά του ανεμιστήρα αλλά και από την πλευρά με την σήτα. Μέσα σε 2 λεπτά μπορείς να το έχεις ξεφορτώσει από το 90% της σκόνης που έχει.

Edited by caution
Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά, επειδή είχα κι εγώ την Megahalems και βγαίνει εύκολα μόνο η ψύκτρα, την ξήλωνα τελείως και την έπλενα. Μόλις στέγνωνε, την περνούσα ένα brasso και ήταν κούκλα πάλι.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή μετά από λίγο ψάξιμο διάβασα ότι η ηλ. σκούπα μπορεί να προκαλέσει ζημιά λόγω στατικού ηλεκτρισμού, παίζει πουθενά να αγοράσουμε κανά φτηνό air compressor για να απομακρύνουμε τη σκόνη? (δεν εννοώ τα φιαλίδια συμπιεσμένου αέρα που πουλάνε διάφορα καταστήματα).

Link to comment
Share on other sites

Εγώ ξέρω παλικάρι που έπαιρνε το μηχάνημα παραμάσχαλα και πήγαινε στο βενζινάδικο... :hehe:

Γενικά μια φορά τον μήνα είναι καλό. Μετά μαζεύεται και κάθεται αρκετή σκόνη η οποία δεν βγαίνει με απλό φύσημα.

Link to comment
Share on other sites

Έγώ που έχω και σκύλο σπίτι που μαδάει λόγω ζέστης συνέχεια...να δείς τι βγάζω κάθε μήνα απο τα φίλτρα του κουτιού....σε 2 μήνες μπορώ να σου φτιάξω πουλόβερ και μάλλινες κάλτσες :hehe:

αχχααχαχαχχαχ ακου τι λεει... αχαχαχαχαχαχ +1 .... :hehe::hehe::hehe::hehe::hehe::hehe::hehe::hehe::hehe:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now